5. schôdza

7.6.2016 - 7.6.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:14 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 14:05

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Možno by som začal otázkou, či si myslíte, že do politiky by mali ísť bohatí ľudia. Mnoho ľudí na ulici, ktorí keď si túto otázku dajú, tak rýchlo si ju zodpovedajú, že asi áno, lebo keď budú bohatí, tak zrejme už budú mať dosť a už viac nebudú okrádať ľudí, ktorí ich do tej politiky zvolia. Ja si osobne myslím, že to nie je správne. Do politiky by nemali ísť bohatí ľudia, ale čestní ľudia bez ohľadu na to, ako hlboko majú do svojho vrecka.
Možno druhá otázka, že či si myslíte, že politika môže zmeniť človeka k lepšiemu. Myslím si, že ľudia na ulici by na túto otázku veľmi rýchlo odpovedali a povedali by, že nie. A možno niektorí naivní tuto v tejto sále alebo takí, ktorí sa po vstupe do politiky akože zmenili alebo cítia sa, že sa zmenili, by si tiež povedali, asi povedali by opak. Povedali by, že jasné, samozrejme, môže zlepšiť človeka. Ja si osobne myslím, že nemôže zlepšiť. A do politiky, keď človek vstúpi a dupľom už v plus-mínus v našom veku kohokoľvek, kto tu je, tak už tie charakterové črty má nejako v sebe vryté. A keď raz bol podvodník pred tým, ako do politiky vstúpil, tak bude podvodníkom aj v politike. Možno chvíľku odolá, ale keď príde najmenšia príležitosť, tak sa svojej možnosti chopí.
A preto si myslím, že je správne v tejto chvíli sa pozrieť na to, aký je morálny profil človeka, ktorý nám už deväť rokov na Slovensku robí ministra vnútra a podľa jeho slov a podľa toho, čo majú ľudia, ktorí sú jeho priami podriadení, na autách napísané, nám pomáha a chráni. Čiže najlepšie by bolo sa pozrieť najprv, ako súčasný minister vnútra zbohatol.
Ak si chceme nájsť odpoveď na túto otázku, tak ideme do roku 2000, dvetisíc, áno, tých 16 rokov dozadu. Vtedy, ak si do Google dáte a napíšete kauza Kovošrot, zrazu zistíte, že ambiciózny právnik, v tom čase tak 28-ročný, sa rozhodol pomôcť svojmu priateľovi. O tom právnikovi už vtedy bolo známe, že veľmi rád pomáha svojim priateľom, keď niečo z toho má. A preto človeku, ktorý sprivatizoval svojho času, teda ešte socialistickú firmu Kovošrot a dlžil Fondu národného majetku 58 miliónov, 58 miliónov, však nebudem hovoriť meno, vieme, v akom roku sme, tak tomuto človeku sa tento ambiciózny právnik votrel do priazne a povedal, že mu pomôže. A pomohol mu úplne príkladne tak, ako keď naše deti za desať, dvadsať rokov budú čítať v dejepise o tom, aké to bolo obdobie, tak obdobie bielych koňov zrejme bude stelesňovať jedno meno a bude to Robert Kaliňák.
Tento mladý ambiciózny právnik pánovi Elemírovi Tichému, človeku, ktorý bol dlžný Fondu národného majetku, to znamená nám všetkým 58 miliónov, sa rozhodol pomôcť tak, že zorganizovali pofiderný konkurz a urobili všetko tak, aby v zmanipulovanom konkurze očistili pána Elemíra Tichého od dlhov, vyprali vlastne majetok, vytunelovali ho a následne, samozrejme, majetok previedli späť k vlastníkovi Elemírovi Tichému. Ale ambiciózny právnik vzhľadom na to, že nerobí veci zadarmo, zostal takisto majetkovo zainteresovaný vo firme, ktorá sa k tomuto vytunelovanému majetku dostala.
Keď chcete vedieť viac, naozaj odporúčam dve slovíčka. Kovošrot, Kaliňák alebo kauza Kovošrot, krásne si to vyčítate. A tu je aj odpoveď, prečo sa tento človek tak silou-mocou drží na mieste ministra vnútra. Áno, v Trestnom zákone je napísané, že takéto podvody, ktoré spáchal tento človek v roku 2000, sú premlčané po 20 rokoch. Kedy to uplynie? V ktorom roku bude ten dátum, kedy zločin, ktorý spáchal, kedy okradol ľudí tejto krajiny, v tom roku o 58 miliónov, čo je na dnešné peniaze tak 300 miliónov v korunách, samozrejme, vtedy to bolo premlčané. Čiže je životne dôležité a je otázka prežitia Roberta Fica, pardon, Roberta Kaliňáka v tomto prípade, na slobode, aby Robert Kaliňák dovtedy, dokedy uplynie premlčacia doba 20 rokov za podvod, ktorý spáchal, kedy zázračne zbohatol ako súčasť konkurznej mafie, že musí zostať ministrom vnútra do roku 2020. Dovtedy bude kryť všetkých Kvorkov, Bagačkov a ostatných podvodníkov, ktorí v tejto sále sedia a akýkoľvek podvod, ktorý príde, zakryje veľmi poslušne, lebo potrebuje sa vyviniť a potrebuje byť po dvadsiatich rokoch premlčacej doby čistý ako Ivan Lexa. Kde všetci povieme, holt, premlčané, možno skutok nejaký bol, ale dnes už o tom nemôžme hovoriť, že je trestný.
Toto je aj jeden z dôvodov, prečo tento človek sa rozhodol vstúpiť do politiky a urobiť všetko pre to, aby v nej zostal a teda dobojoval to do roku 2020 minimálne. Lebo odvtedy má na krku podvod za 58 miliónov. Učebnicový príklad okradnutia štátu, kedy po prvé si jeho kamarát Elemír Tichý za pofidérnych pár korún voči hodnote, ktorá v tej firme bola, sprivatizuje tento majetok, následne sa rozhodne ho vytunelovať a štátu ukázať takto dlhý nos. Tomuto súčinný ako právnik, ale ako aj priamy účastník a páchateľ, bol dnešný minister vnútra Robert Kaliňák. Čiže ak sa chceme zamýšľať nad tým, že aký morálny profil má človek, ktorý nám tu deväť rokov zabezpečuje spravodlivosť a ktorý naháňa zločincov a podvodníkov, ktorí takéto veci robia, tak je to tento človek, to je tento morálny profil. Toto je zapísané v jeho DNA a preto tento človek dnes nemá problém s nejakým Bašternákom. Veď to je človek z jeho rodiny. Mia familia mafia. Čo by som tu ja robil proti Bašternákovi, však to je vlastne človek, voči ktorému mám úctu, však on to urobil ešte lepšie, dokonalejšie ako ja.
Takto rozmýšľa zrejme Robert Kaliňák. A vzhľadom na informácie, ktoré máme od mnohých ľudí, a to sú ľudia, aj obyčajný robotník, ktorý mi napíše správu do Facebooku, robil som v tom dome, v tom Bonaparte. A keď sme tam naťahovali to podlahové kúrenie, tak keď sme robili u Fica, sme hovorili, že robíme u Fica a potom musíme ísť robiť k Počiatkovi. Čiže v roku 2010 robotníci obyčajní vedeli, u koho robia na byte. A potom sa nám tu ešte premiér tváril a stále rozprával o tom, však my vlastne a ešte aj Kaliňák to vlastne opakovane hovorí, nikto si nepreveroval, kto je majiteľom tej bytovky.
Ja po všetkom tom, čo Robert Kaliňák v tejto kauze robí, to, čo ako tu dnes vystúpil Robert Fico, nadobúdam absolútne presvedčenie, že byty, ktoré v tejto bytovke vlastní alebo prenajíma si akože Robert Fico, v skutočnosti vlastní a preto sa nechce z neho vysťahovať, lebo je to blbé, do frasa, že ho vytláčame z jeho vlastného bytu, že byt, ktorý tam vlastní Ján Počiatek, dostal ako všimné za to, že to vybaví, že byty, ktoré tam vlastnia blízki ľudia, blízki ľudia, naozaj veľmi blízki ľudia Roberta Kaliňáka, dostali ako všimné za to, že tu okradneme štát iba v jednom roku 2012 za 8 miliónov eur. Že zakryjeme podvodníka a potom sa nájdu Kvorkovia, Bagačkovia a ostatní podvodníci v sále, ktorí tu budú hovoriť a biť sa za Kaliňáka, že jak, však vlastne on nič nespáchal. Čo to tu vy si vymýšľate, aké bludy? A toto je príbeh.
Za ministra vnútra máme deväť rokov súčasť konkurznej mafie. Človeka, ktorý sa rozhodol do politiky vniesť praktiky sicílskej mafie. Človeka, ktorý urobil za prezidenta finančnej správy krstného otca, počúvajte dobre, krstného otca, človeka s menom Bodor, o ktorého, keď sa opýtate na jeho povesť v Nitre, tak ľudia z podsvetia v Nitre, ktorí niekedy podliehali pánovi Ferusovi, svojho času zavretému pánovi podsvetia nitrianskeho, dnes sa vyslovujú s úctou voči pánovi Bodorovi. Berú ho ako pána, svojho vlastného pána, šéfa nitrianskej mafie. Tento človek, o ktorom mafiáni nitrianski hovoria, že je šéfom nitrianskej mafie, je krstný otec policajného prezidenta. Takéhoto policajného prezidenta dosadil Robert Kaliňák, aby nám pomáhal a chránil. Pán Bodor priamo vstupuje do riadenia výkonu nitrianskej pobočky Národnej kriminálnej agentúry. Pán Bodor, majiteľ medzi, teda medzi rečou a medzičasom zároveň, lebo vyrástla počas vlády Roberta Fica, najväčšej slovenskej esbéesky, aby sme teda vedeli, o kom sa bavíme, tak tento človek priamo vstupuje a robí personálnu politiku na Národnej kriminálnej agentúre. Priamo určuje, ku komu pôjde razia a ku komu nepôjde razia. Priamo robí de facto vyšetrovacie úkony, ktoré by mala robiť nezávislá polícia. Kto toto umožnil? Robert Kaliňák.
Už fotografie, myslím, že denníka Týžden alebo týždenníka Plus sedem dní, teraz neviem, ktorý to z nich zverejnil, kde ukazoval pána Výboha, ktorého zase tiež asi viacerí poznáme a to meno tiež poznáme, čiže veľmi blízkeho človeka Roberta Fica, ktorého ukazoval v družnej debate so šéfom finančnej správy, sú veľavravné. Jednoducho ľudia, ktorí sú ako chobotnica prepletení krížom-krážom cez políciu, cez finančnú správu, cez ministerstvo vnútra, ktorí zabezpečujú beztrestnosť ľudí ako Ladislav Bašternák. Ich človek alebo náš človek slovami týchto ľudí, ktorí nám pomáhajú a nás chránia.
Takýto človek, ktorý spáchal podvod pri Kovošrote, čo hovorím, teda na dnešné peniaze nás okradol asi o 300 miliónov a preto zostáva a silou mocou chce zostať ministrom vnútra, aby jeho podvod nikto nemohol v živote nezávisle vyšetriť, tak tento človek mal v podstate v roku 2006, keď vstúpil do politiky, ideálny taký kádrový profil na člena vlády. Po skutkoch, ktoré sme videli, aj pobočníka Jána Počiatka, osobného samozrejme priateľa Kaliňáka, Fica, ktorý neváhal ísť tri dni pred tým, ako sa menil kurz, alebo teda keď sme menili korunu za euro, na jachtu do Monaka vykvákať tam kurz. Hovorí sa, že hovoril o počasí, čiže 30,126 stupňa zrejme, pánom z J&T. A tento človek, ktorý potom hovoril, že on vlastne do Monaka išiel na preteky Formuly 1, ale keď sa ho novinári opýtali teda, kto vlastne vyhral, nemal šajnu, ani kto pretekal, nieže kto vyhral. Tak takíto ľudia sa rozhodli spolu s ministrom Kaliňákom: ideme urobiť biznis do tej politiky. A ten biznis v politike už robia deväť rokov.
Keď som osobne, alebo musím sa priznať k jednému zlyhaniu. Na začiatku druhej vlády Roberta Fica som Robertovi Kaliňákovi uveril. Je mi to veľmi ľúto, ale naozaj som mu uveril, keď ma oslovil s tým, že aby sme posunuli alebo teda, či sme ochotní, aby Peter Pollák od nás mal na starosti rómsku reformu, tak naozaj som mal pocit na dvoch, troch stretnutiach, že mu ide o vec. Keď mi potom ale následne možno tri, štyri, možno päťkrát iba hovoril, že veď máš všetko, čo si chcel, ako čo sa sťažuješ, už môžeš rozhodovať ty o tých peniazoch, o tých dotáciách, tak nechápal som, o čom vlastne točí? A ešte nezabudol povedať, že tak ako si chcel. Nikdy v živote som od Kaliňáka nechcel, aby som rozhodoval o nejakých dotáciách a našťastie som ani nikdy o tých dotáciách nerozhodoval. Ale jednoducho silou mocou ma chcel namočiť do niečoho, aby ja som rozhodoval o nejakých dotáciách.
Dnes viem a som veľmi rád, že trojročné pôsobenie Petra Polláka v tomto úrade pre splnomocnenca vlády pre rómske komunity bolo bez akéhokoľvek môjho rozhodovania o dotáciách. A akákoľvek dotácia alebo teda poskytnutie prostriedkov, neviem presne, ako sa to tam volalo, bolo vždy iba s podpisom ministra vnútra. Vtedy som začal mať pochybnosti. Keď ma tu jednoducho niekto tlačí do toho, aby ja som rozhodoval o nejakých dotáciách. Prečo ako poslanec by som mal rozhodovať o niečom, čo nie je mojou úlohou? A vtedy som videl, že potrebuje ma dostať do systému. Potrebuje, aby som sa stal súčasťou rodiny mia familia, mafie s menom SMER - sociálna demokracia. Som veľmi rád, že som tomuto pokušeniu odolal.
Ale myslím si, že nastal čas pravdy a treba si hovoriť skutky také, ako sú, ako boli urobené alebo ako v skutočnosti prebehli.
Po vystúpení Roberta Kaliňáka pri obhajobe programového vyhlásenia vlády som stratil akékoľvek zábrany. Keď som si predtým myslel ešte, že možno niekde v ňom sa skrýva nejaký kúsok dobrého človeka, odvtedy si myslím, že sa v ňom skrýva priamo diabol či satan. Keď si pozerám za posledné mesiace jeho mediálne vystúpenia, fotografie, na ktorých je po tom, ako bola zverejnená kauza Bašternák alebo Chovanec, ktoré mal kryť a ktorých priamym účastníkom bol, ja vidím v jeho očiach iba obrovské zlo a nenávisť. Obrovský strach zároveň, že jednoducho padne klec, že došiel na psa mráz. Je mimoriadne nervózny a keď predtým bol veľmi ústretový a voči novinárom žoviálny, s každým chichi-chacha-chocho, odvtedy je nervózny, akoby mu niekto hrýzol do Achilovej päty. A áno, táto kauza, kauza Bašternák je Achilova päta Roberta Kaliňáka. Lebo toto je presne systém, ako robil. Ladislav Bašternák je biely kôň Roberta Kaliňáka, Jána Počiatka a Roberta Fica. Je to človek, ktorý im pral peniaze. Komplex Bonaparte v skutočnosti vlastnia títo ľudia spolu s Ladislavom Bašternákom.
Ak sa pýtate, na základe čoho to tvrdím, no jednoducho na základe toho, ako sa títo ľudia správajú v tejto kauze. Ak minister vnútra, ktorý by mal byť nestranný a dupľom v kauze, ktorá sa týka priamo jeho, má potrebu v televíznom výstupe alebo v televíznom, v HN televízii - dobre, povedzme si, že to je v televíznom alebo internetovom vysielaní - doslova hovoriť, že, dovolím si citovať: "Niektorí politici začali po voľbách prezentovať tie dépeháčkarské kauzy, ktoré sú mimochodom fakt kompletne vymyslené." Keď minister vnútra má záujem takýmto, alebo intervenuje až takto výrazným spôsobom do živej kauzy, ale ktorá sa priamo aj jeho týka a obhajuje ten zločin, kde tvrdí, že platiť 12 miliónov eur pred štyrmi rokmi, nie pred dvadsiatimi piatimi, ale pred štyrmi rokmi, že to bola doba cashu a že vtedy to bolo normálne, tak minister vnútra týmto svojím správaním samého seba usvedčuje z toho, že je účastníkom podvodu, že priamo on zariadil, aby tento podvod vyšetrený nebol.
A tu teraz nejde o to, že či tu vy budete vykrikovať na Lipšica alebo na mňa, že však vlastne vy sa pozerajte do svojho zrkadla. Keď tu bude Kaliňák snažiť sa odviesť pozornosť tým, že však v roku 2011 bol nejaký nadmerný odpočet 3,6 milióna, ale nech sem príde s dokladmi. Nech ukáže, za čo to bolo. Či to tak isto bol nejaký fiktívny predaj nejakých bytov. Nech utopí svojho bieleho koňa.
Pán minister Kaliňák, nech sa páči, poďte sem s dôkazmi. My sme predložili dôkazy, že kryjete podvod, kde sa tu niekto snažil alebo snaží sa nám nahovoriť, že bolo normálne kúpiť byty za 12 miliónov a potom následne v priebehu polroka ich predať za jeden a pol. Je jasné, každý z nás by bol taký debil, s prepáčením, že by dal za niečo 12 miliónov a ešte v igelitkách, čo si našporil čestne, a potom za pol roka, no, no stalo sa. Asi som to zle odhadol, tú cenu na tých bytoch, tak to predám za jeden a pol.
Ľudia boží zo SIET-e, pán Adamčík, však hovoríte, že ste robili na daňovom úrade. Ako môžete kryť takýto evidentný zločin a podvod? Sa vás pýtam. Kde máte, prosím vás, svedomie? Kde je vaše svedomie? Tam zostalo? V peňaženke zostalo? Kde zostalo vaše svedomie? Je to evidentný zločin a podvod. Ak vy ako dlhoročný - a pamätám si to z finančného výboru - úradník na daňovom úrade, tuším, ste hovorili, že 15 rokov ste robili. Dnes iba preto, aby ste dostali misu šošovice, kryjete takýto podvod. Tak sa hanbite pred svojimi voličmi. A nemoralizujte tu Daniela Lipšica, že vy s ním máte nejakú zlú skúsenosť. Lebo vaši voliči dnes budú mať pri vašom hlasovaní, možno zajtra, neviem, do kedy to bude trvať, budú mať skúsenosť s vami. Ako sa postavíte k tomu, keď budete mať hlasovať o evidentnom daňovom podvode? Keď budete mať hlasovať o podvodníkovi, ktorý tento podvod kryje?
Čiže ja poprosím v tomto prípade aj vašu profesionálnu česť ako daňového úradníka, aby ste sa vy pri vyslovení dôvery či nedôvery minimálne zdržali. Ústava vám hovorí, že máte hlasovať vždy podľa svojho svedomia a presvedčenia. Ak hovoríte, že ste 15 rokov robili daňového úradníka alebo kontrolóra, tak v tomto prípade viete, že to je učebnicový príklad pre druhú triedu základnej školy z daňových podvodov.
Tak isto si dovolím apelovať na každého čestného poslanca v tejto sále. Táto vláda má na sebe vred. Vred s menom Robert Kaliňák, ktorý musí vytlačiť. Keď ho nevytlačí, nepresvedčí žiadneho čestného človeka o tom, že to myslíte s bojom proti korupcii akýmkoľvek spôsobom vážne. Čiže ešte raz apelujem na svedomie každého jedného koaličného poslanca, ukážte, že ste osobnosti. Ukážte, že ste ľudia s tým základným, čo nás delí od zvierat, a to je svedomie.
Dnes predmetom tejto schôdze je učebnicový príklad podvodu. Ešte raz. Nejaký pán Bašternák, o ktorom sa ľudia z polície vyjadrujú voči bežným pochôdzkarom, ktorých následne, samozrejme, tí ľudia z polície, ktorých Kaliňák povýši, vyjadrujú, že to je ich človek. Táto kauza je o tom, že tento človek tvrdí, že si kúpil v byte, ktorý postavil Kočner, či v dome, ktorý postavil Kočner, najprv v igelitke donesených 12 miliónov eur, v hotovosti to zaplatil a následne, no, bohužiaľ, uznal, že to prestrelil, tak všetky tieto byty, ktoré kúpil za 12 miliónov, vraj rozpredal, teda iba za jeden a pol. No viacej nevydalo. Skutočnosť je taká, že tie byty naozaj boli hodné iba 1,5 milióna a tých 12 miliónov bola nadhodnotená faktúra na to, aby si mohol vypýtať tzv. podvodný odpočet, nadmerný odpočet DPH.
Aby ste mali možno predstavu o tom, čo nám tu obhajuje Robert Kaliňák, tak poprosím mojich kolegov, aby mi sem doniesli, nie sú to pravé bankovky, ale sú presne z takého istého papiera, aby ste vedeli o tom, čo to je, keď tu nejaký Bašternák hovorí, že zaplatiť 12 miliónov eur v hotovosti je len tak. Čiže poprosím kolegov, nech donesú ukázať, koľko to je 12 miliónov eur, čo Robert Kaliňák hovorí, bolo normálne, to bola doba cashu. Teraz sa ide schovať, lebo nechce mať s tým fotografiu, lebo mu to je nepríjemné obhajovať alebo byť pri tom, aby mohol byť na tom istom zábere, keď mu ukážeme, ako evidentne klame. Tam pod tým balkónom, tam bude bezpečne, tam je mimo záberu kamier. V každej tej igelitke je 500-tisíc eur, čiže pol milióna eur. Tých igelitiek je tu 24. Tieto igelitky dokopy, alebo igelitky pardon, tieto kabele dokopy, tieto eurá, ktoré tu sú, vážia 118 kilov. My máme ministra vnútra, ktorý hovorí: to bola doba cashu, nie orieškov. To bola doba ako cash, cash - anglický výraz, čiže v hotovosti, vtedy to bolo normálne. Vôbec mu neni čudné, že o tom, že hovoril, že platil v hotovosti 12 miliónov eur, hovorí človek, ktorý v skutočnosti nezaplatil za 12 rokov de facto žiadne dane štátu. To znamená, v skutočnosti nič nezarobil.
Keď sa ale pozriete na to, čo si zobral od štátu, tak za 12 rokov si zobral 16 miliónov eur nadmerných odpočtov. Ak v tomto prípade za jeden rok ukradol 8 miliónov, je veľmi veľká pravdepodobnosť, že ukradol aj tých ďalších osem. Šestnásť miliónov eur tento človek iba tak ukradol a Robert Kaliňák ho kryje.
Poprosím, ukážme tuto Robertovi Kaliňákovi, koľko to teda je, asi akú kôpku teda ten jeho kamarát Bašternák iba tak doniesol a bolo to normálne. Takto vyzerá 12 miliónov vysypaných na kope. Toto nám tvrdí náš minister vnútra, ktorý nám pomáha a chráni, že toto je možné zaplatiť v hotovosti.
Pán Čaplovič, ťukajte si na čelo potom, keď budete hlasovať za to, že podržíte ministra Kaliňáka vo funkcii, dobre? Potom sa pozrite do zrkadla a potom sa pozerajte na to, že či je niekto blázon, dobre? Áno, ľudia si zaslúžia vidieť, čo to tu rozpráva minister Kaliňák a aký podvod kryje. (Reakcia z pléna.) A v čom som neni slušný, pán Čaplovič, prosím vás, keď kričíte, že aby som bol slušný, čo som vám povedal neslušné?

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím vás, páni poslanci.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
A teraz kto bol neslušný? Vy ste povedali, že som blázon, ja som bol neslušný? Pán Čaplovič, máte šediny, ja mám voči vám úctu, ale keď budete dnes pri hlasovaní kryť zlodeja, ktorý kryje zlodejov, tak asi tú úctu stratím.
Čiže takto vyzerá vašich 12 miliónov cash, pán minister vnútra Robert Kaliňák. Padla klec, čas sa blíži. A aj keď to dnes ustojíte a možno si myslíte, že jednoducho chalani a vaši známi vás podržia a predsa vás neutopia, verte tomu, že raz na psa príde mráz. Skončíte v base, tam, kde presne máte byť. Za podvody, ktoré ste spáchali či pred vstupom do politiky alebo počas deviatich rokoch existencie v politike.
Budem teraz možno trošku osobný, alebo ešte som nepovedal jednu vec. Keď som vtedy uveril Kaliňákovi pri Petrovi Pollákovi, že to myslí vážne s tou rómskou reformou, tak po prvé, tú dôveru som stratil vtedy, keď ma nahováral na to, že aby ja som teda si zobral nejakú právomoc rozhodovať o dotáciách, čomu som sa našťastie, chvalabohu, vyvaroval. Takže nespáchal som takýto zločin s Robertom Kaliňákom. Ale keď už som stratil vôbec ilúzie, bolo to, keď mi Peter Pollák - a teraz prezradím tajomstvo, ale myslím si, že dnes tá chvíľa prišla - povedal, že Igor, ja neviem, čo mám robiť. Kali je môj priamy nadriadený... Pán Hrnko, prosím vás nevykrikujte, keď ste to boli vy.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, páni poslanci, kľud v rokovacej sále.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Poprosím naozaj, nech pán Hrnko nevykrikuje, ten hlas mi pripadá tak trošku rozprávkový, vždy ma to vyruší a potom stratím niť.
Čiže keď mi Peťo vtedy Pollák, ktorý, áno, je obyčajný cigáň z osady, cigáň z osady, ktorý si dal tú námahu a vyštudoval normálnu školu, vysokú školu, urobil si PhD, bol vysokoškolským učiteľom a povedal si, že on nechce, aby ďalej sa pozeralo na Rómov v osadách, ako na príživníkov a chce veci pomôcť. Ja som naozaj v úprimnej viere dohodol tento vzťah s Robertom Kaliňákom, že teda pôjde za splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ale keď Peťo Pollák prišiel za mnou a hovorí mi, že Igor, Kali mi tri mesiace neodpovedá na mail a tri mesiace mi nezdvíha telefón. Hovorím, že hops, čo sa deje? Zavolal som Kalimu, povedal som, že čo je, čo sa deje? Nie, nič, všetko v poriadku, nemal som čas.
Keď to potom bolo naďalej tak isto a naďalej neodpovedal na maily a viac ako rok nezdvíhal telefón svojmu priamemu podriadenému, splnomocnencovi vlády pre rómske komunity, ktorý priamo spadal pod ministerstvo vnútra, stratil som akékoľvek ilúzie o tom, že Robert Kaliňák to myslí s riešením rómskej otázky vážne. Ešte raz, Robert Kaliňák ako priamo nadriadený viac ako rok, a to naozaj prezrádzam teraz tajomstvo, viac ako rok neodpovedal na maily splnomocnenca vlády pre rómske komunity, o ktorého všetky rozhodnutia, ktoré všetky rozhodnutia musel podpisovať. Viac ako rok nebol ochotný sa s ním stretnúť, viac ako rok mu neodpovedal na jeho telefonáty a esemesky. Takýto je úprimný záujem ministra vnútra riešiť rómsku problematiku a zároveň týmto chcem dokresliť to, že jedno je mediálny obraz, ktorý si vytvára aj v kauze Bašternák, aj v čomkoľvek inom a druhá je tá skutočná skutočnosť.
Áno, Peter Pollák pri odchode zo svojej funkcie to povedal veľmi decentne a nechcel ho utopiť, asi si vážil to, že teda dobre, dal mu aspoň tú šancu byť pri tom a snažiť sa niečo alebo urobiť aspoň to málo, ktoré mohol. Ale musí byť veľmi frustrujúce, keď ste ako obyčajný cigán z osady, keď sa vypracujete na splnomocnenca vlády pre rómske komunity a s vierou, že ten minister vnútra to myslí vážne, že žijete s tým, že vám rok nezdvíha telefón a rok vám neodpovedá na maily váš priamy nadriadený.
Druhé také osobné sklamanie, ktoré som v tomto človeku zažil je to, že začalo to v podstate s Procházkovou nahrávkou. Áno, stalo sa to, čo viete všetci, nebudem to opakovať. Túto nahrávku som odovzdal polícii. Zároveň s tým súčasný predseda Národnej rady podal na mňa trestné oznámenie. Matovič krátil daň, lebo jeho firma poskytovala príliš veľkú zľavu svojej politickej strane. Absurdné, samozrejme, jako ja som už aj vtedy hovoril, že však jasné, že zlodeji budú pozerať na toto, že vlastne okrádal som svoju vlastnú firmu, hoci oni by to robili presne opačne, okrádali by politickú stranu v prospech rodinnej firmy, no hold, trestné oznámenie si začalo žiť svojím životom, chodil som ako na klavír na vypočúvania a pomaličky sa začal niekto vyvyšovať alebo vyvršovať na našej firme, rodinnej firme. Evidentne preto, lebo Kaliňák zrejme nedosial tým, že urobil Petra Polláka splnomocnenca vlády pre rómske komunity, nedosiahol to, že Matovič prestal hrýzť. Tak si Kaliňák povedal, že mu to vráti. Však má v rukách políciu, tak predsa môžme niečo urobiť.
Lenže Kaliňák si potom, či Matovič si potom dovolil jednu vec, že keď sme tu začiatkom júla, myslím, že to mohlo byť tak 4. - 5. júla, na tom mieste sedel generálny prokurátor, tak som išiel za pánom generálnym prokurátorom a povedal som mu, že oslovil ma človek, ktorý prišiel za mnou s takou zvláštnou vecou. Poviem to tu, lebo minister Kaliňák to pri programovom vyhlásení vlády spomenul a tým chcem aj zároveň dokázať, ako ovplyvňuje vyšetrovacie orgány a tak isto to je dôkaz, prečo by nemal byť ministrom vnútra.
Prišiel za mnou človek s tým, že doslova takto: "Pán Matovič, hanbím sa za to, čo vám teraz poviem. Za posledné roky som dal viac ako 4 milióny eur úplatkov a dnes to nerobím. Chcem odhaliť celú tú sieť podvodov, ktoré súvisia so stranou SMER a MOST - HÍD. Som ochotný to všetko oživiť, nanovo naštartovať, ale chcem, aby ste poprosili generálneho prokurátora o to, aby pre moju rodinu zabezpečil bezpečnosť a pre mňa beztrestnosť. Nechcem skončiť kvôli tomu, že teraz odokryjem, ako to funguje, nechcem skončiť kvôli tomu vo väzení, ale som ochotný byť policajným agentom a napomôcť k odhaleniu tejto kauzy." S týmto som išiel za generálnym prokurátorom a tu som mu to povedal, možte si to pozrieť možno aj na záznamoch, niekde to bude vidieť.
Následne, možno po takých dvoch týždňoch, ma predvolali na generálnu prokuratúru, že pán generálny prokurátor sa vlastne na tú tému som mnou ani nechce baviť a vypočuli ma, choďte si to pozrieť, naozaj to stojí za to, vypočuli ma, vedľa vrátnice je taká, taká miestnosť, ja neviem, čo to bolo, asi sklad upratovačky predtým, 3 x 2 m to má približne, hneď, hneď za vrátnicou na generálnej prokuratúre. Absolútne nedôstojné miesto, na očiach všetkým ľudom, ktorí tade chodili, ma vypočúvali vo veci podľa mňa najväčšej korupčnej kauzy, ktorá, máme poklad, kde existuje človek, ktorý hovorí, že má všetko zdokumentované. To som ešte nepovedal zároveň s tým. Tento človek nieže je ochotný odhaliť, ako to fungovalo, ale má o všetkom doklady, lebo tá korupcia neišla, ako tu Robert Fico hovorí, že doba cashu, tá korupcia išla pekne z účtu na účet, krásne z účtu na účet. Samozrejme tak, že... Poprosím ináč o pohár vody svojich kolegov.
Tá korupcia išla tak, že vlastne všetko, provízie sa vyplácali cez navýšenie ceny, všetko išlo cez účty a podobne. Tam som vypovedal, čo som vypovedal. Povedal som: "Tento človek, ktorý mňa oslovil ako poslanca Národnej rady s dôverou, že ho budem chrániť, chce odo mňa najprv prísľub, verejný prísľub alebo písomný prísľub - ďakujem pekne (rečník reaguje na prinesený nápoj) - od generálneho prokurátora, kde dostane bezpečnosť a beztrestnosť pre seba. Generálny prokurátor povedal, že nechce sa so mnou o tom baviť, v podstate to odoslali na NAKA-u.
Išiel som vypovedať na NAKA-e, ktorá priamo podlieha pánovi ministrovi Kaliňákovi, samozrejme, keďže menuje policajného prezidenta, a 11. augusta minulého roku vypovedám poobede na NAKA-e o tom, že takéhoto človeka poznám. Úmysel tých ľudí bol evidentný, odo mňa dostať meno a priezvisko. Povedzte nám, kto to bol, my sa o všetko postaráme. Moja dôvera voči ľudom, ktorých nominoval SMER, že prídu a budú naozaj čestne riešiť túto kauzu a zoberú toho človeka a ochránia ho, tak bola nulová, tak som im, samozrejme, povedal, ak ten človek dostane prísľub od generálneho prokurátora na beztrestnosť a bezpečie pre jeho rodinu, potom vám odhalím identitu tohto človeka. To som povedal 11. augusta poobede na Národnej kriminálnej agentúre.
Tipni si, čo sa stalo 12. augusta ráno, hneď nasledujúci deň ráno minulého roku. Do našej rodinnej firmy prišla prepadovka, ktorá zhabala napriek príkazu prokurátora, že mala zobrať iba kópie účtovníctva, zhabala kompletné servery a podľa mňa za tým účelom, že chceli sa dostať k mailovej komunikácii a nejakým spôsobom odhaliť identitu človeka, ktorého som ja kryl, ale ktorý zároveň, aj dnes tá ponuka trvá, je ochotný vypovedať o zločine, kde áno, on sám vyplatil 4 milióny eur ako úplatkov pre ľudí zo SMER-u a MOST-u - HÍD. Podľa jeho slov veľmi vysoko pre ľudí zo SMER-u a MOST-u - HÍD.
Takže 11. augusta vypovedám poobede na Národnej kriminálnej agentúre u pána Kaliňáka, 12. augusta ráno máme policajné komando v našej rodinnej firme, kde zhrabú aj server, podľa mňa jednoznačne za účelom, aby sa dostali k mailovej komunikácii, aby odstopovali to, kto v skutočnosti je ten človek, ktorý ma s týmto svojím hriechom a prosbou zároveň oslovil.
A to je ďalší dôvod, prečo neverím Robertovi Kaliňákovi, lebo ak by mal úprimný záujem, tak by sám sa možno so mnou stretol, keď sa teda o tom dozvedel a snažil by sa to riešiť. Naozaj by išiel po krku svojím vlastným ľudom, ale on miesto toho, nieže by mi povedal, že o tom niečo vie, ale ako minister vnútra vlastne o tom nemal vedieť nič, lebo ja som bol vypovedať na generálnej prokuratúre a Národnej kriminálnej agentúre. A Kaliňák tvrdí, že on nikdy nezasahuje do vyšetrovania. Ja som do dnešného dňa o tomto prípade, o tomto človeku nikdy verejne nehovoril, je o tom výpoveď iba na generálnej prokuratúre, o ujovi, ktorý dal 4 milióny eur úplatkov a na Národnej kriminálnej agentúre.
A ja sa teraz pýtam a dávam si rečnícku otázku, pán minister Kaliňák, odkiaľ ste o tom vedeli, že ja som o takom niečom vypovedal a vedeli ste podrobnosti? Lebo vo vašom vystúpení pri programovom vyhlásení vlády ste tu hovorili a tvrdili, presne ste spomínali v podstate tento prípad, o ktorom ste nemali odkiaľ vedieť bez toho, aby ste zasahovali do vyšetrovania, čo tvrdíte dlhodobo, že nezasahujete. Čiže keď ste chceli dôkaz o tom, že zasahujete, zasahujete, lebo o tomto prípade ste nemali odkiaľ vedieť, lebo ja som to bol vypovedať s tým vedomím, že aby sa to ku Kaliňákovi nedostalo. Lebo predsa nebudem prinášať svedka, kľúčového svedka, korunného svedka, ktorý dokáže korupciu SMER-u a MOST-u - HÍD a nepôjdem za tým, s tým za Kaliňákom. Preto som išiel na generálnu prokuratúru a skúšal som teda, že či odtiaľ preniknú informácie a tí ma potom poslali na Národnú kriminálnu agentúru.
Keď sa pozrieme na, hovorí sa, že najlepšie slová sú skutky, tak keď sa pozrieme na to, ako Robert Kaliňák odhaľoval korupciu za deväť rokov jeho fungovania v poste ministra vnútra, tak najväčší úlovok, ktorý tento človek dosiahol na tomto poste, je človek, ktorý prijal bedničku jabĺčok. Nejaký tréner futbalový, neviem odkiaľ, od Dunajskej Stredy sa mi zdá. Tak tuším tohoto zabásol a sa s tým hrdil. Toto bol najväčší korupčný škandál, ktorý sa na Slovensku stal, že tréner futbalistov nejakej, ja neviem, ktorej tretej ligy, prebral jednu bedničku jabĺčok. V podstate to Transparency International, dnes som pozeral ten rebríček, oni si vymýšľajú. Však to je úplne nehodnoverná inštitúcia. Keď oni hovoria, že sme na chvoste krajín OECD, či najrozvinutejších krajín v boji proti korupcii, však oni si, panebože, vymýšľajú. Však za deväť rokov ministrovania Roberta Kaliňáka tu bola najväčšia korupcia bednička jabĺčok. O čom tu, prosím vás, točíte, to Transparency International? Tak, minister vnútra pán Kaliňák, toto je váš najväčší protikorupčný úlovok.
A ešte tak trošku zase budem osobný. Tuto dole je vysypaných 12 miliónov eur. Ja som si dal zrátať účtovníčke, v našej rodinnej firme je iba jedna účtovníčka, čiže je to firma s jednou účtovníčkou, aby ste si to teda vedeli porovnať, že koľko sme zaplatili, ja na živnosti a teda potom, keď som odtiaľ odišiel, keď som odišiel do politiky, na s. r. o., koľko sme zaplatili tomuto štátu daní? Tak bolo to ešte o polovičku viac, ako je tu. Je to viac ako 500 miliónov korún, sme zaplatili na dani z príjmu, na dani z DPH a na odvodoch. Čiže tomuto štátu iba moja firma s jednou účtovníčkou a moja živnosť za 19 rokov zaplatila viac ako 500 miliónov korún daní. A vy sa nehanbíte si kedykoľvek obtrieť papuľu, s prepáčením v tomto prípade, a hovoriť o mne ako o daňovom podvodníkovi? Vy človek, ktorý tu kryjete Ladislava Bašternáka, ktorý za celé svoje podnikanie, za 12 rokov zaplatil, tuším, 20, Jožo Rajtár to zrátal, neviem, či 20-tisíc - zrejme omylom - eur daní, ale zobral si 16 miliónov eur. V podstate tento človek okradol tento štát o presne tú istú sumu, ktorú som ja ako živnostník a ako relatívne malá - však s jednou účtovníčkou - firma zaplatili štátu na dani z príjmu, DPH a odvodoch.
A toto je tragédia Slovenska, že jedni ľudia poctivo platia dane a druhí ich rozkrádajú a kryjú ich pri tom ministri vnútra. V tomto prípade minister vnútra Robert Kaliňák. Opakujem, Ladislav Bašternák si uplatnil nadmerné odpočty DPH za viac ako 16 miliónov eur. Zároveň 2 milióny eur, je naďalej vykazovaný, jeho firma ako, ako čo nezaplatil štátu, ale v skutočnosti neplatil žiadne dane. To znamená, stále iba bral a kryl ho Robert Kaliňák, Ján Počiatek, Robert Fico a podľa môjho najlepšieho svedomia a vedomia a s plným vedomím to hovorím, podľa môjho názoru, podľa toho, ako vystupujú, za to zobrali úplatky vo forme bytov v bytovom komplexe Bonaparte.
Teraz sme počuli celkom zaujímavý argument od poslanca SMER-u, že však keď je jeho, tak nemohol zobrať úplatok. Dobre, nechám bez komentára.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, pán poslanec.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Každopádne Robert Kaliňák priniesol do slovenskej politiky a slovenskej polície praktiky sicílskej mafie. Praktiky, kedy vlastných kryjeme až do skonania, kedy určite neutopíme vlastného človeka a keď nám niekto kryje chrbát na veky a verne ho kryjeme. Lenže Robert Kaliňák práve tieto praktiky, kedy niektorí ľudia platia možno nie tak, ako naša rodinná firma vo veľkom dane, ale podrobnom dane z toho málo, čo majú, či už cez dépeháčku, odvody alebo teda daň z príjmu, podľa toho, kto-ako-čo a vy chránite pár zlodejov, ktorí tieto peniaze rozkrádajú, toto privádza ľudí do zúfalstva. A práve toto vaše správanie je podhubím pre extrémizmus.
Áno, extrémizmus, ktorý dnes máme v pléne v podobe Ľudovej strany Naše Slovensko alebo Kotlebovej strany. Práve to, že ľudia vidia to zúfalstvo, že oni musia platiť a druhí môžu kradnúť a pritom ich chráni priamo minister vnútra alebo priamo premiér alebo minister financií, ich privádza do zúfalstva a ja si dovolím vysloviť predtuchu, že keď to pôjde ďalej takto isto a nebudeme trestať zločincov, ktorí dnes tu jeden na odvolanie kandidátom je a nebudeme týchto zločincov trestať zákonne, že ľudia si raz povedia, že zákony prestanú platiť. Zoberú spravodlivosť do vlastných rúk a tú spravodlivosť veľmi rýchlo vykonajú. Áno, sme národ holubičí, ale chodiť so džbánom po vodu dovtedy, dokedy sa rozbije, neodporúčam ani tejto vládnej koalícii. Ak pôjdete ďalej v tomto smere, že budete kryť evidentný daňový podvod a budete ľuďom sa snažiť nahovoriť, že je normálne platiť 12 miliónov eur za byty, ktoré sú hodné 1,5, iba preto, aby som mohol okradnúť štát a vypísať si nadmerný odpočet a budete takýchto ľudí kryť, ľudia stratia trpezlivosť. Nebudú potom pozerať na to, že či je niečo zákonné alebo nezákonné. Nebudú pozerať na to, že aký je výsledok volieb. Zoberú spravodlivosť do vlastných rúk.
Z tohto miesta vás tu veľmi dôrazne upozorňujem. Nebolo to ďaleko. Vo vedľajšej krajine s človekom, ktorý tak isto si užíval luxus, nakradnutý luxus, ako Robert Fico si užíva dnes vo svojom Bonaparte a bol to prezident Ukrajiny Janukovič. Ten jeho prepychový palác, áno, v menšom ho má Robert Fico. Od priamo robotníkov, ktorí tam ten nábytok osádzali, viem, aké to boli položky. Viem, za koľko tam má lustre, viem, za koľko tam má skrinky. Jednoducho je to byt, ktorý aj so zariadením má hodnotu okolo 3 miliónov eur. Tento luxus si dnes užíva Robert Fico. Ale ja odporúčam Robertovi Ficovi aj Robertovi Kaliňákovi, aj Ladislavovi Bašternákovi, aj podobným zlodejom, aby sa pozreli na to, ako dopadol Janukovič na Ukrajine. Tým nechcem strašiť Majdanom. Vy to máte v rukách. Vy máte v rukách zákon, vy môžete dnes rozhodnúť, že tento človek stratil dôveru, že nie je hodný, aby ste ho viacej kryli, lebo kryl zločiny. Najhoršie zločiny, ktoré môžu byť, že si niekto vypýta od štátu peniaze, ktoré nikdy tomu štátu nezaplatil. Nieže nezaplatí dane, ktoré možno odviesť mal, ale ešte si vypýta to, čo patrí ostatným.
Robert Kaliňák, ja sa ťa chcem opýtať, či si vieš ty, teda či ešte žiješ v normálnej sfére a či si vieš predstaviť, že čo to je okradnúť štát o 8 miliónov eur, čo sa za tých 8 miliónov dá kúpiť. Ale normálny smrteľník, nie ty. Pre teba je to možno tak pol vily niekde na Bahamách. Normálny smrteľník, počítajte spolu so mnou, keď jeden byt v Trnave stojí 80-tisíc, trojizbový, tak keď je to 8 miliónov eur, tak zrejme to bude nejaká stovečka? Áno, sto bytov v Trnave trojizbových. Niektorí ľudia sa na celý život zadlžia. Zoberú si na krk balvan s menom hypotéka len na to, aby mohli mať byt.
V tomto prípade, pán minister vnútra, kryješ podvod, ktorý je hodný sto trojizbových bytov, sto osudov rodín. Čomu pomáha takéto tvoje správanie? Koľko životov máš na svedomí nenarodených detí, ktoré museli zomrieť len preto, lebo ty chrániš zlodejov aj s tvojím pánom premiérom? Koľko nenarodených detí muselo umrieť len preto, lebo tie rodiny si povedali, že nedokážeme vychovať to dieťa, tak idem na potrat. Krv týchto detí máš na prstoch, na svojich paprčiach, lebo si dovolil rozkrádať tento štát miesto toho, aby si naše spoločné peniaze chránil.
Bývalý minister financií povedal o Kaliňákovi, že je symbolom bezočivého klamstva. Zas možno prezradím trošku tajomstvo, ktoré by sa nemalo, ale hovorím, stratil som zábrany po tom, ako vystúpil tu pri tom programovom vyhlásení vlády s tým, čo podľa mňa naozaj prerazil dno. Tak keď som mu to povedal na takom našom nejakom osobnom stretnutí, vtedy, keď som mu ešte ako tak veril a hovorím mu, že ale nepáči sa mi na tebe a určite neočakávaj od nás, že ti budem kryť a budem ticho, keď budeš znova kradnúť. A vtedy mi Kaliňák na to hovorí, ja som v živote nič neukradol a potom s rehotom hovorí, ja len obchodujem s informáciami. Jako ja som nevedel, či mám plakať alebo sa smiať. Keď minister vnútra povie, že on v živote nič neukradol, on len obchoduje s informáciami. Čiže to, aby ste si predstavili, čo to je, to je to, že ste ministrom vnútra a vybavíte, že teraz budeme ako štát za prvej Ficovej vlády dávať dotácie na slnečné elektrárne. A obchodovať s informáciami znamená, potom si dáte stretnutie s nejakým pánom Brhelom, ktorý bol ináč náš kolega tuto, poslanec za HZDS, ktorý je, sa hovorí ako keby, že pasák nášho ministra vnútra. Osobne si myslím skôr, že to je jeho biznis-partner a teraz neviem, že kto je čí biely kôň a podobne.
Tak obchodovať s informáciami znamená, Jožko, tuším sa volá Jozef, Jožko, budú dotácie na slnečné elektrárne. Skús sa dostať do obrazu. Keď budeš v obraze, keď budeš nachystaný, tak daj vedieť a spustíme to, dobre? Potom bude SEPS prideľovať licencie, tak daj vedieť, keď o tom budeš vedieť, aby si toho čo najviac vyhral, aby si čo najviac tých licencií dostal. A presne tak to bolo. Čuduj sa svete, extrémne blízky človek pána Kaliňáka nášho ministra vnútra pán Jozef Brhel bol najúspešnejší v prideľovaní dotácií na slnečné elektrárne.
Čo to znamená? Samozrejme je to obrovský biznis, lebo štát - prvá vláda Roberta Fica týmto ľuďom sľúbila, že bude od nich odkupovať elektriku za pätnásťkrát drahšie, ako si mohla nakúpiť elektriku na trhu. Ešte raz, pätnásťkrát drahšie a 15 rokov dopredu. Pätnásť krát 15 rokov dopredu. Takýto biznis dohodil Robert Kaliňák Jozefovi Brhelovi. Jozef Brhel zarobil, lebo následne ešte aj svoje slnečné elektrárne predal a dnes kupuje a robí svoje veľké energetické projekty po svete. Vo Fínsku kúpil nejaké veterné elektrárne, tam to, tam to. Ja som osobne znova presvedčený o tom, že spoločníkom tohto človeka - samozrejme, nemá to napísané na seba - je Robert Kaliňák, lebo urobil všetko pre to, aby tento človek mal tento biznis. A zrejme toto teda znamenalo to, keď mi Kaliňák hovorí: "V živote som nič neukradol v politike, ja len obchodujem s informáciami."
Ale, pán minister, ja nie som právnik a ty právnikom si a v Trestnom práve je jeden trestný čin, neviem presne, ako sa volá, a je to niečo ako zneužitie informácií v obchodnom styku alebo niečo také, sa to nazýva a myslím si, že to, čo robíš a s čím sa ešte aj chváliš, presne spĺňa tento parameter.
A keď sa teda ešte porozprávame o tom, že čo som povedal o Miklošovi, že povedal, že Kaliňák je symbolom bezočivého klamstva a veľmi pekne, si myslím, že to povedal aj Daniel Lipšic, keď povedal, že klamať na Kaliňáka, že to už sa vlastne stáva z toho pojem a naozaj si myslím, že keď niekto naozaj bezcharakterne, bezočivo vám klame do očí, tak môžeme zaviesť do slovenského jazyka - pán Hrnko, potom, aby si tam doplnil nejak - môžeme zaviesť slovné spojenie "klamať na Kaliňáka". To si myslím, že je stručnejšie, jasnejšie a výstižnejšie.
Tak by som povedal ešte teda jednu takú osobnú skúsenosť, že keď zase pri inom stretnutí som Robertovi Kaliňákovi niečo vyčítal, že ale vieš, že klameš. Tak on mi povie, že: "Čo narobíš? To do politiky patrí. Ale vieš, minule som to už prehnal, lebo už žena mi doma hovorila, čo ako bývala agentka SIS, mi žena hovorila, že Robo, ty už tak klameš, že ani ja sama nedokážem zistiť, či klameš alebo hovoríš pravdu." Tento človek sa jednoducho dokáže vám chváliť a keď to hovoril mne, tak predpokladám, že určite aj ostatným smerákom kedykoľvek pri pive, že jednoducho klamať v politike je normálne, že to do politiky patrí a že dokáže klamať už tak dokonalo, že ani vlastná žena nedokáže rozlíšiť, kedy klame a kedy nie. Tento človek sa vám dokáže chváliť tým, že on vlastne nekradne nikdy, lebo on kradne na Kaliňáka, čiže predáva informácie. Tam posuniem informáciu o tom, tam o tom, tam si vybavím nejaké spriatelené firmy na jednotný nákup, či čo to, jak sa to nazýva ten elektronický kontraktačný systém a potom sa ešte chváli, že koľko sme ušetrili. Ale on nehovorí o tom, koľko dohodil kamarátom za ten kšeft, za softvér, že z každého jedného obchodu, ktorý sa tam zrealizuje, ide 250 eur, či koľko, kamarátom, ktorým tú zákazku dohodil. O tom už nehovorí.
Keď som minulý rok v lete, si to asi pamätáte, bola nejaká kauza Belize. Potom som povedal, že donesiem k tomu dokumenty a bol som taký grant a priznávam sa, viac nebudem, že som išiel za Kaliňákom predtým, ako som to zverejnil. Povedal som mu okej. Tu máš veci, ktoré som, ktoré zajtra zverejním na teba. On mi hovorí: "Nezverejňuj to, ja ti to všetko vysvetlím, ako to bolo, nezverejňuj to." Samozrejme, nedal som si povedať, zverejnil som to a odvtedy do neho vošlo sto čertov. Samozrejme pomsta z jeho strany vzhľadom na to, že ovláda políciu, bola aj tá, čo vytiahol na mňa Fico pred voľbami, že si kúpi svedka, toho vytasí ako nejakú púťovú atrakciu mesiac pred voľbami a Fico zrejme áno, asi neuniesol to, že som ukázal nejaké fotky s holou jeho sexi asistentkou pred úradom vlády a urobil taký trošku bezhlavý krok. A som presvedčený o tom, že všetko, čo bolo, celá tá práca, či už na tom svedkovi, nadpráca vyšetrovateľa, že bola priamo z rúk Roberta Kaliňáka. Priamo jemu podlieha policajný prezident a policajnému prezidentovi, samozrejme, vyšetrovateľ. Každý právnik, ktorý je v tejto sále, každý vyšetrovateľ na Slovensku, ktorý existuje, vie, že nikdy sa nedá zápisnica svedkovi, že zrejme vyšetrovať či vypočúvať svedka v sobotu večer asi nie je úplne obvyklé. Jednoducho túto nadprácu zabezpečil Robert Kaliňák preto, lebo nedokázal mi odpustiť, že som na neho vytiahol nákup štvorkoliek a šesťkoliek pre požiarny zbor. Lebo áno, bolo to citlivé, samozrejme zapadlo to prachom, lebo novinári to prikryli nejakou takou nálepkou, že Belize.
Ale podstata toho, tej kauzy bola taká, že Robert Kaliňák si svojho kamaráta z Trnavy, ktorého keď budete chcieť, tak veľmi rýchlo sa k nemu dopátrate a zhodou okolností má podobné priezvisko alebo rovnaké priezvisko ako váš poslanecký kolega z Trnavy, tak cez svojho kamaráta urobil biznis, že cez akože poľskú firmu objednal z Ameriky štvorkolky a šesťkolky. Objednal ich za 8-tisíc dolárov, potom ich akože vybavil, holé ich predal za 14-tisíc eur, nie dolárov, cez teda akože medzinárodný tender a samozrejme ich dovybavil ešte s výbavou, aby nakoniec ich kupoval za 30-tisíc eur. Čiže kúpil ich za 8-tisíc dolárov, predával ich štátu akože vybavené s obrovskou výbavou za 30-tisíc eur, čo je, ja neviem, 38-tisíc dolárov alebo koľko pri vtedajšom kurze, a keďže som to zverejnil, tak som sa stal jeho nepriateľ. Čo má v rukách? No políciu má v rukách, tak ju na mňa nasadil, kúpili si svedka a dnes ja už disponujem svedectvom, že priamo policajti, z nitrianskej, nejakí chodili po Trnave a ponúkali 250-tisíc eur za to, pre človeka, ktorý bude svedčiť voči Matovičovi. Nemohli nájsť, nemohli nájsť, nemohli nájsť, až si našli. A ešte raz, upozorňujem hlavne na tú nadprácu, ktorú v tejto veci vykonal Robert Kaliňák a jeho ľudia, čiže vyšetrovatelia z NAKA.
A ja sa pýtam zároveň, pred mesiacom som bol na NAKA-e v Nitre akože odovzdávať tie doklady, čo mi teda, čo som odovzdal účtovníctvo, sám som povedal, že mám to účtovníctvo, lebo nemám čo skrývať. Čiže keď som im ho dal, tak následne vtedy ho preberali hŕŕ, rýchlo pobaliť do škatúľ a teraz ho išli akože protokolovať. Tak sme tam boli aj s Danielom Lipšicom a vtedy sme odmietli byť ďalej pri tom, lebo my sme legitimizovali niečo, čo od začiatku bol politický proces.
A keď som druhýkrát tam bol, lebo oni to za tie tri dni nestihli, tak sa pýtam toho vyšetrovateľa, že nejako dosť roboty s tým majú, a v pase iba protokolovali každý jeden doklad. Tak hovorí, som sa pýtal, že koľko ľudí na tom robí, že osem ľudí, Čiže osem ľudí šesť dní iba si otváralo škatule s mojím zaprášeným účtovníctvom z roku 1997, 1998, 1999 a podobne, ktoré už dávno mohlo byť skartované, protokolovali, zapisovali a si tipnite, koľko ľudí bolo u Bašternáka, koľko k nemu vtrhlo, aké policajné komando? Osobne predpokladám, že pánovi Bašternákovi poslali výzvu. Pán Bašternák sa možno teda doručil, vypovedal, opýtali sa ho, urobili ste podvod? Nie, božechráň, prisahám, neurobil som nič, zapíšu, nič sa nestalo. Takto sa dnes bude určite vyšetrovať.
Čiže ešte raz, na moje účtovníctvo spred 19 rokov, v ktorom neni nič - lebo nebol by som blázon, aby som dával účtovníctvo polícii, v ktorom by bol akýkoľvek podvod - nasadí Robert Kaliňák osem vyšetrovateľov, špičkových z NAKA-y, aby preberali šesť dní doklady, ale nepočul som o tom, že by policajné komando vtrhlo k Bašternákovi do jeho vily, alebo kde dnes býva. Čiže toto je rozdiel v tom prístupe a pocit nespravodlivosti, ktorý, ktorý v sebe mám.
Každopádne kauza Bašternák je obrovská kauza, kauza, kde ľudia tejto krajiny boli okradnutí minimálne o 2 milióny eur, lebo tuto ide konkrétne o tú platbu, tých 12 miliónov, ktorá je tuná, o ktorej minister vnútra hovorí, že bolo normálne to zaplatiť cash, kde ukradol 2 milióny a keďže to zafungovalo, tak následne okradol ďalších šesť do konca roka.
Jasné, že Kaliňák mu tam neposlal žiadne prepadové komando, jasné, že Imrecze z finančnej správy mu tam neposlal žiadnu kontrolu. Chudátka tie ženy, ktoré robia na tej finančnej správe za tých možno 600, 700, 800 eur, ktoré poctivo sa snažili zdokumentovať tento prípad a napísali, že tuto je čistý podvod. Napísali aj na finančnej správe podklad na to, že podajme, prosím vás, proti tomu sťažnosť, však to je čistý podvod. Chúdence tieto ženy, aj každý jeden čestný štátny úradník, ktorý robí za pár korún, keď my tu máme ministra vnútra, ktorý o podvode za 8 miliónov eur - lebo to bol nadmerný odpočet za ten jeden jediný rok, keď to zúžime iba na to - povie, že to bolo normálne a je to komplet, komplet vymyslené bez toho, aby naozaj zodpovedne túto kauzu vyšetril.
Z týchto dôvodov som hlboko presvedčený o tom, že minister vnútra nieže nemá byť ministrom vnútra, ale nikdy sa ministrom vnútra ani nemal stať. Je to človek, ktorý prišiel do politiky robiť iba biznis, kryť svojich vlastných ľudí, kryť ďalších spolupáchateľov a osobne som presvedčený, že minister vnútra je dnes, keď nie najbohatší, tak jeden z TOP najbohatších ľudí na svete, na Slovensku, pardon. Je to človek, ktorý má prepísané svoje majetky na bielych koňov, ktorých kryje presne tak, ako je Ladislav Bašternák toho učebnicovým príkladom. Človek, ktorý sa nehanbí pozrieť ľuďom do očí, ktorý sa ženám pri MDŽ mítingoch nehanbí hovoriť oplzlé sexistické vtipy a hrať na nich chrumkavého, dobručkého fešáka. Človek, v ktorom v skutočnosti sa skrýva satan, ktorý kryje daňové podvody a ktorý ubližuje takýmto spôsobom všetkým nevinným ľuďom.
A odpusťte mi tento slovník, pre mňa naozaj človek, ktorý je zodpovedný za to, aby strážil trestné činy, keď ich raz kryje a keď dovolí rozkrádať to, čo patrí nám všetkým a toto obhajuje takými výplodmi, aké tu on bol schopný povedať minimálne pre tie Hospodárske noviny, kedy hovorí, že v tomto prípade ide všetko o výmysel, nič sa nestalo, ešte dopredu pred tým, ako skončí vyšetrovanie. Keď hovorí, že bolo normálne zaplatiť 12 miliónov eur, lebo to bola doba cashu, tak takýto človek naozaj pácha obrovský zločin morálny voči všetkým ľuďom, ktorí ledva žijú.
A ako som spomenul, tento človek má na rukách krv nevinných obetí, tých ľudí, ktorí spáchajú samovraždy za to, že nedokážu už z čoho žiť, tých ľudí, ktorí spôsobia rodinné tragédie iba preto, že podľahnú lákadlu nejakých prístrojov výherných, lebo nevie, akoby sa dostal z toho prúseru, v ktorom žije. Jednoducho ak budeme tolerovať vo vláde ľudí, ktorí dovolia rozkrádať naše spoločné peniaze, ktoré vaši voliči platia do štátneho rozpočtu, dovtedy budeme všetci spolupáchateľmi zla, ktoré títo ľudia páchajú. Vašou úlohou nie je kryť zločin, ale zločin odhaľovať. Vašou úlohou je, aby ste boli dobrými hospodármi a aby ste nekryli ľudí, ktorí dovolia takýmto bezbrehým spôsobom okrádať tých, ktorí vás volili.
Už ani nebudem hovoriť o tom, o iných kauzách a prešľapoch pána ministra vnútra, myslím si, že tieto ekonomické stačia. Samozrejme, ale v prípade MOST-u - HÍD je veľmi citlivý prešľap s Hedvigou Malinovou. Keď Robert Kaliňák tu opakovane hovorí, že on nikdy nezasahoval a neovplyvňoval vyšetrenie, neexistuje zrejme lepší príklad toho, ako Robert Kaliňák zasahoval a ovplyvňoval vyšetrenie. Hneď ako sa tá kauza stala, tento človek mal nutkanie sa postaviť pred kamery a áno, v snahe zrejme získať tých hej slovenských voličov SNS vtedajšej, potreboval si do Hedvigy Malinovej buchnúť. Vyhlásil ju za podvodníčku, ktorá si všetko vymyslela, ktorá sa sama zbila a takýmto spôsobom pošliapal po právach jednej občianky Slovenskej republiky, áno, maďarskej národnosti.
Dnes mi je iba ľúto, že poslanci za MOST - HÍD tento podvod, pred týmto podvodom zakrývajú oči, momentálne sa vzadu bavia a povedia si, že nevadí, hlavne, že sme dnes pri koryte. Áno, bohužiaľ, musím to povedať tak, že ste pri koryte, lebo ja nevidím iný dôvod, prečo by ste takéto zločiny kryli. Prečo by ste kryli na mieste ministra vnútra človeka, ktorý tam nikdy ani nemal sadnúť a ktorý tam nikdy nemal byť.
Chcel by som zároveň z tohto miesta, tak ako Daniel Lipšic, vyzvať aj ľudí mimo SMER-u, aby sa zapojili do diskusie, aby ste nabrali odvahu minimálne v tej ústnej rozprave tu vystúpiť a prísť a povedať: áno, Robert Kaliňák je môj človek, ja mu plne verím a je normálne zaplatiť za byty, ktoré sú hodné jeden a pol milióna, 12 miliónov cash. Je normálne a spravodlivé a morálne voči našim voličom vypýtať si od daňovej alebo od finančnej správy nadmerný odpočet a ja s týmto konaním pána Bašternáka súhlasím, aj s obhajobou, ktorú v tejto veci robí Robert Kaliňák.
Toto urobte, pán Adamčík, majte na toto odvahu, aj ostatní ľudia zo SIET-e, pán Janckulík alebo ľudia pán Gál alebo Edita Pfundtner, pani Sárközy, hovorím tých, ktorých tu vidím, vy z MOST-u - HÍD. Príďte a postavte sa za vašeho ministra vnútra a povedzte, že mu plne dôverujete. Nestačí mi nejaké vaše vyjadrenie, že ste prijali nejaký, politické posolstvo, že však doteraz sa nikdy nestalo, aby vlastní poslanci hlasovali proti vysloveniu dôvery vlastnému koaličnému ministrovi. Neumývajte si ruky z tohto podvodu. Tým vaším hlasovaním to nebude o tom, že musíte dodržať nejakú tradíciu. To vaše hlasovanie bude o tejto situácii. O tom, ako sa postavíte k tomu, že Robert Kaliňák tu kryje evidentný učebnicový daňový podvod svojho osobného priateľa Ladislava Bašternáka, v ktorého v byte býva premiér Slovenskej republiky.
Ďakujem veľmi pekne, prepáčte trošku dlhšie.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.6.2016 o 14:05 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:06

Michal Bagačka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Že vaše vystúpenie mňa teda vôbec neprekvapilo a počítal som s tým, že teda vystúpia titáni spravodlivosti, jeden s imidžom takého slušáka ako pán Lipšic a druhý titán s imidžom hulváta. A tiež by som povedal, že definícia stihomamu je na vás ako vyšitá. Ale už keď ste si o mňa obtrel ústa, tak môžem aj k tým našim lavičkám, ďakujem za opýtanie, slúžia verejnosti, majú sa dobre, využívame ich aj v cestovnom ruchu. Boli ako vcelku projekt, kde sme ušetrili pri verejnom obstarávaní 400-tisíc, nehovorím to skôr vám, ale takto ľuďom, lebo tam by to bolo asi zbytočné. Ale tam, kde ste klamali, pán Matovič, je to, že nie sú to obyčajné lavičky. Sú to naozaj špičkové dizajnové lavičky s kvalitným drevom. Áno, sú drahé, sú drahé, ale oni aj toľko stoja. To znamená, nekúpili sme si Daewoo Tico, kúpili sme si nejaké BMW a prečo nie aj v Hnúšti? Prečo len musíte možno v mestách mať nejaké takéto veci?
Takže z tohto hľadiska ma ako váš názor nezaujíma, pretože pre mňa je smerodajné, ako to vyhodnotili moji spoluobčania, keďže hneď na to som sa tretíkrát dostal za poslanca do Banskobystrického samosprávneho kraja a rok na to som vysoko zvíťazil vo voľbách za primátora mesta Hnúšťa. Takže ako váš názor v tomto zmysle je mi ukradnutý a toto je pre mňa podstatné, u nás ľudia. Nie, nie chudák, ktorý nevie nič iné, len okydávať všetkých dookola.
A viete, po nás zostanú aspoň tie lavičky. Na vás možno len spomienka v rámci parlamentu ako na jedného z najväčších hulvátov v parlamente, ktorý vystupoval... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:06 hod.

Mgr.

Michal Bagačka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:08

Ján Kvorka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, za slovo. Tak mali sme si možnosť zase vypočuť od človeka spústu táranín, somarín, sprostostí a žiadnych faktov, urážania a ničoho iného, čo by bolo potrebné na tejto pôde predniesť. Pán Matovič sa tu pasuje do pozície voľajakého spasiteľa a popritom si neuvedomuje, že je to človek, ktorý otravuje ľudí v slovenských domácnostiach svojím zdrapom papiera, ktorý nikto nečíta, bezcenným, a pchá im to tam do tých poštových schránok bez toho, že by si pýtal dovolenie, či to môže robiť alebo nemôže. Podľa toho sa správa aj tu v tomto parlamente. Obviňuje nás o tom, že sme my voľajakí podvodníci. No treba povedať konkrétne, v čom som ja podvodník? Ja veľmi rád, veľmi rád potom vysvetlím, nech mi dá dôkaz, aký som ja podvodník. Pretože podvodník, ako sa hovorí "súdim teba podľa seba", ste vy, pán Matovič, vy ste bezprostredne pred daňovou kontrolou previedol na svojho zamestnanca podnik k tomu, aby ste štát podvodom obrali o peniaze. Toto je pravda a o tomto, som myslel, že budete rozprávať, ale k tomuto ste sa vôbec neschýlili. Na osobné invektívy som neklesol tak, ako vy, vám tuná odpovedať nebudem. Ale len tak a v dobrom vám hovorím, že veľmi rád sa s vami porozprávam mimo tejto budovy, ktorú si vážim a ctím a môžem vám povedať, že po tom rozhovore vám bude hore kopcom ľahšie, ako dolu kopcom. To si zapamätajte. (Reakcie z pléna.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím, kľud.

Kvorka, Ján, poslanec NR SR
Samozrejme, ešte som neskončil pán predsedajúci, ja ešte chcem dokončiť, pretože vyzýval tuná pán Matovič vyzýval tuná k dajakej podpore ministrovi. Áno, pán minister Kaliňák má moju podporu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:08 hod.

Ján Kvorka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Eduard Adamčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Matovič, myslím si, že na tomto svete je spravodlivý iba Boh. Vaša spravodlivosť sa mi podobá k tomu bezhlavému jazdcovi v poslednej dobe, čo uháňal pred sanitkou a tvrdil, že on jej robil cestu, tak to tak podobne to vyzerá s vami, aj s vašou spravodlivosťou. Divadlo nič nevyrieši. Ja nič nezakrývam, ani neobhajujem pána Bašternáka, ja som povedal na finančnom výbore, ako sa toto má riešiť. Myslím si, že spôsob, ktorý ste tu predviedli, včítane vašich kolegov z vášho poslaneckého klubu, že nie je dôstojný. A poviem prečo.
Ak ste taký veriaci, lebo som vás videl na Levočskej Hore aj s manželkou, aj s deťmi, tak potom ako môžete niekoho oslovovať satan a diabol? A toto sa vám páči, kresťanskí aktivisti z OĽ? To toto je vhodný spôsob? Vy nie ste sudca, iba Boh môže súdiť a tu na tejto zemi je určené, ako spravodlivosti treba dať zadosť. Apelovali ste na moju profesionálnu prax. Tak áno, prax ma naučila, že treba zachovať prezumpciu neviny, že treba, netreba prejudikovať veci tak, ako vy. A bolo tu mnoho káuz na Slovensku, ktoré už boli uzavreté a nakoniec skončili úplne ináč. Myslím si, že vyšetrovať majú ľudia, ktorí sú na to určení zo zákona a majú na to kompetenciu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:10 hod.

Ing.

Eduard Adamčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:12

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No kolegovia, prežil som väčšinu života, keď krivé obvinenie bolo trestným činom, keď ohováranie bolo trestným činom, keď krivá výpoveď bola trestným činom. My v parlamente máme tú vymoženosť, máme idemnitu, to znamená, nenesieme trestnú zodpovednosť, za čo povieme, a som prívržencom tohto nášho oprávnenia, lebo naozaj si myslím, že v spoločnosti je potrebné prekonávať niekedy formálne obmedzenia a práva a vyslovovať podozrenia aj v parlamente, aj keď možno úplne nemáte k dispozícii ako dostatočné dôkazové materiály. Ale tak bezočivé, tak bezočivé zneužívanie tohto inštitútu, ako to predvádzate vy, pán poslanec, je úplne zrejmé, prečo to robíte. Ide predsa o vec, ktorá má minimálne tri roky a pokiaľ nedošlo k tomu, že vznikli vážne podozrenia voči vám, že ste bielemu koňovi predali firmu, aby ste urobili kolosálny, kolosálny daňový podvod, dovtedy pre vás pán Kaliňák existoval v iných súvislostiach.
To ste vy, pán Matovič. Vy ste človek, ktorému niekto dával 20 miliónov, aby SMER-u ste neviem čo urobili. Tu ďalšiemu koaličnému partnerovi ste vysypali nedávno ešte striekačky s prípadnými drogami na hlavu a už o tom všetkom, čo ste, ďalšieho ste nahrávali s cieľom politicky vydierať. Toľko chrapúnskych spôsobov, ktoré ste vniesli do bežnej ľudskej politickej komunikácie, to je skutočne podľa môjho názoru vo svetovom meradle veľmi zaujímavé. Mimochodom tieto veľké milióny, ktoré ste tu teraz vysypali, to je zaujímavé porovnať s tým, prednedávnom predsa rovnako dramaticky ste vysvetľovali, ako Fico odniesol 500 miliónov do daňového raja, do Belize, čiže v tých sieťkach Fico niesol tie peniaze do daňového raja. To je niečo neuveriteľné, čo si dovoľujete, pán poslanec, a kam tú chrapúnskosť viete, až do akej dokonalosti... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:12 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:14

Anton Hrnko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán Matovič, nemôžem povedať, že žasnem, ja som úplne šokovaný z toho, ako sa vy tuto pasujete do roviny jediného spravodlivého medzi samými lumpami, zločincami a neviem ešte, ako by ste nás všetkých ponazývali. Ale na pripomenutie vás a možno aj všetkých týchto tu okolo, by som chcel povedať trošku z vášho profilu. Ste obyčajný človek, ktorému nechýba desať miliónov na účte, ako ste sa vyjadrili v súvislosti s tou kauzou, ktorú pred chvíľou spomínal pán Číž, ale to nie je to podstatné.
Podstatné je to, že sotva ste tieto lavice tu ošúchali, už ste vyhlásili, že vás chceli kúpiť za 20 miliónov. Nuž z celého vývinu tejto kauzy 20 miliónov všetci politológovia usúdili, že pán Matovič hovorí, moja cena je 20 miliónov, iný zmysel toto vaše vystúpenie nemalo, pretože ste nič neukázali, nič ste nepotvrdili, všetko ste povedali len ako žart. Takže vaše cena bola 20 miliónov.
A teraz sa vás pýtam konkrétne, dostali ste tých 20 miliónov, keď ste zmazali, keď ste zmazali tie nahrávky, čo ste Čentešovi nahrali? Dostali ste ich? Určite. Pretože tak dokonalé zmazanie aj písomných aj elektronických materiálov sa nedá urobiť normálne, to muselo byť minimálne tých 20 miliónov, však ste ich dostali? No tak, a čo tu rozprávate o spravodlivosti? Veď ste taký istý, možno ešte horší, ako tých, o ktorých hovoríte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:14 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:16

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Chcem zopakovať slová, ktoré sme teraz počuli od kolegu Matoviča. Áno, dovolím si tvrdiť, že vy, páni ministri, i vy, páni koaliční poslanci, vy ste zodpovední za nárast extrémistických nálad v našej krajine. Viete ešte vôbec, kto je to občan, človek tam vonku? Viete, ako vyzerá a kde to vlastne vy žijete? Nie je tu žiadna oáza pokoja a kľudu, ako povedal pán premiér, veď len nedávno boli v uliciach učitelia i zdravotné sestry, ktoré tu vraj nikto nepotrebuje a ponížené a ešte viac frustrované sa vrátili na svoje pracoviská. Naši starí rodičia a blízki, (reakcie z pléna) ja reagujem na pána poslanca Matoviča, pretože hovoril o nenávisti. Naši starí rodičia a blízki nám zomierajú v nemocniciach pre nedostatočnú liečbu, ale nie kvôli lekárom a zdravotným sestrám, ale kvôli vykrádaniu nášho štátu. Ľudia vedia, že ich dane z ťažkej práce sa tratia v deravej kase alebo vo vreckách oligarchov. Uvedomujete si, že nemáte presvedčiť nás politikov, ale občanov? Namiesto využitia tohto času, aby ste občanov argumentmi presvedčili, že táto kauza neexistuje a že pán minister Kaliňák urobil všetko pre vyšetrenie tejto kauzy, hovoríte iba o nenávisti z radov opozície. Evidentne nemáte čo povedať a preto ako jeden muž opakujete mantru, že opozícia šíri nenávisť. Ja som to nedávno zažila len ako občan, aj o občanoch, ktorí reagovali na niektoré výstupy z ministerstiev v posledných troch rokoch, sa hovorilo, že my šírime nenávisť. Prosím vás, počúvajte všetko, počúvajte občanov, lebo skutočne ste a budete zodpovední za šírenie extrémistických nálad v našej spoločnosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:16 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:18

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Krytie podvodov, to je dôvod, prečo sme sa dnes zišli, prečo sme rozhodli podpísať podanie na odvolanie ministra Kaliňáka. Je to podľa mňa ten najdôležitejší dôvod, to, že minister kryje špinavosti. Tých káuz mal naozaj veľa, dneska sa rozprávame o kauze Bašternák. Mňa presvedčilo, že Bašternák je váš človek, určite je váš človek.
A teraz vám poviem jeden kratučký príbeh o človeku, ktorý robí u polície a pochádza zo Sniny. Príspevok bol uverejnený v televízii, takže myslím, že sa nemusíme obávať ničoho, že by sme rozprávali veci, ktoré sa tu nesmú hovoriť. Je to takisto človek, ktorý sa v tomto svojom regióne považuje za niekoho, kto má za sebou, ktorý má za sebou veľké krytie, krytie priamo ministra. Je súčasťou policajného zboru a zdá sa, že evidentne pán minister Kaliňák má záujem mať tu takýchto ľudí, si ochraňovať a držať ako v bavlnke. Vôbec mu nevadí, že tento človek nekalo podniká, samozrejme nie oficiálne. Ale keby ste sa pýtali ľudí, ktorí tam žijú, by vám hneď povedali: "Áno, požičiava peniaze, ale zvláštne je, že v 32. veku života vlastní niekoľko bytov. Kde len to mohol asi ten človek zobrať?" Veľmi je dôležité zamyslieť sa nad tým, koľko podobných ľudí po celom Slovensku má v podobnom duchu, ktorým kryjú chrbát, či už policajtom alebo ľuďom, ktorí majú určitý vplyv. Je mi ľúto všetkých občanov, že majú takéhoto ministra vnútra.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:18 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Dušan Čaplovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán poslanec, Pavol Janík, známy slovenský spisovateľ a básnik, definoval politickú anatómiu poslanca: keď poslanec rozmýšľa namiesto mozgom žlčníkom. To je váš konkrétny príklad. Takýmto spôsobom vystupujete po už niekoľko rokov, šírite vy nenávisť, z vašich úst ide nenávisť, z vašich úst sa používajú slová, ktoré tu nikdy v minulosti, kým ste tu neboli, v parlamente neodzneli. Vy ste ten manipulátor, pán poslanec Matovič, taký istý, akými boli veľkí vodcovia v Taliansku a v Nemecku v prvej polovici minulého storočia. Prečo tak kričíte? Lebo ste najväčší zlodej a najväčší klamár medzi klamármi. A to je nešťastie pre Slovensko a to je nešťastie aj pre tento parlament. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:20 hod.

doc. PhDr. DrSc.

Dušan Čaplovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Keď sa pozerám na tú hotovosť predo mnou, tak musím poznamenať, že v súvislosti s firmou BL 202 za ten jeden rok, kedy si uplatňovala neoprávnené nadmerné odpočty DPH, tak tá suma vykázaná nebola len 12 miliónov, ale bola štvornásobne vyššia, bolo to 48 miliónov. Takže predstavte si štvornásobne väčšiu kopu bankoviek, ako tu leží. To je ekvivalent, teda tých bytov údajne nakúpených, všetkých za ten rok a k nim odpočítaná dépeháčka celkovo v sume 8 miliónov eur. Otázka je teda, či to bol fiktívny odpočet a cieľom podnikania bolo zarobiť na DPH. Ale celková otázka je, kde Ladislav Bašternák zobral peniaze na svoje investície, keď jeho firmy boli kontinuálne extrémnym spôsobom stratové? Odkiaľ mal zdroj peňazí, či mu niekto požičal a či nejaká firma Ladislava Bašternáka vyplácala nejaké peniaze, nejaké finančné plnenie ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:21 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video