25. schôdza

16.3.2021 - 1.4.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 18:42 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za reakcie, páni poslanci.
Pán Kotleba, tak ako vy, aj ja, aj ďalší poslanci chodíme medzi ľudí a vieme, že tá nálada a atmosféra je veľmi zlá. My si to plne uvedomujeme. Ale vy sám dobre viete, že sú len dve možnosti, ako bojovať s pandémiou. Buď uvoľníme úplne opatrenia a táto vláda aj my koaliční poslanci budeme chrumkaví, ružoví, ľudia nás budú milovať, alebo druhá cesta, že keď to necháme takto otvorené, tak budú pribúdať, plné nemocnice budú. Krematóriá, však sme tu mali tento stav, krematóriá nestíhali spaľovať mŕtvoly. Pred nemocnice chodili chladiarenské boxy, kamióny, pretože v nemocniciach nemali kde uskladňovať nebohých ľudí. To bola realita. Denne nám zomieralo 600 ľudí. Už máme takmer 10-tisíc mŕtvych. Toto nie je fikcia. My môžme ísť touto cestou, o ktorej vy hovoríte, všetko uvoľníme, ale potom ako budeme vyzerať na Slovensku? Bude tu apokalypsa.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 18:41 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:42

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán predseda vlády, kolegyne, kolegovia, ja skúsim tak trošku možno inak. Poviem vám, že obyvatelia Slovenska, občania si naozaj nepredstavovali, že dnes budú mať takýto deň bláznov. Skutočne šokujúci, exkluzívny deň bláznov, ktorý im nová vláda pripravila taký, že naňho nikdy nezabudnú.
Začali ste s tým, že ste pritvrdili policajné kontroly. Vďaka vašim nezmyselným policajným kontrolám vznikla na výstupe z Bratislavy osemkilometrová kolóna. Osemkilometrová kolóna, kde stála sanitka na majákoch a nevedela sa cez tie autá dostať. Osobne som to videl, na vlastné oči.
Povedzte mi, pán predseda vlády, čomu takéto opatrenia pomôžu, že si chcete povedať, my tie opatrenia ľuďom dáme, my ich naučíme, aby cez okresy nechodili. Žiadna Veľká noc nebude, všetci budú doma. Ak je toto vaším cieľom, ak je toto cieľom vašich opatrení a ak je toto cieľom predĺženia núdzového stavu, potom ste úplní machri, lebo sa vám to podarilo. Ale ak má byť cieľom vašich opatrení zlepšenie situácie na Slovensku, tak ste úplne mimo, ste úplne mimo.
Počuli sme tu v tejto rozprave od koaličných poslancov, ako vám záleží na ekonomike, ako vám záleží na tom, aby ľudia mali nejakú perspektívu, ale vaše činy, vaše vládne činy, dá sa už povedať teraz, po tomto všetkom, že vaše vládne zločiny spravili iba jedno, kolegovia z koalície, veľké supermarkety, ktorých majitelia sú cudzinci, zahraničné firmy ostali otvorené a nútite ľudí, nútite obyvateľov Slovenska míňať peniaze, svoje čoraz menšie úspory v týchto zahraničných supermarketoch. Malé slovenské prevádzky, podniky, obchody ste vašimi opatreniami zatvorili. Celé sa to stalo po tom, ako bývalý premiér Matovič bol na koberčeku u Hitlera v sukni – Merkelovej. Potom zrazu bolo potrebné zatvoriť všetky slovenské prevádzky... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec Kotleba, upozornili ma kolegovia, ja vás nevidím spredu, prosím, napravte si respirátor. Ďakujem.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Dajte si xanax... (Reakcia z pléna.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pokoj, pokoj, každému môže skĺznuť respirátor. Nech sa páči, pokračujte. Napravil si ho pán Kotleba. Pokračujeme ďalej.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Potom ste, ja si myslím, pán podpredseda, ďakujem za upozornenie, ale ja si myslím, že ľudí na Slovensku, celé Slovensko trápia viac opatrenia nezmyselné tejto vlády ako môj respirátor, môžme spraviť anketu o tom.
A vy ste po tom, ako Matovič prišiel od Merkelovej, sa rozhodli, že idete byť poslušní psi Európskej únie a idete tu likvidovať slovenskú ekonomiku, ale zahraničných necháte kvitnúť. A tak to presne je, dodnes to tak je, dodnes to tak je. Vo Zvolene kaderníčka dostala tak brutálnu pokutu, že sa jej rozpadla vplyvom toho rodina, lebo sa zosypali vzťahy, nemali z čoho zaplatiť, len zato, že niekto ju nabonzoval, že načierno, načierno v tomto vašom vymyslenom núdzovom stave obslúžila nejakú zákazníčku. Toto je vaša vizitka!
Máte najväčší deficitný rozpočet v histórii Slovenskej republiky a ľudia z tých peňazí, bývalý pán minister financií, ľudia z tých peňazí nevidia zlepšenie vo svojich životoch absolútne žiadne. Dokonca kolega Šudík, váš poslanec, vládny poslanec sa pýtal opozície, že aké sú riešenia. My sme vám už v júni, v júni sme vám hovorili, nešikanujte ľudí, nemá to zmysel, bude sa to zhoršovať, začnite rozdávať vitamíny, začnite ľudí liečiť. A dnes ministerstvo zdravotníctva priznáva, že kokteil vitamínu C, D a minerálov zinku a selénu je účinný v boji proti koronavírusu. A ja sa pýtam, prečo ste tie milióny nedali ľuďom aspoň na tie vitamíny, ale neustále ich nútite nosiť tie handry na tých tvárach. Čomu reálne pomôžu tie vaše sprísnené kontroly, čomu pomôže toto celé šikanovanie? Naozaj sa chcete vyžívať v tom, že budete im dávať tie brutálne pokuty? Že chlap, ktorý napíše na Úrad vlády list o tom, ako je zúfalý, je odsúdený na doživotie, lebo to spravil počas núdzového stavu a dali mu teroristický útok? Toto je vizitka, toto sú tie príbehy z pozadia, o ktorých sa do médií, z ktorých sa do médií nedostane nič. A vy ste vraj konzervatívna kresťanská vláda. A na Veľkú noc, na Veľkú noc ľuďom prichystáte sprísnené policajné manévre.
A viete, čo je realita tohto celého, kolegovia z koalície, vážený pán premiér? Zástupca ľudí, ten, ktorý ich má chrániť, ktorý ich má proste držať. Vy ich máte držať! (Povedané smerom k premiérovi. Reakcia premiéra.) Veď pokoj, pokoj, veď len ľudia chcú, aby ste sa zobudili, pán Heger. Vizitka toho všetkého je to, že už ani tí policajti to nechcú robiť. Policajti majú toho plné zuby. Majú plné zuby robiť zo seba debilov a vysvetľovať ľuďom, prečo ich musia zastaviť, prečo si ich musia zapisovať. (Rečník na chvíľu zmĺkol.) Presne takto ticho zostane, lebo Pročko nám tu chýbal. A to je tragédia, že vy sa viete na predĺžení núdzového stavu, ktorý ľuďom upiera základné ľudské práva, ešte smiať. Normálne sa na tom zabávať, normálne sa zabávať. Veď vy si vstúpte trošku do svedomia! Dokedy to takto chcete robiť? Dokedy? Dokedy poslední tí živnostníci ešte úplne neskapú vďaka vám?
Viete veľmi dobre, že to predĺženie núdzového stavu, to samotné ničomu nepomôže, ničomu to nepomôže. Koľkokrát ste to už predĺžili a stále sa tá situácia zhoršovala a teraz, keď vďaka peknému počasiu, vďaka tomu, že vychádza slnko, že budú krajšie dni, tak jednoducho tá korona ustúpi prirodzene, tak vy namiesto toho, aby ste ľudí nechali sa nadýchnuť, aby ste otvorili aspoň tie malé prevádzky, tak vy im dáte riadne policajné manévre. A logická otázka, ktorú sa pýta najviac obyvateľov, naviac obyvateľov bez ohľadu na politické tričko, to teraz absolútne nie je o tom, kto je za akú stranu, lebo tí ľudia vás už neznášajú úplne bez ohľadu na politické preferencie, je, že ako je možné a v čom je logika v tom, že tie veľké supermarkety, kde sa vystrieda denne niekoľko tisíc ľudí, necháte otvorené a tie malé prevádzky, kde príde možno 50 ľudí za deň alebo kde by prišlo 50 ľudí za deň, tak tie musia byť zavreté. A na toto im jednoducho neviete dať odpoveď, lebo logická odpoveď tam nie je a nemôžte povedať, že je to preto tak, lebo Únia si to želá, že je to preto tak, aby tí, ktorých zisky odchádzajú zo Slovenska, aby tí mohli pokračovať vo svojom biznise, ale tí, ktorí na Slovensku vydrali svoje firmičky od piky bez štátnej pomoci, bez dotácií, tak tí jednoducho zakapú a za tými ani pes neštekne.
A ja sa len čudujem, že v tých radoch koaličných poslancov sa stále nájde tak veľmi málo ľudí, ktorí naozaj majú aj nejaké svedomie a ktorí nielen budú hovoriť o tom, ako nesúhlasia s predĺžením núdzového stavu, ale túto svoju nevôľu vyjadria aj v hlasovaní. Robte si opatrenia, ale nešliapte ľuďom po ich základných právach! Zlepšujte zdravotnú starostlivosť a začnite konečne ľudí liečiť! Len tak sa dá situácia zlepšiť a nie tým, že ich budete prenasledovať, zastrašovať, vyhrážať sa im a vymýšľať nové a nové perzekúcie a represie. Áno, týmto sa dostanete určite do politických dejín Slovenska, ale situácii a životu ľudí nepomôžete.
Idú veľkonočné sviatky, najväčšie kresťanské sviatky, pán premiér, gesto by ľudia od vás čakali, že u vás nájdu pochopenie, aby tieto sviatky mohli sláviť pokojne, bez stresu, bez policajného šikanovania a aby ste im v utorok ako nový premiér akože novej vlády povedali, že to chcete robiť inak a lepšie. A inak a lepšie neznamená, že bude v uliciach viac policajtov a budú dávať viac pokút týmto ľuďom.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 18:42 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:52

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky, vážené kolegyne, kolegovia, ja som si pozorne vypočul pána Kotlebu. Vážení priatelia, kolegyne, kolegovia, neviem ako vy, ale ja si dovoľujem otvorene povedať, že pokiaľ dnes opäť predĺžime núdzový stav, tak opäť ideme ďalej ničiť malých a stredných podnikateľov žijúcich na území Slovenskej republiky. To si už, preboha, konečne všetci uvedomme. Však ničíme si našich vlastných obyvateľov, a pritom super-, hypermarkety, ako to naznačil pán Kotleba, my im pomáhame zarábať miliónové hodnoty na tomto chudobnom slovenskom národe. To si už konečne skutočne všetci uvedomme. Však, preboha, naďalej budú zavreté kaderníctva, holičstvá, opravovne obuvi, hotelieri, všetko, všetko bude uzavreté. Však dokedy tento národ vydrží tento kritický ekonomický tlak zo strany samotnej vlády Slovenskej republiky?
A nehovorte mi, že v podstate ostatné krajiny to isté robia. Áno, robia, aj tam sú isté chyby, ale dneska situácia na území Slovenskej republiky sa zlepšuje, pretože mali sme skoro štyritisíc ľudí v nemocniciach, dneska máme dačo nad tritisíc. My napríklad, okres Rimavská Sobota, už nie sme čierny okres, situácia sa trošku zlepšuje.
Ale ako hovoril pán Kotleba, vážení kolegovia, vážený pán minister, bývalý pán minister zdravotníctva alebo aj teraz súčasný, ktorý bude, ja skutočne navrhujem, liečme konečne tých ľudí a neliečme ich tak, že ak teda zistíme pozitivitu u toho konkrétneho občana pozitívne testovaného, tak zájde za obvodným lekárom, ten lekár ho vypíše, dá do karantény a tým to hasne, ale žiaden liek sa neposkytne pre toho občana. Tak zato hovorím, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán predseda vlády, v tomto duchu treba usmerniť aj nového, novovymenovaného ministra zdravotníctva.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 18:52 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:54

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán poslanec Kotleba, ja sa pokúsim úplne vecne. A nerozumiem tomu, že dokážete stále spochybňovať nosenie rúšok, že aj pri tom, keď zomreli niektorí ľudia aj tu z tohto parlamentu zomrel človek na COVID, dokonca aj vaši podporovatelia zomreli na COVID, a vy stále budete spochybňovať nosenie rúšok. Veď teraz hovoríte o tom, že treba dávať vitamíny, lieky a minerály, tak prečo ste to nedávali tým ľuďom, ktorí na ten COVID zomreli, prečo ste to im vtedy neodporúčali? Chcem sa vás spýtať, vy máte nejakú vedeckú štúdiu alebo epidemiologickú štúdiu, že reálne tieto vitamíny pomáhajú? Ja by som vás poprosil, aby ste mi ju poslali mailom alebo akokoľvek mi ju dodali. Ale úplne vecne sa vás teraz pýtam, alebo len máte záujem šíriť to, čo sa na sociálnych sieťach šíri, a to, čo je veľmi populárne medzi tými nahnevanými ľuďmi. Toto je moja otázka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 18:54 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak televízne štúdio poslancov zvolených za ĽSNS pomaly končí, videjká sú natočené, sála sa začne za chvíľku napĺňať. Sami vidíte, aký veľký záujem je o vaše príspevky, pravdepodobne vychádzajú už zo skúseností, že tie príspevky sú veľmi slabé.
Chcem poďakovať aj pánom poslancom z OĽANO, že to tu vydržali, lebo zjavne chcú vyjadriť účasť s pánom predsedom vlády, ktorý si to najviac vytrpel, a tak im chcem za to aj poďakovať.
Pán poslanec Kotleba, drvivá väčšina, asi deväť minút z tých desiatich vášho príspevku sa netýkalo núdzového stavu, netýkala sa toho zákonu, na to sme už tak nejakým spôsobom aj zvyknutí. Vidíte, aký je potom záujem o to, keď rozprávate o úplne inom zákone, rozprávate o otvorení prevádzok. Hovoríte, že nútime ľudí míňať peniaze v supermarketoch, vo veľkých potravinách. Prosím, nájdite mi to opatrenie, že kde je zakázané malé potraviny, aby boli otvorené, to by ma tak zaujímalo. A že zahraničných necháme kvitnúť. Rád by som videl, keby ste mi povedali tú normu, ten predpis, ktorý povoľuje zahraničným prevádzkam, aby boli otvorené, potravinám, a tým domácim, tým slovenským nie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 18:55 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:56

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja len chcem povedať, že, pán Kotleba, v Poľsku v stredu hlásili 29 978 prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín, čo je obrovské množstvo. Aj Poliaci idú robiť opatrenia veľmi prísne. Ale ja by som chcel, pán Kotleba, vás poprosiť, keby ste boli taký dobrý a povedzte mi potom tú pani kaderníčku, ktorú pokutovali. A tak ako... jéj, už tu nie je, ahá, Suja odišiel s Mazurekom, už ani tí vás nemôžu počúvať. Takže chcem vás poprosiť, keby ste boli tak dobrý, tú pani kaderníčku, ktorú pokutovali a ktorá dostala tú obrovskú pokutu a zničilo jej to rodinu, tak prosím vás veľmi pekne, keby ste boli taký dobrý, lebo naozaj naša nezisková organizácia u nás v celom kraji pomáha, ale nedávame si rôzne logá na pomoc.
A chcem povedať jednu vec, rozprávali ste tu o kaderníkoch, že treba otvoriť. No, ja tiež poznám jeden prípad, kde prišla kaderníčka domov k jednej pani a tá mala koronu a tá pani nakazila tú kaderníčku. Tak ja len chcem povedať, že naozaj je mi veľmi ľúto, že sa nemôže športovať, ale aj tu vedľa mňa sediaci Richard Nemec nerobí nič iné, len sa snaží, aby sa opäť mohlo športovať, a robíme všetko pre to, ale keď si predstavíte, že príde do kaderníctva jedna pani sa dať ostrihať a tá pani má koronu a nakazí tú pani kaderníčku, tak tá pani kaderníčka nakazí ďalších a ďalších ľudí. Kto toto nepochopí, má zelené logo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 18:56 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:58

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Žiak, pošleme vám, aby ste mohli začať nakupovať a rozdávať ľuďom tie vitamíny.
Pán poslanec Kazda, no, na vás je aj ťažko reagovať, lebo vy úplne od veci, to je váš bežný štandard, to proste vy sa z toho štandardu nikdy asi nevychýlite.
A, pán poslanec Pročko, vy keby ste sa niekedy trošku počúvali alebo si spätne prehrávali svoje vystúpenia, tak možno by ste sa niekde posunuli, len vy to zásadne asi nerobíte, lebo by ste sám seba nezvládli počúvať. Pán poslanec Pročko, vy ste naozaj zahviezdili. Tak v kaderníctve sa ľudia vedia nakaziť a môžu nakaziť a nakazia sa, ale v nejakom super-, mega-, hypermarkete, kde tých ľudí je iks, ypsilon, zet, tak tam sa proste nenakazia, tam tá korona si povie, tu som v supermarkete, tu nie som v kaderníctve, tu nie som nákazlivá. Ale tu som v kaderníctve, upozorňoval Jožko Pročko na mňa v tomto kaderníctve a tu môžem všetkých nakaziť. Veď vy sa, prosím vás, počúvajte, pán Pročko! Veď vy normálne veríte tej, tomu nastaveniu tých opatrení, že vlastne tá korona sa podľa nich bude riadiť. Ja už neviem, ja už neviem, že či vy ste sa dali na nejaké rozprávky alebo na nejaký iný žáner, ale, žiaľ, nedá sa to nejako menej emotívne alebo už ani neviem, ako to nazvať, zhodnotiť, lebo ste uleteli. Uleteli ste. A ľudí toto už nezaujíma, ľudí už nezaujímajú vaše príbehy o tom, ako sa toto nedá alebo dá. Vy ste proste vláda, ktorá má obrovský mandát, máte 95 poslancov, máte viac, ako je potrebné na ústavnú väčšinu, ale výsledky vašej práce sú chabé, chabé. (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pokoj vás poprosím.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Pán Pročko, ukľudnite sa trošku, naozaj dýchajte. Výsledky vašej práce sú chabé a neviete ľuďom ponúknuť recept na riešenie krízy, len ďalšie sprísňovanie opatrení a predlžovanie núdzového stavu. A toto je tá bieda, toto je tá bieda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 18:58 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:01

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán premiér, vážené kolegyne, kolegovia, sme všetci unavení, je to už vyše roka, čo korona, koronavírus vstúpil do našich životov. Ja od úplného začiatku hovorím, že sa musíme naučiť s koronavírusom existovať. Vývojom pandémie však toto tvrdenie dostalo postupne iný, smutnejší význam a s pribúdajúcimi obeťami sa to stále ťažšie vyslovuje.
Áno, môžme hovoriť, že koronu porazíme jedného dňa, a verím, že ten deň sa blíži, bude skutočne COVID pod kontrolou, ale stále to bude znamenať to isté, že sme sa s koronou naučili žiť, podobne ako sme nútení žiť aj s inými chorobami. Znamená to, že dokážeme vakcínami tlmiť množstvo prípadov, že nájdeme efektívnejšie alebo úplne efektívne liečenie vzniknutých prípadov a že dokážeme dať dôležitosť aj prevencii a podpore imunity.
Zavedené inštrumenty a používané zbrane proti COVIDU, ako sú núdzový stav a COVID automat, môžu byť a sú dobrými služobníkmi, v určitých obdobiach mali a majú svoj veľký význam. Tiež však platí, že nie vždy a v každej chvíli sú dobrými pánmi. Súčasťou života totiž nie je len zdravie, ale aj sloboda. Nemôžme sa v mene zdravia dlhodobo vzdávať veľkej časti slobody. Myslím, že núdzový stav má slúžiť na prekonanie krátkodobého šoku a prispôsobeniu sa novej situácii. Nemali by sme si naňho zvykať a po roku teda existencie s koronavírusom, keď jeho prítomnosť sa vlastne stala v našich životoch takmer novým normálom, som presvedčený, že už by sme mali byť schopní fungovať bez potreby núdzového stavu.
Situácia všade vo svete, nástupy stále ďalších vĺn ukazujú, že vírus tu bude s nami ešte dlhý čas a boj s ním nás bude stáť ešte veľa energie a veľa finančných prostriedkov. A myslím si, že práve preto ho musíme zvládať v čo najštandardnejšom prostredí. Musíme zabezpečiť normálne fungujúcu spoločnosť a štandardne fungujúcu ekonomiku, aby sme boli schopní generovať financie, ktoré nutne budeme potrebovať – a nebude ich málo – na zvládanie situácie.
Situácia sa vyvíja, Slovensko, bohužiaľ, za cenu veľkých obetí prešlo dlhú cestu. Na rozdiel od času pred Vianocami sa Slovensko nachádza epidemiologicky v inej situácii. Dovolím si uviesť pár čísel na porovnanie Vianoc a Veľkej noci.
Pred Veľkou nocou, už vieme, že od Vianoc sme PCR-kami a antigénovými testami identifikovali takmer pol milióna infikovaných. Je pravdepodobné, že infikovaných nebol pol milión alebo nebolo pol milióna, ale podľa virológov dvoj-, trojnásobok tohto počtu. Hovorme teda povedzme o milióne občanov, ktorí si prešli či už symptomatickým, alebo nesymptomatickým priebehom a ich telo si teda vytvorilo určitú úroveň protilátok. Hovoríme o nedávnom období posledných sto dní od Vianoc. Bohužiaľ, podľa vykázaných štatistík nám zomrelo ku dnešku 9 790 chorých, pandémia prešla Slovenskom a toto je smutný výsledok v počte obetí.
Pred Vianocami sme stúpali tempom zdvojnásobenia počtu infikovaných z PCR-kových a antigénových testov behom dvoch-troch týždňov, dnes pred Veľkou nocou klesáme v priebehu dvoch-troch týždňov na polovicu, tretinu, čiže výrazným tempom, a ide teda o presne opačný trend, ako sme mali na Vianoce, z maxima sedemdňového priemeru 3 200, ktorý sme mali na začiatku marca, sme dnes na čísle 1 187. Pre zaujímavosť, naposledy sme boli na tomto čísle 14. 10. 2020, a teda dnes máme incidenciu 152 prípadov na 100-tisíc ľudí a 7 dní. Za 14 dní sa nazbieralo pred Vianocami 84-tisíc COVID pozitívnych ľudí ako súčet PCR-kových a AG testov, ktorí, samozrejme, teda boli vysoko pravdepodobne infekční a mohli ochorenie šíriť, dnes rovnakých 14 dní pred Veľkou nocou máme identifikovaných výrazne menej, 38-tisíc, zasa ako súčet antigénových a PCR testov, a to teda pri masívnom antigénovom testovaní, niekedy sa testuje dokonca až pol milióna ľudí denne, a teda zasa pred Vianocami bol trend silne rastúci, teraz je klesajúci.
Pred Vianocami nebol zaočkovaný nikto, dnes, pred Veľkou nocou, máme ku dnešku zaočkovaných aspoň jednou dávkou 720-tisíc občanov, ale obe dávky – a teda plnú imunitu – má viac ako štvrť milióna z nich. Väčšina z týchto ľudí, a to je ešte veľmi dobré, je práve z najviac ohrozených kategórií, či už vekových, alebo teda aj z hľadiska práce.
Počty hospitalizovaných nám klesajú a za posledné týždne z maxima, ktoré bolo niekde na úrovni 4-tisíc obsadených postelí, sa nám už podarilo klesnúť tesne pod 3-tisíc. A takisto aj lepšie počasie pomáha nešíreniu choroby, našťastie, namiesto začínajúcej zimy nám práve začína jar.
A ešte jeden rozdiel Vianoc a Veľkej noci. Pred Veľkou nocou, ktorá teda bude vrátane školských prázdnin trvať šesť dní, sme v úplne inej situácii než pred Vianocami, ktoré teda od soboty 19. decembra trvali do Troch kráľov plus-mínus tri týždne, čo je trojnásobok času, ako teraz bude Veľká noc. Dnes máme zákaz prechodu medzi okresmi po celom Slovensku, kdežto pred Vianocami sa teda mohlo cestovať po celom Slovensku. Očakávania a podmienky na šírenie vírusu boli pred Vianocami diametrálne odlišné od súčasnosti, keď už máme, vďaka prekonanému ochoreniu a očkovaniu má určitú úroveň protilátok vyše 1,7 milióna spoluobčanov. Ako teda milión tí, čo prekonali, a 700-tisíc zaočkovaných. Zároveň ešte, neviem povedať presne, ale nejaké určité ďalšie percento populácie COVID nedostane, nakoľko majú dokonale fungujúcu imunitu, a takisto nejaká časť ľudí prekonala COVID už vlani. Čiže to ešte, ešte dvihne počet ľudí, ktorí sú v tomto momente odolnejší.
Všetky parametre ukazujú zlepšujúcu sa situáciu a takisto jasný potenciál na ďalšie zlepšovanie. Aj z tohto dôvodu 5,5 milióna občanov Slovenska potrebuje vidieť a počuť jasný plán uvoľňovania a čo najrýchlejšieho návratu do aspoň sčasti normálneho pracovného, rodinného a spoločenského života. Živnostníci i spoločnosti potrebujú počuť, kedy budú môcť začať pracovať a otvoriť svoje prevádzky. Všetci ľudia i firmy zároveň vnímajú svoju zodpovednosť a potrebu byť opatrný a dodržiavať základné bezpečnostné opatrenia. Som presvedčený, že práve otvorené prevádzky by boli piliermi bezpečnosti a zodpovednosti, pretože práve majiteľ má najväčší záujem, aby mohol byť otvorený. To znamená, aby nebol epidemiologickým rizikom.
Núdzový stav, samozrejme, uľahčuje štátu riešenie situácií, to je jasné, ale, naopak, sťažuje, respektíve obmedzuje život občanom. A mám za to, že štát so všetkými možnosťami a prostriedkami by mal zvládať aj ťažké situácie a, naopak, občanom by sme mali situáciu čo najviac uľahčovať.
Vnímam aj práve teraz komplikovanosť COVID situácie, skutočne nemáme vyhraté, ale ľudia potrebujú vidieť svetlo na konci tunela, potrebujú vidieť, že všetky opatrenia a strádanie malo a má nejaký zmysel. Sme v stave, myslím, keď ako vláda máme skôr šancu motivovať ľudí. Možnosti tlaku už vidím z veľkej časti ako vyčerpané.
Všetci, všetci máme už dosť príkazov, zákazov. Sloboda je aj o zodpovednosti a drvivá väčšina občanov to zvláda na jednotku. Každý chráni seba, svojich blízkych a tým aj všetkých ostatných. No z dlhodobého hľadiska sa postupne tento stav stáva neudržateľným, míňajú sa finančné zásoby a trpí aj psychika ľudí. Zároveň ani zhoršujúca sa situácia v niektorých krajinách, čo, samozrejme, tiež vnímam, nemôže byť argumentom na pokračovanie striktných obmedzení, takto by sme totižto mohli byť v núdzovom stave vlastne stále.
Môj návrh riešenia pre ďalšie obdobie – prijať pandemický zákon, ktorý by riešil priamo pandémiu a určoval opatrenia, respektíve obmedzenia len v oblastiach, ktoré sú skutočne nevyhnutné. Veľmi kvitujem slová pána premiéra, ktorý aj dnes spomenul, že na tomto zákone sa už pracuje, a áno, takýto zákon bude mať aj moju podporu. Potrebujeme tiež prijať zmeny v COVID automate tak, aby umožnil skoršie otváranie všetkého, a teda rýchlejšiu obnovu štandardného života.
Dovolím si ešte pár ďalších slov ku COVID automatu. Bol vytvorený minulý rok pred Vianocami, neskôr prijatý vládou a zavedený do praxe. Ako som spomínal, Slovensko bolo pred Vianocami vo fáze rastu všetkých parametrov pandémie, začiatkom roka tentoraz pokračoval šírením britskej mutácie a zasiahnutím všetkých krajov Slovenska. Každopádne, COVID automat by potreboval nejaké úpravy, ale na to už čas nemáme.
Myslím si, že správnosť niektorých dnešných rozhodnutí jednoznačne posúdi až história. A moje rozhodnutie je v tomto momente nepodporiť predĺženie núdzového stavu.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 19:01 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:11

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Viskupič, veľká vďaka za tvoj príspevok do tejto debaty. Opäť, ako je u teba známe, praktické a pragmatické riešenie, hľadanie riešení a vysvetlenie problému, ktorý trápi nielen teba, ale väčšinu občanov Slovenskej republiky.
Veľmi pekne si zhodnotil, že naozaj iba zdravá ekonomika nám môže pomôcť a naozaj pomôže riešiť situáciu, ktorá nám vznikla v rámci pandémie alebo epidémie ohľadne COVID-u-19. S tým sa nedá nič iné spraviť, len musím súhlasiť, pretože iba ekonomika zabezpečí to, aby bolo fungujúce zdravotníctvo. Núdzový stav má naozaj slúžiť na riešenie problémov, ktoré má daný štát, daná krajina, ale iba z krátkodobého hľadiska. To sú tvoje slová, za ktoré ti naozaj veľmi pekne ďakujem. Ale toto je dlhodobý problém, ktorý tuná Slovenská republika má skoro ročný.
A naozaj, ľudia nieže nevidia svetielko na konci tunela, vláda Slovenskej republiky zastrašuje občanov, vláda Slovenskej republiky sankcionuje občanov, vláda Slovenskej republiky perzekvuje občanov, ale ľuďom už naozaj dochádza trpezlivosť, aj tá posledná štipka trpezlivosti, ľudia, občania žiadajú riešenia. Riešenia naozaj vláda Slovenskej republiky nepokladá žiadne, nepredkladá žiadne a iba stále chce predlžovať nezmyselne udržiavaný núdzový stav.
Nemôžem s týmto núdzovým stavom súhlasiť a veľmi pekne sa ti chcem, pán Viskupič, poďakovať za tvoju odvahu, rovnako ako aj kolegovi Linhartovi, pretože myslím, že vy obaja si zaslúžite úctu (reakcia z pléna) a možno aj vstúpiť do Republiky, ako povedal kolega Žiak. (Smiech v pléne.)
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:11 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:13

Katarína Hatráková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, ja by som sa veľmi chcela poďakovať za tú analýzu, lebo ona v podstate aktualizovala to, o čom som v tomto parlamente hovorila na minulých schôdzach, keď sme sa bavili o predlžovaní núdzového stavu. Ja už som to dneska nechcela opakovať, lebo veď vieme, že aj tento parlament schválil mnoho nástrojov na to, aby sme túto situáciu zvládli aj iným spôsobom než opakovaným predlžovaním núdzového stavu. Takže vďaka ešte raz, ja teda tento zákon tiež nepodporím.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:13 hod.

PhDr.

Katarína Hatráková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video