29. schôdza

10.5.2021 - 10.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2021 o 22:06 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 21:12

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, vážená pani ministerka, pán predseda Národnej rady, kolegyne, kolegovia, sme tu aj s prestávkou deväť hodín a tých deväť hodín miestami naozaj pripomínalo proces a ten proces miestami, žiaľbohu, mal všetky atribúty inkvizičného procesu.
Očakával som, priznám sa, je to prvé odvolávanie, že aj kolegovia z opozície budú vecní, budú kritickí, budú tvrdí, veď koniec koncov to je ich opozičná robota, ale osobné útoky, slová ako beštia, necitlivá žena, arogantná žena, útoky na rodinu mi prídu úplne zbabelé, lebo vy máte svoje rodiny, my máme svoje rodiny, ale mám pocit, že toto do politického zápasu nepatrí. Má to nejaké mantinely. Z vašich úst, nie z mojich úst tu toľkokrát zaznelo slovo slušnosť, že to bolo možno sto-, možno dvestokrát.
A evidentne, že pre vás po tých deviatich hodinách sa nič nové nestalo a Mária Kolíková je vinná. Je vinná z toho, že je dcéra svojho nebohého otca. Je vinná z toho, že je sestra svojho brata, ktorý sa opovážil na Slovensku podnikať. Rovnako je vinná z toho, že počas vašich vlád spoločne s Luciou Žitňanskou predstavovali akúsi oázu spravodlivosti, a napriek tomu tam bola tá Jankovská. Z toho je pre vás dnes Mária Kolíková vinná a mám pocit, že čokoľvek by som tu povedal, čokoľvek by povedala ona, na vašom názore by to nič nezmenilo.
Priznám sa, že som očakával, že prinesiete nejaké nové fakty, že ukážete, že tu a tu pani Koliková profitovala, že tu a tu urobila niečo, čo je v rozpore so zákonom. Nič. Jediná vina Márie Kolíkovej je to, že nezaprela svojho brata. Nijakým spôsobom, opakujem, nijakým spôsobom ste nepreukázali to, že by benefitovala z verejných zákaziek, že by ovplyvňovala verejné obstarávania, že by nejakým spôsobom vstupovala alebo by sa snažila mariť vyšetrovanie tragédie, ktorá sa stala generálovi Lučanskému, nič z toho ste nepreukázali. Len hovoríte o tom, že Kolíková musí odísť. Je to skoro, ako keby Kartágo musí byť zničené.
Mrzí ma, a vrátim sa k tomu, že tá debata mala miestami naozaj rozmer osobného útoku, animozity až nenávisti. Toľko nenávisti v parlamente už dávno nebolo. (Ruch v sále. Zaznenie gongu.)
Druhá vec, ktorú chcem povedať – a tá už nesúvisí, s ospravedlnením a prepáčením, s vami, kolegovia z opozície –, je ku koaličným partnerom. Z tohto miesta vás chcem všetkých požiadať, aby ste podporili Máriu Kolíkovú, aby ste sa za ňu postavili. Za ten rok aj niečo už máme spoločnú skúsenosť, prešli sme spolu niečím, poznáme svoje silné aj slabé stránky, ale viete, že Mária neúnavne bojuje za spravodlivosť. Iste, Mária Kolíková nie je bez chyby, ako žiadny človek nie je bez chyby.
Ale špeciálne sa obraciam na kolegov z OĽANO. Ak máme medzi sebou niečo, čo si potrebujeme vysvetliť, ak máme niečo, čo má byť jasnejšie, lepšie artikulované, samozrejme, že sa o tom bavme. Naša koalícia nie je žiadny zväzok, ktorý je nepriepustný, ktorý, nič sa nemôže povedať, nič sa nemôže kritizovať, vôbec nie. Ale na druhej strane viďme, prosím, to, čo stojí oproti nám, alebo tam, čo sedí na druhej strane, čo je tá alternatíva voči tomu a čo tu vlastne priniesla opozícia v súvislosti s odvolávaním pani ministerky Kolíkovej. Ja vás chcem veľmi pekne poprosiť, ak máte nejaké otázky, ten priestor tu vždy je. Pani ministerka vždy, vždy, vždy prišla, vysvetľovala, nestránila sa ako médií, tak rovnako ani vás a podrobne a dopodrobna vysvetľovala.
A prečo to hovorím? Pretože my všetci, ktorí sme išli do toho predvolebného zápasu a potom sa nám podarilo poskladať koalíciu, máme jeden spoločný cieľ, a to je spravodlivejšie Slovensko. To je nie to, že my sme dokonalí, nie je to to, že neurobíme nejaké chyby, ale potom je to otázka miery a proporcionality. Za to, že niekto povie niečo, čo je možno tvrdé, za to, že niekto niekoho kritizuje, ešte neznamená, žeby sa malo odstupovať. To si myslím, že musíme dnes zvážiť, to myslím, že musia zvážiť všetky štyri koaličné strany, samozrejme, strana ZA ĽUDÍ pevne stojí za ministerkou Kolíkovou.
Ale ešte raz obraciam sa na Slobodu a Solidaritu, SME RODINA a hnutie OĽANO, aby podporili Máriu Kolíkovú, lebo verím, že spoločne máme ešte kus cesty pred sobou a že krok po kroku môžme niektoré veci dosiahnuť. S pokorou sa s týmto na vás obraciam a už vopred ďakujem za vašu podporu.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 21:12 hod.

Mgr.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
29. schôdza NR SR - 1.deň - C. noc
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22:02

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ide o vystúpenie v zmysle § 35 ods. 5. Kolegyne, kolegovia, vážení predkladatelia, chcem vám povedať, že ak vám išlo o zvýšenie politického výtlaku pani Kolíkovej, ak ste jej chceli pomôcť v ďalšej politickej kariére, tak táto schôdza bola úspešná. Ak vám išlo o opak, tak ste to zbabrali. Poslanecký klub OĽANO nepodporí návrh na odvolanie ministerky. A pána Čepčeka nám odpustite, on sa dlhodobo správa ako člen klubu len na papieri. Ale nie... (Potlesk.)
Ale zároveň chcem povedať, že nie je fér žiadať 76 hlasov proti tomuto návrhu. Aj v minulých volebných obdobiach bolo úplne bežné, že na naše vtedy opozičné návrhy nehlasovalo proti 76 vtedajších koaličných poslancov. Vedia o tom svoje bývalý minister Richter, bývalý minister Érsek, bývalá ministerka Laššáková a tak ďalej.
Chcem ešte za klub povedať, že reformy pani ministerky spravodlivosti majú našu podporu... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím poslancov, aby sa ukľudnili, kým hovorí podpredseda parlamentu.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
§ 35 odsek 5.
Takže ešte raz. Reformy pani ministerky spravodlivosti majú podporu poslaneckého klubu OĽANO. Všetko, čo vychádza z programového vyhlásenia vlády má podporu poslaneckého klubu OĽANO. Toto nie je hlasovanie o vyslovení dôvery. Dôveru sme už vyslovili pred pár dňami pri schválení programového vyhlásenia vlády a vyslovení dôvery vláde Eduarda Hegera. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2021 o 22:02 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22:03

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Taktiež by som sa chcela vyjadriť za poslanecký klub SaS. My sme sa opakovane rozprávali a vyjadrujeme podporu pani ministerke Kolíkovej. V zložitej rozprave naozaj vysvetlila transparentne všetky veci, ktoré jej boli dotazované. A držíme jej palce, aby ustála aj túto ťažkú skúšku a s odhodlaním a s našou pomocou a pomocou tejto koalície ozaj dotiahla reformu súdnictva, prokuratúry a očistu Slovenska spoločne s nami, tak ako tu máme stanovené programovej, v programovom vyhlásení vlády. Takže má plnú podporu poslaneckého klubu SaS. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2021 o 22:03 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22:05

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ja lenže sme, my sme poradu klubu nemali. Ďakujem. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2021 o 22:05 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22:06

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Za klub strany SMER – sociálna demokracia chcem zdôrazniť, že pani Kolíková nemá našu podporu. Naďalej trváme na tom, že cez rodinnú firmu okrádala ľudí v Moste pri Bratislave hrubým spôsobom. Nahradila škodu až potom, čo sme na to upozornili. A vymenila konateľku, vlastnú sestru, až potom, čo boli naše tlačové konferencie.
Za poslanecký klub strany SMER – sociálna demokracia zdôrazňujem, že vidíme obrovský konflikt záujmov, ktorý by nikdy nebol rešpektovaný pri našich vládach. Nikto si nevie predstaviť, pán predseda Národnej rady, že by bol ústavný činiteľ, ktorý by bol členom vlády Slovenskej republiky, a jeho súrodenec, či už brat, alebo sestra, by mal firmu, aby profitoval na zákazkách s verejnoprávnou televíziou alebo s divadlom Nová scéna.
Myslíme si, že dodržujete dohodu, ktorú ste urobili vo vládnom hoteli Bôrik niekedy v 1. polroku 2020, keď ste povedali, všetko si musíme odpustiť, všetko, čo urobíme, len sa nesmieme rozpadnúť. Toto, čo ste predviedli s pani Kolíkovou, je príklad hrubého klientelizmu, hrubého konfliktu záujmov, ktorý nemá obdobu, ktorý vždy bol v prípade vlád predchádzajúcich trestaný odchodom ministra alebo inými vážnymi politickými dôsledkami.
To, že ste sa rozhodli podporiť pani Kolíkovú, je vaše rozhodnutie. Ale nasadili ste úplne nové parametre. Nasadili ste parametre, ktoré hovoria, môžeme kradnúť, rabovať, klamať, nechať ľudí zomierať, len musíme vydržať spoločne vo vládnej koalícii.
SMER – sociálna demokracia do jedného, ako sme tu, a sme tu všetci do jedného, bude hlasovať proti ministerke Kolíkovej, lebo tam nemá čo robiť. (Potlesk. Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2021 o 22:06 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22:06

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Vážený pán predseda, poslanecký klub Ľudovej strany Naše Slovensko očakával, že tu takmer trištvrte hodinovú prestávku pred hlasovaním koaličné strany využijú na to, aby presvedčili pani ministerku Kolíkovú, aby sa sama vzdala funkcie a upokojila tak náladu v spoločnosti. Keďže sa tak nestalo, tak klub Ľudovej strany Naše Slovensko je pripravený podporiť jej odvolanie z funkcie.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2021 o 22:06 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 22:06

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Pán predseda, prosím, aby ste dali hlasovať o návrhu uznesenia v znení: „Národná rada Slovenskej republiky vyslovuje nedôveru členovi vlády Slovenskej republiky Márii Kolíkovej, poverenej riadením Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky.“
Prosím, dajte hlasovať.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 22:06 hod.

Mgr.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video