18. schôdza

24.11.2020 - 17.12.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.12.2020 o 11:47 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:42

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ako si povedal, Marian, preto je to tu, lebo pán Matovič si to tak želá. A ako vidíme z jeho doterajšieho vládnutia, tak on nebude mať problém toto predlžovať po devätnástich dňoch absolútne žiadny. Nič mu v tom nebude brániť a odvolá sa na diagnózu, modrú knižku, na hlavu a podobne. To znamená, nič mu v tom nezabráni, aby toto nezneužíval a každých 19 dní to dával. Z doterajšieho jeho vystupovania nemám iný pocit a verím, že aj ostatní, že toto nám reálne hrozí. Vy sa radi odvolávate na Benátsku komisiu, keď vám to vyhovuje, ale keď Benátska komisia má opačný názor, tak zrazu tuto Alino ju ignoruje a smeje sa, keď čítame, že čo presne odpovedala na dotazy Benátska komisia. Takže keď vám to vyhovuje, ste za, keď nie, ste proti. Farizejstvo a vládnutie to nemá hraníc, aké je v tejto situácii na Slovensku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.12.2020 o 11:42 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:44

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Podľa mňa kolegovia z koalície, poslanci, chápu logiku toho nášho návrhu, ktorý tu bol viackrát odprezentovaný a chápu aj nezmyselnosť toho vládneho návrhu, najmä vo veci toho dodatočného vyslovenia súhlasu Národnou radou, ktorý je naozaj zbytočný a dá sa s tým výrazne manipulovať. Ale strach im nedovolí, aby niečo takéto podporili. A toto je to nebezpečie, že nehlasujú podľa svojho svedomia, ale podľa toho, ako im niekto prikáže. A ten niekto, kolega v tej štatistike tiež ešte neuviedol kolónku, úroveň predsedu vlády tých krajín, ktoré tu definoval a úroveň predsedu vlády Slovenska. Čiže toto je to nebezpečie, naozaj aj to tu veľakrát odznelo a je to naozaj problematické, to hlasovanie, ktoré v súčasnosti bude. A preto by bolo vhodné podporiť ten pozmeňujúci návrh z opozície, ktorý tu zaznel. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.12.2020 o 11:44 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:45

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Kotleba, vy nazývate pána premiéra pána Matoviča, že je psychopat. Neviem, či si uvedomujete, že je to súčasný premiér a mali by ste mať trošku úctu voči človeku ako takému. (Reakcia z pléna.) Vám to príde smiešne, no mne to smiešne naozaj nepríde. Ale poďme teda k núdzovému stavu, o ktorom ste sa viackrát zmienili.
Vedzte, že pán Matovič, ja nie som jeho ovečka, ja to hovorím ako občan Slovenskej republiky, nie ako poslanec, vedzte, že pán Matovič chce a úprimne mu záleží na zdraví každého občana Slovenskej republiky. Včera či predvčerom sme mali viac ako 5-tisíc nových nainfikovaných ľudí, päťtisíc. To si nemyslím, že je úplne normálne. A nie je to rozhodnutie len pána Matoviča, je to rozhodnutie aj konzília pandemickej, či Ústredného krízového štábu. To sú odborníci, to sú lekári. Nikto to tu nespochybňuje, čiže toto majme, prosím pekne, na pamäti, že vďakabohu, že Matovič, ako vy vravíte psychopat, jemu naozaj záleží na zdraví každého občana Slovenskej republiky.
Núdzový stav tu viackrát opomenujete, ale vy, vaši poslanci medzi nami to pravidelne porušujete, pravidelne to porušujete, manifestujete, chodíte, pán poslanec Suja chodí pred jeho dom, tam sa vyhrážate, truhlu používate ako symbol poslednej rozlúčky. Neviem, či vám, neviem, či vy ste otec, pán Suja. Ste otec? (Reakcia z pléna.) Čiže ja len, len zareagujem. (Smiech v sále.) Tak sa vyhrážate jeho rodine, to tiež neni úplne normálne, to vôbec neni normálne, to je až, by som povedal, psychopatické, čiže asi toľko.
A čo sa týka toho lyžovania, viete, tam sú podmienky, že lyžovať ľudia môžu ísť, pokiaľ budú mať antigénový test nie starší ako 72 hodín. Čo sa týka reštaurácií samotných, áno, bohužiaľ, sa to musí, musia sa tie, tie reštaurácie zrušiť, resp. no už to nestíham, bohužiaľ. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.12.2020 o 11:45 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:47

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Položme si otázku, prečo táto vláda potrebuje núdzový stav? Odpoveď je jednoduchá. Táto vláda potrebuje núdzový stav, pretože nemáme žiadny reálny, zrozumiteľný epidemiologický plán, ako bojovať s epidémiou koronavírusu. To je naozaj škoda. Od leta sme sa na to mohli pripraviť, ja myslím, že času bolo dosť. Nerozumiem, prečo takýto plán nemáme a prečo ho vlastne nepoužívame. Mne sa napríklad celkom páči plán od pána ministra Sulíka. Regionálne testovanie, regionálny lockdown, úplne excelentne. Ale zatiaľ nič, k ničomu takémuto nedošlo.
Áno, za včera máme 5-tisíc nových prípadov, nemocnice kolabujú, tie už kolabovali dávno a naozaj je to katastrofa, je to depresívne poznanie, ako to teda funguje. A tie naozaj veci sú často nezmyselné. Nerozumiem napríklad zavreté školy druhý stupeň, prvý stupeň otvorený, otvorené lyžiarske strediská. Ja napríklad na ambulancii som mal predvčerom 35 ľudí, ktorí sedeli vedľa seba, lebo nemajú kde inde sedieť, ale 30 detí alebo 20 detí v triede sedieť nemôže. Tie naozaj opatrenia by mali byť zrozumiteľné, jasné a mali by to riadiť odborníci a nie politici. A ak sa niečo prijme, tak musíte niesť za to zodpovednosť aj politickú. Ja chápem, že vždycky sa budú nakoniec počítať úmrtia, koľko ľudí zomrelo, ale nemôžte kvôli tomu, aby ste mali čo najlepšie čísla, deprimovať túto spoločnosť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.12.2020 o 11:47 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:49

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kotleba, zaujala ma tá vaša myšlienka, že prečo sa to navrhuje predĺžiť o 40 dní, keď základný stav, základný núdzový stav alebo maximálny núdzový stav je 90 dní, že 40 a 90 nie je žiadny pomer. A naozaj 40 deleno 90 je 0,4444 až do nekonečna, 90 deleno 40 je 2,25. No hneď vidno, že teda reaguje poslanec, ktorý má záľubu v číslach a v matematike a v číselnej symbolike. Tak rozmýšľam, že akoby, ako by to bolo dobré urobiť teda, aby ste s tým aj vy boli spokojní. Povedzme, že by sa mohol núdzový stav predĺžiť o 88 dní a potvrdzoval by sa do 14 dní, alebo 14 dní vopred a bolo by to, že 1488. To by bolo také v poriadku, nie? To by tam nejaký pomer by potom bol.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.12.2020 o 11:49 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:50

Ondrej Ďurica

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:52

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som sa chcel vyjadriť a upriamiť trošku pozornosť koaličných poslancov na to, že mne celá, celý predkladaný tento zákon pripadá, ako keby my sme mali dôverovať vláde, ale vláda nedôveruje poslancom. Však aký je problém skutočne to odhlasovávať predtým a nie potom? Argument, že parlament sa nemusí zísť, lebo je pandémia, to môže byť argument aj taký, že ani vláda sa nemusí zísť, lebo budú, lebo budú v karanténe.
Ja som si vážil poslanca Dostála v jeho názoroch z minulosti o legislatíve, o zrýchlených konaniach a tak ďalej, ale nerozumiem jeho argumentácii, že toto je, takto nejako sme sa koalícia dokázali dohodnúť.
Pred hodinou asi mal Richard Sulík, podpredseda vlády, tlačovku, kde deklaroval, ako klame premiér Matovič. Pozrite si túto tlačovku a na základe toho budete veľmi rozmýšľať. Tu nejde o to, že vláda aby nemala túto zbraň v rukách, nech ju má, ale aby ju nemal skutočne Matovič v rukách, lebo v rukách Matoviča toto sa veľmi rýchlo môže zmeniť na niečo iné. Tu je problém.
A ešte by som chcel pána Dostála upriamiť, ale asi nestihnem, všimnite si, že ten dodatočný súhlas sa môže dávať nadpolovičnou jednoduchou väčšinou. Asi vy už v tej vláde nebudete, keď sa toto bude schvaľovať, myslím si... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.12.2020 o 11:52 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:54

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za poznámky. Veľmi stručne. Milo Urban, ďakujem za naozaj konštruktívny príspevok a myslím, že tí, čo počúvali, tak naozaj si z toho mohli niečo zobrať.
Pán poslanec Herák, no dnes aj v mojom vystúpení bola reč o víruse a o nejakých, nejakých súvislostiach s ním. Ale o tom, že je tu vládny návrh na predlžovanie núdzového stavu, ktorý z parlamentu robí štatistov a ktorý Ústavný súd vypustil úplne, čiže vy ste buď nepochopili môj príspevok, alebo, alebo jednoducho je to mimo vaše chápanie.
A, pán poslanec Dostál, no tak čo už s vami? Aký poslanec, taký príspevok. Vy ak by ste počúvali to predošlé vystúpenie poslanca Čepčeka, tak by ste možno pochopili, že medzi lehotami na vyhlásenie núdzového stavu alebo mimoriadneho stavu a medzi lehotami na jeho predĺženie je vždy nejaká súvislosť. Buď sa to predlžuje o polovicu, o tretinu, o dvojnásobok, ale, pán poslanec Dostál, viete, vám ako absolventovi odboru filozofia a sociológia to asi budem zbytočne vysvetľovať. Čiže ak máte záujem o tomto niečo viac vedieť, prihláste sa na doučovanie a môžme sa dohodnúť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.12.2020 o 11:54 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:55

Radovan Marcinčin
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ja mám iba taký krátky pozmeňujúci návrh. Pri doterajšom vyhlasovaní núdzového stavu nebolo jednoznačné, či možno núdzový stav vyhlásiť na celom území Slovenskej republiky, pretože časť odborníkov mala za to, že je to možné len v určitej oblasti alebo lokalite, resp. v určitom sektore národného hospodárstva napríklad zdravotníctvom. S cieľom spresniť znenie ústavného zákona v tejto otázke sa navrhuje uviesť, že tak výnimočný stav ako aj núdzový stav, ak je to nevyhnutné, možno vyhlásiť aj na celom území Slovenskej republiky.
Takže teraz prečítam pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Milana Vetráka a Radovana Marcinčina k vládnemu návrhu ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa ústavný zákon č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu v znení neskorších predpisov, tlač 357.
Vládny návrh ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu v znení neskorších predpisov sa mení a dopĺňa takto:
1. V čl. I sa pred doterajší bod 1 vkladajú nové body 1 a 2, ktoré znejú:
"1. V čl. IV ods. 1 sa na konci bodka nahrádza čiarkou a pripájajú sa tieto slová: «ktorým môže byť aj celé územie Slovenskej republiky.».
V čl. 4 ods. 4 úvodnej vety sa za slovo «území» vkladá čiarka a slová «ktorým môže byť aj celé územie Slovenskej republiky».
Doterajšie body sa primerane prečíslujú.
2. V čl. I bode 1 v čl. 5 ods. 1 sa na konci bodka nahrádza čiarkou a pripájajú sa tieto slová: «ktorým môže byť aj celé územie Slovenskej republiky.»."
3. V čl. 1 bode 2 v čl. 5 ods. 3 úvodnej vete sa za slovo „území" vkladá čiarka a slová „ktorým môže byť aj celé územie Slovenskej republiky".
A na záver v čl. I bode 5 v čl. V ods. 4 sa za slovo „území" vkladá čiarka a slová „ktorým môže byť aj celé územie Slovenskej republiky".
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.12.2020 o 11:55 hod.

Mgr.

Radovan Marcinčin

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:58

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Valocký sa pýtal, že či ten argument, ktorý platí na parlament, že by sa nemohol zísť a nemohol by sa predĺžiť núdzový stav, neplatí aj na vládu. No neplatí na vládu, lebo vláda má vytvorené aj právne aj technické podmienky na to, aby rozhodovala na diaľku. Parlament také podmienky vytvorené nemá.
Pán poslanec Mizík položil niekoľko zaujímavých otázok vo svojej faktickej poznámke. No a ak odsúhlasí schválenie tohto ústavného zákona, tak všetky tie konkrétne otázky bude môcť klásť členovi vlády, ktorý sem príde si požiadať o súhlas vlády alebo súhlas parlamentu s rozhodnutím vlády o predĺžení núdzového stavu, lebo na základe toho núdzového stavu budú prijímané nejaké opatrenia, tak môžte sa, môžte sa na toto, pán poslanec Mizík, pýtať.
Pán poslanec Faič hovoril o tom, že však jak sa to dotýka poslancov aj to predlžovanie núdzového stavu. No áno, dotýka sa to a práve preto bude parlament vyslovovať súhlas.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

10.12.2020 o 11:58 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video