27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 16:47 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

16:14

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Hattas, odvaha robiť nepopulárne opatrenia je naozaj dobrá poznámka, preto je, nedostal som sa vôbec k tomu veľmi významnému opatreniu, že sme spustili triedenie kuchynského odpadu, ktoré nepopulárne zasiahlo práve vás ako primátora. A ak tomu dávate zelenú, tak len potvrdzujete, že vidíte za roh, že sa nesťažujete, že je to pre vás práca navyše, ale si uvedomujete význam tohoto, tejto separácie.
K pani Pivkovej poznamenávam, že budovanie vodovodov a kanalizácií je naozaj na Slovensku zanedbané, že v Predajnej rokujem s pani starostkou. Máme jeden rýchly projekt, po ktorom bude napokon nasledovať definitívne odstránenie. Ten rýchly je kvôli prevencii jarných dažďov a potom bude nasledovať definitívne odstránenie.
Pán Ledecký, Demänovská dolina je naozaj prioritná téma. Som rád, že ste ochotný spolupracovať s mojimi štátnymi tajomníkmi. Tí developeri, čo tam boli, už vytriezveli a netvrdím, že by netúžili po ďalších ziskoch, ale vidia, že už aj tá príroda im signalizuje, že nové a nové zjazdovky, nové a nové lanovky, nové a nové bizniscentrá, proste už je tam toho dosť a tá Demänovská dolina si to nezaslúži. Nalepili sa na prírodu títo kšeftári a dokonca na jeden kanál a teraz sa čudujú, že sú problémy.
Pán Szőllős, ďakujem. Naozaj dobu pekných rečí som si nemohol užiť, aj ma to mrzí, lebo je pekné a príjemné šíriť pekné reči, ale toľké roky si to užívali moji predchodcovia, že mne zostáva len čierna každodenná... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

30.4.2021 o 16:14 hod.

Ján Budaj

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:19

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobré popoludnie, ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení členovia vlády Slovenskej republiky, dovolím si urobiť taký rýchly, možno nie celkom presný prehľad toho, čo v programovom vyhlásení vlády Eduarda Hegera sa nachádza. A poviem dopredu, nachádza sa to v podobe, ktorá určite ešte len čaká v mnohých smeroch na naplnenie. Nie je možné predložiť teraz odpočet všetkého, čo sme urobili, a všetkého, čo chystáme. Ale tých vecí, o ktorých chcem rozprávať je pomerne veľa.
Ale začal by som asi tým, čo som povedal na poslednej vláde, jej zasadnutí pod vedením premiéra vtedajšieho Igora Matoviča. Povedal som to vtedy s hrdosťou a rád a poviem to aj tu na tomto pléne veľmi rád. Ja som v podstate lesník, ktorý sa náhodou, hrou osudu stal politikom. Vážim si túto pozíciu a chcem povedať, že som za ňu vďačný. A som vďačný za to a som na to hrdý, že som mohol byť členom vlády Igora Matoviča. Človeka, ktorý mal jasnú, ale veľmi vzdialenú víziu, ktorej možno málokto veril. Ja som ho na tej vláde prirovnal k takému slovenskému Havlovi. Možno sa to niekomu nezdalo, ale prezident Česko-Slovenska niekdajší Havel bol tiež človek, ktorý asi nikdy nemohol tušiť, že sa raz posadí na prezidentskú stoličku, a napriek tomu bojoval za svoje životné presvedčenie. Takíto ľudia sú svetlom v našich životoch a ja som presvedčený , že ani Igor Matovič nemohol tušiť, kde ho to až zanesie, napriek tomu išiel za svojím cieľom. A ja som veľmi hrdý na to, že som chvíľku tej cesty, keď putoval za týmto cieľom, mohol byť pri tom.
No a teraz už poďme na slovenskú pôdu, poľnohospodárstvo, lesníctvo, potravinárstvo. Pri vstupe do budovy ministerstva pôdohospodárstva človek nemá veľmi pocit, že je to práve ministerstvo pôdohospodárstva. Je tam taká šedá atmosféra, ktorú som tam našiel a ktorú meníme, ale to nie je také dôležité. Dôležité je to, že tú budovu vytvára nie tá atmosféra šedých múrov, ktorú, verím, zmeníme, ale vytvárajú ju ľudia. A tí ľudia, ktorí tam sú, ktorí postupne prichádzali, alebo aj tých, ktorých sme tam našli, bolo tam aj mnoho výborných ľudí, ani zďaleka nie všetci takí, ktorí by mali byť určení na výmenu. Ale bolo tam veľa ľudí, ktorí na výmenu určení boli, dnes sú nahradení. A máme ľudí vo vedení ministerstva, na ktorých som tiež hrdý, ktorých považujem za isté bohatstvo, pretože môžme akokoľvek obracať listy, príkazné listy, písať a podpisovať, pokiaľ nemáme ľudí vo svojej blízkosti, ktorí do roboty nechodia len kvôli mzde, ale pre ktorých je istou odmenou práve pocit, že môžu robiť niečo zmysluplné, niečo, čo napĺňa ich životy, v takom prípade, ak by to bolo tak, bez týchto ľudí by sme nemohli urobiť nič, čo by mohlo byť hodnotené ako poctivá služba pre túto krajinu, čo by mal každý, kto vstúpi do budovy ministerstva považovať za hlavný cieľ.
Je pravda, že s tým vstupom do tejto budovy boli spojené aj momenty, ktoré neboli radostné a ktoré sme v podstate čakali. Jeden z nových útvarov, ktorý musel vzniknúť, je útvar protikorupčný. Tento útvar má jednu požiadavku, veľmi často opakovanú, je ich málo, chcelo by ich viacej, majú veľa roboty. Nie, nechcem o tom rozprávať, že tej roboty je veľa, že je ťažká, nepekná, že jej výsledkom sú trestné oznámenia a poznanie, že to, čo sme žili tu v minulosti, bola naozaj doba temna. Určite nebolo všetko zlé, určite nebude všetko výborné ani v našej dobe, ale som presvedčený, že ten nepomer medzi tým a tými, ktorí si túto krajinu chceli privlastniť ako svoju súkromnú firmu, a tými, ktorí túto krajinu považujú za miesto, kde musia slúžiť, je obrovský so všetkými chybami, ktoré sa do toho vkladajú, a so všetkou poctivosťou, ktorú ľudia slúžiaci dnes na ministerstvách aj tu v sieni zákonnosti na strane víťaznej koalície sú jednoznačne niečím, čo vstúpi do histórie slovenskej politiky ako nečakaný a veľmi pozitívny zlom. Ako zlom, ktorému sme možno neverili. Ľudia, ktorí mali nálepku "naši ľudia", nedotknuteľní, tí ľudia sa dnes podrobujú zákonu a je to tak aj v našom rezorte.
Možno to najdôležitejšie, čo by sme mali povedať, čo spája vlastne tú časť programového vyhlásenia vlády, ktorá uplynula za jednoročné obdobie, a tú, ktorá plynie teraz, to najdôležitejšie je spoločná poľnohospodárska politika. Máme úžasnú možnosť a zároveň aj obrovskú zodpovednosť, že sme vstúpili do služby tejto krajiny v období, keď sa na sedem rokov nastavujú nové pravidlá ako správne, zmysluplne, s cieľom zabezpečiť potravinovú bezpečnosť krajiny, rozdeliť obrovské zdroje, ktoré k dispozícii dáva jednak Európska únia a jednak štátny rozpočet, ktorý je zdrojom spolufinancovania jednotlivých pilierov, tak ako sa zvyknú lakonicky nazývať v pôdohospodárskej praxi.
Tých peňazí nie je málo. Asi ste dosť často počuli, že sme vlastne najbohatší rezort. Áno aj nie. Bohatý sme tým, že máme zodpovednosť za 88 % územia krajiny, za lesy, lúky, polia. A je to naozaj veľký podiel, takže tých peňazí, ktoré sú tu určené vo výške 6,2 mld. eur, ktoré máme na roky ´21 až ´27, sú naozaj obrovským zdrojom možností, zodpovednosti a dosiahnutia cieľov, ktoré sú pred nami.
Potravinová sebestačnosť je cieľom, ktorý preverila pandémia. Úkaz, s ktorým sme nepočítali, na ktorý sa nemožno sťažovať, ktorý treba len prijať ako istý zásah osudu a vysporiadať sa s ním čo najčestnejšie. Práve pandémia však ukázala, že naše polia sú chudobné produkciou, že máme málo toho, čo potrebujeme mať na našich stoloch, a že nedokážeme využiť potenciál tak, aby sme v prípade, pretože história neskončila, boli opäť podrobení takýmto skúškam, mali istotu blížiacu sa k sto percentám, že dokážeme prežiť aj v období, keď takéto príkoria, udalosti, vírusové nákazy alebo akékoľvek iné katastrofy sa vkradnú do našich životov.
Tá spoločná poľnohospodárska politika je dnes rozpracovávaná v 25 pracovných skupinách, ktoré veľmi tvrdo pracujú na jednotlivých témach, na jednotlivých oblastiach poľnohospodárskej výroby, tak aby sme našli ten najsprávnejší motív rozdelenia prostriedkov pre krajinu, pre ľudí, pre produkciu. Lebo ak by sme chceli použiť nejaké slovíčko, ktoré by vystihovalo náš rezort, tak by som si dovolil ponúknuť slovo miera. Extrémy, ako je známe aj zo štatistiky, sa vždy škrtajú a my musíme nájsť tú správnu mieru medzi ochranou krajiny, medzi chránením životného prostredia, ktoré je naozaj základom, a medzi produkciou potravín, bez ktorej žiť nevieme, nechceme a nemôžeme.
Tú mieru musíme nastaviť tak, aby sme dokázali zabezpečiť základné potreby krajiny aj ľudí. Je to niekedy veľmi zložité a použijem napríklad takýto vzor. Potrebujeme, aby krajina bola vľúdna, aby bola bohatá na rastliny a živočíchov a zároveň aj na produkciu potravín. Existuje niečo také ako biopás, niečo, po čom som tu, keď som tu pred rokom stál, volal, že toto je jedna zo základných vecí, ktorú musíme vniesť do krajiny, aby sme tie niekoľko stohektárové lány rozčlenili biopásmi, aby sme dokázali vniesť do krajiny prvky, ktoré sú priaznivé pre včelstvo, pre drobné živočíchy, pre bohaté rastliny.
Chcem použiť ten príklad kvôli tomu, aby som poukázal na to, že ak sme nášmu poľnohospodárovi v starej spoločnej poľnohospodárskej politike ponúkli možnosť vybudovať jeden hektár biopásu, ktorý musí mať šírku minimálne šesť metrov a dĺžku minimálne dvesto metrov, ak sme mu ponúkli 482 eur na hektár, tak výsledok za posledné roky je ten, že takýchto biopásov sme do krajiny dostali 104 hektárov. Do krajiny, ktorá má skoro 2 mil. poľnohospodárskej pôdy, sme dokázali takouto, nechcem povedať nepremyslenou, lebo nikto nemá patent na rozum a niekedy je veľmi ťažko odhadnúť, čo pôdohospodár akceptuje a čo nie, lebo on je ten pán, ktorý sa rozhodne, čo prijme a čo nie. A my mu musíme vytvoriť ponuku. My mu musíme odslúžiť. Dávam to ako príklad toho, že minulá intervenčná stratégia napríklad v tejto dôležitej oblasti, ktorá je pre mňa istou srdcovkou, aby sme tú krajinu mali fragmentovanú na políčka a polia, tak ako keď letíme nie ponad územie Slovenska, ale ponad územie Rakúska a vidíme, aký je to obrovský rozdiel, hranicu štátu nájdeme veľmi rýchlo, aby sme takéto polia mali.
Žiaľbohu, nestalo sa tak. Dnes sme v období dvojročného prechodného obdobia, keď sa jednoducho budeme musieť zmieriť s tým, že pravidlá boli dané, Brusel ich nemení ani rád, ani často a ani to veľmi nejde, a práve v tom by som chcel použiť tento príklad na to, aby som poukázal na desiatky a desiatky úloh, ktoré stoja dneska pred nami, aby sme 1. januára 2022 predložili do Bruselu spoločnú poľnohospodársku politiku, ktorá jednoznačne bude slúžiť tejto krajine a bude v súlade s európskymi požiadavkami.
Keď som povedal, že miera medzi životným prostredím a produkciou potravín je tým najzákladnejším, tak chcem povedať, že ako človek, ktorý je často podozrievaný z toho, že je príliš veľký ochranár a potom na druhej strane, že je možno príliš veľký lesník, to podľa toho, kto ma hodnotí, chcem zdôrazniť, že naozaj sú tu niektoré prvky, ktoré hovoria o veľmi zvláštnom využívaní práve týchto momentov.
Bola tu aj taká kritika, keď som sa vrátil z jednej z prvých ciest do Bruselu, že akým spôsobom sme bojovali za ekológiu pôdohospodárstva. A ten spôsob, a to chcem tým priblížiť tak reálny ten život toho ministra, ktorý vstupuje do toho veľkého sálu bruselského, bola taká dohoda dopredu, že viete čo, nebudeme za povinné ekoschémy, to je ten prvok, ktorý má byť vlastne ten vľúdny ku krajine v novom období sedemročnom spoločnej poľnohospodárskej politiky. Povieme, že sme proti, aby sme potom mohli taktizovať a aby sme možno mohli potom niečo vylobovať od predsedníctva.
Priznám sa, nie som možno ani šikovný, veď o tom svedčí viacero momentov, že úspechy sa dosahujú ťažko, ale vtedy som si povedal, a to bolo jedno z prvých vystúpení v Bruseli, že nebudem ten, ktorý bude taktizovať, lebo by to bolo proti môjmu presvedčeniu. A bol som asi druhý z ministrov, ktorý povedal, že je za povinné ekoschémy, žiadna dobrovoľnosť. My musíme do krajiny vniesť aj tento prvok, aj keď viem, že možno v tejto chvíli počúvajúci poľnohospodári povedia, no nie, to my predsi nechceme. Ale áno, oni to budú chcieť, len my musíme správne nastaviť spoločnú poľnohospodársku politiku. V tom je jednoducho čaro, to všetko, bohužiaľ, to je tak veľa. No nič, idem ja rýchlo, ja mám asi 40 poznámok malých.
PPA-čka, veľký problém. Stačila by nám sama osebe na to, aby sme mohli a museli riešiť zložité veci. Máme 20 takýchto inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva. To, čo sa dialo na PPA-čke, vyjadril forenzný audit a pracovná skupina, ktorá bude závery forenzného auditu prenášať do praxe, bude mať prácu možno na dva roky. Bude to veľmi ťažké.
Lesy Slovenskej republiky, za 20 rokov sa dvakrát nevydarila zásadná reforma. Robíme ju tretíkrát, nemáme nárok na reparát. Táto reforma sa musí podariť. Spúšťame ju k 1. júlu tohto roku a bude účinná k 1. januáru budúceho roka.
Slovenský pozemkový fond. Chcem poďakovať aj z tohto miesta, zachraňujú stovky hektárov. Nachádzame obrovské nedorobky po minulosti, keď mnoho rôznych aspektov sa prenáša do toho, že právoplatná štátna pôda sa považuje zrazu za pôdu neštátnych neznámych vlastníkov, teda súkromných neznámych a stáva sa hlavne v súvislosti s autostrádami, s pôdou pod diaľnicami predmetom kšeftov. Objavujú sa zrazu majitelia domnelí a zrazu skutoční šikovní notári a ich pomocníci dokážu urobiť niečo, čo by ochudobňovalo prácu. Preto vďačím napríklad Slovenskému pozemkovému fondu za to, že sa podarilo vniesť do tejto veci poriadok a stovky hektárov sa zachraňuje.
Ďalšia vec, bojovali sme celé minulé obdobie za spravodlivé nájmy od SPF. Jeden poľnohospodár mal za 4 eura hektár a druhý za 70. Koľko bolo s tým kriku. Áno, koľko nepopulárnych opatrení. To vyvolalo koľko kritiky Mičovského a spol. Dneska je vec vyriešená, verím, tak, že aj keď nie je dokonalá, je spravodlivá. Dvojité deklarácie, bitky na poliach. Nenašli sme ešte ten správny kľúč, ale sme našli prístup, ktorý umožňuje, aby sme dvojité deklarácie a ich dôsledky minimalizovali a aby sme, dalo by sa o tom dlho rozprávať, každá z týchto tém je hodná hodinovej rozpravy. Zastavili sme aspoň ten základný problém.
Dobytčie jednotky. Nikdy v živote nebola dobytčia jednotka za ovcu rovná krave. 6,6 ovce sa rovnala jedna kravička, prvýkrát.
Popularizácia domácich výrobkov. Viete, koľko sme jahniat predali pred dvomi rokmi do vlastnej siete? 400 kusov. Viete, koľko je kontrahovaných pre túto chvíľu? 10-tisíc a dopyt narastá. Nestálo to peniaze, len správny marketing, správny prístup a hrdosť na vlastnú, domácu produkciu.
Monitoring o pôde. Pôda živiteľka. Koľko krásnych prívlastkov pôde dávame. 91 % pôdy v našej krajine je v rukách nájomcov. To znamená ľudí, ktorí ju nevlastnia, ktorí ju len užívajú. Dôsledky na tú pôdu, česť všetkým výnimkám, sú často veľmi zlé. Nikoho nenapadlo urobiť základný monitoring, ktorý budú užívať naši potomci, lebo to bude trvať roky. Zakladáme sieť 40 x 40 kilometrov, aby sme celé Slovensko vedeli v ročných intervaloch mapovať z hľadiska živín, chemikálií, aby sme vytvorili časový sled, ktorý pomôže nám zorientovať sa v tom, čo nás živí.
Poľovníctvo, to bude tu osobitný ešte určite veľmi dlhý proces. Zákon je v medzirezortnom pripomienkovom konaní a ja som presvedčený, že naplníme to hlavné, čo sme sledovali, zamedziť tým obrovským škodám a prinavrátiť vlastníkom pôdy prioritne právo poľovníctva.
Hydromeliorácie. Keď som prišiel, tak mi povedali, no, máme 30 miliónov, ktoré sme premárnili. Ako sme ich premárnili? No, máme 5 200 km kanálov zanedbaných na Slovensku odvodňovacích, ktoré by bolo treba vyčistiť, dať do nich stavidlá, aby v prípade sucha sme ich zastavili a urobili z toho nádrže a v prípade povodní aby sme ich otvorili a umožnili krajine zachrániť sa pred povodňou. 30 miliónov? Kde sa stratili? No, nie sú, resp. nevieme ich použiť. Už sa nedá. Šanca je naveky premárnená. Realita je taká, že v týchto chvíľach sa tých 30 miliónov uviedlo do pohybu a verím, že v tých 5 200 km kanálov sa ide urobiť veľký kus roboty aj práve vďaka tomu, že sme tie peniaze dokázali pohnúť.
Výberové konania. Aj o tom by sa dalo dlho rozprávať, lebo aj tu sa stretávame s tým, že dneska tu zaznelo z pléna viackrát, že transparentnosť je falošný pojem. Ja vám garantujem, že ani jedno výberové konanie, a robili sme ich veľa, sme neurobili s cieľom, že by sme ukázali prstom na niekoho, tohto mi, vážená komisia, vyberte, lebo to si želá pán minister alebo niekto z jeho blízkosti. Ani v jednom prípade. Aj keď viem, že diskusie boli vedené na širokú tému. A garantujem, že aj rozhodnutia, ktoré prišli, raz sme sa tu o tom aj bavili, keď bol vybratý niekto, kto nesplnil očakávania, hoc patril medzi ľudí, ktorí sa považovali za mne blízkych, dokonca za priateľa, bola to aj pravda, odišli z funkcie. Minister nie je na to, aby prideľoval kamarátom, známym, priateľom nejaké posty. Práve naopak, tí majú veľkú nevýhodu na to, aby tá čistota, tá transparentnosť nebol pojem pre programové vyhlásenie vlády, ale aby to bol pojem pre naše svedomie.
Predaj po lehote minimálnej trvanlivosti. Na spadnutie, umožníme, je to pripravené. Toľko sa o tom roky rozprávalo a konečne sa to teraz spustí.
Pozemkové úpravy. Musím poďakovať štátnemu tajomníkovi Feckovi. Blíži sa k tomu, že ten svoj veľký sen, že po skončení, daj bože, štvorročného obdobia budú reštitúcie vybavené, je stále reálny. Tento sen žije. Po 30 rokoch je možné, že sa naplní, a ja veľmi za to ďakujem.
Zablúdim trošinka aj do oblasti, ktorá možno nie je celkom moja, ale s pánom kolegom Budajom na tom pracujeme. PCB-čky, obrovská záťaž. ÚKSÚP, náš ústav, urobil tam veľa meraní a zistili sme smutnú pravdu o tom, čo ľudia na okolí Strážskeho majú vo svojej pôde, majú vo svojej hydine, vo svojom dobytku, vo svojej vode. Robia sa opatrenia, za ktoré aj teraz chcem poďakovať, lebo je tu už ozaj kooperácia medzi ministerstvom vnútra, životného prostredia a naším ministerstvom. A ďakujem za to, že sa takýmto spôsobom môžme pozrieť ľuďom, ktorí žijú v trojuholníku smrti medzi Humenným, Strážskym a Vranovom do očí.
Máme tu možnosť hovoriť o tom, že tá redistributívna platba sa prvýkrát uviedla do života vďaka tomu, že sme sa popasovali s niečím, čo nebolo síce dokonalé, ale podarilo sa.
Rizikový fond, o ňom by sme mohli rozprávať.
Veterinárna starostlivosť. Koľko producentov dneska musí klamať, lebo máme problémy vo veterinárnej starostlivosti, musia dať jednoducho oficiálne na papier, že predávajú mlieko, a pritom robia syry a robia ich perfektné, lebo máme tak nastavený systém kontrol, raz z hygieny, raz z veteriny, že toho malého producenta, ktorý by v živote nezaklamal, lebo každý zákazník vidí presne, tu sú ovečky, tu je mliekarnička, tu je obchodík, nevieme mu pomôcť, toto budeme tiež riešiť v súlade s tým.
Ekologické hospodár... (Prerušenie rečníka predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán minister, ja by som to, pri všetkej úcte...

Mičovský, Ján, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Ja viem, nezvládol som čas, sa ospravedlňujem...

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) ... pri tých ovečkách ukončil.

Mičovský, Ján, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Ďakujem pekne za pozornosť. Ďalšie a ďalšie problémy, ktoré tu sú, prepáčte, že som ich povedal v takom poradí, nie z hľadiska významnosti, ale rozhodne vám chcem poďakovať za to, že ste si to vypočuli, a poďakovať za to, že budete sa zamýšľať práve nad tým, čo som v úvode naznačil, čo je základom nad mierou. My musíme nájsť mieru, pretože v štatistike sa extrémy škrtajú a my ich musíme škrtnúť aj pri pohľade na našu krajinu. Musí byť krásna, musí byť bohatá, ale musí byť aj úživná.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.4.2021 o 16:19 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:40

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Pán minister, keby som žil niekde úplne inde v rámci sveta a vypočul by som si váš prejav, tak by som mal pocit, že to fantasticky za ten rok vo vašom rezorte funguje.
Keď sme riešili v tomto pléne plagiát Igora Matoviča, tak ste boli podľa mňa jediný, ktorý ste sa veľmi slušne a korektne voči tomu postavili a povedali ste, že by ste sa zachovali inak ako on. Pri tom vašom vystúpení ste ani jedným slovom, aspoň som to nezachytil, ospravedlňujem sa, ak ste aspoň jednou vetou zmienili plán obnovy a odolnosti, pán minister. Toto je vrchol ľadovca vášho vyše ročného zlyhania na ministerstve pôdohospodárstva. A toto nie sú len moje slová, to sú slová aj vašich koaličných partnerov, pán minister.
Poviem v krátkosti, lebo nie je veľa času a priestoru. Hovorili ste tu o tom, že keď ste sa prvýkrát vrátili z Bruselu, aké ste mali z toho pocity. Pán minister, prvýkrát, keď ste boli v Bruseli, tak vy ste tam chýbali na tom prvom veľkom rokovaní všetkých ministrov pôdohospodárstva celej Európskej únie. My sme tam mali radovú zamestnankyňu namiesto vás.
Čo sa týka výberových konaní, pán minister, tak akože to nemyslíte vážne? Však videli sme na PPA-čke trojkolové výberové konanie na šéfa PPA, kde sme úplne od začiatku hovorili o tom, že všetko je nachystané pre pána Jánoša. Tak to v skutočnosti aj dopadlo.
Ďalej, čo sa týka samotného plánu obnovy. Pán minister, máte vo svojom programovom vyhlásení vlády na začiatku úplne prvú a najdôležitejšiu vec, a to je potravinová sebestačnosť a bezpečnosť. Tým, že nemáme ani jedno euro z plánu obnovy pre pôdohospodárov a potravinárov na Slovensku, idete úplne opačným smerom. A ja tuto mám strašne veľa otáznikov, lebo vaše kroky skôr smerujú k tomu, ako ohrozovať túto potravinovú bezpečnosť a sebestačnosť. Iné členské krajiny Európskej únie z plánu obnovy majú množstvo miliónov eur.
Hovoríte o rizikovom fonde. Však ste povedali, že do mesia... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 16:40 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:42

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister poľnohospodárstva, 22 minút ste tu rozprávali a vyzvali ste nás, aby sme sa trošku zamysleli nad tým, čo ste povedali. No, ja neviem úplne, čo ste tu tých 22 minút vlastne chceli povedať, pretože ja rok počúvam ľudí, ktorí sú odborníci na poľnohospodárstvo, že vy ste jedna čistá katastrofa v tej vláde. A po tomto vypočutí vášho prejavu som nevedel, že to je až tak zlé.
Povedali ste, že ste obviňovaný, že ste veľký lesník, ochranár a podobne, no vy ste obviňovaný najmä, že ste jeden totálne nekompetentný človek. A neviem, či čítate noviny, ale dnes vás vyzvali poľnohospodári, ktorých vy chcete nejakou autoritou riadiť, že ste hanba, máte odísť, keď ste doteraz za nich bojovali, aby už ste nebojovali, pretože tak ste kvalitne bojovali, že zo šesť miliárd ste vybojovali jednu veľkú nulu. A títo ľudia vás teda prosia, aby ste sa ničoho nechytali, lebo aj keď sa niečoho chytíte, tak tam tráva nerastie.
To, že vy tu všetci už rozprávate tie floskuly o tom, že čo kde ste ako našli, to nechajte na políciu, tá nech si to rieši, vy ste tu na to, aby na Slovensku bola potravinová sebestačnosť. Ešte máte napísané tie ročné staré veci v tom programovom vyhlásení.
Mimochodom, to človek žasne, s akým entuziazmom dokážete po roku tie isté ošúchané veci stále tu opakovať a sa tak nadchnúť, že ako idete to presadiť. Neviem, o čo vám ide, či vám ide teda, ako sa vás poľnohospodári dnes opýtali, či vám ide o prázdne regále, aby na nich neboli slovenské potraviny. Ako chcete zabezpečiť tie potraviny s vyššou pridanou hodnotou, keď im dáte jednu veľkú nulu na nákup techniky, na nákup úplne všetkého? Vy zrejme viete, že na Slovensku sa v podstate len robia veci pre biopalivá. Vyvážame všetko, čo má nízku pridanú hodnotu, a dovážame všetko, čo má vysokú. A preto je tu 900 kamiónov denne navyše.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 16:42 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:44

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, musím s ťažkým srdcom povedať, že po roku, čo som vás bránil a chránil a čakal tú zmenu, tá zmena, bohužiaľ, neprišla. Je mi hanbou a hanbím sa za to, že ako koaličný partner, ako koaličný poslanec vás musím vyzvať k okamžitej rezignácii.
Pán minister, keby sa vyslovovala dôvera vláde každému ministrovi zvlášť, tak by som určite vám vyslovil nedôveru. Bohužiaľ, takáto možnosť nie je, pán minister, a preto ja vyslovím dôveru PVV ako dokumentu a poviem prečo. Vyčleňujú sa z toho veci, ktoré sa splnili, a staré veci sa prenášajú do nových. Nič zlé tam neni, sebestačnosť potravinová, zvýšenie kontrol a tak ďalej. To si, samozrejme, ja prajem. Ale tým, že ste nič nesplnili, tak preto sa všetko prenáša do toho nového PVV-čka. Môžem tu hovoriť, ale mám len jednu minútu, môžem tu hovoriť o vašich zlyhaniach, tie som medializoval, pán minister, a sú odôvodnené, opodstatnené. Vieme, poznáme sa z parlamentného výboru. Okrem lobistickej skupiny, ktorú ste si tam pustil a ktorá riadi ministerstvo, okrem zákonov, ktoré predkladáte, ešte preškrtnete "atečná" a dáte tam "ičovský" ako Mičovský, tak naozaj tieto zlyhania, tých zlyhaní je naozaj veľa.
Najväčšie zlyhanie však, posledné sekundy, tak vám poviem, že je plán obnovy. Mám tuto v ruke dôkaz, pán minister, vášho zlyhania. (Rečník zdvihol do výšky materiál.) Tu ho mám, držím v ruke. Tieto stránky je dôkaz vášho zlyhania, kde vy ste nebojoval ani za jedno jediné euro pre plán, z plánu obnovy, vy ste nebojoval absolútne vôbec! Môžem tu začať čítať všetky tieto body, aké boli pripomienky vzaté späť, medzirezortné pripomienkové konanie. Všetko ste vzal späť. Vy osobne, pán Mičovský, ste to podpisoval! A hanbite sa, ste naozaj hanbou slovenského pôdohospo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 16:44 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:46

Marek Hattas
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ja by som chcel poďakovať za transparentné výberové konanie pri riaditeľovi Agrokomplexu, národné výstavisko v Nitre. Naozaj to bolo veľmi, veľmi transparentne spravené a pán riaditeľ aj teraz ukazuje svoje kvality. Ja by som chcel tuná týmto aj vyjadriť podporu výstavnému sektoru, ktorý naozaj zažíva teraz veľmi, veľmi zlé časy. Treba to naozaj riešiť, aby prežili túto situáciu. Takže aj takýmto prostredníctvom nezabúdajme na nich. Myslime, že to výstavníctvo a tie výstaviská majú tradíciu na Slovensku, plnia si tu svoju nezastupiteľnú úlohu, treba im pomôcť v tejto, v tejto ťažkej chvíli a treba mysleť aj na ďalšie rozširovanie. U nás v Nitre to naozaj nepôjde bez toho, aby sme sa ďalej porozprávali o tom, akým spôsobom bude Agrokomplex ďalej dopravne napojený. To znamená, za mňa len toto.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 16:46 hod.

Marek Hattas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, ja som vás v minulosti vždy rád počúval v parlamente, keď ste vystupovali, aj som vás vždy za vaše vystúpenia pochválil bez ohľadu na to, či som bol koaličný alebo opozičný poslanec. Dnes to, bohužiaľ, urobiť nemôžem. Dvíhalo ma zo sedačky pri vašich slovách, keď ste rozprávali, ako všetko funguje. Pán minister, nefunguje skoro nič. Odchádzajú od vás spolupracovníci ako na bežiacom páse. Kritizujú vás všetky stavovské organizácie. Pri pláne obnovy minister Budaj vybavil miliardu, vy jednu veľkú nulu. Nestačí, pán minister, hlasovať proti plánu obnovy na vláde. V tomto prípade ste mali rezignovať na protest, že ste nepresadili ani korunu, teda ani euro do plánu obnovy.
Nehovorte o Slovenskom pozemkovom fonde, však to je čistá katastrofa! To prestalo fungovať aj to, čo fungovalo. Povedzte mi, kde v Žilinskom kraji je dnes Slovenský pozemkový fond? Však nenájdete dnes kanceláriu, úradovňu, kde oni jednoducho úradujú.
Pán minister, keď som vás počúval, tak ma napadlo jedno prirovnanie nášho veľkého textára Borisa Filana, volá sa takzvanej Remišovej paradox. Povedal, že kým Remišová nerobila nič, vyzeralo to, že by niečo robiť vedela, ale odkedy to robí, tak je jasné, že nevie robiť nič. Ja si myslím, že dnes to môžeme kľudne nazvať Mičovského paradox. Kým Mičovský nerobil nič, vyzeralo to, že by niečo robiť vedel, ale odkedy to robí, tak je jasné, že nevie robiť nič.
Ak máte, pán minister, rád slovenský vidiek, slovenské poľnohospodárstvo, chcete podporiť slovenské potravinárstvo, urobte preň niečo. Odstúpte čo najskôr!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 16:47 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:49

Andrej Medvecký
Skontrolovaný text
Ďakujem zo slovo. Pán minister, kebyže nežijem na Slovensku, tak by som vám aj uveril, ako tu je všetko super, len škoda, že realita je úplne iná. Od kolegov tu zazneli, zaznelo veľa výčitiek ohľadom vášho plánu obnovy, že ste tam nepresadili v ňom nič, preto sa vás chcem opýtať, že či z toho chcete reálne vyvodiť nejakú zodpovednosť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 16:49 hod.

Andrej Medvecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:50

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán minister, ja by som mal na vás otázku a chcel by som vás poprosiť, ak by ste v reakcii mohli na ňu dať odpoveď, ak sa bude dať, pretože ste tak – a myslím, že aj ste verili tomu, čo rozprávate – hovorili o našej sebestačnosti a potrebe toho, aby sme boli schopní naozaj nakŕmiť národ aj v tých ťažkých časoch, keď by mohlo dôjsť k zavretiu hraníc a tak ďalej, uvedomili sme si to počas pandémie. Tak sa vás chcem spýtať, že či súhlasíte s legislatívou, ktorá sa chystá v tomto parlamente, prijatá má byť v máji, kedy sa majú do zákona o ochrane pred nekalými praktikami obchodných reťazcov dostať veci, ktoré budú chrániť tých, ktorí s potravinami robia kšefty a obchodujú a na nich dobre zarábajú, a prestane chrániť tých, ktorí tie potraviny na Slovenku horko-ťažko produkujú. Preto by som naozaj rád vedel, čo si o tom myslíte a či to dopustíte ako minister, aby sa napríklad za nekalú praktiku už nepovažovalo nútenie výrobcu potravín predávať reťazcu pod ekonomické oprávnené náklady. Lebo dnes je to tam ako hrubé porušenie týchto pravidiel. Tu poslanci vašej vládnej koalície to chcú dať von. Buď pozmeňujúcim návrhom, alebo už to je niekde pripravené a skryté. Tak sa vás chcem spýtať, či naozaj mienite vyhovieť tým, ktorí s potravinami obchodujú, a z väčšej časti sú to nadnárodné zahraničné obchodné reťazce, a prestanete ochraňovať tých, ktorí na Slovensku krvopotne tieto potraviny pestujú. Rád by som počul naozaj odpoveď. Stačia mi aj tri slová.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 16:50 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:52

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister Mičovský, povedali ste, že ste najbohatší rezort, hej, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Čo sa týka zodpovednosti za krajinu, spravujete 88 % výmery Slovenska, patria tam lesy, polia, lúky. Ja si dovolím tvrdiť, že tam patrí aj voda, aj keď kompetenčne patrí síce pod životné prostredie, ale kvalitu vody zabezpečuje práve obhospodarovanie krajiny, hlavne lesných pozemkov.
Povedali ste, že na Slovensku máme polia a to citujem doslova "polia s chudobnou produkciou", dá sa to chápať aj možnože tá chudoba v tom zmysle tej pestrosti druhov, hej? Povedali ste, že nemáme, nemáme v podstate to pestré prestrenie stola, ktoré by sme potrebovali. Minulý rok ste lietali na lietadle, hovorili ste, že máme tu žlté lány, že to treba zmeniť. Ale tu si treba uvedomiť jednu vec, že v podstate poľnohospodári sa správajú tak a pestujú to, za čo sú najviac asi podporovaní. A my sa tu nemôžme dneska čudovať, že oni pestujú repku, keď každý z nich vám povie, že za to dostane najviac peňazí. Čiže vy, keď ste nezmenili systém, darmo budete čakať, že sa zmení, že tu budeme mať teda väčšiu tú pestrosť tých druhov.
Máte veľké vízie. Ja sa priznám, niektoré sa mi páčia, aj keď tu rozprávate o medonosných pásoch, biopásoch a tak ďalej. Ale vy si musíte uvedomiť jednu vec, vy nemáte čas. Vy síce vychádzate z predpokladu, že štyri roky tu budete niečo meniť, ale všetko nasvedčuje tomu, že v podstate rok ste už stratili, nezmenilo sa nič a tie ďalšie, to ďalšie časové obdobie vaše je veľmi, veľmi otázne.
Povedali ste, že SPF zachraňuje stovky hektárov. No, to by som rád teda vedel, že v akom zmysle, lebo to som vážne nepochopil.
Redistributívna platba. Viete, na výbore ste nám hovorili, že bude to 150 eur na hektár, aj keby bolo čo sa stalo. Výsledok je 50 euro na hektár. Plán obnovy a odolnosti, nula euro.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 16:52 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video