27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 18:54 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Veľa vecí z toho, čo tu odznelo, Dušan, ja budem mať pripravené v rozprave, do ktorej sa určite prihlásim, ale chcela by som nadviazať, hovoril si, že v kultúre sa neudialo nič. Tak toto je taká obrovská pravda, ako si len mohol povedať.
Skutočne v tej praktickej živej kultúre sa neudialo nič, pretože vieme, že tá kultúra nemohla žiť. Ľudia v nej pracujúci však doslova padli na kolená a tí žiť potrebujú napriek tomu, či môžu hrať, či môžu robiť koncerty, alebo nie. To, že sa, to, že sa nedalo hrať, rešpektujeme, samozrejme, akceptujeme, nemôžem ale rešpektovať, že nemáme plán, ako po pandémii začať. Toto bol zmysel, toto je vlastne alfa a omega Plánu obnovy a odolnosti, pripraviť financie, pripraviť projekty, zapracovať ich. My už sme mali mať vlastne v programovom vyhlásení vlády Plán obnovy a odolnosti, nemáme.
Absolútne nie je pripravený Plán obnovy pre kultúru, to nie je žiadna novinka, v nejakej podkapitole sa tam nachádza 213 mil. eur na obnovu verejných budov, ktoré sú historickými kultúrnymi pamiatkami národnými. Keď som sa v piatok pani ministerky pýtala, že nech aspoň povie zoznam alebo predstavu, ktoré to budú budovy, tak odpovedať nevedela, nakoniec jedinú informáciu som sa dozvedela od ministra kulltú... od ministra sociálnych vecí pána Krajniaka, ten povedal, že áno, bude to 100 budov. Takže skutočne veľa vecí poviem v mojom vystúpení.
Pokiaľ ide o obnovu hradov, ktorá sa robila naozaj desať rokov, dopoviem... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 18:27 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:29

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Jarjabek, fundovane ste rozobral oblasť kultúry. Nechápem však tŕň v päte pani ministerky, nechápem, prečo si zasadla práve na Maticu slovenskú. Som z regiónu, kde bola funkčná Matica slovenská, ja sám mám v zbierke množstvo pamiatok, letákov, poznámok, brožúr z centra regionálnej Matice. Okrem toho, že výsledok pani ministerky je nula, toto ma najviac trápi, tá Matica slovenská, prečo si na ňu zasadla, pretože aj moji predchodcovia boli jej členmi už začiatkom minulého storočia.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 18:29 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:30

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem veľmi pekne všetkým kolegom za faktické poznámky k môjmu vystúpeniu. Ja by som začal tou Maticou, ja takisto súhlasím s tým, čo povedal pán poslanec Mizík, všetci čakáme na ten tzv. nový zákon, všetci cítime, že Matica je finančne postihnutá takýmto spôsobom, čomu sa vôbec netešíme, všetci, teda predpokladám, že všetci, ktorí tuná sedíme. A myslím si, že keď príde nový zákon o Matici, budeme o tom ešte oveľa viacej hovoriť preto, lebo nielen nový zákon, ale hovorí ministerstvo kultúry v súčasnosti o absolútne novom financovaní Matice slovenskej. A ja predpokladám, že nielen Matice slovenskej, ale aj iných organizácií, a znovu sa dostávame k takým veciam, že prečo ničíme to, čo funguje.
Hej, prečo ničíme to, čo funguje? A to teraz ako nemám na mysli len tie veci konkrétne, ktoré tuná zazneli, ale to je otázka fondov, to je otázka inštitúcií. A viete, nikto za tých, posledné inštitúcie v kultúre, ktoré boli zničené a zrušené... zrušené, pardon, boli zrušené za ministra kultúry Kňažka, to si takisto treba stále pripomínať. To je ten držiteľ Hurbanovej ceny, hej, teraz ten, ktorý dostal naposledy túto cenu aj spolu s Budajom, o tom som už hovoril. Proste tam padla komorná opera, tam padla opereta a tam pa... tam padla, kvarteto Moyzesove z filharmónie odišlo. Proste to sú, to sú chyby. Odvtedy ale žiadna inštitúcia v rámci ministerstva kultúry nebola zničená, tie všetky inštitúcie existujú a to je, si myslím, veľké plus.
No a nebojme sa dať skutočne finančné prostriedky do kultúry. A naposledy sa to udialo za ministerky kultúry pani Laššákovej, ktorá zvýšila po neviem ako dlhom čase platy v... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 18:30 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:32

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán premiér, vážení až traja členovia vlády, chcem využiť aj prítomnosť pána premiéra, lebo som ho vlastne celý deň ja tu nevidel, ale netvrdím, že tu nebol celý deň, ale len pozriedka. Pán premiér, myslíte si, že je úctivé, že sa preberá programové vyhlásenie vlády a členov vlády je tu ako šafranu? Väčšinou je tu len jeden člen vlády počas programového vyhlásenia vlády, chcem vám povedať, že je to základný dokument, ktorým sa vláda bude riadiť, a idete žiadať o dôveru zo strany parlamentu a parlament je nadriadený orgán vlády, tak by sme možno očakávali trochu viac úcty nielen k poslancom, ale aj k občanom Slovenskej republiky.
A viete, čo sa dnes, pán premiér, stalo? Chvíľu dokonca Národná rada nemohla rokovať, lebo tu nebol ani jeden člen vlády. Pol hodinu parlament nemohol rokovať. Pán premiér, je to správne? Potom prišla pani ministerka kultúry, ani sa len za to neospravedlnila, takže som čakal, aj keď vidím, že aj vy ma ignorujete, že aspoň vy prídete a poviete, pardon, prepáčte. No nič, zdá sa, že je všetko rozhodnuté, a preto už nikoho nezaujíma názor poslancov, ale už si musíme na tú aroganciu vlády zvykať. Zajtra o 10.00 hod. sa hlasovaním skončí toto trápne divadlo, ktoré niekto na začiatku krízy, prepytujem, nazval rekonštrukcia vlády.
Už viac ako rok má Slovensko vládu chaosu, amaterizmu, fatálnych zlyhaní, volebných podvodov, deštrukcie sociálneho štátu a medzinárodnej hanby. A ani po tejto chôdzi sa nič nezmení, bude tu tá istá vláda chaosu, amaterizmu, fatálnych zlyhaní, deštrukcie sociálneho štátu a medzinárodnej hanby. Opäť zasadnú do vládnych stoličiek tie isté tváre a parlament ich vládnym valcom potvrdí, pardon, s výnimkou jedného ministra, pretože ak by sa aj pán Krajčí ako minister zdravotníctva vrátil, už by to bol úplný výsmech občanom do tvárí. Zmení sa len toľko, že skutočný premiér Igor Matovič nebude na úrade vlády, ale na ministerstve financií, čiže len si vymení budovu, ale ako vidíme, na tlačovky už aj používa budovu úradu vlády a formálny premiér Eduard Heger bude asi najlepšie plateným hovorcom v dejinách Slovenska. Dokonca ešte aj s benefitmi ako ochranka a limuzína. Neverím, že by som sa mýlil, resp. pre krajinu by bolo lepšie, aby som sa mýlil.
Vláda sa ani len nesnaží skrývať, že nie je nová vláda, čo potvrdzuje aj nové programové vyhlásenie vlády, ktoré sa od predchádzajúceho líši len naozaj kozmetickými detailami. Je naozaj zarážajúce, že vláda ani po ročnej skúsenosti s pandémiou nereflektuje na túto najhlbšiu krízu od 2. svetovej vojny. Ani teraz, tak ako v predchádzajúcom programovom vyhlásení vlády sa v novom dokumente nenachádza žiadny plán, žiadna filozofia ani žiadne východiská, ako z toho von. Nepoučila sa táto vláda z fatálnych vlastných zlyhaní, ktorých výsledkom je 11 800 obetí k dnešnému dňu. Nie nebudem ten, ktorý bude tvrdiť, že všetkých 11 800 obetí ide na vrub vlády. Samozrejme, že nie. Ale mnohým z nich sa dalo zabrániť a mnohé z týchto obetí doplatili na spomínané fatálne zlyhania vlády.
Keď som videl pána Igora Matoviča v tejto rozprave, ako sa postavil za tento pult a mal slzy na krajíčku, išiel sa rozplakať pomaly, tak som si myslel, že mu je ľúto tých obetí, že sa ospravedlní pozostalým tých obetí. Ale je to ten istý Igor Matovič, ktorý ľutoval sám seba. Opäť tu za týmto pultom ľutoval sám seba s tým, že on robil všetko v poriadku, za nič sa neospravedlnil a, samozrejme, vinní boli všetci ostatní - pani prezidentka, opozícia, vedci a ešte neviem koho. Veď ten Igor Matovič už má v podstate len ten poslanecký klub OĽANO, nuž nikoho nemá. Už tá jeho dôvera klesla na nejakých 15 %, čo je naozaj asi len poslanecký klub OĽANO a zopár skalných sympatizantov. A ešte mu aj tlieskali, ešte mu aj tlieskali za tento výkon. 11 800 obetí a vy tlieskate, dámy a páni. Keď si myslíte, zatlieskajte, Jožko Pročko, zatlieskaj ešte aj teraz 11 800 obetí, tlieskajte si, ak myslíš, že je to správne, v poriadku, pretože chcem aj teba, aj všetkým prítomným kolegom v parlamente povedať, že bol to Igor Matovič a exminister Krajčí, ale aj ďalší členovia vlády, ktorí nesú hlavnú zodpovednosť za to, že Slovensko bolo dlhé týždne majstrom sveta v tempe pribúdania obetí a ešte, dámy a páni, aj v súčasnosti je siedme najhoršie na svete v počte obetí na milión obyvateľov. Toto je výsledok vlády prvého roka vlády Igora Matoviča a vy tomu, dámy a páni, z vládnej koalície tlieskate. Fakt smutné.
Igor Matovič a spol. totiž podcenili druhú vlnu pandémie, Igor Matovič a spol. vymysleli nezmyslené plošné testovanie, ktoré nič nevyriešilo, naopak, podľa viacerých vedeckých názorov ešte pomohlo rozšíriť nákazu, ale hlavne bolo na toto plošné testovanie použitých, použité milióny testov, asi 30 mil. testov, ktoré už doteraz stáli daňových poplatníkov takmer 0,5 mld. eur. Počujete dobre, 0,5 mld. eur. Viete, koľko nemocníc by sa dalo postaviť z 0,5 mld. eur kvalitných, dobrých nemocníc? Pretože vždy tak kritizujete zdravotníctvo za predchádzajúcich vlád. Pán minister, myslím, zdravotníctva je tu, myslím, že desať, desať kvalitných nemocníc. Za tú polmiliardu na antigénové testy. Igor Matovič a spol. neprijali tvrdší lockdown na Vianoce, škoda, že už pán Krajčí odišiel, chcel som sa mu pozerať priamo do očí, keď mu to budem hovoriť, pretože pán Krajčí potvrdil, že pred Vianocami na rokovaní vlády navrhoval tvrdší lockdown a všetci prítomní mali čísla, resp. mali analýzy, že pokiaľ sa neprijme, tak v januári budú na Slovensku tragické čísla. Napriek tomu vláda tento tvrdší lockdown neprijala, napriek tomu, že členovia vlády vedeli, že budú zomierať ľudia, a napriek tomu sa to neprijalo. A potom sa to aj potvrdilo tragickými číslami najhoršími na svete v januári a vo februári. Igor Matovič a spol. neobjednali dostatok vakcín, výsledkom čoho bolo, že naši rodičia alebo starší, starí rodičia museli ponižujúco súťažiť na internete, kto sa k vakcíne dostane. Fakt skvelé, úžasné!
Igor Matovič a spol. uzavreli zjavne nevýhodnú zmluvu na nákup vakcíny Sputnik, ktorou sa navyše doteraz neočkuje napriek všetkým prísľubom. Myslím, že aj pán Heger povedal, že začiatkom mája sa začne očkovať. Neočkuje sa. Napriek tomu, že slovenskí občania túto vakcínu zjavne chcú. Ale ešte aj toto Igor Matovič domrvil. Ešte aj toto. No a Igor Matovič a spol. nechali národ napriek sľubom v štichu, pretože z hľadiska finančnej pomoci je Slovensko podľa viacerých zdrojov na chvoste Európskej únie, a nie sú to len slovenské zdroje, nie je to len Národná banka Slovenska, nie je to len Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, nehovoria to len živnostníci, Asociácia zamestnávateľských zväzov, ale aj medzinárodné inštitúcie ako Medzinárodný menový fond.
Igor Matovič a spol. teda spôsobili chaos nebývalých rozmerov, ktorý viedol k stratám na životoch, existenčným problémom ľudí a hospodárskym škodám. A preto si myslím, že Igor Matovič a spol. nemôžu čeliť len politickej zodpovednosti, ale aj trestnoprávnej a hmotnoprávnej zodpovednosti. Samozrejme, ja tu nie som sudca ani prokurátor, ani vyšetrovateľ a nebudem robiť to, čo robíte vy, vládni politici, že hneď dopredu odsudzujete, len si myslím, že by sa na to mali orgány činné v trestnom konaní určite zamerať a vyniesť nejaký verdikt, nech je akýkoľvek.
Keď som hovoril, že táto vláda je aj vládou volebných podvodov, tak to, samozrejme, vyargumentujem. Aj v tomto programovom vyhlásení, tak ako v predchádzajúcom vláda presviedčala ľudí, že skončí s tzv. našimi ľuďmi v štátnej správe a namiesto nich nominuje odborníkov. Ten prvý rok ukázal, ako to tá vláda s tými odborníkmi myslela. Sú také vypuklé príklady, skôr pikošky, že lesník riadi detské kardiocentrum, teda Detskú fakultnú nemocnicu v Bratislave a hutník kardiocentrum v Košiciach a na čele Všeobecnej zdravotnej poisťovne je bývalý manažér Penty, tej Penty, voči ktorej tak Igor Matovič bojoval, ale potom tu máme také plošnejšie príklady. Napríklad úrady práce boli obsadené straníckymi úderkami hnutia SME RODINA. Ale ešte vypuklejší príklad, šéfov všetkých okresných úradov obsadzovali stranícke úderky OĽANO. Nevyberali ich v transparentných výberových konaniach na ministerstve vnútra, pod ktorý okresné úrady patria... (reakcia z pléna), nechajte ma hovoriť, potom si môžte faktickú poznámku položiť, alebo priamo tie úrady, nie, stranícke úderky OĽANO vyberali všetkých šévov, šéfov okresných úradov. A OĽANO to dotiahlo úplne do tých najpodrobnejších detailov, tú výrobu tých tzv. našich ľudí, pretože dokonca predstavilo zákon, ktorý zatiaľ nechalo v šuflíku, podľa ktorého, dámy a páni, mali ešte aj riaditeľov sekcií a odborov rôznych úradov vyberať minister alebo premiér.
Doslova sa v tom zákone v dôvodovej správe píše, to je proste niečo neuveriteľné, že chcú vytvoriť novú generáciu úradníkov, ktorá sa stotožní so smerovaním a cieľmi súčasnej vlády. Apolitickí úradníci sa mali takto zodpovedať vláde. Fakt dokonalé. Vy ste z kategórie tzv. našich ľudí urobili doslova piedestál. Vy ste ju povýšili o niekoľko levelov. Takto ste podviedli svojich voličov, ktorým ste tvrdili pred voľbami niečo iné, a dokonca niečo iné máte napísané aj v programovom vyhlásení vlády.
Igor Matovič a spol. sa stále profilujú ako antikorupčná vláda. Ale aj tu sú trhliny, dámy a páni, po prvé sa chcem spýtať poslancov OĽANO, ktorí tu pripomínajú - a niekedy aj oprávnene - kauzy predchádzajúcich vlád, ako je možné, že právnik blízky OĽANO vyhral v piatich inštitúciách pod kontrolou OĽANO vo fingovaných súťažiach, kde súťažili tie isté firmy. To sa patrí? To je v poriadku? Toto nie je problém?
Alebo mám ďalší príklad. Z dielne vlády pochádza novela zákona o verejnom obstarávaní, veľmi dôležitá. Viete, čo o nej povedalo päť antikorupčných organizácií, o tejto novele z vašej dielne? Nie opozícia, ale Transparency International, Amnesty International, Zastavme korupciu, že táto novela zákona vytvára riziko klientelizmu a korupcie vo výške 1 mld. eur na jeden rok. Tak toľko zákon z dielne antikorupčnej vlády. Dokonca aj peniaze z toho aktuálneho Plánu obnovy sa nemajú deliť, podľa pani Remišovej, nie podľa mňa, podľa potrieb rezortov, a teda ľudí, ale podľa toho, s akým výsledkom skončili vládne strany vo voľbách, a tento kľúč stranícky vymyslel podľa pani Remišovej pán Matovič. Úžasný antikorupčný bojovník.
A keby už aj prídeme na tú vašu obľúbenú tému stíhaných nominantov, tak vám chcem pripomenúť, že už aj vy máte vysoko postavených stíhaných nominantov, už aj vy. Lenže na rozdiel od vás, na rozdiel od vás ja nebudem nikoho súdiť a ja poviem, že aj tu platí prezumpcia neviny, a nikdy, a nikdy nepoviem nič dopredu, kým nerozhodnú orgány činné v trestnom konaní. Toto určite robiť na rozdiel od vás nebudem, pretože rešpektujem zákon a rešpektujem konanie týchto orgánov.
A vládla, vláda podviedla ľudí aj v tretej veci, a to v sociálnej oblasti. Viete, že sa jej venujem, a tu budem tiež nekompromisný. Sľuboval Igor Matovič a Boris Kollár ľuďom pred voľbami to, že nezrušia sociálne opatrenia z dielne tejto vlády, z dielne predchádzajúcej vlády, sľubovali, alebo nie? Mám vám tie citáty nájsť? Dušovali sa, že to neurobia. Boris Kollár dokonca aj po zostavení vlády tvrdil, že nie. A čo sa dialo? Čo sa stalo? Väčšina z opatrení, ktoré sme prijali v predchádzajúcom volebný..., volebnom období, boli buď zrušené, alebo okresané. Hnutie SME RODINA hlasovalo za 13. dôchodok a ich minister práce, samozrejme, s pomocou vládnej koalície, zrušil 13. dôchodok a nahradil ho štátnou sociálnou dávkou. To isté sa stalo pri obedoch zadarmo. Najprv za to hlasovali a potom 450-tisíc detí prišlo o obedy zadarmo.
Hnutie SME RODINA hlasovalo aj za vyššiu minimálnu mzdu vo výške 659 eur na tento rok, ale napokon sa vstúpilo do automatu a znížila sa na 623 eur. Dôsledkom toho, tejto zmeny tohto zákona bolo aj to, že sa odlepili príplatky za prácu počas noci, sviatkov a víkendov, a tým pádom ľudia ťažko pracujúci v noci a počas sviatkov a víkendov prišli o tieto príplatky a znížila sa im mzda. Zmrazili sa minimálne dôchodky a zrušil sa dôchodkový strop. Je to podvod na voličoch, alebo nie, keď ste im tvrdili, že na to nesiahnete? No je to podvod. Je to jeden volebný podvod.
A mrzí ma aj to, že snaží sa strana HLAS - sociálna demokracia prichádzať so sociálnymi zákonmi aj v tejto dobe, keď sme v opozícii, a vieme, že je to ťažké, ale dejú sa také zvláštne veci, že v septembri navrhneme pandemickú OČR zvýšiť tak, aby v princípe pokrývala čistú mzdu, vy ju v ten september neprijmete a o pol roka ju schválite. Vtedy, keď už žiaci idú do škôl. To je také typické pre vás. Tak som zvedavý, ako sa zachováte pri tom príspevku alebo prídavku na dieťa vo výške 300 eur, jednorazovom, ktorý teraz predkladáme na riadnej schôdzi, Boris Kollár najprv sľúbil podporu, potom už len hovoril o nejakej inšpirácii, tak som zvedavý, či aspoň teraz Boris Kollár bude ako chlap, alebo sa zachová ako chlap a dodrží svoje slovo.
No a na záver rozoberiem aj ten prívlastok vláda medzinárodnej hanby. Viete, Igor Matovič one time šaškuje pred kamerami v Bruseli, next time pod parazólom francúzskeho prezidenta. Potom si robí vtípky zo Zakarpatskej Ukrajiny, čo musí hasiť minister zahraničných vecí, potom začne bez toho, aby o tom diplomatická služba vedela, behať po Moskve a po Maďa... a po Budapešti, dokonca nemá v spore o zákon o občianstve podržať maďarského ministra zahraničných vecí na úkor toho nášho, ja sa čudujem, že pán Korčok ako kariérny diplomat dokáže kvôli tomu, kvôli tej stoličke, kvôli tomu teplému miestečku takto byť prilepený na tej stoličke, pretože keby mal nejakú sebaúctu pán Korčok, tak už dávno po týchto excesoch Igora Matoviča by nezastával tú funkciu ministra zahraničných vecí.
Ako som teda povedal, ste vládou chaosu, amaterizmu, fatálnych zlyhaní, volebných podvodov, deštrukcie sociálneho systému a medzinárodnej hanby. Za rok vám nedôveruje už vyše 80 % ľudí, myslím vláde. Drvivá väčšina národa si už neželá túto vládu a napriek tomu sa táto vláda opäť derie do funkcií.
Opäť. Signifikatný je taký váš taký ten posledný, posledná téma tejto vlády aktuálna, Igorovi Matovičovi je asi trošku smutno za tým volebným číslom 25 %, len nechápem, prečo má potrebu si to kompenzovať 25-percentnou dépeháčkou, zvýšenie dépeháčkou na 25 %. Prečo si túto frustráciu musí kompenzovať na ľuďoch? Pretože zvýšenie DPH 25 % znamená obrovské zdražovanie a najviac sa dotkne práve tých slabých, tých nízkopríjmových ľudí, dôchodcov a podobne. Skvelý nápad! Skvelý prvý krok Igora Matoviča vo funkcii ministra financií. Už to asi horšie ani nemôže byť, aby som bol naozaj vážny.
Takže z týchto dôvodov chcem oznámiť to, čo je, samozrejme, prirodzené a logické, že všetci poslanci za stranu HLAS - sociálna demokracia budú hlasovať proti vysloveniu dôvery tejto vláde, a ja viem, že koaličný valec v podobe poslancov vládnych tú vládu podrží a podporí, pretože tie platy poslancov sú veľmi motivujúce, ale dnes petičný výbor odovzdal pani prezidentke stovky tisíc podpisov a ja verím, že tí ľudia tam vonku zmenia v referende a skončia tento marazmus na Slovensku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.5.2021 o 18:32 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:51

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredsedajúci. Pán poslanec Erik Tomáš, vaše vystúpenie skutočne bolo len o urážkach, o posmievaní sa na súčasnú vládu, vravíte tu stále dookola, že Igor Matovič a súčasný premiér sú ako keby nejaké bábky, že sú len vymenené bábky, vymenené pozície, vravíte tu o tom, že 11 800 ľudí muselo, a teda aj zomrelo v konečnom dôsledku, čo nám je skutočne veľmi ľúto, ale za to môže súčasná vláda. Ako ja sa stále pýtam s veľkou pokorou, pán poslanec, kde vy berete túto aroganciu. Vám to nepríde absolútne ľúto? Vy sa tu ešte smejete, tu sa tvárite maximálne sarkasticky a viníte nás, že my môžeme za to, že 11 800 ľudí, za 11 800 ľudí, ktorí, bohužiaľ, áno, museli zomrieť. Aj nám je to ľúto. My nie sme ovce, my nie sme bez charakteru. Nerozumiem absolútne vášmu správaniu, pán, a vy ste ešte dokonca členom výboru pre sociálne veci. Skutočne, pri všetkej úcte, pán poslanec, ste síce úžasný komunikátor, ale hanba vám.
Poďme ale ďalej. Vravite, vravíte tu o netransparentnosti výberu okresných úradov. Vy ste boli na, na, na tých výberoch? Vy ste tam sedeli fyzicky? Vy ste naozaj videli celý ten proces, na základe čoho my vyberáme? Však sa pozrite do vašich radov, ako vaše úrady fungovali, pán poslanec.
Ale ja sa dotknem hlavne tých sociálnych vecí, o ktorých ste sa tu zmienili niekoľkokrát. Vravíte, že obedy zadarmo už nie sú, resp. že 450 ľudí o ne prišlo, 13. dôchodky, minimálna mzda, rómska otázka a tak ďalej a tak ďalej. Tak poďme teda postupne, aby som to stihol.
Rómsku otázku ste riešili len výlučne ako politickú tému. Nemocnice, mohli ste pokojne za vašich 12 rokov postaviť nové, neurobili ste to. Tak sa netvárte, pán poslanec, že vám skutočne išlo o záujem ľudí. Čistý, čistý populizmus z vašej strany.
Asi toľko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 18:51 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:54

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Erik, presne si to vystihol, to hodnotenie v oblasti zahraničnej politiky a ďakujem, že si ma doplnil. Tá vizitka - vláda medzinárodnej hanby - je tu namieste, pretože to, čo predvádzal expremiér Matovič, tak to si, to si, myslím, zaslúži bezprecedentné, bezprecedentný zápis do, do histórie slovenskej diplomacie a nebude to žiadne pozitívne hodnotenie. Takisto ako si spomínal, je veľa, veľa oblastí, kde, kde túto vládu môžme, môžme kritizovať, ale tá zahraničná politika je veľmi sledovaná kolegami v zahraničí. Ja som bol niekoľkokrát konfrontovaný otázkami zahraničnopolitického smerovania Slovenska v poslednom roku, pretože tá dvojkoľajnosť zahraničnej politiky bola viditeľná, a nakoniec na tom sa aj rozpadla predchádzajúca vládna koalícia.
Takže ja z môjho pohľadu a z mojich skúseností musím skonštatovať, že za tých skoro už pomaly 30 rokov existencie Slovenska ťažko by som našiel nejaké porovnanie najhoršieho výkonu v zahraničnej politike.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 18:54 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Tomáš, stavme sa! Stavme sa o to, že táto rozprava pôjde na Facebook na Instagram a na TikTok. Vystúpenie populistické, iba odkopírované to, čo hovorili vaši predchodcovia, už vám len chýbal klopák, púder a rúž, tak ako to robí Mazurek, ináč by to bolo dokonalé. Stavme sa, naozaj stavme sa.
A začiatok tej vašej rozpravy ste neodhadli, zháňali ste tu členov vlády, bol tu samotný premiér, vy ste tu omieľali stále Matoviča a Matovič už nie je premiér, premiérom je Eduard Heger, ktorému sa dnes vyslovuje dôvera. Ten začiatok ste naozaj neodhadli a skôr ste sa strápnili a to vystúpenie bolo iba také odkopírované, taká povinná jazda, keď to urobili vaši predchádzajúci kolegovia, že tu kydali na tú vládu, tak vy ste nemohli vytŕčať z radu a museli ste sa zapojiť do tohto a iba povedať to, čo vlastne kolegovia.
Naozaj stavme sa, že, ja hovorím, že táto rozprava pôjde na TikTok, na Instagram a na Facebook a budete zháňať ďalších followerov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 18:55 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:56

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Tomáš, naozaj musím potvrdiť vaše slová, že táto vláda je naozaj vláda chaosu a medzinárodnej hanby, čo potvrdil aj dlhoročný diplomat pán Kmec. V skutočnosti sa tu naozaj vymenili iba dve figúrky, dvaja páni, jeden pán významný a druhý pán bezvýznamný. Čiže bezvýznamný nahradil významného, ktorý si o sebe myslel, že je významný a bezvýznamný tvrdí, že už je teraz významný. Ale v konečnom dôsledku veža nahradila dámu a aj tejto veži s touto dámou sa bude blížiť šachový mat.
Tento zle fungujúci orchester, ktorý tuná nastavila prvá a druhá vláda Matovičova vláda, je iba výsledkom naozaj amatérskeho prístupu a chaosu na všetkých možných ministerstvách, ale je to tu povedané už neviem koľkýkrát, ale asi to budeme počúvať ešte dostatočne dlho, nakoľko táto rozprava, táto schôdza o programovom vyhlásení vlády, kde by vlastne vláda mala hlavne obhajovať, prečo by jej parlament, Národná rada Slovenskej republiky mala vysloviť dôveru, tak vládnym poslancom je podľa všetkého úplne jedno, či tuná bude obhajovať vládu pán minister Mičovský, pán papierový premiér Heger alebo geniálny minister financií Matovič, proste karty sú rozdané, parlamentná matematika nepustí a ľuďom na Slovensku je nieže smutno z tejto celej situácie, ale dochádza im trpezlivosť, čoho výsledkom je aj to úžasné číslo v rámci vyzbieraných hárkov pod referendum, takže aj vaše dni sa už pomaly krátia.
Ďakujem pekne,
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 18:56 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:58

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Slovenské hospodárstvo má hrubý domáci produkt plus-mínus 100 mld. eur, keď to predelíte 365 dňami, tak dostanete sumu 275 mil. plus-mínus. Kebyže zavrieme ekonomiku na úplný, plný lockdown, tak denná škoda je 275 mil. eur. Keďže sme testovali, zavrieť sme nemuseli. Toto polmiliardové testovanie sa nám vrátilo za dva dni a myslím, že to je perfektná návratnosť, naozaj perfektná. (Potlesk.)
Pán Tomáš, chcem tým len povedať toľko, že vy jednoducho odmietate pracovať s faktami. Keď Mečiar mal pracovnú metódu lož, tak vaša pracovná metóda je demagógia, ja mám pocit, že už vy v Metrickom ústave v Paríži budete ako jednotka demagógie, jeden tomáš. Nemožné dosiahnuť, môže človek dosiahnuť 0,99 Tomáša, ale aj to len v laboratórnych podmienkach.
Keď rozprávate o tom, že strana SME RODINA, a to je ďalší príklad vašej demagógie, zarezala 13. dôchodky, tak vám chcem povedať, že 10 rokov ste mali možnosť prijať 13. dôchodky, 10 rokov ste to neurobili, na záver ste ich prijali (potlesk), na záver ste ich prijali, ale zabudli ste, že na ne treba vyčleniť aj peniaze.
Napriek tomu, napriek tomu, že na to neboli vyčlenené peniaze, napriek tomu, že prišla pandémia, s tým spojená, ekonomická, hospodárska kríza, tak my sme tie peniaze našli a dôchodcom sme tie 13. dôchodky vyplatili v nevídanej výške a ideme ďalej, lebo sme neskončili, chceme vládnuť ďalšie tri roky, preto tu dneska schvaľujeme programové vyhlásenie vlády.
Ja vám garantujem, že my svoje svoje sľuby na rozdiel od tých vašich dodržíme a nemusíme k tomu používať demagógiu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 18:58 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Tomáš, mňa sekla trošku taká informácia alebo veta, ktorú ste povedali, že jednotlivé úrady práce po Slovensku sú organizované údernými jednotkami SME RODINA, no ja by som vám chcel pripomenúť, že na rozdiel od predchádzajúcich vládnych garnitúr súčasný minister práce pán Krajniak jednoducho dal na odbornosť, dal na manažérske schopnosti ľudí, ktorí, ktorí sú dlhé roky v rámci tejto oblasti. Veľmi dobre viete, že napríklad ústredie práce riadi človek, ktorý je tam v podstate už 9-10 rokov. Zároveň na úradoch práce sú schopní manažéri, ktorí, ja som to už aj dnes povedal, bravúrne zvládli riešenie pandémie v rámci tohto segmentu, čiže som trošku ako nemilo prekvapený, že zhadzujete týchto ľudí, ktorí jasne ukázali, že majú manažérske a odborné schopnosti viesť tieto úrady.
A čo sa týka tej antisociálnosti SME RODINA, ja som to už aj hovoril dnes, keď bola rozprava, v rámci vystúpenia pána poslanca Richtera, my sme žiadne obedy pre deti nezrušovali v rámci škôl, jednoducho každý pracujúci rodič, ktorý má dieťa od 6 do 15 rokov, má nárok na daňový bonus, na zvýhodnený daňový bonus, jednoducho od 1. júla sa zvýšilo o 1,7-násobok z tej základnej sadzby tohto daňového zvýhodnenia, tuším to vychádza na 39 eur, od 1. januára 2022 na 44 eur, čo sa týka rodičov, ktorí sú v hmotnej núdzi, im sa zvyšovali tie príspevky z 1,20 na 1,30 eura s tým, že teraz, pokiaľ mám informáciu, tak koaliční poslanci niektorí predkladali návrh do pléna, aby do toho boli zaradení aj rodičia, ktorí sú nezamestnaní alebo ktorí sú poberatelia aj dôchodkov, čiže... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:00 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video