28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:29 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 9:21

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Dobré ráno prajem, dámy a páni, najdôležitejší zákon roka je štátny rozpočet, to všetci poslanci veľmi dobre vedia, a je to, má to, samozrejme, svoje dôvody, že tento zákon je veľmi dôležitý preto, lebo na tomto vlastne stojí fungovanie štátu. Preto aj spravidla sú na ministerstve financií najkvalitnejší úradníci a toto je asi aj najťažšia úloha, ktorú štát má rok čo rok zostaviť štátny rozpočet.
Aj preto, aby teda sa s tými číslami nejak trafili, má to platiť na rok dopredu, je to pre stovky úradov a tisíce zamestnancov záväzný dokument.
No a keď sa takéto niečo mení, tak už to musí mať svoje dôvody, napríklad taká pandémia. Niektoré veci sa dali vopred vedieť, niektoré sa nedali vopred vedieť. Preto si úplne objektívne myslím, že sa nedá našej vláde vyčítať, že ideme v máji, v mesiaci máj, keď už tá druhá vlna ustupuje a vieme celkom dobre zrátať výdavky, ktoré, mimoriadne výdavky, ktoré nás čakajú, že teda predkladáme návrh na doplnenie štátneho rozpočtu. Čiže potiaľto všetko okej a o takomto návrhu sa musí diskutovať a SaS je pripravená diskutovať.
Čo ale určite nie je okej, to je spôsob, akým sa narába s našimi spoločnými peniazmi. A nielen tu s našimi, ale s peniazmi miliónov daňovníkov. Neprichádza do úvahy, aby sa v skrátenom legislatívnom konaní rozhodlo o približne 3,4 mld. eur. Takéto niečo nesmie existovať. A preto chcem týmto oznámiť v mojom krátkom príhovore, že strana SaS nepodporí skrátené legislatívne konanie k štátnemu rozpočtu. My sme strana, celú našu existenciu, celých dvanásť rokov, čo existujeme, sme strana rozpočtovej zodpovednosti.
My sme vyčítali v minulosti smerákom omnoho menšie prehrešky. Ja osobne som vyčítal Jánovi Počiatkovi, keď došiel koncom januára, to bol, neviem, prvý-druhý rok ministrom, keď on došiel koncom januára s mimorozpočtovým opatrením. Toto jednoducho takto nesmie byť. O 3,4 mld. eur sa nesmie rozhodnúť zvečera do rána a aby som bol úplne presný, od pondelku večera, kedy ja som prvýkrát dostal takúto informáciu, do približne piatku.
Čiže za SaS hovorím, rozumieme, že sa bude meniť rozpočet, má to objektívne dôvody, my sme pripravení na poctivú debatu, máme na toto silný tím na čele so šéfom finančného výboru Mariánom Viskupičom, ale takisto aj s ďalšími silnými, nazvem to, rozpočtármi - Peter Cmorej, Jozef Mihál, Ján Oravec, Eugen Jurzyca. My sme pripravení naozaj na poctivú, solídnu diskusiu, ale nie týmto štýlom. Nie štýlom, že minister financií sa vyberie na výlet do Ameriky a nechá tu ministra životného prostredia, ktorý so štátnym rozpočtom má dočinenia tak maximálne v rozsahu jeho rozpočtu alebo dokonca ešte menej.
Takto to nejde, preto chcem oznámiť, že návrh na skrátenie, na skrátené konanie, legislatívne konanie v zmene zákona o štátnom rozpočte strana SaS aj kolegovia z OKS nepodporíme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.5.2021 o 9:21 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister hospodárstva, práve ste uviedli, že SaS je dlhoročne známa ako strana rozpočtovej disciplíny, a preto by som sa vás chcel spýtať, že ako vnímate to, že vy ste za 1 rok urobili deficit teda vláda, ktorej ste súčasťou ako strana rozpočtovej disciplíny, že ste urobili deficit na úrovni v podstate všetkých smeráckych vlád a tento rok prídete v máji navýšiť rozpočet o 3 a pol miliardy.
Ja plne uznávam, čo ste teraz povedali, že sa vám nepáči, že to je v skrátenom legislatívnom konaní. No lenže, čo sa nepáči nám, je, že ako vôbec plánujete rozpočet, keď v máji viete, že potrebujete o 3 a pol miliardy. viac. To ako vznikajú tieto prepočty? Keď vy ako minister hospodárstva sa to dozviete pár dní pred tým, ako na vláde vám vysvetľujú, že akým spôsobom tieto položky narátali, lebo na jednej strane ste povedali, že áno, vy súhlasíte s tým, že to treba navýšiť a upraviť, ale ako to viete, že to treba navýšiť a upraviť?
Samozrejme, že keď máte bezbrehé nápady typu 650 mil. na testovacie kampane, keď tu počúvame o tých MOM-kách, že do konca júna sú zazmluvnené a keď ich už de facto nikto nepotrebuje, tak tie peniaze sú ďalej vyplacané. No tak, samozrejme, že keď si povymýšľate takéto projekty, tak potom prídete k fáze, že rozumiete všetci tomu, že áno, treba to navýšiť. Ale my práve s týmto nesúhlasíme, že to treba navýšiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:25 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:27

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Sulík, ja vystúpim v rozprave aspoň na tých 10 minút, je to skrátené legislatívne, čiže vyjadrím sa k týmto veciam. Musím povedať, že dnes na výbore pre financie a rozpočet som sa, mierne povedané, rozčúlil nad tým, čo sa tuto deje. Toto je podľa mňa škandál. Igor Matovič si behá po Spojených štátoch, navyšuje rozpočet o 3 a pol miliardy a nepríde ani na výbor a nepríde ho ani predniesť do parlamentu. To už sme si z tohto urobili úplne holubník? To je úplne škandalózne.
Štátny tajomník nevedel odpovedať na otázky. Začal hovoriť o tom, že zmenila sa nám hospodárska prognóza, zmenila, ale keď sa pozriete do toho materiálu, tak príjmy, že sa nám znížili príjmy štátneho rozpočtu kvôli makru, tak rozpočet 2021 boli príjmy 15,806 mld. a 15,806 mld. je aj v tomto materiáli, čiže žiadne zníženie príjmov. Výdavky, keď si zoberieme, jak ste veľmi kritizovali tie smerácke hnusné vlády, ktoré akože míňali v dobrých časoch nad svoje pomery a neviem čo.
Viete, koľko boli najväčšie výdavky? Okolo 18 mld. eur. Viete, koľko je tu výdavkov? 27 miliárd, 27. To je o 50 % viac, ako míňali tí zlí smeráci, o ktorých ste hovorili. To sa tak ten štát nafúkol? Minulý rok sa nepomohlo ľuďom, dneska sa ide pomáhať štrnásťkrát toľko alebo čo sa tu ide robiť? Však toto je nehoráznosť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:27 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:29

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán minister Sulík, ja vnímam tú potrebu rokovať o zmene štátneho rozpočtu, je to, samozrejme, relevantná debata. Vy ste hovorili, že nesmie sa to spraviť zvečera do rána, s tým úplne súhlasím, a síce, keď sa rokuje o štátnom rozpočte, tak to ide iba v jednom čítaní v podstate, ale je tam dostatočná časová rezerva na to, aby sa tomu aj odborná verejnosť mohla vyjadrovať.
Ja chcem zdôrazniť to, čo ste tiež povedali, že sa to hlavne nesmie robiť bez prítomnosti ministra financií, preto ja budem mať procedurálny návrh, aby sme odložili rokovanie o tlači 532 do času, kedy tu nebude prítomný minister financií, lebo začať prvé čítanie a diskutovať tu o nejakých odborných konštruktívnych návrhoch, je úplne zbytočné, pokiaľ tu on nebude.
A ak sa náhodou prerokovanie tohto zákona schváli v skrátenom legislatívnom konaní, pán minister hospodárstva, chcem vás poprosiť, aby ste váhou svojej osobnosti a svojej autority sa zastali za to, aby sme aspoň druhé čítanie neprerokovali zajtra, v piatok, ale aby sme to odložili aspoň na budúci týždeň, nech nám vznikne dostatočná, aspoň čiastočná časová rezerva na to, aby sme sa mohli tomu viacej venovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:29 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:32

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak páni Taraba a Kamenický, rozhodli ste sa ma trýzniť pravdou, to vám príležitostne vrátim, nebojte sa, tá karta sa jedného dňa obráti. Vy ste tiež kadečo napáchali, ale v zásade to, čo ste hovorili, potvrdili ste moje slová, áno. Tak čo mám robiť? Nebudem tvrdiť, že 2 a 2 je 17 len preto, lebo opozícia hovorí, že vlastne je to 4. Áno, je to tak, ako hovoríte, takisto ako aj pán Beluský hovoril, toto nesmie byť v skrátenom konaní a nesmie to byť zvečera do rána.
Mali sme byť informovaní, nielen minister hospodárstva, všetci ministri sme mali byť informovaní. Ale myslím si, že obzvlášť ja, predsa len aj som predseda koaličnej strany a takisto aj to hospodárstvo má viac dočinenia s verejnými financiami ako napríklad, ja neviem, kultúra alebo obrana.
Čiže áno, môžem teda len potvrdiť, čo som povedal, SaS nezahlasuje za skrátené legislatívne konanie. A či zahlasujeme za samotnú zmenu rozpočtu, teraz povedať neviem preto, lebo ja som teda videl ten položkovitý rozpis a máme množstvo otázok a veľa výhrad, a to už vopred viem, viem to aj zo skúseností, že to za nejaké trojhodinové rokovanie sa zo sveta nesprace.
Čiže ešte raz hovorím, my sme pripravení, SaS je pripravená diskutovať, máme silný tím na toto a vieme si predstaviť úpravu rozpočtu, ale nie v takomto tempe a nie v takomto zložení, resp. rozsahu.
Ďakujem pekne. Mám ešte 12 sekúnd.
Pán Kamenický, to čo ste vraveli, vy už k samotnému rozpočtu, toto je debata o skrátenom konaní, čiže k samotnému rozpočtu ešte debata bude a tam potom budem reagovať. Napríklad aj na to, že štát má... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

13.5.2021 o 9:32 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:32

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, je mojou povinnosťou podľa mňa sa vyjadriť k tomu, že sa pán predseda SaS ohradil voči tomu, že zastupujem pri uvádzaní návrhu na skrátenie konania.
Pán predseda, to je absolútne normálne. Konanie o skrátení, teda rozhodovanie o skrátení je určite návrh, ktorý môže predniesť každý minister vlády. Tam ste si trochu zmýlili adresu. Pokiaľ ide o merito veci, ako som informovaný, zajtra alebo kedy sa bude, to je vaše rozhodnutie, rozhodovať o tejto novelizácii rozpočtu, bude ho predkladať minister financií.
Ja som, pán minister hospodárstva, rovnako obozretný a som kritik rozpočtového aktivizmu, aký veľmi rád vzniká, najmä keď sú krízové situácie. Všetci vnímame, že ľudia sú frustrovaní a radi by sme im niečo dali. Vznikajú skupiny poslancov, ktoré navrhujú prekvapivé výdavky z rozpočtu. Tak naozaj sa obraciam na teba, pán minister, využi svoje právo, aké máš, zasiahni do toho. Však to netreba rečniť pri pulte, pretože ty si pri koaličnom stole. Tak potom mi pripadá trochu teatrálne urobiť si, urobiť si takúto reč.
Pokiaľ ide o samotný postup, aj keď opakujem, so samotným meritom do veľkej miery súhlasím, ten stres a frustrácia občianstva tlačia mnohé strany k tomu, že navrhujú nečakané výdavky. Aj tá štruktúra je vysvetlená v materiáli, ako viete, zhruba 2,4 mld. sú na nákup rôznych materiálov, ktoré súvisia s pandémiou. Naozaj to, že pandémia po novom roku udrie nebývalou silou, že úmrtí bude rádovo viac, rádovo viac než bolo v roku 2020, to naozaj autori minuloročného rozpočtu nemohli tušiť. A ak im to chcete vyčítať, tak je na to priestor pri samotnom rozpočte, kde sa dá rozobrať, či naozaj boli užívané peniaze na obranu pred pandémiou, alebo prišlo k niečomu inému.
Ďalšia suma 984 mil. sa týka vytvorenia priestoru na čerpanie prostriedkov v súvislosti s plánom obnovy a odolnosti, ktorý minulý rok sme ešte nechyrovali. Zabezpečuje krytie zvýšených výdavkov na odvody do všeobecného rozpočtu Európskej únie a rozpočtujú sa aj prostriedky na dofinancovanie železničných spoločností, ktorých nízke príjmy, samozrejme, súvisia s tým, že sa veľkú časť roku zamedzovalo cestovanie alebo obmedzovalo cestovanie medzi okresmi, obmedzoval vôbec pohyb obyvateľstva.
Čiže znovu sú to vlastne priame dopady rozhodnutí o pandémii, ktoré boli, podľa mojej mienky, zväčša úplne nevyhnutné. Navyše teraz, keď pandémia ustupuje, všetci by sme radi boli generálmi v tejto vojne a povedali, vtedy sme nemuseli až tak privierať krajinu, možno by sme sa boli dožili dneška s podobnými počtami obetí a bolo by to stálo menej peňazí. Tieto diskusie iste nikdy neutíchnu, nemám ilúziu, že by sme sa vedeli na tom dohodnúť a ani to nie je nevyhnutné. Takú udalosť, akou bola pandémia, udalosť, ktorá sa deje po dlhých desiatkach rokov, resp. po storočí od španielskej chrípky, zrejme bude, dokážeme, dokážu hodnotiť až tí, ktorí si na tom nebudú robiť politické body, a to z povahy veci nemôžu byť súčasní politici.
V každom prípade aj pánom poslancom, aj pánovi ministrovi odporúčam podporu skráteného konania a pánovi ministrovi ešte tú možnosť, ktorú má, ktorú môže využiť, aby prebehlo, povedzme, konanie v riadnom termíne.
Ja tu plním úlohu, ktorú mi dala vláda, a som presvedčený, že je správne, aby k samotnému meritu veci naozaj bol prítomný minister financií pán Matovič, ktorý aj prítomný bude.
Skryt prepis

13.5.2021 o 9:32 hod.

Ján Budaj

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:38

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister Budaj, poviem otvorene, akýkoľvek zákon, keď sa tu preberá, mal by tu byť minister, ale keď nie je, sú výnimky, kedy sa to nemusí stať, ale prepáčte, pri rozpočte od začiatku do konca musí byť minister financií.
Ja si pamätám, keď sa prerokúvali rozpočty aj na finančnom výbore, už sa tu začala nová kultúra, už nechodí minister. Však na čo. Už nechodí ani do pléna, však toto je, to si nijaký minister financií nikdy nedovolil, preboha. Dokonca programové vyhlásenie vlády, však ja si pamätám, keď bolo akékoľvek iné, bol vždycky premiér aj na výbore pre financie a rozpočet.
Dnes už tam príde nejaký zástupca vždycky. To proste neni akceptovateľné. Pán Matovič si behá po prériách v Spojených štátoch a tu sa rieši 3 a pol miliardy, ktoré sa idú zobrať ľuďom, ktorí odovzdali svoje dane a odvody tomuto štátu. To nie je len tak. A ja beriem jedno, že vy ste v tom nevinne, dostali ste to za úlohu, hej, beriem to tak, ale ja by som radšej mlčal na vašom mieste.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:38 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:39

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister Budaj, vy ste povedali, že je normálne, keď sa ministri navzájom pri rôznych bodoch zastupujú, ja si dovolím povedať, že to nie je vôbec normálne a nie je to normálne ani dokonca pri takom bode, ako je hodina otázok. Podľa mňa ministri, ktorí odpovedajú na otázky, by tu mali byť prítomní, pretože sa zodpovedajú parlamentu, nie parlament vláde. A už vôbec to nie je normálne pri bode, kedy rokujeme o zmene štátneho rozpočtu. Tu jednoducho minister financií musí byť prítomný.
Vy ste povedali, že k obsahu tu už minister financií bude, ale pokiaľ viem, tak prvé čítanie bude ešte dnes. Pán Matovič sa ešte dnes nevráti, čiže tu budete zrejme sedieť aj tak vy. A ak teda je to pravda, čo hovoríte, že k obsahu tu bude minister, tak ja dúfam, že sa rokovanie o samotnom obsahu odloží do jeho prítomnosti a že naozaj dneska nebudeme rokovať bez jeho prítomnosti, pretože to bude podľa mňa úplne zbytočné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:39 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:40

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Páni z koalície, prosím vás, nešaškujte a nerobte, čo tu robíte! Štátny rozpočet je zákon roka. Vlani, keď sme vás upozorňovali na zdravotníctvo, že to máte poddimenzované, ste to nebrali vážne. Teraz pripravíte v skrátenom legislatívnom konaní zmenu zákona o 3 a pol miliardy. Uvedomujete si aj vo vláde, aj na ministerstve financií, ktorí to zostavujete, že akonáhle by tento zákon prešiel, zhoršia sa vám predaje dlhopisov a prakticky nabúravate verejné financie. Veď tu treba spraviť serióznu analýzu, to čo ste nám aj dneska predložili vo finančnom výbore, že Sociálna poisťovňa. Sociálnu poisťovňu už budete musieť dotovať, lebo Sociálna poisťovňa skončila vlani, čo som čakal, že bude ďaleko viac, s 330 mil. schodkom. To, čo bolo dneska aj prednesené nám na finančnom výbore, to sú, to sú, žiadne relevantné čísla ste nám nedali.
Ja vítam, že pán predseda strany, pán Sulík berie to vážne a proste chce diskutovať o rozpočte a predložiť nám relevantný rozpočet, na čo budú tieto peniaze finančné použité.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:40 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:41

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán minister, ako ľahko sme zabudli, asi nám už je veľmi dobre, čo celý svet postihlo. Pandémia COVID-19 doslova paralyzovala svet, Európu, ako aj našu krajinu. Vláda preto od prvého dňa sústreďovala mimoriadne úsilie na minimalizáciu zdravotných rizík a ochranu života ľudí. Zároveň prijímala opatrenia na ochranu pracovných miest, pomoc živnostníkom a postihnutým zamestnávateľom.
Správne si povedal, pán minister, po vojne je každý generál. Desaťročia sme tu mali vlády plné komunistov a ich nasledovníkov, desaťročia tu politici rozkrádali našu krajinu, metastázovala tu korupcia obludným spôsobom, a to pravdepodobne asi nikomu nevadilo a vďaka vláde Igora Matoviča a jeho viac ako desaťročnému boju, sme sa nadýchli k očiste Slovenska.
Žiaľ, prišla pandémia a neprajníci a nepriatelia situáciu zneužívali. Posledný rok bol hodnotovým sporom medzi slobodou a ochranou ľudských životov. Na základe mnohých covidových príbehov, ktoré mi naháňali strach a zimomriavky, v čase, keď zomreli mi blízki a priatelia, nebola som na strane slobody, ale stále stojím za vládou a jej úprimným bojom za zdravie a životy ľudí, do ktorého vložil obrovské úsilie.
Ďakujem ti za tvoj príhovor, ktorý vniesol taký pokoj, a dneska je 13. máj, takže myslím si, že ten príhovor bol adekvátny k dnešnému dňu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:41 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video