34. schôdza

29.6.2021 - 30.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:53 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:31

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán predsedajúci. Kolegovia, kolegyne, už keď ma ten pán Pollák tak tu vyzýval, že nech robím poriadky v klube či čo, tak to je neuveriteľné, že niektorí ľudia (zasmiatie sa rečníka), ktorí nemajú fakt žiaden výtlak minimálny, nikto ich skoro nepozná, tak majú takúto tendenciu sa znižovať k tomuto typu poznámok.
Ale viete, čo je najvtipnejšie na tom, že nebol to prvý pán Pollák, ktorý hovoril o tom, že sú tu naši poslanci nejakým spôsobom pripravovaní a čítajú texty, už to naznačil aj pán minister Naď, tak len chcem povedať, že keď sa pozerám do klubu OĽANO, tak tam nie je takmer nikto, česť výnimkám, tiež sa aj vo vašich radoch nájdu ľudia, ktorí majú nejakú hodnotu, ale takmer nikto, ktorý by dokázal sformulovať jedinú vetu, jedinú faktickú poznámku a všetky čítate z tých svojich facebookov, respektíve notebookov, kde vám to niekto píše. Tak už keď to robíte, aspoň mlčte, lebo ste smiešni. Ste smiešni. A napádate tu kolegov, že si pripravia dokumenty ako podklady do rozpravy, kdežto vy nie ste schopní vystúpiť ani len s faktickou poznámkou sami, nieto ešte tu za pultíkom v rozprave, tak už prosím vás, už prosím vás, aspoň toto nespomínajte.
Čo mi chcete ukázať, pane? (Reakcia spravodajcu: „Sám si píšem.“) Že vy si píšete? No dobre, no tak, tak vy ste, vy patríte možno k tým, ktorí nejakú myšlienku sformulujú, ja vám blahoželám, ale pozrite si, niektorí kolegovia už vyzerajú tak smiešne, že nestihnú ani za tie dve minúty prečítať to, čo im napíšu. Tak aspoň nekritizujte! (Reakcia spravodajcu: „Sami si píšu.“) Hej, sami si píšu, no jasné, jasné. (Povedané so smiechom.) Ani nevedia, o čom hovoria. Len hovorím, že nekritizujem, dobre, napíšu vám, ale aspoň nekritizujte ostatných, lebo že, lebo vyzeráte smiešne, strašne smiešne.
Ale teraz už k veci. Pán Matovič tu síce nie je, ale ja sa ho pokúsim oslovovať, pretože ja cítim, že on sa tak pozerá na tú rozpravu, on len sa zbabelo išiel niekde skryť, aby tu nečelil tomuto svojmu odvolávaniu, to je také typické pre neho. Tak ako som presvedčený, že on vydal pokyn na to, aby tá včerajšia schôdza bola čo najneskôr v noci. Najprv polhodina technická prestávka, druhá polhodina technická prestávka, tretia polhodina, to je jak z jeho dielne, jak z jeho pera. Pritom keď bol opozičný politik, tak neustále kritizoval nočné rokovania. On bol dokonca schopný povedať, keď sme otvorili jednu mimoriadnu schôdzu o tretej popoludní, že takto proti noci sa ide odvolávať. (Povedané so smiechom.) A teraz vydáva pokyny, aby to bolo v noci. Nám to neprekáža, ľudia pracujú aj v noci, len aby sme si na pánov veľkomožných tu čakali hodinu, hodinu a pol, tak to snáď nemyslíte vážne.
No ale to je také typické pre pána Matoviča, pre jeho pokrytectvo. No, čo vám poviem, 90 % ľudí ho nemá rado. Za rok a štvrť to dokázal. Toto je na zápis do Guinnessovej knihy rekordov, 90 %. Keď by sa prešiel po ulici, tak 9 z 10 Slovákov mu niečo povie.
Ja by som, keby tu aj pán Mikulec bol, ho poprosil, aby ho, naozaj nechal mu to pancierové auto, tú limuzínu, lebo pri tak vysokej nedôvere, dokonca si dovolím povedať nenávisti k pánovi Matovičovi naozaj niečo hrozí. A ja mu nič zlé neprajem, samozrejme, ale radšej nech si tú pancierovú limuzínu užíva, lebo neviem, čo by sa mu mohlo stať. Minimálne nejakú facku by určite dostal.
A ja si dokonca myslím, že dokonca, keď je to číslo tak vysoké, že už aj časť rodiny a blízkych pána Matoviča ho nemôže mať rado. Veď koniec koncov sme zaznamenali vyjadrenia jeho sestry napríklad, že čo si o pánovi Matovičovi myslí. Ale to len jeho vizitka, na, do, naozaj do rodiny ísť nebudem. To pán Matovič celú svoju rodinu používa v politickom boji, ale to už je, samozrejme, jeho vec.
No a nech si tu hovorí, čo len chce. Dnes sa predviedol v takej svojej typickej póze, dourážať všetkých, kritizovať všetko okolo seba, len nie sám seba. Ľutovať sám seba, dobre, že sa tu nerozplakal, ale ja si myslím, že čím viac hovorí, tým menej ho ľudia počúvajú. Ten Matovič, on už je taký nejaký vypelichaný, že už jeho názory ani nikoho veľmi nezaujímajú. A to je preňho najväčší trest, najväčší trest, lebo on sa má hrozne rád. To je chlapík, ktorý sa aj za búrky usmieva v presvedčení, že ho fotografujú. A tá jeho teatrálnosť, tá jeho teatrálnosť, ktorú v sebe má, keď nie je nejakým spôsobom reflektovaná z druhej strany, tak to je preňho asi najväčšie poníženie. Ale tak mu treba.
Napríklad keď sa pozriem aj na kolegov, oni tu ani nesedia, však saskári tu ani neboli ráno, však vieme prečo. ZA ĽUDÍ tiež nie, asi Mária Kolíková by to asi nesedela, keď tu priamo do očí na tejto stoličke jej povie minister financií Igor Matovič, Mária, ty si ten podvod spáchala, mňa nepresvedčíš. Toto hovorí minister financií ministerke spravodlivosti tejto vlády.
Kolegovi Sulíkovi vynadá do idiotov, ktorý má ísť kopať hroby. Dokonca už je vinník aj pán Lengvarský, nový minister zdravotníctva, ktorý tam je tri týždne aj s cestou, že on je zodpovedný za očkovanie, pán Lengvarský, a že on mu dáva ešte nejakú šancu, že on môže za to, že sa Sputnikom neočkuje (zasmiatie sa rečníka), to je niečo neuveriteľné. To je, to je, to je proste niečo, niečo neskutočné. Všetci sú zlí. Všetci sú zlí. Prezidentka, opozícia, odborníci, ľudia a už aj kolegovia z vlády.
Ale viete, aká je pravda, pán Matovič? Vy ste ten zlý a vy ste ten neschopný. A to sa za vás aj toho vášho neschopného ministra Krajčího, bývalého, jedna fanatická faninka modlila „za múdrosť, za múdrosť, za múdrosť, za múdrosť“. A nič. A nič. To je, nepomohlo, nepomohlo.
No, ono by to aj bolo smiešne, kolegovia a kolegyne, keby to nebolo také smutné. Pretože výsledkom tejto absolútnej neschopnosti Igora Matoviča sú ľudské životy, 12,5-tisíc mŕtvych na pandémiu, a zopakujem, nie, nie všetky, nie za všetky tieto obete môže Igor Matovič, ani táto vláda, nie za všetky obete.
(Nasledujúcu vetu rečník hovorí spravodajcovi.) Píšete si, pán kolega, hej? Dobre. Nie za všetky, ale tam si zapíšte, že pán Matovič sám priznal, že mnohé z nich boli odvrátiteľné, mnohým z nich sa dalo zabrániť, takže potom sám si priznal vinu. A to nie je len na politickú zodpovednosť, ale aj na trestnoprávnu zodpovednosť, keď zomierajú ľudia.
A naša strana HLAS – sociálna demokracia aj podala trestné oznámenia v tom momente, som zvedavý, čo sa s nimi udeje. Nič sa nedeje. Bol už pán Matovič na výsluchu? Už vypovedal? Veď zomreli ľudia! Zomreli ľudia.
No ale on si tu neustále popri tých fatálnych zlyhaniach vymýšľal nejaké svoje riešenia. Už toľko spomínaná atómová zbraň plošného testovania. Bože, čo to peňazí stálo! A jaké zbytočné to bolo. Koľko ľudí s falošnými certifikátmi vypustil do priestoru, keď to takto poviem, a tí nakazili tých ďalších. Keď si opäť spomeniem na to, ako ten december, to kľúčové rokovanie vlády, ktoré on viedol, nerozhodlo o ničom, nerozhodlo o tvrdšom lockdowne. Keď pán Krajčí priznal, že všetkým hovoril, že v januári budú strašné čísla, ale že on tam plakal a nikto mu nevyhovel a potom, dámy a páni, tie tragické čísla v januári prišli. Niekoľko týždňov sme boli najhorší v počte pribúdajúcich úmrtí aj v počte hospitalizovaných. A za toto má niesť zodpovednosť opozícia? Nie, Igor Matovič, Igor Matovič.
Čiže ľudia zomierali a na druhej strane fičal biznis. Pandemický biznis fičal jedna radosť. Trnavská, toľko spomínaná, firmička blízka, opakujem, blízka Igorovi Matovičovi zarobila neskutočné peniaze. V roku 2019 zisk 32-tisíc eur, v roku 2020 3,8 mil. eur. Čo tu viac chcete, aký dôkaz? A sám Matovič sa tuto za týmto pultíkom prizná, že pozná toho majiteľa. Najprv povie, že ho nikdy nevidel a o desať minút, keďže aj zabudol, ako klamal, sa k tomu prizná. To vám nevadí, antikorupčné hnutie? Alebo že váš štátny tajomník na ministerstve zdravotníctva má 20 MOM-iek a zarába 600-tisíc mesačne, keď to spočítame? To nevadí?! Toto je v poriadku, toto nie je biznis? Toto nie je kšeft?
No a na druhej strane, pokiaľ bolo treba pomôcť ľuďom, skutek utek. Podľa Medzinárodného menového fondu patríme medzi najhoršie krajiny v Európskej únii v poskytovaní finančnej pomoci. Nehovoríme to my, hovorí to Medzinárodný menový fond, len niečo okolo dvoch miliárd ste dali ľuďom, zamestnávateľom a živnostníkom, a sľubovali ste jednu miliardu mesačne. Celkovo to boli len dve miliardy. Napriek tomu ste tento štát zadlžili.
Áno, odvolávame ministra financií, tak sa bavme aj o ekonomických témach. Neskutočne ste ho zadlžili. My sme vám odovzdávali krajinu s dlhom na úrovni 48 %, vy už máte teraz dlh niekde na úrovni 64 % HDP v tomto roku, deficit my 1,3 %, vy už 9,9 %. A v poriadku, v poriadku, keby ste si takto napožičiavali a dali ste to ľuďom, ale vy ste im nedali nič. Vy ste im nedali nič! Dokonca teraz, ešte od 1. júla, ide tú finančnú pomoc úplne priškrtiť, resp. ste ju naviazali na COVID automat. Ja nechápem, čo má pandemická situácia spoločné s ekonomickou kondíciou firiem. To ako keď sa v nejakom okrese zlepší situácia, tak už odrazu aj tá firma nabehne? Už všetko, objednávky, zákazníci? Však viete veľmi dobre, že nie. Opäť idete šetriť na ľuďoch a len preto, a to priznal aj minister Krajniak, že keď na jeseň požadoval jednu miliardu na ministerstvo práce z eurofondov, ostatné rezorty mu tú jednu miliardu nechceli dať. Tak preto teraz šetríte na týchto ľuďoch. A odškodňovací zákon, ktorým by ste aspoň trochu pomohli už tým podnikateľom, ktorí aj tak kľačia na kolenách, aj tak padajú na hubu, tak ten nie je stále, pretože pán Sulík sa s pánom Matovičom, odvolávaným Matovičom, neustále háda. Však to je fakt. Toto je priamy dôsledok toho napätia v koalícii. Je to tak! Je to tak, je to fakt.
Ďalej, pán Matovič, ako je preňho typické, chcel zmeniť trošku hru, keď sa to naňho takto už valilo z každej strany, a predstavil, resp. informoval, že pripravuje daňovo-odvodovú reformu, dva mesiace dozadu. Zatiaľ o nej nič nepočujeme. Počuli sme len zatiaľ toľko, to prezradil pán Sulík, že sa zvýši DPH z 20 na 25 % a že má byť nejaký prídavok na dieťa alebo nejaká kombinácia, alebo príspevok na dieťa, keď chceme byť presnejší, vo výške 200 eur. No, už to vidím, už to vidím. Ja som tak zvedavý na tých 200 eur, že to, to mi oči vypadnú určite z jamôk.
Ale mne oči vypadli z jamôk skoro, keď som sa dozvedel, že Igor Matovič vôbec bude – (kýchnutie v sále) na zdravie – minister financií. Lebo my sme naozaj určite jedinou krajinou na svete, kde ministrom financií je usvedčený daňový podvodník.
Chcete mi oponovať, koaliční poslanci? Tak mám len jednu jednoduchú otázku, pretože všetci poznáme fakty. Ak by nebol skutok premlčaný, bol by obvinený z trestného činu Igor Matovič. Ale on sám, nie my, on sám sa obhajoval, že dokázal vraj ročne na Fabii s vlastnou mamou najazdiť 220-tisíc kilometrov, to znamená 600 kilometrov denne. Je to podľa vás možné alebo nie? Dnes tu hovoril, že koľko daní dokázal zaplatiť, ale nehovoril, že nezaplatil všetky dane. No to je úplne jasný dôkaz, ktorým sa zase Igor Matovič spôsobom sebe vlastným usvedčil zo spáchania trestného činu.
Či mi chcete, pán Nemec, tvrdiť, že dokázal 600 kilometrov denne najazdiť? Lebo on to priznal, on to povedal, áno, dokázal som to. Však to by sa aj Michael Schumacher z kómy prebral, keď to by počul. To nemyslíte ani vy vážne! To nemôžete myslieť vážne.
No, takže tento daňový podvodník tu neustále kritizuje a moralizuje, a pritom by si mal pozametať sám pred vlastným prahom.
No a s tým sa spája aj jedna dôležitá udalosť, to je ten hlavný najpopulárnejší kajúcnik Makó. A hneď na úvod poviem, že keď niekto niečo zlé spáchal a spáchal trestný čin, tak si zaslúži trest, o tom nie sú žiadne pochybnosti. Ale povedzte mi, ako si vy vysvetľujete, koaliční poslanci, že pán Matovič sa stretával s pánom Makóom, s kajúcnikom, ktorý jednoducho vystupuje v tých kauzách? Prečo pán Matovič orodoval, aby pán Makó bol uprataný v SIS a za to SIS inkasovala 20 mil. eur? Všetko sú fakty, všetko tak je. Prečo pán Makó má biznis s poštou, pretože sa dnes potvrdilo, že tá firma je jeho?
No nie je to náhodou tak, že pán Makó ako bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy niečo o tých daňových podvodoch Igora Matoviča vie? A teda je lepšie, aby pán Makó radšej kydal a brýzgal na iných ako na pána Matoviča, neponúka sa toto logické vysvetlenie? Myslím si, že je to jasné.
No a tu sa dostávame, samozrejme, k tej podstate posledných dní, k podstatnej téme veľmi vážnej. Druhýkrát zopakujem. Ak niekto niečo zlé spáchal, zaslúži si trest. Ale nie my, ale tajná správa SIS hovorí, že na polícii a na prokuratúre pôsobí organizovaná, ak chcete, aby som citoval, „pracovná skupina“, ktorá manipuluje trestné známe kauzy. Nie my to hovoríme. A včera krajský prokurátor potvrdil, že zásah inšpekcie proti tejto skupinke alebo skupine bol primeraný a zákonný.
A zároveň tá tajná správa síce ešte tvrdí jednu dôležitú vec, že má informácie, ktoré sú získané spôsobom, ktorý je použiteľný vo vyšetrovaní. To sú fakty. To vás naozaj netrápi? A všetky nitky vraj vedú k Igorovi Matovičovi, dnes odvolávanému. Tak ak sa niečo také deje na politickú objednávku, tak s tým nemôžete súhlasiť ani vy, ani vy, páni poslanci, pretože aj vám to niekedy môže hroziť. Vy naštvete Igora Matoviča a možno vám zaklope na dvere NAKA. Dokonca aj radovým občanom, ktorým sa to môže takto páčiť, však tie exponované osoby v princípe nikto neľutuje, ale aj radovému občanovi sa to môže stať, ak by sme pripustili tento rozklad právneho štátu, že naserie, pardon za výraz, nejakého úradníčka z OĽANO v Prievidzi a už mu tam nejaká kriminálka zaklope. Takto to určite nikto z nás nechce.
No a potom ešte dve oblasti, mám chvíľu času, chcem spomenúť.
Prvá vec. Spreneveril sa Igor Matovič svojim predvolebným sľubom. Prvý spreneverený sľub je v sociálnej oblasti. Stál vonku na námestiach a tvrdil, že nikdy nesiahne na sociálne opatrenia z predchádzajúcich vlád. Čo sa stalo? Trinásty dôchodok zrušený, nahradený štátnou sociálnou dávkou. Minimálna mzda znížená, zásah do automatu. Obedy zadarmo zrušené. Vlaky zadarmo už čakajú vraj na zrušenie. A tak ďalej a tak ďalej. Však toto je, to si pošlapal po jazyku, pošlapal si po jazyku. A tu treba povedať, že mu pritom asistuje, samozrejme, SME RODINA.
No a ďalšia vec, transparentné riadenie štátu. Transparentné riadenie štátu (zasmiatie sa rečníka), veď v programovom vyhlásení vlády máte napísané odborníci namiesto našich ľudí do štátnej správy. Vo vlastnom programovom vyhlásení vlády! A jako to dopadlo? Prednostov okresných úradov ste obsadzovali straníckymi úderkami OĽANO, to boli teda veľké výberové konania, to si viem predstaviť, ak si dvaja poslanci sadli a vyberali. To isté platí aj o ostatných štátnych úradoch. Ale vrcholom všetkého bolo, že najprv ste pripravili novelu zákona o štátnej službe, ktorá chcela priniesť novú generáciu úradníkov, ktorí sa stotožnia s cieľmi (zasmiatie sa rečníka) a smerovaním tejto vlády.
Vy ste sa asi zbláznili, prepáčte za výraz, ale veď štátny úradník je apolitický. Od hanby ste to nechali v šuflíku, ale teraz na tejto schôdzi, riadnej schôdzi, ste prišli s tým, že generálny tajomník bude krágľovať jedna radosť. Toto je tá transparentnosť?! Toto je ten štát bez tzv. našich ľudí?! Však vy idete zamoriť tú štátnu správu našimi ľuďmi.
Papalášizmus. Igor Matovič povedal, že nástupom tejto vlády sa skončí bezbrehý papalášizmus. Ja nechcem hovoriť o iných predstaviteľoch vlády, lebo odvolávame Igora Matoviča. A tá diplomovka, to čo? To je v poriadku? Tak Andrej Danko tu čelil odvolávaniu, ten Matovič tu vrieskal za tým pultíkom, že musí odísť. On ukradne diplomovú prácu, v poriadku. Ešte aj prizná, áno, ukradol som. Ja som zlodej. On môže! On môže! Papaláš Matovič môže, ostatní nie.
Takže posledná téma, to už bude veľmi rýchle, zahraničná politika. Ja neviem, vy ste nepociťovali pocit prenesenej hanby, keď ste toho Matoviča videli na niektorých podujatiach? Ale fakt, priznajte si, one time, next time. Však ja teda som jeho politický súper, ale mne záleží na tom, aby akýkoľvek predstaviteľ štátu reprezentoval tú krajinu normálne. Ale ja keď som ho tam videl v tom Bruseli na tom koberci, ja som mal pocit prenesenej hanby zaňho, mne až bolo ľúto. Ale viac mi bolo ľúto naozaj Slovákov a celého nášho národa, lebo však toto, to bola hanba na tri zimy.
A potom to jeho, tie jeho lety do Budapešti, do Moskvy aj s pánom Gyimesim, no to, to bolo neuveriteľné, ako ignoroval a ponížil slovenskú diplomaciu. Čiže akúkoľvek oblasť zoberieme do ruky, tam vidno tie prsty Igora Matoviča, tam vidno tie zlyhania.
A preto dnes podávame návrh na jeho odvolania, odvolanie. Dámy a páni, opozícia je jasná, opozícia, všetci, čo tu budeme, budeme hlasovať za jeho odvolanie.
Ale priznajte si tu všetci, teda nie všetci, ale tí, ktorí ste nás trošku huckali, dajte návrh na odvolanie a nemusím hovoriť o zákulisných informáciách, veď priamo v Téme dňa ma predstaviteľ SaS vyzval, podajte návrh na odvolanie Igora Matoviča, lebo už ho máme všetci plné zuby. No tak sme aj podali, lebo však je z čoho, je kvôli čomu. A čo sa zase stane? Ešte včera som počul, SaS-ka napínala svaly a dnes to už vyzerá tak, že Richard Sulík bude držať balónik, ako je to preňho typické.
OK, máte na to právo, máte právo dokonca podržať pána Matoviča, veď ste koalícia, ale tu vám chcem povedať, každý jeden z vás, každý jeden z vás, ktorý dnes podrží Igora Matoviča, a to je jedno, akou formou, či odídením zo sály, či zdržaním sa, alebo nejakým iným spôsobom, bude zodpovedný za to, že zostal vo funkcii, a bude zodpovedný za to, že pod jeho reálnym vedením, pretože pán Heger je iba hovorca vlády, pod jeho reálnym vedením bude pokračovať marazmus v tejto krajine.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 17:31 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:51

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Tomáš, rozprava hodnotná, len veľmi ťažko sa rozpráva prázdnym laviciam, ale snáď niektorí kolegovia, ktorí tak vehementne obhajujú tohto pána, si to aspoň buď vypočuli na chodbe, alebo z priestorov svojich kancelárií a snáď im to pomôže k správnemu rozhodnutiu, akým spôsobom by bolo dobre pomôcť tomuto človiečikovi a zároveň pomôcť celému národu, aby toľko netrpel.
Naša pani učiteľka už v materskej škole nám častokrát rozprávala: „Detičky, plačom a krikom sa nikdy nič nevyrieši.“ Ale tento človek pozná len dve pracovné metódy: plač a krik. Plač pred kamerami a mikrofónmi a krik na poslaneckom klube. A všetci musia stáť v pozore ako vojaci na špagátikoch, pretože veľký Igor zavelil, veľký Igor má pravdu a musíme robiť to, čo povie veľký Igor.
A, drahí kolegovia, drahé kolegyne, najmä z poslaneckého klubu OĽANO, sú medzi vami poslanci, ktorí toho v hlave majú naozaj dosť veľa. A práve týmto vaším kolegom sa čudujem, že takéhoto človeka ešte dokážu podporovať, že takéhoto človeka dokážu zniesť, že takéhoto človeka dokážu neustále dávať ako nejaký príklad.
Jednoducho toto je veľmi zlý príklad. Tento človek ako premiér Slovenskej republiky nezvládol od svojho nástupu naozaj nič, či to bola nezvládnutá pandémia po stránke finančnej, po stránke bezpečnostnej, po stránke zdravotníckej. Všetci sú zlí, zlí boli daní ministri jednotlivých rezortov, zlí sú jednotliví partneri vo vládnej koalícii, zlí sú aj terajší koaliční poslanci, len on je jeden úžasný človek, on chce dobre, ale všetci ostatní chceme zle.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:51 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:53

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán Tomáš, dobre ste to dali, bez papiera, výborne. Ja to tiež sa budem snažiť dať bez papiera a zodpovedzte mi jednu otázku. Pôžičku za 200-tisíc na váš domček, stačili len grilovačky, keď už trčíte zo zadnice novému šéfovi? Ďakujem. (Reakcie z pléna: „Ooooo...)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:53 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:53

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Erik, správne si poukázal na ten, na ten jasný konflikt medzi tým, ako prebiehala prvá, prvá fáza boja proti pandémii s tou druhou a tam je jasne vidno a pre mňa je to nepochopiteľné, ako vládni poslanci vysvetľujú, že tá prvá fáza bola úspešná vďaka Igorovi Matovičovi a tá druhá fáza bola neúspešná kvôli opozícii, čo je totálny nonsens. Pretože to nie je o tom, či Igor Matovič správne bojoval s krízou alebo nie, ale prvá fáza úspechu bola v tom, že tuto tento boj viedli odborníci. Predchádzajúci predseda vlády Pellegrini počúval odborníkov, nechal ich riadiť a bojovať proti koronakríze. A presne vieme, kedy sa začal ten najväčší Armageddon, keď Igor Matovič vstúpil do riadenia krízy a začal politicky otvárať prevádzky, či už to boli kostoly, alebo povoľoval svadby aj vďaka tomu, že sa ženil šéf jeho poslaneckého klubu, a tam sa začali tie najväčšie problémy. Igor Matovič prestal počúvať odborníkov, dokonca s nimi začal bojovať, nazýval ich múdrosráčmi a potom je ten výsledok takmer 13-tisíc mŕtvych, neúmerné škody.
Igor Matovič takisto si ani neprečítal, kde si zaplatil jeho exminister zdravotníctva inzertnú, inzertný článok, bol to Lancet, nie Science, a bola to len vyslovene propaganda ohľadom povinného a celoplošného testovania, pretože žiadna iná krajina na svete na tento krok nepristúpila. Každý to označoval na neefektívne a nevedecké testovanie a postup.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:53 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Som rád, že to tu padlo konečne, že tu niekto povedal, že ten článok bol zaplatený. Som zvedavý, ako to teraz budú vyvracať, že nie, lebo tam sa platí za ten článok, aby vám to zverejnili, vážení kolegovia, vy protikorupčné hnutie.
A, pán kolega, vy ste hovoril, že pýta sa, či je to možné, a pozrel ste sa na poslancov pročkovcov, čiže poslancov OĽANO. Ale u pročkovcov je všetko možné, úplne všetko. U pročkovcov je možné, že ich Igor sa stretáva s Makóom pred voľbami. Oni vedia, že Matovič si s Makóom dohodol beztrestnosť, aby ho nahal na pokoji za tie jeho daňové podvody, a potom prišla, samozrejme, odmena. Ale to je iné, lebo to sa jedná o Igora, tak tam je to, samozrejme, iný meter, to je úplne niečo iné. Tu je to v poriadku.
Ale vracať sa do minulosti a tváriť sa, že sme protikorupčné hnutie, to, na tom klamať ľudí, hovoriť o Pente a potom dať riaditeľa Sociálnej poisťovne, riaditeľa z Penty, hovorí o Počiatkovom dome, to je pre ľudí, takto ich oblbovať.
Ale keď Igorko si nahrabe, Igorko natočí 600 km, Igorko prepíše firmu, Igorko skryje účtovníctvo na povale u starkej, to je iné! To sa neráta, to sa neráta. Že Igorko nezaplatí dane, že Igorko prepašuje sem tlačiarenský stroj ako podvodník, obyčajný pašerák okrem zlodeja, to je iné.
Už sa musíme naučiť, vážení kolegovia v opozícii, že toto je iné. Áno, oni sú iní. Presne si to povedal, oni sú iní. Áno, oni sú iní, oni sú horší. A problém je v tom, že sú oveľa horší. Horší sú zlodeji a horší sú aj amatéri.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:55 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:57

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Erik Tomáš, vy si dovolíte kritizovať nás nováčikov v parlamente, že si pri faktických či iných vystúpeniach robíme poznámky. Priznávam, ja si robím, lebo okrem iného som veľký trémista pred kamerami a reflektormi. Zarážajúce ale je, že vy taká mediálna hviezda, redaktor, dlhoročný politik a hovorca pri vašich vystúpeniach tiež občas hľadíte do svojich poznámok. To, čo ste, čo ste to za profesionál? Mediálny hovorca takého rangu, ako ste vy, by to mal dať bez ťaháku na prvý šup. Hlavne keď si dovolíte hodnotiť ľudí, ktorí verejne vystupujú pár mesiacov. Lebo do mandátu poslanca sme sa mnohí neživili iba prázdnymi rečami, jazykom, nabiflenými prejavmi, ale rukami, nohami, hlavou a poctivou prácou. A toto už je roky aj vo vašom prípade, že vy sa živíte naozaj politikou a rečami. Ide vám to veľmi dobre, len častokrát sú to iba prázdne slová. Nie všetko dobré je len o dokonalom rečníckom prejave, ale dôležité sú skutky – vyhrnúť rukávy a makať.
Dookola opakujete o 90-percentnej nedôvere Igora Matoviča u ľudí, aby ste neboli prekvapení. Realita začína byť trošku iná. Dosť, posledné mesiace sa dosť často stretávam s ľuďmi a okrem tých, ktorí nám nadávajú, pľujú do tváre, pribúdajú dosť rapídne takí, ktorí sa spamätali a vidia veľa dobrých krokov súčasnej vlády, ktorá je jedna, no nie jedna, ale jediná najtransparentnejšia v hist... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:57 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:00

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán Kuriak, začnem vami. Vy ste asi nepočúvali, že ja mám naozaj veľký rešpekt a pokoru ku každému poslancovi, aj k nováčikovi, každý niekedy začína, ale moja reakcia bola na to, že vaši poslanci a vaši ministri hovorili našim predstaviteľom, že len čítajú z papierov a podobne. Takže ja som reagoval iba na to, aby ste chápali, to bola obranná reakcia. Vôbec by som si nedovolil smerom na vás, ja, samozrejme, chápem, keď niekto potrebuje si niečo napísať, tak si napíše, hej? Takže buďme, buďme k tomu spravodliví a féroví.
Páni Kmec a Suja, všimol som si jednu vec, že ste si všimli aj vy ten článok Lancetu, tú štúdiu, ktorá má obhajovať plošné testovanie, ja len k tomu dodám, pokiaľ mám správne informácie, že spoluautorom tej štúdie je pán Krajčí (povedané so smiechom), takže to asi len napovedá, že prečo ten článok o tom plošnom testovaní a to je asi, určite jediný vyšiel, že vraj malo nejaký zmysel a význam, ale však klasika, a ešte keď za tým boli aj nejaké peniaze, ako hovorí pán Suja, tak to je také typické.
A, pán Nemec, viete čo? Tak ľudsky, dobre? Ja som športovec a ja som mal k vám veľký obdiv ako k volejbalistovi. Ja som chodil na vaše zápasy, obdivoval som vaše smeče, naozaj, fakt dobrý volejbalista. Ale to v parlamente nestačí. A je mi ľúto, že nemusíte byť fakt zdatný ani politicky, ale potom za vami príde pán Pollák a povie vám nejakú úplnú sprostosť o nejakej pôžičke dvesto či čo, čo je totálna sprostosť, a vy sa necháte takto zneužiť, on zmizne ako gáfor a vy to tu takto strelíte do vzduchu, lebo ak máte nejaké informácie o nejakej pôžičke, ja sa o svojom dome porozprávam tak ako vy, keď máte nejaký dom, veľmi rád, ale trepete hlúposti, čiže radšej ml-čať, radšej mlčať. Nemusíte, to je také nešportové, viete? Je to také nefér. Je to také podpásové. Nemôžete len tak hocičo niekedy vystreliť. Čiže keď niečo chcete povedať, nejaký fakt povedzte, ale toto, toto bolo veľmi neférové, nešportové, pán Nemec.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 18:00 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:01

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja by som sa len chcel spýtať, či od včera sa niečo zmenilo a viete odpoveď na tú moju otázku, čo som vám včera dal v proceduráku, povedal ste, že to zistíte, a poprosím znova tú klímu, lebo zasa je vypnutá a fakt je tu problém dýchať, budeme tu do rána, bude s tým ešte väčší problém. Tak skúsme, ako je to s tými rúškami?

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Rúška sme preverovali a sú stále v interiéri povinné, takže to bolo nejaké nedorozumenie.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Sulíkove a prezidentkine potom. Dobre. Tak najvyšší ústavný činiteľ, prezidentka sa pomýlila, nevadí, dobre.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Čo sa, čo sa týka klímy, pán poslanec, môžem dať opäť vedieť kolegom z Kancelárie Národnej rady...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ďakujem.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
... oni to vedia zvýšiť tú intenzitu, len to chvíľu trvá.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Stačí tak, ako je na chodbe. Keby bolo v sále, ako je na chodbe, úplne stačí.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.6.2021 o 18:01 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:03

Miroslav Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja nemám poznámky, ale nejaké som tu našiel, tie nebudem, tie nebudem čítať, dúfam, že pani Laššáková tým, že prepadla v posledný deň školského roku, tak nebude mať z toho nejaké problémy. Keďže nemám poznámky, budem naozaj hovoriť krátko.
Ako som avizoval, ja podporím odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Mám na to niekoľko dôvodov.
Ja som 17. februára opustil vládnu koalíciu kvôli Igorovi Matovičovi, kvôli tomu, akým spôsobom dlhé mesiace zlyhával v manažovaní pandémie, v dôsledku čoho som dodnes presvedčený, zbytočne zomierali ľudia. Videl som to ako primátor. V januári, februári nám zomrelo v Hlohovci dvakrát toľko ľudí ako po minulé mesiace, v rovnaké mesiace v uplynulých rokoch a jednoducho nebola žiadna šanca zmeniť to a odmietol som byť toho súčasťou. To, že sa Igor Matovič upratal po niekoľkých týždňoch z pozície premiéra na pozíciu vicepremiéra a ministra financií, nič nerieši.
Budem hlasovať za odvolanie Igora Matoviča napriek tomu, že je to návrh HLAS-u, podporujú to kolegovia zo SMER-u a od Kotlebu. Ako som tu v tejto sále povedal už niekoľkokrát, moja politická DNA nemá ani gram spoločný s politickou DNA kolegov zo SMER-u, z HLAS-u alebo od Kotlebovcov, ale, a budem hlasovať za odvolanie Igora Matoviča nie preto, že si želám návrat SMER-u, HLAS-u a podobne, ale práve preto, aby sa k moci vrátiť nemohli. Viem to ja, vedia to tuná kolegovia z opozície, viete to vy, čím dlhšie bude Igor Matovič členom vlády, čím dlhšie bude Igor Matovič v politike, tým rastie šanca, že sa SMER, HLAS vrátia o to skôr a v o to väčšej sile.
Igor Matovič je na politickej scéne na Slovensku desať, jedenásť, možno dvanásť rokov. Ja som išiel do politiky presne s tým, čo chcel Igor Matovič, ukončiť vlády Roberta Fica a, áno, dávam mu kredit, udialo sa to aj a najmä vďaka nemu, po tom, čo my sme urobili podľa mňa fatálnu politickú chybu, nespojili sme sa, vznikol priestor, ktorý Igor Matovič šikovne využil, získal 25 %, zostavoval vládu. Žiaľ, to nestačí.
A ja rozumiem tomu, že niektorí bývalí kolegovia, vládni, z OĽANO si už stihli so mnou povykať za ten deň, keď som oznámil, že budem hlasovať za odvolanie Igora Matoviča, ale ak dokážete porozumieť tomu, že svet nie je binárny, nuly a jednotky a nie je všetko čierne a biele, tak možno dokážete porozumieť tomu, že aj vy, aj táto krajina má akú-takú politickú budúcnosť len bez Igora Matoviča.
Dokonca si myslím aj z tých rozhovorov s mnohými kolegami z vládnej koalície, nielen z OĽANO, ale aj z OĽANO, že si to mnohí z vás uvedomujú. Ja rozumiem tomu, že nebudete hlasovať za odvolanie Igora Matoviča, nemá to, samozrejme, politický zmysel, na druhej strane rozumiem tomu, že mnohí z vás aj v OĽANO premýšľajú, akým spôsobom v politike prežiť a aj OĽANO môže v politike prežiť bez Igora Matoviča.
Ako som povedal, Igor Matovič vykonal v slovenskej politike mnoho, niečo dobré, niečo zlé, bohužiaľ, ukázalo sa, že byť šikovný politický marketér je strašne slabá príprava na to byť schopný premiér v ťažkých časoch pandémie, v ťažkých časoch plánu obnovy, v ťažkých časoch, ktoré si budú vyžadovať ťažké reformy.
A navyše Igor Matovič klame, čo podľa mňa nie je zlučiteľné s výkonom funkcie premiéra. Poviem to len na konkrétnom príklade, pretože nebudem tu opakovať všetky tie výhrady, prečo Igor Matovič zlyhal ako minister financií. Pre mňa stačilo, keď som ho tu pred pár týždňami počúval, ako obhajoval navýšenie deficitu štátneho rozpočtu. Ja som nevidel ministra financií, ja som videl šéfa nejakej opozičnej strany, ktorý tu populisticky hovorí o tom, prečo si máme vytvárať vankúš, aby sme mohli míňať, kde bude treba. Napokon tie aktualizované údaje o vývoji slovenskej ekonomiky ukazujú, že ten vankúš potrebovať nebudeme. Už vtedy, keď tu kolega Viskupič vysvetľoval, že takto sa nehospodári, sa ukazuje, že mal pravdu.
A vtedy sme si tu vymenili s Igorom Matovičom zopár teplých slov a ma tu obvinil, že u nás v Hlohovci teda že už sú všetci proti mne, celé zastupiteľstvo, celé mesto. Tak ja mám preňho jednu zlú správu, ktorá ho teda usvedčuje z klamstva, jednak, áno, máme aj opozičné zastupiteľstvo práve preto, že sme v roku 2014 v meste, kde v 2012 získal SMER v parlamentných voľbách 51 %, v 2014 sme vyprášili SMER z komunálu tak, že odvtedy nemal v 23-člennom zastupiteľstve ani jediného poslanca. A, áno, dnes tam s tými ľuďmi bojujem, pretože sa snažia vrátiť naspäť, a čudujem sa, že ich v tomto podporuje Igor Matovič.
A pokiaľ ide o tú podporu, robila agentúra FOCUS u nás v máji prieskum, z ktorého sa ukázalo, že dve tretiny obyvateľov mesta sú spokojné s tým, ako sa mesto vyvíja, a 56 %, myslím, explicitne je spokojné s výkonom funkcie primátora tak, ako ho robím.
Ja viem, že Igor Matovič sa na takéto čísla na celoštátnej úrovni nikdy nedostane a ja by som akceptoval aj to, že ho dneska nemá rado 90 % obyvateľstva, keby tá nepopularita bola výsledkom toho, že je naozaj tvrdý reformátor a dáva tú krajinu po troch vládach Roberta Fica do poriadku. Bohužiaľ, tá nepopularita je výsledkom iba dvoch vecí: nespôsobilosti Igora Matoviča vykonávať funkciu premiéra a akéhokoľvek ministra a spôsobu, akým Igor Matovič robí politiku, traumatizuje spoločnosť, podráža aj vlastných koaličných partnerov. A myslím si, že v čase, kedy máme všetci za sebou rok korony, rok stresu z vládnutia Igora Matoviča, táto spoločnosť potrebuje pokoj a stabilitu. Ale nie pokoj a stabilitu, ktorú ponúkal Robert Fico, ale pokoj a stabilitu, ktorú ponúkajú demokratické strany.
A napriek tomu, že dnes nie som členom vládnej koalície, želal by som si, aby sa SMER nevrátil ani po dvoch, ani po troch, ani po štyroch rokoch, ale to je vo vašich rukách.
A ak môžem sa obrátiť aj na Igora Matoviča, ako som povedal, chápem, že nebudete hlasovať za jeho odvolanie, nedáva to politický zmysel, na druhej strane viem, že mnohí premýšľate o tom, ako prežiť v politike bez Igora Matoviča. A pokiaľ Igor Matovič hovorí o tom, že už po tých ďalších voľbách vlastne sa z politiky stiahne, ak mu naozaj ide o túto krajinu viac ako o seba samého, tak ho vyzývam, aby z politiky odišiel. Pomôže tým hnutiu OĽANO, ktoré založil, pomôže tým tejto vláde a vlastne naplní tým to, kvôli čomu v tej politike je. Pretože poraziť Roberta Fica je iba prvý krok. Ale neumožniť mu skorý návrat k moci, je oveľa dôležitejšie, pokiaľ tá porážka má byť trvalá.
A Igor Matovič od prvého dňa, ako sa stal premiérom, bohužiaľ, robí všetko pre to, aby sa SMER, HLAS v čo najväčšej sile a v čo najkratšom čase vrátil.
Čiže chcem vás poprosiť, neočakávam, že budete hlasovať, samozrejme, za odvolanie Igora Matoviča, pokiaľ existuje akýkoľvek nástroj a spôsob dohody s Igorom Matovičom, skúste sa s ním dohodnúť, aby odišiel z politiky, budete mať vy väčšiu šancu na politickú budúcnosť a Slovensko bude mať väčšiu šancu na normálny pokojný život bez toho, aby mu zase vládol Robert Fico alebo Peter Pellegrini.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 18:03 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Miroslav Suja