28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:37 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:19

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Keď to môže fungovať vo Fínsku, tak človek by si povedal, že by to mohlo fungovať snáď aj na Slovensku. No, bohužiaľ, Slovensko skôr mentálne patrí k Balkánu alebo k dákym východoeurópskym krajinám ako k nejakému škandinávskemu sociálnemu čestnému mysleniu. Bohužiaľ. Treba si uvedomiť, že do politiky by mali vstupovať ľudia, ktorí nie sú príliš bohatí. Tí, ktorí sú naviazaní na oligarchov a títo ľudia sú úplatní, ale na druhej strane v politike nemajú čo robiť ľudia, ktorí nič nevlastnia alebo majetok prepíšu celý na svoju manželku. To sú absurdnosti Slovenska.
Hmotná zodpovednosť je určite akceptovateľná. Dúfam, že k tomuto zákonu skôr či neskôr príde a príde k prijatiu tohto zákona. Ak nie teraz, tak ja si myslím, že vplyvom tlaku spoločnosti na politikov tento zákon raz prijatý určite bude.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:19 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:20

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, ďakujem rovnako kolegovi Mazurekovi za vysvetlenie, prečo vlastne tento zákon alebo teda prečo túto iniciatívu predstavujeme.
Ja si myslím, že špeciálne táto vláda veľmi dbá na transparentnosť, pokiaľ teda je to úprimné a pokiaľ je to tak, ako tu častokrát hlásajú, tak som presvedčený o tom, že nebude mať problém podporiť tento návrh zákona, pretože skutočne, či už v programovom vyhlásení vlády, alebo v rámci rozpráv, v rámci faktických poznámok, neustále sa tu opakujú hriechy a prešľapy z minulosti. A myslím, že toto je pomôcka, ktorú ponúkame tejto vláde a ktorú ponúkame aj koaličným poslancom v tomto pléne, aby jednoducho podporili túto iniciatívu, aby ukázali predovšetkým občanom Slovenskej republiky a najmä svojim voličom, že s tou transparentnosťou a s tou čistotou, ktorú chceli vniesť do politiky na Slovensku, to mysleli a myslia stále úprimne. To znamená, nemám pochybnosti a nebojím sa o to, že by tento návrh zákona nebol z ich strany podporený.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:20 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:21

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo.
Pán poslanec, chcem vám povedať, že vy vykopávate už pootvorené dvere. Áno, v OĽANO sme aj s týmto šli do volieb, hmotná zodpovednosť politikov, a môžem vás ubezpečiť, že to chceme nastaviť čo najlepšie a takmer rok na tomto pracuje skupina poslancov OĽANO spoločne s niekoľkými ministerstvami a v dohľadnej dobe to predložíme.
Vy však nemáte problém nielen hovoriť o hmotnej zodpovednosti, ale zahrať sa tiež na sudcu, či dokonca kata. Vy hneď viete, kto je za čo vinný, čo spravil Mikas, za koho je zodpovedný, za životy a tak ďalej a tak ďalej. Vopred hovorím, že zákon z dielne OĽANO, ktorý sa pripravuje, podporím, o hmotnej zodpovednosti politikov.
A na záver troška odľahčene poviem, že vám by úplne zobral agendu rozsievania nenávisti taký zákon, ktorý by vás bral na zodpovednosť za to, čo hovoríte aj na tejto pôde a čo som vás počul hovoriť počas celého roka aj na sociálnych sieťach aj v súvislosti s veľmi vážnou epidemiologickou situáciou, ktorú sme tu mali počas roka na Slovensku. Vy nemáte problém hovoriť všelijaké bludy. Toto keby sa schválilo, že to nemôžte hovoriť, vy by ste nemali čo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:21 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:23

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegom. A, celé plénum Národnej rady, pozrite, tu sedí kovaný boľševik pán Šefčík. On chce prijať zákon, ktorý povie, čo je pravda a čo nie, a vy nebudete hovoriť bludy, lebo keď hovoríte bludy, my vám zavrieme ústa! Že sa vôbec nebojí takúto kolosálnu volovinu z huby vypustiť. Normálne návrat do roku ´68, návrat k dobám normalizácie, kedy si povie ešte aj opozičnému politikovi, že ani tu v pléne nebudete hovoriť, čo sa vám zachce. Toto povie koaličný poslanec!
A viete, on rozmýšľa tak jednoducho, takými jednoduchými algoritmami, že on si ani neuvedomil, čo povedal, že povedal úplne to isté, za čo by sa nemusel hanbiť súdruh Stalin alebo Lenin alebo podobní ľudia, ktorí povedali, nebudeš hovoriť ty to, čo ide do rozporu s naším socialistickým presvedčením. Nebudeš hovoriť ty to, čo ide do rozporu s naším pandemickým presvedčením v tomto prípade. Lebo ty rozsievaš nenávisť, ty klameš, ty šíriš bludy! Ale viete, kto je najväčší šírič bludov na Slovensku? Váš predseda Igor Matovič. Ten ich našíril toľko, že keby táto vaša psychológia alebo tento váš spôsob myslenia bol aplikovaný, tak ten sedí ako prvý.
A viete, prečo sme predložili tento návrh zákona, pán Šefčík? Lebo ste poslali do debaty pána Pročka a my sme všetci videli, jak ten zákon pripravujete. To bola nádhera! Vy sa nehanbíte takého človeka vôbec poslať do debaty? On pracuje, on je v tej pracovnej skupine, ktorá ho vytvára? Veď to bolo strašné! To bola katastrofa a ja sa preto pýtam, keďže som sa nič nedozvedel o tomto zákone, že ako to bude formulované, či bude zodpovedný do výšky troch platov, dvoch platov, jedného platu, či bude aj trestnoprávne zodpovedný, jednoducho ľudí to zaujíma.
Ale, pán Šefčík, naozaj, mali by ste sa trochu ukľudniť a tieto vaše boľševické výlevy zatlačiť niekde pod povrch, lebo v takýchto kritických chvíľach, keď to nezvládate, sa potom derie pravda na povrch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:23 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:25

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážení kolegovia, kolegyne... (Rečník ukázal smerom do pléna na papieri vytlačený materiál.) To pre poslancov hlavne z OĽANO, ktorí trpia stratou pamäti každé ráno, keď sem prídu, a potom každý večer, keď odídu. Toto je vaše programové vyhlásenie vlády, presne skopírované od toho prvého, pozrite sa, koľko vecí. A viete, čo s ním vy môžte spraviť? Aj robíte. (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec Ševčík, poprosím pokoj.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Vidíte, vážení kolegovia...

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec vychádza zo svojich podkladov, ktoré má, ale to je celé.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... keď ukážem prípravu programového vyhlásenia vlády, ktoré sa neplní, už poslancovi Šefčíkovi, ktorý chce zatvárať všetkým opozičným poslancom ústa a všetkým ľuďom, ktorí majú iný názor ako on, už to vadí, ale to je ich vlastné programové vyhlásenie vlády a jemu vadí jeho vlastné programové vyhlásenie vlády, ktoré, za ktoré hlasoval. Ani to tu nemôžte už ukázať, lebo ste z opozície. Tak čo tu vlastne môžme potom robiť? Môžme ticho šúchať nohami a len hlasovať ako opičky, pán poslanec Šefčík? (Rečník opäť nadvihol vytlačený materiál a ukázal ho smerom do pléna.)
Takže ešte raz, pán poslanec Šefčík, ak ste nevidel, tu je to vaše programové vyhlásenie vlády. Zobral som si len prvú stranu, lebo by som dostal svalovku na ruky. Viete, v prvom, na prvej strane máte obsah, tak si pozrime, čo tam máme. Hneď prvú kapitolu, boj proti korupcii, aby Slovensko bolo férové a bola transparentná krajina, pán poslanec Šefčík. (Rečník opäť ukázal smerom do pléna pripravený materiál.) Som vám zvýraznil, ak by ste chceli vidieť, máme to tu, hneď na strane č. 3. Keď prejdeme k bodu, ktorý sa teraz predkladá, o tom sa hovorí na strane č. 5, pán poslanec Šefčík, aj pre poslancov hnutia OĽANO, ktorí by si to chceli naštudovať, lebo viem, že väčšina z vás programové vyhlásenie vlády ani nevidela. Takže na strane 5 máme písané niečo také alebo ste napísali ako hmotná zodpovednosť, ktorú vykrikoval Igor Matovič mesiace pred voľbami, ktorú váš odborný tím pripravuje viac ako rok na čele ja neviem koľkých poslancov a ministerstiev.
Vy nemáte problém v skrátenom legislatívnom konaní pripraviť zmenu ústavy, vy nemáte problém v skrátenom legislatívnom konaní pripraviť zmenu akéhokoľvek zákona. Ale keď sa týka o hmotnú zodpovednosť politikov, akosi ste zamrzli, kolegovia, kolegyne z OĽANO a, samozrejme, z iných koaličných strán. Toto je už niečo iné, že? Tu by sa mohlo stať, že vám trošku niekto klepne po prstoch. Ale nemusíte sa báť, lebo Matovič nemá nič, nič, nemáte mu čo zobrať, ešte aj papier na hlavu má v šuplíku. Takže to je absolútne v poriadku.
Viete, je dobre, že jemu Wagnerov ústav vydá papier, nám to nedá, aby sme ukázali, že aký neschopný je, ale v poriadku.
Vy sa tu bojíte o koho? O Krajčího? No, samozrejme, ja by som sa tiež oňho bál, čo ten nastváral a čo popodpisoval pred odchodom. Nemal problém stovky miliónov rozhádzať na sprostosti.
Vy sa tu bojíte o Mikasa? Tak môžu si to potom v base po referende a po nových voľbách kľudne rozobrať spolu s Krajčím a Matovič bude asi niekde v Kremnici, nie v base.
Vy tu hovoríte o transparentnosti v programovom vyhlásení vlády, profesionálna, transparentná štátna správa. Neviem, ktorú ste mysleli, ale tá súčasná to isto nie je. Mne sa páčil ten váš záber, že "odborníci namiesto ,našich ľudí´ do štátnych podnikov". "Odborníci namiesto ,našich ľudí´ do štátnych podnikov". Aha, takže predseda banského úradu, to neni náš človek, zo SaS-ky, dizajnér nábytku, to je niekto cudzí. Jeho žena, ktorá je okresná predsedkyňa SaS-ky a kandidovala do Národnej rady, to je tiež potom dakto cudzí. Tí riaditelia nemocníc. Jeden je lesník, to je odborník, jeden je zlievač alebo hutník, pardon, huú. Ten váš boj proti Pente. A teraz kde máme Pentu? Rozhoduje v zdravotnej poisťovni, všeobecnej zdravotnej. To je paráda! To nádherne ste to tu ukázali!
A viete, čo sa mi najviac páči? Výberové konania na okresné úrady, ako tu včera zaznelo, že to boli apolitické, lebo Pročko bol vo výberových komisiách, lebo pán poslanec Šudík bol vo výberových komisiách a ešte neviem kto všetko z vás. A že viete, čo bola najlepšia čerešnička na torte? Že vy ste povedali, že vy ste to neobsadili členmi vašej strany. Ale, vážení kolegovia, okresných úradov je 72. A koľko je členov vašej strany? Koľko? 40, 45? Koľkí sú vo funkciách? Tridsiati deviati? Tak kým ste to chceli obsadiť? Veď vy ste uzavretá sekta, ktorá nedokáže obsadiť ani okresné úrady vlastnými členmi. To je krásna výhovorka, že my sme tam členov strany nedali. A vo výberových komisiách, keď sú poslanci Národnej rady, tak to je fakt apolitické! A hlavne keď je tam Pročko, ktorý behá po celom Lučenci, po okrese a vyberá, koho za odmenu tam dodá, potom telefonuje, že tých tam dá zavreť a podobne. To je tak nádherné u vás, klobúk dole!
Tak dúfam, páni kolegovia a kolegyne, hlavne z OĽANO, lebo vy a vaša strana tu hovoríte o hmotnej zodpovednosti roky. Ak sa to dá vôbec nazvať strana alebo hnutie. Máte to priamo v programovom vyhlásení vlády, tak dúfam, že príde aj na činy, nielen na slová, ktoré u vás sme zvyknutí. Viete, teraz tu viete dokázať, že OĽANO je protikorupčné hnutie a že to neni len spŕška, nechcem sa vulgárne vyjadriť, čoho.
Teraz tu keby bola kolegyňa Zemanová alebo Halgašová, čo si tak radi pospia, ja by som aj povedal, že kľudne môžu zahlasovať aj zo SaS-ky o tom. Však ak ste, páni kolegovia, hovorili, v SaS-ke majú v DNA protikorupčnosť, to ona povedala, my máme to v DNA, boj proti korupcii. A kde bol ten boj proti korupcii pri priamom zadaní a nákupe testov zbytočných posledných? No, to sa už od nej nedozvieme.
Takže, vážení kolegovia, kolegyne, ak z tohto programového vyhlásenia vlády (rečník opäť ukázal smerom do pléna vytlačený materiál) vášho nechcete urobiť len... (rečník roztrhal uvedený materiál) zdrap papiera, ako z neho robíte, ak chcete aspoň nejaké veci z neho dodržať, kolegovia, kolegyne, tak skúste urobiť niečo iné, ako som teraz urobil ja, a zahlasujte za tento zákon, aby ste sa aspoň raz mohli pozreť v kľude do zrkadla a zistiť, áno, mám chrbtovú kosť, ale nielen gumovú náhradu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.5.2021 o 9:25 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:33

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miro, výborne si to vysvetlil, ten ich návrh zákona o hmotnej zodpovednosti je niečo ako Columbova žena, oni všetci o ňom hovoria, nikto ho nikdy nevidel, ani Pročko ho nevidel, keď ho išiel obhajovať do debaty. Ale základný fakt je ten, že, presne ako si spomínal, nemali problém v skrátenom legislatívnom konaní opakovane meniť ústavu. Oni menili ústavu pozmeňujúcim návrhom v skrátenom legislatívnom konaní, to sa vedeli všetci dať rýchlo dokopy, ale keď potrebujú upraviť dve-tri vety v zákone o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, tak robí nejaká pracovná skupina viac ako rok, robia na tom ministerstvá, robia na tom poslanci, robia na tom neviem kto každý a tliachajú tu voloviny, že my už otvárame alebo vykopávame otvorené dvere a oni to už čoskoro predložia Národnej rade. Fakt po všetkých tých skúsenostiach im v tomto máme veriť.
Keď sa Mikasovi prišlo na to, že ako šta-tu-tár, preto je zodpovedný, pán Šefčík, že ako šta-tu-tár Úradu verejného zdravotníctva podpisoval vyhlášky, ktoré, priamo v tých vyhláškach to bolo definované, určitými spôsobmi obmedzovali život obyvateľov Slovenskej republiky, obmedzovali podnikanie a tým spôsobovali ekonomické škody obyvateľom Slovenskej republiky, boli vydávané v rozpore so zákonom, pretože na to nemal kompetencie, tak nemali problém za týždeň alebo dva dobehnúť tu s niekoľkostranovou novelou zákona o ochrane verejného zdravia len preto, aby Mikasovi tieto kompetencie dali. Nemali s tým problém, ale zákon o hmotnej zodpovednosti, s tým problém majú.
Preto to tu predkladáme, a preto ideme fínskym modelom – dať to priamo do ústavy, aby to už nikto nikdy nemohol nejakým jednoduchým spôsobom zrušiť a aby politici boli zodpovední za to, čo reálne konajú, za to, keď tu nakupujú testy za stovky miliónov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:33 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:35

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak rovnako poslanec Suja ako predtým aj poslanec Mazurek nemajú problém prekrútiť moje slová. Takže ja som za, aby si každý povedal svoj názor. Ja s tým vôbec nemám problém. Ja som to na konci svojej faktickej poznámky povedal odľahčene, ale je úplne iné povedať si svoj názor na nejakú vec a úplne iné napríklad zľahčovať holokaust, šíriť nenávisť voči ľuďom.
A ja si myslím, že je rovnako zlé tiež, ak zľahčujete epidemiologickú situáciu, pretože ide o ľudské životy. Myslím, že rovnako ako bývalý prezident USA, ktorý spomenul savo, alebo prezident Bieloruska, ktorý spomínal vodku, rovnako aj vy – bromhexín, vodka, chrípôčka – ste zodpovední za to, že ten boj s pandémiou bol a je omnoho ťažší a zložitejší. V takom zmysle som to myslel, ste zodpovední za to, čo hovoríte, pretože takisto ovplyvňujete verejnú mienku niektorých ľudí a skutočne môže sa stať, že niektorí takto aj, myslím, o ivermektíne ste hovorili a takýchto veciach, takto môžu podľahnúť tomu, že niečo, čo nepomáha, im zachráni život. Že to budete zľahčovať, že chrípôčka a tak ďalej a tak ďalej.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:35 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:37

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Šefčík, vy ste, ako by som to povedal, jednoduchý, jednoduchý, áno. A robíte tú špinavú prácu ako jednoduchý človek zato, že vám Igor Matovič dáva ešte jeden plat, čo je tu verejným tajomstvom, všade sa to hovorí po chodbách, že vyvolení poslanci od Matoviča dostávajú ešte jeden plat, aby robili zo seba, ak nie sú, aby robili zo seba jednoduchých ľudí. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.)
Viete, my si tu môžme hovoriť podľa vás, čo chceme, na to máme právo, a na druhej strane poviete, ale mali by ste byť za to stíhaní, čo tu poviete. Ale vy máte amnéziu pamäti! Váš predseda povedal, že chce byť ako NSDAP, že chce mať 2,5 milióna členov, že to jeho vzor, pán Šefčík! Tam už je trošku iné, že? Vy v tej jednoduchosti v tej hlavičke alebo ako by som, nechcem vás nejak sa dotknúť, však aj jednoduchých ľudí máme medzi sebou, ale vy by ste mohol robiť kráľa. Kráľa!
Viete, vy hovoríte, že ste proti korupcii a neviem čo, ale váš štátny tajomník má 20 MOM-iek a zarába 500-tisíc euro mesačne! Ale vo vašej jednoduchosti to nechcete vidieť alebo neviete to vidieť, nedokážete to pochopiť, 500-tisíc euro mesačne zarába na MOM-kách váš štátny tajomník. Preto vám vadí takýto zákon, pán poslanec Šefčík. Preto sa tu snažíte že roky ho pripravovať ako veľkí odborníci. Ale ak ho budú robiť ľudia ako vy a Jožko Pročko, takíto jednoduchí, jednoduchí ľudia, tak ten zákon bude bezzubý alebo tu vôbec nebude. A to, ak som urazil jednoduchých ľudí, tak týmto sa im ospravedlňujem. Ale fakt, vy im môžte robiť kráľa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:37 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:39

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Milé kolegyne, milí kolegovia, pán predkladateľ, pán spravodajca, cieľom nášho návrhu zákona je naozaj zmeniť ústavu a zakomponovať do ústavy zákon o hmotnej zodpovednosti politikov, tak ako by to malo v demokratickom zriadení, v demokratickom štáte fungovať. A keďže naši koaliční kolegovia sa ohradzujú a veľmi často používajú slovo demokracia, demokratický štát, protikorupčné hnutia, bojovanie proti korupcii, tuto im dávame možnosť, ako podporiť zákon, ktorý naozaj zabráni konať nekalo a nerozkrádať verejné prostriedky.
Aktuálny právny poriadok Slovenskej republiky nepozná pojem zodpovednosť fyzických osôb alebo kolektívnych orgánov, ktoré vykonávajú verejnú moc. Čiže ja sa pýtam, keď je hnutie OĽANO takým bojovníkom, veľkým bojovníkom proti korupcii, pýtam sa, kde je rok, už viac ako rok po nástupe vašej vlády v roku 2020, kde je tento návrh zákona, ktorý Igor Matovič, váš predseda a bývalý premiér, kadiaľ chodil, tadiaľ rozprával, to bude prvá vec, ktorú urobíme. Bude to prvá vec, ktorú bude pretláčať v pléne Národnej rady Slovenskej republiky hnutie OĽANO, keď už boli výsledky volieb jasné. A čuduj sa svete, stalo sa niečo zázračné, niečo úžasné, niečo dokonalé. Hnutie OĽANO za rok a dva mesiace nepredložilo do pléna Národnej rady Slovenskej republiky tento úžasný zákon, kde by hmotná zodpovednosť padala priamo na hlavy politikov a všetkých verejných funkcionárov.
Keď sa už začalo o tomto zákone šuškať, kde je, prečo sa na ňom nepracuje, tak hnutie OĽANO poslalo do debaty denníka SME generálneho tajomníka strany Jozefa Pročka. Tento génius politickej scény tam jednoducho perlil také veci, že ľudia, ktorí túto reláciu sledovali alebo počúvali, museli zostať v nemom úžase, poprípade niektorí naozaj museli vyhľadať aj odbornú pomoc. Pretože ak je pripravovaný tento zákon tak, ako ho predkladal pán génius Pročko, tak ja si myslím, že tento zákon nikdy v živote nemôže uzrieť svetlo sveta, pretože s takouto hlúposťou nemôžte prísť pred poslancov Národnej rady a ani poslanci z vládnej koalície vám ho nikdy nepodporia.
Čiže obhajovať to, že tento náš zákon nie je v poriadku, ale vy v podstate chcete bojovať proti korupcii, chcete, aby hmotná zodpovednosť politikov bola zakotvená možno aj do ústavy, ale vy prídete so svojím zákonom, pretože tento náš podľa vás buď nie je dokonalý, alebo sa s ním neviete stotožniť.
Ale ja sa pýtam, vážené dámy, vážení páni, čo je na tom nepochopiteľné, čo je na tom nestotožniteľné, ak chce skupina poslancov Národnej rady zaviesť do Ústavy Slovenskej republiky hmotnú zodpovednosť politikov? Máte plné ústa bývalých, v úvodzovkách, korupčných vlád SMER-u, lebo SMER, lebo HLAS, a ja sa pýtam, prečo nechcete urobiť to, aby sa o vláde, ktorá vládne teraz, nemohlo v budúcnosti rozprávať ako o vláde korupčnej? Jednoduchá vec. Podporte zákon o hmotnej zodpovednosti politikov! Zákon absolútne nepolitický, zákon praktický, ktorý chráni verejné financie. Ale zase narážame na farbu politického trička. Keď to predkladá opozícia, musí to byť automaticky zlé, tak musíme si počkať, dokiaľ tento zákon príde a prednesie ho niekto z vládnych radov. Toto mi príde, vážené kolegyne, vážení kolegovia, veľmi alibistické a také veľmi úzkoprsé.
Tento náš zákon naozaj kopíruje iba zákon demokratickej krajiny, akou je Fínsko. Naozaj severania sú veľkí bojovníci proti korupcii a ja hnutie OĽANO vnímam naozaj ako takých severanov. Naozaj veľkých bojovníkov proti korupcii, veď za rok a niečo, keď vaši nominanti úspešne vládnu, vidíme, ako táto korupcia nieže upadá, ale ako táto korupcia kvitne. Boli tu spomínané kšefty štátnych tajomníkov, ministrov, niektorých poslancov, ale budeme sa tváriť, že to sa tu nedeje, to len ten zlý SMER, jeho klon HLAS, ako teraz nazývate politické hnutie HLAS. Vy nie, vy ste čistí!
Obsadzovanie okresných úradov, ako tuná bolo povedané v rozprave kolegom Sujom, to bola jedna rozprávka. Výberové komisie zložené z poslancov Národnej rady Slovenskej republiky! To naozaj mi už príde tak, že aj ten Pol Pot, ktorý terorizoval Kambodžu, by sa mohol od vás učiť. Tiež ho nikdy nikto nevidel, možno len veľmi málo ľudí, ale dokázal zničiť za veľmi krátky čas veľkú krajinu. Kdežto vášho predsedu a bývalého premiéra videlo veľmi veľa ľudí, ale dokázal zničiť tiež veľmi veľa. Aj ľudských životov, aj podnikaní, rozvrátiť rodiny len preto, pretože sociopat a psychicky narušený jedinec sa stal premiérom Slovenskej republiky. Dosiahol funkciu, na ktorú nemal predpoklady, ale jednoducho národ sa zbláznil a tento človek, ktorý tak chcel veľmi bojovať proti korupcii, proti rodinkárstvu, proti našim, vašim ľuďom, jednoducho fungoval, ako fungoval.
Skúste sa na to pozrieť troška ináč. Keď s celou tou svojou veselou partičkou chodil po Francúzsku, lepil obrázky, výložky, majetok Slovenskej republiky, ja sa pýtam, kedy sa ten majetok Slovenskej republiky vráti naozaj občanom Slovenskej republiky, pretože do dnešného dňa Počiatkova vila je stále majetkom pána Počiatka, nie občanov Slovenskej republiky. Chcel bojovať proti Pente ako úspešný opozičný politik a zmohol sa iba na to, že vysokých manažérov Penty nanominoval do vysokých štátnych funkcií. Toto je ten boj proti korupcii, rodinkárstvu a nespravodlivosti!
Čiže, vážené dámy, vážení páni, na záver zhrniem už len asi toľko. Absolútne apolitický zákon o hmotnej zodpovednosti politikov predkladajú poslanci za hnutie REPUBLIKA. Poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým naozaj ide o to, aby hmotná zodpovednosť politikov bola zakotvená v ústave, tento zákon podporia, poslanci, ktorí naozaj budú o ochrane verejných financií iba rozprávať, tento zákon odignorujú. Čiže tuná budeme veľmi ľahko vedieť rozlíšiť, kto je ten bojovník proti korupcii, proti rozkrádaniu verejných financií a kto sa naozaj proti korupcii a proti rozkrádaniu reálne chce postaviť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.5.2021 o 9:39 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:47

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ďakujem kolegovi Edovi Kočišovi za jeho vystúpenie a trošku naňho zareagujem. Obrátil si sa na koaličných poslancov, že hovorili o boji proti korupcii. Áno, o boji proti korupcii len hovorili, ale konajú úplne inak. Aké sú to dôvody? Či sú jednoduchí, alebo berú za to peniaze, to už naháme, nech posúdia voliči. Hovoril si o zákone, že kde ten zákon je, keď toľko mesiacov a rokov o ňom hovoria. No ja ti presne poviem, kde je. Ten zákon je v Matovičovej hlave, keď o ňom hovoril a potom vyfičal z tej hlavy ako odborníci, ktorí mu poradili, ako sa má bojovať s pandémiou. Presne tam ten zákon teraz je. A ja si myslím, že z toho zákona, ktorý tak dlhodobo pripravujú toľké ministerstvá a poslanci, neni napísaný ani jeden riadok. Tam ten zákon je.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:47 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video