45. schôdza

9.5.2019 - 22.5.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Prednesenie interpelácie

22.5.2019 o 9:06 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

18:19

Stanislav Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Zápisnica o výsledku tajného hlasovania o návrhu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na voľbu člena Rady Slovenského pozemkového fondu, ktoré sa konalo 21. mája 2019.
Na tajné hlasovanie o návrhu výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na voľbu člena Rady Slovenského pozemkového fondu bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 138 hlasovacích lístkov, teda na voľbe bolo prítomných 138 poslancov.
Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky spočítali hlasy a zistili, že v tajnom hlasovaní o návrhu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na voľbu člena Rady Slovenského pozemkového fondu všetci poslanci odovzdali hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 12 neplatných a 126 platných.
Podľa platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili, že za:
– Ján Ilavský: hlasovalo za 71, hlasovalo proti 32, zdržalo sa 23,
– Marcel Vrchota: hlasovalo za 39, proti 57, zdržalo sa 30.
Na voľbu člena Rady Slovenského pozemkového fondu je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Overovatelia konštatujú, že v tajnom hlasovaní bol za člena Rady Slovenského pozemkového fondu navrhnutého Výborom Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie zvolený Ján Ilavský.
Overovatelia poverujú svojho člena Stanislava Kmeca oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Skryt prepis

21.5.2019 o 18:19 hod.

Stanislav Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:19

Stanislav Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Zápisnica o výsledku tajného hlasovania o návrhu na voľbu riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, ktoré sa konalo 21. mája 2019.
Na tajné hlasovanie o návrhu na voľbu riaditeľa Národného bezpečnostného úradu bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 138 hlasovacích lístkov, teda na voľbe bolo prítomných 138 poslancov.
Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky spočítali hlasy a zistili, že v tajnom hlasovaní o návrhu na voľbu riaditeľa Národného bezpečnostného úradu všetci poslanci odovzdali hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných hlasovacích lístkov bol 1 neplatný.
Zo 137 platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili, že o návrhu na voľbu Romana Konečného za riaditeľa Národného bezpečnostného úradu hlasovalo za 125 poslancov, proti 6 poslancov, zdržalo sa 6 poslancov.
Na zvolenie riaditeľa Národného bezpečnostného úradu je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Overovatelia konštatujú, že v tajnom hlasovaní bol za riaditeľa Národného bezpečnostného úradu zvolený Roman Konečný.
Overovatelia poverujú svojho člena Stanislava Kmeca oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Skryt prepis

21.5.2019 o 18:19 hod.

Stanislav Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:27

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže, kolegovia, kolegyne, plná sála, dnes vás je tu trošku viacej ako v piatok poobede, vtedy tu tuším boli traja poslanci, čiže 147 ľudí bralo plat a nesedelo tu a zrejme väčšina z nich už cestovala domov alebo možno už bola s rodinami. Mysleli ste si, že dám vám pokoj s tým, že ste si nemorálne na jeseň minulého roka zvýšili platy.
Postrehol som, že niektorí z vás sa nejako z toho vyzúvajú, že nie, vy ste to neurobili, však vlastne vy ste nehlasovali o zvýšení platov. Ale veľmi dobre viete, že ste si ich zvýšili tým, že ste nehlasovali za náš návrh, ktorý sme opakovane každý rok, iks rokov predkladali, aby sa platy zmrazili, to znamená, že aby platy poslancom nerástli, a tým pádom ste vedeli, že keď ten návrh nepodporíte, tak platy automaticky zvýšené budú.
Možno ste si povedali ako začiatkom roka, myslím, že to bol január, február, som tu chodil s takým transparentom, na ktorom bolo napísané, že sami sebe 1 500 eur a sirotám 2,70, že ako je na tom vaše svedomie. Možno ste si mysleli, že teda dobre, prejde ho to a už dá s tým pokoj. Ale ja to považujem za tak vážny morálny problém, hlavne vás, páni poslanci z vládnej koalície, že jednoducho ja vám s tým pokoj nedám. Budem vaším tŕňom v zadku, tŕňom v päte, kdekoľvek si poviete a budem vám to pripomínať, lebo jednoducho krásne to ilustruje to, za čo máte ľudí. Tak ako pán Haščák z Penty v tom spise Gorila povedal, že volič je hovno; prepáčte; vy svojím hlasovaním za vaše zvýšenie platov ste urobili presne to isté. To, čo on povedal pred 10 rokmi niekde skrytý v byte na utajených stretnutiach, kde vyjadril svoj názor, tak vy ste svoj názor vyjadrili tým, čo ste spáchali.
1 500 eur. Ja sa vás pýtam, čím ste si to, páni a dámy, zaslúžili. Čo ste také prevratné z roka na rok urobili, že zrazu si zaslúžite o 42 % vyšší plat? Ľuďom vzrástli platy možno o 4 %, neviem presne, ale plus-mínus tak to v posledných rokoch býva. Štyri percentá by bolo okej, 120 eur. Ak by ste si schválili teda, že vám vzrastú platy o 120 eur, tak poviem si, že dobre, percentuálne to je to isté, čo ľuďom, prekusol by som to, ak by ste povedali teda, že dobre, že nechcete mať viac zmrazené platy. Ale vy ste si nadelili nie 120, ale 12 aj niečo krát viac jako 120. Vy ste si nadelili 1 500. A iba preto, lebo môžete, máte tú moc. Ale ľudia vám ju dali. Tí ľudia, ktorí hrdlačia za 500 eur v čistom. Absolútna väčšina ľudí na Slovensku, ktorí sú zamestnaní, majú 500 eur v čistom. A vy ste si povedali, že si zaslúžite z roka na rok pridať trikrát viac, jako tí ľudia majú mzdu za poctivú prácu za celý mesiac. Iba tak. 1 500 eur, stlačíme s prštekom, však môžeme, však my sme teraz tu bohovia na Zemi.
Ale my sme zástupcovia ľudí. Túto republiku vlastnia ľudia. Sú občania Slovenskej republiky a či sa vám to páči alebo nie, aj ten bezdomovec, aj ten, čo má minimálnu mzdu, aj to bábo, čo sa dnes narodilo, aj tá babička, čo má dôchodok 250 eur, každý jeden z nich je rovnocenným majiteľom tejto akciovej spoločnosti s názvom Slovenská republika. Títo ľudia si zvolili zástupcov a vy ste ich zástupcovia. Aj vy, prázdne stoličky, ktorí tu nesedíte, lebo sa nechcete pozerať do zrkadla. Nechcete sa pozreť do zrkadla svojmu vlastnému svedomiu. Radšej ste zdrhli, zašili ste sa a už teraz máte niekde snobskú večeru. Ale pamätajte pri každom jednom platení, či si budete kupovať jabĺčko alebo tú snobskú večeru, alebo tankovať do nádrže, že ste spáchali nemorálny krok. Sirotám ste dali 2,70 za mesiac navyše a sami sebe 1 500 eur. Je to najlepší príklad, najlepšie porovnanie. Sirotám 2,70, ktoré ani jedna z tých sirôt nemôže za to, že sa stali sirotami, ale sami sebe ste si dali 1 500 eur. Tým istým prštekom ste to spáchali. A nehanbili ste sa. A to ma mrzí.
Ja sa pýtam, kde máte svedomie toto spraviť. Kde máte svedomie sa tváriť, že si tie prachy zaslúžite? Dnes máte viac jako 4-tisíc eur v čistom. Osemkrát viac jako človek, bežný pracujúci človek na Slovensku. Nech 7, nech nežeriem. Väčšina z vás v poslaneckej práci strávi tak tri hodiny priemerne denne. Nie je to viac. Možno dve, nech nežeriem, tri. Čiže robíte trikrát menej ako ľudia a dáte si plat sedemkrát vyšší ako ľudia. 3 krát 7 je 21. V podstate priemerný poslanec, hlavne ten koaličný, lebo vy ste za to zodpovední, vy máte väčšinu, si nadelí a povie, že on je vlastne 21-krát viac človekom ako ten volič, ktorý ho volil. A ja sa pýtam na základe čoho. To naozaj máte pocit, že už vám kľučka hovorí: Dobré ráno, pán poslanec, dobré ráno, pani poslankyňa, ako ste sa dneska vyspinkali? Že naozaj máte absolútnu moc a môžete urobiť aj takto nemorálny krok? To naozaj sa nehanbíte ráno v tej kúpeľni, keď prídete a umývate sa či holíte sa, či čokoľvek robíte? To zrkadlo, do ktorého sa pozrete, vôbec vám to nič nehovorí? Nič to s vami nespraví? Iba to porovnanie s tými sirotami. 2,70 ste im dali. 49 poslancov v tejto sále si hovorí, že sú sociálni demokrati, ľudia. Toto je sociálna demokracia? Toto je sociálne cítenie? Že sami sebe si dáte 1 500 a sirotám 2,70?
Toto je asociálna demokracia. Toto je asociálne cítenie. Toto je asociálny bezcit a bezcítenie. Toto môže spraviť len človek hyena. Človek, ktorý si povie, mám teraz moc, nikto ma nevidí, spravím to. Áno, hovorí sa, absolútna moc korumpuje. A vás skorumpovala k tomu, že ste si sami sebe nadelili tieto prachy. A ja chcem, aby vás vo vrecku alebo na tej vašej platobnej karte, aby vás tam pálili. Aby ste sa za to hanbili a chcem vás donútiť do toho, aby ste to vrátili späť. A o tomto je návrh zákona, ktorý predkladám. Lebo nechcem, aby ste s tým žili, aby ste sa s tým vyrovnali, že to je v poriadku. Vy máte prachov dosť. Nakradnutých. Rozkradli ste eurofondy, každý rok vytunelujete 3 miliardy eur, ktoré ľudia zaplatia na daniach, odvodoch, ktoré nám prídu z Európy na to, aby sa tu zlepšili, zlepšil život v tých slabých, nerozvinutých regiónoch. V tých Bohom zabudnutých kútoch alebo vami, sociálnou demokraciou alebo slovenskou národnou strakou, alebo že MOST-om – HÍD, ktorý bojuje za južné Slovensko. Figu borovú bojujete za južné Slovensko!
Figu borovú vám ide o národ! Figu borovú ste sociálni demokrati alebo sociálne cítiaci ľudia! Ide vám iba o vlastný prospech a tu ste sa odhalili. Pri tomto návrhu zákona. 1 500 eur deleno 2,70, koľko je? Kto z vás chodil aspoň na základnú školu? Máte to v kalkulačke. Nepočítal som. Dobre, 1 500 deleno 3, máte 500-krát viac. Čiže ste si nadelili približne 600-krát viac, ako ste dali tým sirotám. Vy, páni poslanci, ste si povedali, že vy ste 600-krát viac človekom ako tá sirota, ktorá prišla o svoju mamu alebo otca. Sa nehanbíte? Za toto vás sem ľudia zvolili? Na toto vás zvolili? Aby ste takto opovrhovali ľuďmi? Aby ste opovrhovali ľuďmi, ktorí sú v núdzi? Ľudí bez práce, na sociálnych dávkach, im poviete, že áno, treba si odrobiť 32 hodín za 63 eur. Okej, je to necelé 2 eurá na hodinu. Ale vy si v pohode nadelíte, oni si majú odrobiť tých 63 eur sociálnych dávok, ja s tým nemám problém. Ale ja sa pýtam, aký je tu pomer, aká tu je logika, aká tu je spravodlivosť, keď niekto si za 63 eur musí odrobiť 32 hodín a vy za 1 500 eur nemusíte odrobiť nič. Lebo vy ste si to dali za tú istú prácu, akú ste robili minulý rok, robíte plus-mínus tento rok. Nerobíte nič navyše. Ešte vám Danko skrátil pracovnú dobu, skrátili sa rozpravy, Matovič vám tu nemôže hovoriť hodiny, už môže pri vystúpení hovoriť 20 minút alebo keď je do ústnej rozpravy iba 10 minút, len aby ste boli čím skorej doma, len aby ste mali čím skorej odrobené, čiže ešte za menej roboty ako v minulosti si poviete, že 1 500 eur navyše. Lebo chcete. Lebo máte tú moc stlačiť ten gombík.
A toto ma, s prepáčením, serie. Chápete to? Ma to serie. Nemôžem si povedať, že to slovo nepoviem, aj keď budete hovoriť, že som vulgárny, lebo toto je pľuvanec do očí ľudí. Pľuvanec každej jednej sirote do očí. Pľuvanec každému jednému zamestnancovi, ktorí tu robia a zarábajú 600, 700, 800 eur, už sú frajeri. A vy v pohode 1 500. Na drzovku. Dvakrát viac jako tí ľudia, ktorí si to musia odmakať. A ktorí tu musia počúvať tie vaše drísty o ničom. Tie návrhy o tom, jako vy teda sa zastávate ľudí, jako ste na ich strane. Ako im strašne chcete pomôcť. Jako teraz ste si vymysleli, keď vám teče do bot, že idete dávať rodičom, si ich zrazu všimnete po dvanástich rokoch. Dvanásť rokov ich necháte na rodičáku 200 eur, teraz zrazu im idete dať ako Ježiško. 150 eur navyše. Ale stále je to 10-krát menej, ako ste si nadelili samým sebe. Sebe ste si dali 1 500 a rodinám idete dať, sa idete zmilovať, 150. A myslíte si, že vaši voliči sú natoľko blbí, že vám to znova prekusnú a znova budú hovoriť, hosana, sociálni demokrati myslia na nás, na ľud.
Vy ste sa na tých ľudí vysrali. Dvanásť rokov ste tu mali budovať sociálny štát a vy ste si budovali sociálny štát pre seba. Nie pre ľudí. Pre seba ste ho budovali. A týmto hlasovaním ste tomu dali čerešničku na torte. Ste ukázali, aké je skutočné vaše myslenie. Už vám nestačilo to, čo ste si nakradli. Už ste potrebovali to urobiť aj verejne. Ukázať, áno, my, elita národa, my si zaslúžime, predsa kto iný by mal mať štyri litre čistého, keď nie my? My, ktorí držíme ten štát.
Viete, čo robíte, ako kontrolujete vládu, čo je vaša ústavná povinnosť? Nijako. To, čo vám sem príde z vlády, to zhltnete aj s navijakom, lebo sa bojíte, že nabudúce vás nedajú na kandidátku. Takí ste vy hrdinovia! Takí ste vy poserovia! Vy neprídete a nepoviete, Pellegrini alebo predtým Fico, počúvaj, chlapče, my chceme, aby si nemíňal viac, ako vyberieš. Správaj sa ako dobrý hospodár! Nezadlžujte naše deti a vnúčatá! Vy to nespravíte, lebo nemáte na to odvahu, chlapci a dievčatá, hrdinovia. Dáme si 1 500, lebo na to máme. Lebo ja mám tú moc. Že sa nehanbíte, páni a dámy!
Dôchodcom dáte almužnu. O šesť percent zvýšite ceny elektriky a plynu, myslím, že o sedem ceny tepla, zvýšite odvody živnostníkom, zamestnancom, ľudí len šróbujete, každú jednu korunu, každé jedno euro z nich chcete dostať. Potom sa hráte na Ježiška z ich vlastných peňazí a takto nemorálne ľuďom napľujete do tváre.
Predkladám návrh zákona, aby ste mohli urobiť opravu svojho vlastného amorálneho skutku. Aby ste mohli urobiť reparát z morálky, aby ste mohli urobiť reparát zo sociálneho cítenia, páni a dámy, 49 poslancov SMER-u. Keď raz si dáte nálepku, že ste sociálni demokrati, predsa nemôžete urobiť to, čo ste spáchali. A potom, keď si poviete, že si to urobiť môžte, tak potom sa nečudujte, že z vašich 44 % podpory je dnes slabých 19. A v eurovoľbách, si myslím, že budete ešte veľmi nemilo prekvapení, čo si ľudia o vás myslia. Lebo keď si aj myslíte, že iné prežijú, toto bol príliš arogantný čin, ktorý ste spáchali. Takýmto spôsobom ľuďom ukázať, že sú pre vás nič, že sú pre vás, s prepáčením, to Haščákove hovno z Gorily, to už bolo moc aj na vašich voličov.
Páni a dámy, veľmi rád by som bol, aby Slovensko malo konečne normálnu sociálnodemokratickú stranu. Naozaj, normálne čistú sociálnu demokraciu, lebo sociálna demokracia, tak ako kresťanská demokracia, tak ako naozaj vlastenecká strana do každého parlamentu patria. Ale nie atrapu. Vy si napíšete sociálna demokracia a v skutočnosti okrádate ľudí, tých, ktorí vás volili. Vy v pohode si dáte sirote 2,60, ale sami sebe 1 500.
Poplatok SIPO pri platení účtov ste zdvihli o 530 % ľuďom. Ja viem, vás sa to netýka. Z účtu ide, odíde, všetko v porádku. Ale väčšina ľudí, práveže tí chudobnejší, využívajú to SIPO. Vy ste ten poplatok zvýšili o 530 % od nového roku. Od toho istého roku, kedy ste si sami sebe dali 1 500 euro navyše vo výplate. Nič? Svedomie, všetko v poriadku, neozýva sa? Kde je? Hľadajte ho, prosím vás! Skúste doma pozrieť v šuflíkoch, v poličkách, možno v skrinke, niekde na kuchynskej linke, niekde musí byť, však vaši rodičia vás nemohli vychovať jako nejakých robotov, ktorí budú chceť byť vždy len na dobrom mieste kandidátky a poberať dobrý plat a mať prístup k biznisu politickej strany, ktorú reprezentujete. Pevne verím, že vaši rodičia vás vychovávali v normálnej, v normálnej ľudskosti, že okrádať nie je správne. Ale vy ste vašich voličov okradli, lebo to nie je nič iné. Keď takýmto spôsobom podľahnete svojmu vlastnému pokušeniu a podľahnete moci, ktorú máte, tak ste okradli svojich vlastných voličov, lebo urobili ste to na ich úkor.
Áno, dokopy to nie je možno taká horibilná suma, čo ste tým ľuďom zobrali, ale symbolicky, ako myslím dokopy za celý parlament. Ale vy spravujete naše spoločné peniaze. Ako vám ľudia majú veriť, že to myslíte s nimi úprimne, že nerobíte len biznis alebo neberiete len politiku ako biznis na to, aby ste ich okradli, keď v takejto skúške takto zásadne zlyháte?
Ešte raz hovorím, ja viem a uvedomujem si a viacerí z vás ste mi vytýkali na chodbách, že prečo to otváraš, daj tomu pokoj, však aj ty máš viac. Ale ja tie peniaze nechcem. Nie preto, že som si zarobil dosť, že som platil najväčšie dane na celom Slovensku, ix rokov za sebou, že som bol živnostník, ktorý platil najväčšie dane a odvody. Zaplatil som viac jako 500 miliónov korún daní a odvodov. Ako študent som zamestnával v treťom ročníku či štvrtom tisícku ľudí, v piatom dvetisíc ľudí. Áno, zvyčajne to boli študenti alebo ľudia, ktorí si potrebovali privyrobiť k tej almužne, ktorú ste im dopriali vy ako vládcovia. A keď som videl, že tie peniaze rozkrádate, že na jednej strane opíjate ľudí rožkom pred voľbami s vašimi volebnými gulášmi a vašimi krásnymi sľubmi a že ako zneužívate ich nevedomosť veľakrát, že nevedia úplne presne, ako tie finančné toky v štáte fungujú, tak som si povedal, že stačilo. Že ja vám prídem sem, do parlamentu robiť zrkadlo. Nastavovať vám zrkadlo, aby ste videli svoje vlastné skorumpované tváre. Aby ste videli tie tváre bez svedomia. Aby ste sa skúsili nad sebou zamyslieť, že či toto je to, čo vás matka, otec a keď nie oni, tak verím tomu, že babka a dedko učili, že jednoducho okrádať druhých ľudí nie je správne.
A vy si neviete uvedomiť, že stojíte na piedestále spoločnosti, že ľudia, keď sa stanú poslancami, tak mali by byť vzorom morálky. Že mali by sa správať desať razy morálnejšie ako priemerný človek na ulici. A ja som, bohužiaľ, dnes presvedčený, že ak by sme išli na ulicu a hovorím kamkoľvek, kamkoľvek na Slovensku a náhodne by sme hodili veľké laso a v tom lase by skončilo 150 ľudí, tak som presvedčený, hlboko presvedčený o tom, že ak by sme tých 150 ľudí sem posadili, tak by sa správali omnoho viac morálnejšie, ako sa správate vy. Lebo politika nie je len o číslach, politika nie je len o biznisoch, politika nie je len o okrádaní ľudí, ale politika má byť v prvom rade o správe vecí verejných. Čestne, morálne, tak aby ste sa dokázali pozreť do každého jedného zrkadla.
Ale ja si myslím, že vy zrkadlá obchádzate, že vy sa tam radšej nepozeráte, lebo žijete v predstave, že vy môžete, lebo ste dostali moc. Možno niekto z vás si myslí, že ju dostal od Boha, že si to vyvolil jeho akurát, že tu bude, lebo on je najmúdrejší, najschopnejší. Niekto z vás si možno myslí teda, že áno, však teda ľudia mi to dali, ale väčšina z vás, verím tomu, že si uvedomujete, že ste tu iba preto, lebo sa pán predseda nad vami zmilovali a vás tam na tú kandidátku napísali. A preto ste to vaše veľavážené svedomie nechali tam pri vstupe a ste si povedali, že odteraz nieže budete hlasovať tak, ako ste tu sľubovali na ústavu, keď ste skladali sľub poslanca, že budete vždy hlasovať v súlade so svojím svedomím a presvedčením, ale povedali ste si, no hold, taký je život, budem hlasovať v súlade so svedomím a presvedčením a s tým, ako si praje pán predseda. Lebo keď tu nebudem, kto by ma tu predsa na tú kandidátku dal.
Vidím tu pána, o ktorom mi ľudia v jeho meste povedali, že je, bije prvú ligu v pitkách v svojom meste, že ľudia by si v meste o neho ani bicykel neopreli. Získal toľko hlasov jako náš najhorší poslanec na kandidátke, v svojom vlastnom meste. Jednoducho tí ľudia v meste ho poznajú a povedia si, že to v živote by som nechcel, aby takýto človek ma reprezentoval. Jednoducho vyhlásený ožran v meste, ale SMER si ho dá na kandidátku, v pohode, ľudia ho zvolia, však dobre, tí voliči sú, mnohí nemajú čas študovať kandidátky a už nejak sa tie krúžky nazbierajú a hlavne, keď ho dá na dobré miesto, tak teda sa prepašuje do parlamentu.
Ale tu by mala sedieť elita národa. Ja sa za ňu nepovažujem, ja si osobne myslím, že na Slovensku je 4 milióny lepších ľudí, ako som ja, a veľmi rád by som bol, aby tu naozaj bola tá elita. A som veľmi nerád tomu, že vy ste schopní takto handlovať a obchodovať so svojím vlastným svedomím, že ho tam necháte za bránami, hoci vám ústava prikazuje, že máte ako poslanci hlasovať podľa svedomia, že parlament má kontrolovať vládu, vy nie. Čo príde z vlády, schválite, lebo však tak si to prajú. Ale tým popierate vašu funkciu. Ak by ste boli naozaj svojprávnymi poslancami, tak by ste nedovolili tých 12 rokov, vy sociálni demokrati, rozkrádať štát. Nedovolili by ste žiť nejakým Bašternákom a Kočnerom. Nedovolili by ste Ficovi bývať v ukradnutom byte. Sami by ste si spravili tlačovku, aby ste vyhlásili alebo by ste požiadali nejakého poslanca Fica, aby sa vysťahoval z toho bytu. Lebo jednoducho on každý jeden mesiac berie úplatok skoro 5-tisíc eur od toho Bašternáka ešte dodnes. A podľa mňa vy všetci veľmi dobre viete, že celý byt bol úplatok vlastne od Bašternáka a že Bašternák mu to spravil naschvál, že ten jediný byt si neprepísal na seba. Jednoducho povedal si, že keď ty teda, Fico, si ma hodil cez palubu, ja hodím teba. Jednoducho ten byt ti zoberú. To Bašternák urobil, hodil ho cez palubu, a preto sa Fico nechce vysťahovať, lebo chce si čo najdlhšie predĺžiť to obdobie, lebo tam má za 1,5 milióna eur nábytok, zariadenie v tom byte. A vy to veľmi dobre viete, mnohí z vás ste v tom byte boli a viete, že len stolička tam stojí 5-tisíc eur. Viete o tom, že tam je knižnica za 20-tisíc eur. Kde, ak by žil z poctivých peňazí, na to mohol zarobiť?
Ale vy na to odvahu nemáte, vy nezvoláte tlačovku a nevyzvete poslanca Fica alebo predtým vašeho predsedu či predsedu vlády, stále je to vlastne váš predseda strany. Vy nemáte tú odvahu povedať, že Fico, choď do prdele z toho bytu, robíš hanbu. Bereš nám voličov a si zlým príkladom pre ľudí, ktorí platia poctivo na Slovensku dane. Lebo nemáte odvahu, lebo sa bojíte, že nabudúce by ste na tej kandidátke neboli. A to mi na vás vadí. Ak by ste ukázali, že máte to svedomie, tak by som si o vás nemyslel, že ste len hlasujúce opičky alebo hlasujúce nejaké stroje.
Takto, ja neviem, či to bolo šesť, sedem, osem rokov, som vám tu pred Vianocami pri nejakom hlasovaní rozdal banány, mali ste ich na stole, mysleli ste si, že to máte Mikuláša, ešte si pamätám Madeja, hentam vzadu sedel a jak tlačil banán. Hovorím, čo, chutí? Chutí, chutí, ďakujeme pekne. Donesiem ešte jeden? Doniesol som mu druhý, tlačil aj druhý. Potom som spravil vonku tlačovku a povedal som, že som vám to dal preto, lebo hlasujete ako opičky. Dal som vám to jako symbol. Rýchlo ste začali banány baliť, čo tu ešte zostalo nedojedené, a písať vulgarizmy na ne. Hentam ste mi takú veľkú kôpku dali, lebo ste si mysleli, akí ste hrdinovia, jak ste mi ukázali teda. Nie, ja som pred celým, pred celou krajinou ukázal, čo ste vy zač, že nie ste poslanci, ktorí majú svedomie, len ste hlasujúce opičky.
Neviem, jaký to bol návrh, priznávam, nepamätám. Ale toto je moja úloha a jak som povedal na začiatku, zžite sa s tým. Som vaším tŕňom v päte alebo v zadku. A furt vám budem ukazovať chyby a pripomínať chyby, ktoré robíte. Budem odstreľovať tých skorumpovaných hajzlíkov, ktorých si dosadzujete kade-tade. Budem ich dávať dole. Áno, s prakom, možno s jedným kamienkom a možno sa budem cítiť tak, jak som sa cítil pri Šufliarskom. Ako Dávid voči Goliášovi, jako človek voči mafii, ale dal som ho dole jednou dobre mierenou. A budem to robiť naďalej a budem odhaľovať korupciu, lebo jednoducho chcem očistiť Slovensko od mafie, ktorá ho ovládla.
Nie, nemyslím si ako Andrej Kiska, že Slovensko je mafiánsky štát, ale myslím si, že mafia ovládla tento štát. Považujem to za dosť podstatný rozdiel, lebo Slovensko, si myslím, že sme každý z nás, tak ako som povedal na začiatku. A nielen z nás, ako máte pocit vy, že Slovensko ste vy, štát ste vy, ale každý jeden poctivý človek na Slovensku, ktorý tu žije, každý jeden je akcionárom tejto akciovej spoločnosti s názvom Slovenská republika. A keď vy na tých ľudí kašlete, keď vy kašlete na vašich voličov, ja sa ich budem zastávať. A tento návrh predkladám, aby sme vrátili staré pravidlá odmeňovania ľudí do stavu, ako to bolo pred Vianocami, ako to bolo v minulom roku.
Dobre, okej, uzavrime kompromis, nech platy sú teda v takej výške a každý rok nech sa zvyšujú o percento, o aké narástli platy zamestnancom na Slovensku. To považujem za fér. Čiže keď chcete, dobre, majte 120 eur navyše, 4 % navyše, keď ľuďom narástli platy o štyri percentá. Dobre, budete mať namiesto 3 000, budete mať 3 220. Fajn, keď nechcete mať zamrazených 3 000, ale nevidím najmenší dôvod, aby tu naďalej platil stav, že budete mať 1 500 eur navyše. Jednoducho, nemáte na ne nárok. Spreneverili ste sa svojim ľuďom, ktorí vás volili, a mali by ste to vrátiť späť.
Viem, že bude to nepríjemné, áno, budete mať o 1 500 eur menej, ale bude to správne. Nemali by ste podľahnúť pokušeniu, že ako politici musíte robiť vždy len to, čo je populárne, a takisto aj rozhodnutia pre seba, čo sú pre vás populárne. Mali by ste byť schopní, ak chcete byť, teda trošku sa priblížiť k štátnikom, byť schopní aj vašim ľuďom niekedy vysvetliť, že musíte urobiť aj správne kroky, nielen populárne, ale aj voči sebe, že urobiť správny krok. V tejto chvíli tá situácia nastala, mali by ste byť odvážni a byť schopní zahlasovať za tento návrh zákona, ktorý predkladám, a zobrať si to, čo ste si sami sebe amorálne nadelili. Jednoducho tieto peniaze si nezaslúžite, nie sú vaše, patria vašim voličom: aj tým ľuďom, ktorí vás nevolili, aj tým ľuďom, ktorí sklamaní zo všetkých politikov, ktorí tu za tých 30 rokov boli, jednoducho nechodia už voliť.
Páni a dámy, vážené prázdne stoličky, ktoré tu nesedíte, ale beriete plat, páni a dámy, tie peniaze si nezaslúžite a bolo by správne ich vrátiť späť. Aby; na také pripomenutie, aby ste vedeli, možno pár čísiel a faktov, o čo ste zvýšili ľuďom náklady v tomto roku. Plyn a elektrika o 6 percent. Viete plus-mínus, aké sú účty? O 6 % ľudia platia viac. To SIPO, ktoré som spomínal, 530 % ste im zvýšili poplatok za SIPO. Živnostníkom ste zvýšili minimálne, vlastne sociálne a zdravotné odvody o 10 eur. Ľuďom ste zalepili oči tým, že ste teda životné minimum zvýšili o, počúvajte správne, o 1 000, nie 1 000, 1 590, čo myslíte, 1 590 eur mesačne? Sebe ste si dali 1 500, tak životné minimum asi o 1 590 by ste mohli dať, nie? Ne, ne, ne, uberte. 159? Nie, nie, nie. 15 eur 90 centov? Nie, nie, nie. Zvýšili ste životné minimum o euro 59.
Čiže ľuďom odkázaným, ktorí naozaj sú na dne padnutí, ktorí žijú z toho, ktorým sa odvíjajú dávky v núdzi od toho životného minima, tým ste zvýšili to životné minimum o 1,59 eur. A pri určovaní životného minima vychádzate z toho, že o čo sa zvýšili náklady. Však keď teda doteraz stačila nejaká suma, tak keď sa zvýšili náklady o 1,59 eur, tak pridáme predsa však tým chudákom o eurko 59. Nie na deň, mesačne! Ale sami seba zároveň tým istým prštekom o 1 500 eur.
Ja sa fakt pýtam, kde ste zamkli to svedomie, kde ho máte. Predali ste ho, vzdali ste sa ho, zapreli ste ho? Neverím tomu, že vás vychovávali asociáli. Vaši rodičia boli určite dobrí ľudia, chceli mať z vás dobrých ľudí. A práve svedomie je to, čo rozdeľuje alebo oddeľuje človeka od stroja alebo človeka od zvieraťa. Ale veľakrát, keď pozerám si, možno to je náhoda, ale keď si pozerám správanie zvierat v prírode, tak tam vidím omnoho viac svedomia jako pri takýchto hlasovaní vo vašom prípade. Nehanbíte sa za to, naozaj nie? Nič, nič sa nedostavuje? Chápem, tie prázdne stoličky nie, ale teraz tu vidím raz, dva, tri, až štyroch, pardon, troch poslancov zo SMER-u, jedného z MOST-a – HÍD, jednu zo slovenskej národnej straky. Nič, s vami to nič nerobí, žiadne svedomie, nič sa neozýva, všetko v poriadku? Ako môžte potom chodiť že robiť kampaň teraz, že eurovoľby, jaj tuto, dajte si odznačik, letáčik, kafíčko, gulášik. Nič vám to nerobí, sa, v pohode chodíte po ulici, tým ľuďom prihovárate a nič? To je smutné.
O tom je môj návrh zákona, o tom je moja rozprava, o tom je toto vystúpenie. Ja to svedomie jednoducho chcem vo vás vybičovať k životu. Chcem, aby ste si ho vybrali zo šuflíčka alebo aby ste napísali mail svojmu predsedovi: Prepáč, šéfe, jednoducho ten Matovič má pravdu, toto sme nemali urobiť a pome to vrátiť späť. A schváľte návrh, ktorý predkladám, aby poslancom rástli platy presne tak isto jako ľuďom. Lebo aj od vašich rozhodnutí záleží a veľmi od nich záleží, ako sa Slovensku darí. Veľmi od vašich rozhodnutí záleží, ako nastavíte to podnikateľské prostredie a aké platy majú ľudia. Čiže veľmi od vašich rozhodnutí záleží, ako rastú platy ľuďom. To bude fér. Budete vidieť, že výsledok vašej práce je, že ľuďom narástli platy o 4 %, budete mať 4 % navyše aj vy. Keď sa budete snažiť, budete makať a ľuďom budú rásť platy tak rýchlo ako v Poľsku a Maďarsku, výrazne rýchlejšie ako na Slovensku mimochodom, tak sa budete mať lepšie aj vy. Keď sa posnažíte a vytvoríte také podmienky, že ľudia tu budú sa nebáť podnikať, že budú chcieť vytvárať nové miesta, že budú chceť investovať, že budú chceť zamestnať ďalších ľudí; áno, vytvorí sa konkurencia, na trhu bude nízka nezamestnanosť a ľuďom prirodzene budú rásť platy, lebo zamestnávatelia sa budú o nich biť. A keď sa vám podarí zázrak a ľuďom budú rásť platy každý rok o 10 %, aj vy budete mať o 10 % viac.
Ale bude to fér, nieže takto prídete a stlačíte tlačítko, dáte si 1 500 eur a poviete si, ešte ste na to hrdí, lebo vy máte tú možnosť. Ale tí ľudia nemajú tú možnosť. Ten človek, ktorý si to musí odmakať za pásom a chodiť na nočné a v sobotu, v nedeľu robiť, on nemá tú možnosť, nemá to tlačítko na tom stroji, kde si môže zvýšiť plat. Chápete ten rozdiel medzi vami a obyčajnými ľuďmi? A toto je vaša zodpovednosť, toto je to, čo sa hovorí, že absolútna moc korumpuje. Vy máte v tom tlačítku, áno, absolútnu moc. A vy ste neodolali pokušeniu to stlačiť a mňa to serie, ešte raz hovorím, keď použijem to slovo, a hovorte tisíckrát, že som vulgárny. Tí ľudia si zaslúžia, aby ste to vrátili späť.
A prepáčte aj, páni a dámy zo SaS-ky, keď tu budete hovoriť, že poslanci si zaslúžia viac, lebo tu makajú, alebo Rišo Sulík bude hovoriť, že makajú, alebo Beblavý tu bude hovoriť, že si zaslúžia. Mňa tieto vaše reči nezaujímajú. Máte peniaze zo štátneho rozpočtu ako príspevok na činnosť strany a nič vám nezakazuje, keď chcete oceniť niektorých vašich poslancov, dajte im viac z vašich peňazí, ktoré máte zo štátneho rozpočtu. To bude fér, to bude... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.5.2019 o 18:27 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
45. schôdza NR SR - 10.deň - A. dopoludnia
 

Prednesenie interpelácie 9:03

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem všetkým.
Vážená pani predsedajúca, vážení páni ministri, vážené kolegyne a kolegovia, odpoveď na moju interpeláciu voči ministerke zdravotníctva pani Kálavskej je pod číslom 27. Pýtala som sa pani ministerky na taký jav, ktorý som objavila v správe Národného centra zdravotníckych informácií, ktorý vydal štatistiku o umelých potratoch za rok 2018 a okrem toho teda, že Národné centrum potom v správach písalo o tom, že umelé potraty nám klesajú, čo je výborná správa, nuž, mohla to byť dobrá správa, ale nie je, lebo keď som išla do podrobnejších čísiel a štatistík, tak som našla jednu takú, čo ma celkom ohromila a práve toto som podala ako interpeláciu pani ministerke.
Jednalo sa o to, že vo vekovej kategórii dievčat do 14 rokov narástol mierne počet umelých potratov, ale výrazne narástol počet potratov vo vekovej skupine 14 až 19 rokov, a to skoro o sto. Je to 20 %. Ide o nárast o 20 %, pretože sa počet umelých potratov vo vekovej skupine 14 až 19 rokov pohybuje v stovkách, nie v tisícoch, v stovkách a teda ak narástol o sto, tak je to nárast až o 20 %. A preto som si dovolila v interpelácii hovoriť o výraznom náraste umelých potratov, a teda aj moja otázka znela, že čo sa stalo, ako si to vysvetľujú, a teda, že si myslím, že ide o ochranu maloletých a mladistvých dievčat a preto by sme sa mali o to zaujímať, aj ministerstvo zdravotníctva.
Prekvapila ma odpoveď, ktorá bola v tom duchu, že je to mierny nárast, že nič také vážne sa nestalo. Celkovo ma prekvapila odpoveď aj v takých jednoduchých odpovediach typu jednej vety, ktorá v podstate nejakým spôsobom aj na ďalšie otázky boli odpovede typu, že všetko je v poriadku.
Takže chcem sa opätovne, opätovne pýtať pani ministerky zdravotníctva pani Kálavskej, či naozaj nárast o 20 % v porovnaní s minulým rokom a s minulými rokmi v počte umelých potratov vo vekovej kategórii 14 až 19-ročných dievčat, či sa jej zdá naozaj ako mierny nárast, čo chce ďalej robiť s týmto problémom a ako chce ochrániť maloletých. Ja totiž nie som spokojná s touto odpoveďou, ktorú som dostala.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

22.5.2019 o 9:03 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Prednesenie interpelácie 9:06

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Príjemné dobré ráno. Pani ministerka, páni ministri, pani predsedajúca, dovoľte mi veľmi stručne len poďakovať sa pani ministerke vnútra za odpoveď v súvislosti s nenávistnými prejavmi na sociálnych sieťach v súvislosti so streľbou v mešitách na Novom Zélande. Ja si doplním, dovolím ešte doplniť túto moju otázku v súvislosti s vašou odpoveďou, pani ministerka, aj o nejaké štatistiky, ktoré prípadne už máte možno navyše k dispozícii, lebo predsa len to bola pomerne čerstvá záležitosť. Takže v takomto duchu vám pošlem ďalšiu interpeláciu. A ak sú tieto štatistiky k dispozícii a prípadne aj to, akým spôsobom sa podarilo vášmu rezortu aktívne v tejto veci zasiahnuť, tak vám budem za to povďačný. Ďakujem.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

22.5.2019 o 9:06 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Prednesenie interpelácie 9:09

Stanislav Drobný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážená pani predsedajúca, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, nasledujúca interpelácia je určená ministrovi spravodlivosti Slovenskej republiky Gáborovi Gálovi.
Vážený pán minister, v súlade s čl. 80 Ústavy Slovenskej republiky a § 129 rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky si vám dovoľujem podať nasledovnú interpeláciu.
V zmysle zákona č. 4/2001 Z. z. o Zbore väzenskej a justičnej stráže v znení neskorších predpisov, Zbor väzenskej a justičnej stráže, ďalej budem používať len skratku ZVJS, je ozbrojený bezpečnostný zbor, ktorý plní zákonom vymedzené úlohy, pričom je podriadený ministrovi spravodlivosti Slovenskej republiky. ZVJS prezentoval svoj zámer získať nové karabíny v štandardnom kalibri 9 mm Luger s tým, že tieto majú nahradiť zastaralé samopaly, vzor 58, ktoré sú pre potreby ZVJS v niektorých aplikáciách nevyhovujúce. Ako protihodnotu mal ZVJS ponúknuť staršie zbrane, ktoré má alebo mal vo svojom majetku, pričom slovenský výrobca vyjadril o tento spôsob zámeny záujem.
Samotný proces mal prebehnúť formou verejnej súťaže tak, aby sa mali možnosť zapojiť i ďalší záujemcovia. Víťaz sa mal vybrať podľa kritérií najväčšej protihodnoty za balík použitých zbraní.
Dňa 4. 9. 2018 sa na strelnici Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby Leopoldov uskutočnila prezentácia produktov slovenského výrobcu v kalibri 9 mm Luger. Prezentácia sa uskutočnila na žiadosť ZVJS a zúčastnil sa jej i generálny riaditeľ generál Ing. Milan Ivan. Počas prezentácie sa zástupcovia ZVJS vyjadrovali k predvádzaniu výrobkov veľmi kladne, a to i po prezentácii s praktickou ukážkou, pričom nemali žiadne výhrady ani pripomienky. Napriek tomu, že už od vyššie uvedenej prezentácie uplynulo viac ako osem mesiacov, súťaž vypísaná nebola.
Na základe vyššie uvedených skutočností si vám preto dovoľujem položiť nasledovné otázky:
1. Má ešte aktuálne ZVJS záujem o prezbrojenie na karabíny v kalibri 9 mm Luger?
2. V akom stave sa v súčasnosti nachádza súťaž na získanie karabín v štandardnom kalibri 9 mm Luger výmenou za zastaralé zbrane, pištole a revolvery vo výzbroji ZVJS?
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

22.5.2019 o 9:09 hod.

Bc.

Stanislav Drobný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Prednesenie interpelácie 9:12

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ešte raz príjemné dobré ránko. Ďakujem pekne za slovo.
Pani predsedajúca, dovoľte mi, aby som predniesol tri interpelácie.
Prvá sa týka pani ministerky školstva Martiny Lubyovej vo veci neotvorenia nových tried na, ja by som to nazval, životaschopných gymnáziách na Slovensku. Ako nám ukazuje medializovaný príklad bratislav..., pardon, bardejovského gymnázia pri Spojenej škole Juraja Henischa z minulého roku, dostávame sa na Slovensku do situácie, kedy sa v rámci racionalizácie stredného školstva dlhodobo a pravidelne neprekračuje populačný 30-percentný normatív žiakov deviatych tried v prípade gymnázií, ale napriek tomu dochádza k zániku tých, ktoré možno označiť, ako som už spomenul, za životaschopné vo viacerých ohľadoch. Toto sa deje prostredníctvom snahy o neotvorenie nových tried, a to napriek tomu, že sa viaceré z týchto inštitúcií svojimi výsledkami radia na popredné priečky z hľadiska celoslovenského, ako je tomu aj v prípade zmieňovaného gymnázia. V rámci svojej interpelácie sa teda pýtam nasledovné.
Pani ministerka, dovoľte mi opýtať sa vás, či ste o tejto situácii informovaná. Aké kroky ste prípadne v riešení predmetnej situácie zrealizovali, respektíve plánujete zrealizovať aj vzhľadom na to, že nám je všetkým jasné, že zriaďovateľmi a kompetentnými sú vyššie územné celky? Problém totiž je v tom, že v prípade, že vyššie územné celky konajú takýmto spôsobom, tak to môže mať celoslovenský dosah a ja považujem za vhodné, aby sa ministerstvo o túto problematiku zaujímalo a prípadne do nej aktívnejšie vstupovalo.

Druhá interpelácia je na pána ministra obrany Petra Gajdoša v súvislosti s environmentálnym vplyvom na modernizáciu a rozširovanie Letiska Sliač.
Vážený pán minister, som rád, že ste tu aj osobne, takže dovoľte mi, aby som sa vám aj takýmto spôsobom prihovoril. Chcem sa vás opýtať, aké konkrétne modernizačné kroky na tomto letisku očakávate? Aký je časový harmonogram ich realizácie a ukončenia a najmä aké dopady na životné prostredie možno očakávať počas rekonštrukcie a taktiež počas plnej prevádzky po rozšírení?
Ide totiž o to, že mnohých občanov v blízkych obciach táto otázka pochopiteľne zaujíma a zaujíma ich najmä to, do akej miery zasiahne uvedená rekonštrukcia ich kvalitu života, a to najmä pokiaľ ide o hluk, prašnosť, ale napríklad aj o narušenie biotopu v danej oblasti. Za vašu skorú odpoveď, pán minister, vopred ďakujem.

No a tretia interpelácia pôjde na pani ministerku vnútra.
Pani ministerka, ak dovolíte, skúsime takto osobne. Naši občania mi čoraz častejšie píšu ohľadom neprofesionálneho prístupu príslušníkov cudzineckej polície, miestami až šikany voči ich známym, blízkym, ale aj vzdialenejším rodinným príslušníkom zo zahraničia. S poslednou takouto situáciou som bol relatívne detailne oboznámený v súvislosti s riešením žiadosti o prechodný pobyt občana, a to zdôrazňujem, Európskej únie v tomto prípade, pred pár mesiacmi tu v Bratislave. Okrem zdĺhavého konania, uštipačných poznámok a neprofesionálneho prístupu, ktorý som dostal detailne popísaný, sa mi dotyční sťažovali na absolútnu neochotu pracovníčky cudzineckej polície komunikovať v anglickom jazyku, čo si ja napríklad po mojich skúsenostiach z niektorých krajín nedokážem predstaviť, ako by som prežil napríklad v Nórsku alebo v niektorých ďalších krajinách, kde je to úplným štandardom napriek tomu, že to nie je materinský jazyk týchto policajtov. A toto potom pretrvávalo až do príchodu žiadateľom zabezpečeného tlmočníka.
Samozrejme verím, že uvedené situácie nie sú štandardom v podmienkach Slovenskej republiky. Bol som aj ja niekoľkokrát na cudzineckej polícii, či už v súvislosti s mojou bývalou profesionálnou praxou, alebo aj v rámci pomoci priateľom a kolegom a môžem povedať, že som sa stretol aj s úplne diametrálne odlišným prístupom. Ale rád by som vedel, ak viete o takýchto veciach, ja predpokladám, že viaceré z nich boli aj verejne pertraktované, ako sa darí vášmu rezortu v takýchto situáciách plošne predchádzať podobným problémom, prípadne čo plánujete v súvislosti s motiváciou vašich pracovníkov k ústretovejšiemu prístupu v záujme pozitívnej prezentácie Slovenskej republiky smerom k občanom Európskej únie a tretích krajín?
Zároveň sa vás chcem opýtať, či by nebolo vhodné zmeniť oficiálny preklad pojmu cudzinecká polícia. Tu obzvlášť by som apeloval, pani ministerka, aby ste to prehodnotili, pretože ten variant Alien Police Department, asi človek nemusí byť nejaký veľký angličtinár, aby pochopil, že to má skutočne pejoratívny význam. A ak cudzincov, aj občanov Európskej únie považujeme v podstate za votrelcov, tak to nebudí dobrý dojem už pri vstupe do tejto budovy.
Takže vopred ďakujem, pani ministerka, že toto aktívne prehodnotíte a prinajmenšom s tým názvom, verím, že dokážete pohnúť vo veľmi krátkom čase.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

22.5.2019 o 9:12 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Prednesenie interpelácie 9:17

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážená pani podpredsedníčka, vážení členovia vlády, kolegyne, kolegovia, pôvodne som myslel, že svoju interpeláciu odovzdám iba na podateľni, ale keďže je tu pán minister, tak si ju dovolím aj predniesť v pléne. Interpelácia je na pána ministra dopravy a výstavby Slovenskej republiky vo veci opráv mostov na ceste 1/18 v katastri obce Strečno.
Vážený pán minister, z médií sme sa vlani dozvedeli informáciu, že už počas mesiaca júl 2018 sa začne s očakávanou opravou mostov v katastri obce Strečno na ceste 1/18. Jedná sa o mosty č. 266 a 269. Od tej doby uplynie onedlho rok a oprava mostov sa nekoná. Vzhľadom k tomu, že táto cesta je výnimočne frekventovaná a denne po nej prejde cca 32-tisíc áut vrátane kamiónov a autobusov, vznikajú občanom dotknutých obcí odôvodnené obavy pri riešení obchádzkových trás. V tejto lokalite veľa možností na obchádzku nie je. Jedna možnosť je presunúť časť dopravy cez obec Strečno a druhá možnosť je odklon dopravy na obchádzkovú trasu cez Terchovú. Nehovoriac o tom, že opäť začína letná turistická sezóna, kedy sa počet vozidiel určite zvýši. Pri tejto príležitosti mi dovoľte položiť vám nasledovné otázky:
1. V akom štádiu je realizácia predmetnej stavby, modernizácia a rekonštrukcia mostov a ciest 1. triedy 2. fáza v Žilinskom a Trenčianskom kraji? Jedná sa o mosty 1/18 Strečno, most 266 a 269.
2. V akom režime bude zabezpečená doprava týmto úsekom počas prác?
3. Na akú dlhú dobu sú plánované práce na oprave a s tým spojené dopravné obmedzenia?
4. Začne sa s prácami už tento rok? Ak áno, tak kedy?
5. A posledná otázka: dokedy musí zhotoviteľ ukončiť práce? Aký má termín dokončenia stavby?
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

22.5.2019 o 9:17 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Prednesenie interpelácie 9:19

Elena Červeňáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobré ráno.
Vážená predsedajúca, vážená vláda, sídlisko Ťahanovce ako Košice je jedno sídlisko na celom Slovensku, ktoré je postavené za, ešte za socializmu v roku 1989-1990 na cudzích pozemkoch. Tieto pozemky neboli vysporiadané ani doteraz a žije na sídlisku 27-tisíc obyvateľov. Žiaľbohu, mestskí poslanci a samozrejme starosta nemôžu, nevedia sa pohnúť, nevedia riešiť pozemky, nikto im s tým nevie akože pohnúť. Ja sa v rámci interpelácie pýtam pána ministra spravodlivosti, akým spôsobom by sme im vedeli pomôcť? Ako tieto pozemky vysporiadať? A tieto pozemky sa netýkajú reštitúcií. To je prvá otázka.

A ďalej by som sa chcela opýtať, keď sa, v zariadeniach sociálnych služieb sa poskytuje aj komplexná ošetrovateľská starostlivosť. Pán minister Richter sa bráni, že nie vo všetkých zariadeniach sa poskytuje táto komplexná zdravotná starostlivosť. A v rámci interpelácie sa chcem opýtať pána ministra Richtera, že či neplánuje povinné zazmluvnenie agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré nie sú zazmluvnené poisťovňami.
Ďakujem.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

22.5.2019 o 9:19 hod.

Mgr.

Elena Červeňáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Prednesenie interpelácie 9:21

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca, členovia vlády, kolegyne, kolegovia, kolegyne, vážení hostia, ja by som mal možnože štyri, možnože aj päť otázok. A začneme otázkou na pani ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pani Matečnú.
V poslednej dobe sme asi zaregistrovali, že ideme s veľkou slávou na projekty pozemkových úprav. Myslím si, že od roku ´91, kedy je zákon účinný, patrilo by sa už to rozbehnúť na príslušnej úrovni, aj čo sa týka počtu, aj čo sa týka kvality. A chcel by som sa opýtať, že akým spôsobom chce v rámci týchto projektov pozemkových úprav, nie komasácií, to znamená, beriem, že pôjdu projekty pozemkových úprav aj s verejnými a prospešnými zariadeniami, to znamená ekologickými, biologickými, mechanickými, ktoré budú tú krajinu dotvárať hlavne pri súčasných klimatických zmenách, kde potrebujeme vodu udržať v krajine, hlavne poľnohospodárskej. Tak chcem sa jej opýtať, že akým spôsobom ste sa, pani ministerka, respektíve tí spracovatelia budú usmernení, ktorí tam pôjdu a ktorí momentálne, u ktorých sa momentálne podpisujú zmluvy, akým spôsobom ste sa vysporiadali v týchto katastrálnych územiach s neukončenými reštitučnými podaniami?
Pani ministerka, uvedomte si, že pri reštitúciách, či už podľa 229-ky alebo podľa 503-ky zákona, prakticky my musíme nájsť, my, my, to znamená pracovník pozemkového odboru okresného úradu musí nájsť ten konkrétny pozemok, ktorý bol zlikvidovaný danej rodine, danej fyzickej osobe za socializmu a musí ho konkretizovať, či je alebo neni vydania schopný. Akonáhle nastúpime robiť pozemkové úpravy, to znamená pozemkové úpravy hovoria o presune vašich vlastníckych práv na iné lány do iných častí katastrálneho územia, predsa tam už stráca tá reštitúcia zmysel, pretože už to neni ten pôvodný pozemok, na základe ktorého sa buď má vydať, alebo sa má dať náhrada zaňho. A keď som si minule prechádzal, v koľkých okresoch máme tie pozemkové úpravy, teda reštitúcie ukončené, tak mi vyšli iba štyri okresy. Jeden z nich bol Bardejov, myslím, že tam bolo aj slovenské, teda Nové Mesto nad Váhom a Galanta, myslím, že boli. Ostatné, v každom okrese ešte máme reštitúcie neukončené. A my normálne ideme do veľkých pozemkových úprav, 162 katastrálnych území, kde nie sú ukončené reštitúcie, a my ideme presúvať pozemky, tak sa pýtam, v akom režime potom prakticky majú pracovať pracovníci pozemkových odborov pri ukončovaní tých reštitučných nárokov? Vy to teraz nastavíte a vláda, ktorá príde po vás, možnože zdedí kopu petícií, sťažností, žalôb, že ten reštituent nemá ten pozemok vydaný a už sa s ním hýbe, on ani nevie, či to je jeho, alebo to neni jeho.
Musím vám povedať, pani ministerka, že Slovenský pozemkový fond, ktorý, samozrejme, by mal nateraz hájiť tohto reštituenta, ktorý tam ešte nemá to vydané, v mnohých prípadoch si neplní svoju úlohu. A to poviem aj pani Šklíbovej, riaditeľke fondu, pretože zisťujem, že slabo sa bije o tie pozemky, či už štátne alebo neznámych vlastníkov, ktoré ešte neboli v reštitúcii, respektíve neboli tí neznámi nájdení dedičia, aby boli známymi. Slabo sa bije a nezastupuje v jednotlivých konaniach práva ani štátu, ani týchto neznámych vlastníkov adekvátne, akoby som si to predstavoval.
Takže, pani ministerka, chcem od vás vedieť, akým spôsobom budú usmernení jednotliví geodeti, to znamená tí, ktorí spracúvajú projekty pozemkových úprav a akým spôsobom budú následne tie reštitučné konania urýchlené? Ja by som bral, že to by mal byť špeciálny režim a vo všetkých tých územiach by sme mali reštitúcie ukončiť, keď chceme ísť robiť pozemkové úpravy.
Ďalší bod. Bod č. 2.
Pani ministerka, žiaľ, mám skúsenosti aj osobné za posledné dva roky, keď sme rozbehli jednoduché pozemkové úpravy, keď ešte teda sa nehovorilo, že budú nejaké financie, že nebudeme mať možnosti cez eurofondy, alebo cez štátny rozpočet ísť na veľké projekty pozemkových úprav, tak sme rozbehli tzv. jednoduché pozemkové úpravy. Tieto jednoduché pozemkové úpravy sa týkajú menšej výmery od 30 do 50, do 100 hektárov a prakticky investor, resp. hradí to buď vlastník alebo vlastníci, investor hocijaký, neni to ani zo štátnych prostriedkov, ani z eurofondov.
No a práve tu je ten pes zakopaný, že mám konkrétny prípad, ktorý sa dostane aj k vám, pokiaľ nebudú konať pracovníci opravných prostriedkov tak, ako majú konať, kde si predstavte, že ak ste mali prístup na vaše pozemky, a teraz hovorím o občanoch v počte zhruba 380, ktorí mali pozemky klasickou cestou sprístupnené, tak si predstavte, že na túto cestu sa vyhlásili jednoduché pozemkové úpravy. Jednoduché pozemkové úpravy na túto cestu, aby sprístupnili touto cestou ďalšiu lokalitu o 4 km ďalej. A div sa svete, aj napriek tomu, že zákon o pozemkových úpravách, lebo aj podľa neho idú jednoduché pozemkové úpravy, hovorí o tom, že vy prakticky nemôžte odseknúť susedné územie, aby ste v susednom území urobili krivdu tým vlastníkom. Vy to prakticky máte zosúladiť aj so susediacimi parcelami alebo katastrálnym územím. Tak si predstavte, že po jednoduchých pozemkových úpravách týchto 380 spoluvlastníkov, asi tam je, myslím, že 12 parciel, tak si predstavte, oni nemajú prístup na cestu.
Pani ministerka, toto ak má byť zmyslom jednoduchých pozemkových úprav, tak zdá sa mi, že asi sme ich nepochopili a preto aj z tejto pozície sa chcem opýtať: aké sú kontroly? Aké sú kontroly tých jednoduchých pozemkových úprav? Koľko ste dali školení, ako vašim pracovníkom, teda vašim metodicky riadiacim pracovníkom na pozemkových odboroch, ako majú postupovať? Lebo zdá sa mi, že toto neni kóšer, aby sme v demokracii robili krivdu iba kvôli tomu, že nejaký developer, nejaký sponzor, nejaký finančný magnát si povie, že ideme tam urobiť nejaké, pre mňa cestu a na ostatných sa vykašle.
Takže, pani ministerka, nerád by som, aby sa to veľmi pertraktovalo aj na nejakých tlačovkách a niekde inde, tak chcem veriť, že vaši pracovníci opravných prostriedkov, žiaľ, ktorých iba metodicky riadite, tak chcem veriť, že zareagujú patrične a urobia nápravu, pretože myslím, že 380 ľudí, to je už iná dávka verejnosti, ako nejakých 20 ľudí alebo 25 ľudí, ktorých, pre ktorých ste to, jednoduché pozemkové úpravy robili.

Chcel by som sa opýtať ďalej, lebo veľký problém máme tu ministra životného prostredia, takže pán minister, že (povedané so smiechom) ako ste posunuli otázku ochrany prírody a hospodárenia v lesoch? Viete ako, lebo toto s pani ministerkou ste mali nejaké rozbehnuté asi pred pol rokom, rokom, však viete, stále sa to točí, v nejakom hrnci sa to varí, a my poslanci, aspoň ja nemám nejaké veľmi presné informácie, takže budem vás tiež interpelovať. Dostanete takúto otázku, že ako ste pokročili alebo nepokročili nájsť nejakú spoločnú cestu a spoločný cieľ, ktorý podľa mňa by mal byť čo? No udržateľnosť toho územia, do ktorého kráčame, že? Veď o tom by to malo byť, aby sme nechali našim deťom a vnúčatám aspoň v takej kvalite, ako teraz máme to naše životné prostredie.
Takže, pán minister, ja by som bol veľmi rád, keby ste aj národu slovenskému cez interpeláciu povedali, ako ste to teda s ministerkou doriešili, alebo riešite, alebo budete riešiť, lebo zdá sa mi, že je to veľký problém. Mali sme včera na našom výbore Gabčíkovo - Nagymaros. To bolo, áno, to bol ďalší taký pes zakopaný, jak ja hovorím proste, a mali sme tam splnomocnencov, ktorí mali sa nám nejakým spôsobom vyjadrovať. Musím povedať, že bola tam aj verejnosť, teda odborná verejnosť, nie laická verejnosť, a ja som bol veľmi rád, že som spoznal nové tváre, ktoré majú čo do toho povedať, ktorí sú hydrológovia, ktorí sú možnože nejakí na výskumných ústavoch pracovníci, ktorí majú danú situáciu, by som povedal, v náplni práce, a si predstavte, oni nie sú v komisiách, ktoré hovoria, ako budeme riešiť ďalej či už oživenie tej riečnej sústavy a tých mŕtvych ramien a nie sú prakticky ani dotknutí, proste s nimi sa vôbec nikdy nedebatuje, viete ako. Tam máme nejaké podzemné vody, partiu, ktorá ide a vy nič.
Veď, vážení, sa preberme. Veď predsa nemôžte povedať, že iba táto partia je najmúdrejšia a nikto iný nemôže do toho vstupovať. Takže tak ako napríklad bolo, bolo tam nahnuté, aby vznikla nejaká komisia, ktorá by sa nejakým spôsobom rozšírila a komisií tu máme už dosť, že? Tých máme komisií habadej. Máme aj komisiu na ochranu hlucháňa a keď som sa opýtal, že aké má kompetencie, či má právo veta, tak nemá právo veta, že? No.
Takže ja sa teraz pýtam, že tá komisia má byť ako iba poradný hlas, ktorý povie a konečnú bodku dá minister? Štátny tajomník? Dá kto za týmto? Lebo, vážení, ja si predstavujem, že ľudia, a teraz, keď už sme pri tých hlucháňoch, lebo ste ministrom životného prostredia, tak pán Caniga, ktorý sa celý život tomu venoval, a nie tým spôsobom, že si kreslil niekde nejakých doma, ale priamo v teréne a ja ho osobne poznám, však asi aj vy ho poznáte, tak prakticky, keď on raz povie niečo, myslím, že by to malo zatriasť s celou republikou ohľadom ochrany hlucháňa konkrétne, teda tak to berte. A máme takýchto odborníkov v každom odvetví, v každom, pán kolega, viete ako. Ja by som bol veľmi rád, keby sme ich oslovili. Oni sa netlačia do politiky, oni si robia svoju tam doma, na tom úrade, na tých výskumných ústavoch, na tých okresných úradoch si robí svoju robotu a prakticky oni vôbec nevedia, že ako by sa mohli dostať do tých skupín, lebo žiadne pozvánky, žiadne nejaké výzvy, nič proste, oni nemajú šajnu. Takže ja by som bol veľmi rád, môžte sa, budeme mať aj mimoriadny výbor, keby ste náhodou mali chuť a čas, môžme aj vás prizvať, aby ste videli, ktorí tí odborníci sa hlásia ku tej, ku tomu Vodnému dielu Gabčíkovo - Nagymaros. (Reakcia z pléna.) Prosím? Ja viem, ale predsa, tak by som povedal, že keď raz máme nejaké inštitúcie, ktoré sú štátom etablované, niektorí nie sú nejakí treťo-sektoroví, to sú normálne ľudia, ktorí pracujú, viete ako, a chcú dať. A sú mnohí aj v štátnej správe, tak ich dajme tam, nech oni sa vyjadria k tomuto.
My, žiaľ, toho roku nemáme v našom výbore, nemáme poradné zbory. My sme niekedy mali poradné zbory, však možnože aj registrujete, že mali sme nejaké ako poradné komisie. Prioritne mali sme poľnohospodárstvo, mali sme poľovníctvo, mali sme lesníctvo v inom volebnom období. Teraz nemáme, takže prakticky, keby bolo na vodu. Teraz napríklad včelári, viem, že včelári chcú, aby vznikla komisia takáto pri našom výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Takže na vodu sme nemali ešte podnet, že by vznikla taká komisia, nie sú teraz komisie pri našom výbore pre pôdohospodárstvo a rozvoj, teda a životné prostredie.
Takže, pán minister, ja by som bol veľmi rád, keby aj hlas týchto ľudí sa nejakým spôsobom našiel v tých konečných výstupoch, ktoré pôjdu, pretože to sú praktici. To nie sú teoretici, ktorí, hovorím, iba z kníh, z kníh sú múdri. Takže aj toto bude v interpelácii, že by ste sa mi vyjadrili, či bude alebo nebude. Lebo má vzniknúť nejaký výbor, resp. komisia, ktorá bude, či si zaslúžia, hej (povedané so smiechom)? No, ale to už by som povedal, že zásluhovosť je o odbornosti, nie o politike. Takže asi tak, lebo chceme riešiť nie politický problém, ale odborný problém, a ten odborný problém hovorí o území, ktoré má neskutočne veľkú rozlohu a na tejto rozlohe by sme, myslím, že mali ten hydrologický režim udržať, tak aby to bolo udržateľné.

No jeden veľký problém, vážení, a teraz interpelujem pani ministerku pôdohospodárstva pani Matečnú, je s pozemkovými spoločenstvami. No, ľudia boží, nehnevajte sa, ale bol som na jednom takomto stretnutí pred dvoma týždňami u nás na východe, áno, a keď som si, bol som ako inkognito, ja nemám na čele, že som poslanec Národnej rady, tak idem normálne tam. Zastupoval som jednu takú našu známu, ktorá hovorila, že ona už sa na to nemôže pozerať, jak ten, to pozemkové spoločenstvo tam šafári s drevom, s pozemkami, s peniazmi, aj so všetkým možným, čo sa dá v urbariáte alebo spoločenskom spoločenstve nejakým spôsobom ovplyvňovať, tak som ju išiel zastupovať. A keď som tam prišiel, teda musí povedať, že koniec sveta. Nie geograficky, ani prírodne, ale ľudsky. Ľudsky koniec sveta, pretože urbár si tam robí a hlavne vedenie si robí, čo chce, kde chce, koľko chce, za čo chce, komu chce. Tristo kubíkov? Päťsto kubíkov, 25-tisíc, 40-tisíc? Tri áčko? Tri béčko? Dvojka kategória dreva? Vybaveno.
Viete, aká bola najčastejšia otázka, resp. otázka, najčastejšia veta pána predsedu? Bolo tam zhruba 80 ľudí. Viete, aká bola? Vy ste už povedali dosť, vy už mlčte, vy už nemáte čo hovoriť na urbárskej schôdzi.
Vážení, veď to je absurdum na piatu!
A sa pýtam, jak je to na iných takýchto urbárskych schôdzach a preto sa, pani ministerka, pýtam vás a interpelujem vás, povedzte mi, aký je dosah lesných odborov okresných úradov, ako kontrolujú priebeh týchto schôdzí? Ako často tam je aj zástupca Slovenského pozemkového fondu? Na tomto urbariáte nebol nikto za Slovenský pozemkový fond a možnože by vniesol do toho rozhodovacieho procesu na tom urbariáte možnože trošku svetla. Ja som, samozrejme, nakoniec zareagoval, lebo to sa už nedalo, to sa proste, ja som myslel, že prídem po dvoch hodinách domov a som prišiel po štyroch hodinách, však to je to dobré, a si predstavte, že som bol zhrozený, keď takto fungujú pozemkové spoločenstvá.
Takže, pani ministerka, chcem a budem vás interpelovať, ktoré bude to podané aj v podateľni Národnej rady, povedzte mi, ako školíte pracovníkov lesných odborov? Koľko ste už dali zlikvidovať pozemkových spoločenstiev na základe § 97? Pretože lesný odbor by mal mať toho pracovníka, ktorý príde a povie, že stačilo, končíme. Chcem vedieť, akým spôsob naďalej chcete odovzdávať lesné pozemky urbariátom, lebo v lesnom zákone, ktorý sme teraz odsúhlasili, hovoríte, že budeme dávať obchôdzkou? Obchôdzkou v teréne na lesný dielec. Veď to je katastrofa. Toto predsa nemôžte, odovzdať cudzí majetok cudziemu. Veď predsa v lesoch hovoríme o storočnom procese. Nie o ročnom, ako v poľnohospodárskej pôde. Tak predsa obchôdzka v teréne a nejakým spôsobom vyznačenie hraníc iba odsúhlasením nejakého lesníka, že tu je lesný dielec, že som na inej parcele, že tu vyrúbem lesy, je katastrofa.
Ešte jedno, pani ministerka, by som chcel, a síce upozorniť vás na to, lebo my to zdedíme, alebo niekto, čo príde po vás, to zdedí a tých petícií bude veľa, vážení, to vám garantujem, že tu budú také sťažnosti, že to bude hučať. Už nehovorím o Štrasburgu, koľko tam pôjde žiadostí a žalôb, lebo je tam ďalší problém, kde prakticky ten kontrolný mechanizmus vôbec nefunguje, ale vôbec. A mnoho tých pozemkových spoločenstiev ani sa nevie, kde sa obrátiť. Vaši pracovníci im nedajú ani úplné informácie, ako môžu. Napríklad oni vôbec nevedia, že keď sa nezaregistrujú do 1. 7. 2019 podľa nového zákona, že ich zrušíte. Oni toto vôbec nevedia, si predstavte, tie pozemkové spoločenstvá.
A kardinálna otázka, ktorú teda na záver ešte poviem, povedzte mi, čo sa stane s tými pozemkovými spoločenstvami, ktoré budú zlikvidované cez lesný odbor? Povedzte mi, na čo prejdú? Prejdú na štát, obec, VÚC-ku? Či prejdú do spoluvlastníctva tých vlastníkov, čiže už to nebude nedeliteľný majetok, ale bude to spoluvlastnícky nejaký majetok, ktorý si každý bude môcť vyčleniť, ako bude potrebné. Toto, vám garantujem, že nevie nik na tých pozemkových odboroch a nevedia, lesných, a nevedia, ako sa majú zachovať.
A jedna z posledných otázok, čo sa týka poľnohospodárstva, pani ministerka, chcem sa vás opýtať, na akú výmeru, koľko, v ktorých katastrálnych územiach, v ktorých okresoch, v ktorých krajoch ste zamietli vyňatie z pôdneho fondu na rôzne stavby, ktoré možno vôbec tam nemali byť postavené? Koľko bolo záporných stanovísk? Lebo dostáva sa mi do uší, že pracovníci pozemkových odborov sú iba držitelia pečiatok a pečiatkuje sa všetko, čo príde na odbor. Hlava-nehlava.
Pani ministerka, takto si nepredstavujem ochranu pôdneho fondu, ktorá v súčasnej demokracii nemá, by som povedal, že to som proste ešte nezažil, aby sa hocikto, hocikde mohol postaviť. Veď to je blud. Veď predsa my musíme poľnohospodársku pôdu v prvom rade chrániť, na čo? Aby sme na nej dorobili obživu pre 5,5 milióna slovenského národa. Nie aby sme to zastavali.
Takže, pani ministerka, interpelujem vás, aby ste mi tieto charakteristiky poslali, aby sme vedeli, na aký veľký záber sa ešte môžme tešiť a že koľko vlastne tej pôdy, a ja budem možnože to chcieť za päťročnicu alebo aspoň za vaše volebné obdobie, aby ste mi to napísali, že koľko nám ubudlo poľnohospodárskej pôdy.
Ďalší veľký problém, ktorý nikto nechce riešiť, lebo načo riešiť, však samozrejme, však už sme v demokracii, neviem, kde sme, a už ideme na veľké európske projekty a všetko možné. Sa pýtam, prečo hospodárske dvory, ktoré boli bývalých družstiev a v štátnych majetkoch, nám momentálne zívajú? Ja tomu hovorím, že zívajú prázdnotou a tieto sa vôbec nerekultivujú. Mnoho starostov sa ma pýta, pán poslanec, to ministerstvo má na to nejaký badžet, aby sa mohla rekultivovať takáto pôda? Pani ministerka, aj to budem chcieť od vás, aby ste mi odpovedali, či prakticky vieme pomôcť tejto pôde, na ktorej niekedy v socializme stáli štátne družstvá, hospodárske dvory družstiev a štátnych majetkov a musím vám povedať, že v súčasnosti niektoré už ani nenájdete, lebo tak sú rozobraté našimi spoluobčanmi, ktorí rozobrali všetko, aj panely, ešte aj tie železá a kadejaké iné stavebné materiály, ktoré tam boli, a je to, prakticky nikoho to nezaujíma.
Ostáva to tak. Dokonca ani obec nevie, komu má dať platiť daň za to. Tieto dvory vôbec neboli vysporiadané majetko-právne. Aj to by malo byť. Je to jedno z dôvodov jednoduchej pozemkovej úpravy, ktoré sa nejako vehementne neriešia a musím povedať, že keď si to takto my predstavujeme, ochranu pôdneho fondu, tak ja prvý budem kričať, že nie, že stačilo. Takže budem sa pýtať aj na tieto opustené plochy, ktoré predstavujú niekoľko stoviek hektárov a my zaberáme kvalitnú ornú pôdu, či už na Jaguar, či na iné automobilky a iné, Lidly, Kaufllandy a neviem, na čo všetko možné.
Takže tieto všetky otázky budú, samozrejme, aj písomne dané do podateľne Národnej rady a chcem veriť, že poľnohospodárstvo, pani ministerka, necháte svojmu ďalšiemu nástupcovi, alebo keď tu budete aj vy, tak, aby to bolo udržateľné.
Žime tak, aby bolo aj chleba aj neba.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

22.5.2019 o 9:21 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video