35. schôdza

16.10.2018 - 24.10.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 23:14 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:05

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, kolegovia. Čo dodať? Charakter sa ukáže pri hlasovaní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 23:05 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 23:05

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Kolegyne, kolegovia, pomerne dlho, ako pozerám na hodiny, tu dnes hovoríme každý jeden v tej rozprave prakticky o tom istom, každý jeden z opozície, alebo teda z tých, ešte raz, z tých, ktorí nezahlasovali za pozmeňujúci návrh pána poslanca Madeja, lebo dnes to už nie je teda celá opozícia.
Hovoríme o tom, že Fico potrebuje ísť na Ústavný súd, aby sa vyhol väzeniu. Hovoríme aj o tom, že súčasná koalícia potrebuje získať kontrolu nad Ústavným súdom Slovenskej republiky, lebo viacerí, čo tu celé roky rozkrádali Slovenskú republiku, si jednoducho potrebujú uchrániť svoju slobodu a neísť tam, kam patria.
Niekto tu povedal, že to hlasovanie za Madejov návrh, a myslím, že to bol kolega Martin Poliačik, predĺži o 12 rokov životnosť tých, ktorí sa, ktorých sa chcú ľudia po Kuciakovej vražde raz a navždy zbaviť. Toto bolo veľmi silné tvrdenie inak. Naozaj si myslím, že viacerým z nás zahrkalo, keď sme to počuli, že my im vlastne predlžujeme týmto, že budete hlasovať za Madejov návrh, a ovládne sa Ústavný súd, predlžujeme im o 12 rokov životnosť.
Na druhej strane niekto tu povedal a myslím, že to bol pán poslanec Pčolinský, že sme hysterickí, že hovoríme o tom, že Fico chce ísť na Ústavný súd, a nemáme na to žiadne, žiadne dôkazy, a že narábame s hypotézami, ktoré nevieme dokázať. Nevieme dokázať ani to, že tie hlasy si pre Madejov návrh kúpili, že si ich kúpili od pánov združených okolo pána Kotlebu a aj od ľudí zo SME RODINA. My to naozaj nevieme dokázať, ako možno majú títo ľudia pravdu. Ale ja si myslím, že tá, že tá pravda o tom, že čo sa to tu vlastne dnes deje, je ešte oveľa trápnejšia vo svojej podstate, lebo ja si myslím, že toto celé sa začalo pri urazenej ješitnosti. Pri urazenej ješitnosti a pri urazenom egu predstaviteľov strany MOST - HÍD.
V momente, keď pán minister prišiel s týmto návrhom, pán prezident sa vyjadril, že tento návrh je podpriemerný. To vami zahrká. Keď si myslíte, že idete naprávať veľmi zlú situáciu, a to, ruku na srdce, to ako je momentálne nastavená voľba ústavných sudcov, to je, to je veľmi zlé a každý z nás by to chcel zmeniť. Tak prišiel pán minister Gál, dal na stôl návrh a z prezidentskej kancelárie sa ozvalo, že je to podpriemerné. Podľa mňa vás to naštve. Nie? Mňa teda nie, ale predpokladám, že muži majú väčšinou tento problém. A ja za tým naozaj vidím urazené ego.
Potom prišla opozícia, ktorej hlasy potrebovali, demokratická opozícia, a chceli s nami rokovať. A my sme chodili na tie rokovania s návrhmi ako to vylepšiť. Nie? Je tak. Prišiel, prišiel za nás pán poslanec Baránik, alebo kto za nás chodil, za OĽANO možno pani poslankyňa Remišová a chodili za pánom ministrom a chceli to vylepšiť. To vás tiež naštve, keď položíte na stôl niečo, nejakú svoju predstavu, a tí, u ktorých sa uchádzate vlastne o tie hlasy, že vám podporia, vám povedia, že ale my s týmto nesúhlasíme, my to chceme inak, my to chceme takto a my to chceme takto. Je fakt, že na tých rokovaniach to asi tak vyzeralo, že nikto nie je ochotný cúvnuť.
Ale ja vám chcem povedať, pán minister, že to vaše zdanie vás veľmi oklamalo, pretože ja som bola na tom okrúhlom stole, kde opozícia hovorila o tom, čo s vaším návrhom, a všetci sa tam zhodli na tom, že by sme ten váš návrh, ten váš pôvodný návrh podporili, lebo si uvedomujeme, že keby k tomu nedošlo, tak sa nachádzame v takej mizérii, áno, celý deň to tu dnes predvádzate. Ako teraz ste sa zrazu, teraz ste zrazu zistili, že my by sme vám ten návrh podporili. No keby neprešli naše pozmeňujúce návrhy, keby ste nevylepšili o naše návrhy váš návrh zákona, čo by nám iné asi tak zostávalo? Povedzte nám. Čo by nám iné asi tak zostávalo? Veď uvažujte ako politik, lebo ste politik. Takže všetci sme v tom mali jasno, tak ako sme sa zúčastnili na tom rokovaní.
A je mi naozaj ľúto, že toto celé, toto celé sa začalo pri vašej urazenej ješitnosti. Pri urazenej ješitnosti možno predsedu MOST - HÍD, ktorému prezident odkázal to, čo odkázal, že jednoducho to, čo predkladáte, je málo ambiciózne a je to podpriemerné. A to vaše urazené ego, pán minister Gál, veď ste, boli časy, keď ste medzi nás patrili, to vaše urazené ego využili silnejší a mocnejší, vy ste boli vtiahnutý do ich hry. A oni to využili na to, aby na kompletku ovládli Ústavný súd. A preto, že vy ste si nevedeli predstaviť situáciu, že my prekročíme vlastný tieň a podporíme váš návrh zákona, akokoľvek nedokonalý, akokoľvek podpriemerný, vždy lepší ako to, kde sa nachádzame dnes.
A takže ja by som vás veľmi pekne chcela poprosiť, pán minister, aby ste to prehodnotili, a s týmto vedomím sa k tomu postavili ako minister, ktorý, ak to neurobí, ak to nestiahnete, budete navždy do dejín zapísaný ako ten, ako ten (zaznievanie gongu), ktorý nechal ovládnuť Ústavný súd Slovenskej republiky banditmi.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.10.2018 o 23:05 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:11

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja budem vecný a nebudem veľmi osobne, aj keby za normálnych okolností mal som mať tlak niekde úplne hore, cez to všetko ja ďakujem za tento normálny tón, pani podpredsedníčka.
Za nás môžem povedať len toľko, viete, sme, akí sme, a nebudeme iní. Keď raz niečo poviem, tak to dodržím. A ja nebudem nikdy ani SaS, ani OĽANO, ani ĽSNS, ale ani SMER. To znamená, že skutočne my si ideme svoje konzistentne a my sa ani nechceme zliať s vami, aj keď teraz môžem reagovať na vašich kolegov zo SaS-ky. Vôbec nemáme akože náš záujem byť šík po šíku s vami, absolútne o to nestojíme a nebojujeme o to a kľudne môžete do nás kopať, teraz nie do vás hovorím, ale do vašich kolegov, je nám to úplne jedno, lebo my si ideme svoju politiku a ona je absolútne nezlučiteľná možno s vašou v niektorých bodoch a v niektorých momentoch. To by som chcel povedať.
To znamená, že my sa budeme vždycky rozhodovať tak, ako chceme my, a nie ako na nás navrieskate. A kým si toto neuvedomíte, tak nikdy s nami nemôžete počítať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 23:11 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:12

Ondrej Dostál

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:14

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milé kolegyne, vážení kolegovia zo štandardnej opozície, mali sme možnosť tu doslova skoro dve hodiny počúvať o tom, akí sme fašisti, aké je to tu všetko také fašistické a ako sa všetci dali dokopy, a všetky tie obvinenia, ktoré neukázali nič iné len to, akí ste vy všetci urazení, že jednoducho nie ste vy dnes tí, ktorí sú vo svetle reflektorov, že nikto za vami neprišiel na kolenách, že jednoducho vaše hlasy sú dnes ako hlasy doslova štatistov, a neviete sa s tým vyrovnať. Neviete sa vyrovnať s tým, že tá sláva sa na vás nejako dnes nevylieva, pán Dostál, ani na vás osobne. Ale veľmi si, veľmi beriete do... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Dostál.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
A ja vám musím všetkým povedať, kolegovia, kolegyne, po tých vašich múdrych a tvrdých vyhláseniach, my vždy za každý návrh v tomto pléne hlasujeme jedine podľa toho, či ho považujeme, alebo nepovažujeme za dobrý a výhodný pre Slovensko, za dobrý a výhodný pre obyvateľov Slovenskej republiky. My sa naozaj nebudeme rozhodovať v našom hlasovaní podľa toho, čo si o tom myslíte vy, podľa toho, ako veľmi nás urazíte, podľa toho, ako veľmi na nás budete útočiť a za čo všetko nás budete označovať.
Ja som len veľmi prekvapený, že ani po takej dlhej dobe, ktoré, ktorú teda spolu s vami tu sme, ste toto nepochopili. Že je úplne zbytočné nám nadávať, je úplne zbytočné nás obviňovať zo všetkého možného, pretože to, že budeme vždy hlasovať za Slovensko, vy nedokážete zmeniť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 23:14 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 23:17

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené... (Minister sa obrátil s otázkou na predsedajúceho, nesúhlasná reakcia pléna.) Dobre, O. K., nemám s tým problém.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, keď dovolíte... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán minister, ešte ste nič nepovedali a už traja sa hlásia. (Smiech rečníka a smiech v sále.)

Gál, Gábor, minister spravodlivosti SR
Tak dobre, ďakujem pekne. (Povedané so smiechom, smiech v sále a potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.10.2018 o 23:17 hod.

Mgr.

Gábor Gál

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 23:17

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, prepáčte, ale to vaše vystúpenie bolo tak isto slabé ako ten návrh, ktorý dnes tu predkladáte. (Potlesk a zaznievanie gongu.) A veľmi ma, veľmi ma mrzí, že vlastne svojím vystúpením ste nijako nepomohli veci, takisto ako s tým svojím návrhom, ktorý predkladáte. (Reakcia z pléna.) Na vaše vystúpenie.... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenie predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanci!

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Čiže, pán minister, myslím si, že aj preto ste nehovorili viac, lebo sa hanbíte za ten návrh, ktorý vlastne predkladáte, a sa hanbíte a uvedomujete si, že sa zapíšete do dejín. Ale nezapíšete sa do dejín, kde sa budú budúci študenti práva učiť o tom, že tento minister vylepšil tú ústavu, ktorá sa prijala na začiatku vzniku alebo pri vzniku štátu, a vylepšil ju pri voľbe kandidátov Ústavného súdu, zabezpečil, aby Ústavný súd bol naozaj piedestálom, aby bol nezávislý, aby ľudia k nemu vzhliadali v tých krízových situáciách, ale zapíšete sa ako minister, ktorý spľundroval Ústavný súd, ktorý ho vydal napospas mafii, ktorá nám vládne, napospas mafii, ktorá má na rukách krv Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
Lebo toto sú ľudia (reakcia z pléna), ktorí si budú voliť kandidátov na ústavných (ruch v sále a zaznievanie gongu), na ústavných sudcov. To sú ľudia, ktorí tu dlhé roky kryli mafiu, ktorá vládne, ktorí kryli Mariána Kočnera a podobných ľudí, ktorí kryli novinárov, ktorí sledovali ďalších novinárov, ktorí odhaľovali špinavosti, a ich nevšímavosť a ľahostajnosť spôsobila, že zomreli dvaja mladí ľudia.
Vy sa podpíšete ako človek, ktorý demo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Baránik.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.10.2018 o 23:17 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:19

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ja si, ja si, naopak, myslím, že vystúpenie pána ministra bolo veľmi veľavravné. Myslím si, že jasne povedal, že ho nezaujíma to, čo my môžme povedať k tejto veci, pretože neexistuje nič, čo by sme mohli povedať, čo by mohlo zmeniť jeho názor. A ten dôvod je ten, že jednoducho on musí. Tam sú, som presvedčený, tam sú väzby, ktoré sú silnejšie, ako je jeho morálka, jeho duša, jeho vzťah k Slovensku. Jednoducho jeho toto v danej situácii nemôže zaujímať, pretože všetci vieme, že za určitých okolností životných človek musí urobiť aj to, čo možno nechce.
A ja sa obávam, že pán minister napriek tomu, že sa snaží toto odbaviť nejakým úsmevom, že naozaj je v tej situácii, že napriek tomu, že sem prišiel návrh, ktorý je diametrálne odlišný od toho, s čím nás vodil za nos mesiace a mesiace, tak aj tak ho podporí a tak bude zaňho hlasovať a tak bude trvať na tom, že sa ten návrh má prejednať. A tie kľúčové dve veci, ktoré sú diametrálne odlišné a ktoré nikto z tých, ktorí za tento návrh hlasovali, nespomína, sú, je práve, sú tie dvojičky a to, že predsedu a podpredsedu súdu bude voliť Ústavný súd. To sú tie dve veci, kvôli ktorým sa tu hádame, nie deväťdesiatka bez prezidenta. To nie je pravda.
Tie dve veci, dvojičky a voľba predsedu a podpredsedu Ústavného súdu jeho plénom, o to tu ide.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 23:19 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:21

Peter Marček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, ja by som vás poprosil, aby ste nepočúvali týchto kočnerovcov, myslím OĽANO a SaS, kde jeden predseda si vysedáva, dojednáva generálneho prokurátora, druhý šesť hodín sa rozpráva o odpočúvaní a neviem o čom všetkom, aké služby urobí pre neho. Takže, prosím pekne, toto nepočúvajte. A ja som strašne rád, dnes som mal ísť na služobnú cestu, o ôsmej hodine som mal odlietať, ostal som tu. Ale ostal som tu len preto, lebo by som sa hanbil, keby chýbal môj hlas na to, aby nebolo schválené tento zákon.
A nakoniec by som povedal ešte jednu vec, že oni nevedia nič iné, len, len pracovať podľa neoliberálneho manuálu. Vedia klamať, zastrašovať, ovplyvňovať. To je ich rétorika za významnej pomoci médií, a to ešte s krvavými očami. Spomínajú Fica, Bugára, Kotlebu, Kollára i nás. Ale my nie sme nepriatelia ani vy nie ste nepriatelia, nepriatelia Slovenska sú kočnerovnci, čiže OĽANO a SaS.
A toto, čo robíme a čo ideme hlasovať, s radosťou zahlasujem, lebo to robíme pre svoje rodiny, pre svoje deti a pre budúcnosť Slovenska.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 23:21 hod.

Peter Marček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:23

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, musí to byť výborný, výborný pocit, že ústavná zmena stojí na tak masívnom pilieri (povedané so smiechom), ako je pán poslanec, ktorý práve dorozprával, pravda? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Poliačik, nemôžte reagovať.

Poliačik, Martin, poslanec NR SR
Ja predsa hovorím pánovi mini... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Nie! Môžte reagovať na pána ministra, na nikoho iného, lebo vám zoberem slovo. Na pána ministra môžte reagovať.

Poliačik, Martin, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, reagujem na každé slovo, ktoré pán minister vyslovil.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Nech sa páči, tak na to môžte, Marčeka vôbec nespomínal (Smiech v sále.) Zoberem vám slovo, pán poslanec.

Poliačik, Martin, poslanec NR SR
Dobre. Vyčítal som, pán minister, vo vašich očiach nevypovedanú otázku. (Smiech a ruch v sále.) A odpovedám, áno, pán minister, môžte to stiahnuť aj v záverečnom slove.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 23:23 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video