17. schôdza

12.11.2020 - 12.11.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:30 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:26

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Fico, zároveň aj bývalý predseda, premiér Slovenskej republiky, bývalý, zmienili ste sa v rozprave, že my kradneme ako straky. Nenechajte sa, prosím, vysmiať, pán poslanec. Vy nám idete kázať o morálnosti? O morálnom správaní? Dvanásť rokov ste tu systematicky, ale systematicky rozkrádali štát. Rozobrali ste nás občanov naozaj doslovne do, do všetkých možných len skrutiek. Nasľubovali ste tu občanom hory-doly. Vy sám dobre viete, pán poslanec a bývalý premiér, čo všetko ste tu nasľubovali a nebudem tu teraz naozaj do detailov rozprávať.
Roky ste bývali, roky ste bývali u daňového podvodníka a zároveň suseda Kočnera. Dnes všetci vieme, kto bol Marian Kočner a kto je Marian Kočner. Ľudia občania nie sú hlúpi, naozaj nie sú hlúpi. Po dvanástich rokoch vašej práce ste dostali jasné, tvrdé vysvedčenie. Nestačí vám, pán poslanec?
Poďme ďalej. A tá vaša chobotnica, pán poslanec, nemá naozaj obdobu a nie je ani porovnateľná s mafiou Talianska.
A na záver môjho monológu, pán poslanec, dovoľte mi len povedať toľko, ako povedal pán poslanec Pollák, len nadviažem, klop-klop.
Ďakujem. (Potlesk jedného poslanca.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:26 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:28

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán predseda Fico, povedali ste chronológiu, ktorú by som ešte aj trošku doplnil, pretože je to potrebné dať aj trošku do kontextu.
Viete, ako sa zrodilo vlastne celoplošné testovanie? Zrodilo sa tak, že na stretnutí v Bruseli to povedal pán Matovič ako prvej kancelárke Merkelovej. Prezidentka ešte ani netušila, o čo ide. Potom sa vrátil späť a povedal, že v podstate to musel držať všetko v tajnosti, pretože obstarávali nejako v tajnosti nejaké antigénne testy. V podstate celú tú tajnosť vedeli, prešlo niekoľko týždňov, tuším, že tri týždne, a slávnostne alebo záchranne sa postavili pred kamery a pán premiér Matovič povedal, že musíme spustiť narýchlo veľkú akciu, kde môžu byť aj chyby, aj ohrozenia, narýchlo, to znamená, tie tri týždne o tom vôbec nevedel, ale narýchlo teraz potrebovali spustiť testovanie.
To všetko jasne hovorí o tom, že ako to bolo pripravené. Nehovoriac o tom, že armáda bola zapojená do celej tejto činnosti bez toho, aby prezidentka o tom rozhodla, ale to už sme viackrát spomínali.
No a k tým testom, antigénom, o tom už je veľa, veľa povedaného. Nehnevajte sa, ale ak hovoríte, že sa niektoré krajiny od nás nejakým spôsobom inšpirujú, tak mi povedzte ktoré? Ja neviem o žiadnej krajine, ktorá by sa od nás inšpirovala. Ja si len pamätám naposledy, že v Anglicku využili testovanie v Liverpoole, ale nie tak, že iba rýchlotestom, ale troma rôznymi testami, ktoré vzájomne potom porovnajú a povedia, tak tieto sú pre nás dôležité a potom budú lokálne testovať tam, kde to bude nevyhnutné.
Čiže, dámy a páni, vláda vystavila sloven... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:28 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:30

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja na rozdiel od niektorých kritikov by som chcel oceniť vystúpenie pána poslanca Fica. Chcel by som vyzdvihnúť predovšetkým jeho odvahu. Prevažujem za prejav veľkej odvahy, keď pán poslanec Fico hovorí alebo použije vo svojom príhovore, dokonca opakovane, slovné spojenie zločinecká skupina. Keď to hovorí človek, za ktorého vlády sa z vedenia polície stala zločinecká skupina a momentálne sa nachádza vo väzbe.
Za prejav odvahy považujem aj to, že pán poslanec Fico tu pekne rozoberá nákupy štátnych hmotných rezerv, ktoré keď boli vedené jeho kamošom Kajetánom Kičurom, ktorý si odkladal zlaté tehličky, zlaté tehličky niekde doma, lebo asi, asi nemal inú možnosť. Inak by ma zaujímalo, či by si ich zobral so sebou aj do tých Košíc, keby ste sa tam spolu dostali na ten Ústavný súd. Tak on, keď bol šéfom hmotných rezerv, tak zjavne zmanipulované súťaže vyhrávali eseročky, ktoré sa nieže zapísali do registra partnera, partnerov verejného sektora pred trištvrte rokom, ale sa zapísali deň pred tým, ako podpisovali zmluvu, a vznikli pár dní pred tým, ako podpísali, podpísali zmluvu.
A chcel by som oceniť aj to, že ste, pán poslanec Fico, použili vo svojom vystúpení slovo vývar, tak vám to úplne pekne plynulo z úst, až som si spomenul na ten rozhovor vášho pána ministra Počiatka s Dobroslavom Trnkom, generálnym prokurátorom, ktorý si ho nahral, kde sa bavili o vývare, ktorý vám pán Slota uprel, "ešte aj Fica oholil, do ..., lebo nedal mu z toho polku, ale nejak inak ho domotal, úplný kráľ". Čiže hovorí, váš minister hovorí, že vy ste boli zvyknutý brať polku, teda ten vývar. (Potlesk, smiech a pokrik v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:30 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:32

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcem reagovať, ale Ondro mi zobral môj úvod, pretože Počiatek naozaj hovoril: "Ten Slota, k.k.t, vyňúral skvelý kšeft, vymyslel si predaj emisných kvót, predal to americko-japonskej vy.b.n. konzorciu za 2,2 miliardy, on to predal, ešte aj Fica oholil, do p..., lebo nedal mu z toho polku, ale nejak inak ho domotal, úplný kráľ."
Bože, Robo, teba oholil niekto? (Smiech v sále.) To by si sa mal sťažovať.
Robo, rozprávaš tu o manželkách ľudí, ty, Robo, ktorý, pripomeniem ti, Svetlana Ficová, manželka predsedu SMER - SD, figurovala podľa stavu z roku 2010 ako spolumajiteľka v 708 firmách (pozn. red: znenie "708 firmách" povedané s krikom) registrovaných v zahraničí v rôznych daňových rajoch spolu s istou inžinierkou Zuzanou Herichovou, ktorá zhodou okolností asistovala pri jednej z kúpno-predajných zmlúv diamantovej bane v Juhoafrickej republike."
Robo, musím ťa pochváliť, triezvy si to hovoril, fantázia! Vážny tu tiež nezaspí dneska, takže úplne som spokojný.
Ale musím ti povedať, Robo, teba poznám od roku 1996, keď sme hrávali futbal spolu, Robo, nikto ťa nemá rád (povedané s iróniou). Teda jak ti tam, jak ťa tam prefackal vtedy ten asistent kamery, keď si hral ako, ako blbec (povedané so smiechom) a potom si tam plakal v kúte. (Zasmiatie sa v sále.) Ale chcem povedať, keď ste prišli aj s Ftáčnikom za mnou a keď ste plakali, že chcete vystupovať, tak ste, tak si mi rozprával, pred vystúpením si mi rozprával, Robo, že ja to tu zmením, to Slovensko bude iné, ja nepôjdem nikdy s Mečiarom, Mečiar je zlodej. No o pár rokov si, Robo, s tým zlodejom kšeftoval. Ty si tam tak spieval falošne (povedané so smiechom), Fico, a to falošné ti zostalo.
Ale opakujem, naozaj, keď dáš to trestné oznámenie, ja som sem prišiel kvôli tomu, že aj naš... našich ľudí buď chcem kontrolovať, a ak to dáš, Robo, to trestné oznámenie, ja osobne budem kontrolovať, aby to tak bolo.
A veľká pochvala, si triezvy. Super, Robo! (Rečník zatlieskal. Potlesk v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:32 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:34

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán predseda Fico, veľmi pekne ti ďakujem za veľmi trefné, odborné a hlavne vecné a podložené vecné argumentačné vysvetlenie tohto kšeftu premiéra Matoviča a ďalších koaličných partnerov.
Bohužiaľ, dámy a páni, keď vidím, ako vystupujú hlavne koaliční poslanci, či v prípade vystúpenia predsedu Roberta Fica a vlastne ich reakcia, vás, ktorí sedíte od nás naľavo, tak myslím si, že z tohto parlamentu sa stala jedna veľká katastrofa.
Ja poviem otvorene, že voľakedy ešte, keď som chodil na vysokú školu, som mal mienku o parlamente, o inštitúcii, ktorá má úroveň. Vždy to bolo o tom, že keď niekto povedal, že ide do parlamentu, tak vždy to tak pôsobilo. Ale, bohužiaľ, teraz realita je úplne niekde inde. Ľudia ako pán Pročko a ďalší, ktorí dokážu tlieskať a vykrikovať v tomto pléne, nemá žiadnu úroveň. (Potlesk.) Treba si - vidíte, pán Pročko si zase zatlieska.
Ale treba sa vrátiť k celoplošnému testovaniu. Celoplošné testovanie, ktoré vzniklo v hlave premiéra Matoviča a následne možnože na nejakom stretnutí s pánom Krajčovičom, kde si dohodli, že v rámci Trnavy vo firmičke nakúpia nejaké kórejské rýchlotesty, ktoré v dnešnej dobe sú už evidentne preukázateľné, že sú neni spoľahlivé, že to bolo nezmyselné. A tak ako aj ďalší kolegovia povedali, výsledok toho dvojtýždňového testovania je taký, že aktuálne máme zo včera ďalších vyše 2 500 infikovaných a to percento je strašne vysoké.
Tento kšeft, ktorý spravila terajšia koalícia, je niečo nepredstaviteľné a myslím si, že široká verejnosť to vidí a všetko ukáže v... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:34 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:36

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Fico, ja naozaj úprimne rozumiem vašim obavám. Vy ste žili v takomto svete, takto to fungovalo, ale ja si na rozdiel od kolegov myslím, že to nesmieme používať na to, aby sme neodpovedali na otázky a máme byť rovnako kritickí sami k sebe, ako sme boli k vám, a preto si myslím, že pri takomto veľkom nákupe, ešte navyše, ktorý sa nedal z časových dôvodov robiť cez ten dynamický nákupný systém, sú otázky úplne namieste a našou úlohou je na ne odpovedať. A preto sa o to idem trošku posnažiť, aspoň tých vecí, čo sa týkali SaS-ky.
Áno, Ivana Juráša poznáme, dokonca aj ja osobne ho poznám. Mám informáciu o tom, že v tej Lambe, Euro Lambda bola vlastne založená od 2003, do roku 2006 bol v predstavenstve a potom do 2010 v Dozornej rade. Odvtedy s ňou nič nemá, v 2007 predal akcie inému pánovi.
Čo sa týka nákupu, 9. októbra štátne hmotné rezervy dostali žiadosť od ministerstva zdravotníctva so špecifikáciou testov a vlastne poslali ešte v ten deň mail dvadsiatim záujemcom, ktorí sa ohlásili už predtým na tú, na tú predošlú akciu, ktorých mali, kde nakupovali.
12. októbra zasadla komisia a pozvala na toto rokovanie, na ktoré prišlo len deväť firiem, a tá komisia sa skladala zo zástupcov ministerstva zdravotníctva, Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo, štátne hmotné rezervy, no a odporučili podpísať zmluvu s piatimi, ktoré spĺňali podmienky. Dve firmy ale následne zásadne zmenili teda svoje podmienky, a tak komisia zasadla ešte raz a odporučila tie tri firmy, ktoré nakoniec podpísali ten kontrakt. Ten kontrakt sledovalo a podrobilo dohľadu aj napríklad nadácia Zastavme korupciu a vyjadrili sa, že naozaj neurobil štát žiadnu chybu.
Tak ja len odpovede, myslím si, sú v tomto namieste.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:36 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Možno chcem od vás, ináč ďakujem za veľmi dobré a faktografické vystúpenie pána poslanca Fica, ale možno chcem od vás veľa, ale chcem len trochu objektivity, aby ste robili, objektívne sa pozerali na vec, a reagujem, mimochodom reagujeme na vystúpenie pána Fica na COVID testy a zo strany opozície, či súčasnej koalície, pardon, nezaznelo ani jedno slovo k vystúpeniu pána Fica. Naopak, zaznelo veľmi veľa obvinení, z ktorých mimochodom žiadne nie je ničím podložené. Takže sa ešte raz pokúsim, aby ste sa aspoň zamysleli nad tými faktami, ktoré tu odzneli.
7. 3. 2020 sa zapísala firma Eurolab Lambda do zoznamu podnikateľských subjektov, ktorí môžu obchodovať so štátom. Do 7. 3. neobchodovala so štátom táto firma vôbec, 7. 3. je dátum cca desať dní po voľbách. Zamyslite sa nad tým, prečo je to takto? Zamyslite sa nad tým, prečo sa zrazu roztrhlo vrece s lukratívnymi zmluvami na COVID testy? Boli tri zmluvy urobené v priebehu jedného mesiaca, v priebehu, v priebehu októbra 2020 a zase sa zamyslite nad tými rôznymi cenami. Jedna cena je 2,64 za kus, druhá je 3,95 za kus, tretia 5,83 za kus a dokonca v režime priameho rokovacieho konania, ktoré bolo podľa môjho názoru urobené neoprávnene.
Ešte aj nástenkový tender, ktorý toľko kritizujete, zverejnil tento tender aspoň na nástenke. To znamená, aspoň uzatvorený okruh ľudí mohol vidieť do toho tendra. (Smiech v sále.) Vy ste úplne zakryli pod pláštik utajenosti tento tender. Všetky tri tendre, ktoré ste kľudne mohli pred dvomi, pred tromi mesiacmi obstarávať. Zamyslite sa nad tým, čo hovorím, hej?
Ďalej. Boli ignorované nedoplatky voči štátu z tejto firmy a podľa mňa to zakladá na neplatnosti zmluvy.
Posledné chcem povedať, neboli v tej zmluve, ani v jednej, zadefinované kvalitatívne parametre. Však to kupujete mačku vo vreci. Nikde nie je ani slovo o tom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:38 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:40

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Tri všeobecné poznámky, pretože nemá význam konkrétne (výkrik v sále) komentovať vystúpenia.
Predovšetkým chcem povedať, čo je dôležité, že nikto z tých, ktorí vystúpili s faktickými poznámkami... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, dajte si, prosím, rúško, lebo sa tu budeme zas naťahovať, a pokojne majte vrátené dve minúty.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Po prvé vráťte mi čas.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Samozrejme.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Keby som chcel, pán podpredseda, tak vás môžem požiadať vystupovať v parlamente úplne bez rúška. Veľmi dobre to viete, tak dovoľte, aby som mohol aspoň do mikrofónu hovoriť bez rúška chvíľu. (Nesúhlasná reakcia z pléna.)
Tak sa vzdávam faktickej poznámky. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:40 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:41

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Ako ďalší v rozprave pán poslanec Erik Tomáš. Nie je v rokovacej sále. Tým pádom vyhlasujem rozpravu za skončenú. Chcem sa spýtať, pán navrhovateľ, pani spravodajkyňa, máte záujem reagovať? (Reakcia z pléna.)
Odpustite mi, moja chyba, naozaj sa ospravedlňujem. Samozrejme, ústna.
Kto sa chce prihlásiť do ústnej? Nech sa páči. Nikto. Nikto. Nech sa páči, pán minister? Nie.
Pani spravodajkyňa. A potom budeme hlasovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 14:41 hod.

Mgr.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:42

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Tak ako v predchádzajúcej rozprave som takisto počúvala aj v tejto rozprave. Aj som si zapisovala. Bolo tu strašne veľa otázok položených a začínali slovíčkom prečo. Prečo predražený nákup, prečo sa muselo riešiť takýmto spôsobom, prečo, prečo, prečo? Po určitých prečo som už prestala tieto slovíčka rátať, ale, lebo ich neviem zodpovedať, pretože boli pre mňa vôbec neopodstatnené.
No a ja tu mám tiež pripravených niekoľko prečo. Prečo boli v marci 2020 štátne hmotné rezervy prázdne? Prečo sú nemocnice v takom žalostnom stave po 10 rokoch vládnutia strany SMER? Prečo ste neriešili, nepočúvali vyše 12 rokov prosby, protesty, zúfalstvá sestier, lekárov, zdravotníckych pracovníkov? Prečo týchto protestujúcich ste len trestali a nevypočúvali? Nevypočúvali ich hlasy. Prečo dokonca musela niektorých protestujúcich polícia z Národnej rady vyvádzať ako trestancov? Prečo ste zvýšili zisky firiem na viac ako 23 %, ktoré pôsobili v oblasti zdravotníctva z toho titulu, že boli o tom rozsiahle štúdie, kde tieto firmy v Európe mávali štandardne zisky 2 až 3 %, u nás to bolo cez 23 %? Prečo ste si vlastne neprečítali tie publikácie "Chorobopis slovenského zdravotníctva", "Akými chorobami trpí slovenské zdravotníctvo"? Prečo tí, ktorí sa snažili zmeniť zdravotníctvo k lepšiemu a poukazovali na krivdy, boli následne len prenasledovaní, perzekvovaní, trestaní?
Prečo sa nebojím o tom hovoriť? Viete, lebo keď pán kolega Jarjabek povie, že my tu už nebudeme sedieť, lebo sme poslancami na jedno volebné obdobie, ja sa vôbec nebojím toho, že nebudem poslancom. Sedemnásť rokov som študovala na povolanie sestry, 17 rokov som sa popri práci vzdelávala. Pre vás je to možnože smiešne a takto sa aj správate k zdravotníctvu. Vysoko dehonestatívne. A, bohužiaľ, je to pre vás príznačné.
Preto sa nebojím, pretože pokiaľ budem zdravá, tak prácu sestry, keďže už možno na Slovensku nebudem vítaná, budem vítaná v ktorejkoľvek krajine v Európe, pretože zdravotníckych pracovníkov nie je dosť. A vďaka komu ich nie je dosť? Položme si tú otázku prečo.
Prečo vám teraz vadí, že táto vláda postavila ochranu života ľudí, zdravie nad svoje osobné záujmy? Prečo vám to tak strašne vadí? Prečo neodložíme to politikárčenie a v týchto ťažkých časoch nezačneme všetci spoločne podávať tú pomocnú ruku? Mohli sme to začať už pri plošnom testovaní.
Ja opäť a znova budem z tohoto miesta ďakovať všetkým mojim kolegom, vláde, konkrétne premiérovi, vojsku, polícii, všetkým zdravotníckym pracovníkom, dobrovoľníkom, každému jednému človeku, ktorý priložil pomocnú ruku. Každému jednému občanovi, ktorý sa zodpovedne prišiel otestovať, aby zistil, či môže ohroziť svojich najbližších.
Viete, ja vám poviem tú skutočnosť, ktorá sa stala aj v tých regiónoch, že pri tom prvom testovaní boli ľudia naozaj veľmi, veľmi vystrašení. Nevedeli, čo od testovania očakávať. Ale už pri tom druhom testovaní zistili, že majú tú dôveru v tie testovacie tímy, a boli spokojní z toho, že urobili všetko pre to, aby ochránili seba a svoje okolie. A za toto, za toto ja ďakujem všetkým tým, ktorým (ktorých, pozn. red.) som spomínala, že vlastne za toto sa obetovali.
A naposledy, skutočne, prečo nepočúvame a nechceme vidieť aj výsledok tohto testovania len preto, že to nenapĺňa vaše politické ambície? Tak toto by sme mali zmeniť.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.11.2020 o 14:42 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video