34. schôdza

29.6.2021 - 30.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:56 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán Fico, celú tú vašu rozpravu som ja osobne poňala ako rozprávanie o sebe, o praktikách, ktoré ste možnože vy praktizovali vo vašom vedení krajiny ako premiéra alebo predsedu najsilnejšej strany. Mali sme tu stran... mali sme tu vládu, keď ste boli naozaj len vy vo vláde, a takéto naozaj úprimné ako keby z vašej strany akože prejavy by sa ani nedostali za rečnícky pult. Lebo by to bolo zmarené. Ten prejav demokracie o tom rozprávať vôbec by sa tu neuplatnil.
Ak hovoríte o chochmese, tak mne je to veľmi ľúto, pretože na to tesne nadväzujete aj zastrašovanie, a ak chcete rozprávať o štýle zastrašovania, tak prepáčte, ale tu by mohlo veľa ľudí rozprávať o zastrašovaní, ktoré zažili a zažívajú možno niektorí ešte z čias, keď vy ste boli premiérom tejto krajiny a keď poukazovali na nedostatky skrivodlivosti a bezprávia. A my keď sme poukazovali ako sestry, prepáčte, my sme boli obvinené a vyšetrované a vláčené po vyšetrovacích údajoch, úradoch ako zločinci. Ak je toto vaša predstava sociálneho a právneho štátu, bohužiaľ, stratili ste asi pamäť. Máte nejakú amnéziu a rozprávate o niečom, čo ste vyrobili alebo vy by ste robili.
Mne je to veľmi ľúto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:56 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:58

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Pán kolega Fico, viete, čo je problém tohto parlamentu, že tu sedia poslanci, ktorí sú úplne, ale úplne mimo realitu a to je zjavné aj zo všetkých tých alebo z mnohých tých faktických poznámok.
Jednoducho tu je absolútne legitímne prečítaná správa Slovenskej informačnej služby, tu sú jasne dané dôkazy, tu sú jasné vyjadrenia, ani nie Fica, ani nie Pellegriniho, ani nikoho z vás z ďalšej opozície, to sú vyjadrenia inštitúcií, ktoré do toho majú čo povedať, majú tú legitimitu a majú tú vážnosť v spoločnosti, aspoň tak by ste to mali vnímať ostatní a je to absolútne prehliadané a absolútne spochybňované.
Tu sa vyskladala skladačka obludných rozmerov, ako tu bolo povedané, a vy to ako vládni poslanci úplne prehliadate. Na jednej strane sa dušujete, ako vám ide o spravodlivosť, demokraciu, a to ste chceli vniesť novú politiku do slovenskej spoločnosti, ale robíte pravý opak.
Tak sa naozaj, pán Fico, nedivím, že tieto veci jednoducho tu vyznejú, akoby sme o nich rokovali v prázdnej sále. Veď to je choré, veď sa, veď sa zamyslime nad tým, čo všetko tu už bolo povedané. Zamyslime sa nad vyjadreniami, či už elitných policajtov, alebo ďalších šéfov Slovenskej informačnej služby a ďalších a ďalších, a jednoducho berme to konečne do úvahy.
Kde sú dnes tie médiá, kde sú všetci tí novinári, prečo mlčia? Viete, čo ich trápi? Či Fico zaplatil lístok, keď sa bol kúpať v bazéne, a či to vie preukázať. Toto sú veci, ktoré vy máte na starosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:58 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:00

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Fico, spomínal si protirečenie vo vyjadrení ministra financií Igora Matoviča v jeho reči, keď si hovoril o tom, že on nepozná v podstate majiteľa firmy, ktorá tak zázračne nakupovala, presnejšie predávala antigénové testy, a vzápätí sa priznal, že ho použil ako príklad, ako otvoriť školy, lebo sa už nemohol na to pozerať.
A vôbec sa nečudujem, že toto je jedno z tých protirečení, že tam bolo viacero tých protirečení a koaliční poslanci ani jeden nezareagovali, že toto ich nejakým spôsobom vyrušuje. Ale ja sa nečudujem koaličným poslancom, pretože oni sú zvyknutí, že pracovný nástroj ich predsedu alebo lídra, ako to nazývajú, je práve klamstvo, polopravdy, nepravdy, vymyslené veci a zhadzovanie zodpovednosti na druhých.
Darmo budete a budú osočovať koaliční poslanci a predovšetkým poslanci za OĽANO predošlú vládu. Oni sami majú toho dosť za ušami. Sľuby pred voľbami stačí pripomenúť, čo všetko hovorili, že nezrušia? A výsledok vidíme, aký je.
Ale vráťme sa k pánovi Matovičovi. Uznesenie, ktoré si predložil, áno, je k podstate veci, pretože všade, kde sa čosi šuchlo pri vyšetrovaní, pri nejakom spochybňovaní vyšetrovania, bol Igor Matovič. Správa SIS o tom jasne hovorí. Aj samotný rozhovor bývalého šéfa NAKY Zuriana. A on ide hovoriť, že sme tu opozícia, ktorá to len tu ide búrať? Však jeho vlastní odišli od neho. Pán Krošlák ho spochybňuje. Sulík chce, aby odišiel. Valášek, Kollár tam už ani nie sú. Ale koaliční sa tvária, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 16:00 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:02

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Fico, chcem ti poďakovať za tvoje vystúpenie. Myslím si, že všetko, čo si povedal, nie sú slová nás v opozícii alebo niekoho iného, sú to hlavne slová vyšetrovateľov a ľudí, ktorí sú z prostredia.
Keď vidím kolegov z koalície, ktorí tam sedia v počte 6-7, a keď z nich niektorí ešte vystúpia, úplne ako keby boli z inej planéty. A nehovoriac o tom, že tu nesedí ani jeden predstaviteľ vlády, čo sa v minulosti v živote, ale v živote nestalo. Je to úplne nedôstojné, kde už všetci dobre vieme v dnešnom, v terajšom okamihu, že terajší koaliční predstavitelia v roku 2008 (2018, pozn. red.) jednoznačne zneužili vraždu dvoch ľudí na to, aby si získavali politické body a klamali ako na bežiacom páse. Jediné ich bolo očierňovanie z hľadiska klamstva, zlodeji, mafiáni. To si dali ako volebný program a to si dali ako aj do programového vyhlásenia. Nič iné nevedia.
Nevedia ponúknuť riešenia ľuďom z hľadiska riešenia pandémie, sociálnych opatrení. Jediné, čo dokážu, dokážu kriminalizovať opozíciu. A to je výsledok aj toho, že keď nastúpili do vlády, tak prišla už viackrát spomínaná pani Remišová s pexesom, pán Sulík o tom, ako to ten Matovič dobre robí, a nehovoriac o Matovičovi, ktorý stal hentam za tým pultíkom a viackrát ukazoval na túto stranu, sem na opozíciu, aby sme šúchali nohami a čakali, dokým si NAKA po nás príde.
Je to jednoznačne preukázateľné zo strany Igora Matoviča ako toho človeka, ktorý je na vrchu tej pyramídy celej, ktorá riadi túto kriminalizáciu opozície, a sú na to jednoznačne preukázateľné doklady. Ani jeden z koaličných poslancov to nevyvrátil, ani sa k tomu nepostavil, ani k tomu nič nepovedal. Len všelijaké všeobecné frázy a zase útočenie, to typické ich, také, mafia, zlodej, ale žeby... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 16:02 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, chcem poďakovať všetkým poslancom, ktorí mali faktické poznámky, ale využijem pár sekúnd z mojich dvoch minút iba na konštatovanie, že som predložil tým poslancom Národnej rady, ktorí prejavili záujem, dokument, ktorý potvrdzuje priame prepojenie hlavného slovenského udavača pána Makóa na firmu LAMA SK, ktorá získala obriu štátnu zákazku zo Slovenskej pošty. Tým len teda potvrdzujem, že to nebol z mojej strany žiadny výmysel, že týmto dokumentom reálne disponujem. Je to dokument podpísaný, dokonca tento dôkaz je podpísaný aj prokurátorom špeciálnej prokuratúry.
Preto považujem moju misiu v tomto okamihu za skončenú. Nebudem žiadať ďalej, hoci by bolo možno vhodné, to na neverejnom zasadnutí prečítať. Je to jedna, dve vety, ale znovu dávam možnosť každému jednému poslancovi, ktorý sa chce oboznámiť s týmto dokumentom, že na individuálnej báze bez toho, aby som mu dal kópiu z toho dokumentu alebo aby si z toho robil nejaké záznamy alebo kópie, som pripravený ho oboznámiť.
Ďakujem pekne ešte raz za faktické poznámky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 16:05 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:06

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne a kolegovia z koalície, návrhy starého a nového SMER-u, pravej a ľavej ĽSNS na vyslovenie nedôvery jednotlivým členom vlády sú priehľadným pokusom obrať nás o priestor, čas a sústredenie sa na veci podstatné.
Poslankyne a poslanci zo starého aj nového SMER-u vyčítajú Igorovi Matovičovi vo svojom návrhu rôzne veci a často používajú veľké slová. Ako absolútne, nemorálne, na jednom mieste systematické, na inom chaotické a podobne.
Chcem vám povedať, vážené kolegyne a kolegovia z koalície, že keď som ten návrh čítala, neverila som vlastným očiam. Naozaj môžu takýto návrh podpísať ľudia, ktorí sú spoluzodpovední za smutný výsledok 12 rokov vládnutia? Neopravené nemocnice, neopravené policajné oddelenia, neopravené budovy patriace armáde, školstvu, kultúre, neopravené cesty, mosty. Nedokončené alebo úplne nefunkčné štátne IT systémy. A čo je najhoršie, úplný rozpad právneho štátu. Roky, keď mohli a mali pomôcť všetkým ľuďom v krajine, pomáhali iba svojim ľuďom.
Keď som návrh čítala, uvedomila som si, že mi starý aj nový SMER pripomína tornádo. Sformoval sa zo starých vetrov za pekného počasia. Namiesto toho, aby využili svoju vtedajšiu silu a priaznivú ekonomickú situáciu na tvorenie, umožnili deštrukciu štátu a rozkrádanie v nepredstaviteľných rozmeroch. Roky, keď mali šetriť, míňali.
Zas a znova treba členom vlády a poslancom starého a nového SMER-u pripomínať, čo sa tu dialo počas ich vlád. Umožnili niektorým svojim vyvoleným, aby sa tu hrali na bohov a za peniaze boli ochotní urobiť všetko.
Vážené kolegyne a kolegovia, do pamäte národa sa vlády starého a nového SMER-u neuložia ako vlády tvorivé. Uložia sa ako vlády deštruktívne, počas ktorých korupcia nabrala také rozmery, že státisícové úplatky, ktoré priznal bývalý vrcholový policajný funkcionár Slobodník, boli, teraz citujem, „len zrnkom toho, čo sa udialo, a to nielen v bezpečnostných zložkách, ale aj v iných sférach, ako je hospodárstvo, finančníctvo a podobne“.
Všetky tie ukradnuté peniaze pritom mohli pomôcť ľuďom, pán Fico. Myslím, všetkým ľuďom na Slovensku, nielen vyvoleným, ktorí pomáhali založiť starý či nový SMER, pán Pellegrini. Aj preto, čo sa tu dialo za vlád starého a nového SMER-u, dostal Igor Matovič dôveru ľudí a vyhral v parlamentných voľbách 2020. Igor Matovič vás porazil. Už sa s tým zmierte.
Vážené kolegyne a kolegovia z koalície, Slovensko treba po tornáde starého a nového SMER-u opraviť, zmodernizovať. Namiesto šedého, polorozpadnutého, polorozkradnutého Slovenska potrebujeme našu krajinu opraviť zvnútra aj zvonku, obrazne aj doslovne.
Tieto opakujúce sa schôdze na vyslovovanie nedôvery jednotlivým členom vlády nás oberajú o drahocenný čas. Namiesto tvorenia a spolupráce robia starý a nový SMER to, čo im je srdcu blízke, opäť deštruujú.
Za seba hovorím, že svoj čas chcem venovať tvoreniu, nie ničeniu, tvoreniu, ktoré má pomôcť Slovensku a všetkým ľuďom.
Kolegyne a kolegovia, opoziční poslanci, po živelných katastrofách sa cení každá pomocná ruka, ale keď niekto, keď je niekto ufrflaný alebo zavadza, poprosia ho, aby nezdržiaval. Prosím, zvážte, či chcete priložiť ruku k dielu. A ak nie, prosím, nezdržiavajte. Na Slovensku toho potrebujeme aj počas tohto leta urobiť veľa užitočného.
Vážené kolegyne a kolegovia, Igor Matovič má moju dôveru, Igor Matovič má dôveru celého poslaneckého klubu OĽANO, Nová kresťanská únia a Zmena zdola, preto budeme hlasovať proti návrhu, ktorý predložila opozícia.
Pán minister, držím ti palce a teším sa na ďalšiu spoluprácu. Poďme spolu opraviť Slovensko a spraviť ho lepšou krajinou pre všetkých ľudí.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 16:06 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No ak toto malo byť teda vystúpenie zásadné za klub najsilnejšej politickej strany, za klub, z ktorého radov pochádza premiér Matovič a minister financií, tak ďakujem pekne, to len odzrkadľuje, akú podporu má vo vašom samotnom klube.
Pani kolegyňa, veď keď vás táto schôdza unavuje, lebo vy potrebujete tvoriť, tak ste nemuseli ani týchto päť minút minúť na takúto slabú reč, mohli ste ísť tvoriť, neviem síce, čo by ste za tých pár hodín vy pre Slovensko spravili. Lebo ja sa pýtam, ste tu rok aj štvrť, a teda mi povedzte, koľko vy už tých nemocníc ste rozhodli dať opraviť, koľko vy už ste rozhodli opraviť ciest, koľko vy už ste investícií ako vláda alebo vládni poslanci pridelili do regiónov? Povedzte mi to?
Za rok a štvrť sa dá toho prideliť veľmi veľa. Pýtam sa vás, povedzte mi teda, ako už po tom tornáde vy zachraňujete túto krajinu? Chválapánubohu, a pevne sa budem modliť, aby nás žiadne tornádo nepostihlo, pretože pri takejto nemohúcnej vláde, takejto amatérskej a neschopnej vláde by ste nevedeli pomôcť ani tým dedinám a regiónom, ktoré by nejaká takáto vec postihla.
Ak nám tu hovoríte o spolupráci, ruku na spoluprácu sme vám dali aj včera pre gastro, pre deti, pre rodiny, pre ďalšie veci, pre samosprávy, pre obce. Čo ste spravili? Opľuli ste tú ruku a otočili ste sa chrbtom. Tak vy nám o spolupráci nerozprávajte!
Podporujeme vám každý jeden zákon, ktorý sa dotýka zdravia ľudí, podporujeme vám, zatvárame oči nad krivením toho legislatívneho procesu, ktorý tu stvárate, odkedy ste nastúpili k moci. Takže vy nám tu o tom veľmi nerozprávajte.
A ešte raz, bol by som taký láskavý alebo bol by som veľmi odvážny, keby som vás chcel poprosiť, bol to váš pán minister Mikulec a ministerstvo vnútra pod vašou kontrolou, ktoré nám oficiálne 11. septembra vydalo doklad, že vznikla strana HLAS – sociálna demokracia. Ak chcete, ja vás od zajtra môžem tiež volať rôznymi prívlastkami, nebude sa vám to páčiť, milá pani kolegyňa, ale ja budem k vám vždy úctivý a budem vás volať tak, za akú stranu sa sama považujete, tak vás poprosím, robte to aj voči nám, je to slušné a korektné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 16:11 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:13

Miroslav Suja

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:15

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja teda som bol nemilo prekvapený, pani, pani kolegyňa, že v rozprave za klub OĽANO, hnutia OĽANO ste nevyužili ani ten predpísaný čas a aj za tých pár minút ste to uviedli neskutočné veci, a to len dokazuje to, že vy naozaj ste odtrhnutí od reality. Absolútne odtrhnutí od reality.
Keď používate fetiše, že sa tu deštruoval štát a nič sa neurobilo, žiadne nemocnice sa neopravili, žiadne cesty sa neopravili a vy asi nežijete na tomto Slovensku. Ja neviem, či nependlujete z Rakúska, pretože spomeniem len jeden príklad a to je už vaše maslo. Okrem toho, že by som mohol konkrétne veci spomínať, spomeniem Roseveltovu nemocnicu v Banskej Bystrici. Už v týchto časoch okrem toho, že tam pribudli naozaj excelentné sály, mohol by to hovoriť kolega Baláž, za eurofondy pomerne vo veľkom rozsahu, bola pripravená komplexná, rozsiahla rekonštrukcia za, myslím, okolo 100 mil. eur.
Čo ste urobili vy? Zastavili ste túto krásnu rekonštrukciu, ktorá už mohla byť hotová pomaly.
No a kam to smeruje, toto vaše úsilie, keď stále niečo robíte? No do kolapsu.
Ja som to už dneska trikrát povedal, kam smerujú verejné financie, 10 mld. sekera, keď to takto pôjde ďalej, tak za chvíľku budeme nie na 60, ale na 100 % DPH. No a výsledkom je to, že ani sa nedokážete dohodnúť na vládnom návrhu ústavného zákona, pretože chcete meniť rozpočtovú zodpovednosť tak, aby, aby ste sa zmestili do, aby ste, už sa nezmestíte do tých pravidiel, ktoré sú, potrebujete si zasa uľaviť, aby ste zadlžovali túto krajinu ďalej. Toto je to budovanie Slovenska?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 16:15 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:17

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa, nabudúce možno skúste poslať vystúpiť za klub takého Joža Pročka, to bude aspoň lepšie charakterizovať tú duševnú a mentálnu úroveň klubu OĽANO, lebo ten váš príspevok bol taký, no ja neviem. Mne je vás, až bolo ľúto, že tam musíte stáť a obhajovať tohto človeka, ktorému neveria ani koaliční partneri, ktorí tu ani nie sú. Fakt mi vás bolo ľúto.
Ale tak vy sa toľko odvolávate na tých 12 rokov, tak ja vám len pripomeniem, že to nebolo 12 rokov, pretože dva roky tu bola vláda Ivety Radičovej, tak aspoň buďte v tomto korektná.
A chcem sa teda vás opýtať, čo ste za ten rok a pol tu urobili vy? Nie vy konkrétne, to asi už povedal pán poslanec Suja, naznačil, že čo asi robíte, ale chcem sa opýtať vás, že čo táto vaša vláda urobila? Koľko tých bytov ste postavili za rok a pol, koľko tých informačných systémov ste vybudovali? Veď pani Remišová nie je schopná urobiť aplikáciu, ktorú robia študenti stredných škôl za rok a pol.
Chcem sa opýtať vás, že čím tak vy vstúpite do pamäti slovenského národa? Okrem toho Slovenského národného povstania druhého, ktoré ohlásil pán Krajniak, ten tu aspoň jediný bol z vlády, čím ešte vstúpite do pamäti slovenského národa? Tým, že ste tu nechali 13-tisíc mŕtvych, za ktorých veľkú časť nesiete zodpovednosť vy vaším amatérskym riadením krajiny, či tým, že ste tu nechali najvyšší deficit v histórii krajiny alebo najvyšší dlh voči HDP, tým vstúpite, táto vláda vaša, do histórie Slovenskej republiky alebo tým, že na jej čele stál rok a pol daňový podvodník? Tým vstúpi vaša vláda do histórie, či čím?
Tak už konečne sa venujte sebe a vyvoďte zodpovednosť za vášho ministra a za človeka, ktorý vás riadi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 16:17 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video