49. schôdza

10.9.2019 - 25.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

18.9.2019 o 14:53 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 14:42

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Dovoľte, aby som doplnil moje úvodné vystúpenie na základe písomného prihlásenia.
Pani kolegyňa, naozaj nabádal som vás, aby ste zobrali späť, aby sa to vyriešilo po skupinách. Pokiaľ som sa vyjadril inak, tak sa za to ospravedlňujem.
Ale k tým číslam ministerstva financií. Ešte raz zopakujem. Ministerstvo financií v roku 2014 oznámilo, že všetky potraviny keby sa znížili, tak je 150 mil. Od tej doby - už dosť značná časť potravín - je znížená sadzba a teraz ministerstvo financií podľa toho, čo vy tvrdíte, hovorí zase o 150 mil. Pochybujem o tých číslach.
Ale k faktom. Je faktom – a nespochybniteľným faktom –, že nárast salda agropôdnych komodít na Slovensku za vlády a za ministrovania SNS stúpa. Keď ste nastúpili, bola 1,2 mld., teraz je 1,8 mld. Je to holý fakt. Toto poukazuje na to, že to, čo vieme doma vyprodukovať, dovážame. Hovoríte o prioritách, táto vláda, odkedy tu je a existuje a spolu sa podieľa na zodpovednosti spravovania krajiny, robí investície a nákupy predražené, premrštené, tam prioritu máte. Tam, kde sa to dotýka občanov, tam prioritu nemáte. Keď hovoríte o tom, keď tu opozícia vás kritizuje, že ceny za vašej vlády rastú najrýchlejšie, tak skúste sa nad sebou zamyslieť.
Tie nočné príplatky, ktoré ste zaviedli pre pekárov, ktoré robia v noci, aký to mal dopad na vývoj cien potravín? Oni robia naozaj furt len teda prevažne v noci. Preto sa snažia prejsť na iný typ výrobkov, ktoré môžu robiť, to znamená, že urobiť mrazené pečivárske výrobky, ktoré môže cez deň len rozmraziť a dať ho, dať ho na pult. Vaša politika prináša odklon od toho, čo kolega Zelník tu hovoril, že ktoré sú bezpečné a kvalitné potraviny. Práve s týmito drobnými opatreniami, ktoré ste počas tejto vlády prijímali, posúvate tú kvalitu niekde úplne inde.
A neodpovedali ste na môj dotaz. Rohlík 40-50 g áno, rohlík 60-gramový nie? Viete, čo to bude znamenať? Ja vám poviem. Tie rohlíky, ktoré dnes sa predávajú, vrátime sa k tomu, čo sme už v Slovenskej republike raz mali, začnú používať technológie, že sa to bude nafukovať, aby gramáž bola menšia, ale ten rohlík bude vypadať ako veľký. Ale nebude to, ale nie je to dobrá cesta. Preto hovorím, že keď pekárenské výrobky, tak všetky.
A hovoriť, že zdravé, zdravé výrobky. Pani kolegyňa, viete, koľko ľudí je alergických na mlieko a mliečne výrobky? Viete, koľko ľudí je alergických na lepok v tejto krajine? Potom by som mohol použiť otázku, tak sójový jogurt prečo tam nie je. Viete, otázka kvalitných a bezpečných potravín sa týka každého jedného človeka, lebo každý môže mať nejakú intoleranciu. To znamená, že keď chceme riešiť potraviny, ja som zástancom toho, aby sme riešili en bloc. Keď nevieme riešiť en bloc, tak riešme ich podľa skupín. Ale prídete do obchodu a tam budete mať, v jednotlivých bedničkách budete mať rohlíky. Tieto budú za 10 %, tieto budú za 20 %. Tak potom všetky rohlíky a všetky pekárenské výrobky nech sú za 10 %.
A keď sa bavíme o tých prioritách, tak prečo SNS nepovie, že dobre, tak sa vzdáme jedného, jedného tendra na..., tendra na ministerstvo obrany a máme, máme tento problém vyriešený. Ako úprimne, poďte sa sem postaviť a povedzte, nech príde kapitán Andrej Danko.
A, pán kolega Bernaťák, keď hovoríte, že mám voliť SNS. No ruku by som si dolámal - voliť SNS, aby som tu mal takúto, takúto vládu mafiánskeho typu Kočner.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.9.2019 o 14:42 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:47

Tibor Bernaťák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Prosím vás, čo ste to tu splietali na konci teraz tohto svojho vystúpenia? To čo si dovoľujete, pán Simon? Ukľudnite sa, dobre. Saldo. Saldo stúpa. Áno, saldo zahraničného obchodu v náš neprospech stúpa. A stúpa to čím, tým, že Slovenská národná strana tu dováža niečo zo zahraničia? Ale niektoré - v úvodzovkách - reťazce alebo niektorí obchodníci to tu dovádzajú a práve Slovenská národná strana, práve pani ministerka Matečná rieši. Ak je raz niečo nastavené, tak, samozrejme, že ten, tá loď sa nedá otočiť v priebehu pár hodín úplne naopak, ale to istý čas trvá.
Ďalej. Bolo tu hovorené aj o tom, že vlastne rekordný nárast potravín rôznymi príplatkami, že nepozeráme na ľudí. Prepáčte, ľudia, ktorí makajú a robia po nociach si nezaslúžia vyššiu mzdu? Podľa mňa áno.
A ďalšia vec, počuli sme tu aj o tých strechách. V roku 2018 za prvý polrok rástli potraviny zhruba o 5,4 %. Z akého dôvodu? Vtedy neboli ešte príplatky. Nikto to nevedel zdôvodniť. A táto suma zhruba podľa toho, že keď 2,5 % odvod mal priniesť 120 mil., tak 2,4 je zhruba 250 mil. obchod eur.
To znamená, že tu niekto si nedal že len strechu, ale dal si trojitú strechu. A osobitný odvod povedal, áno, z tejto strechy vám aspoň jednu vrstvu zoberieme a vráťte tie škridle tým ľuďom, od ktorých ste to zobrali. Čiže o tomto bol osobitný odvod. O ničom inom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 14:47 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:49

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Simon, no evidentne my dvaja máme iný pohľad na Dankovu daň z jedla ako kolegovia poslanci, poslanci z SNS, lebo to s tými škridlami teda nejako nevyšlo. Miesto toho, aby tým obchodníkom tie škridly zobrala, tak zaplatili viac, ako si, ako si správne upozornil. Teda zaplatili viac ľudia, a nie, nie tí obchodníci. Obchodníci sa, sa môžu iba smiať, že, že to takto zahrali.
No ale tých 150 mil., ktoré si spomínal, a ja som na to tiež upozorňoval, tých 150 mil. malo byť vyčíslené v doložke vplyvov v dôvodovej správe, ako to predpokladá zákon o tvorbe právnych predpisov, ako to predpokladá zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy. A poslanci SNS predložili do parlamentu návrh zákona, ktorý by mal, ak by sa schválil v tej pôvodnej podobe, dopad na rozpočet 150 mil. a ani to nevyčíslili. Nepotrebovali vyčísľovať, že predkladajú nejaký návrh, ktorý bude znamenať, že štátny rozpočet dostane o 150 mil. eur menej ako doteraz, keď sa ten návrh schváli.
Samozrejme, že niekedy sú návrhy zákonov, kde je to ťažko odhadnúť, kde ide o tisíce alebo desaťtisíce eur, nevieme presne, ako sa budú ľudia správať, aké to bude mať dopady. Ale toto je vyčísliteľné a ministerstvo financií, ministerstvo financií vytklo koaličných poslancom, že nepostupovali v zmysle zákona, nekvantifikovali tam tie dopady. A keď ich vyčíslili na 150 mil., no tak potom museli, museli škrtať mrkvu za 6 mil.
Mimochodom, 6 mil. bude stáť zrejme aj to zníženie DPH pre denníky, z ktorého možno bude profilovať vám blízky vydavateľ Nového času Anton Siekel alebo možno Ivan Kmotrík. A keby ste to neznížili, tak ste mohli tam tú mrkvu zahrnúť napríklad. Šesť miliónov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 14:49 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:51

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Dostál, no zjavne my máme iné mentálne postavenie ako kolegovia z vládnej koalície.
Ale, pán kolega Bernaťák, za..., na začiatku Radičovej vlády bolo 900... (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
35.
Presne tak. Pán poslanec, musíte reagovať na pani Antošovú.


Simon, Zsolt, poslanec NR SR
36.
Pani kolegyňa Antošová, rast obchodného salda. Je pravda, že rastie. Tak mi vysvetlite, ako je možné, keď Radičová, vláda, nastúpila, to saldo bolo mínus 900 mil. Keď odchádzala, bolo mínus 330. Vysvetlite mi teraz, že pod vaším vedením prečo to saldo neustále rastie. A to aj vaši kolegovia by si to mali vysvetliť. (Reakcie z pléna, p
rerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
37.
Poprosím vás, kľud.


Simon, Zsolt, poslanec NR SR
38.
Rozhodne, pán predsedajúci, môžem reagovať na kolegu Bernaťáka, lebo reagoval na mňa za rečníckym pultom.
Takže, kolega Bernaťák, čo sa týka charakteru vládnutia tejto krajiny, ktorá ukazuje na to, že tu vládne mafia, nesie za to zodpovednosť každá koaličná strana, ktorá sedí a podporuje túto vládnu koalíciu. Či sa vám to páči, alebo nie, Kočner ukazuje na charakter, akú krajinu prevádzkujete a akú vládu prevádzkujete. Či sa vám to páči, alebo nie, či si to vyprosujete, je pravda, že táto vláda skákala a skáka tak, ako Kočner tu písal v Threeme. A je to holý fakt. Výsledok je taký istý. Keď písal, písal, že treba zachrániť vládu SMER-u, tak vláda SMER-u sa zachránila. Môžte, môžte hovoriť, čo chcete, ale je to tak.
Mojím zámerom nie je, aby takáto vláda tu pokračovala, ale záujmom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 14:51 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:53

Jaroslav Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, ctené kolegyne, vážení kolegovia, rokujeme o návrhu na zníženie DPH pre zdravé, domáce zdravé potraviny, ktorý sme predložili do..., na rokovanie Národnej rady, rokujeme v druhom čítaní, to znamená, že už máme niečo za sebou pri hodnotení nášho poslaneckého návrhu, a preto považujem za potrebné, aby sme sa vrátili k podstate toho návrhu.
Návrh ako taký, iste viete, bol veľkorysejší. Bol založený na väčšom zozname, širšom zozname potravín, ktoré sú zdravé, domáce a ktoré by sme chceli priblížiť cenovo našim obyvateľom. Tak ako bolo povedané a zaznelo to už v tejto diskusii, museli sme redukovať tento zoznam, pretože hospodárska situácia vo svete v dôsledku opatrenia, rozhodnutí svetových politikoch pána Trumpa, a povedal by som, jeho sporov s Irakom, s Iránom vlastne a s jeho povedal by som ďalšími, zavádzaním ciel voči Číne a podobne sa zhoršuje, ergo má to dopady aj na slovenský štátny rozpočet a má to dopady aj našu, na našu ekonomiku, na jej prognózu, preto sme pochopili, že ministerstvo financií z opatrnosti nám povedalo, že dobre, ak chcete ísť touto cestou, redukujte zoznam týchto potravín, ktoré navrhujete, a snažte sa zmestiť do rozpočtu 65 mil. euro.
Vieme to prijať, takúto, takýto návrh ministerstva financií, pretože náš cieľ je dopracovať sa naozaj k tomu, aby všetky potraviny, to znamená nielen jogurt, ale aj tvaroh, nielen šalát, ale aj mrkva boli čím skôr medzi potravinami, ktoré stoja 10 %. V tejto chvíli vzhľadom na to, že máme isté výstrahy, sme opatrní a robíme taký návrh, predkladáme taký návrh, s akým sme prišli.
Napriek tomu by som sa chcel poďakovať, chcel by som sa poďakovať všetkým výborom a poslancom vo výboroch, ktoré prerokovali tento návrh, za vecné rokovanie a za podporu tohto návrhu až na zopár drobných jedincov, alebo teda pripomienok, ktoré zaznievajú v tejto sále dnes, keď rokujeme o návrhu na znížení DPH, a ktoré zachádzajú, povedal by som, veľmi ďaleko. Ten pán poslanec, čo spomínal pána Kočnera, tu už momentálne nie je, ale treba si len spomenúť, že pán Kočner predsa rokoval priamo s pánom predsedom Sulíkom o závažných veciach pri, pri spravovaní štátu. Rovnako, pokiaľ viem, rokovali spolu s predsedom ďalšej strany, ktorá tu pôsobí. A pán Poliačik, myslím, nastúpil do parlamentu za túto stranu, že? Vy ste za OĽANO nastúpil do parlamen... (Reakcia z pléna.) Alebo nie, do, SaS, prepáčte, ospravedlňujem sa. (Reakcia z pléna.) Áno, jasné... (Reakcia z pléna.) Jasné, však hovorím, vás... (Reakcia z pléna a smiech v sále.) Je to tak, ešte dedenie... Však to, prepáčte, dobre. Ten prestup som zaznamenal, len som nevedel len odkiaľ, zdole som nezaznamenal. (Povedané so smiechom.)
Takže z tohto pohľadu sa vráťme teda k podstate zákona, nesplietajme veci naozaj, ktoré nepatria do tejto diskusie, tak ako nepatria ani stíhačky. Pokiaľ viem, tak stíhačky nakupuje vláda Slovenskej republiky, nie Slovenská národná strana. Neviem o tom, že by Slovenská národná strana jednu stíhačku kúpila. Ale teda vláda, keď nakupovala stíhačky, tak ich nakupovala na základe odporúčaní alebo požiadaviek NATO, a nie na základe požiadavky Slovenskej národnej strany. Takže držme sa pri zemi.
Slovenská národná strana sa hlási k návrhu na zníženie DPH pre základné zdravé slovenské potraviny a produkty. To znamená, že hlásime sa k tomu, že chceme mliečne výrobky zlacniť, chceme zlacniť jogurty, chceme zlacniť bryndzu, chceme zlacniť zeleninu, chceme zlacniť ovocie. Ak nevieme zlacniť všetko komplet, tak zlacňujme aspoň to, čo sa nám javí v tejto chvíli ako najpotrebnejšie v prvom kole s tým, že sa hlásime aj k tomu, že po voľbách úspešných, pán Dostál, ak sa podaria, aj pre nás, nielen pre vás, tak budeme s touto, s týmto programom pokračovať ďalej. Možno potom nás podporíte. Možno teraz nie, pretože je pred voľbami. Máte pocit, že vám, že vám nejako s týmto návrhom ovplyvňujeme voličov. Ale nie, nie je to tak. Aj voliči Slovenskej národnej strany, aj voliči OĽANO, aj voliči SaS, aj voliči, voliči iných politických strán, SMER, MOST-u - HÍD a tak ďalej budú mať potraviny lacnejšie. A nebudú mať vďaka Slovenskej národnej strane tieto potraviny lacnejšie, ale vďaka parlamentu.
Takže správajme sa troška tímovo. Ak chcete aj vy pridať ruku k dielu, a priložiť tú možnosť, podporiť možnosť, aby tieto potraviny mali nižšiu DPH a mali nižšiu cenu, bude to aj pre vašich voličov a potom nemalo by byť hanbou pre vás prihlásiť sa k tomu, že to podporíte.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.9.2019 o 14:53 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:58

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Paška, táto debata je miestami od začiatku dosť bizarná, ale myslím, že vy ste tomu teraz nasadili korunu. Hospodárska situácia vo svete je komplikovaná v dôsledku rozhodnutí svetových politikov, Trump, vzťahy s Irakom a Iránom, tak ministerstvo financií vám povedalo, nech to redukujete na 65 mil.
To ako vážne, že keby Trump postupoval inak vo vzťahu k Iraku a Iránu, tak by ste teraz tu nedávali ten pozmeňovák a nechali by ste tam všetky potraviny? To vlastne Donald Trump môže na to, že vy musíte tie tvarohy a mrkvu vypúšťať? To je, teda ako už som tu počul teraz v uplynulých minútach všeličo, ale že takáto zodpovednosť rozhodnutí Donalda Trumpa na ceny mrkvy na Slovensku, tak to, to sa mi zdá, že to presahuje všetko, čo tu doteraz, doteraz zaznelo. (Reakcia z pléna.)
A ešte raz. Ešte raz. Vy ste ani netušili, že predkladáte návrh, ktorý by zaťal sekeru 150 mil., muselo vám to vytknúť ministerstvo financií. Vy ste koaličná strana, vy nie ste opoziční politici. Keď ste to vedeli, tak ste tam mali napísať. Keby ste to vedeli, tak to tam napíšete, nekvantifikovali ste tie dopady. Tak ministerstvo financií, keďže ten Donald Trump tak blbne, tak vám povedalo, že musíte to dať zo 150 mil. na 65, a ste vyhodili mrkvu. Tú mrkvu ste tam pokojne mohli nechať, keby ste napríklad nechceli cez nižšiu DPH na denníky, špeciálne denníky nahrať nejaké drobné grošíky, alebo teda tých 6 mil. nejakým svojim spriazneným podnikateľom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 14:58 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:00

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ja si myslím, že existuje podozrenie, že Slovenská národná strana sa cíti byť dotknutá tým, že Donald Trump pri svojich rozsiahlych zahraničnopolitických zámeroch nekonzultuje Slovenskú národnú stranu. A toto môže byť jadro problému. Je to na zváženie.
A tá ďalšia poznámka kolegu Pašku, myslím, že je v podobnej rovine. To, keď naznačuje, že Richard Sulík sa stretával s mafiánom, ktorý riadil členov ich mafiánskej koalície, pretože vieme veľmi dobre, že na rozdiel od komunikácie Kočnera s Richardom Sulíkom až orgány činné v trestnom konaní sa dozvedeli o tom, že kto koho riadi, že Kočner riadi ľudí, ktorých táto koalícia drží vo svojich úradoch. O stretnutiach s Richardom Sulíkom informoval Kočner sám a v tom je ten zásadný rozdiel. A navyše, a navyše Richard Sulík nič nezákonné nerobil, pretože keby náhodou robil, nemám najmenšiu pochybnosť o tom, že vaša polícia a váš generálny prokurátor a váš špeciálny prokurátor by už dávno konal. Čiže vy to tu len mlžíte a podobne ako pri odvolávaní sa na dôležitosť Donalda Trumpa v súvislosti s vašimi zásadnými legislatívnymi návrhmi poukazujete na Sulíka, keby ste mali poukazovať na... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:00 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:02

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy ste to naozaj v tomto prejave pomiešali teda hrušky s jablkami a s mrkvami a s Donaldom Trumpom.
Ja sa zameriam iba na jednu jedinú vašu poznámku z tohto prejavu, a síce že NATO po nás chcelo, aby sme kúpili F16. Nuž to je blbosť. NATO to po nás práveže nechcelo. Tie F16 sú pre NATO na Slovensku nevyužiteľné. Vzdušný priestor je už dostatočne zabezpečený.
Takže radšej zostaňte pri hruškách a jablkách a mrkvách, ale NATO do tohto, prosím vás, fakt nepleťte, lebo toto bolo proste mimo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:02 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:03

Jaroslav Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Potreboval by som dlhší čas na tieto reakcie.
Predovšetkým, pán Dostál, predpokladám, že ste sčítanejší a viete, kde pramení súčasná recesia hospodárska, a odkiaľ, odkiaľ pochádza.
Čo sa týka Donalda Trumpa, je, povedal by som, iniciátorom tých sporov. Vojna, colná vojna s Európou, colná vojna s Čínou, to nie je produkt Slovenskej národnej strany, je to produkt svetového globálneho hospodárstva a sporov. A odtiaľ pramení aj súčasná, súčasné zaostávanie, spomaľovanié ekonomík tak v Európe, ako v Číne, ako aj v Spojených štátoch. A preto vlastne náš rozpočet je plánovaný na začiatku roka o..., na 4 % rastu, je dnes plánovaný 2,3 %. Tento rozdiel pramení z týchto problémov.
Pán poslanec Baránik, no, pokiaľ viem, tak pán Sulík konzultoval generálneho, voľbu generálneho prokurátora s pánom Kočnerom. To nebola Slovenská národná strana. Slovenská národná strana, nikto, nikto z nás nemá s Kočnerom nič spoločné, ale vy máte. Vy máte, váš predseda má spojitosť s pánom Kočnerom. To si, prosím vás, môžte pozrieť aj vo videozáberoch, ktoré pán Kočner alebo pán Sulík videli alebo to nahrali spoločne.
No, pán kolega, F16. F16 kúpilo Slovensko kvôli tomu, že MIG-y končia. Končia MIG-y a NATO povedalo, že s MIG-ami, lietadlami, ruskými lietadlami už ďalej pokračovať nemôžme. Mali sme na výber, buď Gripeny, alebo F16, alebo ešte nejaké francúzske stroje. Z toho rozhodovala, výber robila vláda, nie Slovenská národná strana. Opakujem, Slovenská národná strana lietadlá nepotrebuje, nechýbajú jej k ničomu, bezpečnosť v rámci európskej, európskeho krídla NATO je zabezpečovaná práve touto technikou a bude zabezpečovaná touto technikou, takže nie je to iniciatíva SNS, my sme ako rezort boli povinní naplniť požiadavku NATO, aby sa MIG-y, ruské MIG-y vymenili za iné lietadlá.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:03 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:05

Eva Antošová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Poviem vám pravdu, že som ani nepočítala s tým, že do tretice vystúpim, ale táto debata ma tomu, k tomu pomkla. Poviem zopár slov.
Taká som nejaká zostala smutná z tohoto celého, čo som tu teraz počula, pretože áno, pán Dostál, viete čo, máte pravdu, mentálne sme každý niekde inde, to je pravda. Ja si vážim každého človeka a by som si želala, aby to aj tá druhá strana robila, aby si vážila tiež ľudí. A byť slabšej povahy, tak sa možno aj rozplačem, pretože tak zosmiešňovať počiny a kroky a snahu nejakej inej politickej strany, ako je práve tá vaša, ja si myslím, že vážne to nie je dôstojné pre poslanca Národnej rady.
Čo sa týka tých výziev alebo otázok, odišiel teda predrečník pán Simon, ale napriek tomu, čo sme spravili, čo sme nespravili a prečo teda riešime teraz tento problém. Áno, naše ministerstvo spravilo kus roboty. Naša Slovenská národná strana, čo sa týka v oblasti poľnohospodárstva, spravila kus roboty. A viete, čo vás štve, milá opozícia? No, vás štve to, že my tým ľuďom neberieme, neškrtíme, ale my im dávame, pomáhame a snažíme sa na každom kroku.
A teraz len urobím sumár veľmi rýchly. Či sú to farmári prostredníctvom zelenej nafty, či sú to včelári, ktorým sme pomohli napríklad pri tej legalizácii destilácii medu, či sú to lesníci, či sú to živnostníci, ktorým sme zvýšili paušálne výdavky, alebo dôchodcom, áno, zrušili sme pred dňom koncesionárske poplatky.
Ale viete, čo vás štve? Vás štvú aj tie rekreačné poukazy. Aj tam sa vyčíslovalo, akú strašnú škodu to narobí všetkým naokolo a nášmu štátnemu rozpočtu. Opak je pravdou. Toto sú veci, ktoré vás nekonečne štvú, a preto ste takí zlí. Ja som si to takto vysvetlila a podľa mňa je to tak.
Znižujeme dane pre podnikateľov a ďalšie, ďalšie opatrenia, ktoré sme urobili, teraz ich ani nespomeniem, čo sa za 20 rokov v rezorte pôdohospodárstva neurobilo. A boli sme to práve my poslanci, ktorí, ktorí tu pracujeme, a bola, bolo to naše ministerstvo.
A ja by som chcela povedať posled..., takú poslednú vec a to je skôr také poďakovanie. A práve poďakovanie tým, ktorí mi pomáhali pri tomto návrhu, mojim kolegom, ktorí aj dnes v rozprave vystúpili veľmi pragmaticky, fakticky, a nie populisticky a nie politicky, aby sme naozaj začali zosmiešňovať zahraničnú politiku alebo dávať ju dohromady s jablkami a hruškami, a to by som povedala aj pánovi Grendelovi. Pri všetkej úcte, pri všetkej úcte, viete, ja sa vás opýtam, zaujíma ľudí dennodenne to, čo robí NATO, alebo ich zaujíma to, čo budú jesť, vážení? A tak ako to povedal aj pán kolega Paška, tento zákon, zníženie cien potravín sa týka mladých, starých, veľkých, malých, jednoducho vás, vašich rodín, našich rodín a všetkých obyvateľov a občanov Slovenska. A preto nám na tom záleží, aby sme im pomohli bez ohľadu na to, čo si vy o tom myslíte.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

18.9.2019 o 15:05 hod.

Ing.

Eva Antošová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video