24. schôdza

24.2.2021 - 26.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:48 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:18

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Budem veľmi konkrétna a na vašu adresu, pán Mazurek, poviem len pár vecí. To, že ma uráža, že sa tu vyjadrujete v tom zmysle, že urážate všetkých odborníkov a všetku odbornú debatu hádžete do typu, že ja som povedal, lebo ja som sa dočítal. Ja vás vyzývam, kľudne si môžeme dať odbornú debatu, ak ste taký odborník a ste taký fundovaný a máte taký široký záber odborných vedomostí, ja mám teda informácie, že na tých výboroch teda naozaj fakticky moc teda nezapájate sa do odborných debát, neprinášate žiadne riešenia, proste je to iba vaše vystúpenie pri tomto pulte.
To, že dehonestujete všetky povolania, že urážate manažérov, ja veľmi rada teda si vypočujem váš životný príbeh, ako ste manuálne zručný, čo ste vytvorili, koľko ste inštitúcií riadili, ako ste sa proste vy aplikovali v praxi alebo aké vaše vedomosti teda aplikujete do praxe. Urážate ľudí, poslancov, že sedia za štyri tisíc eur. Za týmito ľuďmi vidno prácu, ktorú vykonávali doteraz. Sú to odborníci, získavali to svoje vlastne postavenie vzdelaním a aplikáciou do praxe. Vy, bohužiaľ, ste, získavate svoj plat za to, že sedíte za facebookom. Čo po vás v živote ostane, ak iba zatiaľ teda facebookové statusy? Ja teda neviem, lebo čo ste pre túto spoločnosť urobili prospešného, koľko ľudí ste, koľko ľuďom ste pomohli v práci, ktorú ste systematicky vykonávali?
Ďalšia vec, ivermektín. Prosím vás pekne, manibus medici, všetky lieky by sa mali dávať z rúk lekára, dávať ľuďom falošnú nádej v podobe ivermektínu, veď to sú antihelmentiká, sú to črevné, črevné ochorenia. Ja nemôžem, normálne nemôžem už na toto ani reagovať, pretože takúto spŕšku zlomyseľnosti a konšpirácií... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:18 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:20

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán Mazurek, musíte si uvedomiť jednu vec, že toto nie je zápas vlády s pandémiou, toto je zápas celého Slovenska s epidémiou. To znamená, nesieme zodpovednosť všetci, nielen vláda, ale aj koaliční a opoziční poslanci. Podstatná, podstatná vec je tá, čo vnášate vy do spoločnosti. Ja som nezachytil jediné rozumné riešenie. Vnášate medzi ľudí len zúfalstvo, beznádej a nenávisť. Rozoštvávate ľudí proti sebe. Keď národ nebude jednotný, tento boj prehráme všetci, uvedomte si to. Nebude prehratý Matovič, vláda. Všetci prehráme. Ja chcem od vás počuť, ako zastaviť mŕtvych ľudí na cintorínoch, ako zastaviť počet pacientov v nemocniciach, toto je teraz kľúčové.
A ďalšia vec, má to aj sociálno-ekonomický rozmer. Ľudia teraz doplácajú na prechádzajúce vlády. Čo sa stalo v uplynulých rokoch? Bola tu vláda Dzurindu, ľudia si uťahovali opasky, prichádzali reformy, čakali, že bude lepšie, no nebolo. Prišlo tu dvanásť rokov Ficovej vlády, sociálny štát, ktorý poskytoval výhody len oligarchom, ľudia čakali, že sa budú mať lepšie, no nebolo. Páni, toto je 877-tisíc ľudí, v roku 2019 bolo, žilo na hranici chudoby na Slovensku. To sú údaje Štatistického úradu. To znamená, že teraz v tejto pandémii sa prehĺbila ešte len viac zlá ekonomická situácia ľudí. Odkryla úplne táto pandémia, aký sociálny štát tu budoval SMER. Ľudia žili z rúk do úst, nemali čo jesť, teraz sa to ukázalo, žili na dlh.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:20 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:22

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Pročko, začnem vami, naozaj by to bolo dobré, keby ste navštívili psychológa, ako ste to navrhli, nás dvoch ste si vybrali nedobre, lebo ja aj Miro máme psychotesty, ja som dvakrát absolvoval psychotesty, keď som sa, potom, keď som bol odsúdený, tak som potom musel absolvovať psychotesty, aby mi vrátili určitý doklad, čiže ja s týmto vôbec nemám žiaden problém.
Pán doktor Török sa volá, môžete ho nájsť aj na TA3, vyraziť teda do toho Východoslovenského ústavu srdcovocievnych ochorení, na tej TA3 v reportáži povedal, že ľudí lieči vysokými dávkami vitamínov, samozrejme antibiotikami, ak je to potrebné a taktiež, že má veľký vplyv aj ivermektín, povedal to tam v reportáži. Vy budete krútiť hlavou, že nie, ale však to je v poriadku, tak vy máte možno vidiny, fatamorgány alebo inak to vnímate. No a kľudne ho navštívte, kľudne porozprávajte s jeho kolegami, kľudne môžete, môžete sa potom aj rehotať, keď vám poviem teraz príklad, že aj doktor Bukovský včera dal video, kde sedí s ďalšími lekármi internistami, ktorí hovoria o tom, že pomáha ivermektín, ale aj týchto spochybnite, internistka je tam z Bratislavy jedna pani, ktorá hovorí, že to má vplyv, ale dobre, v poriadku, vy ste múdrejší.
To isté pán Žiak, ktorý povedal, že čo my sme úplne nejak mimo, že chceme ľudí liečiť vitamínom C, vitamínom D, zinkom alebo ivermektínom, čo majú svrab, čo majú scorbut alebo dačo iné? Ale veď ja to nehovorím, veď určite je pán Žiak lepší odborník, ako tí internisti, ako tí anestéziológovia, ako tí ľudia, ktorí programujú pľúcne ventilácie a tí to hovoria. Ja len hovorím to, čo hovoria oni.
Potom, pani Kavecká, veď vy ste vôbec ma nepočúvali. Práve vy ste tí, ktorí urážate odborníkov. Ja som vravel, aby ste tých odborníkov počúvali, aby ste s nimi viedli debatu a nie, aby ste ich skrátka ignorovali.
Pani Garstková, no akú má potom logiku ten COVID-automat, keď vy beriete ľudí na základe trvalého bydliska? Tak potom prečo je Kežmarok v zlých farbách, keď tí ľudia žijú, pracujú a sú hospitalizovaní niekde inde? Veď to je to, čo som upozorňoval. Ja viem, že tí ľudia sú niekde hospitalizovaní, ale ten COVID-automat je nezmysel. Ak vy evidujete 90 ľudí a rátate ich do kežmarského okresu, keď sú hospitalizovaní v Nitre alebo ja neviem, kde inde, veď to je hlúposť, to musíte sami uznať.
No a pán Benčík, ja som nespochybnil nebezpečnosť britskej mutácie. Ja som sa pýtal na tie fakty, nikde nie sú, tam je len nejaké číslo, ale žiaden zdroj, kde si to môžem overiť. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:22 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:25

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ja to skúsim kus miernejšie.
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážená pani ministerka, milé kolegyne, kolegyne, vážení kolegovia, keď nás pred rokom nepripravených zasiahla koronakrízová pandémia, nemyslel som si skutočne, že zrejme ako väčšina z nás, že jej riešenie aj celosvetovo narazí na limity existujúcich možností ľudstva. Za ten rok sme zažili a prežili mnohé prekvapenia a nepredvídané okolnosti. Vlani na začiatku krízy sme patrili medzi štáty, ktoré pomerne úspešne riešili vznikajúce problémy. Bolo to krátko po voľbách, v čase striedania moci. Politici z koalície aj z opozície si pripisovali vtedajšie čiastkové úspechy. Radi konštatovali, že situáciu máme pod kontrolou, že sme premiantne v Európe a pasovali nás na pomyslený stupeň víťazov.
Objektívna pravda je však taká - a konštatovali to vedci, zdravotníci, sociológovia i novinári -, že vtedajšie výsledky boli podmienené prísnymi opatreniami a najmä disciplinovanosťou obyvateľstva, ktoré pred neviditeľným nepriateľom malo obavy a v prvom rade malo rešpekt. Vtedy ešte mnohí verili, že nastupujúca moc bude opraty riadne štátu, riadenie štátu držať pevne, držať v rukách, že politici múdrymi a efektívnymi rozhodnutiami a osobným príkladom budú občanov motivovať na dodržiavanie prísnych, áno, opakujem, prísnych, dovtedy v našom živote nezvyklých povinností, ako zákaz vychádzania, odstupy, nosenie rúšok atď.
Aká je situácia dnes, keď celosvetovo v jednotlivých krajinách rôzne zvládajú túto najväčšiu krízu od druhej svetovej vojny? Možno smelo konštatovať, že štáty volili rôzne prístupy a dosahujú veľmi rozdielne výsledky. Tam, kde neexperimentovali, zaviedli a dodržiavali odborne podložené prísne opatrenia, evidujú menšie straty, ako v štátoch, kde vsadili na náhodné a neoverené postupy a nerešpektovali odporúčania odbornej verejnosti. Áno, väčšinou je to tak, že niekto dodržuje vedecky overený postup. Iný vidinou rýchleho víťazstva ochotne zariskuje a väčšinou ale zle dopadne.
My, bohužiaľ, patríme do druhej skupiny štátov, kde vo vedení prevláda hašterenie a prevláda nejednotnosť, kde sa neakceptujú návrhy odborníkov, kde sa aplikujú neoverené postupy, kde v tak výsostne dôležitej otázke, ako je zdravie obyvateľstva, prevláda politika nad odbornosťou. Je to skutočne veľká škoda. Nanešťastie je to slovenská, áno, slovenská skutočnosť.
Tu zacitujem nemenovaného intelektuála, ktorý veľmi výstižne povedal, že súčasné vedenie štátu našu rozdielnu spoločnosť nezomklo, ale práve opak, zamklo. V uvedených súvislostiach sa núka ale veľa otázok. Tá najhlavnejšia v danom prípade znie: Prečo sa z premianta stal outsider? Prečo sme na nádejné výsledky zo začiatku pandémie nenadviazali v ďalších mesiacoch a prečo sme v mortalite najhorší, najhorší na celom svete? Sú to ťažké témy a otázky, ale ak chceme v našom štáte obrátiť tento katastrofálny stav, tak musíme príčiny neúspechov v každom prípade jasne, jasne pomenovať. Len pomenovať však nestačí, musíme prijať účinné opatrenia a musíme vymôcť ich plnenie. V opačnom prípade sa nedostaneme zo súčasného neprijateľného a nebezpečného stavu a ľudia budú naďalej hromadne umierať.
Keďže dnes rokujeme o predĺžení núdzového stavu v súvislosti s COVID-om, je najvyšší čas začať účinne riešiť doteraz neúspešne manažovanú pandémiu, ktorá ničí v prvom rade ekonomiku, ničí zdravotníctvo, vzdelávanie, medziľudské vzťahy, ale najmä zdravie a životy našich občanov. V našom prípade znižuje aj medzinárodnú prestíž našej krásnej Slovenskej republiky.
Prečo sa dramaticky zhoršila situácia, prečo sme bezradní, prečo vláda na čele s premiérom Igorom Matovičom nepomenuje pravé príčiny a neprijme vedecky podložené účinné opatrenia na zlepšenie priam katastrofálneho stavu? Prečo vláda nekoná, keď má v rukách všetky dostupné prostriedky od financií cez armádu, políciu, samosprávy až k zdravotníkom a vedeckým autoritám a má možnosť čerpať skúsenosti aj z okolitých krajín? Prečo vláda neinformuje pravdivo občanov o vážnosti situácie aj s možnosťou riešenia? Keby občania videli úprimnú snahu riešiť problémy a nie zástupné témy, ako napríklad platbu za interrupciu u žien starších ako 40 rokov alebo výmenu úspešných riaditeľov v štátnych zdravotníckych zariadeniach, áno, a ich nahradenie nekompetentnými laikmi, iste by sa starali a stavali k problémom COVID-u určite naši občania disciplinovanejšie.
Tu však niektorí členovia vlády zlyhávajú na celej čiare a pôsobia na obyvateľstvo ako nekompetentní amatéri. Predseda vlády a minister zdravotníctva síce organizujú tlačovky, na ktorých sa väčšinou nič podstatné nedozvieme, sú siahodlhé, monotónne a obsahom tiež nezaujmú poslucháčov. Členovia vlády si mnohokrát vzájomne protirečia, navzájom sa obviňujú a poniektorí v sérii porušujú vlastné opatrenia a pre obyvateľov sú tam najhorším príkladom. Takto sa to nedá riešiť, ani malý problém, nieto ešte svetová pandémia.
Mnohí moji voliči, občania Rimavskej Soboty, kde som primátorom, ma požiadali, aby som tlmočil ich nespokojnosť a ich vlastné názory na riešenie problémov súvisiacich s koronakrízou. Ich názory a moje poznatky sú vo, sa veľmi zhodujú a preto si dovolím vás o nich poinformovať. Najprv o príčinách neúspechov.
Po odznení prvej vlny vláda akoby zaspala na vavrínoch. Podľa odborníkov, ale aj mnohých občanov, sa v lete mal sprísniť režim na hraniciach. Nestalo sa, ale dajme si otázku, že prečo? Mal sa zrealizovať ešte v novembri vypracovaný semafor zdravia, ktorý dôraz kládol na regionálne opatrenia. Tie mali ľudí motivovať, aby boli disciplinovanejší, aby vo vlastnom záujme dodržiavali všeobecne známe pokyny. Semafor sa, áno, bohužiaľ, nezrealizoval. V tom istom čase vláda protirečila, na tomto dokumente nariadila plošné testovanie málo účinnými antigénovými testami, ale neriešila ďalšie zásadné kroky ako trasovanie, pravdivé vykazovanie cez PCR testy, dodržiavanie karantény. Ako sme mohli vidieť a najmä zažiť, toto plošné testovanie nezlepšilo, naopak zhoršilo situáciu v rámci celej Slovenskej republiky. Keď vyšlo najavo, že plošné antigénové testovanie nie je účinné, tak na úrovni vlády sa dohodlo, že v rámci COVID-automatu sa bude testovať len v regiónoch s najvyššou nákazou. I to sa zmenilo a na základe rozhodnutia predsedu vlády znova začalo testovanie celé Slovensko, ale už pod zmeneným názvom - skríningové testovanie. Na mnohých ľudí, osobitne na starostov i primátorov to zapôsobilo ako nepodarený vtip, teda robiť to isté a maskovať to cudzojazyčným názvom s cieľom pomýliť našich občanov. Tu upozorňujem kompetentných, že ľudia, ľudí netreba podceňovať, lebo majú svoje rozumy, skúsenosti a dovolím si povedať, že mnohí z nich by lepšie manažovali situáciu, ako niektorí členova vlády Slovenskej republiky.
Za piate. Potom sa znovu začali veci riešiť cez COVID-automat avšak nesprávnymi údajmi. Takmer všetky dáta boli nepresné. Nesúhlasili pomery nakazených a vyliečených. Počty infikovaných boli vykazované podľa pozitívnych PCR testov a na výstupe boli vykázaní aj vyliečení na základe AG testov. Tak to bolo napríklad v Kežmarku, ale aj inde v rámci celej Slovenskej republiky. Pritom je jasné, že keď do počítačov zadáme nesprávne údaje, na výstupe dostaneme nepravdivé výsledky. Zlé, možno sfalšované údaje sú jednoznačnou zodpovednosťou, áno, ministerstva zdravotníctva. Je to, dovolím si povedať, amaterizmus alebo, alebo je to vedomé klamstvo. Tak či tak sfalšovaná štatistika dokazuje, že rezort zdravotníctva na čele s ministrom Krajčím nezvláda nielen pandémiu, ale ani riadenie tohto ministerstva.
Keď som ale pri dátach, tak viem poslúžiť aj niektorými údajmi z matričného obvodu mesta Rimavská Sobota, ktoré nie sú v súlade s nepriaznivým celoštátnym trendom, to znamená aj teda štatistikou. Totiž v roku 2019, a teraz si ma dobre vypočujte, rok pred pandémiou bolo u nás, to znamená, že v Rimavskej Sobote, 650 zosnulých na matričnom úrade. V pandemickom roku 2020 to bolo len 634, čiže vlani u nás, teda v matričnom obvode Rimavská Sobota zomrelo o 16 ľudí menej ako predvlani. Alebo uvediem vám iné čísla. Kým v mesiaci január 2020, to znamená vlani, sme v rimavskosobotskom cintoríne pochovali 27 zosnulých, tak teraz v januári roku 2021 to bolo len 25 zosnulých. Opäť je to pokles o dvoch. To znamená, niekde v štatistike v rámci celej Slovenskej republiky, čo vykazuje pán minister zdravotníctva, zrejme niekde je problém. Ja som osobne presvedčený, že táto štatistika je obdobná aj v Kežmarku, aj v iných mestách v rámci Slovenskej republiky.
Takže tieto a iné poznatky nahlodali môj jednoznačný postoj k celoštátnym štatistikám, ktoré sa vydávajú v rámci celej Slovenskej republiky a tu by som chcel poukázať práve, čo hovoril pán Mazurek. No neviem, či v niektorých číslach, v niektorých jeho vetách sú, teda či neboli pravdivé.
Neriešili sa účinné problémy zdravotníctva, hospodárstva, ale ani problémy na úseku školstva. Podnikateľom a živnostníkom nepomáhala vláda tak, ako sľúbila. Mnohí aj v našom okrese krachujú a už nebudú mať dosť síl a prostriedkov na oživenie podnikania.
Vážené kolegyne, kolegovia, pre vašu informáciu, v okrese Rimavská Sobota je miera nezamestnanosti 20,59 %, najvyššia v rámci celej Slovenskej republiky. A teraz práve táto pandémia, uzavreté obchody, tak s tými sú obrovské problémy, pretože ľudia ďalej krachujú. V školstve vládol a vládne zmätok a vláda neplní svoje sľuby ani voči zdravotníkom a samosprávam. K zhoršeným výsledkom nakazenosti, ale najmä k spochybeniu profesionality a úprimnosti vlády prispelo aj rokovanie parlamentu 28. decembra 2020, kde na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva bolo umožnené rokovať aj pozitívne testovaným poslancom. O tom sa tu už hovorilo. Vláda potrebovala urýchlene schváliť novelu ústavného zákona o núdzovom stave, tak prístupom - účel svätí prostriedky - pošliapava mnohé princípy právneho štátu a v očiach poslancov, ale aj verejnosti spochybnila, jednoznačne spochybnila svoju legitimitu.
Na základe tohto zákona máme dnes, kolegyne, kolegovia, hlasovať o predĺžení núdzového stavu. Nedostatkov a príčin je teda skutočne omnoho viac. Vládna komunikačná politika je nezrozumiteľná a musím aj to povedať, že je chaotická. Ale na druhej strane treba aj to povedať, že koronakríza sa v rámci Slovenskej republiky zhoršuje. Rastúci počet nakazených, najmä zomrelých, je dôkazom neschopnosti riešenia krízy. Nemocnice sú preplnené a vysoké reprodukčné čísla značia o tom, že sa situácia, bohužiaľ, v blízkej budúcnosti nezlepší. Kritická je situácia aj v školstve a v hospodárstve. Mnoho ľudí nechápu a nechápem ani ja, že ako je možné, že čím viac testujeme, tým viac ľudí na území Slovenskej republiky umiera.
Ale teraz je opäť otázka. Čia je to vina? Kto núti permanentne testovať našich občanov žijúcich na území Slovenskej republiky? Však je to rarita v rámci celého sveta, celej Európy, to sa nerobilo nikde, len na území Slovenskej republiky. Ale na druhej strane treba si dať otázku, prečo nevyužívame zahraničné skúsenosti, alebo niekto má záujem o nakupovanie neúčinných antigénových testov? A teraz zacitujem slová pána premiéra Igora Matoviča. Citujem: "S tými testami by netestoval ani svojho vlastného psa." Ale my sme testovali občanov Slovenska, dámy a páni. Verím však, že pre niekoho je to skutočne, alebo je alebo bol, veľmi dobrý vynikajúci obchod. Chcel by som dostať pravdivé odpovede práve na tejto otázke. Je tu ale otázka pre nás všetkých, ale v prvom rade na členov vlády Slovenskej republiky, pána premiéra, ale v prvom rade na pána ministra zdravotníctva pána Krajčího. Ako ďalej postupovať v tejto neutešenej situácii?
Dámy a páni, moje návrhy sú nasledovné. Predovšetkým treba posilniť zdravotníctvo. Lekári, zdravotníci a sestry patria medzi spoločensky najdôležitejšie osoby v boji s koronou. Prečo sa k nim štát stavia macošsky a niekedy neprimerane tvrdo, keď napríklad v rámci núdzového stavu, dámy a páni, ich prostredníctvom policajtov pod hrozbou pokuty 30-tisíc eur povoláva do služby, čo je podľa mojich názorov jednoznačne absurdné. Na druhej strane doteraz nevedia, či dostanú predsedom vlády sľubovaných tých sedem eur. Sú to veci priam neuveriteľné, bohužiaľ, ale musíme otvorene povedať, že sú to veci pravdivé. V záujme zlepšených výsledkov treba jednoznačne rešpektovať návrhy odborníkov zo zdravotníctva, z vedeckej obce, lebo keď vláda o tejto oblasti bude zas a znova zlyhávať, doplatíme na to my všetci, všetci občania Slovenskej republiky, 5,4 milióna občanov.
Do tohto segmentu patrí aj otázka očkovania. Tu politika, dámy a páni, musí ísť v každom prípade bokom. Odmietam postoj pani ministerky Remišovej, ktorá sa pasuje do role odborníčky na všetko a ako predsedníčka takzvanej trpasličej strany zavetovala možný dovoz ruskej vakcíny Sputnik.
Dámy a páni, ruská vakcína Sputnik je momentálne schválená na núdzové použitie v 29 krajinách sveta. Patria tam napríklad Rusko, Mexiko, Argentína, Bolívia, Irán, ako jediný štát Európskej únie tam patrí aj Maďarsko a pokiaľ mám dobré informácie, s Ruskom už o vakcíne rokuje aj Chorvátsko.
Takže je tu opäť otázka, prečo to pani Remišová robí? Prečo to má dovolené, veď takýmto postojom odrádza ľudí od očkovania. Alebo že by to bola len taká zákulisná hra a pomýlenie národa, tak ako to povedal pán Pellegrini v nedeľnej relácii O 5 minút 12? Je zaujímavé a podozrivé, že predseda vlády Igor Matovič hovorí, že on chce ruskú vakcínu a vyhovára sa na dva hlasy vo vláde, ktoré to nechcú. Keď sa jednalo o celoplošné testovanie, vtedy to tvrdohlavo presadil naprieč štyrom koaličným stranám.
Tak teda, dámy a páni, kolegyne, kolegovia, pýtam sa, kde je pravda? Alebo z možných nákupov ruskej vakcíny nekukajú tučné zisky pre nejakú malú firmu napríklad z Trnavy? V dôsledku pandémie prechádza naše hospodárstvo najvážnejšou krízou za posledné desaťročia. Na druhej strane na obnovu hospodárstva budeme môcť čerpať pomerne veľké množstvo peňazí z Európskej únie. Preto je potrebné predovšetkým profesionálne spracovať a včas predložiť Európskej únii náš plán obnovy a odolnosti, aby sme dokázali vyčerpať všetky prostriedky do jedného centa. Treba pripomenúť, že naše vnútorné opatrenia na míňanie týchto finančných prostriedkov musia byť reálne, ale v prvom rade účinné, aby sa nemenili od buka do buka, nemenili sa každý týždeň.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ekonomike treba pomôcť účinnejšie ako doteraz a za sprísnených podmienok treba otvoriť maloobchody, prevádzky služieb, hotely, gastroprevádzky, športoviská, fitnes centrá. Ťažko vysvetliť živoriacemu podnikateľovi napríklad u nás, že on nemôže prevádzkovať svoje služby, ale na druhej strane nadnárodné spoločnosti prekvitajú a vyvážajú svoje tučné zisky za hranice Slovenskej republiky, tak ako to ja zvyknem hovoriť, prevážajú za Dunaj. Ekonomiku, osobitne služby treba okamžite otvoriť a zapojiť do kolobehu bežného života a nevypnúť opakovane, lebo to ju ničí a návrat do normálna bude trvať dlhé roky. Koaliční politici pomoc síce stále deklarujú, ale častokrát postupujú opačne a spôsobujú tým mnohé bankroty najmä našim živnostníkom.
Za ďalšie treba jednoznačne zrovnať krok v školstve. Školy, učitelia, žiaci a ich rodičia väčšinou dnes nie sú na online vyučovanie lepšie pripravení ako minulú jar. Treba už konečne otvorene povedať. Deti patria do školy, ich rodičia patria do práce. Aj tu treba prehodnotiť možnosti a konať v rámci filozofie, že robme veci, ako sa to čo najlepšie dá a nevyhovárať sa, ako sa to nedá. Doterajšia práca rezortu školstva bola chaotická. Neboli využité všetky možnosti na vzdelávanie žiakov a našich študentov. V spolupráci s rezortom školstva a samospráv treba umožniť žiakom, študentom a ich rodičom, aby za prísnych opatrení mohli využívať v prvom rade miestne športoviská, aby aj zvyšovaním svojej kondície mohli úspešnejšie bojovať s pandémiou.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dnes sme zasadli, aby sme predĺžením núdzového stavu zakonzervovali zlý neúspešný stav v našej spoločnosti. Vláda je v defenzíve. Nekoná alebo koná, dovolím si povedať, chaoticky. Je ale plne zodpovedná za reštrikcie a hlavne za to, ako pripraví spoločnosť a ekonomiku na to, ako s touto zdravotnou nepríjemnosťou ďalej žiť. Takmer rok žijeme v tomto marazme. Jeden rok je dosť dlhá doba, berie nám aj osobné skúsenosti, mnohí z nás hovoria, že táto vláda nedokáže toto napraviť. Vláda maskuje svoju nemohúcnosť riešiť všetky problémy neustálym predlžovaním núdzového stavu. Ja túto filozofiu neuznávam a návrh na predĺženie núdzového stavu ja v žiadnom prípade nepodporím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2021 o 11:25 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:45

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Šimko, viac krát ste položili vo svojom prejave otázku, prečo? Prečo sa Slovensko za premianta v boji proti koronavírusu stalo vlastne lúzrom? Odpoveď je úplne jasná a potvrdzujú to dva kľúčové ukazovatele. Slovensko je v prepočte na obyvateľov najhoršie v počte úmrtí na koronavírus i v počte hospitalizovaných. Aktuálne čísla hovoria, že máme takmer 7-tisíc obetí a takmer 4-tisíc hospitalizovaných. Pomôžem si citátom z jedného denníka, kde napísali, že málokde a málokedy je taká súvislosť medzi týmito tragickými číslami a chybami vlády. Ak niekto v prvom rade za tieto obete a za týchto hospitalizovaných môže, tak je to len amatérska Matovičova vláda a nikto iný. Existujú o tom jasné dôkazy, ktoré sú už nespochybniteľné, napríklad už to chronicky opakované zanedbanie prípravy na druhú vlnu počas leta, ale hlavne to kritické rokovanie vlády zo 16. decembra, kde ako priznal pán Krajčí, kvôli protestom alebo obavám z protestov vláda neprijala tvrdší lockdown. Pán Krajčí napriek tomu, že tento návrh nepresadil, naďalej sedí vo svojom kresle, čo je rarita, zaprel svoju lekársku česť kvôli teplému miestečku, pretože za normálnych okolností ak minister nepresadí riešenie, ktoré by zachránilo životy ľudí, tak už dávno svoje kreslo opustí sám. Ešte horšie ako správanie premiéra Matoviča, alebo podobné, aby som bol spravodlivý, správanie koaličných partnerov SaS a ZA ĽUDÍ, ktorí pred médiami vystupujú, ako je potrebné vyvodzovať politickú zodpovednosť, ale keď príde na lámanie chleba, stiahnu opätky, sklopia uši a všetko pokračuje ďalej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:45 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:47

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Jozef, po prvé ťa musím pochváliť za naozaj tvoj kultivovaný prejav a vidno, že tvoja politická úroveň za tie roky je úplne niekde inde oproti tým príspevkom, ktoré sme tu mohli doteraz použiť. A po druhé by som chcel naozaj vyzdvihnúť tie informácie, ktoré si nám poskytol, pretože vychádzajú zo štatistík mesta Rimavská Sobota a tie naozaj nemôže nikto spochybňovať, lebo ty by si mal ako primátor najlepšie vedieť, koľko ľudí naozaj umrelo a koľko ľudí sa to dotklo, celá táto pandémia. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:47 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:48

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Jozef, spomenul si hutníka na čele Východoslovenského ústavu srdcových chorôb. Keď sa dobre pamätám, a to zároveň objasňujem poslancom z vládnej koalície, že Anton Jura bol členom Rezešovho kinder-manažmentu vo vtedajšej VSŽ. Toho kindermanažmentu, ktorý brutálne, ale naozaj brutálne tuneloval VSŽ, teraz sa to volá U.S. Steel pre mladších poslancov a že vraj je Jura schopný manažér. No ja som na pochybách. Každý, kto sa pohyboval v okolí Rezeša juniora, sa pohyboval aj v spoločnosti obávaných bossov mafie Holuba či Karola Kollárika, toho času po smrti. Mne osobne to vadí, aspoň z morálneho hľadiska. Každý, kto pozná košické divoké roky a má trošku charakteru, sa na ľudí z tohto okolia musí pozerať cez prsty a zaujímavé, že si to nevšimol posadnutý Duchom Svätým náš minister zdravotníctva. Túto skutočnosť, že si nevšimol. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:48 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:49

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jožko, ja ti tiež ďakujem za maximálne kultivovaný prejav, taký, že nebol, nebol, a si myslím, že ani nie je tam čo vytknúť ani z pohľadu koaličných poslancov. Ja len chcem zdôrazniť jednu myšlienku, ktorú si tak letmo tam naznačil, že v podstate na Slovensku dnes platí priama úmera, čím viac plošného testovania, tým vyššia nakazenosť obyvateľstva. No a ja ako informatik musím povedať, že ak chceme, aby v podstate priebeh tejto funkcie, ktorú sme alebo ktorú vláda svojimi opatreniami vytvorila, a chceme priebeh a výsledky tejto funkcie zmeniť, až otočiť, nielen znížiť tú priamu úmeru, tak si musíme priznať, kolegovia, kolegyne, že chyba nie je v ľuďoch, ale chyba je vo vzorci, ktorý vláda na riešenie situácie uplatňuje. A preto jediné, čo pomôže zmeniť výsledok tohto vzorca, ktorý vláda používa, nie je, že budeme neustále zvyšovať hodnoty týchto premenných, ktoré máme dve v podstate v tomto vzorci, a to je počet testov, ktoré chceme neustále zvyšovať, aj keď vidíme, že to nemá zmysel, a zvyšovanie intenzity opatrení, ktoré majú ľudia dodržiavať, lebo vidíme, že ani to nemá zmysel. Čiže my musíme zmeniť samotný vzorec. A keď to dokážete, dosiahnete, že viete v hlavách pochopiť, že proste musí sa ísť na to inak, tak potom sa môžeme rozprávať o tých premenných a o tom, na aké hodnoty ich treba nastaviť. Jožko, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:49 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:51

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Šimko, povedali ste, že čím viac sa testuje, tým viac ľudí umiera, ale zároveň ste vo svojom vystúpení hovorili o tom, že menej ľudí umiera. Dokumentovali ste to na číslach v Rimavskej Sobote a teda predpokladáte, že je to tak aj inde. Tak ja teraz celkom nerozumiem, či zomiera viac ľudí alebo menej ľudí, alebo viac ľudí zomiera iba vtedy, keď potrebujete kritizovať testovanie a menej ľudí zomiera vtedy, keď potrebujete ukázať, že ten COVID nie je až taký nebezpečný, ako sa, ako sa hovorí. A teda ak tvrdíte, že testovanie prispieva k šíreniu nákazy, tak predpokladám, že tým nemyslíte, že by niekto úmyselne infikoval tými testami ľudí, ale teda že vyššia mobilita, ktorá súvisí s tým, že ľudia chodia na testovanie, spôsobuje, že sa niektorí môžu nakaziť a nevidel som to nikde overené, ale, samozrejme, že to tak môže byť. No ale na jednej strane ak toto kritizujete, na druhej strane hovoríte, že už treba otvoriť obchody, prevádzky, tak to tiež sa mi zdá, že ide trochu proti sebe, lebo to tak isto spôsobí vyššiu mobilitu a tak isto to potenciálne môže spôsobiť, že sa ľudia viacej nakazia, alebo teda je to tak, že ľudia sa môžu nakaziť iba pri testovaní, ale nemôžu s nakaziť pri nakupovaní? A teda keď mi to vyhovuje, tak hovorím, že vyššia mobilita spôsobuje vyšší počet infikovaných a potenciálne aj mŕtvych, no a keď mi zase vyhovuje to naopak, tak to bagatelizujem a tvrdím, že vyššia mobilita, ktorú by nesporne prinieslo, ak by sa otvorili ďalšie prevádzky a uvoľnili tie opatrenia, nebude mať takýto následok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:51 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:52

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Začal by som s pánom Dostálom. Áno, pán Dostál, možnože ste ma celkom nepochopili, ale v podstate ja som použil štatistiku. Však vieme všetci veľmi dobre, že v rámci Európy, v rámci sveta je najvyššia úmrtnosť na milión obyvateľov práve v Slovenskej republike. Nuž ale uvažujeme nad jednou vecou, že super, hypermarkety sú nabité, naplnené. Tam sú stovky ľudí, tam sa to môže nachytať a mňa pán minister vnútra dal trestne stíhať za to, že som si dovolil vypovedať jednu vetu, že Mestská polícia v Rimavskej Sobote nebude pokutovať našich občanov za to, že si navštívia svojich zosnulých v miestnom cintoríne. Trestné stíhanie. Bol som na vypočúvaní. Takže nie je to také jednoduché, ale ja teda už som registroval, že pán poslanec Ferenčák z Kežmarku navrhol, aby sme túto štatistiku riešili my samotní, samotné samosprávy či starostovia či primátori. Ja tiež navrhujem, urobme takúto skúšku, ako ja som urobil v Rimavskej Sobote. Tá situácia ozaj v Rimavskej Sobote je ešte nižšia úmrtnosť, teda teraz v čase pandémie, ako pred pandémiou. Tak voľakde musí byť chyba. Kto vykazuje tú úmrtnosť?
Pán Dostal, len príklad vám poviem, takto. Môj bývalý, bývalý hlavný kontrolór, rok mu dávali plienky, rok. Zomrel, chudák, a vykázali ho, že COVID. Tak niekde asi musí byť nejaký problém. Takže za to hovorím, že ja pridávam sa k názoru pánu Ferenčákovi, jednoznačne navrhujem, starostovia, primátori, urobme vlastnú štatistiku, pretože toto nie je mysliteľné. Ja osobne tomu neverím, že Slovensko, my sme na tom najhoršie v rámci celého sveta. Je to nemysliteľné. Takže za to hovorím, dámy a páni, ja som povedal svoje stanovisko, svoj názor, ja verím tomu, že viacerí vládni činitelia sa nad tým zamyslia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:52 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video