10. schôdza

23.7.2020 - 24.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 1:54 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:31

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ďakujem pekne aj za faktické pripomienky, v podstate mali svoj vecný charakter. Pokúsim sa veľmi konkrétne ku každej jednej pripomienke.
Pani poslankyňa Zemanová, no keď bolo odvolávanie Richtera ku kauze Čistý deň, tak sa hovorilo o kauze Čistý deň. Dneska je odvolávanie premiéra Matoviča s úplne iným obsahom, tak sa hovorí o tom.
Čo sa týka Čistého dňa, viete, veľmi veľa vecí, máloktorý minister bol dvakrát odvolávaný za jednu a tú istú vec. Bol to predmet obsahu rozhovoru s novým pánom ministrom hneď pri preberaní funkcie. Má všetky kompetencie, má všetky možnosti, aby sa k celej problematike vrátil, a ak som niekde pochybil, aby z toho vyvodil závery. Dnes má však inú úlohu, a síce čelí trestnému oznámeniu na ministerstvo, ktoré podali klienti za neoprávnené odobratie licencie tomuto zariadeniu. Áno, je to zvrátené niekde úplne inde, ale toto treba najskôr zvládnuť a potom sa dá hovoriť o iných veciach.
Pán poslanec Herák, ja som povedal toľko, že minimálne ja beriem, že osady sú rizikové prostredie, o tom sa nemusíme baviť, ale nemali byť uprednostnené na úkor, použil som výraz, starkých. Až keď sa za..., až keď bol zvolaný mimoriadny výbor, veď ty si členom toho výboru, a kde sme sa dohodli naprieč koalícii a opozícii, že je nevyhnutné prijímať opatrenia, ktoré je potrebné zrealizovať, aby v týchto sociálnych zariadeniach nepokračoval Pezinok. Toto bola moja pripomienka a toto sa opomenulo. Venovali sme sa len jednej veci - a v úvodzovkách - ešte raz, starkých sme nechali tak.
Čo sa týka opatrení, ktoré, Marián Kéry, no my sme tu viaceré veci podporili v parlamente... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 1:31 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 1:33

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené panie kolegyne, kolegovia, dobré ránko vám prajem, odvolávanie predsedu vlády je vážna vec. Podľa ústavy pád predsedu vlády znamená pád celej vlády. To znamená všetkých ministrov a samotného premiéra. Útok na predsedu vlády je symbol. A vždy symbol je o tom, že koalícia v pude sebazáchovy premiéra zvykne podržať, lebo by prišla o teplé miesta, pozície a dosah na moc. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že opozičný návrh nemá zmysel, v tomto prípade je pravdou pravý opak. Je volaním o pomoc krajine.
V histórii novodobého Slovenska nie je premiér, ktorý by stratil dôveru verejnosti rýchlejšie ako Igor Matovič, a tých dôvodov je viacero. S Igorom Matovičom v roku 2010 prišla do politiky vulgárnosť a neslušné nadávky, ale so vznikom vlády, na ktorej je on predsedom vlády, sa tento slovník povýšil na úroveň premiéra. Pri vládnutí postupuje systémom pokus - omyl, ale predovšetkým krajinu vedie do ekonomickej priepasti a k pandémii. Poznávacím znamením vlády je amaterizmus a neschopnosť. Namiesto, namiesto politického boja a slušnej, hoci aj tvrdej a poctivej diskusie, sa dnes predseda vlády zbabelo schováva na sociálnych sieťach a dnes aj tuná v útrobách asi parlamentu, čo on veľmi rád v histórii kritizoval.
Haló, pán premiér, kde ste? Igor! My si tykáme od istého času, takže neviem, či mu môžem ešte hovoriť Igor alebo jeho igorodie, lebo už sa správa presne tak, ako, ako nejaký zemepán. Nie je to, nie je to prvýkrát. Hoci je predsedom vlády len štyri mesiace, aj pri programovom vyhlásení vlády len nabrýzgal na opozíciu a zmizol. Je to v totálnom rozpore s jeho prístupom pred parlamentnými voľbami. Pamätáte si, že tu horel spravodlivým hnevom, plakal pred kamerami a sťažoval sa na málo priestoru pred médiami? Dnes radšej robí sám nekonečné tlačovky, ako zbabelec nezvláda kritiku a vyhýba sa konfrontácii. Aj dnes sa vyhýba konfrontácii. Zrejme preto, lebo on a jeho vláda sa bojí odbornej a politickej diskusie. Zrejme preto chodia do parlamentu bezdôvodné zákony v skrátenom legislatívnom konaní. Všetko sa robí na poslednú chvíľu a utajene. To je tá transparentnosť.
Dnešná kauza diplomoviek členov vlády a premiéra Matoviča ukázala všetkým, že dnešná vláda s prísľubmi historickej zmeny je v skutočnosti len fejk na ľudí. Ja som to hovoril už pred nejakým časom ešte možno v inej pozícii, že celé OĽANO je fejk. Celá vaša strana je fejk. (Reakcie z pléna.) Pán poslanec, viete vy vôbec, kde má sídlo vaša strana? Ste vy vôbec členom? Viete, kto sú členovia vašej strany? No neviete, lebo ste fejk. Desať rokov mala sídlo vaša strana v tlačiarni, pán kolega, v tlačiarni. Teraz pred voľbami ste si tesne zmenili na Zámockú ulicu. To je, to je vaša strana.
Rozhorčení kritici Andreja Danka sa ukázali ako falošní herci a ľudia, ktorí v skutočnosti robili presne to isté, čo vyčítali svojmu politickému súperovi, a mysleli si, že sa im na to nepríde. To, že premiérova diplomová práca je plagiát a premiér je vlastne zlodej, považujem za symbol, ktorý charakterizuje Igora Matoviča a jeho vládnutie. Výhovorky, vyplakávanie, hľadanie vinníkov sú jeho bežnou praxou. Človek, ktorý v podstate opísal len dve knihy, o tom jednoducho nemohol nevedieť. Myslel si len, že sa mu to prepečie ako doteraz všetko. Je to symbolické popretie predvolebných sľubov a podvod na voličoch, akých nájdeme dosť aj v iných, dôležitejších veciach.
Ja som to už dnes hovoril, nie je tu pán minister Mičovský, že vlastne predseda vlády dostáva svojich členov vlády do veľmi problematickej situácie, pretože oni musia popierať vlastnú integritu a musia sa vyjadrovať k tomu, proti, proti čomu celý život bojovali, a myslím, že pán minister Mičovský je takým symbolom toho celého, keď povie, že nie celkom dôveruje tomu, čo pán premiér hovorí, a dnes dokonca v rozprave povedal, že za takýto skutok alebo mladícku nerozvážnosť, alebo tento prehrešok by v normálnej krajine premiér mal odstúpiť. No tak keď má odstúpiť, tak môžu nastať dve situácie, buď odstúpi premiér alebo bude musieť odstúpiť pán minister, lebo to sú také nie veci, ktoré sú zlučiteľné.
Tí, ktorí s ním nesúhlasia, sú, to som počul prvýkrát, ten výraz, sú múdrosráči. To znamená, ak máte náhodou iný názor ako pán premiér, tak ste múdrosráči. Neviem, či aj pán kolega Mičovský je múdrosráč, lebo má iný názor na túto situáciu, ale tam sme sa dostali v tej politike pána Igora Matoviča. Marketingový mejkap nezakryje čistky a čisto politické nominácie.
Dnes tu hovoril pán premiér Matovič o tom, že aké transparentné výberové konania sa tu dejú a ako sa deje úplne inak, ako sa dialo za posledných dvanásť rokov. No vydávať dobre utajený výber prednostov okresných úradov poslancami vlastnej strany za transparentnosť je čistý výsmech. Premiér sa vždy alibisticky zvykne skrývať za rôzne figové listy typu z prsta vycucané komisie bez kompetencií, len aby nemusel niesť politickú zodpovednosť. To je veľmi zbabelé. Napriek tomu, že ľudí vyzval na bonzovanie na nových prednostov, dal im veľkoryso pár dní, nikdy radšej nezverejnil výsledky tejto ankety. A teraz počúvame o ďalších čistkách na ďalších úradoch. A nehovorím už vôbec o čistkách, ktoré sa dejú alebo udiali na iných úradoch, ako o nábytkárovi na Hlavnom banskom úrade, kamarátoch z jachty na obvodných banských úradoch, a najnovšie aj o škandalóznom odvolaní apolitickej a medzinárodne rešpektovanej riaditeľke Slovenskej obchodnej inšpekcie, ktorý odviedla veľký kus práce pri ochrane spotrebiteľov alebo pri zavádzaní eura. Výpoveď dostala e-mailom a človek, ktorý ju nahradí, kandidoval za SaS. No hanba!
Vrátim sa k Igorovi Matovičovi, ktorý je nielenže prichytený podvodník, ale oveľa horšie je, že spôsobuje reálne škody štátu. Premiér sa jednoducho ušiel pred novinármi a kauzou diplomovka schovať do Bruselu a dnes vidíme výsledok. Vyzerá to, že historická dohoda na podpore ekonomike v Bruze..., v Bruseli vyzerá pre Slovensko viac ako fiasko. Nejde o infantilné statusy na Facebooku, ktoré pripomínajú zážitky turistu, a nie premiéra, ide o to, že nie je schopný držať krok pri kľúčových rozhodnutiach, čím reálne prichádzame o európske peniaze, a môže to v budúcnosti viesť k úpadku krajiny. Celé Slovensko v priamom prenose vidí, že pri riadení štátu je kvalifikácia opozičný krikľúň zúfalo málo.
V podnikateľskej obci vládne zdesenie a zúfalstvo z toho, aké škody spôsobuje nečinnosť vlády v kľúčových otázkach pri pomoci ekonomike. Amatérsky postup predsedu vlády totiž ženie krajinu do katastrofy. Pomoc podnikateľom je najslabšia, najkomplikovanejšia, oproti ostatným krajinám je doslova zanedbateľnou. Pomôžem si číslami Klubu 500. Kým v západných krajinách vyčlenili vlády v rámci štátnej pomoci na boj s koronakrízou na každého obyvateľa rádovo až niekoľko tisíc eur, Slovensko iba necelých tisíc. Na porovnanie, Nemecko na jedného obyvateľa 14 300, Slovensko 916. Slovenské firmy doteraz od vlády reálne dostali 0,5 mld. eur, čo je na obyvateľa asi 90 eur. Vláda je neschopná si priznať, že pri rozdeľovaní peňazí zlyháva a, naopak, zaťala obrovskú sekeru do rozpočtu - 12 mld. eur. Tak keď vy ste nám hovorili, že sme vám nechali prázdnu špajzu, tak vy ďalším generáciám tu nechávate prázdnu šopu.
Paralelne s tým, ako vláda kašle na ľudí, vláda Igora Matoviča a minister financií pomáhajú bankám. Rušia im bankový odvod, vôbec ich nezaujímajú vysoké bankové poplatky, ktoré platia ľudia, arogantne odmietli návrh opozície čo len rokovať o znížení poplatkov.
O prácu môže na Slovensku prísť 60-tisíc ľudí a možno aj oveľa viac. Medziročný pokles priemyselnej produkcie sa za máj vyšplhal až na 33 %. Slovensko v celej EÚ zažíva vôbec najvyšší pokles v priemysle a táto vláda doženie krajinu do katastrofy.
Vláda Igora Matoviča kašle na kľúčových zamestnávateľov, ktorí často držia nad hladinou celé regióny. Vláda vyzerá tak, že bude radšej platiť ľuďom príspevok v nezamestnanosti, než by mala pomôcť zachovať pracovné miesto. Je treba, aby to jasne zaznelo. Ak sa rýchlo niečo nezmení, tak Igor Matovič a jeho vláda posiela ľudí na dlažbu. To už nie sú tínedžerské a infantilné výkriky na Facebooku, to sú už ľudské osudy. To nie je počítačová hra, ale konkrétne ľudské osudy, na ktorých sa podpísal amaterizmus tejto vlády.
Táto vláda žiadnu zmenu nepriniesla a dokonca sa ani nie je schopná učiť na vlastných chybách. Vláda s takýmto amatérskym vedením doslova škodí Slovensku. Toto je väčší dôvod na vyvodenie osobnej zodpovednosti premiéra.
A svoj príspevok zakončím takými dvoma heštegmi: nepokazme si to, bude dobre.
Skryt prepis

Vystúpenie

24.7.2020 o 1:33 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:46

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán exminister, dovoľ mi, aby som nadviazal na tú časť tvojho vystúpenia, kde si hovoril o matejsk..., materskej strane nášho podvodníka premiéra.
Ja si dovolím použiť také citáty od významných pravicových osobností, od bývalej premiérky pani Radičovej a bývalého ministra vnútra pána Vladimíra Palka, ktorí sa na stranu OĽANO vyjadrili nasledovne.
Radičová aj Palko sa však zhodujú na tom, že OĽANO nie je politická strana. Nemá totiž možnosť, aby sa v nej aktivizovali ľudia, a svojich kandidátov na post poslancov si prakticky najíma. Palko však pripomína, že pritom OĽANO preberá príspevky od štátu na činnosť politickej strany. Ide o 20 mil. za tieto voľby. Strany, ktorá by mala umožňovať občanom, aby sa aktívne zapájali do politiky, čo však toto hnutie nerobí. Za úplný eufenizmus považuje Palko aj nezávislé osobnosti OĽANO, ktoré sú pritom úplne závislé na Igorovi Matovičovi. Ak by sa rozhodol, že ich nechce na kandidátke, tak tam o štyri roky nebudú a je to len a len na ňom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 1:46 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:48

Anna Mierna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, Igor Matovič nastúpil na post premiéra v čase vrcholiacej globálnej pandémie a napriek tomu, že krajina na ňu nebola vôbec pripravená, ju zvládol tak, ako v naš..., o našich úspechov písali aj svetové médiá. Skúsme si na chvíľu spomenúť, ako písali o vláde SMER-u svetové médiá. Články o menách ako Jankovská, Kočner či Kaliňák ostanú v medzinárodnej tlači navždy ako spomienka na tandem Pellegrini - Fico. Kvôli vám chodili po Bruseli európski lídri s pietnymi odznakmi Jána Kuciaka a Martiny. Vy teraz hovoríte o bruselskom samite o han..., ako o hanbe pre Slovensko? Nuž je pravda, že na rokovaní s Angelou Merkelovou nesedela pani Trošková, ale aj tak sa pre Slovensko podarilo vyrokovať tretí najväčší príspevok pre občanov z celej Únie. Ďalšie navýšenie zdrojov vyrokovala delegácia pre našich poľnohospodárov, o ktorých ste vy ani nezakopli.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 1:48 hod.

Ing.

Anna Mierna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:49

Richard Raši
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, Peter. Tak ma napadlo, že keď sa bude raz písať história a bude sa spomínať meno predsedu vlády, tak určite pri, pri ňom bude vždy svietiť slovo plagiát a plagiátor, pri jeho diplomovej práci, a myslím si, že pri jeho mene bude navždy svietiť slovo fejk, lebo aj on je taký falzifikát a taká napodobenina normálneho premiéra, nie úplne dobre vydarená, taký čínsky fejk.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 1:49 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:49

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som sa chcel, kolega Peťo, vyjadriť k tej časti tvojho vystúpenia, kde si upozornil na čiastočné, čiastočnú pomoc podnikateľom, nazvime to, a preto, že sa dlhodobo venujem cestovnému ruchu, tak práve aj v tomto odbore by si to vyžadovalo väčšie nasadenie, trošku analýzy. Ja som o tom tu už hovoril na minulej schôdzi a myslím, že ste zaregistrovali aktuálne aj včera informáciu o poklesoch ubytovania, o problémoch, ktoré sa v cestovnom, s cestovným ruchom spájajú, a preto ma udivuje, že zatiaľ sa nejaký konkrétny, nejaké konkrétne opatrenie na túto tému za tie štyri mesiace neukázalo, okolité krajiny znižujú daň z pridanej hodnoty na 5 % na všetky, všetky súčasti cestovného ruchu, my by sme mohli pomôcť podnikateľom alebo zamestnancom všetkým zamestnávateľom teda, aby preplatil štát dovolenkové poukazy, aby sa cestovný ruch trošku rozhýbal. Takže na toto som chcel upozorniť, pretože my sme si vypočuli od členov vlády teda hodnotenia podľa jednotlivých rezortov, a mne to tak trošku pripomenulo, viete, tie čierne knihy z roku 1998, ak si pamätáte, ale ten cestovný ruch by si to zaslúžil a v tom, v tej, v tom kontexte, ako si vystúpil, by som chcel pripomenúť aj toto, tento sektor národného hospodárstva.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 1:49 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:51

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Žiga, oceňujem vaše rétorické obraty, to bolo naozaj úžasné, ktoré z veľkej časti nehovorili o ničom, ale napriek tomu súhlasím s niektorými kritikami, ktoré ste povedali, ale nebude čas teraz na tie dve minúty reagovať, takže skúsim iba tie dve veci, s ktorými naozaj nesúhlasím, a to je to, že pán premiér sa išiel schovať do Bruselu, to vyzerá naozaj ako taká konšpiračná teória, že, že celý Brusel, celá Európska komisia a všetci napasovali nejaký termín, kedy sa toto, kedy sa zverejní otázka, otázka diplomovej práce, tak aby sa mohol ísť pán premiér schovať do Bruselu. No gratulujem, tak ako to je naozaj úžasná konšpiračná teória. A potom je tam, tam, tá inform..., tá informácia, ktorá už z vašich úst zaznela, že odmietli rokovať, vláda odmietla rokovať o znížení poplatku bankového, veď vy sám ste nedávno povedali, že, že ten bankový odvod viedol k zvýšeniu bankového poplatku, no tak nerozumiem, že, však bolo to za vašich vlád, kedy ste to, kedy ste to, kedy sa tento návrh presadil, a vedeli ste o tom a teraz hovoríte, že odmietali rokovať o znížení bankového poplatku, tak to mi naozaj nejde vôbec, vôbec do hlavy, sa mi zdá, že to vlastne idete sami proti sebe.
Tá tretia vec, ktorú som chcel povedať a ktorú som sa vás spýtal, je,, že teda, že čo považujete za dôvod pre odvolanie vlastne celej vlády vrátane pána Matoviča, že nekoná v záujme občanov. Viem, že za tie dve minúty nezodpoviete, ale naozaj by ma to zaujímalo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 1:51 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:53

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Žiga, najväčší obchodník s drevom na Slovensku, zaujímavé, že práve vy strašíte hospodárskymi škodami, vaše pôsobenie v biznise s drevom tu už dnes bolo spomenuté, ja len pripomeniem, že od vášho nástupu na ministerstvo životného prostredia v roku 2012 rástli vašim firmám tržby, a to až na 40 mil. eur ročne. To len pre predstavu. A zároveň nie tak dávno ste chceli vy a vaši nominanti v štátnom MH Manažmente vyplatiť za súdny spor s Enelom právnikovi Bžánovi viac ako 77 mil. eur, až po medializácií tejto kauzy sa podarilo túto sumu znížiť na 17 mil. eur, čiže ten rozdiel je 60 mil., no neviem, čo iné sú hospodárske škody, ak nie toto.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 1:53 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:54

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, kolegovia, za milé pripomienky.
Pán Kazda, ja som naznačoval, že pán premiér by sa mal zúčastňovať chôdze. Tak ako uteká od problémov a zakrýva sa pri ich riešení rôznymi figovými listami, aj dnes na tomto rokovaní nie je účastný. Už sa bol navečerať doma u rodinky, tak už sa aj vrátil medzitým, tak by sa tu mohol a zúčastňovať tohto tejto schôdze, odvolávame jeho, vláda je podriadená Národnej rade a nemusím vám asi vys..., vy..., vysvetľovať, aké sú kompetencie jednotlivých orgánov štátnej správy a Národnej rady a vlády.
Pán Čekovský, vy ste ešte mladý človek, naštudujte si keď niečo hovoríte, aby ste to hovorili presne a exaktne, naštudujte si aj históriu týchto problémov, ktoré, o ktorých hovoríte, lebo potom vyzeráte smiešne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 1:54 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 1:55

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúcu, vážené dámy, vážení páni, keď som hodnotil pri nástupe vlády programové vyhlásenie vlády a povedal som jasne, že zásadnou slabinou vládnej koalície je samotný predseda vlády Igor Matovič, jeho neskúsenosť zahraničnopolitická nevzdelanosť, diplomatická výbava na úrovni turistu poškodzuje obraz Slovenska v zahraničí.
Je to viac než zrejmé a uvedomujú si to aj na Ministerstve zahraničných vecí, ktoré je plné elitných diplomatov, a som presvedčený, že aj v prezidentskom paláci. Igor Matovič, bez ohľadu na to, že sa priznal, že je plagiátor a zlodej, nemá mentálny predpoklad viesť tento štát. Ak niečo odhaľuje v plnej nahote túto pravdu, je to páve zahraničná politika a jeho až neohrabanosť v tomto priestore. Nechápe jemným pradenám diplomacie, vzťahov a jeho statusy naposledy z Bruselu, kde sa rozhodovalo o bytí a nebytí Európy, pripomínali návštevy turistu, ktorý si fotí všetko okrem toho, že mu nedochádza, kde sa nachádza, čo robí a o čom sa rozhoduje. Jeho neistota, ktorá z neho priam srší z televíznych záberov pri stretnutiach s európskymi lídrami, je priam do očí bijúca. Navyše sa pohybuje v spoločnosti európskych politikov, kde plagiátorstvo a zlodejina sa nenosia.
Chcem pripomenúť, že Pelleginiho vláda vám zanechala Slovensko v skvelej diplomatickej kondícii. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá naštrbila zahraničnopolitické renomé Slovenska, sme zvýšenou diplomatickou aktivitou od Pekingu po Washington, kde Peter Pellegrini rokoval so všetkými svetovými lídrami vrátane Svätého Otca, obnovili renomé Slovenska. Boli sme hrdí, čo sa nám za tak krátky čas podarilo, a preto dnes len v nemom úžase vnímame, čo Igor Matovič reprezentuje na medzinárodnej úrovni. Dovolím si zosumarizovať niekoľko zásadných bodov, ktoré ma vedú k presvedčeniu, že Igor Matovič poškodzuje obraz Slovenska v zahraničí, a že by vládna koalícia mala pristúpiť k jeho výmene.
Po prvé. Už pán poslanec Richter, spomínal testy z Číny, keď ihneď po nástupe novej vlády sme museli s Čínskymi partnermi tlmiť nevyberavé vyhlásenie premiéra Matovičov..., Matoviča o nepi..., nepoužiteľnosti týchto rýchlo testov dovezených z Číny, ktoré podľa neho mali skončiť v Dunaji, ale po okamžitom záujme českej strany sme si ich pre istotu nechali a následne sme s nimi testovali úspešne dôchodcov a zamestnancov v domovoch sociálnych služieb. Neprispelo to k dobrým vzájomným vzťahom medzi oboma krajimani a medzinárodné kuloáre si všimli správanie predsedu vlády ako slona v čínskom porceláne.
Premiér rovnako vzbudzuje obavy, či je schopný lídovať témy, ktoré pred Slovenskom stoja. Z Európskej únie sme získali na pomoc takmer 44 mld. eur. Pred vami stojí zásadná úloha, aby do 15. októbra boli predstavené programy, ktoré pomôžu slovenskej ekonomike a zastavia jej prepad. Doteraz ste neboli schopný doručiť slovenskej ekonomike záchranný balíček v priebehu prvých troch mesiacov vo výške 3 mld. eur a o 500 mil., 500-miliónových investíciách hovoríte ako o úspechu. Podnikatelia vám dnes odkazujú, že je to práve pán Matovič, ktorý brzdí všetky koncepty ekonomickej pomoci. Ako chce lídovať tento človek európsku miliardovú pomoc, keď zlyhal v manažovaní procesov na záchranu ekonomiky počas týchto prvých troch mesiacov? Vymeňte pána Matoviča, pretože štát a ľudia v ňom žijúci sa ocitnú v biede a podnikatelia skrachujú. Ďalší dôvod. Diplomovkový škandál je ťažkou ranou pre dôveryhodnosť Slovenska v zahraničí, v očiach ktorého sa stávame fakt krajinou, v ktorej vládnu plagiátori, podvodníci a zlodeji duševného vlastníctva. Takéto správy sa už objavujú v renomovaných zahraničných médiách v Nemecku, Rakúsku, Česku, ale i v ďalekej Číne. Už som spomenul niektoré nevyberavé komentáre, či už v Českom Reflexe s podtitulkom Z novej slovenskej vlády sa stala banda plagiátorských šašov a klamárov alebo nedávny článok v Süddeutsche Zeitung.
Ako skúsený diplomat viem, že v diplomacii je reakčný čas iný ako v bežnej politike, ale na jeho konci vždy zaznie hodnotiaci verdikt. A ten nemusí byť pre Slovensko potešujúci. Mám možnosť sa stretávať s mnohými zahraničnými diplomatmi pôsobiacimi na Slovensku a častokrát musím priznať, že čelím nie veľmi príjemným otázkam. Obávam sa, že ak táto vláda nezačne naš..., nastolovať štandardnú politickú kultúru, ktorej súčasťou je aj vyvodzovanie politickej zodpovednosti, rýchlo sa z pozície premianta ocitneme na periférii krajín, ktorým je cudzia politická kultúra a rešpektovanie demokratických pravidiel. A to si skutočne neželá nikto.
Zdôrazňujem, že v iných civilizovaných krajinách sa za takéto morálne zlyhanie odstupuje z funkcie. Nie však na Slovensku. Vláda Igora Matoviča pritom sľubovala slušnosť, spravodlivosť a morálnu obnovu spoločnosti. Akosi však zabudla, že v prvom rade treba ísť príkladom a začínať od seba, inak nás dobehne realita. Nie tá Potemkinovská, ktorá bola prezentovaná pánom ministrom Korčokom po sto dňoch vlády, ale tá plagiátorská premiéra Matoviča. A to si ľudia žijúci na Slovensku skutočne nezaslúžia.
Už pán Matovič včera na tlačovej konferencii priznal, že premiéri mali v podkladoch informácie o jeho pli..., plagiátorskom škandále, a obvinil médiá, že oni sú dôvodom, že to mali v podkladoch. Napriek výzvam médií však stále odmieta zverejniť svoju diplomovku. Relativizuje porušovanie zákona. Kriví morálku spoločnosti a tým na medzinárodnej úrovni robí hanbu Slovensku.
Ďalší dôvod. Počas Európskej rady sme zažili bezprecedentný výkon premiéra Matoviča, ale len v tom negatívnom slova zmysle. V mojej diplomatickej kariére som ešte také niečo nezažil. Jeho statusy na Facebooku navodzovali atmosféru šťastného turistu, ktorý spoznáva krásy Bruselu a belgickú kulináriu. V Bruseli pritom išlo o veľa, čo naznačovali statusy iných lídrov. Okrem toho nášho Slovenského.
Premiér Matovič mi začína veľmi pripomínať štýl politiky prezidenta Trumpa, dokonca používa oveľa hulvátskejší jazyk. Uvedomujem si, aké to musia mať na Ministerstve zahraničných vecí ťažké, ak musia obhajovať jeho spôsob komunikácie a vysvetľovať strategickým partnerom, že Igor Matovič je len jeden a na Slovensku je veľa schopných a slušných diplomatov a politikov. Ďalší dôvod. Už na začiatku riešenia koronakrízy prijala vládna väčšina protiústavný monitorovací zákon, ktorý si ihneď všimla aj zahraničná tlač, a týždeň po nástupe novej vlády zapochyboval renomovaný portál Deutsche Welle o skutočných pohnútkach tejto legislatívy. Odcitujem časť tohto článku:
„Niektoré štáty v strednej a juhovýchodnej Európe využívajú krízu COVID-19 na spochybnenie princípov a inštitúcií chrániacich právny štát. Lídrom je Maďarsko, ale nie nie výnimkou. Šírenie koronavírusu slúži ako zámienka pre pochybné obmedzenia aj v iných krajinách regiónu. Na Slovensku“ plá..., „plánuje nová“ stredopladá, „stredopravá vláda prijať zákon umožňujúci štátnym orgánom prístup k dátam od telekomunikačných operátorov. Predseda vlády Igor Matovič v utorok vyhlásil, že sledovanie mobilných telefónov zabezpečí, že ľudia zostanú izolovaní v čase karantény.“
Výzvy premiéra Matoviča na predlžovanie núdzového stavu po uplynutí zákonnej 90-dňovej lehoty pri číslach nakazených na nulovej úrovni vyvolali ďalšie otázniky zo zahraničia. Slovensko sa dostalo do skupiny krajín, ktoré museli intenzívne vysvetľovať neoprávnené obmedzovanie ľudských práv a základných slobôd vrátane práva na zhromažďovanie alebo práva na štrajk.
Viaceré ďalšie kroky vlády, ktoré sa netýkali priamo riešenia koronakrízy, začali taktiež vyzývať veľa negatívnych reakcií našich zahraničných partnerov. Spomeniem iba rozporuplný výber členov Súdnej rady, ktorý bol v rozpore so samotným programovým vyhlásením vlády, následné čistky v štátnej správe a politizácia voľby generálneho prokurátora.
Vážené dámy, vážení páni, ako politik s bohatou skúsenosťou diplomata musím úprimne povedať, že mi vôbec nerobí potešenie vymenovávať tieto diplomatické fauly súčasného premiéra. Možno by sa mohlo zdať, že nás to ako opozíciu môže tešiť, ale nie je to pravda. V hre je totiž viac, ako len vnútropolitický zápas. Tento štát má 27 rokov a za svoju existenciu dosiahol nemalé úspechy na medzinárodnej scéne. Preto ma veľmi mrzí, ako je imidž, ako jej imidž a rešpekt znižuje človek, ktorý do funkcie predsedu vlády nedorástol. To si nezaslúži táto krajina ani ľudia, čo v nej žijú.
Preto náš pokus o jeho odvolanie vnímam vzhľadom na počty v parlamente a vašu väčšinu ako šancu pre iného premiéra, ktorý pochopí podobne ako Peter Pellegrini svoj záväzok voči tomuto štátu a národu, ktorý reprezentuje. Pouvažujte nad zmenou. Určite sa vo vašich radoch nájde človek, ktorý vráti Slovenskej republike dôstojnosť a bude nás reprezentovať na medzinárodných fórach prácou, a nie prihlúplymi statusmi dehonestujúcimi nás všetkých, ktorí v tejto krajine žijeme.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2020 o 1:55 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video