17. schôdza

12.11.2020 - 12.11.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:22 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:12

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Fico, musím oceniť to, že jasne si dokázal jednu vec, zmluva uzatvorená medzi štátnymi hmotnými rezervami z 1. 10. 2020 bola uzatvorená ne-zá-kon-ne. Vyzývame orgány činné v trestnom konaní, aby to preverili. To je prvý bod.
Druhá vec, čo sa týka samotného nákupu testov, chcem sa opýtať: Aká je pravdepodobnosť, že z tých tisícov obcí a miest na Slovensku, ktoré máme, akurát takúto obrovskú zákazku, tzv. diamantovú zákazku získa firma priamo z Trnavy? Aká je pravdepodobnosť, že táto firma má napojenie priamo na Matovičovu manželku Paulínku? Aká je pravdepodobnosť, že Ivan Juráš, ktorý zakladal Liberálny dom zo SaS-ky, je tiež prepojený s týmito osobami? A aká je pravdepodobnosť, že štátny tajomník pán Hypký sa, je spolumajiteľom firmy, v ktorej figuruje človek, ktorý vlastní túto firmu? Jedna k miliónu. Nech to prepočítajú matematici. To znamená, že toto je dôkaz o tom, že toto je jedna obrovská zlodejina. Zlodejina.
Ďalšia vec. Testy, ktoré ste nakúpili, ja položím len jednu otázku. Pán minister, Igor Matovič, tvrdili ste, že keď je pozitívny výsledok vášho antigénového testu, tak bude určite pozitívny aj v PCR testovaní. Takto tu overili niektorí ľudia, tak z jedenástich pozitívnych antigénových testov sa objavilo 10 negatívnych PCR testov. Zdôvodnite to. Prečo to robíte? Tie testy sú nanič! Vy ste tu preháňali ľudí úplne zbytočne. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Mali by ste reagovať na pána Fica.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
12.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:12 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:14

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Fico, ja vás naozaj obdivujem. Vy ste naozaj silný chlap, silný politik a ja by som si vedel predstaviť, teda budem hovoriť za vás, že rád športujete. Ja by som si naozaj vychutnával každý jeden deň, že sa môžem ráno natiahnuť, zhlboka nadýchnuť, dotýkať sa vecí ako pri narodení, obdivovať ich zrakom, možno čuchať, možno aj olizovať veci, aby ste vedeli, ako to chutí, lebo neviem si vás predstaviť v situácii, kedy sa raz rozhodne NAKA si zahrať s vami hru "klop, klop". (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:14 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:15

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Fico, vy ste sa naozaj zrazili s koňom? Nie ste zodpovedný za to všetko rozkrádanie tohto štátu? Mám tomu rozumieť, že "zlodej kričí, chyťte zlodeja"? To vaši ľudia sú momentálne stíhaní vo väzbe. Váš nominant Správy štátnych hmotných rezerv Kičura je v base a pri ňom ste boli ticho.
A to vážne musíte za stranu SMER vystupovať vy, pod ktorého krídlami sa toto všetko dialo? A to vážne sa nenájde nikto iný, ktorý by za vašu stranu vystupoval? Dvanásť rokov ste tu šafárili a to neboli miliardy, milióny, ale miliardy eur, ktoré ste tomuto štátu ukradli. Rozdiel je v tom však, že ak sa preukáže porušenie pravidiel u nášho nominanta, tak ten sa bude aj zodpovedať.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:15 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:16

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, 14-miliónový vývar pre Matovičovu mafiu. Oni obchodujú s ľudskými životmi, oni obchodujú so zdravím, oni obchodujú so slobodou. A ešte si to predseda vlády Igor Matovič dovolí nazvať atómovou bombou. No, to jediné, čo to má spoločné s atómovou bombou, že to bola zlodejina ako Hirošima. Zlodejina ako Hirošima! Štrnásť miliónov, neuveriteľné!
Viete, ja vám poviem tú chronológiu slovenskej atómovej bomby.
17. októbra povedal Igor Matovič, že pokiaľ mu tá jeho celonárodná špajchlovačka nevyjde a nezachráni Slovensko pred COVID-om, tak odstúpi. Toto doslova povedal 17. októbra.
Potom po testovačke povedal, že výsledky testovania sa dostavia a ten dosah bude zrejmý o dva týždne. To je mimochodom zhruba dnes.
Tak si pozrime dnešné čísla, pán minister. Pozrime si, aký máme nárast nakazených. Je to takmer 2 600 nakazených a je to pomerovo 20,5 %. To sú rekordné cifry. A my máme vážne obavy, že ide o dôsledok práve Matovičovej špajchlovačky, lebo ľudí nanútil, aby tam išli, čakali v radoch, stretávali sa v čase, kedy bolo dôležité mať tú zníženú mobilitu na Slovensku. To znamená, on je príčinou toho, že dneska sú ľudia nakazení.
A práve preto sme dali trestné oznámenie na Igora Matoviča za zločin, trestný čin verejného ohrozenia. A ďalšie trestné oznámenie naňho ide za zosnovanie organizovanej zločineckej skupiny, ktorá pripravila túto zlodejskú Hirošimu, 14-miliónový vývar, túto mafiánsku zlodejinu.
A som presvedčený, že pokiaľ sa spamätajú jedného dňa aj tuto intelektuálni titani z pravice, ako je Pročko, tak konečne pochopia, že zlodejom je tu Matovič (potlesk) a mafiou je Matovičova vláda.
Ďakujem. (Reakcia z pléna: "Bééé.")
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:16 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:18

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Fico, ja, ja chápem, že vám tečie do topánok, len by ste mali odhadnúť nejakú mieru a nevystupovať tu v takýchto kŕčoch. Snáď ste si okrem hry na investigatívca teda splnili aj všetky povinnosti a nahlásili ste všetky podozrenia polícii a ostatným orgánom, pretože, ako vidíte, spravodlivosť ľudí dobieha, vidíte to aj vo svojom okolí. Koniec koncov váš blízky priateľ pán Kičura, ktorý je vo väzbe, ešte nedávno ste ho držali v Správe štátnych hmotných rezerv a ten človek v stave najvyššieho ohrozenia obyvateľstva zanechal vybrakované sklady a vlastný trezor si futroval zlatými tehlami.
Jeden si takto napchával trezor zlatými tehlami, druhý váš kamarát balil peniaze do alobalu. Stačí si spomenúť na to, akým spôsobom ste obstarávali zariadenia napríklad v Nemocnici sv. Michala aj s pánom Kaliňákom. Úrad verejného obstarávania potvrdil, že tam boli predraženia od 50 do 100 %. Manipulovali ste s tendrom, vyhrala jedna firma, ktorá nakupovala 900 rôznych položiek od kancelárskej spinky až po špeciálne CT-čká. Takto vy ste bačovali v zdravotníctve a dnes v podstate sa tvárite, ako vy dokážete vyhodnotiť takéto nákupy. Defibrilátory, ktoré inde stáli 6-tisíc, vy ste nakupovali za 12-tisíc a takýmto spôsobom ste len v prípade jednej nemocnice ukradli chorým ľuďom 5 až 10 mil. eur. Výsledkom je, že tu po vás zostalo rozkradnuté zdravotníctvom s akútnym nedostatkom zdravotníckeho personálu.
No napriek tomu robíme všetko pre to, aby sme zvládli túto nebezpečnú pandémiu. Máme za sebou najväčšiu logistickú operáciu v dejinách Slovenska. Sme vzorom pre okolité krajiny a popritom všetkom, ako som už povedal, dobieha spravodlivosť mnohých vašich ľudí. To je to, čo vás v skutočnosti trápi.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:18 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:20

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Fico, ja možno prekvapivo vítam vaše vystúpenie, a to preto, lebo jednak to je úlohou opozície, poukazovať na veci, o ktorých si myslí, že koalícia robí nesprávne. To je úplne v poriadku. Na druhej strane je to pre nás pripomienkou, že nesmieme poľaviť v tom, aby sme išli po tých, ktorí stokrát horšie veci robili v minulosti.
A keď sa tu hovorí o podaní trestných oznámení, určite to urobte, len nie som si istý, že komu ich podáte? Lebo všetci tí vaši kamaráti, tí momentálne sú trestne stíhaní alebo sú vo väzbe. (Reakcie z pléna.) Podajte, komu chcete, ale najprv ideme po poradí. Treba vyriešiť tie vaše zlodejiny, nie stokrát, tisíckrát väčšie, a tú vašu devastáciu tohto štátu a hlavne právneho štátu, to musíme vyriešiť a potom, samozrejme, môžme riešiť aj tie menšie veci, o ktorých hovoríte vy. Ja som, ja som vždy za to.
A krátka pripomienka k tomu, čo ste hovorili, keď ste hovorili o Gorile. Prečo sa Gorila nevyšetrila? Koho to bola zodpovednosť? Mali ste ju vyšetriť, veď ste boli pri moci. Všetko to boli vaši ľudia! Ja vám poviem prečo. Lebo v Gorile ste boli namočený hlavne vy. A vy môžete hovoriť, že Dzurinda a tamto, ono. Prosím, prečo ste Dzurindu trestne nestíhali, ak na to bol dôvod? Ja vám poviem prečo. Lebo ste to boli vy, kto na Vazovovej pil Colu s Haščákom. Vy!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:20 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:22

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. No tak poďme k veci. Vráťme sa skutočne k tomu, o čom hovoril pán predseda Fico, za čo mu veľmi pekne ďakujem preto, lebo už tie vaše reakcie sú jasné z toho, že vy máte strach. (Reakcie z pléna.) Vy máte neuveriteľný strach. (Výkriky v sále.) A teda, aby som bol, aby som bol úplne konkrétny, viete, ak je toto pravda všetko, tak toto je lúpež storočia, za ktorú budete niesť zodpovednosť aj vy.
A aby ste sa ešte viacej smiali, tak vám poviem ešte jednu vec. Viete, dámy a páni, žiadna vláda nie je poslednou vládou a žiaden premiér nie je posledným premiérom. A verte mi, že všetko vás dobehne a vy budete sa potom skrývať v tých vašich zamestnaniach preto, lebo mnohí z vás tu už skutočne v tom ďalšom volebnom období nebudú a budú na to spomínať ako čiernu škvrnu vo svojom živote.
Čiže žiadna vláda nie je posledná, žiadny premiér nie je posledný, a keď niečo skutočne trestnoprávneho existuje, tak vás to strašne dobehne a nielenže sa budete hanbiť, to najmenej, možno aj čosi viac.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:22 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:23

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Fico v svojom vystúpení hovoril aj o kvalite týchto testov, ku ktorým sa nechcel teda bližšie vyjadrovať, ale ja by som predsa len si dovolil zacitovať z príbalového letáku k týmto nakúpeným testom, pretože si myslím, že to je naozaj kľúčová otázka aj v tomto celom obchode.
Kde v príbalovom letáku je napísané a teraz odcitujem: "Tento test je určený iba zdravotníckym pracovníkom a laboratóriám a používa sa so zámerom včasnej diagnostiky infekcie SARS COV 2 u pacientov s klinickými symptómami infekcie SARS COV 2. Testom sa získa iba počiatočný skríningový výsledok. Tento produkt je určený výlučne na lekárske účely a nie je určený na osobné použitie."
A v súvislosti s teraz predkladaným návrhom zákona. "Test a interpretáciu výsledkov by mal vykonávať školený zdravotnícky pracovník. A výsledok tohto testu by nemal byť jedným a jediným základom pre stanovenie diagnózy, vyžaduje sa konfirmačné testovanie."
Takže sa súčasne pýtam pána ministra, že akú kvalitu majú tieto testy a čo preukazujú aj v súvislosti s tým, aké percento máme ako výsledky z PCR testov a aké percentá vyšli ako výsledok z testovania práve týmito inkriminovanými testami?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:23 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:24

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ak na tom, čo ste hovorili, niečo je, tak podobne ako pán Baránik si myslím, že je, sú na rade orgány činné v trestnom konaní a ako hovorí váš bývalý nemenovaný kolega, padni komu padni, nech to vyšetria a s prípadnými vinníkmi sa vysporiadajú.
Ja si tu však dnes pripadám tak vcelku ako takom zvláštnom sne. Pretože autentický mladý fašista nám tu nadáva do fašistov a niekto, ktorého nominanti jeden za druhým končia vo vyšetrovacej väzbe, nás tu obviňuje zo zlodejstva.
Karel Kryl mal taký, taký text, viete, a prosím vás, berte to tak trochu ako hyperbolu, že "na rohu ulice vrah o morálce káže". No ale ja mám také déja vu, keď, teda z vás a tých ostatných, tu dnes počúvam.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:24 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:25

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Fico, mne bolo veľmi zvláštne, keď ste vy tu rozprávali o korupcii. Predsa vy ste otec korupcie na Slovensku abo možno aj v celej Európe, lebo poviem ja, to, čo predvádzala bývalá vláda, to nepredvádzal fakt v Európe asi nikto.
Keď sme tu spomínali aj tie ceny tých testov, tak ste zabudli povedať, že v bode 3.2 píše, že v cene sú zahrnuté aj clá a prepravné náklady a tak ďalej atď. Teda ak niečo rozprávate, buďte, prosím, konštruktívny a prestaňte klamať. To je prvé.
A vy a vaša bývalá vláda SMER ste boli za tie roky nesociálni, arogantní a zazobaní. A to je pravda. Fungovali ste ako mafia, správali ste sa ako mafia, klamali ste ako mafia a dúfam, že skončíte za mrežami ako mafia.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:25 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video