24. schôdza

24.2.2021 - 26.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 19:02 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:50

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, hovorili ste o tom alebo ste sa skôr pýtali, že či sú tie opatrenia, ktoré táto vláda zavádza v rámci núdzového stavu, účinné alebo nie. Ony sú účinné, ale z akého pohľadu? Sú účinné na to, aby radikálne zhoršovali situáciu, sú účinné na to, aby brali ľuďom slobodu a ľudské práva, a taktiež sú účinné na to, aby zvyšovali počet úmrtí. Inak sa to vysvetliť nedá.
Pretože ak sa pozrieme, nie niekde na druhý koniec sveta, ale na okolité štáty v rámci Slovenskej republiky, vidíme, že všade je situácia lepšia. A nielen to, že situácia je lepšia, ľudia tam žijú neporovnateľne normálnejším životom ako tu. Chodia po uliciach, v Zakopanom sa vo veľkom lyžuje, v Poľsku, v Rakúsku chodia ľudia bez rúšok v uliciach, obchody otvorené. V Maďarsku fungujú skoro úplne normálne a všetci z nich majú lepšie čísla ako my.
Čo oddeľuje Slovenskú republiku od týchto štátov? Jeden človek, pán Igor Matovič a jeho šialené celoplošné testovanie. To celoplošné testovanie, ktoré vyhnalo milióny ľudí na jedno miesto, kde sa stretávali navzájom skupiny obyvateľov, ktoré by sa za iných okolností nikdy nestretli. Lebo iné vysvetlenie skrátka neexistuje. V čom je situácia o toľko horšia u nás ako v okolitých štátoch? No len toto sa urobilo zásadne inak. Urobilo sa celoplošné testovanie, ktoré nikto nikde na svete neopakoval a do ktorého táto vláda núti ľudí ešte stále bez prestávky.
A dobre ste poznamenali, určitá skupina vypočítavcov na tom v rámci týchto MOM-iek fantasticky zarába. Vy ste vraveli, že ich je 350. Je ich 762 už v tejto chvíli. Sedemstošesťdesiatdva MOM-iek, ktoré potenciálne každá jedna môže dostať 30-tisíc eur. To je, tuším, 24 alebo 25 mil. eur mesačne len za prevádzku týchto testovacích zariadení. Koľko nás stoja potom obecné testy? Koľko nás stoja samotné testy ako zariadenia? Veď všetky tie peniaze mali ísť do zdravotníctva a na pomoc ľuďom!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:50 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:52

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda Blanár, v niektorých veciach s vami aj súhlasím. Áno, bol v tom, v tom uznesení preklep v dátume, pani poslankyňa Kavecká to navrhla opraviť. Ak ste na to vy upozornili, tak vďaka za to, stala sa chyba. Myslím, že toto nie je nejako podstata problému.
Ja by som bol takisto radšej, keby sme prijali model, ktorý je napríklad v Českej republike, že ešte pred tým, ako vláda predĺži núdzový stav, tak potrebuje súhlas parlamentu, nie až dodatočne. Toto je výsledok nejakého kompromisu v rámci vládnej koalície.
Áno, aj ja by som bol radšej, keby niektoré veci boli ešte dôkladnejšie vysvetlené. Budem rád, ak tu budú viacerí členovia vlády, a tiež teda apelujem aj na pani ministerku a vidím tu aj pána ministra práce sa pohybovať, aby to teda odkázali aj nabudúce, aj možno zajtra, keď ešte budeme rokovať, bude dobré, keď tu bude viacej členov vlády, lebo je to dôležité.
No, ale povedali ste, že ste prekvapený, že mne to zdôvodnenie stačí. Tak ono to je ako s tým poloplným a poloprázdnym pohárom. Môžete ho vidieť ako poloplný a môžete ho vidieť ako poloprázdny. Keď vláda Petra Pellegriniho pred takmer rokom vyhlásila núdzový stav pri číslach, pri ktorých by sme dnes rušili všetky opatrenia, tak to zdôvodnenie nebolo žiadne. Ani slovko zdôvodnenia tam nebolo. Keď súčasná vláda koncom septembra nanovo vyhlásila núdzový stav, tak takisto tam nebolo žiadne odôvodnenie. Keď ho už predlžovala a musela žiadať o súhlas parlamentu, tak doniesla tam tie dve A4 a teraz tu máme nejakých 12 strán, kde sú popísané dôvody. Áno, ešte to nie je, má to ďaleko od dokonalosti. Verím, že nabudúce, ak to bude treba, tak toho bude viacej, ale sú tam už dôvody. Sú tam dôvody právne, sú tam dôvody medicínske, sú tam popísané opatrenia, sú tam do istej miery vyhodnotené tie opatrenia, čiže je to cesta ako zlep... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:52 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Blanár, veľmi odborne a veľmi fundovane ste tu zhodnotil tento pamflet, tento nič nehovoriaci, naozaj veľmi zlý dokument. Takto mala nejako vyzerať obhajoba, ako, prečo predlžovať núdzový stav. A vy ste tu jednoducho povedal, prečo tento núdzový stav nesmieme predlžovať, a sú na to značné dôvody. Kým do apríla náš super premiér riadil celú totú krízovú situáciu, boli sme najlepší. Avšak keď už šesť týždňov riadia túto veľmi zložitú situáciu odborníci, sme najhorší. Ja naozaj ľutujem, že pán premiér naozaj neriadi túto celú situáciu od apríla a že nejakých odborníkov k tomuto riadeniu pustil.
Testovanie celoplošné ako nejaká atómová zbraň voči COVID-u-19 sa stala výbuchom supercely na COVID-19. Čiže plošné testovanie, ako tuná bolo povedané, je výsledkom takéhoto zlého, katastrofálneho stavu. V Poľskej republike nebolo, v Maďarskej republike nebolo, v Rakúsku nebolo, v Čechách nebolo, na Slovensku bolo, výsledok sa dostavil. Testovanie malo byť komunitné, ako to radili naozaj odborníci, ale odborníci nie od stola, typu Krčméry, Jančuška, ale odborníci z terénu, odborníci z praxe, ale tí boli u nášho pána premiéra iba mudrosráči a štekajúci psi, ktorí nevedia nič, ale iba hejtuju. Milióny minuté na testy, nákup testov a na MOM-ky, ktoré ako tuná povedal kolega Mazurek, je ich cez 700 a 22 mil. 860-tisíc eur je to, čo stojí daňových poplatníkov.
Čiže, kolegyne, kolegovia, milióny minuté, výsledok sa rovná nule.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:55 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, pán Blanár, núdzový stav nie je nič iné ako barikáda pred hnevom národa. Minister Krajčí si naozaj strelil gól do vlastnej brány. Strelil si vlastenca alebo povedzme strelil capa, keď vyhlásil, že vláda sa bojí vzbúr. Už som to dnes povedal, že to je, práve toto je alfa a omega potreby núdzového stavu.
No a ešte k tej atómovej zbrani Matoviča. No, ja si myslím, že Matovič odflákal nielen diplomovku, ale aj hodiny chémie a fyziky na strednej škole. Ja si myslím tiež, že tá bomba funguje, len nie je atómová. Zabíja pomalšie, je to nejaký typ neutrónovej bomby, neničí budovy. No, ale Matovič nebol na vojne, v základnej vojenskej službe, tam ho to nenaučili, že atómová bomba zničí všetko, neutrónové len živú silu.
A ešte jednu vec, pán Blanár, ste zabudol povedať. A to je tá skutočnosť, že ľudia zomierajú vďaka COVID-u, aj keď ho nemajú. Nemajú totižto adekvátnu starostlivosť o celú škálu ťažkých chorôb.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:57 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:58

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán podpredseda Blanár, ja vám veľmi pekne ďakujem za ten váš príspevok, pretože to bolo skutočne kopec faktov a veľmi, veľmi, by som povedal, taká racionálna argumentácia, ktorá mi práve chýba u poslancov vládnej koalície. Ale zase na druhej strane veľmi dobre ste spomenul ten fakt, že pri takto zásadnom rozhodovaní by túto tému mali komunikovať jednotliví ministri, ktorí tu, samozrejme, chýbajú, teda všetka česť pani ministerke. Ale skutočne, keby som ja vláda, tak zavelím tým ministrom a postavím ich sem do pozoru a každý jeden jednotlivo za tú svoju oblasť by musel ľuďom, pretože to nie je o tom, hovoriť to nám ako poslancom, to je predovšetkým tlmočiť tie argumenty a fakty občanom, pretože tí občania sú tak neistí, sú v takom chaose, v takej nervozite a v takej obrovskej obave z toho, čo bude zajtra, že jednoducho ja sa im nedivím. A nedivím sa ani tomu, že rapídne klesajú preferencie vládnych strán a tá neobľúbenosť premiéra Matoviča je, myslím si, historická.
Ja som sa stretol za posledné obdobie s niektorými starostami obcí a nevedeli mi povedať, čo bude zajtra. Pýtali sa mňa ako poslanca Národnej rady, aký bude vývoj, aký bude stav, skutočne, ja som im nevedel povedať nič. Nevedeli to ani oni, pritom zabezpečujú testovanie. A ja na margo samotného núdzového stavu, ja tu sedím dnes celý deň, veľmi pozorne počúvam, ja som sa o dôvodoch a príčinách schválenia núdzového stavu nedozvedel nič. Ja naozaj nemám absolútne prehľad, nemám informáciu základnú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:58 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, som rád, že ste podrobne vysvetlili veci, ktoré mala spraviť vládna koalícia. Ja nemám, možno ako jeden z poslancov z opozície, že by mal byť vyhlásený núdzový stav, pretože situácia je skutočne vážna. A nemám ani výhrady voči pani ministerke, ktorá to tu predkladá, pretože môj osobný názor, tento materiál mal predkladať alebo mal ho dopracovať pre pani ministerku minister zdravotníctva, ktorý mal to, čo tu už bolo povedané, povedať, jak pomôže nemocniciam, jak pomôže samosprávam, koľko bude očkovacích miest, ako má zabezpečené očkovacie látky, proste ako sa bude ďalej testovať. Nič tam nie je.
Nehnevajte sa, pani ministerka, ja, keď predkladáte váš, predkladali ste tento materiál, tak ste pánovi ministrovi mali povedať zdravotníctva, ale aj pánovi ministrovi vnútra, aby tú jeho časť dopracoval. Nespokojnosť ministerstva, nespokojnosť samosprávy, nespokojnosť jednotlivých nemocníc, nie sú zatiahnutí do tejto, do tejto veci, aby pomohli všeobecní lekári. Toto celé treba dopracovať a keď ste to už do dnešného dňa nedopracovali, poprosím vás, dopracujte to. Zamyslite sa nad tým, čo sme vám tu dneska povedali, pretože tá situácia je skutočne vážna.
A nehovoriac o tom, že samoreflexia keby bola u pána ministra, by to bolo na prospech veci. Nechcem menovať, sú tu ľudia, ktorí povedali, že by mal pán minister odísť. Nebudem, nemá význam sa k tomu vracať. Ale pokiaľ to pôjde tak, ako to ide, bude to mať nedosledné následky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 19:00 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:02

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán podpredseda Juraj Blanár, ja ti chcem tiež veľmi pekne poďakovať, myslím si, že je to taký úplný nepomer z hľadiska tvojho vystúpenia a vystúpenia vlastne zástupkyne vládnej strany OĽANO. V tvojom príhovore som počul množstvo faktov, argumentov, veľa otáznikov, na ktoré nevieme zodpovedať pri schvaľovaní tohto núdzového stavu.
Súhlasím s tebou, že mal tu byť okrem pani ministerky, samozrejme, aj premiér krajiny a respektívne, teda začal by som tým, že by tu mal byť minister zdravotníctva, ale po dnešnom dni neviem, či teda pán minister Krajčí, alebo už pán minister Sulík.
Čo sa týka pána premiéra, ten by tu mal byť tiež, len teraz aktuálne skončil diskusiu s, myslím si, že veľmi fundovanými odborníkmi, ktorých máme na Slovensku množstvo, ale tiež sme sa zase nedozvedeli žiaden výsledok. Takže po dvojdňovom rokovaní nevieme ako ďalej so stavom, ktorý sa nachádza na Slovensku.
No, myslím si, že je veľmi veľa otázok, tak ako si povedal, v tom, že nemáme v tom materiáli zrejmé, že keď sa schváli tento núdzový stav, respektívne by sa neschválil, čo všetko nemôže na Slovensku fungovať. To znamená, nejaké nákupy, nejaké presuny nejakého zdravotníckeho materiálu alebo nejaký zdravotný personál nemôže vykonávať nejakú činnosť. Toto tam úplne absentuje a to je príklad toho, že táto vláda to úplne nezvláda, nemajú akékoľvek, žiadne dáta, žiadne informácie a to potvrdili sami odborníci. Nevedia, koľko ľudí sa nakazí v obchode, nevedia, koľko ľudí sa nakazí v autobusoch, nevedia, ako sa to presúva v rámci nemocníc, koľko je denne nakazených, a toto sú všetky tie podstatné informácie.
Možnože pre kolegov, ktorí počúvajú ešte aj z ubytovní, respektívne z kancelárií, sú krajiny na Slovensku, teda na svete a v Európe, ktoré nemajú schválené núdzové stavy a sú omnoho lepšie na tom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 19:02 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:04

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za faktické poznámky a mohlo by sa hovoriť o tomto stave, v ktorom sa nachádzame, veľmi dlho, o tom, čo vláda mala urobiť a neurobila, čo urobila a neurobilo sa dobre, a to sme chceli, aby bolo práve v dokumente. Ale nebolo čo asi zrejme napísať.
Pretože keď si ľudia bežne pozrú, že čo sa tu deje na Slovensku, tak si povedia, tak pozrite sa, je tu núdzový stav a napriek tomu nám tu narastajú čísla. Tak čo prináša ten núdzový stav? Normálny, zdravý sedliacky rozum im to povie. A práve preto trebalo povedať v tomto materiáli a ukázať ľuďom nejaké svetielko v tuneli a povedať im, ak toto takto urobíme, tak chceme sa dostať jednak nielen na tie čísla, ktoré sú tam napísané, ale, také tie pofidérne, ale chceme, že toto je to svetielko na konci tunela.
A, pán poslanec Dostál, vy tu tak, ako by som povedal, tak dehonestujúco ste pristúpili k hodnoteniu nášho končenia vlády alebo ukončenia vlády, kde ste povedali, že nebola tam ani čiarka pri vyhlásení núdzového stavu napísaná. Vy sami kritizujete, že neberieme nebodaj do úvahy to, že je to nepredvídateľné. Ale to bol zásadný rozdiel medzi tým, keď bol vyhlásený núdzový stav za našej vlády, pretože ľudia očakávali nejaký úkon, ktorý bol urobený a bol dobre urobený, pretože sme mali najlepšie čísla dlho, dlho sme mali najlepšie čísla na svete. Ale odvtedy sa zmenilo veľmi veľa a vaša vláda dokázala za 11 mesiacov nahnevať toľko ľudí, že tá situácia je dnes úplne diametrálne iná a vy si musíte priznať, že k nej musíte pristupovať úplne iným spôsobom. Nie tak, ako pristupujete, že nútite ľudí do nezmyselného plošného testovania.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 19:04 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:06

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, za slovo, ja by som chcela iba v krátkosti reagovať.
Pán poslanec Blanár, ja vám rozumiem. Rozumiem tomu, že je absolútne legitímne rozprávať sa o tom, čo môžme urobiť účinnejšie a lepšie. Tomu rozumiem. Tá debata je úplne namieste. Rozumiem vám, že chcete sa o tom rozprávať s ministrom zdravotníctva, úplne legitímne, rozumiem to.
Tu sa však rozprávame o tom, že keď nepredĺžime núdzový stav, tak ľudí hodíme do vody. Jednoducho tu nebude žiadny priestor pre reprofilizáciu lôžok, ktoré sú potrebné pre COVID pacientov. Sú dáta, ktoré sú jasné. Sú jasné v materiáli, jednoducho keď ich nechcete vidieť, tak ich nevidíte, ale v materiáli je jasné, koľko pacientov máme momentálne hospitalizovaných na COVID. Priebežne je to zverejňované na stránke korona.gov.sk, to znamená, je zrejme, že aj voči tomu číslu, ktoré bolo v čase prijatia uznesenia vlády, k dnešku o ďalšie stovky máme viac hospitalizovaných.
Je zrejmé, že tie opatrenia, ktoré súvisia s lockdownom, účinné sú. To je jednoducho spôsob, ako to robia v iných krajinách. Urobiť lockdown a obmedziť mobilitu sa dá jedine cez zákaz vychádzania. Súvisí s tým aj zákaz zhromažďovania a toto je jednoducho cesta. A s nejakým koktailom testov, to tak jednoducho je. Je to tak zo všetkých krajín okolo, to nie je nič výnimočné. Môžme to urobiť jedine vtedy, že ten nástroj budeme mať v rukách ako vláda. Takto je nastavený právny stav.
Môžeme sa baviť o tom, že máme prijať nový zákon pandemický. Môžeme, nech sa páči. Ale takto je jednoducho právny stav v zmysle ústavy, v zmysle princípov právneho štátu, inak sa to teraz nedá. Takže buď hodíte ľudí do vody a nepomôžete im a budeme ignorovať povinnosť štátu chrániť zdravie ľudí, a ten nástroj v tomto momente je, že sa predĺži núdzový stav, alebo to proste nebudeme riešiť. A to je, vidím, že to je cesta vaša. Takže môžme sa tu, samozrejme, baviť o účinných opatreniach, ale v tomto momente to, čo môže vláda urobiť, ak chce riadiť nejakým spôsobom pandémiu, urobiť to najlepšie pre ochranu života a zdravia, v tomto momente je predĺžiť núdzový stav. Inak stráca vláda priestor, ako to kontrolovať.
Čo sa týka tých čísiel. Jednoznačne vy používate zo strany 4 toho pôvodného materiálu, toho úvodného k odôvodneniu odsek, ktorý, komunikačne vám rozumiem, ako postaviť to teraz na otázke očkovania. Áno, súhlasím s vami, nie je šťastný ten odsek. Úplne s vami súhlasím, ale určite nebolo nejakým spôsobom zámerom vlády poukazovať na to, že kým nebude zaočkovaná populácia v tomto čísle, že dovtedy má trvať núdzový stav. Takýto zámer nebol, takto to nevyplýva zo žiadneho rokovania vlády a ako predkladateľ za vládu som to vysvetlila, že toto je vážne nedorozumenie. A jednoznačne to oprávnenie mám na základe rozhodnutia vlády, takže ak niekto môže niečo vysvetliť, som to teraz ja. A ja vám vysvetľujem, že toto zámer nebol a takýmto spôsobom to interpretovať je nesprávne.
Ale ten odsek nad tým jasne hovorí to, na čo ste poukazovali, že nie je vôbec nejak zrejmé z materiálu, že mobilita, zníženie mobility nám znížilo reprodukčné číslo jednoznačne, a to od momentu vlastne zavedenia opatrení z čísla 1,2, 1,3, kedy sme boli na reprodukčnom čísle, čo sa týka šírenia vírusu, tak sa to znížilo na hodnotu 0,9 v prvej polovici januára. To znamená, to bol ten prvý efekt, ktorý sa hneď ukázal pri znížení mobility. Momentálne to číslo je okolo 1,05. To znamená, je zrejmé, že to udržiavame na nejakej hladine. Akonáhle pustíme tie opatrenia, to reprodukčné číslo pôjde hore. To znamená, že ak chcete skutočne, aby to nemocnice nezvládali nijako, tak nepodporte núdzový stav. Ak chcete, aby to krajina nejakým spôsobom zvládala, tak treba podporiť núdzový stav.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.2.2021 o 19:06 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:10

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani ministerka, mrzí ma, že ten záver ste postavili do takej polohy, že sme nejakí odľudi alebo že sme tí, ktorí sme nehumánni. Veď to nie je pravda a vy tomu sami neveríte. Ale mrzí ma aj to, že ste mi neodpovedali na priamu otázku, prečo ste tam museli priamo uvádzať, že je potrebné núdzový stav vyhlásiť aj preto, aby ste mohli rozdávať súkromným MOM-kám, ktoré majú garantovaný biznis. To ste mi nevysvetlili, ja som vás o to vyslovene požiadal, aby ste to urobili, a to ma mrzí.
A keď hovoríte o tom zdravotníctve, tak vás chcem upriamiť, pani ministerka, a poopraviť, nie je pravda, že reprofilizácia lôžok je možná iba vtedy, keď je núdzový stav vyhlásený. Veď sa pozrite, kedy boli reprofilizované lôžka. Bolo to cez leto, keď to robil ešte pán Krajčí a nebol núdzový stav vyhlásený. Prečo takýmto spôsobom sa snažíte falošne obhajovať tento dokument a namiesto toho, aby ste povedali, tak poďme robiť všetky veci, ktoré môžeme robiť mimo núdzového stavu, normálnym legislatívnym procesom? My vám to radi podporíme, ale nemôžeme vám podporiť to, že to, čo ste vy hovorili, že znížením mobility sa to zlepšilo, keď vy ste už zvýšili tým plošným testovaním tú mobilitu. Veď si to priznajme. A nehovoríme to len my, ale hovoria to vaši kolegovia, ktorí odišli z vládnej koalície. Toto sú tie fakty a to sme chceli, aby sme mohli prediskutovať. Okrem toho aby sme dostali aj jasné argumenty, ktoré opatrenia pomohli a ktoré nie. Aby ste tam uviedli, že teda ako pomohlo to plošné testovanie. To ste tam neuviedli. Iba ste tam uviedli, že je potrebné centralizovane počas núdzového stavu rozdávať testy, ktoré ste obstarali pofidérnym spôsobom, na súkromné MOM-ky, ktoré majú garantovaný biznis, a obce a mestá ste nechali plávať.
To je celé. Mrzí ma to, že to musím takto povedať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 19:10 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video