28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 10:37 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 10:05

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, aj na tejto schôdzi rokuje parlament naozaj o zaujímavých témach. Častokrát o témach, ktoré súvisia so životom ľudí, ale častokrát aj o veciach, o ktorých by možnože bolo vhodné diskutovať o niečo neskôr, pretože pripomínam, že máme za sebou naozaj veľmi ťažký rok, ktorý vážne dopadol na životy obyvateľov tejto krajiny, na jej hospodárstvo a celkovo sociálnu situáciu slovenských rodín. Koronavírus si vyžiadal už viac ako 12-tisíc obetí a celé sektory nášho hospodárstva sú v obrovských problémoch a tisíce prevádzok pravdepodobne skrachovali a nikdy viac sa nevrátia k svojej existencii a prevádzke. A opakujem, že negatívne dôsledky pandémie naozaj pociťujú státisíce slovenských rodín.
A, žiaľ, musím konštatovať, že slovenská vláda aj napriek tejto zložitej situácii a veľkým sľubom nijakým spôsobom za posledný rok nedokázala prispieť k zmierneniu týchto vážnych následkov pandémie na slovenské rodiny, ale aj slovenské hospodárstvo a namiesto jasných, štedrých a jednoduchých spôsobov podpory slovenskej ekonomiky tu máme chaos, zmätok, nedostatočnú pomoc a, žiaľ, napriek sľubovanej miliarde každý mesiac na podporu slovenskej ekonomiky a ľudí, ktorí žijú na Slovensku, musíme skonštatovať, že sme po Rumunsku druhou najhoršou krajinou, čo sa týka objemu a efektivity podpory, a v rámci eurozóny sme poslednou krajinou v poradí, ktorá poskytla najnižšiu pomoc na záchranu slovenskej ekonomiky a na zníženie negatívnych vplyvov na životy obyvateľov Slovenskej republiky.
Myslím si, že v tomto období sa musíme vrátiť naspäť k tomu, aby sme ľuďom povedali, čo mienime v krajine urobiť, aby sme tieto negatívne dôsledky na obyvateľov zmiernili. A ja tu veľa počúvam o konštruktívnom prístupe, o konštruktívnej spolupráci a koalícia nás vyzýva, aby sme boli konštruktívni. No, chcem povedať, že pozrite si tie, a môžem povedať, že to sú už stovky hlasovaní, kedy opozícia a aj poslanci za HLAS hlasovali za zákony, ktoré prišli z dielne vlády, ak len trochu súviseli s COVID-om alebo s pandémiou a aspoň trochu sa tvárili, že majú pomôcť ľuďom túto vážnu situáciu zvládnuť.
Teraz by som vás chcel požiadať, aby ste rovnako konštruktívne k veci pristúpili aj vy, kolegovia z vládnej koalície, aby to neplatilo len jednostranne, že vy vyzývate nás, aby sme vám pomáhali veci presadzovať, ale teraz ja prosím a žiadam vás, kolegov z koalície, aby ste boli teda konštruktívnou koalíciou, tak ako nás vyzval nový pán premiér Heger, že podáva pomocnú ruku a že spolu máme robiť pre Slovensko.
Žiaľ, aj napriek tomu, že sa snažíme v HLAS-e byť veľmi konštruktívni, musím pripomenúť, že aj náš posledný, veľmi konštruktívny návrh, ktorý sme predstavili v októbri, kedy sme veľmi jasne ukázali na to, že prichádza druhá vlna a že z rozhodnutia štátu budú zatvorené tisíce škôl a škôlok a že matky alebo otcovia musia zostať s deťmi doma na óčeerkách, kde dostávajú asi 75 % svojej predchádzajúcej čistej mzdy, navrhovali sme, aby sme už v októbri týmto rodinám pomohli vyhnúť sa riziku schudobnenia tým, že ak sú doma s deťmi z rozhodnutia štátu, nie zo svojej vlastnej viny, nemôžu chodiť pracovať a dostávajú len 75 % svojej pôvodnej čistej mzdy, aby sme ju zvýšili na 100 %, pretože sme boli presvedčení, že to je minimálna kompenzácia, ktorú tým rodinám môžme dať.
Samozrejme, bol to opozičný návrh HLAS-u, koalícia ho zmietla zo stola, pretože načo by sme sa takým niečím zaoberali, a nechali ste tie slovenské rodiny pol roka, viac ako pol roka živoriť aj napriek tomu, že nemohli ísť ľudia do práce, lebo školy boli zatvorené, museli byť so svojimi deťmi doma, nechali ste ich živoriť za 75 % čistého platu, hoc mohli dostávať už od októbra 100 % čistého platu a mohli aspoň ako-tak prežiť túto zložitú situáciu. Vykašľali ste sa na nich, hoci ste mali plné ústa toho, ako idete vy tu riešiť rodiny a pomoc v tejto situácii.
Po pol roku ste prišli s vlastným návrhom pandemickej OČR, kde slávne vláda predstavila v apríli, počítajte ešte raz, október, november, december, január, február, marec, apríl. Po siedmich mesiacoch prišla vláda, teda vládna koalícia s vlastným návrhom a ponúkla teda veľkoryso 100-percentnú pandemickú OČR na mesiac apríl, kedy ju už skoro nik nepotreboval, pretože v polovici apríla sa otvorili skoro, skoro väčšina týchto škôl. A dokonca na máj, kedy ju mala vláda svojím nariadením predĺžiť, tak to z rokovania stiahla a v máji už nemá nikto nárok na 100-percentnú pandemickú OČR. Čiže takí ste boli veľkorysí k slovenským rodinám s deťmi, že ste im to v apríli ako takú almužnu na chvíľku dali a na máj ste sa už zase na to vykašľali.
Preto dnes chceme prísť s ďalším návrhom. A prichádzame pred vás s návrhom, poslanci HLAS-u navrhli, keďže tie rodiny po tých pracovníkoch z prvej línie sú tí druhí najviac postihnutí pandémiou, najviac si to na svojich pleciach odniesli rodiny s deťmi, pretože nielen to, že ste ich nechali živoriť na 75 % čistého platu niekoľko mesiacov, tie rodiny budú mať teraz problém začať splácať hypotéky, ktoré ste im len odložili. Budú mať problém splácať ďalšie odvody, ktoré sme im len odložili a nie odpustili. A ešte museli suplovať učiteľov, kuchárky, opatrovateľky, všetko to, čo inak by poskytoval štát počas školskej výučby. Mnohí sa vďaka dištančnému vzdelávaniu museli ešte vysporiadať aj s tým, že museli nakúpiť svojim deťom novú techniku. Museli nakúpiť počítač, museli im nakúpiť nejaké tablety, museli zaplatiť vyššie poplatky operátorom za dáta. To znamená, nielenže zarábali menej, pretože nemohli chodiť do práce a nedovolili ste im dostať čistú mzdu. Dokonca jedna členka vlády, to pripomeniem, a teraz už nepamätám si ktorá, tak nechcem zlú niektorú vymenovať, povedala až hnusne, či budeme dávať ľuďom peniaze za to, že sedia doma. To bol cynizmus v priamom prenose. To normálne ešte nájdem niekde ako video, to zostrihnem a to budeme musieť ľuďom vysielať, že povedala členka vlády, že či sme my tu na to, aby sme ľuďom dávali peniaze za to, že sedia doma. Hanba! Hanba! Obrovská hanba! A zmietli ste tie návrhy zo stola práve vy, ktorých pán predseda, bývalý premiér, teraz oznamuje obrovské zázračné riešenia pre slovenské rodiny a ide sa tu roztopiť, ako on ide podávať po stovky eur slovenským rodinám, hoc ani netuší, kde na to zoberie peniaze.
Preto navrhujeme, aby sme teraz sa pokúsili znovu tieto rodiny s deťmi odškodniť. A navrhujeme, aby sme každému jednému nezaopatrenému dieťaťu jednorazovo vyplatili rodinný prídavok vo výške 300 eur. Tristo eur, to je zhruba dvojnásobné zvýšenie rodinných prídavkov za rok. Ak dnes tie rodinné prídavky sú zhruba 25 eur, pôvodný plán ešte mojej vlády tesne pred voľbami bol zvýšiť tieto prídavky na dvojnásobok aspoň, to je o 25 euro mesačne, to máte presne 300 euro za rok. Navrhujeme, aby sme týmto ľuďom aspoň takýmto spôsobom poďakovali.
Je to návrh na plošné vyplatenie týchto rodinných prídavkov. Tak ako aj rodinné prídavky vyplácame plošne všetkým nezaopatreným deťom, tak navrhujeme aj tento jednorazový prídavok vyplatiť nezaopatreným deťom, pretože to je úcta štátu k svojim budúcim produktívnym obyvateľom. Jednoducho je to niečo, čo je síce malé gesto, ale aspoň by zaznelo z tejto Národnej rady, že nezabúdame na tých ľudí, ktorí okrem pracovníkov z prvej línie niesli naozaj tú ťarchu na vlastných pleciach.
Chcem vás preto požiadať, aby ste tento návrh, ak je to len možné, naozaj podporili, aby ste dali preč politické tričká a nebrali to zase, že to predstavujú poslanci z HLAS-u a je to opozícia, tak to treba automaticky dať preč. Prosím, ak by ste chceli aj reagovať alebo sa prihlásiť do rozpravy, prosím, nemíňajme čas na to, že budete rozprávať, čo ste robili dvanásť rokov a čo ste robili pred štyrmi rokmi a čo ste robili pred piatimi rokmi. Vy ste tu už rok. Pýtame sa, čo ste urobili vy. Neurobili ste nič! Preto navrhujeme niečo, aby sme vám pomohli predsa len niečo spraviť. Prosím, reagujme o tomto návrhu. Hovorme o tom, prosím, ak chcete reagovať. A povedzte jasne, či ste za tú podporu či nie.
Ak budete argumentovať s niečím, že predsa len s niečím prídete, tak len pripomínam, pandemická OČR po našom návrhu prišla až o pol roka. Ak poviete, že aj toto budete riešiť vlastným návrhom, chcem upozorniť občanov tejto krajiny, že vláda má asi takú rýchlosť konania, že opäť možnože o pol roka príde nejaký návrh, o ktorom sa tu bude diskutovať, a bohviekedy tie rodiny vôbec nejaké peniaze uvidia. Ide o jednorazový 300-eurový rodinný prídavok na každé jedno dieťa ako vďaku, že to tie rodiny za posledný rok zvládli, aj keď nedostávali plnohodnotný plat, lebo boli povinne na OČR z rozhodnutia štátu, a ešte museli aj tým deťom zabezpečiť techniku, aby sa aspoň vedeli spojiť so svojou školou a učiteľkou. A naozaj utrpeli ich rozpočty. A mnohé rodiny sa vďaka tejto situácii dostávajú do zložitej sociálnej situácie a chudobnejú.
Ak sa pýtate, kde na to zobrať, tak ja vám poviem veľmi ľahko. Tých detí, ktoré zhruba sú nezaopatrené, je milión 100-tisíc zhruba. To máme 330 miliónov euro 330 miliónov euro nie je ani polovica toho, čo sa premrhalo na nákup testov a kadejakých iných bludov, ktoré sú vyčíslené na trištvrte miliardy. Tam je peňazí, koľko len chcete. Minulý rok ste ako vláda zaťali sekeru v objeme 10 miliárd eur. Desať miliárd eur a zadlžili ste každého jedného Slováka za minulý rok od novorodenca až po toho najstaršieho obyvateľa tejto krajiny o 1 800 euro. Každého jedného Slováka. Máme rekordný dlh, viac ako 60 %. Slovenská republika už dávno takýto dlh, ako vôbec ešte niekedy mala, nikdy nemala. A keď tu ste minuli 10 miliárd, tento rok ide nás zadlžiť o ďalších asi 6 alebo 7 miliárd euro, tak to máte v pláne, tak sa pýtam, či je taký problém nájsť jednorazových 300 miliónov na deti, ktoré na Slovensku žijú, a pomôcť ich rodinám.
A ešte vám pripomínam ďalší zdroj peňazí. Keďže ste už rok pri moci, a teda rok sa tu už nekradne, tak máte každý rok navyše k dispozícii tri miliardy eur, lebo tak ste hovorili pred voľbami, že my ukradneme ročne tri miliardy eur. Tak dneska máte okrem toho, čo máte v rozpočte z plánu obnovy a z eurofondov, máte ešte tri miliardy navrch, lebo vy nekradnete. Tak ich, prosím, rozdajte tým ľuďom, ktorí si to zaslúžia.
Viete, nemyslím, že sa asi u vás dopátrame k podpore. Ale pevne verím, že si možno rozmyslíte a dáte tomu zákona šancu prejsť do druhého čítania. Veď ak máte o tom pochybnosť a chcete zaviesť do toho nejakú adresnosť, ktorým deťom áno, ktorým nie, alebo bohatým rodinám nie, chudobným áno, tak pošlite ho do druhého čítania a môžme to spolu s vami, poprípade s pánom ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny upraviť, ale dajme šancu, aby tie slovenské rodiny s deťmi mali aspoň svetielko nádeje, že do niekoľkých týždňov alebo mesiaca by mohli mať na účte aspoň aké-také finančné odškodnenie.
Preto by som naozaj povedal na záver, prosím, nerobme teraz sľuby, že veď s niečím prídeme. To je také obdobné, presne ako kolegovia teraz hovorili o tom zákone o hmotnej zodpovednosti, presne tak. Veľa sľubujete, poďme to spraviť. Tak ak vám záleží na tom, a to vôbec nie je v rozpore s tým, čo plánuje a o čom sníva váš pán predseda. Toto by sme vyriešili rok dozadu. A to, čo plánujete, nejakú ešte masívnejšiu podporu rodiny, ja som za, keď na to nájdeme zdroje, kľudne to spravme. To sa rieši budúcnosť. Ale my týmto navrhovaným príspevkom chceme pomôcť rodinám a odvďačiť sa im za ten ťažký rok, ktorý museli prežiť, a už dávno taký ťažký rok slovenské rodiny zažiť nemuseli.
Chcem vás preto naozaj úprimne požiadať, aby ste pri hlasovaní mali pred očami tie matky a tých otcov, ktorí mnohokrát pol roka alebo trištvrte roka nemohli ísť do roboty, museli zostať so svojimi deťmi kvôli zatvoreným školám, dostávali len 75 % čistej mzdy, lebo ste im nedovolili zarábať 100 % čistej mzdy, hoc sa starali o deti, a zároveň museli platiť ťažké a veľké poplatky za techniku, pripojenie a tak ďalej, čím sa ich situácia ešte výraznejšie zhoršila. Preto v mene týchto rodín, týchto matiek a otcov s deťmi vás chcem poprosiť o podporu tohto návrhu. Dajme im, hoc to nie je veľa, aspoň každému jednému jednorazový rodinný prídavok vo výške 300 eur, lebo si myslím, že si to zaslúžia.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

12.5.2021 o 10:05 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:20

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda Národnej rady. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 512. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Konštatujem, že návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada vo všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 528 z 19. apríla tohto roku navrhujem, aby návrh zákona prerokovali tieto výbory: ústavnoprávny výbor, Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 11. júna tohto roku a v gestorskom výbore do 14. júna.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.5.2021 o 10:20 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:21

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ctená snemovňa, vážené panie poslankyne, páni poslanci, úplne jasne hneď na začiatku svojho vystúpenia chcem zadeklarovať, že poslanecký klub strany SMER – sociálna demokracia tento návrh podporí, a myslím si, že je správny. A je to len prvý krok, ktorý je potrebné urobiť, aby sa napravili všetky škody, ktoré tu za ostatný rok vláda svojou zlou politikou v pandémii spôsobila. A ja sa budem snažiť niektoré veci aj možno doplniť k predkladateľovi, pretože je toho toľko, že by sa tu dalo rečniť veľmi dlho, ale je potrebné predovšetkým povedať tie zásadné veci.
Slovenská republika z hľadiska pomoci, tu bolo už povedané, že v rámci eurozóny patrí úplne na chvost, ale povedali to aj iné rebríčky, ktoré skonštatovali, že z hľadiska pomoci patríme úplne kdesi na záver. Bol to Medzinárodný menový fond, boli to aj rôzne ekonomické týždenníky alebo správne noviny, ktoré urobili takýto rebríček. A Slovenská republika patrila aj v rámci V4 úplne na koniec a to aj kvôli tomu, že mali sme tu najhoršiu situáciu, ktorá vôbec v rámci V4 v prepočte na milión obyvateľov nastala v prípade napríklad obetí, ale pomoc bola absolútne najnižšia.
Ale keďže sa hovorí teraz o deťoch, tak je potrebné povedať tú najdôležitejšiu vec, a to je predovšetkým školstvo a predškolské zariadenia. My sme podporovali všetky opatrenia, ktoré sme si mysleli, že sú zmysluplné v súvislosti s bojom s pandémiou. Ale ak sa niečo nezvládlo z hľadiska pandémie okrem tých vecí, ktoré som naznačil a ešte možno ich aj pomenujem, tak to bolo predovšetkým školstvo. A za to nesie priamo zodpovednosť jeden z koaličných partnerov, a je to SaS, a, samozrejme, aj všetky ostatné koaličné strany. Ale podotýkam, predovšetkým SaS. Pretože ak krajiny, kde bojovali s pandémiou, posledné, čo zatvárali, tak boli školy a prvé, čo otvárali pri zlepšení podmienok, boli školy, tak u nás na Slovensku to bolo naopak. A práve preto tento návrh je tu, aby všetky tie náklady, ktoré sa ani nedajú úplne vyčísliť, pretože ony sú nevyčísliteľné, pretože tam boli dopady aj iné, psychické, aspoň takýmto spôsobom treba refundovať. To nie je len o tom, že museli si zadovážiť zariadenia informačných technológií, aby mohli byť napojení na tzv. výuku online alebo potom pripojení na dáta a tak ďalej, ale tu predovšetkým ide aj o inú ujmu, a to spôsobovalo obrovské ťažkosti všetkým, ktorí boli do toho zapojení, a predovšetkým rodičom. To treba úplne otvorene povedať.
A bola to práve koalícia, ktorá napríklad aj v spojení s tým, čo teraz popisujem, nebola ochotná nám podporiť zákon o pandemickej óčeerke, aby bol zohľadnený a započítaný aj do sociálneho poistenia pre výpočet dôchodku. Expert, dokonca SaS, bývalý minister Mihál povedal, že ten návrh bol dobrý. Ten, čo pripravuje pre SaS a pre všetkých sociálne, teda podklady pre sociálne zákony, povedal, že je dobrý, ale vy ste to odmietli. A pýtame sa: Prečo? Lebo opozícia? Ale veď tuto treba pozerať na ľudí, dámy a páni! Ľudia sú za tým a tí budú trpieť. Budú trpieť dopadmi, ktoré ešte len teraz prídu a budú sa preukazovať až teraz, neskôr.
Finančné prostriedky, pretože to je najčastejšia argumentácia. Ja vám pripomeniem, dámy a páni, že strana SMER – sociálna demokracia tu vládla štyri roky. Potom mala prestávku dva roky, kde pravicová vláda urobila také škody, že sme to museli ďalších osem rokov naprávať. Odovzdali ste nám krajinu, ktorá mala 15-percentnú nezamestnanosť. Slávny pán minister Mihál, ktorý bol ministrom práce, sociálnych vecí, nechal na účte na podporu politiky zamestnanosti veľkú nulu. To určite potvrdí aj exminister Richter, ktorý tu vedľa mňa sedí. Veľkú nulu! Lebo zákerne ste to chceli ukázať, á, tá druhá vláda, ktorá príde po nás, tak nech tam má nulu. Lebo toto sú pravicové vlády, toto sú tie vaše liberálne prístupy, tak ako to voľakedy urobil Dzurinda, ktorý prijal tuším 27 zákonov pred voľbami a keď sa vrátili, tak ich rýchlo zrušil, pretože tie zákony mali byť nášľapnou mínou pre budúce vlády, ktoré prídu po nich. A toto je presne aj vaša politika!
Dámy a páni, finančné prostriedky vždy boli a budú, len je potrebné s nimi dobre narábať a my sme boli v hospodárení naozaj veľmi dobrí. A to, podotýkam, aj preto, lebo sme chceli sa zodpovedne vždy správať, lebo sme my podporili v opozícii ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Kto by to urobil z vás? Ktorá strana? My sme si sami v opozícii napravili aj, nastavili pravidlá s tým, že keď raz prídeme do vlády, tak chceme hospodáriť rozumne. Aj sa to ukázalo. Odovzdali sme vám krajinu, ktorá bola s najnižším dlhom, 48 %. Odovzdali sme vám krajinu s najnižšou nezamestnanosťou, 5 %, a s najvyššou zamestnanosťou. Odovzdali sme vám krajinu, ktorá bola už blížiaca sa k nulovému deficitu. Dámy a páni, a kde sa nachádzame dnes?
Popritom všetkom, čo sme urobili, tak sme dokázali aj ľuďom dať. Trináste dôchodky sme pripravili. Trináste, štrnáste platy. Dotovali sme dopravu pre dôchodcov, tzv. doprava zdarma. Rovnako sme obedy deťom dali. A mohol by som pokračovať, príplatky, nočné, za sviatky a tak ďalej a tak ďalej. Mali sme veľmi silný sociálny dialóg a dokázali sme štyridsiatimi ôsmimi percentami odovzdať krajinu a vy ste hovorili, že prázdna špajza, lebo to je mantra, ktorú ste sa naučili od vášho lídra pána Matoviča, ktorý neustále hovoril nepravdy a pokračuje v tom aj teraz. Mnohí vaši koaliční partneri a poslanci to hovoria, ako napríklad pán Krošlák, že neustále bol klamárom, manipuloval. A v opozícii to fungovalo, ale vo vláde to už nefunguje.
Čiže peňazí máte dosť. A v tomto prípade to radi podporíme, aby ste to mohli vyplatiť tým deťom, lebo nie je pravda, že ich nemáte dosť. Ak ste boli schopní dať podľa niektorých zdrojov, ja budem citovať pána predsedu finančného výboru Mariána Viskupiča, 650 miliónov na plošné testovanie, tak nedokážete dať 330 miliónov deťom? A rodinám, ktoré môžu takýmto spôsobom aspoň ako-tak sanovať tie náklady zvýšené, ktoré s tým mali? To určite môžete. Ak ste mohli dať rôznym Miškovičom, špeciálnym právnikom, ktorí mávnutím prútika dostali 850-tisíc len tak, zmluvy alebo ďalšie rozdávania, ktoré ste robili pre svojich, pre svojich blízkych, ako je napríklad štátny tajomník, tzv. MOM-ky, kde dostali 33-tisíc paušálne a nemuseli otestovať nikoho. Tým nechcem povedať, že netestovali, ale nikdy nikto nevedel, ako to v skutočnosti bolo.
Čiže z tohto dôvodu je aj morálne právo a povinnosť vás, aby ste zahlasovali za takýto návrh zákona, aby ste podporili zmierniť všetky tie dopady, ktoré rodiny s deťmi počas pandémie, ktorú ste nezvládli; dôkazom toho, že ste ju nezvládli, je, že bola výmena vlády a predsedu vlády; tak by ste to mali teraz podporiť a pomôcť. A podotýkam, toto je len začiatok, ktorý sa snažíme – a teraz v tomto prípade opoziční predstavitelia – predložiť, lebo je potrebné, aby ste pokračovali v ďalších veciach.
Máme tu 16-tisíc gastroprevádzok, ktoré úplne zanikli, 35-tisíc nezamestnaných, 11-tisíc živnostníkov za minulý rok zavesilo svoju živnosť na klinec. A môžem pokračovať ďalej, hotelieri a tak ďalej, spackaná pomoc alebo presnejšie nepomoc za prenájmy. Ale zázračné penzióny pre pána Sulíka, ktorý na 30 lôžok dostanú 880-tisíc. Keby som mal vymenovať množstvo týchto vecí, prešľapov a týchto netransparentných vecí, ktoré ste tu narobili, tak by som ani neskončil.
Ale v tomto prípade vás chcem len požiadať, aby ste boli zodpovední a pristúpili k tomuto návrhu zákona ako jedno z tých maličkostí, ktoré môžete teraz urobiť pre deti a rodiny s deťmi, a podporili tento návrh zákona, za ktorý, som presvedčený, že všetci tak ako tu sme, by sme mali jednomyseľne zahlasovať. Bez akýchkoľvek výhrad. Takže vás chcem požiadať o podporu tohto zákona. Náš poslanecký klub strany SMER – sociálna demokracia za tento návrh zákona zahlasuje.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.5.2021 o 10:21 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:32

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dámy a páni, ešte nikdy v dejinách Slovenska žiadna vláda nemala toľko voľných finančných prostriedkov k dispozícii, ako má terajšia vláda. Ešte nikdy žiadna vláda v dejinách Slovenska nedostala darčekom 70 % nevyčerpaných eurofondov z predošlého obdobia. Ešte žiadna vláda v dejinách Slovenska sa mohla zadlžovať do nekonečna, pretože dlh sa neplatí nasporenými peniazmi, ale natlačenými peniazmi z Európskej centrálnej banky. Ešte žiadna vláda nežila v takom úžasnom období, že môžete narobiť deficity. Za 20 rokov toľko vlády nenarobili deficity, ako ste to vy stihli za dva roky, a máte takmer nulové úrokové miery, pretože sa to nefinancuje bankami, ale sa to financuje z natlačených peňazí. Takže, takže jediné, čo potrebujeme, tieto dlhy, čo ste tu vy narobili, to rozvrátenie verejných financií, vy ste doslova Slovensko doniesli na prah bankrotu. Vy ste zo Slovenska za dva roky spravili Grécko. A kto to bude platiť? Kto všetky tie škody bude niesť? Občania Slovenskej republiky.
To znamená, tie peniaze patria im a tých 300 euro, to nie je že darček, tých 300 euro na dieťa, čo tu je návrh, ktorý plne podporujem, tých 300 euro na dieťa je to, aby slovenské rodiny vôbec ostali elementárne nad vodou, pretože všetky tieto vaše MOM-ky a tieto blbosti, čo ste tu navymýšľali, ten štátny tajomník váš, ktorý sa má ako prasiatko v žite z týchto vašich nápadov, tak toto všetko budú platiť práve tie slovenské rodiny a budú to platiť nielenže tie deti, ktorým tých 300 euro ideme dať, ale ešte deti týchto detí. Toto ste dokázali vy, ktorí ste tu ľudí klamali o nejakej pravicovej liberálnej vláde, ktorá bude znižovať dane. Vy ste zo Slovenska urobili Grécko!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 10:32 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:34

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Keď vidím, ako žijú ľudia na Slovensku a zvlášť rodiny s deťmi, hanbím sa za to, že som poslanec. Myslím si, že si už väčšina z nás, alebo, myslím, že všetci nevieme predstaviť, ako žije napríklad žena samoživiteľka s dvoma, s dvomi deťmi, ktorá má príjem 500 euro. Nikto z nás si to nevie predstaviť. Pandemický príspevok vo výške 300 euro na každé nezaopatrené dieťa preto plne podporujem, aj keď si myslím, že príspevok by mal byť limitovaný istým príjmom rodičov. Ja ten príspevok nepotrebujem, ale ani nikto z nás, čo tu sedíme, ten príspevok nepotrebuje. Určite to budú lepšie investované peniaze ako vyhodené stámilióny za nezmyselné testovanie, ktoré vôbec nevie nikto interpretovať. Je mi úplne jedno, kto tento zákon predkladá. Všetko dobré, čo je pre občanov, pre rodiny, treba podporiť. Ja som len zvedavý, ako koaliční poslanci vysvetlia svoje postoje a svoje hlasovanie svojim voličom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 10:34 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:35

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, dobre ste povedali, pán Blanár, že tie veci, ktoré boli zavinené hlavne COVID-om u chudobnejších rodín, u slobodných matiek, ktoré museli kúpiť počítače, tak aby sa ich deti mohli pripojiť na online, už aj to svedčí, že 53-tisíc detí na Slovensku sa vôbec neza... nepostavilo a nešlo proste na online, lebo nemali na to finančné prostriedky. Takže podporujem tento návrh zákona. Keď ste vedeli vrátiť bankám 360 miliónov, keď ste vedeli minúť tie peniaze na testovanie, ktoré nepriniesli tak tento, tak som presvedčený, že nájdete finančné prostriedky na to, aby tých 300 euro tie rodiny dostali na to dieťa. Takže plne budem podporovať túto, tento zákon.
Ja sa chcem vrátiť ešte k ďalším veciam, ktoré, kde by mal prísť, mala by prísť podpora proste, ktorá do dnešného dňa nedošla, či to je gastrocentrum, gastronomické prevádzky, cestovný ruch, ale aj živnostníci. Bolo tu povedané, že padlo 11-tisíc živnostníkov za minulý rok. Padlo ich nie jedenásť, padajú, už tento rok ďalších 5-tisíc už zložilo živnosti, pretože jednoducho jednak nemajú prácu. Takže zamyslime sa nad túto záležitosť a podporme tento zákon.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 10:35 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:37

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Mám dve veci, pán podpredseda parlamentu. Vy ste hovorili, že, dneska ste spomenuli, že dotovali sme, že vy ste dotovali. No, to nie je celkom presné, to nie sú vaše peniaze, neboli to vaše peniaze a žiadna vláda, ktorá dotuje, nedotuje z vlastných peňazí. To sú peniaze daňových poplatníkov a tie následne rozdeľuje nejakým kľúčom na nejaké položky. Takže keď sa rozprávame o tom, že či dotovať niečo, alebo nedotovať niečo, tak hovorme presnejšie, hovorme, že rozhodli sme sa pre túto položku z daňových peňazí, z príjmov štátneho rozpočtu a z príjmu verejných financií.
Potom druhá vec, vy ste tu spomínali práveže, že SaS urobila nejaký korupčný skoro systém, nie, nepovedali ste to priamo, ale tam tie dotácie, ktoré boli na nájmy, a že nejaký penzión dostal nejaké peniaze. No, po tých medializovaných informáciách sme vo výbore mali, sme zavolali pána Sulíka, teda prišiel, bol tam chvíľku aj pán Sulík, pán minister Sulík, ale potom následne tam vysvetľovali ľudia od, z ministerstva hospodárstva celý ten dotačný mechanizmus. Ten dotačný mechanizmus bol, myslím, že Najvyšším kontrolným úradom pochválený ako naozaj jeden z najefektívnejších, najtransparentnejších. Samozrejme, stáva sa niekedy, že v tom site prepadne niečo, čo sa v tej rýchlosti nedá jednoducho zachytiť. Tam sa potom ešte aj osobne dohľadávali nejaké ďalšie, tie ďalšie položky a v momente, kedy sa prišlo na to, že tento penzión je presne ten, ktorý to sito nezachytilo a on tam zrazu prepadol a dostal sa do toho, tak tie platby boli pozastavené.
Ja myslím, že na tom výbore bolo jednoznačne preukázané, že v tomto smere konalo ministerstvo hospodárstva naprosto transparentne a tak, ako sa malo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 10:37 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja by som vás iba doplnil, že k včerajšiemu dňu to už bolo viac ako 12-tisíc živnostníkov, ktorí to zabalili, a do budúcna ich bude, samozrejme, ešte viac. Ale napríklad je veľkým paradoxom, že malí živnostníci všetci skončili, tá podpora bola nedostatočná, ale veľké obchodné reťazce som nevidel, že by sa jeden zavrel, či už je to Kaufland, Tesco, Lidl alebo niečo podobné, nevidel som ani jeden, že by sa zavrel.
A som veľmi rád, že ste sa dotkli aj toho školstva, lebo tie dopady na tie deti už môžeme vidieť teraz a ešte do budúcna budú väčšie, pretože každý školský psychológ vám povie, že tie deti majú naozaj psychické problémy a aj centrá pedagogického poradenstva a prevencie už dnes majú problémy s tým náporom, kde tí žiaci naozaj túto situáciu, keď boli školy zatvorené, obchodné reťazce otvorené, naozaj nezvládali a tie dopady uvidíme ešte do budúcna.
A takýto príspevok naozaj môže niekomu veľmi pomôcť, pretože rodič samoživiteľ, ktorý má dve deti, býva v nejakom byte, platí tam nájom a prišiel kvôli opatreniam o prácu a tú prácu veľakrát nemal na trvalý pracovný pomer, čiže tú rodinu nemohol živiť a iba čaká na výživné, kedy ten druhý rodič, ktorý veľakrát si tú povinnosť neplní načas, tak spôsobuje naozaj veľké problémy. Čiže ja tento príspevok podporujem a je to podľa mňa aj tak iba taká malá náplasť a podľa mňa by sme takýmto rodičom mali pomôcť ešte vo väčšej miere.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 10:39 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredsedajúci.
Mne sa tento návrh síce veľmi páči, ale, ale trošku to vnímam za taký populistický krok, pretože keď som roky rokúce bil na poplach a upozorňoval som aj bývalú garnitúru, že prečo sa nezvýšia rodinné prídavky na deti a, respektíve príspevky na rodičov a na výchovu detí, pretože dnes máme kopec rodín, kopec rodín, ktoré žijú na hranici chudoby, máme mnoho rodín, ktoré sú na tom skutočne katastrofálne, majú príspevok vo výške 25 euro. Čiže jednorazový príspevok vo výške 300 euro považujem naozaj za veľmi neúprimný krok z vašej strany a nemyslím si, že toto tým rodinám z dlhodobého hľadiska pomôže.
A ak treba pomôcť rodinám, a čo určite treba, tak hľadať riešenie, ktoré bude systematické a dlhodobé, ale nie jednorazovým príspevkom, lebo, opakujem ešte raz, tváriť sa, že jednorazový príspevok vo výške 300 euro pomôže rodinám, ktoré, áno, viem, že sa to vzťahuje teraz na súčasnú pandémiu, to beriem ako dôležitý argument, ale nie efektívny a nie je vôbec systematický.
Mnoho rodín, a opakujem ešte raz, žije dnes na pokraji chudoby alebo na hranici chudoby a tým sa roky rokúce nepomáhalo. Roky rokúce ste sa tvárili, že vám záleží na rodinách, ktoré potrebujú vašu systematickú pomoc, aj finančnú, aj odbornú, a nikto na nich nehľadel. Čiže toto považujem, pri všetkej úcte, veľmi, veľmi populistické.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 10:40 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:42

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda Blanár, vy ste tu spomínali viacero zákonov aj tých sociálnych, ktoré tu boli predložené a neprešli plénom. Ja ostanem pri tejto aktuálnej schôdzi. Vaša kolegyňa Vaľová tu predkladala zákon o sociálnom poistení, za ktorý hlasovalo len 44 poslancov napriek tomu, že tento zákon bol pomocou pre všetkých občanov.
Všimnime si teraz tú paralelu, v tlači 515 sme tu minulý týždeň mali návrh zákona, ktorým sa menil zákon o veterinárnej starostlivosti a ktorý mal taký prívlastok, že za zákaz držania psov na reťazi. Viete, aký výrok vtedy išiel médiami a internetom? Idú na ľudí vypustiť psov, lebo vraj je to humánne. Tak nech je tento výrok, vážená koalícia, mementom pri tomto hlasovaní o tomto návrhu zákonov, že čo tu je pre vás humánne.
My tento návrh zákona, samozrejme, podporíme, pretože je to v prvom rade pomoc pre rodiny. A upozorňujem ešte, že toto hlasovanie, aj keby tento návrh zákona prešiel, tak ako to povedal kolega Pellegrini, to ešte neznamená, že bude schválený, pretože my ho ideme posunúť len do druhého čítania.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 10:42 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video