35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 16:16 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:03

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Veľmi dobré vystúpenie, pán poslanec Fico. A ja by som sa chcel spýtať na jednu otázku, vy ste hovoril, že pani ministerka zlyháva, čo sa týka kolúznej väzby. Ja by som rád vedel od vás alebo počul, v čom nezlyhala alebo čo urobila dobré. Lebo ako sa snažím, tak sa snažím, ja nevidím nič. Vidím súdnu mapu, vidím nespokojných sudcov, vidím sudcov, ktorí sú protežovaní, vidím prieťahy v niektorých veciach, kde sa ľudia úmyselne zbavujú mlčanlivosti, nežiadajú sa. Vidím stav vo väzniciach, aký je, a, samozrejme, aroganciu súčasnej ministerky Kolíkovej. Takže ja by som rád vedel, že či je aspoň jedna vec, v ktorej nezlyhala, čo sa týka jej profesného.
Čo sa týka morálneho, že tu klame, tak o tom sa nebudem ani rozprávať, lebo v tomto zlyhala úplne. Lebo nie je možné, aby v dnešnej dobe v demokratickom štáte v strede Európy prišla ministerka, ministerka spravodlivosti a drzo klamala do očí poslancom Národnej rady. To nie je mysliteľné. Bohužiaľ, na Slovensku je všetko možné. My sme krajina neobmedzených možností a hlavne neobmedzených ministrov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 16:03 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:04

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Fico, ja som to hovoril aj pani ministerke a hovorím to aj vám. To, čo ste hovorili, že sú tu rôzne sťažnosti na podmienky vo väzbe, že tam je 42 stupňov a tak ďalej a tak ďalej. Ja som sa rozprával o tom s ministerkou, ale s hocikým, ja to poviem na rovinu, toto sa týka úplne iného zákona o výkone väzby. Reforma väzenstva sa musí spraviť. Len tam treba naliať toľko peňazí a to boli roky predtým tieto oblasti zanedbávané, to nejde len tak šmahom prsta. Ja som tiež za, pokiaľ je niekto obvinený, tak je nevinný. Tak určite musí mať lepšie práva ako, aj vo výkone väzby ako ten odsúdený. Takže nech je tam fakt za dobrých podmienok, ale, bohužiaľ, nejde to, nejde to. Ja som za.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 16:04 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Počúval som veľmi pozorne a hlavne som sa veľmi pozorne pozeral na pani ministerku. Vážená pani ministerka, ste v parlamente, láskavo si to uvedomte a čo sa týka parlamentu, ste IBA ministerka. Vašou povinnosťou je počúvať, počúvať a ešte raz počúvať. Ja viem, že sa vám isté veci nepočúvajú dobre, ale ste iba ministerka. So svojou zodpovednosťou a uvedomte si, že nie ste posledná ministerka. Po vás prídu ďalší, ktorí vás budú hodnotiť, a to si láskavo zapíšte kdesi v tej šedej kôre mozgovej a vyvoďte si z toho sama pre seba zodpovednosť. Chováte sa skutočne nemiestne ako ministerka, aj ako tam na tom mieste, na ktorom sedíte, sa chováte nevhodne.
Ešte raz, nie ste vo vašej straničke, ste na pôde slovenského parlamentu. Tak láskavo tomu prispôsobte vaše chovanie!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 16:05 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Odpoviem. Ďakujem pekne za faktické poznámky pána, jednu, ktorá sa týka otázky, že v čom vlastne pani ministerka nezlyhala. Dámy a páni, my sme krajina, ktorá by sa ťažko hľadala na celom svete, pretože špeciálnym prokurátorom na Slovensku je právoplatne odsúdený človek. Ministerka spravodlivosti cez svoju rodinnú firmu a svoju nevlastnú sestru okrádala, podčiarkujem, okrádala vlastníkov bytov v Moste pri Bratislave a jej brat zarába milióny na Slovenskej televízii. Dvojka na špeciálnej prokuratúre Kysel je opakovane disciplinárne stíhaný za neplnenie povinností. Matovič, minister financií, je daňový podvodník. A čo je najzaujímavejšie, je minister vnútra Slovenskej republiky, je podozrivý z korupcie, z hrubého zneužívania právomocí verejného činiteľa.
Mňa jednoducho mrzí, a to poviem veľmi otvorene, že sa pani ministerka nepreukázala ako štátna tajomníčka, keď sedela v našej vláde. Sedela tam ako voš pod chrastou. Využívala všetky výhody, nikdy nič nepovedala, nikdy sa na nič nesťažovala. Nikdy, opakujem ešte raz, nikdy, nikdy a nikdy. Keby sme jej povedali, aby vyskočila z piateho poschodia v budove ministerstva spravodlivosti, tak to urobí za minútu.
Nemáte, pani ministerka, absolútne žiadnu dôveru, pokiaľ ide o opozíciu, pretože to, čo robíte v rezorte ministerstva spravodlivosti, nemá nič spoločné so spravodlivosťou. A vôbec sa, ma to prekvapuje, že po tom, čo vyšlo najavo v súvislosti s vašou rodinou, s vami, s vašou firmou, ako ste okrádali ľudí v bytoch pri Moste pri Bratislave, že ešte vôbec máte tú odvahu a drzosť prísť na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 16:06 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:08

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, priznám sa, že som očakával, že rozprava bude asi tvrdá, len pán poslanec Fico teraz hovoril o všetkom možnom, o veciach, ktoré iste aj čiastočne súvisia s väzbou, akurát sa, neviem úplne, akým spôsobom dotýkajú toho návrhu zákona. Lebo akokoľvek, samozrejme, vy šírite naratív toho, že sú to politickí väzni, ja si myslím, že na Slovensku boli politickí väzni v 50. rokoch. To nie je predmetom tejto diskusie a očakával som skôr to, že ak sa budeme o niečom sporiť, tak sa budeme sporiť o tom, že či kolúzna väzba má byť päť mesiacov, alebo ako rýchlo má prísť veľká novela Trestného poriadku.
Ja v tejto súvislosti som rád, že sa posúvame, že sa znižuje dĺžka väzby, a verím, že tá novela Trestného poriadku príde, ale nie preto vystupujem. Vystupujem preto, že mi príde absolútne neférové to, čo tu bolo povedané zo strany pána Fica a ďalších v súvislosti s osobou pani ministerky Kolíkovej. Pani ministerka presadzuje reformu justície, presadila Najvyšší správny súd a pokračujú ďalšie veci. Ja nerozumiem tomu naratívu, že ministerka spravodlivosti má byť zodpovedná za Národnú vyšetrovaciu a kriminálnu agentúru, že má byť zodpovedná za prokuratúru alebo za to, že sa niekto na niekoho krivo niekde pozrie. To je proste neprípustné a neprimerané.
A teda, keď pán Fico hovorí o tom, ako pani ministerka zlyháva a podobne, trošku ma mrzí, že nehovorí aj o svojich vládach, o dvanástich rokoch a o tom, čo všetko sa tu dialo. To by takisto azda bolo na dlhú debatu, len príde mi to také, no, nesúvisiace s témou. A považoval som naozaj za dôležité sa zastať z tohto miesta Márie Kolíkovej, pretože vo faktickej poznámke na konci ju poobviňovať neviem z čoho všetkého, to je také, také zbabelé trochu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

23.7.2021 o 16:08 hod.

Mgr.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán poslanec Šeliga, hovorili ste, že táto debata by podľa vás mala byť o tom, že či má byť väzba päť mesiacov alebo, alebo viac, alebo menej. Ja si myslím, že táto debata o väzbe aj v nadväznosti, čo povedal pán poslanec Fico, má byť aj o tom, že akým spôsobom sa zneužíva inštitút väzby v súčasnom právnom prostredí Slovenskej republiky. A nielen preto, že to hovorí opozícia, alebo preto, že to hovoríme my, ale preto, že to hovoria rozhodnutia Ústavného súdu, rozhodnutia Najvyššieho súdu a rozhodnutia generálneho prokurátora. A tieto jednoznačne formulujú to, že tieto rozhodnutia, ktorými sú niektoré osoby alebo boli niektoré osoby vzaté do väzby, boli vzaté do väzby svojvoľne, bez akejkoľvek, bez akýchkoľvek dôvodov, ktoré odôvodňujú použitie väzobného stíhania. Čiže to sú dôvody, pre ktoré je aj tu tento návrh zákona, ktorý má riešiť väzbu. A nie je to len o dĺžke väzby, ale je to aj o tých podmienkach, za akých je možné takúto väzbu nariadiť.
No a, samozrejme, v súvislosti s tým je to aj o podmienkach výkonu väzby, pretože tie sú naozaj nie dobré, a preto je aj ten pozmeňujúci návrh, ktorý rieši aj zákon o výkone väzby. A pokiaľ bude dobrá vôľa, ja verím, že aj to málo, ktoré v tomto návrhu je, že určitým spôsobom pomôže nevinným, resp. tým, ktorí sa majú považovať za nevinných, kým nebudú právoplatne odsúdení a ktorí vykonávajú väzbu na to, aby vedeli tú väzbu ako nevinní zvládnuť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 16:10 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:12

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja úplne súhlasím s pánom poslancom Šeligom a s tým, čo hovoril vo svojom vystúpení v rozprave. Tiež si myslím, že vystúpenie pána poslanca Fica bolo úplne od veci. Bolo úplne od veci nielen v tej záverečnej faktickej poznámke, na ktorú sa už nedalo reagovať a ktorou sa vrátil v podstate k schôdzi, na ktorej bola vyslovovaná nedôveru a na ktorej sa opozícia pokúsila prostredníctvom nezmyselných a nepodložených obvinení a dezinterpretácií celej veci odvolať pani ministerku Kolíkovú, ale od veci bolo aj v samotnom obsahu vystúpenia pána poslanca Fica. A keď pani ministerka u pána predsedajúceho namietala, že pán vystupujúci Fico by mal hovoriť k veci a že by mal na to upozorniť, tak mala pravdu, čo nakoniec potvrdil aj pán poslanec Fico vo svojom vystúpení tým, že až v úplnom závere povedal, že no a teraz k tomu paškvilu, ktorý ste predložili, sa ani nebudem vyjadrovať. Čím len potvrdil, že to, čo hovoril dovtedy, hovoril o veciach, ktoré ho nesporne zaujímajú, lebo, samozrejme, vyšetrovanie pokračuje, orgány činné v trestnom konaní majú rozviazané ruky, takže áno, treba bojovať za svojich ľudí, ako to len ide, ale nevyjadroval sa k návrhu zákona, o ktorom rokujeme, k tomu sa vyjadril možno v posledných 20 sekundách svojho vystúpenia.
A že to teda bolo od veci, svedčí o tom aj to, že ten záujem o podmienky väzby je náhle prebudený práve teraz, keď sa vyšetrovanie dotýka bývalých smeráckych nominantov, keď má pán Fico a jemu blízki ľudia pocit, že sa to už približuje aj ku nim. Dovtedy ich to nezaujímalo, hoci dvanásť rokov tu vládli.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 16:12 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:14

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán poslanec Šeliga, ja sa vrátim vo vašom vystúpení len k jednej vete, ktorú stále opakujete, a nielen vy, a to je to dvanásťročné vládnutie SMER-u. Vy sa stále tvárite tak, ako keby ten SMER tuná dvanásť rokov vládol ako nejaká samozvaná strana, ktorá vládla, vládla a stále vládla a ľudia to nechceli, že vládla. Uvedomte si, túto stranu zvolili ľudia, tak ako ju budú voliť aj po týchto nasledujúcich, predpokladám, predčasných voľbách. Čo môžete povedať vy po tom roku vašeho vládnutia? Že v tejto chvíli bojujete o svoju politickú existenciu, pán poslanec. A vy vyčítate SMER-u, že dvanásť rokov ho ľudia volili. Vy vyčítate SMER-u, dvanásť rokov objektivizácie tými ľuďmi, ktorí ho volili, tými občanmi, s takým množstvom preferenčných hlasov, ktoré jednotliví kolegovia poslanci dostávali, a vy sa tu tvárite, ako keby to naozaj bola samozvaná voľba. Veď si to uvedomte, prestaňte takýmto spôsobom už dehonestovať všetko to, čo sa tu za tých dvanásť rokov spravilo, a spravte z toho aspoň jednu dvanástinu, pán poslanec, aby bolo čo kritizovať. Lebo zatiaľ toto všetko, čo sa tu udialo za ten jeden rok vašeho vládnutia, je jeden obrovský trapas. Trapas, na ktorý sa bude spomínať ešte veľmi dlho. A vy to veľmi dobre viete, lebo toto sú určite vaše posledné mesiace, pán poslanec.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 16:14 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Šeliga, úplne súhlasím so všetkým, čo hovoríš. Čo však si myslím, že stojí za zmienku, je to, že mali by sme si povedať rovno, že vystúpenia Roberta Fica tu nie sú na to, aby hovoril k veci, aby kritizoval alebo dokonca súhlasil s nejakými návrhmi, ktoré sú tu predkladané. Jeho jediným účelom je tu, je vytvárať akúsi sebaobranu pre seba samého a jeho okolie do už teraz čím ďalej väčšej miery vo väzbe alebo dokonca aj vo výkone trestu. Čiže toto je jediný v podstate účel toho, prečo on vystupuje tu vprostred júla na takejto schôdzi k zákonu, ktorý by sa ho prakticky podľa jeho svetonázoru nemal ani vôbec týkať. To nie je nejaká jeho odbornosť alebo niečo, k čomu sa on predtým vyjadroval.
A z toho je potrebné robiť opakovane záver, že celá jeho politická kariéra v súčasnosti je zameraná na to, aby spochybnil všetko, čo my tu robíme, a aby dosiahol to, že keď sa ten kruh uzavrie okolo neho, že on bude môcť tvrdiť, že ja som vám to hovoril, vidíte, takto strašné je to, že dokonca sa to týkalo aj mňa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 16:16 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:18

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Susko, v poriadku, hovoríme o väzbe, ale vy ste taký rigidný právnik v tomto, a to myslím naozaj v dobrom slova zmysle, je otázka, že či môže byť súčasťou aj toho vášho pozmeňujúceho návrhu napríklad to, že upravujete zákon o výkone a spôsobe výkonu väzby, pretože my novelizujeme Trestný poriadok, to je prvá poznámka. Je mi ľúto, že tá diskusia neprišla možno trošku skôr, lebo tam sa asi všetci zhodneme, že výkon samotnej väzby je určite nie dobrý a mal by byť lepší. To je to, čo aj hovoril pán poslanec Kyselica.
V súvislosti s tým, čo ste povedali, pán poslanec Jarjabek, ja nie úplne dobre rozumiem, ako ste prišli na to, že dehonestujem ľudí. Ja to úplne rešpektujem, volili vás. Volili vás aj tieto voľby, budú vás možno voliť ďalej, možno nebudú a podobne. Ja, za tých dvanásť rokov ste tu boli, to je proste fakt. Mali ste moc, urobili ste niečo dobré. Ja som nikdy nemal problém to pochváliť, či to bola diaľnica do Nitry alebo euro, alebo ďalšie veci. Ale proste máte aj zodpovednosť, no a raz, keď to boli vaši nominanti, tak prečo sa o tom nejdeme rozprávať?
Môžem s nadsázkou povedať, že som dojatý, ako sa bojíte o moju politickú budúcnosť, či tu budem, alebo nebudem. Keď nebudem, nič sa nestane, úplne v poriadku to s pokorou prijmem. Akurát ja sa tu proste nemusím ako keby naparovať za pultom a hovoriť o politických väzňoch alebo o tom, ako Kolíková môže aj za to, že svieti slnko. Proste nemôže za tie výpovede.
Tiež je fascinujúce ako jedny výpovede spochybňujete, teraz myslím ako strana, iné výpovede vám sedia. V tomto je to také naozaj zvláštne.
Každopádne ďakujem všetkým za faktické poznámky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 16:18 hod.

Mgr.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video