28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:21 hod.

JUDr.

Petra Hajšelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:13

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda Národnej rady Kollár, spýtali ste sa pani ministerky, že čo robila celý ten rok. No nedávno sme tu opäť schvaľovali programové vyhlásenie vlády a zmenilo sa tak, že tam z tých kapitol, ktoré už bolo niečo zrealizované, tak to, to sa vypúšťalo. No tak si môžete porovnať, koľko sa toho vypustilo z kapitoly pani ministerky spravodlivosti a koľko sa toho vypustilo z iných kapitol. Alebo sa môžte pozrieť do plánov legislatívnych úloh, to je taký dokument, ktorý schvaľuje vláda a vo vláde má zastúpenie aj vaša politická strana. A pani ministerka ide podľa plánu legislatívnych úloh a tak, ako to má naplánované, tak, tak plní tie úlohy, ktoré si, ktoré si predsavzala.
Nerozumel som celkom tomu porovnaniu, že vyčítajú politikom, keď sa snažia zasahovať do činnosti orgánov činných v trestnom konaní, a na druhej strane, že čo, čo nám orgány činné v trestnom konaní majú hovoriť do toho, ako schvaľujeme legislatívu. Teda buď som to zle pochopil, alebo sa mi to zdá absolútne neprimerané, lebo politici nemajú čo zasahovať do činnosti orgánov činných v trestnom konaní. Ale je úplne normálne, že keď poslanci schvaľujú nejaký zákon, tak sa budú zaujímať o to, aký majú na to názor ľudia, ktorí s tými zákonmi robia, a zvlášť v takej veci, ako je činnosť orgánov činných v trestnom konaní.
To, či to zmarí, alebo nezmarí, nejaké vyšetrovanie, no samozrejme, že nejako sú nastavené procesy, celé procesy v Česku, v Rakúsku a neviem kde a nejaké sú na Slovensku. A keď sa to zo dňa na deň zmení bez toho, aby sa urobili aj tie ostatné úpravy, tak, áno, môže to mať za následok, že niektoré vyšetrovania budú zmarené. Lebo napríklad kolúzna väzba, ktorá má nejaký účel, nebude môcť pokračovať.
A posledná otázka, platia pravidlá aj pre vás?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:13 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:15

Marek Hattas
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda parlamentu, naozaj ste veľmi dobre hovorili o tom, aké tu máme kompetencie, čo robí, čo robí snemovňa, čo robia, čo robí vláda. Treba však povedať, že v rámci tých kompetencií, ktoré tu máme, je, že je tu aj stále právo vyjadriť sa. Samozrejme, adekvátnym spôsobom. Preto aj ľudia, ktorí majú k tomu, k tejto téme blízko, sa vyjadrujú. Sú to základné princípy demokracie, ktoré tu máme, chvalabohu.
To znamená, že je úplne normálne, že keď sa rozprávame o samosprávnych veciach, tak sa k tomu vyjadruje ZMOS, Únia miest. A keď sa rozprávame o veciach, ktoré sa dotýkajú súdnictva, tak sa k tomu vyjadrujú právnici, vyšetrovatelia, prokurátori. Samozrejme, každý vhodným spôsobom. Pretože naozaj to fungovanie a prácu v parlamente hodnotia a komentujú naši, taktiež aj naši obyvatelia, pretože sa to dotýka primárne ich. Komentujú to komentátori, odborníci, každý má právo vyjadriť sa. Ja si myslím, že by sme to nemali nikomu zazlievať.
Treba povedať ale jedno podstatné, že hlasovanie proti názoru akéhokoľvek ministra znamená, že koalícia je zbytočná. Majme, prosím, toto na pamäti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:15 hod.

Marek Hattas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:17

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. A mňa vôbec mrzí, že musím vystúpiť v tejto veci, aj keď teda nie som právnik a som v tejto veci skôr laik. Ale veľmi dobre ste, pán predseda, povedali, ja sa dotknem troch vecí.
Strašne ma zamrzelo, keď povedala pani ministerka, že sa bojíme, že tam sa niekto z nás dostane. Že to robíme preto takisto ako vy, ako ja, ako vaša rodina, moja rodina, všetkých tých, ktorí tu sedia, nikdy nevedia, čo sa v živote stane – a takýto argument má hlboko a veľmi sklamal.
Ďalšiu vec, čo povedal pán predseda, alebo ho doplním. Zarazila ma druhá vec, že neviete, ani čo sa tu včera rozprávalo, ako ste povedali. Tak ja som si myslel, že ste si to veľmi dobre pozreli a vypočuli, lebo to je veľmi dôležité. Je to jedna z najdôležitejších vecí možno tohto parlamentného týždňa a myslel som si, že teda budete vedieť o tom, čo tu všetko odznelo.
Nechcem tu vyťahovať veci, ktoré naznačil aj pán predseda, ako ste boli, ako sme boli všetci na našom poslaneckom klube, kde sme veľmi korektne, ako vždy sa chováme, náš klub, ktorý je vždy najkompaktnejší, kde sme sa aj dohodli, že nebudeme toto spájať s vaším odvolaním, teda kolúznu väzbu s vaším odvolaním. My sme vždy všetky dohody dodržali, ale vy, bohužiaľ, ste to, nechcem povedať, že zneužili, ale absolútne podpásovo, dnes aj s niektorými kolegami, ktorí tu sedia, nás napádajú a neviem, ale myslím si, že z nášho klubu nikto nikdy nebol proti PVV, nikto nebol nikdy proti koaličnej zmluve a nikto ani nehlasoval proti v tých najdôležitejších veciach.
Takže je úplne jedno, či je to, či sa kolúzna väzba týka sedem, dvadsiatich alebo sto ľudí, lebo to je vždy len v jednom momente, aj keby to bolo o jednom jedinom človeku, lebo život a zdravie je to najdôležitejšie, čo máme. Ale myslím si a mám pocit, že pre niektorých v tejto miestnosti je dôležitejšie svoje ego. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:17 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:19

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vám ďakujeme za váš prejav.
V prvom rade by sme mohli možno, prosím, upozorniť pani ministerku na aroganciu voči plénu a zákonodarcom. Kde by som odporúčal, prosím, vynechať vety typu „Čo sme si tu včera narozprávali.“
Možno by sme mali ako parlament poniektorým ministrom vysvetliť, nech tu nechodia bez predošlej prípravy, keďže si stačilo pozrieť včerajší záznam.
Tak ako aj vy, pán predseda, aj ja som sklamaný z nastavení morálnej etiky pani ministerky a špeciálne po tom, čo som ju svojím hlasom podporil. Pretože pokiaľ porušovanie ľudských práv, šikanovanie, fyzické týranie je pre vás normálne, morálne normálne, normálne, pani ministerka, ja si myslím, že toto nie je morálne a eticky správne.
Pokiaľ tu potrebujeme nejakú kolúznu väzbu ako staroveký nástroj na mučenie, tak naozaj pochybujem o vašich morálnych hodnotách.
A teraz by som rád doplnil tú spomínanú vetu, „či sa bojíme“. Ja osobne som podal trestných, desať trestných oznámení. Pán predseda sa pýtal, čo ste robili rok. No ja neviem, čo ste vy robili rok, pretože všetkých desať trestných oznámení, ktoré som podal na korupciu proti otravinárom, boli zmarené.
Takže ja sa mám teraz obávať, že nejaký otravinár dá na mňa nejakú, vymyslí si nejakú, nejakú rozprávku a tu ma zavrú na nejakých päť rokov a budú ma tam šikanovať a týrať? Len preto, že som si dokázal otvoriť ústa? Toto nie je správne, pani ministerka.
Ďakujem, pán predseda, za váš prejav.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:19 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Petra Hajšelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, dobre ste uviedol, že my sme s týmto, s touto požiadavkou a s týmto návrhom, alebo respektíve s prosbou prišli už minulý rok.
Minimálne od roku 2018 nás na túto problematiku a potrebu zmeny upozorňujú európske orgány, a dnes tu vystúpi pani ministerka a povie, že oni to nestihli pripraviť. Nestihli. Ale napríklad stihli prísť s tým, aby sa v rámci pozmeňovacieho návrhu, keď sme riešili tu ústavný zákon, aby bol poverený člen vlády, mohol kontrolovať prokuratúru, to stihli pripraviť.
Keby sme to my nevetovali, tak by to možno aj prešlo. Ale ja som za to, že orgány činné v trestnom konaní majú byť nezávislé orgány, avšak my zákonom môžme upraviť lehoty, v rámci ktorých by tak mali konať.
A čo tu rozprávame, že Hajšelová prišla tu s kolúznou väzbou, kde navrhuje päť mesiacov. Pani ministerka, a, a... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Na pána predsedu Národnej rady, pani poslankyňa.

Hajšelová, Petra, poslankyňa NR SR
... teda, áno, áno. A ministerstvo spravodlivosti dalo do MPK čo? Koľko tam navrhuje? 10 mesiacov, 20 mesiacov, tiež je to 5 mesiacov. Čo tu verejnosť zavádzate aj pred médiami, že Hajšelová tu ide prepustiť všetkých, ktorí sú teraz väzobne stíhaní.
Absolútne odmietam túto teóriu. A ja sa tu nebavím o piatich ľuďoch. Ja sa tu bavím o 1 800 ľuďoch, ktorí sú väzobne stíhaní. Neupravujeme tu len kolúznu väzbu, ale aj ostatné druhy väzby.
Ako myslíte si, že keď je začaté trestné stíhanie za zločin, tak dva roky je krátky čas, keď je človek väzobne stíhaný, aby predstúpil pred spravodlivý súd a dostal buď spravodlivý trest, alebo oslobodenie? (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:21 hod.

JUDr.

Petra Hajšelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:23

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán predseda, zareagujem iba na jednu vec z vášho emotívneho prejavu, ktoré sa, tá sa očividne týkala toho, čo som tu predniesol ja.
Vy ste teda vyslovili názor, že nejaký prokurátor sa nemá čo vyjadrovať, no je to bývalý prokurátor, v súčasnosti okresný sudca, a, samozrejme, je aj občanom Slovenskej republiky a ako taký, pochopiteľne, právo vyjadrovať sa má.
A k tomu, čo ste teda v ďalšej vašej úvahe, že teda je tu na to, aby plnil to, čo tu prijmú poslanci Národnej rady, tak to je názor úplne scestný, preboha živého! Veď súdna moc je nezávislá. A kde by sme sa tak dostali, keby sudca bol viazaný nejakými rozhodnutiami či už celej, alebo časti Národnej rady? [Reakcia predsedu NR SR: „Pán Benčík, vy ste mimo potom. Vy nechápete, kde sedíte. (Reakcia predsedajúceho: „Pán predseda, poprosím vás...“) Reakcia predsedu NR SR: „Si to naštudujte, ste poslancom Národnej rady, prijímate zákony!“]
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:23 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda parlamentu Boris, po prvé chcem oceniť, že si sa postavil v tej časti, že si bránil autonómnosť a nezávislosť parlamentu ako najvyššieho zákonodarného orgánu a ohradil si sa proti tomu, že je nám tu dávané do polohy, že my vlastne čo môžeme a čo nemôžeme robiť. My ako poslanci Národnej rady môžme prijať akýkoľvek zákon, ktorý uznáme za vhodný. Takže to je prvý odkaz.
Druhá vec, bol by som veľmi rád, keby títo ľudomili, ktorí tu rozprávajú, že bude pustená Jankovská, si otvorili noviny, lebo ak som to správne v minulosti, v krátkej, pochopil, tak Jankovskú sudca raz pustil a tak ste ju doriadili, že psychiater jej nedovolil ísť domov. Takže sa nemusíte báť. Zrejme je v takom stave vďaka vašim justičným princípom a zásadám, že tá osoba ani nie je schopná ísť domov, ak vám teda ide o ňu.
Po tretie, keď niečo Európska únia povie, tak sa tu väčšina z vás ide vždy roztopiť, ale keď Európska únia povie, že na Slovenku kolúzna väzba je používaná na hrane mučiaceho nástroja, tak zrazu tu absolútne nie je žiaden tlak časový, na všetko je čas. Na všetko je čas. Nič, nič netreba riešiť.
A to, že nie sú zdroje, to absolútne žiadnych väzňov nemá čo zaujímať. Nastavte si to tak, aby tie zdroje boli a aby tie podmienky tam boli také ako v krajine tretieho tisícročia.
Asi toľko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:24 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán predseda Národnej rady vystúpil ako predseda najvyššieho zákonodarného orgánu tohto štátu. Najvyššieho zákonodarného orgánu, ktorý je zložený z poslancov, ktorí v zmysle Ústavy Slovenskej republiky majú legislatívnu iniciatívu. Legislatívny proces preto nie je podľa môjho názoru možné dávať len na exekutívu, vládu beriem ako vysunutý orgán, ako podriadený orgán alebo kvázi externý výbor Národnej rady. Čiže dávať do pozície poslancov, že, no, nebude ten proces legislatívny zabezpečený tak, ako by sme si to vedeli predstaviť napríklad zo strany vlády, tak pokladám za bohapustý populizmus. Toto si tu nemôžeme dovoliť.
Ako myslím si, že všetci, ktorí sedia v tejto miestnosti, si ctia Ústavu Slovenskej republiky ako najvyšší, najvyššiu právnu normu tohto štátu a tá jasne hovorí, že poslanci majú zákonodarnú iniciatívu. A pani poslankyňa Hajšelová využila svoju zákonodarnú iniciatívu a teraz o tom diskutujeme. Máme prvé, druhé, tretie čítanie, ak je tam niečo napríklad z legislatívneho hľadiska nedostatočné, máme tú možnosť, aby sme to doplnili, aby sme to opravili.
A hovoriť o tom napríklad, že ideme prepúšťať touto právnou normou nejakých obvinených z väzby?! Vážení, ten, kto to hovorí, tak nemá naštudovaný tento zákon. Si otvorte aj tie posledné strany, na ktorých sú napríklad prechodné ustanovenia, kde sa jasne hovorí, akým spôsobom sa to bude riešiť. Čo to tuná rozprávate?!
Máme tu stanoviská, odborné stanoviská odborných stavovských organizácií, ktoré jasne hovoria, otvorte túto tému, začnite riešiť kolúzne väzobné stíhanie, pretože je nadmerne využívané. Za týmto účelom je otvoriť, je potrebné otvoriť dôvody kolúznej väzby, pretože sú takýmto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:25 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:28

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán predsedajúci. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, plne sa stotožňujem s názorom, čo tu povedal pán predseda Národnej rady, pán Kollár. Trafil klinec po hlave. Povedal otvorene, aká je situácia práve v našej justícii.
Pani ministerka zrejme si neuvedomuje, že existuje tzv. prezumpcia neviny, že tí ľudia, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe, ešte momentálne nie sú odsúdení. (Zaznenie gongu.) My sa na nich musíme pozerať ako na neodsúdeného človeka.
Vážené kolegyne, kolegovia, ako pani Hajšelová tu naznačila, máme 1 800 ľudí vo vyšetrovacej väzbe a, myslím, v kolúznej väzbe, pani ministerka naznačila, máme 7 ľudí. Aké to máme zákony? Však v rámci Slovenskej republiky môžu byť v kolúznej väzbe ľudia až päť rokov, kým v susedných štátoch, ako to pán Kollár naznačil, jedna až tri mesiace. Však to je strašné.
Prečo my nevieme vyšetrovať na slobode, ako sme vyšetrovali pred rokmi napríklad tých dvoch ministrov za Slovenskú národnú stranu? A záver bol taký, alebo je taký, že dostali po jedenásť, dvanásť rokov. Ale my netýrame tých ľudí, netýrajme tých ľudí priamo vo vyšetrovacej väzbe práve s tou tzv. kolárnou, á, kolúznou väzbou.
Ja si dovolím otvorene povedať, pán Kollár to už naznačil, že skutočne v rámci Slovenskej republiky majú väčšie práva, v našej republike, zvieratá, ako osoby. Ja som bývalý náčelník oddelenia vyšetrovania, dlhé roky som to vykonával, dámy a páni, a tento stav sme pred rokmi, ešte v čase socializmu, toto sme nemali. Neboli porušované tak ľudské práva, ako sa porušujú práve teraz.
A, pani ministerka, pri všetkej úcte, pán Kollár to naznačil, samozrejme, niektorým našim kolegom sa to nepáči, vy ste bola dlhé roky štátnou tajomníčkou. Prečo to neriešite a prečo to neriešite... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, nemôžte na pani ministerku.

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Samozrejme, súhlasím.
Takže treba to riešiť, pani ministerka, okamžite tento problém. Pretože tí ľudia sú vo väzbe a tí ľudia v rámci kolúznej väzby trpia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:28 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:30

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Tak na začiatok by som sa chcel ospravedlniť pani ministerke ako žene za tú osobnú urážku, ktorú si musela tunák vypočuť od nášho kolegu. Netvrdím, že s ním nesúhlasím, čo sa týka podstaty tej faktickej, takže za ňu vám ďakujem, pán kolega, a za to sa vám ospravedlňujem. Ja by som vás chcel všetkých poprosiť, aby sme držali úroveň tohto parlamentu.
Ďalej by som sa chcel vyjadriť k pánovi Osuskom (Osuskému, pozn. red.). Čo tu motáte o vykoľajených vlakoch? Vy SaS-ka ste vykoľajili celú vládu a položili ste vlastného premiéra. (Potlesk.) A skoro sa vrátil Fico, tak mi tu nehovorte o nejakých železniciach, prosím vás pekne.
Ďalej by som chcel pána Benčíka upozorniť, že po roku, ja by som vás chcel naozaj upozorniť, ste poslancom Národnej rady a prijímate tu zákony, podľa ktorých sa riadi celý štát, aj tí sudcovia, aj tí prokurátori. Bolo by dobré, keby ste to zistili, pán Benčík, že ste poslancom Národnej rady. (Potlesk.)
A ďalej by som chcel povedať, máme tunák, my sme to tiež prekonzultovali, my sme si to tiež nevycucali z prstu. Tunák máme komoru advokátov, ktorí sa k tomu vyjadrujú, renomovaní právnici z Českej republiky, dekan Právnickej fakulty, sudcovia, so všetkými týmito sme to preberali. Tak to tunák, teraz nedávajte tunák v pléne také, nepodsúvajte také rôzne myšlienky typu, že len tak sme si s tým prišli, neprekonzultovali sme to s nikým. Nie. Však o tom všetci hovoria, všetci o tom píšu. Takže to vôbec nie je pravdou.
A ostatným diskutujúcim a s faktickými poznámkami veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:30 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video