25. schôdza

16.3.2021 - 1.4.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

30.3.2021 o 18:09 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:07

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Szőllős, ďakujem, áno, súhlasím s niektorými vecami s vami, ale myslíte, že 4-tisíc alebo 400-tisíc podpisov je nemorálnych? Lebo vyhovárať sa na COVID pandémiu, že sa to nedá, ale tu sa vyzbieralo 400-tisíc, aj keď je COVID pandémia ešte horšia. Tak ja by som to veľmi neporovnával, lebo teraz máme dve petície, ktorá je, dokonca tri, lebo prichádza ďalšia do parlamentu, ktorá má fyzicky ďalších okolo 160-170-tisíc podpisov, som zvedavý, ako sa postavíme k tej, ale súhlasím s vami.
Vy ste povedali, že nedá, nedá sa porovnať voda a klíma. Vy sám ste na začiatku jedno z prvých výborov povedali, čističky sú nedostatočné, nezachytávajú príliš veľa nečistôt, čiže bolo by ich posilniť alebo postaviť nové, lebo teraz je veľká záťaž na ne. Áno, to sú vaše slová. A presne to som tu povedal. To som presne povedal, že my sme pozabudli na tú vodu. A to, myslím, že tá má dopad okamžitý na nás. A vy ste to presne vtedy na tom výbore povedal, že prechádza veľa nečistôt cez tie čističky, lebo tie sú nedostatočné.
Pani Pleštinská, tie štáty, o ktorých ste vy hovorili, áno, ja súhlasím, ale tie štáty berú aj utečencov a my nie. Sme preto zlí, alebo nie? Nemusíme so všetkým súhlasiť, čo robia iné štáty, ak máme lepšie riešenie alebo nájdeme nejaký kompromis. Môžeme to aj pri tom porovnávať. Oni zobrali utečencov, nazhrnuli si, majú s tým problémy, my sme sa postavili ako spoločnosť, že ich nechceme. To znamená, že nie vo všetkom musíme byť rovnakí ako osem štátov. Oni majú inú politiku, my máme inú politiku, takže ja by som to bral tak.
A ak ešte stíham, Jaro, ja súhlasím s tebou, to, čo si povedal, ale spomeňme si na tú púšť napríklad v tej Chile. Čo povieme tým ľuďom, že za to, že máme zelenú Európu alebo chceme, tak oni majú púšť, prostredie, aké majú, nenávratne zničené, lebo to je daň za tú ekológiu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2021 o 18:07 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:09

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán minister, dámy, páni, témou tejto rozpravy je jedna z najväčších petícií v dejinách Slovenskej republiky. Jej téma sa týka každého obyvateľa nielen Slovenska, ale prakticky celej Zeme, a preto je detinské sa tu hádať a handrkovať o tom, či ju podpísalo 80, 100 alebo 128-tisíc ľudí, to predovšetkým.
Keďže sa táto problematika týka naozaj každého, je rovnako detinské, aby sme tuná jedných označovali za nejakých ekoteroristov, ekobláznov, aby sme o Grete Thunberg hovorili ako o nejakej bláznivej osobe, ale rovnako dôležité je aj to, čo tu síce teraz nezaznelo, ale niekde to zaznieva, aby sme ľudí, ktorí na to pozerajú z ekonomického hľadiska ako priateľ Rado Kazda, aby sme týchto označovali za nejakých necitlivých vydriduchov, ktorým nezáleží na ničom inom, len na doláre či eure a život ľudí a planéty im je ľahostajný.
Vážení priatelia, asi nikto nepochybuje, že klimatická kríza je realitou. A nikto nespochybňuje ani to, že na jej existencii má veľký problém ľudstvo a jeho činnosť, či ide o priemysel a jeho emisie, naďalej spaľovanie fosílnych pliav... fosílnych palív, extenzívne poľnohospodárstvo či vyrubovanie lesov a pralesov. Pred očami nám miznú veľké plochy amazonského pralesa, pralesy v Afrike či v juhovýchodnej Ázii, v dôsledku otepľovania sa roztápajú ľadovce v Arktíde, Grónsku, čo vo vysokých pohoriach, v dôsledku čoho stúpa hladiny morí a v dohľadnej dobe sa môže stať, že ostrovné štáty ležiace na koralových atoloch zmiznú pod vodou, rovnako pobrežné časti konting... kontin... viacerých kontinentov, v Ázii napríklad Bangladéš, Holandsko, pretože v súčasnosti 40 % svetovej populácie žije vo vzdialenosti do 100 km od pobrežia a podľa odhadov vyše 200 mil. ľudí žije na pobreží do výšky len 5 m nad morom.
Realitou je vysychanie rozsiahlych oblastí a rozširovanie púští, čo naozaj môže viesť k tomu, že sa dajú do pohybu nie desiatky tisíc ani státisíce, ale stámilióny až miliarda ľudí, klimatických migrantov, čo teda naozaj môže spôsobiť veľmi vážne problémy na celom svete, samozrejme. Pohľad na miznúci prales v Amazónii pre nás môže byť nejaký taký trochu vzdialený, akurát nás sa akože netýka, aj keď sú to pľúca, alebo aj mne sa zdá to povedať, ale aj my na Slovensku predsa vídame, aj nám nie je cudzí pohľad na holoruby na svahoch a vieme, čo to spôsobuje.
Klimatická kríza je tu a ohrozuje naozaj celé ekosystémy, nielen ľudstvo, ale aj všetky organizmy a živočíchy a rastliny na celej zemi. Aj naša malá krajina čelí čoraz väčším suchám, horúčavám, nedostatku zrážok, záplavám, silnejším búrkam a podobne. Je najvyšší čas konať, aby naši potomkovia o 50 až 100 rokov mohli na nás pozerať ako na ľudí, ktorí si uvedomili všetky hrozby a začali konať. Postavme sa preto k tejto petícii čelom, vyhlásme stav klimatickej núdze a naštartujme proces, na ktorého konci bude zelenšie, zdravšie a bezpečnejšie Slovensko. Hoci nie sme počtom veľkým národom, môžeme sa jasne prihlásiť k veľkej a dôležitej zmene. Podľa mňa tá Zem nás potrebuje tu a teraz. Aj v mene mojich synov v vnukov prosím, počúvajme jej hlas.
A teraz, ak dovolíte, ešte by som chcel v krátkosti prečítať výzvu, poslal mi ju človek, ktorého si veľmi vážim, pán RNDr. Mikuláš Huba a je pod ňou podpísaná jedna aj Liliana Rástocká za Slovenskú klimatickú iniciatívu, ktorá kandidovala za stranu ZA ĽUDÍ.
Vážená pani poslankyňa, vážený pán poslanec, tento týždeň máte prerokovať a následne hlasovať o uznesení, ktoré je rekciou na petíciu Klíma ťa potrebuje. Radi by sme vám pripomenuli, že vyše 127-tisíc ľudí ju v rekordnom čase podpísalo, pretože chápu naliehavosť problému klimatickej zmeny. Obávajú sa aj dôsledkov a očakávajú, že aj slovenskí politici budú čo najadresnejšie a bezpodmienečne túto krízu riešiť.
Namiesto toho však už mesiace sleduje boj o to, či vôbec Národná rada petíciu prerokuje. Na marcovej schôdzi Národnej rady sme počuli hlasy, ktoré skôr vyznievajú, že prerokovanie tejto petície je akýmsi benevolentným ústupkom, a nie snahou politikov riešiť jeden z najzávažnejších problémov, ktorému dnes čelíme. Slovenky a Slováci si uvedomujú závažnosť klimatickej zmeny a požadujú jej riešenie. Požiadavky petície zneli jasne. A je veľmi znepokojivé, že v súčasnom uznesení nie sú dostatočne odrazené. Navyše o jeho znenie zjavne neustále prebiehajú vyjednávania, ktorých výsledkom je formálna deklarácia. Desiatky rokov popierania klimatickej vedy, málo ambicióznych politík, ústupkov znečisťovateľom a nedostatočných krokov nás dovedie do dnešnej situácie, ktorá je viac ako kritická. Práve pre tieto náročné časy dokazujú, že niektoré problémy nemožno riešiť straníckymi bojmi, ideológiou voľného trhu a pekne znejúcimi vyhláseniami, ale ráznym konaním podľa odporúčaní odborníkov. A tí už dosť dlho bijú na poplach. Ako zodpovední zvolení zástupcovia občanov a občianok Slovenskej republiky by ste mali takéto pálčivé problémy riešiť bez vyzvania. Boli ste však k tomu vyzvaní vyše 127-tisíc ľuďmi a teraz vás aj my zástupcovia a zástupkyne organizácií, ktoré sa venujú ochrane klímy, vyzývame, aby ste prijali uznesenie, v ktorom bude vyhlásený stav klimatickej núdze.
Je tu ešte pár slov, ale myslím, že to, čo tu je, azda ju vlastne vyrieši ten pozmeňujúci návrh poslankyne Marcinkovej.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.3.2021 o 18:09 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:15

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Benčík, ja by som zareagoval len na dve veci z vášho vystúpenia.
Spomínali ste pralesy. No ja sa pýtam, kde mizne drevo vyťažené z pralesov. Viete, skoro všetko mizne vo vyspelých západných krajinách alebo vyspelých ekonomických krajinách, ktoré sa bijú, prípadne niektoré majú schválené niečo podobné, ako my teraz tu chceme schváliť. Ale nejedná sa o nich, keď sa týka, keby nebol dopyt z týchto krajín, tak si myslíte, že si to budú oni sami rúbať ten prales? Nie. To znamená, že ak sa pozrieme na vyspelé krajiny a vyzveme ich, aby nebol dopyt po takomto dreve, nech to nejde do jácht, nech to ide do luxusných áut a podobne, tak sa nebude ťažiť, nábytok a tak ďalej.
A, pán Benčík, hovorili ste, holoruby že sú aj u nás. Áno, pamätáte si, keď som tu minulý týždeň alebo predminulý týždeň vystúpil a hovoril som, že prečo chceme odkladať zalesňovanie a vyhovárať sa na COVID a opakovane odkladať zalesňovanie, kde sú holoruby, tak som povedal, že COVID, mi povedal pán minister. Ale v Nemecku ho asi nemajú, lebo tam sa pravidelne zalesňuje aj v tejto chvíli, aj dneska, bol tento deň, tam boli vyťažené možno stovky tisíc stromov. Ale na Slovensku nie, lebo COVID.
A viete prečo? Lebo aj my tu hlasovaním sme im to umožnili. Keby sme boli odložili o jeden cyklus, tak nepoviem, ale my sme naším hlasovaním umožnili, že tie holoruby sa nemusia zalesňovať aj viackrát za sebou.
Takže sa musíme pozrieť, pán Benčík, na seba. Bolo to správne? Ako ste hlasovali vy?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2021 o 18:15 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:17

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Keďže s pánom poslancom Benčíkom vždy súhlasím, tak využijem tú príležitosť, kedy konečne prvýkrát môžem aj oponovať, no zaujal ma tam v tej výzve, ktorú, ktorá tu zaznela, tam ma zaujala tá formulácia, že ideológia voľného trhu.
No, keby sme mali ideológiu voľného trhu, no, ono samo osebe to nie je ideológia, voľný trh je koncept slobodnej výmery, výmeny tovarov a služieb, a keby sme ju mali, domnievam sa, že by sme sa mali oveľa lepšie a oveľa účinnejšie by sme bojovali proti zmene klímy. To, čo tu teraz máme, to nie je ani voľný trh, teda, samozrejme, čiastočne je, ale v boji proti zmene klímy je to práve celý obrovský rad opatrení, ktoré, ktoré regulujú ten trh. Regulujú ho za účelom boja proti zmene klímy, za účelom znižovania emisií skleníkových plynov, takže v tomto, v tomto bode rozhodne nesúhlasím s autormi tejto výzvy.
Slovensko naozaj robí veľmi veľa krokov, robí ich 30 rokov a bude ich robiť aj ďalej za, za účelom znižovania produkcie skleníkových plynov, za účelom adaptačných opatrení, za účelom boja proti zmene klímy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2021 o 18:17 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:19

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No veď, pán Suja, veď práve o to ide, aby sme sa stále nevyhovárali, že tamtí, takí veľkí a onakí kapitalisti, a čo ja viem kto, ale aby sme mysleli, hovorili za seba, mysleli na seba, aby sme my konali, a nie sa vyhovárali, pretože nielen do tých krajín alebo z tých krajín, kde sú tie drevá, ale toto drevo putuje aj od nás, a nie, nie v podobe sofistikovaných výrobkov, ale v podobe guľatiny, ktorá odchádza pánbohvie kde, a ešte pánbohvie kto na tom zarába. (Povedané so smiechom.) Veď aj o tom sa vie.
A čo sa týka, Rado, teba, tak nie sme tak, ty si vlastne nesúhlasil, ale vlastne nie so mnou, ale myslel si s tým, čo som prečítal. Tak že len tak.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2021 o 18:19 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:20

Vladimír Zajačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán minister, kolegyne, kolegovia, chcem poďakovať kolegovi Takáčovi, ktorý hovoril, že k tejto téme vystupujú mladí poslanci Národnej rady, hlásim sa k mladým poslancom, keď dovolíte. (Reakcia z pléna.) Ďakujem pekne.
Klimatické zmeny sú nevyvrátiteľným faktom, rovnako tak ako ich zrýchľovanie. Táto skutočnosť sa dotýka každého obyvateľa našej planéty, teda aj každého občana nášho štátu. Zmeny, ktoré prináša, majú potenciál hlboko a nepriaznivo zasiahnuť základné oblasti nášho života a negatívne ovplyvniť budúce generácie. My poslanci Národnej rady Slovenskej republiky sme povinní k tejto problematike zaujať zásadné stanovisko a uskutočniť alebo podporiť kroky, ktoré budú smerovať k zabráneniu odvrátiteľným škodám.
Uvedomujem si, že Slovenská republika má veľmi limitovanú možnosť zasiahnuť do riešenia tohto problému, ale... samostatne. Náš reálny dopad na človeka vyvolané faktory ovplyvňujúce klimatické zmeny je menej ako 1 promile. Avšak ako súčasť Európskej únie máme možnosť ovplyvňovať tieto skutočnosti v reále vo vyššom rozsahu, preto je našou povinnosťou túto možnosť využiť a podporiť plnohodnotné zapojenie Slovenska do spoločného úsilia štátov Európskej únie, do úsilia smerujúceho k zníženiu dopadu klimatických zmien vyvolaných ľudskou činnosťou, preto v rámci uznesenia k prerokovanému bodu programu som za podporu tejto petície, som za vyhlásenie stavu klimatickej núdze a zaviazanie vlády, aby v rámci neho podriadila prípravu a schvaľovanie legislatívy štátnych politík a štátnych projektov, projektov k cieľu dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v roku 2040. Som za zaviazanie vlády Slovenskej republiky, aby podporila sprísnenie klimatických cieľov, ktoré navrhuje Európska únia.
V druhom bode petície je problematický iba požadovaný termín splnenia, pretože ak tento materiál má byť kvalitne vypracovaný a zároveň má prejsť odbornou oponentúrou a celým schvaľovacím procesom. Uvedenú problematiku pokladám za príliš vážnu a dôležitú na to, aby sme v nej prijímali len pro forma nekvalitné a vecne nedostačne spracované, nedostatočne spracované materiály. Toľko k samostatnej podstate bodu tohto programu k priloženej, k predloženej petícii.
K základnej myšlienke tejto iniciatívy mi však dovoľte, aby som vyjadril radosť a aj spokojnosť nad skutočnosťou, že najmä mladí ľudia prikročili k činu a prejavili nebývalú aktivitu. Myslím, že je to jeden z potrebných krokov, ktoré celej spoločnosti ukazujú cestu, a povzbudzuje nádej, že ani budúcim generáciám nie je osud tejto planéty ľahostajný.
Zároveň by som chcel uviesť na záver jednu poznámku. Či globálna klíma, alebo regionálne klimatické zmeny nie sú dané alebo tvorené iba účinkom skleníkových plynov. Je to vždy tvorené komplexom mnohých zložiek, ktoré budeme musieť vziať do úvahy, a venovať sa im podobným spôsobom ako skleníkovým plynom. Je to najmä manažment povrchových a podzemných vôd na urbanizovanom území, v poľnohospodárskej krajine, ale aj vo voľnej prírode. Slovenská krajina vysychá a je potrebné sa týmto problémom zaoberať. A to aj z toho hľadiska, že Slovensko je vlastne strechou strednej Európy, dôležitým rozvodím, ktoré určuje kvalitu vôd, a teda aj klímy vo veľkej časti horského regiónu. Toto najviac v spojitosti s ochranou a záchranou lesov pokladám za nemenej dôležitú úlohu do budúcnosti. Vážené dámy a páni, týmto by som vás chcel požiadať o podporu k uzneseniu k tejto petícii. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.3.2021 o 18:20 hod.

Vladimír Zajačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja som veľmi pozorne počúvala celú rozpravu k tej občianskej iniciatíve Klíma ťa potrebuje, úmyselne som sa do nej aktívne nezapájala, pretože veľmi ma zaujímal názor jednotlivých poslancov k tejto problematike.
Samozrejme, veľmi si vážim názor tých desaťtisícov, tých stotisícov ľudí, ktorí podpísali túto občiansku výzvu Klíma ťa potrebuje. Ja osobne tiež vnímam a som veľmi rada, že téma ochrany a tvorby životného prostredia sa stal, stáva čoraz viacej významnou témou v spoločnosti, pretože v minulosti to tak ozaj nebolo. Napĺňa ma to aj nádejou, že aj úlohy, ktoré sme si stanovili v programovom vyhlásení vlády spolu s ministerstvom životného prostredia, kde máme veľmi ambiciózne ciele na dosiahnutí zlepšenia životného prostredia, zlepšenia kvality ochrany vôd, o ktorom sa tuná množstvo hovorilo, povrchových, podzemných, a s tým súvisiacimi opatreniami v krajine, s opatreniami, ktoré budú viesť Slovensko k adaptácii na zmenu klímy, pretože tá zmena klímy tuná je, je to neudržateľný proces a, samozrejme, človek k nemu prispieva a je správne, aby sme prijímali rozumné opatrenia na zmiernenie, resp. tie, ktoré urýchľujú tento proces, že to je správne, a hlboko tieto opatrenia aj spolu s rezortom hospodárstva podporujeme.
Všetko ale chce mať rozumnú mieru. Aj my by sme chceli, aby uhlíková neutralita bola zajtra, to však nie je možné, preto držím palce všetkým nám, aby sme tie vytýčené ciele a záväzky, ktorými sa Slovensko zaviazalo, aby sme ich dodržiavali a určite bude lepšie na Slovensku, aj čo sa týka... (Prerušenia vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2021 o 18:25 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:28

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcel by som oceniť, že takto aj na záver debaty tu zaznel taký veľmi, veľmi zaujímavý bod, ktorý ste spomenuli, a to je, že čoraz viac článkov, vyjadrení vedcov sa prikláňa k tomu, že príčina zmien klímy nie sú len produkcia skleníkových plynov, ale čoraz viac aj zmena vo využívaní krajiny.
Stáva sa to dosť významným faktorom, ktorý prispieva ku zmene klímy a domnievam sa, že tomuto treba venovať veľmi veľkú pozornosť, a dokonca si myslím, domnievam sa, že treba tomuto venovať ešte väčšiu pozornosť, alebo minimálne rovnocennú pozornosť ako, ako znižovaniu produkcie skleníkových plynov, z toho dôvodu, nie z toho dôvodu, že by to bol významnejší faktor, ale z toho dôvodu, že tento faktor vieme, vieme ovplyvniť, vieme ho lepšie presadiť aj v krátkodobom horizonte.
Takže toľko som chcel.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2021 o 18:28 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:29

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Zajačik, ja v dobrom, v dobrom ja hovorím, že vek je len číslo a každý je tak, ako sa cíti a ja fandím každému, kto pomáha. Dovoľte mi ešte podotknúť nejaké veci.
Napríklad dnes taká aktuálna informácia, výroba elektriny z uhlia v Číne vzrástla a podiel Číny na celosvetovej produkcii elektriky z uhlia vzrástol na 53 %. To len by som dal do takého porovnania, že my môžme tu, môže v niektorých krajinách Európskej únie zrušiť všetku výrobu elektriky z domáceho uhlia, v Číne otvoria jednu takúto elektráreň a aj tak to bude omnoho viacej v tej Číne ako u nás, keď budeme takíto ekologickí.
A napríklad aj z hľadiska toho životného prostredia stačí, keby sme možnože začali aj my tu v Národnej rade, už viackrát to bolo hovorené, možnože keby sme nemali tú vodu v plastoch, plastových fľaškách, ale v sklenených. A možnože keby sme sa vedeli aj v tom bufete vedeli normálne najesť a nemuseli si to celé dni nosiť v tých plastoch, za tie týždne, čo tu chodíme, každý z nás, keď si berie obed a večeru do plastových nádob, myslím si, že je tu pomerne dosť plastu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2021 o 18:29 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:30

Vladimír Zajačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za reakcie. Pani Zemanová, pán Kazda, ja som veľmi rád, že vás zaujal môj príspevok, že ste nemali nejaké veľké, veľké, som sa bál, že pán Kazda, začne zas o tom, že pravičiari znesú všetko a že teda my by sme mali bojovať inak, ale som rád, že ste to schválili.
A pán, čo sa týka, pán Takáč, áno, máte pravdu, ale musíme začať my si robiť poriadky tu a zatiaľ sa o Čínu nestarajme, lebo ich je veľa, ich neubijeme, samozrejme, ale myslím, že aj tam pokročia, a viete, večne tam komunisti vládnuť nebudú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2021 o 18:30 hod.

Vladimír Zajačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video