10. schôdza

23.7.2020 - 24.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 20:01 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, plne súhlasím s tvojím vystúpením, tiež som dnes už spomínala jednu zo smeráckych káuz. Celý tento návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Igorovi Matovičovi je postavený na opätovnej túžbe po moci.
Vážení poslanci, táto vláda zadefinovala vo svojom programovom vyhlásení vlády očistenie od korupcie a vaším jediným prianím, myslím poslancov za SMER - SD aj odídencov, je túto vládu urážať a postupne povaliť, aby sa opätovná deštrukcia štátu vykonávala bez akéhokoľvek trestu. Je jasné, že túžite po opätovnom vrátení starých dobrých čias pre hŕstku vyvolených. My chceme zmenu, tak v nej budeme aj pokračovať. Podporujem Igora Matoviča, premiéra, ktorý sa nebojí túto zmenu urobiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:35 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:36

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Naď, možno vás budem môcť nazvať náš kolega, lebo ste bol v strane SMER, ste bol členom strany SMER.
Takže, pán kolega, v roku, od roku 2008 za našej vlády ste bol riaditeľ kancelárie štátneho tajomníka a poradca štátneho tajomníka pre obranno-politickú a medzinárodnú bezpečnosť, výkonný asistent splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre prípravu a organizáciu rokovania ministrov obrany členských krajín NATO v Bratislave.
Ja si myslím, že ste túto funkciu vykonával čestne, a vy teraz rozprávate, že my sme boli nečestní a boli sme zlí, a vy ste bol ten, ktorý ste nás zastupoval dokonca v zahraničí, v NATO, všade. Ja som prekvapená.
A možno takú radu, pán minister, viete, ako hovorí staré biblické porekadlo, o mne sa hovorí, že vidím aj dopredu, možno to, čo iní nevedia, ale ja sa, ja sa vrátim do histórie, viete, ako hovorí staré biblické porekadlo od kráľa Šalamúna? Kto druhému jamu kope, sám do nej spadne.
Bol tu pán Lipšic, ktorý rozprával o tom, ako treba pozatvárať do basy všetkých, ktorí urobia smrteľnú autonehodu. Všetkých chcel zatvárať okamžite, až tú smrteľnú autonehodu dokázal, alebo teda nechtiac urobil sám. Viete, čo sa stalo? A to sú tie vaše nie dvojité metre, to sú tie kilometre, čo sa stalo? Dostal tri roky podmienku.
Viete, ja chcem jedno povedať. Naozaj, ešte aj východniari hovoria, že "zariekaného chleba sa najviacej naješ", naozaj možno treba niekedy vážiť slová, lebo kto druhému jamu kope, chráňboh, aby ste do nej spadli, to, čo ste tu dneska navyprávali. Ja vám to neprajem, ste mladý človek, máte deti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:36 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

19:36

Jaroslav Naď
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak neviem teraz, môžem či nemôžem? Tak prosím znova čas. Môžem dostať čas znova, prosím vás? Ďakujem.
Peťo Kmec, som rád, že si uvedomuješ to množstvo káuz, ktoré v zahraničí robil SMER a Robert Fico. Ja si, samozrejme, uvedomujem to, že niektoré situácie u nás na Slovensku budú mať dopad aj v zahraničí. Ale nehnevaj sa, kauza údajnej, údajného plagiátorstva, čo už aj dekan fakulty povedal, že išlo skôr o zlé citovanie ako plagiátorstvo, naozaj nie je vec, ktorá by nás poškodzovala v zahraničí.
Pánovi Muňkovi a zároveň aj pani Vaľovej ďakujem veľmi pekne za životopis naživo v sále Národnej rady. Áno, robil som na ministerstve obrany desať rokov, som na to hrdý, neurobil som nič zlé. A áno, súhlasím s tým, že nie všetci ľudia, ktorí tam pracovali, boli zlí ľudia, povedal som to aj vo svojom vystúpení, že aj medzi vami mám viacero priateľov, ktorých poznám dlhé roky a o ktorých si nemyslím nič zlé. Zároveň ale platí to, že vo svojej pozícii nielen ministra teraz, ale aj v minulosti som videl viacero vecí, mimochodom kvôli jednej z nich som sa rozhodol opustiť ministerstvo obrany, lebo som sa odmietal ďalej zúčastňovať tých procesov, ktoré tam boli.
Čo sa týka, pán Muňka (Muňko, pozn. red.), Všeobecnej zdravotnej poisťovne, skúste si preveriť, aký je vzťah pána riaditeľa s Pentou, možno budete prekvapený, nehovoríte pravdu.
Pán Jarjabek, ja sa nevyhrážam, ja len som sa dozvedel celkom dosť vecí, odkedy som na ministerstve. Vy hovoríte, že nemám robiť ramená, lebo nie som na základni, ja hovorím, že nerobte teatro, lebo nie ste v divadle. Každý z nás máme nejaké informácie a ja vám hovorím, že aj na základe informácií, ktorých mám, by som na mieste viacerých ľudí, ktorí pôsobili alebo pôsobia v politickej strane SMER, nebol veľmi usmiaty.
Čo sa týka školstva a čo má spoločné, teda školstva za vlády SMER-u a čo má spoločné s diplomovkou, tak to len toľko poviem, že neurobili sa žiadne procesy pre to, aby sa skvalitnili veci, aby sa odoberali tituly ľuďom, ktorí ich získali podvodom atď.
A, pán Šutaj Eštok, vy ste robili dva roky u Kičuru, to, že sledujete facebook Igora Matoviča, je fajn, aj ďalších 200-tisíc ľudí to robí, určite by bola pani Plačková veľmi rada, keby videla, ako sa tomu venujete.
Pani Vaľová... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Minister pokračuje v prejave aj po vypnutí mikrofónu.)
Skryt prepis

23.7.2020 o 19:36 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:40

Matúš Šutaj Eštok

Vystúpenie v rozprave 19:41

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení prítomní, dámy, páni, myslím, že od rána už tu bolo povedaného toho dosť, a ja sa nebudem prioritne vyjadrovať k jednotlivým dôvodom, ktoré tu boli z vašej strany odprezentované na to, aby bol dnes odvolávaný premiér Igor Matovič, lebo si myslím, že by som sa len opakoval v tom zmysle, že celé toto je absolútne nezmyselné.
O to viac, že určite viacerí z vás zaregistrovali, že dnes znova prebiehal súdny proces jednej z najdôležitejších káuz, ktoré tu boli a stále sú, jeho dôsledky, a to je vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice a myslím si, že tento človek vyrástol a mohol tu pôsobiť v rámci Slovenskej republiky práve v období, kedy ste boli za posledných dvanásť rokov pri vláde vy.
Myslím si, že je nám všetkým jasné, prečo sa tu dnes stretávame. Opozícia, ktorá tento štát drancovala dvanásť rokov, nemá, resp. má tú drzosť hovoriť o neschopnosti súčasnej vlády nastaviť hospodársky a všestranný rozvoj krajiny. Spomínate nedostatočné zvládnutie dôsledkov krízy a absenciu komplexného plánu na transformáciu Slovenska po pandémii a neschopnosť viesť túto krajinu dopredu. Námietky, ktoré vy ako opozícia dávate, by boli namieste, ako-tak by boli namieste, keby sme boli na konci volebného obdobia, ale v žiadnom prípade nie sú namieste momentálne a v tomto období, kedy, ako veľmi dobre viete, sme zdedili krajinu a vôbec vládnutie v období, ktoré nikto ani z vás, ani z nás si nevedel celkom predstaviť, čo sa týka koronakrízy a pandémie. O to viac, že sme chod krajiny zdedili po ľuďoch, resp. po "lídroch", ktorí dlhé roky drancovali štátny rozpočet a z krajiny ste si urobili eseročku.
Vážená opozícia, výsledok volieb, si myslím, že hovorí sám za seba a ľudia po ix rokoch vám dali jednoznačnú vizitku. Štát, v ktorom sa človek len s obrovským šťastím domôže pravdy, spravodlivosti a poctivej lekárskej starostlivosti, je len vašou vizitkou. A dovoľte mi v tomto zmysle povedať, že ja viem veľmi dobre osobne, o čom hovorím. Pretože ja sám som bol obeťou systému, ktorý ste tu zaviedli vy, kedy to bolo o našich ľuďoch, kedy spravodlivosť absolútne neplatila pre vašich ľudí, kedy dokonca vaši ľudia si tu mohli robiť zo systému spravodlivosti, zo systému Policajného zboru, prokuratúry, čo sa im chcelo. Mali ste dlhé a ekonomicky veľmi dobré roky na to, aby občania Slovenskej republiky žili slušne, bezpečne, s pocitom, že keď sa komukoľvek čokoľvek stane, štát sa bude vedieť postarať a bude môcť sa postarať. Namiesto toho ste však zabezpečili len pre vašich ľudí, pre seba a pre svojich obchodných partnerov.
To, s akým cynizmom hovoríte o neschopnosti súčasnej vlády riešiť aktuálne problémy Slovenska, je absolútna a nehorázna drzosť. Sami ste totiž do veľkej miery príčinou všetkých tých problémov, ktoré tu sú.
Pre príklady nemusím ísť ďaleko. Myslím si, že pán Kaliňák a pani Saková ako moji predchodcovia zanechali v rezorte vnútra veľmi výraznú stopu, a myslím, že výstižnejšie poviem, keď to je veľmi výrazná jazva.
Začnem zľahka, napríklad taký projekt, ktorý, myslím, že ak by tu sedela pani Saková, by vedela o ňom, identifikátor fyzickej osoby, na ktorý sme vyčerpali, resp. nie sme, ale vy ste vyčerpali z eurofondov takmer 12 mil. eur, tento projekt nebude pokračovať, pretože bol "tak špičkovo pripravený", že bude potrebné vypracovať nový projekt. Taký, ktorý nebude mať zásadné negatívne sekundárne dopady na informačné systémy štátnej správy.
V roku 2019 ministerstvo vnútra bez akejkoľvek zmluvy a bez verejného obstarávania uhradilo dodávateľovi informačného systému cca 600-tisíc eur za využitie systému pri evidencii oddlžovania nemocníc. Opakujem, bez akejkoľvek zmluvy a verejného obstarávania.
V rokoch 2016 až ´19 zaplatilo ministerstvo 6,8 mil. eur za informačný systém s názvom Služby nadlimitného trhoviska. Systém takmer nikto nevyužil. A v roku 2019 zmluvu, ktorá mala trvať sedem rokov, ministerstvo vnútra zrušilo pod tlakom Európskej komisie, pretože bola obstaraná v príkrom rozpore s európskou smernicou aj slovenským právom.
Mesačne platí rezort vnútra 60-tisíc eur za informačný systém elektronického verejného obstarávania na základe nevypovedateľnej zmluvy, ktorá je na dobu určitú. A len pre teda vašu informáciu rovnaký informačný systém ponúkajú iné firmy na trhu za cenu 600 eur. Šesťdesiattisíc eur, šesťsto eur. Neuveriteľné.
Ďalšia zaujímavosť. Ministerstvo nakúpilo bez akéhokoľvek obstarávania priamym zadaním dopravné lietadlá Airbus a dve dopravené lietadlá Fokker s poukázaním na to, že si to vyžadovali základné bezpečnostné záujmy Slovenskej republiky. Ja by som naozaj veľmi rád vedel, aké to boli tieto základné bezpečnostné záujmy Slovenskej republiky, hlavne v prípade dvoch lietadiel Fokker, ktoré momentálne, ich cena z nadobúdacej ceny cez 40 mil. eur je niekde na 2 mil. a ich prevádzka, resp. údržba je oveľa drahšia, ako je ich súčasná cena a využiteľnosť, a to preto, že už boli nakúpené staré.
Ďalším problémom sú predražené tabuľky s evidenčnými číslami. Len pripomínam, že za mojej predchodkyne boli tabuľky obstarané za cenu 4,55 eur bez DPH, zatiaľ čo v Českej republike dosiahli pri porovnateľnom množstve cenu 1,44 eur bez DPH. Teda dlhoročný "exkluzívny" dodávateľ profituje už z druhého dodatku k pôvodnej zmluve. Môžem vás ubezpečiť, že pripravujeme síce riadne verejné obstarávanie, ktoré ak nestihneme do konca roka, možno budeme musieť predĺžiť túto zmluvu, ale dôležité je, že o tomto probléme sa vedelo roky a nikto s tým absolútne nič neriešil a nerobil.
K téme, v akej kondícii ste zachovali krajinu, tu bolo povedané veľmi veľa a k tomu, v akej kondícii ste zanechali ministerstvo vnútra, by som len doplnil, že za mesiace január a február 2020 bolo minutých 98 % celého rozpočtu na informačné technológie pre rok 2020. Tento amatérsky a plytký spôsob riadenia rezortu vyústil do zrušenia množstva dôležitých obstarávaní, ktoré mali navyše pochybné cenovky. Všetky rozhodovacie procesy boli skoncentrované do rúk pár ľudí, niekoľkých vrcholných predstaviteľov, a dôkladne a absolútne v niektorých prípadoch ignorovali názory a potreby svojich podriadených útvarov.
Z takýchto rozhodnutí potom vznikali neuvážené rozhodnutia založené na intuitívnych prístupoch bez potrebných analýz. Hovorím napríklad o zrušení tendra na dodávku kamerových systémov určených pre monitoring policajných zložiek, ochranu budov a verejných priestorov za 100 mil. eur. Ministerstvo vnútra pod vaším vedením a podľa Úradu verejného obstarávania porušilo zákon o verejnom obstarávaní tým, že neopísalo predmet zákazky úplne a nestranne, technické požiadavky na predmet zákazky odkazovali na konkrétnych výrobcov a neumožňovali ekvivalentné riešenia.
A myslím si, že to je téma. To len dotvára obraz toho, akým spôsobom vy tu teraz idete riešiť odvolávanie premiéra za nejakú diplomovú prácu, a toto je stav toho, akým spôsobom sme my zobrali krajinu do rúk.
Keď sa spomenie obstarávanie, akým spôsobom sa toto riešilo za vašej vlády alebo za vlád, ktoré tu boli pred nami, tak spomeniem len jedno a to sa týkalo napríklad vrtuľníkov. Veľmi zaujímavé, vrtuľníky na ministerstve vnútra sa obstarávali štyri roky za niečo cez 40 mil. eur. Po štyroch rokoch zrazu nikomu tie vrtuľníky nevyhovujú, zrazu nikto tie vrtuľníky nepotrebuje v takých špecifikáciách, v akých boli podávané. Prečo asi? Si myslím, že každý z normálne zmýšľajúcich ľudí si vytvorí a ten obraz aj tak vie. Ďalšie, samozrejme, toto verejné obstarávanie na vrtuľníky bolo zrušené a bude vypísané nové tak, aby policajti, hasiči, záchranná služba dostali naozaj to, čo potrebujú, a nie to, čo chcel niekto iný nakupovať.
Ďalšia vec sú, a takýchto verejných obstarávaní na ministerstve vnútra je niekoľko, týkajúce sa hasičov, záchranných zložiek, kde hasiči mali objednané súčiastky za vyše 3,5 mil. a čakajú na ne už päť rokov. Päť rokov. Tak ja sa pýtam, čo ste tu za tých päť rokov robili a nielen za päť rokov, ale za oveľa dlhšie obdobie?
Všade, kde sa pohnem, lebo chodím, áno, chodím aj medzi jednotlivé zložky, útvary, tak dostávam otázky, kedy sa budú riešiť nákupy automobilov, kedy sa bude riešiť nákup výstrojných súčiastok. Policajti nemajú polokošele, nemajú čo nosiť. Pomaly sa, áno, sami musia hanbiť za to, akým spôsobom sú ustrojení do služby. A to je koho hanba? Toto je hanba Igora Matoviča a jeho vlády? Vy ste tu boli predtým a nikto s tým absolútne nič nerobil. Toto je vaša vizitka, nie vizitka vlády Igora Matoviča.
O budovách a pracoviskách polície, v akom sú zúboženom stave mnohé z nich, tak nebudem ani hovoriť. Takisto ako o mnohých budovách Hasičského a záchranného zboru, ktoré mali dávno byť zrekonštruované, ale samozrejme, že investične sa za vašich vlád, v ktorých ste boli a hovoríte o tom, ako v dobrej kondície (kondícii, pozn. red.) ste nám zanechávali krajinu, tak sa investične zabudlo na túto vec. Cez 100 mil. investičných peňazí, 100 mil. eur chýba v rezorte len za posledných pár rokov.
Čo sa týka plánovania jakého investovania do rezortu vnútra, uvediem len jeden príklad zo života, aby ste si nemysleli, že si vymýšľam. Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií disponuje štyrmi špeciálnymi pancierovými limuzínami z roku 2005 a 2008. Sú zastarané a máme prípady, kedy viete veľmi dobre, že by mali slúžiť na prepravu najvyšších ústavných činiteľov a zahraničných delegácií, máme prípady, ako napríklad pani Merkelová, alebo ten najčerstvejší prípad slovinský prezident pán Borut Pahor, ktorý tu bol, myslím, včera, tak odmietli do takýchto limuzín nasadnúť. Tak vy tu idete rozprávať o hanbe, ktorú niekto robí, Igor Matovič v zahraničí? Toto je vaša hanba, páni! A tých, ktorí tu boli na týchto funkciách v predchádzajúcom období.
Ale, áno, hlavné je, že ste mali vo vedení hlavných funkcionárov Úradu na ochranu ústavných činiteľov tých, ktorí sa podieľali na únose Vietnamca. To už teda bola reklama, naozaj.
O exponovaných kauzách prípadu ako Kočner, Bašternák a podobne Jankovská, Bödör v poslednom období ani nebudem hovoriť, lebo o tom tu už bolo dneska povedané, myslím si, že dostatočné množstvo.
Čo sa týka Bašternáka, mali ste šancu aj za vašej vlády urobiť také podnety na jednotlivé úrady a orgány štátnej správy, aby nemohli jeho príbuzní disponovať s majetkom, ktorý bol účelovo prevedený, ale neurobili ste to. Urobili sme to až my po nástupe novej vlády a na základe toho aj na základe týchto úkonov súd rozhodol, ako rozhodol, a s majetkom sa disponovať ďalej nemôže.
Politickí chránenci, vybavovači a obchodníci, ktorí tu už boli spomínaní dnes, Kičura, Jankovská, Kožuch, Kvietik sú dnes stíhaní za závažné zločiny a vy veľmi dobre viete za aké.
A ja netvrdím teraz, že to je výsledok len tejto vlády, to nie. Áno, aj Kočner bol zadržaný a zavretý do basy za vašej vlády, ale to neznamená, že s tým Kočnerom mnohí z vás majú rôzne príhody a netvrdím len, tí, ktorí tu sedíte teraz. (Reakcia z pléna.) To sú neni hovadiny, to sú fakty, ktoré boli medializované už niekoľkokrát.
Keď sa pozriete na výsledky Eurobarometra, zistíte, že dôvera v políciu je na Slovensku v rámci Európskej únie najnižšia. Polícii dôveruje 40 % občanov Slovenskej republiky. Horšie je na tom už iba Albánsko. A toto chcete povedať, že je výsledok vlády Igora Matoviča? No nie.
Aké teda ciele ste si kládli vtedy, aby ste takýto výsledok nedosiahli za vášho vládnutia? Pre porovnanie, v susednej Českej republike polícii dôveruje 68 % občanov.
Po mojom nástupe do úradu sme museli urobiť aj množstvo personálnych zmien. Na poste generálneho riaditeľa Nemocnice svätého Michala fungoval človek, ktorý figuroval v Kočnerovej Threeme a ktorý mal za sebou pochybné nákupy vybavenia nemocnice. Tej nemocnice, ktorou sa chválil pán Kaliňák a chválil sa aj tým, akí boli aj s týmto riaditeľom priatelia. Nové vedenie nemocnice sa už dôkladne oboznamuje so situáciou v zariadení a verím, že podnikne adekvátne kroky.
Šafárenie s majetkom štátu vám išlo naozaj znamenite. Jediným problémom bolo, že rovnaké nadšenie nezdieľal len Najvyšší kontrolný úrad, ktorý správou z roku 2019 konštatoval výsledky kontroly z rokov 2015 až 2018 pri predaji služobných bytov napríklad.
Mohli by sme tu hovoriť aj o kauze bobistov, ktorá nakoniec dopadla tak, že bývalý prezident hasičského zboru pán Nejedlý bol vyslaný na funkciu, ktorá mu bola účelne vytvorená v Prahe ako pridelencovi Hasičského, záchranného zboru. Táto funkcia, samozrejme, už je zrušená, pretože ani ministerstvo zahraničných vecí, ani my sme sa nestotožnili s tým, že takúto funkciu potrebujeme.
Mnohé ďalšie personálne zmeny boli vykonané, pretože fungovali aj na ministerstve vnútra ľudia, ktorí napríklad ani nechodili do práce a brali plat, a niekoľko rokov. Úrad splnomocnenca vlády pre schengenský systém AKIS bol takisto zrušený a tento úrad bol zastávaný bývalým štátnym tajomníkom a na sekretariáte mal ľudí, ktorých keď som sa spýtal, čo robia, tak mi odpovedali, že nič. Tak takto to fungovalo.
Musia prísť zmeny, ktoré budú hmatateľné a ktoré prinavrátia dôveru občanov Slovenskej republiky v štát a v spravodlivosť. Dnes sa tu snažíte odvolať Igora Matoviča a zdehonestovať niektorých členov vlády, celú vládu za to, akým spôsobom fungovala posledné štyri mesiace, a pritom myslím, že dnes tu bolo odprezentovaných ix príkladov, že to vaše vládnutie smerovalo naozaj divným smerom.
Ja ako minister vnútra urobím všetko pre to, aby v tejto krajine sa žilo lepšie, bezpečnejšie, aby profesionáli, ktorí každý deň riskujú a nasadzujú svoj život, a to za každého z nás bez rozdielu, z ktorej politickej strany pochádza, aby mali k svojej práci naozaj vytvorené také podmienky, ktoré si zaslúžia, aby mohli tú prácu, ktorú vykonávať majú, vykonávať bez strachu a bez zbytočných problémov. Rovnako tak občania, ktorí celý svoj život pracujú a odvádzajú dane, si zaslúžia adekvátnu starostlivosť, profesionalitu a vycvičenosť zložiek, ktoré ich majú chrániť a pomáhať.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.7.2020 o 19:41 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:01

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, vy ste si tuším poplietol schôdzu. Tu sa dneska odvoláva predseda vlády Matovič za to, že spáchal podvod, a vy tu riešite inventár ministerstva a výstrojné súčiastky. Ako trošku by som sa na vašom mieste snažil spamätať.
Vy ste minister vnútra a tu niekto spáchal podvod. Dokonca Univerzita Komenského dnes potvrdila, že Matovič plagioval, čo je podvod. V Rumunsku teraz dokonca, dokonca odsúdili expremiéra (reakcie z pléna) za to, že spáchal takýto podvod. A vám to je jedno. Vy ste minister vnútra a vám to je jedno. A náš predseda vlády Matovič povie, že on tento podvod spáchal nevedome, pretože dokonca svoju diplomovku ani nepísal, ale písala to nejaká jeho kamarátka a on ju ani nečítal a to je všetko v poriadku. Však v Rumunsku by bol už dávno zavretý! Ale vy ako minister vnútra to úplne ignorujete a vy tu riešite výstrojné súčiastky.
Predseda vlády sa priznal, že je zlodej, a vám to nevadí. On sa priznal, že prekračuje rýchlosť a chodí 120-kou tam, kde má byť 80-ka, čiže sa priznal k porušeniu zákona, a vám to je jedno.
Priznal sa k tomu, že jeho rodina porušuje zákon a býva v nekolaudovanej vile, ale vám to je jedno. Vy to vôbec neriešite.
Pán Matovič je usvedčený daňový podvodník, aj to vám je jedno.
A dokonca s Kočnerom, o ktorom ste tu hovorili siahodlho, tak on chodil na kávičku. Bol s ním šesť hodín na káve.
Váš koaličný partner Sulík s ním chodieval na raňajky a vybavoval generálneho prokurátora. Toto sú veci, ktoré vám vôbec nevadia? A vy tu riešite výstrojové súčiastky?
Pán minister, spamätajte sa, lebo je tu vážne podozrenie, že vy budete zametať kauzy tejto vlády, lebo toto bol krásny príklad. Vy idete splachovať Matovičove kauzy. Ak sa takto chcete správať, tak mám veľké obavy o to, že idete politizovať políciu a budete nás len kriminalizovať a chrániť svojich ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 20:01 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:03

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, za slovo. Vážený pán minister, pôsobil som určité obdobie na ministerstve vnútra a na ministerstve obrany, pred vami vystupoval pán minister Jaro Naď. Keďže on mal politický prejav, tak naňho som nereagoval. Snažím sa vždy tak vecne reagovať.
A otvorili ste strašne veľa tém, čo sa týka ministerstva vnútra, a pri tom otvorení ste mohli byť ale trošku objektívnejší, lebo keď ste začali hovoriť o letke ministerstva vnútra, o lietadlách, ono je pravda, povedali ste cenu, ale vždy treba povedať, čo v cene tých lietadiel aj bolo. Či už to bolo školenie pilotov, modernizácia. Áno, usmievate sa, uškŕňate sa. Treba to porovnať s tým, za čo sa to menilo, lebo asi, asi, neviem, či ste lietali predtým tými TU-154 a JAK-mi 30-40-ročnými, čo už sa pomaly všetci do toho báli sadnúť, aj novinári. Pri kúpe tých lietadiel sa hľadal celopolitický konsenzus. Nezachytil som, že aby vtedy to bol nejaký politický problém, veď nakoniec využívate tie letky aj vy dnes a určite sa cítite bezpečnejšie v tých lietadlách, ako keby ste lietali v tých starých JAK-och.
Čo sa týka výstrojných súčiastok policajtov, no oproti roku 2006, v akom bol prevzatý rezort ministerstva vnútra, tak si myslím, že tí policajti dnes chodia oblečení a vyzbrojení na európskej úrovni. A čo sa týka aj aut, aj oblečenia.
Áno, proces verejného obstarávania je veľmi ťažký. Mali ste to teraz sťažené koronakrízou, čiže nemohli ste sa týmto veciam venovať. Ja vám budem fakt úprimne držať palce pri verejnom obstarávaní, keď budete obstarávať, aby vám to vychádzalo bez problémov, aby ste to stihli, aby ste všetko nakúpili, lebo v tom procese obstarávania sú fakt problémy. A vy viete, že keď sa niekto zatne, tak vám vie skomplikovať situáciu, že ťažko vysvetlíte tým hasičom alebo policajtom, že nemajú oblečenie. A pri tých limuzínach tiež vám držím palce. Síce tie panciery majú možno po 1 000 km, ale už len kúpiť limuzíny... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 20:03 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:05

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, vy ste sa tu vysťažovali, aký veľký investičný dlh je na ministerstve vnútra, tak vy asi viete, že ministerstvo vnútra má jeden z najväčších rozpočtov.
A ja poviem jednu vec, vy máte oproti tým ministrom, ktorí boli predtým, ktorým my sme ako ministri financií nejako posúvali tie peniaze, ktoré potrebovali na to fungovanie, tak 90 % mnohých výdavkov boli obligatórne výdavky vyplývajúce zo zákona, boli to aj rôzne mzdové nároky a podobne. A ten investičný dlh je, áno, ale, viete, vy ste si to vyriešili veľmi jednoducho. Vy ste, minister financií proste príde a zvýši si výdavky štátneho rozpočtu o 50 %, no problém, no problém, 8 mld. Takže ten vám nadelí, koľko chcete, a ten investičný dlh si môžte dorovnať.
A ešte chcem povedať jednu vec. Minister financií hovoril o tom, ako ide zreálňovať ten náš rozpočet, že proste tie výdavky sú vyššie. Tak ja sa pýtam, keď tu tárate o tom, že 30 mld. tu ukradol SMER, tak prečo potom navyšujete ten rozpočet? Však ste ušetrili toľko peňazí, že by ste nič nemuseli navyšovať. To sú proste nezmysly. To je jedna vec.
Druhá vec, ak ešte stihnem, prečítam vám jeden status. My sa tu bavíme o diplomovke pána premiéra a je to status vašich voličov: Takže ak tomu správne rozumiem, premiér, pretože nemal čas napísať diplomovku, najprv prepísal rukou na papier dve knihy. Následne ich dal sestre svojho kamaráta prepísať na počítači. V tých knihách vyznačil kamarátke, čo je potrebné odcitovať, tá to odcitovať zabudla. Nikto na obhajobe si to nevšimol. Premiér následne žil 22 rokov s presvedčením, že jeho diplomovka je v poriadku. A za to, že nie je v poriadku, môžu novinári. Prípadne tá záhadná kamarátka.
Toto je story vášho premiéra. Klamstvo na klamstvo a ja sa pýtam, všetko, čo tu narozprával v minulosti, bola pravda?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 20:05 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:07

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Prosím vás pekne, ja sa zase vrátim ako prvýkrát, keď som tu sedel a dal som prvý faktickú, ja sa za vás hanbím. Ja sa naozaj za vás všetkých hanbím. Ja sa hanbím, že tu riešime takéto voloviny. Počúvame pána ministra. Pán minister, ďakujem za update, ďakujem za update. To, čo sa deje, je oveľa, alebo čo sa dialo v minulosti, je oveľa vážnejšie ako, ako nejaká diplomovka.
Pokiaľ máte nejaké pochybnosti a tieto diplomovky chcete riešiť donekonečna, ja som Denníku N a Aktualitám, ja som, prosím vás pekne, odovzdal všetky podpísané papiere, že môžu preverovať všetky moje írske školy. Nemám čo tajiť, preverili si ma, som v poriadku. Urobte tak aj vy, aby sme nemuseli nabudúce riešiť potom vás. Lebo mnohí tam z vás sedia, nemyslím si, že ste úplne čistí a vykrikujete to do mikrofónu, a pritom by ste mali byť ticho.
Ďalšia vec je, že ja momentálne takisto riešim štyri prípady a ja, s políciou Slovenskej republiky, a ja naozaj toto všetko považujem za stratu času. Ja považujem za stratu času, kde si tu niekto robí piár, pretože potrebuje si dať hore nejaké preferencie cez leto, aby nebol pozabudnutý, a či sa budeme tu baviť o nejakých progresívcoch, nejakých, ktorí sa teraz nejak objavili z nejakého politického hrobu a potrebujú sa rýchlo objaviť, alebo rozbíjačov vlády opozície.
Ja vám poviem, ja by som radšej tento čas využil na to, aby som robil pre ľudí, pretože tí ľudia ma tu zvolili, aby som robil tú prácu pre nich a nie viedol tieto tu, tento cirkus, túto šaškáreň, ktorú tu vy teraz momentálne predvádzate. To je fakt na, to je, to je na zaplakanie, to je na zaplakanie.
A ten dôvod na odvolanie premiéra? Prosím vás pekne, ako toto je normálne celé jedno veľké smiešne divadlo.
Prosím vás, poďme pracovať pre ľudí, ukončite cirkus a poďme makať pre tých, ktorí si nás tu volili.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 20:07 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:09

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán minister, všetci ministri, ktorí sú tu, môžu robiť politiku, ale vy ju nesmiete robiť. Vy ste minister vnútra, vy ju nesmiete robiť. Vy sa o ňu nesmiete ani obtrieť, ak vám máme dôverovať. A ja vám chcem dôverovať, lebo vy ste určite slušný človek a myslíte to dobre.
Ale prečo napríklad v prípade Kočnera, prečo sa zase vyhrážate opozícii bez toho, aby ste mali jeden jediný dôvod? Vy si len čosi myslíte, že by to tak malo byť, lebo ste dostali nejaký manuál, všetci ministri, že všetko je čierne. Našli ste aj niečo, čo nie je čierne na tom vašom ministerstve? Vedeli by ste to povedať alebo pomenovať?
A okrem toho nezabudnite, že vy nie ste posledný minister vnútra, po vás príde ďalší. A čo keď sa bude chovať k vám tak, ako vy sa teraz chováte k súčasnej opozícii len preto, že ste boli ministrom za tejto vlády? Veď si to uvedomte, čo rozprávate, vy nesmiete robiť politiku.
Kočner? A keď sa chcete spýtať na Kočnera, nepozerajte sa na nás, pán minister vnútra, spýtajte sa vašeho Matoviča, ak máte odvahu, ten ho pozná oveľa viacej ako hocikto z nás.
Ja som s ním v živote nebol na káve a možno som ho videl dvakrát v živote, ani neviem, a nevedel som dlho, kto to je nejaký Kočner.
Tak si to láskavo odpustite, nerobte politiku, pán minister, a ak ste slušný človek a verím, že ste.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 20:09 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video