25. schôdza

16.3.2021 - 1.4.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:34 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:12

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak, vážené dámy, vážení páni, dúfam, že vás nebudem rušiť pri rozprave o... (Smiech v sále. Reakcie z pléna. Zaznievanie gongu.) Pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky, predseda OĽANO mi tu povedal teraz, teda OĽANO, pardon, to by som mu dal veľký titul. Predseda poslaneckého klubu OĽANO teraz predniesol veľmi závažnú poznámku na moju adresu, urážku, zvyšní poslanci Národnej rady sa tu rehotajú a vieme prečo? Lebo tu hlasujú o predĺžení núdzového stavu, ktorým obmedzujú práva obyvateľov Slovenskej republiky. Milióny ľudí.
Pani Zemanová, ukazujete mi teraz, že mám stíšiť hlas? Tak povedzte svojim kolegom, nech sa správajú ako dospelí ľudia, a nebudem s tým mať problém. (Reakcia z pléna.) Veľmi ťažké? Je to veľmi náročné? A vy ste v tejto chvíli, kedy idete opäť ľudí zavrieť doma, opäť im prikazovať celoplošné testovanie a opäť ich oberať o základné ústavné práva, aspoň preukazovali poslancom Národnej rady nejakú základnú slušnosť? Je to také ťažké? Vidíte, dokázali ste sa utíšiť. Keďže vás v škôlke, v škôlke učiteľky nevychovali poriadne, tak to tu urobím ja teraz, ja s tým problém nemám. (Reakcie z pléna. Zaznievanie gongu.)
Som rád, že môžem konečne ako poslanec Národnej rady začať v Národnej rade hovoriť. Pán Baránek, už na svoj vek ho nebudem urážať, ale tak viete, zasmial sa len tak od veci, to je veľmi zaujímavé.
Vidíte, drahí občania, vy toto budete pozerať, veď toto je pre nich najlepšia vizitka. My sa tu chceme baviť o núdzovom stave, oni sa rehotajú, škriekajú, vyrušujú ma, ani mi nedovolia prísť k téme. A, pán Heger, bohužiaľ, to je v súčasnosti vizitka vašej novej vlády. Či chcete, či nie, toto sú vaši poslanci. To je materiál, s ktorým musíte pracovať, ja vám nezávidím.
No a po troch týždňoch absolútnej nefunkčnosti Národnej rady, ktorej boli svedkami všetci obyvatelia Slovenskej republiky, keď ste minulý týždeň kvôli tej zvláštne orientovanej vládnej kríze museli úplne prerušiť rokovanie parlamentu, tu máme absolútnu perličku na záver. Celý mesiac Slovenská republika prakticky nemala vládu. Počúvali sme, ako jeden dával ultimáta druhému, ako jedni hovorili to, že potrebuje odstúpiť druhý, inak neodstúpi tamten a keď odstúpi tamten, tak ja nepôjdem tam alebo tam. Skrátka malé deti na pieskovisku. Ľudia, ktorí by sa mali správať ako dospelí ľudia, sa tu kvôli egoistickým úmyslom naháňali, naťahovali, urážali a dehonestovali celú Slovenskú republiku a ukazovali obyvateľom Slovenskej republiky, že nemajú žiaden morálny ani odborný kredit na to, aby mohli túto republiku, Slovenskú republiku riadiť. A vidíme ten výsledok. Vláda údajne prešla rekonštrukciou. Vymenili sa dve figúrky, rozprávalo sa tu o tom, že predsa my nemôžeme hovoriť, že pán Heger je len figúrka Igora Matoviča.
Koľkí z vás, drahí kolegovia, keď sa vymenil Fico s Pellegrinim, a mne je úplne jedno, lebo ja sa nezastávam ani týchto ľudí a sú mi úplne ukradnutí v týchto veciach, ale koľkí z vás tu prezentovali, ako to sa vymenili figúrky, že Pellegrini je figúrka Fica? Možno bol. Ale keď dnes niekto povie, že Heger je figúrka Matoviča, no tak sa idete hádzať o zem, jak si môžete dovoliť niečo také povedať, jak si môžete dovoliť dať nám ochutnať vlastnú medecínu, veď to je neprijateľné! Ale takto to je. Toto je akurát nová vláda Igora Matoviča, kde za premiéra bol nominovaný pán Heger. Nič viac, nič menej. Spôsob, akým riadi stranu OĽANO, spôsob, akým riadi poslanecký klub, spôsob, akým si rozhoduje štátne príspevky za voľby, eseročka, jednoducho schránková firma a nie politická strana OĽANO, tam sa nedá nič zmeniť, aj keby pán Heger veľmi chcel, čo možno mu aj môžem veriť, že úprimne by chcel zmeniť Igora Matoviča, tak sa to nepodarí a stále ho bude musieť len na slovo ako poslušný psíček, ako tu štekal minule Jožo Pročko, v tomto prípade poslúchať, pretože taká je to situácia.
No a teraz k téme núdzového stavu, ktorý nám tu opäť predkladáte ako nevyhnutnú súčasť boja proti súčasnej epidemickej situácii. Ja dokážem pochopiť akékoľvek logické argumenty, ale neviem pochopiť, ako dokáže pán súčasný predseda vlády, ak bude schválené teda programové vyhlásenie vlády, potom bude aj potvrdený, predstierať alebo predstavovať absolútne fatálne neúspechy tejto vlády a príčinnú súvislosť, ktorá súvisí práve s predlžovaním núdzového stavu, ako úspech tejto vlády. Ja to skrátka neviem pochopiť, keď on príde a povie, že zaviedli sme núdzový stav, tuším v októbri alebo v novembri, a následne sa situácia začala tragicky zhoršovať, tak tam neostávalo nič iné, len ho opäť predĺžiť. A keď sme ho predĺžili a situácia sa opäť zhoršila, tak sme ho opäť museli predĺžiť. A takýmto spôsobom ho predlžovali ďalej a ďalej. A potom nám povie, že práve vďaka núdzovému stavu sa dnes situácia lepší.
Nič iné sme nečakali, tak ako minulý rok, keď ste si pripísali opatrenia, ktoré súviseli maximálne tak s teplým letným počasím, kedy prirodzene víry ustupujú, a dnes sa deje úplne to isté a vy zase prichádzate: To naše opatrenia už konečne zabrali. Po mesiacoch a mesiacoch toho istého, ktoré sa tu dialo stále dookola, zrazu tieto opatrenia zabrali, pán Heger? Vy nám chcete povedať, že keď intenzívne robíte jednu a tú istú činnosť a neustále sa situácia zhoršuje, že zrazu dôjde k zásadnému obratu a zrazu náhle sa všetko lepší práve vďaka tej istej činnosti, ktorú ste tu robili doteraz?
Viete, ja som dlho premýšľal nad tým, akým spôsobom s vami začať komunikovať. Aj na začiatku to bolo zrejmé, že vy nemáte záujem počúvať argumenty iných ľudí, a práve tých, ako som napríklad ja, ktorého naozaj možno mnohí z duše neznášate. Premýšľal som nad tým, ako vám vysvetliť tieto veci, ako vám vysvetliť tieto zrejmé súvislosti, ktoré vidí hádam každý obyvateľ Slovenskej republiky, a práve z tohto dôvodu má Igor Matovič tú neuveriteľnú, rekordnú 83-percentnú mieru nedôvery a absolútne rekordný pokles preferencií OĽANO. Ako vám vysvetliť, že to, čo robíte, skrátka nie je správne? A došiel som na to, že možno by ste potrebovali nejaké prirovnania.
Skúste si na chvíľku predstaviť, možno, možno tomuto pochopíte, že by Slovenskú republiku namiesto Igora Matoviča... ja viem, teraz vyskočí pán Heger, on to tu riadi. Nie, riadi to Igor Matovič. Skúste si predstaviť, že by Slovenskú republiku namiesto Igora Matoviča riadil napríklad šimpanz. Normálne šimpanz. A šimpanz, ktorý by bol zavretý v klietke a chcel by sa dostať k banánu, by stále tou cestou narazil do klietky a udrel by si hlavu. Urobil by to jedenkrát, druhýkrát, tretíkrát, tak taký múdrejší šimpanz by možno v januári pochopil, že asi to cez tú klietku k tomu banánu nevedie. Hlúpejší šimpanz by to pochopil možno vo februári. Bohužiaľ, Slovenská republika žiadneho šimpanza nemá, my máme Igora Matoviča a ten to nepochopil dodnes. Pretože ten banán, to je zlepšenie stavu, a tá klietka, to je núdzový stav. Opakovane dookola ničíme a devastujeme celý národ a celú Slovenskú republiku, likvidujeme podnikanie, devastujeme rodiny, pripravujeme ľudí o prácu, vyhadzujeme ich z domu, ničíme ich jednoducho živobytia a stále čakáme, že to akýmsi zázrakom zlepší situáciu. A to zlepšenie proste neprichádza. A takýmto spôsobom mučíte a devastujete národ až do doby, keď príde to teplé počasie, a potom prídete víťazoslávne: Á, už to zabralo! Už môžme možno núdzový stav predlžovať poslednýkrát. A potom príde pán predseda parlamentu Kollár a povie, ale len do ďalšej vlny. Len do ďalšej vlny, vážení obyvatelia! Príde september, október, opäť vás uvrhneme do týchto opatrení.
A keď sa pýtate tejto vlády, no, a potom kedy to skončí, kedy začneme žiť normálne? Kedy ľudia budú môcť chodiť do obchodov, kedy budú môcť zarábať, kedy budú môcť podnikať, kedy budú môcť cestovať, kedy budú môcť športovať? Lebo toto je už absolútny nonsens, že ľudia nemôžu špor-to-vať. Ani na von-kaj-ších špor-to-vis-kách. Šialenstvo! Tak skrátka odpoveď nemáte. Vy nám neviete povedať, kedy sa situácia zlepší a koľko tých vĺn ešte príde. Nemáte žiadnu stratégiu, látate jednu dieru za druhou a snažíte sa každú vašu fatálnu prehru predstaviť ako najväčší úspech.
Ale opak je pravdou, tak ako to tu v tejto chvíli zdôrazňujem. Pretože ak to nedokážete pochopiť na základe nejakých dôležitých faktických argumentov, tak si dajte na tú misku váh na jednu stranu nevýhody lockdownu a s ním súvisiaceho núdzového stavu a na druhú stranu možné pozitíva toho lockdownu. A pozitíva nie vzhľadom na vládu, ale pozitíva vzhľadom na obyvateľov Slovenskej republiky. Pretože tie nevýhody lockdownu sú zásadné, deti nechodia do školy. Koľko, už druhý rok nemali maturitu, prichádzajú o vzdelanie, prichádzajú o sociálne interakcie. Sú v depresiách. Deti na Slovensku páchajú sociálne, teda nie sociálne, páchajú samovraždy. Páchajú samovraždy, pretože sú v depresiách. Tá miera tých depresií je tragická medzi deťmi a to všetci musíte vidieť.
Ako hovorím, rodiny sú bez príjmov. Ľudia sú bez práce, skrachovali rekordné množstvá, tisíce a tisíce prevádzok a živnostníkov, ktorí dnes nemajú z čoho žiť. Banky čoskoro začnú týmto ľuďom siahať na ich nehnuteľnosti, ak sa to už nedeje. Prídu o svoje bývanie, o svoje byty, o svoje domy, na ktoré celý život tvrdo makali a pracovali, lebo dnes nemôžu kvôli vašim opatreniam zarábať peniaze. Keby to trvalo mesiac alebo dva a vy ste ten núdzový stav využili a nie zneužili a videli nejaké výsledky v posune tejto situácie, možno by to aj boli schopní akceptovať. Možno by si povedali, áno, stojí to za naše zdravie, ochraňuje to našich blízkych, ochraňuje to našich starých rodičov a my sme ochotní to akceptovať na malú chvíľku, ale keď vidia, že to trvá pol roka, trištvrte roka, rok a neprináša to žiadne výsledky, práve naopak, iba zhoršenie toho stavu, tak je úplne logické, že nemajú záujem na tom, aby táto situácia pokračovala.
A potom prídete a tvrdíte, že riešením situácie sú rúška a respirátory. Nasadíte ľuďom povinnosť nosiť tieto nezmyselné respirátory, pritom keby ste mali trochu racionálneho, triezveho uvažovania, sami viete, videli ste to na tej TA3, redaktor tam odpadol, nedá sa v tom normálne dýchať. Každý človek bez ohľadu na to, či možno ten respirátor aj na 95 % filtruje tie vírusy, každý človek hľadá prvú možnosť, kedy sa môže takto nadýchnuť (rečník si stiahol respirátor pod bradu a vzápätí si ho dal späť) a vďaka tomu je jeho účinnosť zbytočná. Je zbytočná. Pretože keď niekomu pripíšete respirátor, cez ktorý sa tak ťažko dýcha, že ten človek hľadá každú maličkú skulinku a príležitosť, aby ho mohol dať dole a nadýchnuť sa, tak na čo vám je tá účinnosť? A poprite mi, že to tak nie je. A o to viac v tomto počasí. A dokedy budete ľudí tými respirátormi jednoducho ničiť? Vonku je teplo, je tam horúco, nedá sa v tom dýchať, ľudia sa v tom potia. Fyzicky normálnejší, zdatnejší ľudia v tom majú problém normálne dýchať a keď to chcete teraz nechať ľuďom v kanceláriách; nie všade majú klimatizáciu, nie všade si žijú na vysokej nohe. Niekde v tom ľudia skrátka nebudú vedieť vydržať. Na úradoch a tak ďalej, nedá sa v tom vydržať a nemá to ten účinok. Ale možno si niekto zarobil. Tak keď už si niekto zarobil, dobre, zarobil si, priznajte to, povedzte to na rovinu, ale dajte už tým ľuďom pokoj! Lebo mnohí dokázali možno aj tie rúška zvládnuť, ale dýchať už cez tieto respirátory, keď vidíme, že to nemá žiaden reálny účinok vzhľadom na to, že ľudia cez to dýchať nechcú a hľadajú možnosti, ako cez to nedýchať, predsa nemá význam.
Pozrime sa na zdravotníctvo. Stále tvrdíte, aj v tomto návrhu to píšete, že musíte predlžovať núdzový stav, pretože chcete zachrániť zdravotníctvo, chcete ho udržať. A kde sú tie zásadné zmeny v zdravotníctve, ktoré doteraz sľubujete? Vaša vlastná predsedníčka Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo z SaS pani Cigániková povedala, že miliarda eur, môžete si to nájsť na jej stránke, miliarda eur bola doslova prešpáraná na Slovensku v nosoch. Miliarda eur! Koľko je to, 10 alebo 12 nových nemocníc? Aj týmto sa pán Krajčí pochváli a povie: To je úspech našej vlády. Dokázali sme to, sme skrátka dobrí.
Dvanásť nových nemocníc v nosoch! Aký to malo význam? Aké sú tie testy? Aká je efektivita? Kto na tom zarobil? Čo nám to pomohlo, keď tá krivka neustále rástla? No nič! No nič! Lebo na jednej strane hovoríte, že chcete znižovať mobilitu a obmedzovať pohyb ľudí, tak aby sa nešíril tento vírus, a na druhej strane milióny ľudí každý týždeň vyháňate do ulíc, aby sa stretávali v nekonečných radách a nechávali sa testovať, aby sa ten vírus šíril. Boli tu povedané xy príkladov. Ľudia idú spoločným autom z dedinky niekde na testovanie. Idú s tým autom. Jeden z nich je pozitívny. Čo myslíte, vracajú sa ako? Toho pošlú vrtuľníkom a tí idú ostatní autom? No nejdú, všetci spoločným autom. Ľudia, ktorí si myslia, že sú negatívni, majú sedem dní test, sú presvedčení o tom, že sa im nič nemôže stať, lebo mediálna propaganda a vládna propaganda funguje na plné obrátky, a kto im zabránil tomu, že tretí, štvrtý deň sa nakazili a ďalej veselo jednoducho fungujú?
Na čo je ten test dobrý? Akurát sa minuli peniaze a nezistilo sa nič. Šikanovali sa ľudí, obmedzovali sa ľudské práva a výsledok? Výsledok je žiadny. Výsledok je žiadny, pretože vy to vidíte. Ale keď vám to tu opakujeme, nechcete počúvať, nechcete prijať tento argument, nechcete a odmietate prijať tento fakt aj napriek tomu, že Slovenská republika je na tom podstatne horšie ako iné štáty a Slovenská republika je jediná, ktorá neustále na ľudí tlačí toto celoplošné testovanie.
Tak sa vás pýtam úplne na rovinu, v čom je asi tá korelácia. Prečo je Slovenská republika iná ako ostatné štáty, v čom sme iní ako oni a čo robíme inak, čo robíme teda zle? Veď to už musel pochopiť každý. A dnes nám poviete, keď sa vás pýtame, že či to nie je o biznise, či to nie je o biznise, že pán Krajčí kúpil 35 miliónov antigénových testov za 140 miliónov eur, či to nie je o biznise, tak sa tu smejete, hovoríte, nie, v žiadnom prípade, my by sme predsa nerobili kšefty so zdravím ľudí. Samozrejme. A my vám všetci máme veriť, tak ako vám máme veriť, že pán Heger je nový šéf tejto vlády.
Vážení koaliční poslanci, vážené koaličné poslankyne, veď vy sami to musíte vidieť, že to celoplošné testovanie k ničomu nevedie. Vy sami musíte vidieť, že po mesiacoch a mesiacoch toho lockdownu a tých opatrení sme sa nikam neposunuli, a sami si môžete porovnať štáty, ako je Brazília alebo Švédsko, ktoré žiaden lockdown nemali, ktoré si ani sčasti nezdevastovali ekonomiku ako my, ktoré si ani sčasti nezdevastovali zdravie ľudí tak ako my, a hlavne to psychické zdravie, ktoré sa potom následne odráža aj na tom fyzickom zdraví, aj napriek tomu tieto štáty sú v počte úmrtí na COVID na milión obyvateľov lepšie ako Slovensko. Ako je to možné? Ako je možné, že štát, v ktorom normálne môžete ísť do reštaurácie, môžete si ísť dať kávu bez rúška, na ulici vás nikto, žiaden policajt, nikto nešikanuje za to, že máte normálne voľné dýchanie, je na tom lepšie v číslach ako my? Ako sa toto dá vysvetliť?
To sú otázky, na ktoré vám pán Heger nikdy neodpovie. Pretože my tu točíme stále dookola tie isté mantry, že bez celoplošného testovania, vy na tom stále trváte, a bez núdzového stavu sa vraj všetko radikálne zhorší. Ale svet nám ukazuje, že opak je pravdou. Že skutočne opak je pravdou. Ako to tu bolo povedané mnohokrát, miliónkrát, a už by ste to mali začať aj chápať, COVID nezmizne. Nikdy nezmizne a kto si myslí, že áno alebo že ho zabije nejaká vakcína, ktorá už aj podľa vyjadrení tu pána Krajčího, ktorý tu sedí, nefunguje na nové mutácie, tak je veľmi, ale veľmi naivný a je mi z toho smutno.
Vakcína je skvelý biznis a to je tak všetko. Choďte sa pýtať tých 13 obetí korony v domove sociálnych služieb v Stropkove. Všetci boli zaočkovaní. Čo im to pomohlo? Jasné, hneď vyskočíte. Keby mali druhú vakcínu, druhú dávku, už by to prežili. Možno hej. A možno keby nemali ani tú prvú, tak by mali ľahší priebeh. Kto z vás to dokáže vyvrátiť a povedať, že nie je to tak? Nikto z vás to nevie. Pretože my nevieme, ako tá vakcína bude fungovať, nevieme, ako dlho vydrží imunita, nevieme, ako dlho to ľuďom pomôže a či to vôbec pomôže, a nevieme, aké dlhodobé, dlhotrvajúce negatívne účinky to môže mať. Ale vám je to jedno. Robiť experimenty na ľuďoch, to je všetko pre vás úplne fajn.
Ja nemám problém s tým, keď si to niekto chce nechať pichnúť. Chce byť subjektom tej klinickej štúdie, ale musí to byť striktne dobrovoľné. A je zradou obyvateľov Slovenskej republiky, keď za toto ste hlasovali na Európskej rade a súhlasili s tými COVID pasmi, ktoré sú popretím základnej zmluvy o fungovaní v Európskej únii, ktorá hovorí o voľnom pohybe obyvateľov a to bolo práve to najväčšie lákadlo, na ktoré ľudí do vstupu do tejto únie skrátka lákali.
Teda vieme, že negatíva toho lockdownu sú devastujúce. Sú strašné. Ničia ekonomiku, ničia ľudí, ničia deti, ničia všetko, na čo sa len pozriete. Vieme, že ľudia prichádzajú o všetko a že lockdown je v podstate len zábavkou bohatých a brutálnym, nepredstaviteľným, pre vás nepredstaviteľným utrpením chudobných ľudí, a na druhej strane chceme rátať nejaké pozitíva možné toho lockdownu, tak keď budete hovoriť o znižovaní počtu nakazených, je to nezmysel. Je to nezmysel, lebo v štátoch, kde lockdown nemajú, ako som hovoril, tieto čísla sú nižšie, v štátoch, kde nemajú celoplošné testovanie, nie sú na tom tak zle, a zároveň vieme, že teda tieto čísla počas celého trvania núdzového stavu iba a iba narastali, čiže toto si ako pozitívum lockdownu určite napísať nemôžete.
A keď tu hovoríte o brutálnych, tvrdých lockdownoch v Rakúsku, veď to tam celý čas majú, ale chodia po uliciach bez rúška. Skúste ísť tuná na Slovensku po ulici bez rúška, okamžite máte problém s policajtom. Hovorilo sa tu o brutálnych lockdownoch v Írsku, v Anglicku, veď tam všetko pomaly normálne funguje okrem veľkých nákupných centier.
Takto to nemôže ďalej skrátka ísť. A tie pozitíva lockdownu z pozície vlády sú zásadné, áno. Na jednej strane nemusíte sa báť toho, že ľudia prídu pred parlament a vidlami vás vyhádžu z okien, lebo majú zakázané protestovať. Lebo tu na Slovensku sme v takom stave, že obyvateľ Slovenskej republiky, ktorý si chce vyjadriť svoj politický názor a postaviť sa za svoje práva, má smolu, lebo Národná rada hlasmi koaličných poslancov schválila núdzový stav, na základe ktorého jeho ústavné práva viac neplatia, jeho politické práva sú udupané do zeme. Toto áno, to je výhoda z pozície vašej vlády, že môžete robiť nezmysly, že môžete vystrájať, môžete ničiť ľudí, devastovať ich a nemusíte sa báť kritiky.
Ďakujem, pán Dostál, že ma necháte dohovoriť. Vidíte, pán Dostál odchádza, hneď je lepší vzduch.
A čo sa týka ďalšieho toho vášho pozitíva lockdownu, o tom by vedel hovoriť práve pán Krajčí, nákupca testov. Robiť zákazky, obstarávania bez súťaže, napriamo: "Počuj, Janko, nemáš na predaj 100 miliónov testov?" "Jasné, kúpime, Marek, nie je problém." 140 miliónov eur vyhodených do vzduchu! Dokedy chcete tých ľudí testovať?
Čiže tie zásadné otázky, pre ktoré núdzový stav v žiadnom prípade nemôžem podporiť, tu boli úplne jasne povedané. A ja čakám tú odpoveď, pán Krajčí, na čo bolo dobrých 35 miliónov testov, dokedy, dokedy chcete tých ľudí testovať týmito nevhodnými testami? Prečo si myslíte, že 140 miliónov eur sa nedalo využiť lepšie? Prečo si myslíte, že miliarda eur nemohla byť lepšie použitá do zdravotníctva a nechať mladých, nechať zdravých, nechať tých, ktorí sa neboja normálne žiť, aby ich to nedevastovalo, a tí, ktorí sa chcú chrániť, tí, ktorí chcú byť zavretí doma v bunkri, tí, ktorí sú presvedčení, že im hrozí obrovské nebezpečenstvo, tak tých nechať a podporiť všetkými možnými prostriedkami, aby sa chrániť mohli? Prečo, keď vidíme na základe Štatistického úradu, že vo veku 0 až 19 rokov za rok 2020 nezomrel ani jeden jediný človek na COVID, že ani jedno dieťa, tak z akého dôvodu, z akého dôvodu potrebujete stále nechávať zavreté školy a mudrovať tu o obmedzovaní mobility? Skrátka to nie je namieste, keď vidíme to celoplošné testovanie.
Z toho dôvodu teda v žiadnom prípade núdzový stav nepodporím. Považujem to za zradu obyvateľov Slovenskej republiky, považujem to za dlhotrvajúcu fašistickú diktatúru, ktorú ste tu zaviedli. Vidím, že touto vládou sa nič nemení, lebo ju vedie ten istý človek.
Možno keď ste tak v minulosti hovorili, že jaké si tí smeráci dávajú odmeny, tak teraz, pán Heger, sme videli, že vy ste experti na odmeny. To ste si krásne na Vianoce nadelili, v tej dobe krízy a prázdnej špajzy. Tu 12-tisíc, tu 8-tisíc, tu 23-tisíc, pekne ste si rozdali, pán Heger, gratulujem vám, z daní slovenských daňových poplatníkov. A potom nezabudnite plakať, jak nemáte na dôchodcov, jak nemáte na obedy v školách. Nezabudnite plakať, jak nemáte ani na zdravotné pomôcky a musíte zadlžovať štát, ale na odmeny pre vašich papalášov, na to sa, bohužiaľ, vždy nájde. Nie ste v ničom iní než bývalé vlády.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 17:12 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:32

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Miňo, najprv sa ti chcem za plénum Národnej rady Slovenskej republiky a za správanie niektorých poslancov, ktorí sa správali naozaj nepríčetne, hulvátsky a absolútne zdegradovali tvoje vystúpenie, veľmi, veľmi, veľmi, veľmi ospravedlniť, snáď sa to už nebude opakovať, aj keď správanie niektorých kolegov po mojej ľavici sa asi nikdy nezmení.
Vo svojej rozprave si spomínal COVID pasy. Áno, je to pravda. Európska únia bola založená na slobodnom pohybe tovaru, služieb, ale aj ľudí, občanov tejto únie, a týmito COVID pasmi sa tieto ich práva, ktoré sú naozaj možno jedinou výhodou tohto nezmyselného spolku, budú úplne popierať. Ale veď prečo by nás to malo zaujímať, keď biznis nám ide ďalej? Klinická štúdia na občanoch Slovenskej republiky, ktorú si tiež spomínal, ktorej vinníkom a páchateľom je Krajčí a Jarčuška, prečo sa o tom nerozpráva nahlas, ale stále sa mlčí, dokedy budeme o tom mlčať? Sputnik budeme testovať na morčatách, na potkanoch, ale všetky ostatné vakcíny sme testovali na občanoch Slovenskej republiky. Hanba!
Švédsko, Bielorusko, Chorvátsko, veď tam je život ako v rozprávke, žiadne obmedzenia. Odporúčania. Ľudia to rešpektujú, ľudia sú tam šťastní a keď je človek šťastný, bude rešpektovať aj hlúposti, pretože jeho psychické zdravie je to prvoradé. A keď je človek zdravý psychicky, to si veľmi pekne poznamenal, to fyzické zdravie je iba doplňujúcim aktom.
Priame zadania v rámci predlžovania núdzového stavu, veď to je krásny biznis, krásny, úžasný biznis, ktorý tuná nám ide. To je isté aj s tými respirátormi. V Nemecku ich bol pretlak, obrovské zásoby, tak prídu na Slovensko. Načo budeme dýchať cez nezmyselné rúško, keď môžme dýchať cez ešte nezmyselnejší respirátor. A na Slovensku sme mali akurát majstrovstvá sveta v špáraní v nose, čo sa nedá porovnať ani s kvalifikáciou na majstrovstvách sveta vo futbale.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:32 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:34

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Dúfam, že občania Slovenskej republiky počuli, ako sa tu smejete, vážení koaliční poslanci. Ako sa tu smejete pri schvaľovaní núdzového stavu. Viete, je zázračné, že akurát dneska nejde prenos, ale dúfam, že spätne sa to bude dať počuť. Vy máte tú drzosť sa smiať, keď rozhodujete o právach a porušovaní práv celého slovenského národa? Všetkých občanov Slovenskej republiky? Áno, vy berete 4,5-tisíc, tak sa tu môžte rehotať, koľko chcete, ale ľudia, ktorí žijú od výplaty po výplatu, čakajú na každý deň, kedy sa toto skončí. A vy máte tú drzosť sa tu smiať, keď sa takýto dôležitý bod prejednáva? Po mesiacoch traumatizácie, keď Matovič so Sulíkom traumatizoval parlament, vládu a celé Slovensko, vy ešte nakoniec sa tu idete predbiehať a všetci budú vykrikovať, aké veľké, štátnické gesto urobil a kde doviedol Slovensko. To je veľké, štátnické gesto? Mali ste ho odvolať hneď po mesiaci, keď ste videli, aký je. A to ste vedeli dopredu, aký je.
Viete, tu slušnosť nebude nikdy a ja nezávidím premiérovi druhej Matovičovej vlády pánovi Hegerovi, akí poslanci ho tu budú podporovať. Ja si myslím, že aj napriek jeho slušnosti, o čom niet pochýb, to bude mať veľmi ťažké. A smiech, váš smiech a neúcta k tým ľuďom toho je svedkom, vážení koaliční poslanci! Môžte sa hanbiť!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:34 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:36

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Trochu nám tu vzbĺkli emócie, ale treba teda upozorniť objektívne, že tie emócie vyvolali práve koaliční poslanci svojím správaním pred rozpravou Milana Mazureka.
Ja viem, že sa vám to zle počúva, a viem, že krútite hlavou, usmievate sa, ale keď budete hodnotiť ten jeho prejav a to, ako vy hovoríte, že koľko v ňom natáral, tak si skúste pozrieť reakcie ľudí a skúste niekedy načúvať hlasom ľudí, čo si oni myslia o celom núdzovom stave, o všetkom tom, čo tu dnes prerokúvame, a možno sa vrátite trochu na zem a možno sa aj poučíte a budete sa inšpirovať z toho, akým hlasom hovorí národ.
Ja nebudem rozoberať to, čo povedal Milan Mazurek, lebo toho bolo povedaného dosť. On je jediný poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý je schopný v jednej rozprave povedať toľko, čo povie iný poslanec v dvoch alebo v troch rozpravách. Ale skutočne, keď máte tú tendenciu a potrebu zosmiešňovať takýto prejav, tak si pozrite tie reakcie a pozrite si to, čo si myslí o vašej vláde, o vašom správaní, o vašich krokoch národ, čo si myslí Slovenská republika.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:36 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:37

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán premiér, ja teraz dávam otázku do pléna. Nájde sa tu poslanec Národnej rady, ktorý tvrdí, že na Slovensku je všetko v naprostom poriadku, že všetko to perfektne funguje? Ja si dovolím otvorene povedať, že sa nenájde tu ani jeden poslanec, či je to koaličný, alebo opozičný.
Dámy a páni, prejdite sa po jednotlivých okresoch zvlášť na juhu Banskobystrického kraja alebo na východe, aká je situácia. Alebo tu v Bratislave, však máme 4,5-tisíc žobrákov len na území, ktorí žijú tu na území Bratislavy. Opýtajte sa hotelierov, kaderníčky, aká je konkrétna situácia, tí ľudia živoria. Situácia je v rámci Slovenskej republiky a zvlášť v týchto menej rozvinutých okresoch, verte mi, skutočne kritická. Je kritická, lenže zrejme asi, ako aj pán Suja pred chvíľou povedal, že vás to asi nezaujíma, pretože každý máme 4,5-tisíc čistý mesačný plat, ani si to neuvedomujeme, že je krízový stav na území Slovenskej republiky. A keď skutočne sa hovorí o núdzovom stave, ale vidíme, rokujeme o núdzovom stave, tak skutočne sa tu občania, teda poslanci Národnej rady začnú sa rehotať. Tak toto je úplne pod úroveň.
Treba si už konečne uvedomovať, že cirka 80 % občanov Slovenskej republiky je za zrušenie núdzového stavu, vláda však i napriek tomu prijme takéto rozhodnutie a dnes počítam na 99,9 %, že parlament opäť schváli núdzový stav na ďalšie dva týždne. Ale myslíte, že je to v naprostom poriadku? Pretože občania sú s týmto stavom, skutočne sú nespokojní.
No a poďme ešte k tým injekciám Sputnik V. Vážení priatelia, v 22 krajinách sa tento Sputnik už dáva pre občanov, už sa očkujú. Očkuje sa v susednom Maďarsku a my očkujeme a šetríme to na psoch, teda pardon, na... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:37 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Páni kolegovia, máte pravdu, že pán poslanec Mazurek v jednej svojej rozprave narozpráva toľko nezmyslov ako iní poslanci niekedy ani za celý rok. Ja som už musel ísť von, lebo nemám rád, keď niekto silou svojho hlasu nahrádza nedostatok argumentov, ale keď som počul to, ako rozpráva o Švédsku, ako to tam je úžasné, všetko otvorené a pomaly tam nemajú žiadny COVID, tak som sa musel vrátiť, lebo to sú naozaj nezmysly. Takže skúsme sa vrátiť k faktom.
Švédsko v prvej vlne vnímalo koronavírus tak, že treba sa premoriť a v podstate je to nič vážne, nič nebezpečné. Došlo to k tomu, že mali zhruba 100 mŕtvych za deň. Je to krajina zhruba dvakrát väčšia ako Slovensko, čiže pomerne veľa. V druhej vlne k tomu pristúpili už trošku inak, začali zatvárať, urobili určité obmedzenia, ale keďže mali potom vďaka britskému vírusu tiež zhruba 100 mŕtvych denne, tak začiatkom marca pristúpili k veľmi vážnym obmedzeniam. Ja vám prečítam len pár: Zatvorili sa všetky obchody, nákupné centrá a tak ďalej okrem supermarketov a potravín. Zatvorili sa všetky služby, všetky fitnescentrá, plavárne, reštaurácie okrem odberu jedla a takisto všetky súkromné eventy.
Takže, prosím vás, pán Mazurek, skúste, už keď, síce sa tam nemôžete ísť pozrieť, aspoň pozrite do internetu, overte si svoje informácie! Hlásate nezmysly a klamstvá a ja mám naozaj pocit, že už je to aj účelové. Ak chcete, môžem vám poslať link, pozrete si to aj sám.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:39 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:41

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kremský, toto ste dali neskutočne. Včera mi poslalo dievča, kamarátka zo Švédska na Gotlande video, ako si sedí v reštaurácii bez rúška, plná reštaurácia. Viete, zo mňa môžete chcieť robiť hlupáka, ale nepodarí sa vám to. Neviem, odkiaľ ste čerpali tieto fantastické informácie, nič z toho nie je pravda. Hromadné podujatia vo Švédsku obmedzené sú, to súhlasím, ale žiadne reštaurácie zavreté neboli, čo to rozprávate? Chcete, ja vašu rozpravu zostrihám a nato zavolám niekomu vo Švédsku, kto tam žije, poznám tam, aby išiel do reštaurácie, natočil video a ukázal vám tam dennú tlač s dátumom, aby ukázal, že ako pán Kremský zavádza v Národnej rade, rozpráva rozprávky, ktoré nie sú pravda. A môžete sa hádať, ale včera som to video videl, a potom ma tu bude presviedčať niekto, kto tam nebol, že ten, kto mi to odtiaľ poslal, je vlastne hlúpy klamár, pán Kremský. Toto sú tie vaše factcheckery, či ako to vy voláte, ako keď ste to na začiatku rozprávali, že som hádzal dlažobné kocky, potom ste rozprávali, že som popieral COVID. Veď vy klamete nonstop! A potom prídete a poviete: Mazurek rozpráva v prejavoch nezmysly. Viete, treba sa niekedy pozrieť do zrkadla, naozaj, je to smiešne, ale s týmto Švédskom ste úplne prestrelili.
Potom vám môžem poslať video z Bieloruska, teraz 27. marca. Gigantický koncert, asi 25-tisíc ľudí v hale, všetci veselí, vysmiati, tancujú. Samozrejme, veď to je to zlé Bielorusko, tam je diktatúra a my žijeme v slobodnej Európskej únii, kde nemôžeme ísť bez testu do prírody. To je paráda, hneď by som menil takú diktatúru na Slovensku, no nie?
Pán Kremský, čiže dvakrát meraj, raz rob zo seba hlupáka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:41 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:43

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán premiér, vítam vás u nás. No, dúfam, že to nebol light, ja vám potom skontrolujem zloženie toho výrobku, keď to dopijete. (Povedané s pobavením predsedovi vlády. Reakcia premiéra.)
Na úvod chcem zdôrazniť, že som naozaj rád, že skupina opozičných poslancov, ako je generálny prokurátor pán Žilinka, využili svoje zákonné právo a podali na Ústavný súd návrh na začatie konania o súlade uznesenia vlády s ústavou. Tento ich krok vnímam pozitívne, a to najmä s ohľadom na odstránenie pochybností, ktoré sa šíria v spoločnosti. Ústavný súd vnímam ako nezávislý súdny orgán na ochranu ústavnosti Slovenskej republiky a ten jasne deklaroval, že núdzový stav a jeho predĺženie je v súlade s ústavou a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu. No i napriek tomu ja osobne mám s predlžovaním núdzového stavu výrazný problém, ktorý sa mi nepodarilo doposiaľ prekonať.
V tomto smere chcem podotknúť, že namiesto predlžovania núdzového stavu by som skôr privítal prijatie už rozpracovaného pandemického zákona, preto nepodporím predlžovanie núdzového stavu ako náplasť na všetko. Jedna vec je totiž, či je to v súlade s ústavou a ústavným zákonom, druhá vec je etika a iné dopady na život bežných ľudí. Vkladám teda dôveru novému premiérovi a verím, že už dávnejšie pripravovaný pandemický zákon uzrie svetlo sveta čo najskôr, pán premiér. Minule som podporil predĺženie núdzového stavu iba z dôvodu, že to bolo naozaj a naozaj nevyhnutné, keďže sme boli na tom zo všetkých tých krajín najhoršie, ale dal som ultimátum, že toto bolo naposledy.
Každopádne nadchádzajúce sviatky budú kľúčové, budú kľúčové aj v boji s pandémiou. Osobne dúfam, že po uplynutí sviatkov konečne uvidíme to spomínané svetlo na konci tunela a odhodíme na začiatok aspoň v exteriéri tie respirátory. Epidemiologická situácia sa začína zlepšovať, tak si to nepokazme. A pevne verím a obraciam sa aj na vás, pán premiér, s prosbou, že akonáhle nám táto situácia umožní, začnime postupovať, postupne uvoľňovať opatrenia. Pokiaľ sa nám táto súčasná situácia nezmení alebo zlepší, verím, že pristúpime aj k postupnému spomínanému uvoľňovaniu opatrení. Je pre mňa totiž napríklad nezmyselné, aby ambulantný predaj kávy z pojazdnej búdky, kde sa na čerstvom vzduchu predáva káva cez okienko, bol naďalej zakázaný, no stánok na trhovisku s prebaľovanou zahraničnou zeleninou z veľkoskladov, vydávanou za domácu slovenskú, otvorený. Takisto je pre mňa nezmyselné, aby kaderník mal zatvorený kadernícky salón a navštevoval priamo rodiny v ich domácnostiach. Veď kde je väčšie riziko nákazy, v prevádzke kaderníckeho salónu pri dodržovaní všetkých epidemiologických opatrení alebo keď kaderníčka navštevuje svoje zákazníčky priamo v ich domácnostiach, kde sa nachádza viacerí, kde sa nachádzajú viacerí členovia rodiny?
Včera som zahlasoval za konanie veľkonočných bohoslužieb v exteriéri pri dodržaní všetkých epidemiologických opatrení a nevidím dôvod, prečo by sme nemohli otvoriť napríklad aj športoviská. Ako som už predošle avizoval, nepodporím predlžovanie núdzového stavu ako náplasť na všetko, no podporím schválenie pripravovaného pandemického zákona. Dnes na hlasovaní teda nebudem hlasovať za predĺženie núdzového stavu, ale budem hlasovať proti.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 17:43 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:48

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec alebo Paťo Linhart, som rád, že ako jeden z mála koaličných poslancov sa nebojíš a stojíš si za svojím slovom a robíš to, čo je podľa teba správne. Ja si myslím, že keby sme sa tu takto všetci správali, tak tu je taká pohodová atmosféra a toľko dobrých vecí spravíme pre Slovensko, že táto vláda by tu bola naveky.
Som rád, že si spomenul aspoň niektoré z kopu sprostostí, ktoré obmedzujú jednoduchých, slušných ľudí. Ešte raz ďakujem za tvoje vystúpenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:48 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:48

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, napriek tomu, že sme z opačných politických táborov, musím teda naozaj vyzdvihnúť, že sa konečne našiel aj v koalícii hlas rozumu, pretože súčasná vládna koalícia sa neustále ako keby vysmievala tým predchádzajúcim parlamentným generáciám, že hlasovalo sa tu stále len podľa príkazov a pokynov a že tu bolo neviemkoľko kolesíkov a podobne, pritom presne takto sa vládna koalícia správa aj dnes, ako hlasujúce roboty. A preto je veľkým osviežením nájsť niekoho, kto nielen pomenuje racionálne problém, ale napokon aj vyjadrí svoj postoj hlasovaním, čo je určite odvaha a dúfam, že to prežijete na konci dnešného dňa.
Zaujal ma práve nielen ten postoj, ale aj to riešenie a naozaj by sme sa už mali zamyslieť, počul som, že pán nový premiér Heger prisľúbil, že je v rozpracovaní špeciálny pandemický zákon, ktorý by eventuálne mohol túto situáciu vyriešiť, ale, samozrejme, musíme vidieť jeho podobu. Ja ako zástupca strany HLAS – sociálna demokracia chcem povedať, že bez ohľadu na to, či vláda na ďalšiu schôdzu niečo predloží alebo nie, tak strana HLAS tak určite urobí a tento špeciálny pandemický zákon predloží.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:48 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video