28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:40 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:29

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja sa budem opakovať dnes. Ja sa vám naozaj divím, ako to všetko zvládate. Lebo úplne fakticky, objektívne, s chladnou hlavou po všetkých tých urážkach, ktoré tu predviedol Igor Matovič na vašu adresu, mu takto sa zase snažiť argumentovať, aj keď viete, že tie vaše názory, argumenty nepadnú na úrodnú pôdu, lebo uňho to funguje trochu inými procesmi a inými algoritmami sú spracované informácie, ktoré mu dávate. Pretože akýmkoľvek spôsobom by ste ho chceli poupraviť, hoci vo vedomom a nechutnom klamstve, ktoré šíri, on to nikdy nepochopí v dobrom. Vždy to vezme ako frontálny útok na jeho veľkolepé ego a bude reagovať ešte horším, zákernejším a podlejším vyjadrením ako tými, ktorými vás tu častoval predtým, keď vystupoval.
Ja som to tu videl, celý čas som tu sedel, 50 minút o vás hovoril ako o bohapustom klamárovi. To slovné spojenie bohapustý klamár zopakoval na vašu adresu hádam 10- či 15-krát. Jednoducho, vyjadroval sa ako, ako úplný hulvát v tomto prípade. A vy aj napriek tomu všetkému, čo dnes predviedol, ste prišli a zase sa snažili bez emócií, s chladnou hlavou mu fakticky zdôvodniť, prečo je absolútne nekompetentný a na pozícii ministra financií nemá vôbec čo robiť. Ale ja sa znovu zopakujem. Na úrodnú pôdu určite toto vaše vystúpenie nepadne.
Ale z môjho pohľadu, to je taký osobný pocit nie voči strane SaS, to je, samozrejme, niečo iné, oceňujem túto vašu snahu a beriem to ako vašu, ako naozaj prejavenie silnej vôle a obrovskej, obrovského odhodlania bojovať s takýmto veterným mlynom, o ktorom viete, že ho skrátka nezastavíte, lebo ten, keď si niečo v hlave uzmyslí, tak ide a ide a je mu jedno, aké prekážky po ceste má, kľudne zruinuje celé Slovensko, hlavne, že si naplní to, čo si ráno zmyslel.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:29 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:31

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Viskupič, chcem sa ti veľmi pekne poďakovať a naozaj vyjadriť úprimný obdiv k tomu, ako tieto útoky zvládaš. To sa musím so svojimi predrečníkami naozaj len a len zhodnúť. Zažila som, čo to znamená osobný útok, keď má človek len teda iný názor a snaží sa to vyargumentovať, preto naozaj s tebou v tomto cítim. Naozaj obdivujem, ako vzdoruješ tým hejtom a osobným útokom argumentami a zdravým rozumom. Chcela by som ti teda pomôcť a doplniť len veci, čo sa týkajú zdravotníctva z toho rozpočtu ako príklad toho, prečo SaS sa teda úplne normálne pýta na niektoré veci. Príklad, ktorý uviedol minister financií, bol, že nechceme teda preplácať očkovanie napríklad, ale v rozpočte je uvedených 16 mil. vakcín Sputnik a vieme, že vláda napríklad schválila len 200-tisíc, lebo tých 16 mil. bolo na 2 mil. vakcín. Myslím si, že to bolo veľmi namieste otázka, nakoniec sa to dokázalo na poslednej vláde.
Takisto sme sa pýtali, či časť nákladov na očkovanie nemajú prevziať aj zdravotné poisťovne. Myslím si, že je to veľmi rozumná otázka, nakoniec veď Všeobecná zdravotná poisťovňa dostala dotáciu 200 mil., tak je to jej úloha, tak je namieste sa pýtať, či nevedia prevziať časť nákladov za občanov.
Čo sa týka platieb, ktoré spomínal pán minister, že nechceme dávať ľuďom v nemocniciach platby. No, tak povedzme si pravdu. Nemocnice dostávajú pravidelný paušál, lebo sú ako subjekty hospodárskej mobilizácie dlhé mesiace a roky dopredu presne na túto, na túto, na takúto udalosť, pre prípad takejto udalosti, a navyše dostávajú mimoriadne platby ako subjekty hospodárskej mobilizácie na všetko súvisiace s COVID-om, plus dostávajú plné platby od poisťovne napriek tomu, že všetka plánovaná zdravotná starostlivosť bola odkladaná. Čiže je namieste otázka pýtať sa, koľko z toho vedia nemocnice pomôcť.
Ďakujem ti za to, že sa pýtaš.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:31 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pred rokom, keď vznikala táto koalícia, tak ste hovorili, že budete mať viacej peňazí, lebo SMER kradol a vy kradnúť nebudete, čiže budete mať viacej peňazí pre ľudí. No, bohužiaľ, zadlžujeme sa vo veľkom. A je máj, zvyšuje sa dlh. Ja si myslím, že podobné, s podobnými nápadmi prídete aj na jeseň a na zimu a to bude strašne, katastrofa pre Slovensko, lebo z tejto dlžoby sa nikdy nedostaneme. Moje, moje politické presvedčenie je skôr také ľavicovo-konzervatívne, ale absolútne sa mi páči prejav pána Viskupiča, hoci je pravicový a v mnohých veciach nesúhlasím, ale SaS-ka mi príde ako absolútne racionálny politický objekt, ktorý sa drží svojich pravidiel a svojich zásad. To je, naozaj by som vám chcel poďakovať za ten váš prejav.
Určite sa dá šetriť. Určite sa dá šetriť a nemusíme sa toľko zadlžovať. Ja neviem, napríklad na armádu tie 2 percentá, čo sú plánované, tam sa dá tiež napríklad ušetriť. Tie nákupy zbraňových systémov, podľa mňa to je v tejto dnešnej dobe absolútne zbytočné. Určite súhlasím s navýšením tých financií na tie monoklonálne protilátky bamlanivimab alebo tie protilátky od regeneronu, to sú záležitosti pár desiatok miliónov. Ale ten naozaj racionálny postoj SaS-ky sa mi páči.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:33 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Viskupič, rovnako tak ako vo svojej písomnej rozprave, tak ako vo svojom ústnom príspevku ste veľmi racionálne a veľmi vysoko argumentačne predstihol nášho pána ministra financií, ktorý žiadnym ani pánom, ani ministrom a už vôbec nie financií nie je. Naozaj logické zhodnotenie tvojich argumentov, Marián, ohľadne znižovania nákladov štátu, ktoré tuná by mali byť, tak ako si spomínal vo svojej ústnej rozprave, ohľadne verejnej a štátnej správy, kde sa dajú naozaj ušetriť desiatky až stovky miliónov eur nie navyšovaním počtu úradníkov, ale, naopak, znižovaním počtu úradníkov. Tam vieme šetriť. Kdežto, naopak, toto bohapusté navyšovanie štátneho rozpočtu, štátneho dlhu, zadlžovanie Slovenskej republiky do astronomických výšok je úplne choré, zlé a zvrátené.
Táto vláda, ktorej súčasťou je aj SaS, naozaj Slovensko zadlžuje, aj keď tento jeden koaličný partner proti týmto chorým manévrom najsilnejšieho politického zoskupenia v tejto vládnej koalícii statočne bojuje, ale nestačí to, je to málo. Strana SaS argumentuje, najmä však kolega Viskupič, ktorý je naozaj odborníkom na financie, rozpočet a menu, čo sa o tomto pánovi, ktorý tuná sedí ako predkladateľ tohto chorého a zdeseného návrhu, nedá povedať.
Čiže, pán kolega Viskupič, naozaj sa cení vaša snaha presvedčiť tohto dotyčného človeka o tom, že zadlžovanie je zlá cesta, naopak, musíme ísť konsolidáciou verejných zdrojov a verejných financií, ale kde niet jednoducho nejakej rady, tomu niet ani pomoci. Dúfajme, že tohto človeka ešte niečo alebo niekto osvieti a snáď ustúpi z nejakých svojich požiadaviek, aj keď ja som veľký skeptik a v tomto si myslím, že naozaj neustúpi, pretože iba to, čo povie veľký Igor, iba to je správne, všetci ostatní ste buď blázni, hulváti, alebo naozaj pravdu nemáte.
Pán kolega Viskupič, veľmi pekne ďakujem. (Potlesk. Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:35 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, ďakujem pekne za váš prejav. Ja som si ho... (zaznievanie gongu), som si ho pozorne vypočul, ale čo ma mrzí, je to, že naozaj si treba uvedomiť, že sme v najhoršej finančnej kríze od druhej svetovej vojny. Celý svet naozaj sa zadlžuje a ja neviem, že či vy ste bol niekde v inej galaxii aj s kolegami z vašej strany a niekde ste našli nejaký poklad, lebo donedávna ste tu tvrdili o tom, že ako treba dofinancovať gastro, všetky sektory, ako treba dať ľuďom peniaze, a zrazu príde na lámanie chleba a zrazu sa tvárite, že vlastne však na to peniaze nie sú, v žiadnom prípade to vy nepodporíte. Vy tým ľuďom pľujete do tváre! Tým bežným ľuďom. A nehnevajte sa za toto moje vyjadrenie, ale naozaj my sme tlieskali ľuďom v prvej línii a toto si ale od vás nezaslúžia.
Ja neviem, pán kolega, ako vy chcete naštartovať ekonomiku tým, že teda nedofinancujeme tieto sektory? Necháme živnostníkov, podnikateľov, nech padnú? Toto nie je správny spôsob od vás. Nie je to férové a takto sa nechová strana v koalícii, ale v opozícii.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:37 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:38

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za potlesk. Pán podpredseda, ďakujem za slovo.
Pán poslanec Viskupič, vy ste vo svojom príhovore hovorili, že pri rovnakej sadzbe dane vieme vyberať aj vyššie dane, to je, samozrejme, pravda. Vy ste to teda okomentovali tým, že tie kolotoče tých daňových podvodov sa teraz za posledné mesiace trošku znížili a že jednoducho cez tie vratky DPH sa menej rozkráda. Avšak ja vás chcem ako koaličného poslanca a zároveň predsedu výboru pre financie a rozpočet, ja sa vás chcem spýtať, že či vláda alebo vy ako koaličná strana plánujete aj nejaké aktívnejšie nástroje využiť v tejto veci, pretože máte v programovom vyhlásení vlády napísané, že zanalyzujete možnosť zavedenia river charge, avšak neviem o tom, že by sa za posledný rok v tejto oblasti niečo spravilo, že by sme aspoň rozšírili niektoré komodity alebo suroviny, na ktoré by sme túto metódu presunu daňovej povinnosti urobili, alebo či sa neuvažuje o nejakých iných nástrojoch alebo akým spôsobom zlepšiť tie súčasné, aby sme naozaj ten, zlepšili tie, tú príjmovú časť rozpočtu tým, že zlepšíme výber daní bez toho, aby sme zvyšovali sadzbu. Teda ľudia to nejakým spôsobom nepocítia na svojich peňaženkách a, práve naopak, tí, ktorí doteraz tie dane využívali na ekonomické sa obohacovanie, tak jednoducho im v tom štát aktívnym spôsobom môže zabrániť.
Ďakujem za odpoveď.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:38 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:40

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Marián, super si to zhrnul, veľmi si vážim tvoj rozvážny a pokojný prístup nielen tu v tomto pléne, ale aj na rokovaniach na ministerstve financií či na koaličnej rade, kde boli sme, jasne sme definovali výdavky, ktoré sú nevyhnutné, treba ich naozaj aj schváliť a vo veľkej, vo veľkom objeme, 2,9 mld. sme napočítali, čo by sme vedeli naozaj akceptovať pri tomto návrhu rozpočtu. Sú to práve tie výdavky súvisiace s COVID opatreniami, financovaním výdavkov doteraz schválených vládou.
Ale som rada, že argumentuješ vecne. SaS je hlavou rozumu v tejto vláde a prístup k rozpočtovaniu SaS je veľmi obozretný a konzistentný a, môžem povedať, aj konzervatívny. A práve toto je, toto je postoj, ktorý by mohli oceniť tie finančné trhy, o ktorých sa tu hovorí, že treba teraz v jednom balíku urobiť si aj tú bublinu nejakej rezervy. Ale, práve naopak, v celom svete zúri COVID a práve finančné trhy ocenia obozretný a konzervatívny prístup k rozpočtovaniu. A my sme navrhovali, aby sa rozpočet schvaľoval na dva kroky. Teraz tie výdavky, ktoré boli COVID, tie výdavky nájomného a všetkých tých opatrení, ktoré bolo nevyhnutné financovať v rámci pomoci ľuďom, a následne, ak by prišla tretia vlna alebo sa ukázali nevyhnutné ďalšie, tak by sa urobila druhá rozpočtová zmena. Som presvedčená, že toto by bol rozumný a správny postup, na ktorom by sa vedela zhodnúť nielen koalícia, ale myslím, že by to pochopilo aj celé plénum Národnej rady.
Takže veľmi pekne ti ďakujem za tvoje pokojné a rozumné a veľmi múdre vystúpenie. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:40 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:42

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Marián, ja tomu rozumiem, si predseda finančného výboru, že musíš strážiť tie financie a, ale jednej veci nerozumiem. Keď prebehlo toľko stretnutí a váš predseda tie dvere vykopol ako prvý tunák v tomto pléne, že začal, keď minister financií bol na služobnej ceste, a potom prebehlo toľko rokovaní a neokomentovali ste nič a stále sa len tvárite, nahrávate tu naozaj len opozícii.
Ja tomu naozaj nerozumiem, veď tie financie keď navýšime, ale zostanú a neminú sa, tak sa potom dajú použiť aj inak a ty by si ich mal strážiť, aby sa použili tým správnym smerom. Ale keď takto budeme nahrávať tam tým, ktorí polka tu neni, a tam fašistom, ktorí nerozumiem prečo si chcú takto robiť predvolebnú kampaň, ale to je jedno.
Mňa hnevá to, že sa správate ako koaličný partner trošku nefér a treba sa dohodnúť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:42 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:43

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja začnem od konca.
Kolega Rišo Nemec, no, súhlas, toto všetko, čo tu dneska rozprávame, sme mali rozprávať tak dva-tri týždne dozadu v nejakej dobre odhlučnenej miestnosti a hľadať riešenia. No, pravda je taká, že o návrhoch sme sa dozvedeli na koaličnej rade deň pred schvaľovaním vo vláde.
Poviem ale inú vec, že áno, je ťažká doba, COVID, toto všetko, samozrejme, všetci vnímame, ale sú aj iné lastovičky, také Dánsko, to je krajina veľmi porovnateľná s nami, má v tomto roku trojpercentný rozpočtový deficit. Čiže nie všade to funguje tak, že obrovské deficity.
A k pánovi kolegovi Krajčírovi. V našom návrhu, tak ako sme to od začiatku deklarovali, všetky opatrenia súvisiace s COVID-om a všetky tieto pomoci sú dofinancované a boli by dofinancované, tá pomoc a špeciálne tým ťažko skúšaným odvetviam, samozrejme, je veľmi, veľmi potrebná. Zároveň ale my máme dobré správy a ekonomika je aj o očakávaniach a trochu by sme aj my ako vláda, to nemôžme čakať od opozície, ale ako vláda my sme aj trošku povinní vytvárať pozitívne očakávania. To pomáha vo finále aj ekonomike, to pomáha spotrebe, to pomáha aj kvalitnejšiemu životu a vo finále to pomáha, aby tá situácia bola lepšia. A toto ma mrzí na tom, na tom vlastne pripravovanom návrhu, že je z takej tej doby, kedy bolo že najťažšie, že tie aktuálne čísla, ktoré teda idú a budú stále lepšie, nechceme reflektovať, nechceme za ten svet počkať ešte na tú prognózu a aby tie čísla vyzerali inak.
Asi všetko, veľmi pekne ďakujem za všetky pripomienky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:43 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:43

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ono sa asi v niektorých veciach budem opakovať, ale keď by som aj mohol tak trošku zhrnúť tú rozpravu v prvom čítaní, tak ono zo strany opozície je to v podstate normálne. Zo strany opozície alebo z tej časti opozície, ktorá 12 rokov vládla a vo veľkom rozkrádala Slovensko a vydala Slovensko doslova do rúk mafie, či už orgány činné v trestnom konaní, alebo, alebo iné inštitúcie, tak ja to vidím skôr tak, že v podstate závidia, že nie sú na našom mieste, že by vo veľkom mohli tie miliardy euro rozkrádať pod rúškom akože boja proti COVID-u.
Čiže toto vidím ako takú motiváciu tých nejakých jedovitých rečí a to vidím aj motiváciu zo strany niektorých fašistov v tejto sále. Že veľmi radi by boli pri tom, ono v podstate aj v Banskobystrickom kraji boli pri tom, len to boli teda omnoho menšie čísla, iks núl bolo dole. A ukázali to, keď aj boli schopní za euro predať stroje, ktoré patrili správe ciest a ktoré mali teda státisícovú hodnotu, tak urobili biznis. A teraz keď si predstavia, že by tam pridali k tomu šesť núl, tak to by sa nám len panenky otáčali, jak by rozpočet teraz cuckali. A to je motivácia, prečo takéto jedovité reči, lebo jednoducho hovorí sa, že podľa seba súdim teba, tak si rovno myslia, že teda my sme rovnakí zlodeji, ako by boli oni alebo ako sú tí, ktorí vládli. Čiže tam je táto motivácia.
Pri strane SaS naozaj ma mimoriadne mrzí tento populistický prístup. A teraz som tu rozmýšľal, že či potom by nebolo správne, aby aj my sme sa teda takto zachovali úplne rovnako, že povedať si, že tak keď teda SaS je hlasom rozumu, hovorí, v našej koalícii, tak počúvajme rozum. Nezahlasujme za ten rozpočet. Čo poviete, koaliční poslanci z ostatných strán? No nechajme to tak. A nechajme vlastne ten hlas rozumu, stranu SaS, nech sa teda postaví pred ľudí a nech vysvetlia tým reštauráciám, prevádzkam, cestovnému, cestovného ruchu, všetkým tým desiatkam tisíc podnikateľom, ktorým sa prepláca nájom. Nech vysvetlia tým podnikateľom, ktorým sa poskytujú úvery a garancie na úvery, tým dôchodcom, chorým, nezamestnaným, ktorým teda nechcú dať peniaze do Sociálnej poisťovne, tým organizáciám verejnej správy rozpočtovým, ktoré majú výpadky príjmov, či to je správa letiskových služieb, či jak sa to nazýva, letiská, ktoré jednoducho nemajú zákazníkov a my im musíme jednoducho prispieť, lebo COVID, nech vysvetlia tým policajtom, ktorí majú nárok na odchodné, nech vysvetlia tým zdravotným sestrám, lekárom, mamičkám, oteckom na pandemickej rodičovskej, chorým ľuďom na péenke a óčeerke, tým ľuďom, ktorí sa chcú očkovať, ešte teda síce ich nie je veľa, ale tým, ktorí sa očkovať chcú, ktorým nechcú preplatiť vakcíny, nech vysvetlia tým ľuďom, ktorí ten COVID dostali a spoliehajú sa, že dostanú tie protilátky, regeneron, ktorý im nechcú kúpiť, nech tým, ktorí prepadli cez poslednú sociálnu sieť záchrannú a kde dostávajú SOS dotácie, ktoré navrhujú, aby sme neplatili.
Nech vysvetlia Európskej komisii, že my vlastne tie peniaze z plánu obnovy nechceme, lebo hovoria, že ani teda tú, prostriedky, ktoré potrebujeme na čerpanie plánu obnovy takisto nemáme dať do rozpočtu. Nechajme to na ten hlas rozumu.
Čiže áno, paradoxne, ako minister financií ja navrhujem poslancom troch koaličných strán, riaďme sa hlasom rozumu. Nezahlasujme za ten rozpočet. Nechajme to tak. Nechajme na nich, nech sa teraz vyfarbia, nech sa postavia ako hrdinovia pred ľudí a povedia, že si za tým stoja. Že zajtrajším dňom COVID na Slovensku neexistuje, lebo hlas rozumu to schválil, lebo takto oni rozhodli, lebo oni sú hlas rozumu.
Toto je hlas hlúposti! Hlas asociálnosti a mimoriadne podlej populistickej politiky a veľmi ma to mrzí, páni a dámy! Čiže chcete mať toho čierneho Petra? Ja som za. Zoberte si ho do vlastných rúk a postavte sa pred ľudí a čestne im povedzte, že si nezaslúžia tú pomoc. Tie zdravotné sestry a lekári, ktorí sa tu rok starajú o, tých 15 mesiacov o tých pacientov na COVID oddeleniach, že si to nezaslúžia, tie peniaze a tú pomoc, ten príplatok alebo tie nemocnice za tie COVID oddelenia. Buďte hrdinovia, majte tú odvahu a postavte sa pred tých ľudí!
A ja mám fakt, som nadobudol pocit počas tejto rozpravy, že by sme nemali tu robiť užitočných idiotov. Viac jako rok sme robili užitočných idiotov strane SaS. My ostatné tri politické strany v koalícii. Oni boli vždy za pekných. Na vláde hlasovali za opatrenia, potom prišli pred kamery hovoriť, že jak to je zlé. Jako by sme to mali robiť inak. Keď bolo treba potiahnuť, keď bolo treba sa postaviť za nepopulárne opatrenie, že zatvárame reštaurácie, oni prišli, nie, reštaurácie treba otvoriť. Kto to kedy videl? Ukážte mi niektorú krajinu v Európe alebo na svete, kde koaličný líder, predseda koaličnej strany, ktorá potrebuje, aby držala spolu, ide na protivládnu demonštráciu podporiť tých protestujúcich. Kto to kedy videl?
Tri strany... (potlesk, zaznievanie gongu) tri strany a všetci poslanci a politici týchto troch strán, ktoré sme držali spolu a nepodrážali sme si nohy, sme boli za užitočných idiotov hlasu rozumu v tejto koalícii. Tak si hovoria. 15 mesiacov sme si nechali srať na hlavu, s prepáčením. Robili z nás hlupákov, ktorí ľuďom chcú brať slobodu. Ktorí sa vyžívajú v tom, že ľuďom ubližujú. Ktorí sa vyžívajú v tom, že zatvárajú reštaurácie, že zatvárajú kiná alebo obchody. Ktorí to robia len tak z roztopaše. Ktorí sa vyžívajú v tom, že sa ľuďom špárame v nose a hľadáme im tam ten COVID. Toto z nás 15 mesiacov robili a teraz chcú spraviť z nás tých nezodpovedných lajdákov, ktorým nezáleží na našich deťoch a vnúčatách. Som za to, aby sme nepodporili tento rozpočet! (Potlesk.) Nepodporme ho! Nechajme im, nech si to vylížu až do dna. Nech ukážu, akým sú hlasom rozumu. Nech sa postavia pred ľudí, keď hovoria, že na toto všetko sú peniaze v rozpočte. Toto bola ich argumentácia v priebehu posledných dvoch týždňov. Veď tam je miliardová rezerva na to.
Prečo by sme mali byť takí hlúpi? Prečo by sme znova mali si dať ten chomút bláznov na krk, aby oni boli tí najkrajší, najlepší, najzodpovednejší? Pýtam sa všetkých poslancov ZA ĽUDÍ, SME RODINA aj OĽANO. Boris hovorí, že zahlasuje, ale to je to, to je, ja si myslím, že dokopy už tí poslanci troch zodpovedných strán v tejto koalícii trpíme tým štokholmským syndrómom. Že tu je niekto, kto si povedal, že nám ten chomút hlúposti bude neustále nasadzovať na krk, a my stále to zobereme, lebo sme naozaj len my zodpovední a si uvedomujeme, že naozaj nám záleží na osude tejto krajiny, na osude našich detí a vnúčat, a niekto si povedal, že na úkor svojich koaličných partnerov tu bude robiť systematicky počas trvania tejto koalície populistickú politiku, lebo ide predsa len o percentá.
My ostatní sme bojovali 15 mesiacov za zdravie a životy. Držali sme basu a stáli sme pri sebe. Keď sa pozrete späť, medzi tými tromi stranami pri opatreniach, ktoré sme presadzovali a ktoré sme, o ktorých sme ako koalícia rozhodovali, sme si nohy nepodrážali a držali sme sa. Áno, nebolo to príjemné a naozaj si veľmi vážim postoj Borisa Kollára osobne aj strany SME RODINA. (Potlesk.)
Keď vznikala táto koalícia, úprimne hovorím, myslel som si, že to bude najslabší prvok tejto koalície. Že toto budú ľudia, ktorí budú sa snažiť využívať takéto situácie na, by som povedal, populizmus a získavať na tom body. Mohli to urobiť, mohli mať teraz 20 %. Ale ukázali svojím postojom, že naozaj im bolo cennejšie zdravie a životy ľudí ako percentíčka svojej vlastnej popularity, a za toto klobúk dole, Boris aj všetci poslanci SME RODINA. (Potlesk.)
Rovnako s menšími chybami, ale to beriem, že tí ľudia, ktorí, ktorí najviac podrývali koalíciu, už odišli z poslaneckého klubu ZA ĽUDÍ. Rovnako som cítil tú podporu aj z tejto strany. Ale kde som vedel, že keď bude možnosť si buchnúť a robiť niečo populistické proti vlastným partnerom v koalícii, bohužiaľ, boli práve tí, na ktorých som sa najviac spoliehal pri vzniku tejto koalície, a to boli poslanci a politici alebo líder strany SaS. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.)
Nie, Boris Kollár nesľuboval po voľbách vernosť až za hrob v tejto koalícii mne ako lídrovi vtedy tej vlády. Ale bol to práve Richard Sulík, predseda strany SaS, ktorý to urobil, ale nakoniec ukázal, že to DNA rozbíjača vlád má hlboko v sebe skryté a mne je naozaj ľúto, že ste nedokázali odolať pokušeniu v situácii, keď naozaj Slovensko sa nachádza v najťažšej kríze od prvej svetovej vojny po zdravotnej stránke, odložiť bokom tú ľúbivú snahu získavať percentíčka na úkor svojich koaličných partnerov a nedokázali ste povýšiť životy a zdravie ľudí nad svoj vlastný politický záujem.
Mrzia ma, naozaj ma mrzia, mimoriadne ma mrzia vyhlásenia napríklad aj predsedníčky poslaneckého klubu SaS, kde povedala, že ľudia nad 65 rokov si nezaslúžia vakcínu, lebo oni už vlastne pre túto krajinu nič neprodukujú. (Výkriky z pléna. Zaznievanie gongu.) Naozaj ma mrzia... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, ukľudnite sa a nechajte pána ministra, nech dokončí záverečné slovo.

Matovič, Igor, podpredseda vlády a minister financií SR
Naozaj ma mrzia vyjadrenia, ktoré prebiehali ikskrát počas koaličných rokovaní, kde bolo vidieť, že percentá popularity sú viac ako zdravie a životy. Naozaj ma mrzí čo i len otázka, že či dvetisíc eur za liek regeneron nie je veľa za záchranu života. Ale v tomto je vidieť ten obrovský rozdiel medzi stranami v koalícii alebo koaličnými partnermi, pre ktorých v tejto naozaj ťažkej kríze bolo na prvom mieste zdravie alebo ochrana zdravia a života, a medzi koaličným partnerom, ktorému od začiatku do konca išlo len o vlastné percentá popularity bez ohľadu na to, čo to bude stáť zdravie a životov.
Dovolím si ešte zareagovať na predsedu finančného výboru pri niektorých jeho vyjadreniach. Povedal, že nie, nemôžeme ísť gréckou cestou, nemôžeme. A ja sa naozaj pýtam: V čom? V tomto návrhu, ktorý predkladáme ako, zatiaľ hovorím, ako tri koaličné strany, od ktorých máme prisľúbenú podporu, v čom ideme gréckou cestou? V tom, že sme nevypočuli, by som povedal, vydieranie zo strany SaS, ktorí navrhovali, a zopakujem, aby sme nezaplatili reštauráciám a prevádzkam cestovného ruchu 37 mil. eur? To je grécka cesta, keď zaplatíme sľub, ktorý sme dali? To je grécka cesta, keď hovoríme, že dáme ministerstvu hospodárstva 20 mil. eur na nájmy, ktoré preplácajú, a nesúhlasíme s tým, že oni sami sebe si znižujú z namiesto 20 mil. na 10 miliónov? A potom zase hovoria, že znova chcú, znova chcú dvadsať?
V tom je grécka cesta, že dáme, naďalej budeme poskytovať záruky za úvery podnikateľom v kríze kvôli COVID-u? To je grécka cesta, sa pýtam? Predseda finančného výboru a hlas rozumu? Ešte raz, my sme to spolu ľuďom sľúbili. A ak by sme to aj nesľúbili, je to práveže v súlade so zdravým rozumom, podporiť podnikateľov, ktorí sú v kríze kvôli COVID-u, aby neprepustili ľudí predsa. Či to naozaj vám na nich nezáleží? Trh to vyrieši?
To je grécka cesta, nedať Sociálnej poisťovni pre dôchodcov, chorých a nezamestnaných 55 mil. eur, ktoré navrhujete? Sociálna poisťovňa môže vyplatiť len také výdavky, ktoré má schválené zákonom. To nie je o tom, že keď dáte do Sociálnej poisťovne náhodou o päť, šesť, desať miliónov viac, že to môžu minúť, na čo sa im zamine. To už by ste ako poslanci mohli vedieť. Sociálna poisťovňa de facto vypláca len mandatórne výdavky. Výdavky, ktoré podchytáva zákon, či už sú to dôchodky, sociálne dávky alebo iné výdavky, a šetriť na iných výdavkoch znamená zobrať dôchodcom, zobrať chorým, zobrať nezamestnaným. To naozaj si myslíte, že toto by sme mali vypočuť, toto vaše volanie hlasu rozumu?
Podľa vás je grécka cesta sa teraz tváriť, že vysoké školy, internáty, múzeá, letiská, čiže rozpočtové organizácie štátu, keď to zjednodušene poviem, že keď majú straty kvôli COVID-u, tak že tie straty neexistujú? To naozaj ideme takto klamať ľudí, že vlastne sa ten dlh nejakým spôsobom vyparí a oni to nejako dobehnú? A z čoho to dobehnú? To naozaj tak podceňujete svojich vlastných voličov a voličov ostatných politických strán, či opozície, alebo koalície, že túto jednoduchú a naozaj priezračnú populistickú politiku neprekuknú? Že ľudia nerozumejú tomu, že keď teraz nezaplatíte niekomu, kto má škodu a je to štátna inštitúcia, že to len odsuniete v čase, že to tak či tak budete musieť zaplatiť? To je grécka cesta, pomôcť teda tým vysokým školám, internátom, ktoré sme predtým...
Kam sa ponáhľate, pani? Je neviem, môžem pokračovať v pohode zajtra. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.5.2021 o 18:43 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video