58. schôdza

18.2.2020 - 26.2.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 16:32 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani Vaľová, začnem teda od vás. Viete, som síce chlap, ale mám aj rozum. A to je dôležité, ten je dobré používať. No pozrite, vy opäť strašíte. Naozaj, človek, ktorý straší, musí byť plný strachu. Zrejme ste naozaj plná strachu a dokonca asi až tak zatienené oči máte strachom, že začnete mne rozprávať niečo o úplne inej strane a úplne akože až som chvíľku rozmýšľal, že či viete ku komu rozprávate, lebo naozaj prvých pár sekúnd sa zdalo, že ste si pomýlili trošku vystúpenie.
Pán Tomáš, vy ste urobili zaujímavú štatistiku, 57 % sme podporili vašich zákonov. Otázka teraz znie, že koľko ste podporili vy našich percent. Nemáte náhodou toto číselko? Lebo to by ma zaujímalo, že koľko ste podporili vy našich, asi. Ale viete, odpustím vám to, lebo to percento by bolo naozaj mizerné, ale zase na druhej strane ku cti vám slúži to, že všetky tie opatrenia, ktoré ste vymenovali, ktoré neboli odrobinky, materská a rodičovský, sú presne tie opatrenia, ktoré sme do tohoto parlamentu priniesli prví my. Takže my nie sme odrobinkári, vy ste odrobinkári.
A už len na záver k tomu svätému boju. No, viete, keď už ten boj bojujete desať rokov, tento svätý boj, čo sľubujete trináste dôchodky, vládnete sami jedno volebné obdobie, potom máte tie najúrodnejšie roky, máte o miliardu viac v jednom roku v rozpočte a napriek tomu tento svätý boj neviete vyhrať, hoci nemáte protivníka, tak ja neviem, ako chcete s takýmto, s takýmto, štatistikou, s takýmto úspechom, no nedávam tomu veľkú šancu, že by ste mohli uspieť. Takže toľko na margo vašich výsledkov. Ale tak pozrite, ja opäť chcem odkázať aj ľuďom, že sú na Slovensku aj ľudia, ktorí to myslia s občanmi vážne a úprimne a ktorí chcú pracovať v prospech aj v tejto Národnej rade, aj vo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 16:10 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:13

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pozerám, že spravodajca to nevydržal, presunul sa zo svojho miesta.
Dámy a páni, dovoľte mi najprv vyjadriť sa k otvoreniu schôdze. Otvorili sme schôdzu v dobrej viere umožniť poslancom pracovať. Ako vidíme, túto možnosť aj poslanci využívajú. Neboli sme s nikým koordinovaní a už vôbec sme neboli akýmkoľvek spôsobom koordinovaní s vládnou koalíciou. Naše svedomie je absolútne čisté. My sme totižto štyri roky so smeráckou mafiou bojovali, štyri roky sme neuveriteľne riskovali.
Stala sa vám situácia, že prídete domov a manželka je nešťastná, pretože vám niekto behal po byte a pootváral šuplíky? V čase, keď bojujete s tými najhroznejšími mafiami v štáte? To sa stalo. Keď si pozriete Threemu, môžte si tam pozrieť mnohé ďalšie skutočnosti. Napríklad v decembri 2017 som podal na Mariana Kočnera trestné oznámenie. Keď si pozriete Threemu, Zsuzsová hovorí Kočnerovi v tom čase: ´Rajtár na teba podal ďalšie trestné oznámenie. A potom celý víkend sedel doma a ani päty nevytiahol.´ Odkiaľ vie Zsuzsová s Kočnerom, čo ja kedy robím, či som doma, či som na dovolenke, kde som?
V inom čase hovoria s Kočnerom o tom, že majú plán, ako ma zavrieť do basy, ak s nimi policajti budú spolupracovať. Tak isto spomínajú to, že som hovoril o tom, ako ma chce Kočner zabiť. Mal som vtedy, mal som pred časom aj ochranku od polície, ktorá sama za mnou prišla a navrhla mi, aby som si zobral nejakú formu ochrany polície. A keď som sa ich spýtal, či to mám vážne zobrať, či je to naozaj vážne, tak povedali áno, je to veľmi vážne a absolútne to odporúčame. Kočnerovi nevyšli plány dať ma do basy, pretože tam sám čoskoro po tomto dialógu skončil.
Natália Blahová má na krku 84 žalôb od beštií z Čistého dňa, od monštier, ktoré prevádzkovali Čistý deň. Osemdesiatštyri a žalujú ju o 300-tisíc. Títo ľudia, ktorí by si, oni teraz mali odpykávať trest a minister Richter by nemal byť už len kvôli tomuto, ak nie kvôli ďalším veciam ministrom, tak títo ľudia sú ešte stále vďaka vláde Roberta Fica, na ktorú sú napojení, na koni a oni rozdávajú údery. Aj to je maslo na hlave ministra Richtera. Mimochodom, je teraz v kinách film Sviňa, film, kde sa zrejme aj pán minister dokáže nájsť.
Veľa sme toho podstúpili a následky z rôznych žalôb, z rôznych trestných oznámení budeme ešte veľmi, veľmi dlho znášať. Budeme ich znášať preto, lebo sme nielen tuto rečnili o tom, ako treba s mafiou niečo robiť, bla-bla-bla, ale preto, lebo sme konali. Sami sme dávali trestné oznámenia s presnými skutočnosťami, išli sme rovno proti tým najhorším mafiánom. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pán poslanec, prosím, držte sa témy. Prerokujeme zákon o sociálnom zabezpečení, prosím vás, prvýkrát vás upozorňujem, a skrátenom rokovaní. Nech sa páči.

Rajtár Jozef, poslanec NR SR
Ďakujem. Ešte možno dve vety. Garantujem, že akákoľvek spolupráca so SMER-om z našej strany je, že čistý výmysel a nezmysel. Na schôdzu sme prišli, lebo sme sa chystali vystaviť SMER-u účet za tie zlodejiny, ktoré tu napáchal. Poukázať na to, že SMER už nemá morálne právo vládnuť a riešiť, že nič, toto bolo pre nás extrémne dôležité. Tak isto ani opozícia nesmie nechať SMER ako jediný subjekt oblbovať ľudí o tom, ako sú oni jediní sociálni a niečo navrhujú. To je chyba opozície, ak toto dopustí. SMER to so štátom, s ľuďmi v ňom nemyslí vážne. Táto schôdza sa má týkať dvoch miliónov ľudí, mladých rodín a 1,4 milióna dôchodcov z toho, na ktorých záleží, a rozprávať sa o ich problémoch, o tom, ako žijú, ako majú životnú úroveň a ako im ju zlepšiť, je nevyhnutné. Malo sa tak robiť už dávno. Dvanásť rokov tu vládol SMER, a preto je zarážajúce, prečo sa dôchodcovia majú zle práve za vlády strany SMER, ktorá o sebe tvrdí, že je sociálna. Prečo dôchodcovia živoria? Veď 12 rokov ste im kontinuálne mohli zlepšovať ich životnú úroveň. Ale keby ste to robili, tak by nebol priestor na kradnutie. Však, pán minister? My sme vám vystavili účet na 5 miliárd explicitne zmapovaných, rozkradnutých vecí. Samozrejme, tých miliárd bolo viac, len na DPH sa rozkradne každý rok 1,6 miliardy eur. To sú peniaze, ktoré už daňoví poplatníci zaplatili, a ony boli následne, následne rozkradnuté z daňového úradu. Takže tých miliárd je oveľa, oveľa viac. Strana SMER je antisociálna, strana SMER to s ľuďmi, s dôchodcami, s rodinami nemyslí vážne.
Už som to tu spomínal, ale práve vy, pán minister, ste spravili všetko pre to, aby ste kryli zneužívanie detí v Čistom dni. Takže nemáte žiadne právo sa tu tváriť ako obhajca dôchodcov či detí. Dokázať ste to mali vtedy. Bez SMER-u by sme tu vôbec nediskutovali o tom, prečo sa dôchodcom ťažko žije. Prečo sa mladým rodinám ťažko žije. Slušná vláda by snáď ani nedokázala ukradnúť alebo vyplytvať toľké miliardy ako vy. Tak extrémne prejesť, tak extrémne prejesť budúcnosť aj súčasnosť Slovenska. Tie miliardy mali ísť na cesty, školy, škôlky, nemocnice, dôchodky, nájomné byty pre mladé rodiny. Tam mali odísť tieto miliardy. Nie niekam do Švajčiarska za teplý vzduch alebo niekde na Cyprus cez mýtny tender a ďalšie a ďalšie kauzy. Mnohé ešte ani neboli odhalené a naozaj sú to ďalšie a ďalšie miliardy.
Takže ešte raz. O dôchodcoch hovoriť treba, sú to naši rodičia, starí rodičia a sú veľmi dôležití. A treba o nich hovoriť cez celé volebné obdobie a treba hlavne konať, keď sa kradnú peniaze, ktoré patria im a ktoré patria ďalším obyvateľom Slovenska na ich bežné potreby, na infraštruktúru štátu a tak ďalej. Demokratická strana je jedna z najstarších značiek politických strán na Slovensku, je to najstaršia strana po druhej svetovej vojne, jej odkaz a hodnoty sú jasné. Bojovala proti fašizmu v 44., bojovala proti komunistom v 46. Táto značka je hodná pre nás ako pre krajinu, aby sa zachovala, aby sa rozvíjala. Preto ma práve teší naše spojenie so stranou Demokratická strana, lebo sme to boli my, ktorí opäť raz nie kecali, ale konali konkrétne činy pri boji s mafiou.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 16:13 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:23

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem ti, Jozef Rajtár, za tvoj, za tvoj príspevok. Ja pevne verím, že občania Slovenska ak doteraz nevedeli o tom, čo si si vytrpel, tak teraz aspoň malú odrobinku, malý čriepok toho počuli, čo si musí slušný politik a slušný človek preskákať na tomto našom Slovensku. Čo si musí preskákať človek, ktorý sa nechce podvoliť tejto mafiánskej smečke, ktorá si tu sprivatizovala tento štát, ktorá ho ukradla, ukradla ho dôchodcom, ukradla ho deťom, ukradla ho rodinám. A slušný človek, slušný človek, ktorý to robí, čo má každý slušný človek robiť, poukazuje na tie hnusné zlodejiny, na tie nechutné svinstvá, ktoré tu po tejto mafiánskej zberbe zostávajú, tak slušný človek sa stane pre slovenskú politiku ne-po-hod-lný. Nepohodlný. Takže toto sa stane slušnému človeku. A táto Národná rada, koľko má takých ľudí, ako je Jozef Rajtár, ktorý sa takmer nechal zabiť kvôli vám, ktorí sa správate ako prasce vo vlastnom chlieve, žijete v štáte, ktorý živia ľudia svojou vlastnou prácou? Vy sa nehanbíte, že takýto slušný človek takmer príde o život? Vy sa nehanbíte, že ste ho vystavili mafiánom? Hanbite sa! Vy by ste mali chodiť po kanáloch. Nie niekomu tu núkať nejaké dôchodky po 12 rokoch vášho bačovania, aby slušný človek sa dobýjal do parlamentu a aby jeho život, jeho rodina, jeho malé deti boli ohrozované bandou, ktorú chránite. A vy sa nehanbíte deväť dní pred ukončením vášho volebného obdobia prísť s návrhom, hovoriť niečo dôchodcom? To je maximálna hanba, ostuda a fuj.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 16:23 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Ja sa určite neznížim k takýmto expresívnym debatám. Aj keby som možno mohla kolegov označiť kadejako, aby som bola populistická, aby som bola zaujímavá, aby si moje slová všimli. Ale budem slušná. A neviem ani posúdiť pána Rajtára už, keďže o tom rozprával, či konal v zmysle zákona, keď prezeral účty alebo nekonal v zmysle zákona, či je to hrdina alebo to nie je hrdina. A nemôžem ani posúdiť to, že vlastne či bol jeho život v ohrození alebo nebol. Ale keď tvrdí, že samotní policajti ho chceli ochraňovať, tak znamená, že tí policajti sú zodpovední a snažili sa konať svoju povinnosť. Takže, takže to je asi k tejto veci.
A preto by som ho poprosila a poprosila by som ho, keď sme mali míting v Humennom, tak sa viacerí ľudia ohradili, že vyprosia si, aby ich opozícia nazývala, že SMER je mafia. SMER má 15-tisíc členov a ľudia rozprávajú, že nič neukradli, nič nezobrali. Tak prestaňte tu rozprávať o mafii a o tom, čo nie je potvrdené, čo nie je vyšetrené. Lebo ani ja, pán Rajtár, neviem, či vás vyšetrili, či vy ste bol ten, ktorý ste porušil zákon alebo ste neporušil. Nechajme to orgánom činných v trestnom konaní. Jedným dychom vykrikujete, ako im nedôverujete a druhým dychom poviete, ako vám chceli pomáhať. Viete, je to také, také zmiešané.
A ja vám niečo poviem, keď hovoríte o dôchodkoch. Keď ste zaviedli II. pilier, liberáli, tak sa predalo SPP. A z SPP sa museli milióny vyrovnávať do Sociálnej poisťovne, aj preto sa možno nemohli zvyšovať dôchodky tak, ako by sme si predstavovali, ale stále sme ich zvyšovali. Viete prečo? Pretože sa založili súkromné poisťovne na II. piliere, kde sa klamalo, podvádzalo a kde peniaze, ktoré odviedli ľudia, ktoré patrili štátu, odišli do súkromných rúk do II. piliera a kde ľudia dneska majú z toho 20-eurové dôchodky. Veď to je hanba. Toto je hanba. A prvá poisťovňa, štát kryje dôchodky II. piliera. Druhý pilier nekryje nič. Tak sa zamyslite nad tým a nerobte len expresívne reči, ale zamyslite sa aj nad tým, čo sa udialo a čo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 16:26 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Renáta Kaščáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Rajtár spomínal film Sviňa. Je to film, ktorý otriasa Slovenskom, dovolím si povedať, videla som ho a videla som aj reakcie ľudí, ktorí odchádzali z kina... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Držte sa témy. Reagujte na Rajtára.

Kaščáková, Renáta, poslankyňa NR SR
Reagujem na to, že pán Rajtár hovoril o filme Sviňa a chcela by som pána Rajtára doplniť v tom, že možno zabudol povedať ešte jednu dôležitú vec, a to je tá, ktorú vidíme dennodenne v uliciach, v regiónoch, lebo tam je ten pravý život. Všetci ľudia do jedného, či sú to starší alebo mladí, budú hovoriť jedno a to isté: na Slovensku sa dnes po 12 rokoch vašej vlády dobre žije iba tým, ktorí sú mladí a zdraví; akonáhle u nás niekto zostarne alebo ochorie alebo, nebodaj, potrebuje niekedy niečo od štátu, nejakú službu, za ktorú si draho platí, drahými peniazmi platí, tak je nahraný. Toto je dôvod, prečo máme 350 a možno dnes už ešte viac mladých ľudí v zahraničí, ktorí nevidia dôvod prečo sa sem vrátiť, ktorí majú rodičov a starých rodičov, ktorí živoria na hrane prežitia. Žena po 36 rokoch odpracovaných má 340-eurový dôchodok. Takých prípadov je na Slovensko mraky, mraky.
Strom poznáš po ovocí. Pán Richter, vy ste tu dávno, dvanásť rokov mávali percentom nezamestnanosti a fabrikami, ktoré ste sem za drahé peniaze dotiahli. Vy tu darmo tým mávate, pretože strom poznáš po ovocí. Ľudia dnes živoria, rozumiete? Nemajú domovy dôchodcov, nemajú opatrovateľské služby, živoria. Môžu žiť iba, keď sú mladí a zdraví. To je výsledok vašej práce. A lož od pravdy treba oddeľovať. Pravda je taká... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 16:28 hod.

Mgr.

Renáta Kaščáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:30

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja si mimoriadne vážim policajtov, ale aj prokurátorov a sudcov, ktorí sú čestní a ktorí si dobre robia svoju prácu. A práve o to viac si ich vážim, že tu vládne mafia, pretože o to ťažšie to majú. Osobne poznám policajtov, ktorí naozaj riskujú vlastný život pri boji s organizovaným zločinom, a ich práca je nesmierne dôležitá. Nebývajú za to ohodnotení. U nás sú ohodnotení len vlastným dobrým pocitom, že robia správnu vec.
Čo je to mafia? Neznamená, že každý člen mafie, to je organizovaný zločin, neznamená, že každý spácha trestný čin. Aj keď je lúpež v banke, nie každý fyzicky prerazí trezor a nakladá bankovky. Niekto robí iba šoféra dodávky. On iba nasadne do nejakej dodávky, odvezie z bodu A do bodu B a povie, ja som nič nespáchal. Čiže podobne je to aj v strane SMER. Každý, kto prispieva tým, čo páchajú megazločiny, je súčasťou takejto organizácie. Tak to, bohužiaľ, bohužiaľ, funguje. Aj členovia strany SMER by si to mali uvedomiť. A tí, čo majú čisté svedomie, by mali z tejto organizácie vystúpiť. Tak najlepšie deklarujú to, že nie sú s mafiou.
A tie následky pre dôchodcov. Zastavila ma babička, ktorá takmer plakala. Ukazovala mi, že má iba suché rožky s trochou šalátu na obed, pretože obidvaja dôchodcovia, manžel aj manželka, za lieky zaplatia vyše 500 eur a za liečenie, ktoré manžel podstupuje. To je vaša sociálna vláda. Tento konkrétny príklad, takmer plakala a prosila ma, aby som jej príbeh niekde spomenul. A je to jeden príbeh za všetky. Jeden za všetky. Choďte do ulíc a pýtajte sa ľudí, pýtajte sa dôchodcov, ako žijú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 16:30 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:32

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Témou je teda skrátené legislatívne konanie k zákonu o sociálnom zabezpečení. Samozrejme, že sa budem držať témy, pretože všetko, o čom tu dnes hovoríme, sa týka tejto témy. To, ako sa témy držal aj pán Erik Tomáš, ktorý mal vysvetliť, prečo je potrebné skrátené legislatívne konanie a povedal, že nikoho to nezaujíma.
Napriek tomu dovolím si teda zopakovať ešte raz prípady, v ktorých je možné skrátené legislatívne konanie. Sú to mimoriadne okolnosti, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti, ak hrozia štátu značné hospodárske škody, ak si rozhodnutie Rady bezpečnosti Organizácie Spojených národov vyžaduje neodkladné prijatie zákona. Toto sú tie prípady, kedy naozaj Národná rada môže využiť skrátené legislatívne konanie. Doteraz sme sa to nedozvedeli od ani jedného predkladateľa. Ani sa tomu nečudujem. Pretože z tých predkladateľov tu sedí, neviem, či to stihnem za tých desať minút popočítať, ale pani Vaľová tu sedí, ospravedlňujem sa, jeden. Jeden predkladateľ, jedna pani poslankyňa za stranu SMER. Opozícia, ktorá by tu vôbec nemusela sedieť, pretože túto schôdzu považujeme za protiprávnu a za obyčajnú predvolebnú korupciu, tak paradoxne niekoľkonásobne prečíslila predkladateľov, ktorí sa akosi neunúvajú rokovať o vlastnom predloženom zákone, o vlastnom návrhu na skrátené legislatívne konanie. Neunúvajú sa vysvetliť nám, prečo a čo sú vlastne tie mimoriadne okolnosti, kvôli ktorým sme tu dnes. A tiež je veľmi zaujímavé, koľkí vlastne vystúpili v rozprave. Teraz máme ústnu, nula. Písomná, nula. Takže s kým to vlastne diskutujeme? Zase opozícia diskutuje s opozíciou? Niekedy občas vo faktickej sa zapojí aj niekto z koalície, ale nechápem, v rámci faktickej takisto zatiaľ nikto nevysvetlil tie mimoriadne okolnosti, kvôli ktorým sme tu dnes.
Z môjho pohľadu naďalej preto tými mimoriadnymi okolnosťami ostáva dvanásť rokov kradnutia strany SMER. Ostáva tých 6,6 mld., ktoré tu boli rozkradnuté, a to je iba tá suma, o ktorej vieme. Keď som vystupoval v písomnej rozprave, tak som upozornil na to, koľko reálne napríklad tým dôchodcovia, pre ktorých teraz tak narýchlo šije koalícia zákon o tom sociálnom zabezpečí, mohli mať, a napísal mi jeden pán. Napísal: "Pán Galek, rozprával ste rozprávočku, že každý dôchodca by mohol mať 4 500 eur. Ani najľudomilnejšia strana by to nikdy nedala. Vždy by sa argumentovalo prázdnymi dôvodmi, ako sa to nedá. Zlodejom ste vy v tichosti dali zo štátneho rozpočtu, čo si pýtali. Ale nedáte ani cent. Vaše ego a ego strany pomaly víťazí nad kvitnúcou chudobou na Slovensku. Prečo? Fakt si naivne myslíte, že vládnucej garnitúre ľudia budú takto vďační. Verím, že prehodnotíte svoj protiľudový prístup a necháte nech finančníci v budúcnosti pridajú na úspešnejšom plnení štátnej kasy. A nemyslite si, že keď sa dnes všetko odhlasuje, tak SMER a SNS dostane viac hlasov. Nedáme sa lacno kúpiť. Jozef."
Pán Jozef, dovolím si najprv vysvetliť tých 4 500 eur. To je tá suma tých 6,6 mld., ktorá bola rozkradnutá stranou SMER, podelená počtom dôchodcov, ktorých je na Slovensku v súčasnosti 1 408 000. Ak by dnes títo oligarchovia, ľudia, ktorí rozkradli tieto peniaze, tieto vrátili naspäť, tak my by sme tu vôbec nemuseli sedieť alebo by sme tu sedeli a rokovali by sme o tom, ako vám namiesto 13. dôchodku tieto peniaze prerozdeliť. A každý jeden z vás by vďaka tomu jednorazovo mohol dostať 4 685 eur. Priemerný dôchodok je dnes na Slovensku 477 euro, to je ten starobný. To znamená, ak by sme vám to rozdelili napríklad na tie 13. dôchodky, tak by to bolo desať rokov. To znamená strana SMER vám vlastne ukradla desať 13. dôchodkov. To je to, čo majú ich oligarchovia, ich spriaznené osoby dnes na svojich účtoch a nemáte vy. Takže takto, toto je, prosím, to vysvetlenie tých 4 685 eur. A potom ste, pán Jozef, písali aj o tom, aby sme nechali, aby sme zvolili proľudový prístup a zahlasovali za tieto peniaze, aby ten budúci financmajster našiel dostatok týchto prostriedkov. Ale pochopte, toto sa nedá takto urobiť.
My naozaj nevieme, či dnes takéto prostriedky v tej štátnej kase sú, resp. vieme, že nie sú, pretože náš štátny rozpočet je deficitný. Tá povestná špajza je jednoducho rozkradnutá. Je prázdna. A prispeli k tomu všetky tie kauzy, ktoré tu dnes spomíname a v súvislosti s ktorými sa pýtame opätovne pri každej jednej, že či je toto ten dôvod na to skrátené legislatívne konanie. Či tým dôvodom na skrátené legislatívne konanie je napríklad obstarávanie za 1,6 mil. eur, ktorú spravili, ktoré sa stalo v súťaži dvoch súťažiacich, ktorí spravili rovnakú matematickú chybu. V tendri Všeobecnej zdravotnej poisťovne na ochranku jej pracovísk sa ukázalo ďalšie podozrenie, že víťazná firma BONUL a druhá v poradí BMN Security postupovali spolu, 480-tisíc eur približný odhad škody. Je toto tá škoda na to skrátené legislatívne konania, kvôli ktorej my tu sedíme? Ale toto nie je plus do štátnej kasy, vďaka čomu by sme my mohli dať 13. dôchodok. To je mínus. To je mínus pre štátny rozpočet. Alebo je to 11-miliónová kauza ministra zdravotníctva, keď chcel pridať 11 mil. eur firme svojho bývalého zamestnávateľa? Bavíme sa o pánovi Čislákovi, ktorý pridal milióny firme, v ktorej predtým pracoval. Alebo pre mňa obľúbená téma, keď poslanec za SMER mal tunelovať bane a peniaze baliť do alobalu. Poslanec za SMER mal tunelovať bane a peniaze baliť do alobalu, Jánoš vraj peniaze balil do alobalu, aby v prípade požiaru nezhoreli a po čase ich prebaľoval. Je azda toto dôvod pre skrátené legislatívne konanie, že by sme my vďaka tejto kauze SMER-u niečo získali? Nie, my sme vďaka tejto kauze stratili a stratil, prosím, každý jeden z vás. Pretože tých 115 mil. eur, na ktoré sa dnes skladáme, to je to povinné pálenie uhlia a z tých 115 mil. eur potom formou toho alobalu idú peniaze do tej pokladne strany SMER. Na toto všetko sa ľudia skladajú v cene elektriny. Toto je to, čo vám chýba. Toto nie je to, prečo my by sme tu mali sedieť dnes, že by to bol nejaký príjem do štátneho rozpočtu, a teda, že by sme tu mohli mať skrátené legislatívne konanie a rozdávať 13 mil., pretože naozaj doteraz sme sa nedozvedeli, prečo a odkiaľ na to vziať. A keď sme sa pýtali, napr. pani štátnej tajomníčky, pani Meager, odkiaľ chcú vziať napr. na zrušenie tých diaľničných známok, k čomu sa tiež dostaneme, ako to už viackrát bolo povedané, hovoril o tom Edo Heger, to know-how tu je, ale nikto nepovie, resp. pani Meager nám nepovie.
Môže však byť, že to skrátené legislatívne konanie je iniciované tým, že Robert Fico dal 200-tisícovú dotáciu, ktorú zrejme ani nepotreboval. Fico dal 200-tisícovú dotáciu zámku, ktorý ju vôbec nepotreboval. Približný odhad škody 200-tisíc., opäť 200-tisíc. Možnože práve tých 200-tisíc, ktoré opäť mohli byť použité na ten váš trinásty dôchodok, na to sociálne zabezpečenie, alebo napr. na ten rodičovský príspevok.
Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa zjavne vytvárala zmanipulované verené obstarávania. V prevažnej väčšine prípadov súťažila s tými istými spoločnosťami, ktorým výzvy zasielala sama Všeobecná zdravotná poisťovňa a vyhrala to sumou tesne podliezajúcou predpokladanú hodnotu zákazky. Približný odhad škody 30-tisíc eur. Opäť niečo, čo mohlo ísť na dôchodky.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 16:32 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Naozaj, pán Galek, to ste si mali odfotiť ešte z vyššia, lebo toto je obraz porazených, tie prázdne lavice SMER-u. Sú tu len tí, ktorí zo zákona tu byť musia. Pán predseda SMER-u povedal, že on tu už nemôže byť, lebo to ohrozuje jeho psychohygienu. Takže ten plat, on v práci nemôže byť, lebo ho ohrozuje jeho psychohygienu, a preto má stále ochranku, aby, aby nejak sa ochránil. Pred kým vlastne? Ak sa tu hovorilo, že SMER má veľa, veľa členov, má aj veľa voličov, aspoň mal v minulých voľbách, tí by sa teraz mohli pozrieť, že elita tej ich strany ako prežíva túto etapu plavby Titanicu. Niektorí si našli člny, tam už sú na svojich exkluzívnych vilách, iní zmizli do nejakých dobre platených inštitúcií, ako pán Kažimír. Ďalší zmizli tak, že ani nikto nevie, kde sú. Toto je záver éry Ficovej garnitúry, ktorí ani nemajú odvahu sem prísť a čeliť tým inventúram. Áno, lebo je koniec volebného obdobia a poslanci hovoria o inventúrach, nakoniec ľudia si to práve toto zaslúžia. Tu by mali sedieť tí, ktorí toto volebné obdobie tvorili, stvorili a aj dotvorili do tejto chvíle, kedy už posledným člnkom, ktorým chcú ujsť svojmu osudu, sú extrémne populistické návrhy na nakupovanie voličov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 16:43 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:44

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Plne sa stotožňujem s pánom predsedom parlamentu, pánom Dankom, že absolútne idete od témy. Stále tými istými frázami, útočením a podobne. No veď sa poďme rozprávať o tých dôchodkoch a začnime, ako sa povie, od začiatku.
Prečo dôchodcovia majú dôchodky, aké majú. Tak poďme, rok 2003. V roku 2003 sme prešli z prvého pilierového systému na dvojpilierový systém, kde sme museli predať SPP, ja si tie čísla presne nájdem, lebo ich nemám, kde sme museli miliardy dotovať Sociálnu poisťovňu a dodnes sme nevyrovnali ešte tento deficit a kde ste ľuďom sľubovali na bilbordoch, liberáli, švajčiarske dôchodky. Všetky poisťovne v druhom pilieri ste odovzdali do súkromných rúk. Ja si to tu pamätám, ja som tu sedela, tie cirkusy. Ak sa, ak sa (reakcia z pléna)... No začalo sa to vtedy za Kaníka. Ak sa, prosím vás, nevykrikujte na mňa, prihláste sa, pani kolegyňa, vy ste v 2003 určite nebola. (Reakcia z pléna.) Dobre, nie, nie som vôbec zmätená, predstavte si. Zmätená ste vy, keď si dávate dole nohavičky na bilbordoch, vtedy ste asi zmätená, takže idem ďalej. Takže idem ďalej. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím, slušnejšie všetci...

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Áno, ja len hovorím, však to je fakt, myslím si, je to fakt, že ste mali nohavičky dole na bilborde, to by si slušná, slušná žena asi nedovolila. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Takže poďme k tým dôchodcom. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím, všetci sa držme témy. Prosím, nech sa páči.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Takže chcem sa spýtať, keď ste tu všetci sľubovali, ja viem, že vás to vyrušuje, keď rozprávam o dôchodkoch a vtedy potrebujete vyrývať, aby ste ma prerušili, takže chcem povedať... Pán Budaj, nevykrikujte! Takže chcem povedať, že v druhom pilieri ste sľubovali ľuďom švajčiarske dôchodky, tu ste všetci sedeli. A dokonca ja keď som povedala, že pani Radičová a pán Brocka, keďže sa to písalo a som sa ich spýtala, sa neprihlásili ani do druhého pilieru, čo ľudí presviedčali, aké je to úžasné, kde dneska majú ľudia z toho 20-eurové dôchodky. Dvadsať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 16:44 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Soňa Gaborčáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, hovoril si, že poistná špajza je prázdna, tak ja na to nadviažem. Pán Pellegrini chce nájsť peniaze na predvolebný sociálny balíček okrem iného v lepšom výbere poistného na sociálne poistenie, ale úspešnosť výberu poistného na sociálne poistenie je dlhodobo vykazované na úrovni 99,45 %, a stačí si prezrieť rozpočty Sociálnej poisťovne za ostatné roky, a teda to nesedí. Teoreticky reálne nikdy nenastane 100-percentný výber poistného, vždy má niekto problém s neplatenými faktúrami, nehovoriac o zdravotníckych zariadeniach, ktoré platia neskoro alebo vôbec, pokiaľ ich neoddlží vláda. Pohľadávky na poistnom sa koncom roku 2018 vyšplhali na viac ako 575 mil., a to boli už horšie roky.
Problém je však v tom, že Sociálna poisťovňa dlhodobo zavádza o úspešnosti výberu poistného, reálne je na úrovni okolo 95 % a menej. Ak by zvýšila teda úspešnosť výberu o 2 %, tak sa dostanú na číslo 174 miliónov. Nech nám dá teda Sociálna poisťovňa kvantifikáciu zdrojov zvýšených príjmov rozpočtu verejných financií, najmä Sociálnej poisťovne. A zaujíma ma, kam by sa podeli tieto peniaze, keby neboli voľby. Alebo na to nemáme, alebo ide o hazard so zadlžovaním štátu, alebo na to máme a doteraz ich vláda prefrckala, alebo sa nestarala o dodatočné príjmy rozpočtov subjektov verejnej správy, ako je napr. Sociálna poisťovňa. Čiže tá si viac pýtala zo štátneho rozpočtu, ako reálne potrebovala a... (Prerušenia vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 16:47 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video