35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 17:34 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:22

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Čepček, neviem, či si ešte stále v klube OĽANO, ale keď si, tak si myslím (povedané so smiechom), že dneska po tomto vystúpení si asi definitívne skončil. To tvoje heslo Moje telo, moja voľba, no každý človek v sále, čo tu sedí a má aspoň nejaké priemerné IQ, tak pochopil, proste na čo si narážal. Koniec koncov aj tie ostatné reakcie kolegov poslancov boli presne o tom, že presne vedeli, že liberáli toto heslo používajú a používajú ho iba vtedy, keď im pasuje.
Keď, keď v podstate sa... (povedané so smiechom) si tu bol terčom toho výsmechu, hej, tohto hesla, že moja... moje telo, moja voľba, tak o tomto človeku to len svedčí, asi aké má vysoké IQ.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 17:22 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:23

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Takže ja ďakujem kolegom a chcem pánovi poslancovi Krúpovi odkázať: „Blbí lidi – taky lidi.“
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 17:23 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:24

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán predsedajúci. Kolegovia, kolegyne, možno teraz prekvapím, ale začnem opozíciou, lebo vždy sa prihováram najmä ku koalícii, ale musím začať opozíciou, ale najmä vzťahmi v opozícii.
Včera sa niečo udialo a je mi ľúto, že opozičnými lídrami alebo opozičnými kolegami to bolo dezinterpretované, tak ako to dezinterpretované bolo, a musím to aj tak ľuďom objasniť, aj keď nemám rád situácie, že niekto vychrlí do tváre slinu, a potom vy si ju máte utierať, ale ak si niekto takto predstavuje spoluprácu v parlamente, tak my určite nie. Mne je ľúto, že viacerí koaliční, resp. opoziční poslanci včerajšiu neúčasť na hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní interpretovali svojim voličom spôsobom, ktorý bol podpásový, neférový, a ja budem zvedavý, v akom počte sa dostavia jednotlivé opozičné strany na dnešné dôležité hlasovanie, ktoré už bude o tomto zákone, pretože aj my sme včera mohli povedať, že chýbali tu dvaja poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko. Aj my sme mohli včera povedať po tom, čo sme zažili útok zo strany SMER-u, že tu chýbalo 9 poslancov SMER-u vrátane Roberta Fica a pána Blanára. Aj my sme mohli povedať, že tu chýbali ďalší ľudia, ale my to robiť nebudeme, pretože spája nás jedno. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Spája nás jedno a to to, že všetci máme rovnaký názor na tento zákon a všetci v opozícii budeme hlasovať proti tomuto zákonu, proti tomuto diskriminačnému zákonu. A budem veľmi zvedavý, či tu bude 55 opozičných poslancov, pretože poslanci za stranu HLAS - sociálna demokracia tu budú všetci 11 do nohy, do poslednej nohy, do poslednej ruky. Budem zvedavý, či tu bude 26 poslancov strany SMER - sociálna demokracia, ktorá mala včera potrebu útočiť na stranu HLAS - sociálna demokracia, a budem veľmi zvedaví, či tu budú všetci poslanci za stranu Ľudová strana naše Slovensko.
Ja dúfam, že tu bude 55 opozičných poslancov, pretože Boris Kollár a SPOLU sľúbili, že budú hlasovať tiež proti tomuto zákonu, a v takomto prípade to bude veľmi tesné. Aj keď v prípade Borisa Kollára nevieme, pretože viete dobre, že Boris Kollár je typický v tom, že jedno tvrdí a inak koná. Už som zachytil, že tu počas rokovania bola nejaká súrna porada s pánom ministrom. Neviem, ako dopadla. Však pán minister si to môže nechať pre seba, ale pamätáme si, že včera pán Kollár povedal, že všetci poslanci budú hlasovať proti tomuto zákonu. Tak som veľmi zvedavý na ten výsledok, pretože nie prvýkrát Boris Kollár niečo hovoril a niečo iné konal.
Pamätáte sa? Mali sme tu podľa Borisa Kollára vraj rozoberať riešenie, akým by sa mohlo uskutočniť referendum na jeseň tohto roka ešte. Koná sa niečo? Nie. Poslanci za SME RODINA na ústavnoprávnom výbore rovnako hlasovali proti tomu, aby novela ústavy z dielne SMER-u - SD mohla byť predkladaná až o pol roka a tak ďalej a tak ďalej. Ale nechcem prejudikovať záver a postoj hnutia SME -RODINA je to len na ich svedomí. Všetci občania budú môcť vidieť, ako opozičné strany a koaličná strana SME - RODINA budú hlasovať, keď sa bude hlasovať o zákone ako takom.
A teraz k podstate. Viete, prečo sme tu cez víkend? My sme tu cez víkend preto, lebo ukazujete, vážená vládna koalícia, ďalšie svoje babráctvo, ďalšiu svoju neschopnosť dohodnúť sa na programe schôdze tak, aby mohla byť vedená počas pracovných dní, a samozrejme, je to aj dôsledok tej vašej politickej vypočítavosti. Vy ste totiž mysleli, že keď sa bude o tomto zákone, o tomto citlivom zákone rokovať počas víkendu, takže to tak nejak tichšie, tak v nejakom zákulisí pod rúškom toho víkendu a nepozornosti ľudí pretlačíte, ale veľmi ste sa mýlili, veľmi ste sa mýlili. My totiž v opozícii máme pracovné soboty radi, ako vidíte, a ak ste to chceli urobiť v tichosti, tak tí ľudia, ktorí včera kričali pred parlamentom teraz kričia ešte hlasnejšie a silnejšie. Takže tento cieľ, potichučky pretlačiť tento citlivý zákon, vám určite nevyšiel. (Reakcia z pléna.) Aj v... no, počul som, pán Šudík (ruch v sále a zaznievanie gongu), čo s vami... (Reakcia z pléna.) Ako sa vy voláte? Šefčík, pardon. Počul som, čo s vami robili. Neprial by som to, samozrejme, nikomu, ale že sa vy zrovna budete ozývať po tom, čo s vami tí ľudia urobili, tak to by som bol radšej ticho, ale veď dobre. To už ste vy.
No, aj my v opozícii máme rozdielne názory, áno, aj na COVID, aj na niektoré opatrenia, ale ako som povedal spája nás kritika vašej totálnej neschopnosti, vládnej neschopnosti riešiť túto pandémiu a takisto nás spája aj to, ako sa šikanózne správate k ľuďom.
V diskusii už zaznelo veľa odborných argumentov aj z jednej, aj z druhej strany a nie je to čiernobiela téma, čo uzná možno aj pani kolegyňa Cigániková. Nie je to čierna, biela, čiernobiela téma a môžme sa o tom baviť veľmi dlho.
Ale ja som presvedčený a musíme hovoriť a pomenovať veci pravým menom, že tento zákon, dámy a páni, nie je o žiadnej zodpovednosti, ktorou sa tu koaliční poslanci toľko oháňate, ale je to o tom, aby ste donútili ľudí, ktorí sa nechcú dať očkovať, aby si tú vakcínu nechali pichnúť. O tom to primárne je tento zákon.
Vy síce hovoríte o dobrovoľnom očkovaní, ale týmto zákonom vlastne chce spôsobiť to, aby to očkovanie bolo povinné. A toto nie je váš prvý manier, toto nie je vaša prvá stratégia. Opakuje sa situácia z plošného testovania, ktoré malo niekoľko kôl. Tiež ste to nenazvali povinným očkovaním, ale, ale ľuďom ste rozdávali modré papieriky, ktorých ináč výpovedná hodnota pri efektivite antigénových testov bola asi taká ako výpovedná lehota papierika s tetovačkou z detskej žuvačky, tak vďaka týmto certifikátom sa ľudia mohli pohybovať. Čiže ste ich prinútili, aby si nechali vytierať nosy a aby Igor Matovič a spol. mohli na tomto hromadnom testovaní neskutočne zarobiť, 800 mil. eur to stálo zatiaľ daňových poplatníkov a najviac na tom zarobila trnavská firmička blízka Matovičovi. Keby sa toto stalo za predchádzajúcich vlád, tak už ten bývalý premiér nie je, neexistuje, ale vy môžete všetko. Čo je však najhoršie tým, že ste sa venovali tejto atómovej zbrani, absolútne neefektívnej, ste zanedbali úplne iné opatrenia a zomrelo počas druhej vlny 12,5-tisíc ľudí. Na to sa nesmie zabúdať.
No a keď ste si už teraz z ľudí urobili cvičené opice počas testovania, tak prečo to neskúsiť aj počas očkovania, že? Jednoducho opäť ten istý princíp. Vy jednoducho nechcete deliť ľudí na chorých a zdravých. Vy ich idete rozdeliť na ľudí očkovaných - s výhodami a nezaočkovaných - s jasnými sankciami. Neobstojí ani argument, že veď v tom COVID, že s tým GreenPass-om sa dostane všade každý, pretože tam bude možnosť aj testu, pretože dobre viete, že budete požadovať PCR test, ktorého hodnota je naozaj od 50 do 70 eur, a len časť týchto testov má byť preplácaná, ešte ani sami nie ste dohodnutí v koalícii, čiže bude to znamenať tak enormný náklad pre väčšinu rodín slovenských, že si to dovoliť nebudú môcť, a tým pádom o žiadnej rovnoprávnosti nemôže byť ani len reči.
Môžem za stranu HLAS - sociálna demokracia vyhlásiť to, čo už dlhodobo tvrdíme, sme proti povinnému očkovaniu. Nespochybňujeme očkovanie ako také, ale sme proti povinnému očkovaniu. Očkovanie musí zostať dobrovoľné a podľa toho sa aj správajú poslanci nášho klubu. Časť poslancov sa dala zaočkovať, časť nie - a takto to má byť. Aj pán Kotleba hovorí, že má známych, ktorí sa dali zaočkovať, on im to nevyčíta. Jednoducho všetci v opozícii tvrdíme, že musí to očkovanie zostať dobrovoľné.
No a z tohto dôvodu, pozerám koľko mám čas, z tohto dôvodu musím konštatovať a opäť zopakovať pre všetkých aj pre koaličných, aj pre opozičných, aj pre tých ľudí tam vonku, aj pre ľudí na sociálnych sieťach to, čo tvrdíme stále a už dva dni, že strana HLAS - sociálna demokracia nepodporí tento zákon, pretože ho považujeme za diskriminačný voči nezaočkovaným ľuďom.
Pán minister, dnes máte meniny, mohli by ste ten návrh zákona stiahnuť a potom by ste mohli ísť medzi tých ľudí a tí by vám dali veľký potlesk aj by vám k meninám pogratulovali. Ale pokiaľ tak neurobíte, tak tam radšej nechoďte, pretože tie darčeky od týchto ľudí by sa vám určite nepáčili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2021 o 17:24 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:33

Peter Krupa
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Tomáš, nikto vás nenapáda, ale bolo by si možno dobre ujasniť nejaké priority, keď raz viem, že sa ide hlasovať o nejakom najfašistickejšom zákone všetkých čias, tak si nerobím tlačovky. Potom človek fakt nevie o tom, čo si mám myslieť. Len toľko, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 17:33 hod.

Peter Krupa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:34

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, náš poslanec, ktorý tu chýbal, chýbal kvôli tomu, že cestou do práce ho zasiahol slzotvorný plyn, dobre, necháme to už tak.
Chýbali ste tu vy, chýbali tu smeráci, chýbali tu z každého jedného poslaneckému klubu, ale teraz musíme ťahať za jeden povraz a vstúpme si do svedomia, oslovte aj vy vašich poslancov, aby tu boli, aby tu boli aj smeráci, aby sme tu aj my všetci boli, aby sme spoločne ako opozícia plus nejakí poslanci z koalície, ak dostanú rozum vedeli zablokovať takýto zákon.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 17:34 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:34

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán kolega Tomáš Erik, hovoril si o... o tých atakoch včerajších aj na stranu HLAS - sociálna demokracia. Myslím si, že uveriteľnosť je dôležitý fenomén, pretože ak niekto by vedel počítať alebo vie počítať, tak musel si byť vedomý toho, že ani keby sme tu boli bývalí všetci, ani vtedy by sa nebolo nič zmenilo pri schvaľovaní postupu zákona v skrátenom legislatívnom konaní.
Takže ono, keď ľudia, ak budú mať záujem, prídu nato, že boli včera takýmto spôsobom podvedení informáciami od niektorých kolegov, tak už im sotvakto v budúcnosti uverí.
No a potom je tá tolerancia, ktorej si hovoril, že sme proti povinnému očkovaniu, sme za dobrovoľné očkovanie.
Chcem len potvrdiť, že, spomínaš si aj ty, mali sme pred krátkym časom také stretnutie nazvime to manažmentu našej politickej strany, asi 40 ľudí, pán predseda sa spýtal tak pre informáciu, že nech zdvihne ruku ten, kto je očkovaný. Musím vám povedať, že zhruba polovica rúk bola očkovaných, polovica zatiaľ nie, takže vôbec z toho nikto nerobí tragédiu, je to každého osobná vec, je to každého osobný prístup ku svojmu zdraviu, ku svojmu telu, každý pozná najlepšie svoj zdravotný stav, určite mnohokrát lepšie ako aj jeho ošetrujúci lekár. Takže potvrdil si to, čo je blízke alebo čo je typické pre našu stranu, sme za dobrovoľnosť sme proti povinnému očkovaniu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 17:34 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:36

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy tvrdíte, že my sme si mysleli, že to prejde ľahko, no tak ja som tiež bol veľmi prekvapený nasadením na piatok, to je jedna vec. Poznám veľmi veľa kolegov, ktorí boli s ním, s tým veľmi nepríjemne prekvapení, chceli sme začínať v stredu-štvrtok, tak sme boli aj pripravení, takže tento váš fakt nesedí, a navyše veď sám tvrdíte, že pán Kollár tvrdí, že chce, aby to neprešlo, nie, aby to prešlo, tak teraz, teraz si navzájom rozporujete, pretože keby to takto bolo, tak pán Kollár bude predsa presadzovať práve to riešenie, aby to neprešlo, a tomu prispôsobuje termín.
Hovoríte, že chcete, aby sme donútili ľudí, ktorí sa nechcú očkovať, aby si ju nechali pichnúť, no toto sa vám veľmi dobre hovorí, keď nevládnete. Čo by ste robili vy? Veď vaša vláda to bola, ktorá začala so znížením motivi... mobility. Asi by ste pravdepodobne najradšej znovu zatvárali prevádzky napriek tomu, že teraz existuje dobré riešenie, akým spôsobom neurobiť to, že by sa museli opäť zatvárať prevádzky tak, ako ste to začali aj vy.
Máte vôbec, ešte mi dovoľte jednu poznámku, máte vôbec spočítané koľko sociálnodemokratických strán podporuje v Európe a vo svete motiváciu ľudí k očkovaniu? Máte spočítané, koľko ľu... koľko sociálnodemokratických strán podporuje motiváciu k riešeniam, ktoré sú podporené vedeckou obcou na základe faktov, na základe skúseností, a nie na základe mytológie fašistov a konšpirátorov?
Toto, čo ste vy predviedli, a to, ten smer, ktorým vy smerujete, je podpora konšpirácií, je pre mňa úplne nepochopiteľné priklonenie sa k fašistom, čo teda od sociálnodemokratickej strany by som naozaj neočakával. Vy nie ste sociálnodemokratická strana, vy ste populisti inklinujúci... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 17:36 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Tomáš, včera bola masová neúčasť vášho klubu na hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní k tomuto zákonu naozaj chybou.
Ale už sme si to vyjasnili a ja som rád, že dnes už aj vyši poslanci vystúpili v rozprave k tomuto naozaj najfašistickejšiemu zákonu, ktorý táto vláda chce prijať, a že ste veľmi jasne aj dnes vyjadrili, že budete proti. Ako sa vraví, pán poslanec, všetko zlé je na niečo dobré a aj vďaka možno vášmu vystúpeniu dúfam a verím, že skutočne pri dnešnom hlasovaní tu bude nastúpená celá opozícia, celá opozícia, tak ako vy, tak aj my tak aj ostatní a spoločne dokážeme Slovensko pred touto pohromou, ktorú tu vláda pre Slovensko prichystala zachrániť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 17:38 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Kolega Erik Tomáš, si to vystihol jasne v týchto dvoch vlnách, v prvom rade vytĺkanie lacného politického opozičného kapitálu v rámci strán je, nemalo by byť, pretože nikam to nevedie, je len krátkodobé.
A po druhé celý tento zákon o je... je o neschopnosti vládnutia, pretože vtedy, keď bola hlavná vlna, keď ľudia sa dožadovali informácií, jednoducho táto vláda nereagovala, neposkytla dostatok kapacít a nevedela vysvetliť výhodnosť očkovania.
Na druhej strane zistila, že asi teraz by potrebovala rýchle preočkovať veľkú časť populácie, a nenašla inú cestu, ako doslova donútiť týchto ľudí, aby sa očkovali, a ide ich donútiť tou istou cestou ako to zrobila pri plošnom testovaní - obmedziť možnosť pracovať, obmedziť možnosť plnohodnotne žiť a jednoducho siahnuť im do peňaženky a tým ich prinúti, aby zvolili túto, túto možnosť.
Toto, jednoducho ako som sa aj vyjadril včera, parlament by mal byť garanciou vôle a slobody občanov, toto by sme nemali pripustiť, vláda by sa mala zamerať skôr na vysvetľovanie občanov, čo je výhodnosť, nevýhodnosť, ponechať to na ich vôli a rozhodnutí a poskytnúť tým, ktorí sa nechcú očkovať možnosť, aby mohli plnohodnotne fungovať, a nemala by im obmedzovať ich životné možnosti, ktoré majú či už pracovného, alebo voľnočasového charakteru.
V tomto prípade treba stáť všetci v jednom šíku, ako to bolo povedané, a nepodrážať si nohy a jednoducho tento zákon nepodporiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 17:39 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:41

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Tomáš, v úvode si uviedol takú výčitku na margo koali... opozície v podstate, že sa tu včera kritizovala tá účasť alebo neúčasť, a potom si povedal, samozrejme, aj tú víziu, že dúfaš v to, že sa nás tu stretne teda 55 opozičných poslancov. Nebude nás tu toľko na hlasovaní, pretože v úvode schôdze boli niektorí ospravedlnení, čiže minimálne táto sila nám tu bude chýbať, ale ja som tiež presvedčený o tom, že minimálne tí čo sme tu, že naozaj, že sa poctivo na tom hlasovaní zídeme, aby tu bol každý jeden náš hlas, aby sa nestalo potom, že by nejaké hlasy chýbali.
Správne si povedal to o tom víkende prečo bola schôdza zvolaná v piatok, že to tu chceli takto potichučku tento zákon, aby im prešiel, no (povedané so smiechom) vypomstilo sa im to, ani sami nečakali v podstate, že to dopadne tak, ako to dopadne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 17:41 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video