27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:05 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:02

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Tomáš, musím povedať, že klamete, že sme zobrali ľuďom 13. dôchodky, a z vašej strany až drzosť, že dokážete niečo také povedať. Vy ste to sľubovali od roku 2010 aj na bilbordoch a neudialo sa to tak, ekonomický rast v dobrých rokoch ste nevyužili ako okolité krajiny na prebytkový štátny rozpočet, ale nechali ste aj v dobrých rokoch tu dvojmiliardovú sekeru.
V predvolebnom roku 2019 ste dali na dôchodky 150 mil. eur a my v roku 2020 307 mil. eur v čase obrovskej a najväčšej pandemickej a ekonomickej kríze. Vy ste 13. dôchodky ani nechceli schváliť, ale museli ste ich schváliť pár dní pred voľbami, lebo ako povedal váš stranícky vtedajší šéf pán Fico, keby ste to neboli urobili, tak skončíte vo voľbách na 12 %. Čo je však najhoršie, vy ste nenechali ani v rozpočte žiadne peniaze na 13. dôchodky napriek tomu, že ste to sľúbili.
A, samozrejme, že poslanci aj za vtedajšiu SME RODINA hlasovali, či Boris Kollár, Milan Krajniak a ostatní, lebo to mali vo volebnom programe, ale poklamali ste aj ich a nechali ste prázdnu špajzu.
Klamete aj to, že 450-tisíc detí prišlo o obedy zadarmo. Všetky rodiny v hmotnej núdzi obedy zadarmo dostali aj dostanú a ostatní, ostatní dostanú dvojnásobnú výšku daňového bonusu, takže reálne dostane každá rodina viac.
A čo sa týka minimálnej mzdy, to sa už hádam ani neoplatí komentovať, lebo z pôvodnej minimálnej mzdy 580 eur ste vy žiadali 656, nie 659, ako ste vraveli, to je navýšenie o 76 eur. Vy ste niekedy o toľko zvýšili minimálnu mzdu? No nezvýšili, napríklad v roku 2013 o 11 eur a v roku 2014 o 14 eur. My sme ju zvýšili o 43 eur v najväčšej ekonomickej a pandemickej kríze.
A posledná poznámka ohľadom nezamestnanosti. Počas vášho vládnutia a krízy sa zvýšila nezamestnanosť zo 6 na 12 % a počas tejto krízy zo 6 na 8 % vďaka opatreniam ministerstvu práce a sociálnej rodiny.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:02 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:05

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Tomáš skončil nejakou frázou o tom, že tu začína alebo že sme v nejakom marazme. Ale ja by som chcel povedať, že marazmus skončil, keď sa skončilo vaše vládnutie 12-ročné, a vieme, čo ste za tých 12 rokov ako tuná v tejto republike dovystrájali. Keď vidíme, kto všetko momentálne je vo väzení alebo vo vyšetrovacej väzbe, všetko ľudia na vysokých miestach, od ktorých sme očakávali, že tu budú spravodlivo rozhodovať o tejto krajine, a to ešte všetko, samozrejme, nevieme, čo, čo sa dozvieme.
A to, že tuná kritizujete súčasnú vládu, no tak kľudne ju, samozrejme, kritizujte, máte na to právo. Ale jednoducho voľby skončili tak a demokracia rozhodla o tom, že vy ste momentálne v opozícii, a, samozrejme, nie je vám to príjemné a doslova cynicky zneužívate súčasnú situáciu a hovoríte u o mŕtvych, hej, musím povedať, že vy tancujete na ich hroboch a zneužívate tie slová, pretože určite aj tých mŕtvych by bolo oveľa menej, keby ste zdravotníctvo nerozkrádali od čias nebohého Pašku až do volieb, ktoré boli v marci, a to zdravotníctvo mohlo byť na inej úrovni. Takže o toto.
A ešte posledná vec, vy vyčítate nejaké dojatie od Matoviča, on nebol dojatý len teraz v týchto posledných, ale vždy, keď sa hovorilo o životoch a zdraví ľudí, a on to myslel skutočne, skutočne úprimne, že mu na tom záleží, vám ale, zdá sa, že na tom nezáleží. Ste jednoducho hotový z toho, že nevládnete, že tie peniaze, ktoré prichádzajú z Európskej únie, už nebudete môcť vy rozdeľovať, a, samozrejme, tak ako v minulosti možno aj rozkrádať, takže všetko bude tak, ako má byť, a vy, samozrejme, musíte prijať to, že táto vláda je tu a bude. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:05 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:07

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tomáš, Pellegrini, Raši, Žiga a ďalší, sa tvária ako nejakí noví politici. No, pán Erik Tomáš, pán poslanec, vy ste rozoberali nejaké volebné podvody, dokonca ste to mali v svojej reči na nejaké body rozdelené.
Takže kto spravil najväčší volebný podvod? No Fico a 13. dôchodky. To vtedy ste ešte boli s ním, ale aj vy máte na rukách jeden volebný podvod. Klamali ste v legendárnych sľuboch všelijakých, keď ste stáli pri Ficovi, pri Kaliňákovi, no ale podviedli ste ľudí aj s tým, že ste sa sem vyviezli ako poslanec SMER-u a zrazu ste si založili nejakú inú stranu a vystupujete za ňu. Toto je obrovský podvod, no a nejakí (potlesk), nejakí kolegovia predrečníci už povedali a vyvrátili vám aj na číslach vaše klamstvá, ale ja skúsim ešte jedno také najnovšie.
Postavili ste sa na tlačovku – a o to vám ide – šíriť nenávisť, z úst vášho kolegu Rašiho odznelo, že počas núdzového času môžu siahnuť ľuďom na hnuteľný alebo nehnuteľný majetok. To je veľmi zásadná informácia a prišiel pán Raši do relácie televíznej. Moderátor sa ho spýtal, že či už počas núdzového stavu niečo také zaznamenal, tak začal hapkať, samozrejme, že nepovedal nič, a potom, keď mu odcitoval, že je to explicitne vyňaté z toho, tak iba dokázal, že Raši, váš kolega, vy ste asi stáli za ním na tej tlačovke, znova raz oklamal národ s tým.
Že o čo mu šlo? Rozšíriť nenávisť. To ste vy! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:07 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:09

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Erik, poznáme sa veľmi dlho, naozaj veľmi, veľmi dlho, povedal si mi, že áno, áno, aj poslanec Pročko teraz tlieska. No ja som zatlieskal a dovoľ nám tlieskať, kedy chceme my, prosím ťa. A ja som tlieskal vtedy Igorovi Matovičovi preto, lebo rozprával o tom, ako táto vláda naozaj čestne a spravodlivo chce riadiť túto krajinu a o tom, ako čestne a spravodlivo chceme rozdeľovať peniaze. Tomu som zatlieskal a budem tomu tlieskať vždy. Ďakujem. Ďakujem, že mi to teda dovolíš.
Mne sa strašne páčilo (povedané so smiechom), Erik, keď si povedal, že ale aj vy máte človeka, ktorého vyšetrujú. Uf, Erik, koľko ste ich mali vy? Ja ti nezávidím Erik, nezávidím, bol si najbližší človek pri Robovi Ficovi a to, čo ty vieš, a to, čo Robo Fico musel kryť, ja mu nezávidím jeho život v tom, v čom on žije. Povedal si, Erik, sme vládny valec. Dobre, tak poro..., dám prirovnanie iné. Vy, každý smerák máte nie valec v rukách, ale hrable a stále ste ich mali a stále tie hrable, Erik, ale nehnevaj sa na mňa, hrabú tým istým smerom a doteraz to je. Aj na tých úradoch okresných ste zabetónovali ľudí, ktorí hrabú k sebe. Urobili ste zo štátnej správy eseročku SMER-u. Už si tu počul o prednostoch a ja som bol v okrese Lučenec naozaj vo výberovej komisii, kde desať ľudí čestne vyberalo.
Hovoríš o platoch, Erik, no ja som veľmi rád, že vy ste tu jediní čestní a spravodliví. A dopočul si sa tu už dnes, že testy neboli kšeft, naozaj sa ušetrili peniaze. Ale testovanie? Ako bez testovania, Erik, chceš zistiť, kto mal COVID a kto nemal. Možno by ste netestovali, ale by ste použili znalú vešticu z Humenného a tá by vám to určila.
Erik, želám ti veľa zdravia. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:09 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:11

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Erik Tomáš, myslím, že tvoje vystúpenie bolo veľmi analytické a pomenovalo problémy veľmi presne, čoho výsledkom je aj táto, tieto reakcie na tvoje vystúpenie.
Ja by som sa chcel venovať téme transparentnosť výberu prednostov okresných úradov. Tak ten výsledok v niektorých prípadoch, negeneralizujem, aby som nebol braný za slovo, je naozaj žalostný, pretože v niektorých prípadoch sa na okresné úrady dostali ľudia, ktorí prešli už predtým 2-3-4 stranami, zrazu zastupujú Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti a mali by ich reprezentovať. Ale zdá sa, že to nerobia dobre a robia hanbu tejto, tomuto hnutiu a robia hanbu aj okresu, v ktorom pôsobia.
Tak napríklad existujú prednostovia, ktorí vyzývali verejne na nedodržiavanie pandemických opatrení na sociálnych sieťach, na niektorých mestských úradoch. Existujú prednostovia okresných úradov, ktorí, ktorí sa vyhrážajú alebo pranierujú zástupcov, príslušníkov Hasičského záchranného zboru len preto, že v čase svojho voľna, keď nehorí, a v pohotovosti idú pomôcť ľuďom, ktorí stavajú máje v nejakom meste povedzme. Ja by som nabudúce, keď to budete opäť robiť, možno pripomenul, že by ste mohli aj nejaké psychotesty urobiť, aby ste sa nepomýlili.
Čo je aspoň pozitívne na tom, je to, že sme sa vyhli výmene vedúcich odborov tak, ako to bola nachystané. Pamätáme si dobre, že už bol hotový zákon, nakoniec ste ho stiahli, pretože to by už bol naozaj vrchol netransparentnosti a arogancie. Takže blahoželám, Erik, k výs... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:11 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:13

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, kolegovia, za faktické poznámky, za tie vecné a pozitívne, tam už nemám prečo reagovať, aby som na niekoho nezabudol. Začnem svojím kamarátom Jožkom Pročkom. Pokojne si, Jožko, tlieskajte, čomu chcete, aj som to už dnes povedal, tlieskajte si aj tomu, že ľudia zahynuli, zomreli. Tlieskajte si aj rozpočtu, ktorý má miliardovú, ktorý urobí miliardovú sekeru. Aj tomu ste tlieskali. Tlieskajte si aj k zrušeniu k 13. dôchodku. Pokojne si tlieskajte všetci (povedané so smiechom), ako to ináč robíte.
Ja to za správne nepovažujem a tým pádom odpovedám aj pánovi Herákovi, ktorý hovoril, že som tu v sále nejak usmieval, lebo niečo podobné. Ja som mal veľmi vážny prejav. A chcem vám, pán Herák, pripomenúť, že váš expremiér Igor Matovič povedal, že mnohým z týchto obetí sa dalo zabrániť. Tak už aspoň, keď k nemu tak vzhliadate, aspoň jemu by ste mohli veriť.
Pán Pollák, to video moje pôjde len na Facebooku, hej, aby sme si to rovno vyriešili, tak ako si dávajú facebookové videá aj mnohí vaši politici, takže to bola fakt taká trošku poznámka mimo.
Ďalej, pán Borguľa, viete, vy ste boli jediný taký osobný. Ja by som teda do toho neskĺzol, ale keď chcete, ja tiež môžem hovoriť a merať určitú tému nejakými jednotkami, napríklad jedna borguľa, ale ešte to nechám chvíľu. Dobre? Čiže ja nechcem takto osobne, pretože viem o jednej téme, ktorú by som vedel jednotkou borguľa merať, ale nechám vás tak. A nezmeníte nič na tom – a použil som fakty –, ako to bolo pri 13. dôchodku, ako to bolo pri minimálnej mzde, ako ste postupovali ako SME RODINA v opozícii, ako postupujete teraz. Dal som si veľmi presne pozor, aké čísla hovorím.
Pán Kašper, odovzdávali sme, mimochodom, našu vládu s nezamestnanosťou na historickom minime, nejakých 5 % a rovnako aj historické čísla sme mali aj v iných ukazovateľoch.
A pána Šefčíka, môjho obľúbenca, som si nechal nakoniec. Pán Šefčík, a na koho chrbte sa to vyviezol pán Matovič do politiky? Na koho? V akej strane? V SaS, tak prosím vás, už prestaňte, otvárate tú tému niekoľkokrát. Pozrite sa pred vlastný prah.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:13 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:15

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, vážená pani podpredsedníčka vlády, ako tu už dnes bolo povedané, je úplne zbytočné hodnotiť túto vládu na základe predkladaného programového vyhlásenia, pretože je to iba zdrap papiera. Máme tu takmer rovnakú vládu a rovnaký dokument ako pred rokom. Preto jediné, čo dnes má zmysel, je posudzovať nenaplnené sľuby tejto vládnej koalície počas uplynulého roka. Ak by ich totiž vláda napĺňala, mohla by to byť aspoň poľahčujúca okolnosť za tie fatálne zlyhania, ktorých sme boli svedkami.
Táto vládna koalícia absolútne prepadla v boji s pandémiou a množstvo ľudí zomrelo, žiaľ, preto, že nebola schopná prijímať efektívne a zrozumiteľné opatrenia. Namiesto toho zaviedla na Slovensku permanentný chaos a zmätok vo všetkých oblastiach. Nebola schopná účinne pomôcť ekonomike a zo sľubovanej miliardy mesačne na pomoc hospodárstvu ostala jedna desatina.
Nedokázali ste pomôcť ľuďom ani v sociálnej oblasti. A ako to už bolo povedané, zrušili ste 13. dôchodky, zrušili ste obedy zadarmo a nedokázali ste účinne pomôcť ľuďom zasiahnutých pandémiou. Nezvládnutá pandémia, nezvládnutá ekonomická pomoc a nezvládnutá pomoc ľuďom. Ale opakujem, ak by vláda napĺňala aspoň svoje predvolebné sľuby, mohli by sme snáď byť k nej trošku zhovievavejší.
Pozrime sa preto na to, ako vláda napĺňa svoje sľuby v jednej z vlajkových lodí, ktorú ste si sami určili v oblasti transparentnosti. Spomeňme si, čo všetko nám jej predstavitelia nasľubovali. Bolo to rečí pred voľbami i po voľbách o hovorení pravdy, otvorenom vládnutí, informovaní verejnosti či transparentných výberových konaniach. Z tých sľubov dnes neostalo nič. Akurát neuveriteľná bezočivá drzosť premiéra Hegera, ktorý je dnes v každej diskusii a opakuje, že on hovorí ľuďom pravdu. Takže vláda nám pravdu nehovorí. Vládne netransparentne, utajuje veci, ktoré by v žiadnom prípade utajovať nemala. Vo výberových konaniach sa vybrala cestou politických výberov svojich ľudí na tie najdôležitejšie pozície v štáte.
Tou najdôležitejšou postavou oboch vlád je, prirodzene, Igor Matovič. Pozrime sa preto, ako on prispel k transparentnému a otvorenému vládnutiu.
Je vlastne zázrakom, že tento človek presvedčil ľudí, že dokáže presadiť svoje sľuby o transparentnosti, už pred voľbami. Veď si len spomeňme, čo nám Igor Matovič predviedol ešte v opozícii. Podvádzal na daniach a účtovníctvo schoval u babky na povale. Je usvedčený daňový podvodník váš šéf. Firmu prepísal na bieleho koňa a celý svoj majetok prepísal na manželku. Tento pán, ktorý si točil videjká zo svojho nového domu a rozprával, čo všetko tam ide prerábať, dnes tvrdí, že on nevlastní nič a nič neužíva. Ešte raz. Nevlastní nič a nič neužíva. Ani dom, ani auto, proste nič. V rámci transparentnosti nám Igor Matovič tvrdí, že je bezdomovec a používa výlučne hromadnú dopravu. Ak tomuto máme veriť, tak naozaj tu tento človek chce iným nastavovať morálne štandardy a sám sa správať ako posledný podvodník.
Tento človek je absolútne nekontrolovateľný. Sám vraj nemá nič. A hoci jeho manželka robí finančné transakcie v miliónových objemoch, tie už niet ako overiť. Igor Matovič nám sľuboval zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov. Bol to najúspešnejší bod jeho internetovej ankety a dostal sa do programového vyhlásenia vlády. Odhliadnime teraz od toho, že ako bezdomovec by nemal z čoho uhradiť ani len nenalepenú poštovú známku, prečo tento zákon stále nemáme? Pán podpredseda vlády pre legislatívu pán Holý sa hádam nevenoval celý čas len boju proti korone a popri svojich cestách do Británie, verím, že stihol aj na chvíľku pracovať.
Prečo teda stále nie je zavedená hmotná zodpovednosť politikov, ktorú ste tak pred voľbami sľubovali? Odpoveď, myslím, že všetci dobre poznáme. Ako by asi teraz bezdomovec Igor Matovič alebo skromný exminister Krajčí nahradil škodu za 0,5 mld. eur, ktorá vznikla štátu nezmyselným plošným testovaním? Ako by teraz pán Krajčí zaplatil 20 mil. za Sputnik v prípade, že touto vakcínou napokon nebudeme očkovať? A kto nahradí škodu za tých 15 mil. testov, ktoré sú nepoužiteľné? 15 mil. testov za celkovú sumu 60 mil. eur. Je úplne jasné, že kým nám tu budú vládnuť diletanti, žiadnu hmotnú zodpovednosť si nezavedú, pretože by všetci skončili v exekúcii.
Okrej, okrem hmotnej zodpovednosti politikov sa od pánov Matoviča a Krajčího nedočkáme ani len vysvetlenia. Prvý z nich si zvykol na vyhlásenia, počas ktorých novinári nesmú klásť otázky, druhý pred nimi v parlamente rovnako ušiel. Dnes tu nie je. Načo by vysvetľovali ľuďom, ako prehajdákali ich peniaze. Budú tu tisíckrát vykrikovať nezmysly o prázdnej špajzi, ale keď majú porozprávať, ako z nej sami prejedli neuveriteľné sumy peňazí, vtedy budú utekať a skrývať sa. Toto je tá vaša transparentnosť.
Samozrejme, to v prípade expremiéra a exministra zdravotníctva ani zďaleka nie je všetko. Pán Matovič množstvo oprávnených otázok jednoducho zmietol zo stola. Podivné finančné transakcie jeho manželky, on predsa Pavlínku nebude otravovať a pýtať sa jej, kde dala tých 10 mil. Zverejniť ukradnutú diplomovku? Nie, v žiadnom prípade! Zverejnenie zmluvy o Sputniku? V tom si, myslím, že obaja páni, ktorí sa prevádzali na košickom letisku, môžu potriasť ruky za spoločné hanebné klamanie verejnosti. A pán Krajčí si môže za svoj bývalý rezort podpísať bonus za absolútne netransparentné obsadzovanie postov riaditeľov nemocníc či šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
Ale aby som bol spravodlivý, ani súčasný premiér Heger sa nemá čím chváliť. Práve jeho poradca, ako tu už bolo spomenuté, na ministerstve financií bol dvorný advokát OĽANO. Pán Miškovič. Pán Miškovič, ktorý na rezortoch hnutiach – aj u vás, pán Mičovský – sa nabalil kontraktami, ktoré v celkovej výške predstavovali takmer milión eur. A ešte raz vám to zopakujem, uspel pomocou akože súťaží, ktorých sa zúčastnili vždy tie isté firmy a jeho vždy bola najlacnejšia. Priam zázrak sa udial. Máme zázračného poradcu. Pán Mičovský, vy tiež. Úrad pre verejné obstarávanie tieto procesy preveruje a už postúpil svoje zistenia orgánom činným v trestnom konaní. Samozrejme, že pán Miškovič je zrejme naďalej za zásluhy členom Legislatívnej rady vlády. To je niečo absurdné.
Tak k pánovi Hegerovi už len dodám, že orgány v štátnej spoločnosti Tipos obsadil podľa médií po pofidérnom výberom konaní, citujem: „Nieslo typické znaky straníckeho klientelizmu.“ Rýchlo ste sa naučili.
Poďme ďalej. Zoznam transparentných borcov tejto vlády sa ani len zďaleka nekončí. Úplne osobitné postavenie v ňom má vicepremiér za SME RODINA Štefan Holý. Ten dodnes odmieta zverejniť analýzu za 300-tisíc od štátu, pretože svoju analýzu dodanú štátnym železniciam jednoducho nezverejní. Môže ho vyzývať premiér Matovič, môže ho vyzývať jeho stranícky predseda Boris Kollár, pán Holý, najzbytočnejší člen tejto najzbytočnejšej vlády, tú analýzu jednoducho nezverejní, lebo sa tak rozhodol. A hotovo. Môžte sa postaviť všetci na hlavu. Tento prístup k transparentnosti je mu zjavne blízky, keďže tri týždne pred novinármi zatĺkal svoju papalášsku výnimku hlavného hygienika na súkromné cesty do Británie. Zvykli sme si. Papalášov tu je viac v tejto vláde.
No a, pán minister Mičovský, vy ste tiež hviezda, okrem iného aj v transparentnosti. Váš tender na šéfa Poľnohospodárskej platobnej agentúry vojde, myslím si, že do histórie. Zorganizovali ste tri výberové konania a napriek tomu ostáva šéfom PPA pán Jánoš, ktorý je v závažnom konflikte záujmov a nespĺňa ani základné kritériá na výberové konanie. Blahoželám! Perfektné.
Úplne osobitnou kapitolou je minister vnútra Mikulec - to už som aj zabudol, že takého máme -, pod ktorého spadajú okresné úrady. A môže sa vám to nepáčiť, pretože už to tu bolo otvorené, bol to prípad, keď už aj tí najväčší optimisti pochopili, že hnutie OĽANO nemá záujem na žiadnej odbornosti, ale na čisto politickom obsadzovaní týchto postov. Prvýkrát v histórii počas koaličnej vlády obsadila jedna jediná strana kompletne všetky posty prednostov, hoci Igor Matovič (povedané so smiechom) sa zaprisahával, že práve takéto funkcie musia ostať apolitické. Blahoželám mu.
Keď bola jeho lož odhalená, tvrdil, že tak teda prednostovia budú vybraní politicky a za nimi musí ísť hrubá čiara a všetci ostatní musia byť odborníci. Prešlo pár mesiacov, ako už tu spomínal môj kolega Erik Tomáš, vy poslanci OĽANO, konkrétne pán Kyselica, Kremský, Majorová a Garstková (pozn. red: správne „Majorová Garstková“), ak som urobil chybu v mene, tak sa ospravedlňujem, naservírovali novelu, podľa ktorej majú byť politickí nominanti aj ďalšie funkcie na úradoch, citujem a myslím, že toto stojí za citát: „Jedným zo základných pilierov zmeny fungovania okresných úradov je možnosť zmeny personálneho obsadenia vo vedúcich funkciách tak, aby dostala šancu nová generácia úradníkov s inovatívnymi myšlienkami, s chuťou zlepšovať služby poskytované štátom, ktorá rozumie zmene, ktorú táto vláda prináša, a stotožňuje sa so smerovaním a cieľmi, ktoré chce vláda v tejto oblasti dosiahnuť.“
Blahoželám! Myslím si, že ani komunistický zjazd, KSČ, by to nenapísal krajšie ako vy. Klobúk dole pred vami, milí Obyčajní ľudia. Transparentnosť ako vyšitá, doslova. Klamstvá namiesto hovorenia pravdy, politické nominácie namiesto transparentných výberových konaní, utajované namiesto otvorených. Toto je ročná vizitka tejto vlády, tejto vládnej koalície v oblasti transparentnosti, nesplnené sľuby vrátane toho kľúčového, zavedenia hmotnej zodpovednosti politikov. Nevidieť ani náznak, že by sa v prístupe vlády mohlo čosi zmeniť. Preto myslím, že je absolútne jasné, že táto vláda si nielen dôveru nezaslúži, ale ju v žiadnom prípade nedostane ani od jedného z poslancov za stranu HLAS - sociálna demokracia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.5.2021 o 19:15 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:28

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán kolega Šutaj Eštok, ja mám len takú malú poznámku. Výborná dikcia, výborný prejav, len mám taký návrh, neviem, ale možno sa mi to len zdá, ale možno by ste mali trošku obmeniť tých spindoktorov alebo by mohli možno trošku kreatívnejšie k tomu pristúpiť, pretože ste ako cez kopirák aj s kolegami zo SMER-u. Neviem, že či stále to isté opakovanie a tie isté výrazové prostriedky a tie isté pseudoargumenty majú ešte stále úspech možno u tých kritickejšie uvažujúcich ľudí, len to je taký môj návrh. Takže pozorne som si vás vypočula, naozaj rozprávate veľmi, veľmi pekným spôsobom a myslím si, že čo sa týka nejakých tých rečníckych schopností, tak je to, je to naozaj kvalita.
Na druhej strane k tomu obsahu sa ani vyjadrovať veľmi nebudem, pretože stále, stále recyklujete to isté. Čiže myslím si, že v tomto prípade ani nemá zmysel nejako voči tým argumentom niečo namietať.
To je všetko z mojej strany.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:28 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:29

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, neviem, ako to vysvetliť. Už som to vysvetľovala niekoľkokrát v pléne, ale nič nie je zadarmo, opakujem to znova, ani obedy, ani vlaky. A tie dôchodky, ktoré ste vy dôchodcom sľubovali už desať rokov, prosím vás, nespomínajte, o tom by som fakt už na vašom mieste prestala rozprávať.
A nehnevajte sa, ale fakt už si vymeňte mediálny tím, lebo vaše mantry o prehajdákaných peniazoch na testy, sputniky a Matovičove účtovníctvo na povale, to už je fakt na smiech, lebo dobre si pamätám, ako mi sused zamestnaný u Imreczeho rozprával o tom, ako každé božie ráno váš nominant, váš nominant Imrecze, vrieskal po chodbách, či už konečne našli niečo na Matoviča. A asi ste nenašli, pán poslanec, lebo na rozdiel od pána Imreczeho on je na slobode.
A rada by som si spomenula na viac vecí, napríklad na vianočné nákupy vašich troch poslankýň v Moskve štátnym lietadlom, to asi nevadilo, alebo výlet pána Pellegriniho do Berlína na operetu. To len tak zbežne. Čiže prosím vás, pozrite sa aj sami na seba, keď už idete rozprávať o tom, čo sa tu rozkradlo. Prosím vás, čo sa tu rozkradlo? Všetko je transparentné a všetko si nájdete.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:29 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:31

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som si, Matúš, jednu takúto úvahu dovolil v k tvojmu vystúpeniu, a síce keď si spomínal prípad istého advokáta, ktorý poskytoval, ktorý začal poskytovať služby viacerým inštitúciám, neviem, či tam bolo ministerstvo pôdohospodárstva, určite ministerstvo životného prostredia a dve, dve župy, a keď sa poukázalo na tento deal alebo tento obchod, tak tá služba prestala. To je na tom to najpodstatnejšie, pretože je jasné, že každá inštitúcia potrebuje mať právne služby, zvlášť dnes, keď sa tých konfliktov kopí donekonečna. A z toho mi vyp... z toho mi vychádza iba jedno.
Podozrivé je to, keď tá služba skončila a tým pádom sa vlastne tá, ten, ten obchod akoby stransparentnil, ozrejmil, že nebol v poriadku, a preto sa ľudia ospravedlnili, skončili a nepokračovali. Keby boli pokračovali, tak ktovie, koľko by to stálo dodnes. Keby však bolo všetko v poriadku a dokázali by si tí, na ktorých si poukázal, obhájiť to, že tie služby sú potrebné, sú treba, aby boli aj zaplatené, čo je logické, a právne služby nie sú lacné, v tom prípade by sa nič nedialo, takže z toho mi vyplýva iba to, že zrejme, zrejme ten obchod, tá zmluva nebola v poriadku, a preto skončila. Čím skôr, tým lepšie. A prekvapuje ma, že, že si hovoril, že tento človek sedí ešte v Legislatívnej rade vlády a v ďalších orgánoch, čo je teda naozaj zvláštne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:31 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video