35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 18:31 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:31

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tomáš, dobre, že si povedal o tom zdraví, pretože toto je lotéria, ale toto je lotéria so zdravím. Pretože sám výrobca, už to tu bolo stokrát povedané, za to nezodpovedá a nevie, čo to spôsobí.
Krčméry, ako váš favorit, váš priateľ sám povedal, že to môže spôsobiť neplodnosť, ale aj to oľutoval, bohužiaľ, musíme sa s tým zmieriť. Toto je obyčajná lotéria s ľudským zdravím. Zamyslite sa nad tým, ale vidím, že vám je to jedno.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 18:31 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:32

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Naši koaliční poslanci a politici sa snažia celej spoločnosti nahovoriť, že ten, kto bude zaočkovaný, bude mať v konečnom dôsledku rôzne výhody.
Ale ja sa obávam, že sa rovnako ako povedal pán poslanec Taraba, naplní ten scenár, aký sa napĺňa v Izraeli, najnovšie v Chorvátsku, vo Francúzsku a v ďalších štátoch, keď aj tí (ruch v sále a zaznievanie gongu), ktorí, keď aj tí, ktorí budú zaočkovaní, zistia, že budú si musieť robiť testy, že budú musieť dodržiavať ďalšie opatrenia. Vychádza to z toho, čo v podstate všetci pripúšťate, že zaočkovaný človek bude môcť byť nositeľom toho vírusu.
A namodelujeme si situáciu podľa toho zákona, ktorý ste predložili. Prijmete opatrenie, že do reštaurácie budú môcť vstupovať len zaočkovaní ľudia alebo ľudia s testom. Ľudia, ktorí prídu s testom, budú mať doklad o tom, že za posledných, ja neviem, 3-4 dni sa nenakazili COVID-om, ale ten nezaočkovaný, ktorý príde rovnako tak do reštaurácie, taký doklad nebude mať a zrovna ten, ktorý je nezaočkovaný a bude v tej chvíli nositeľom vírusu, nakazí toho, teda ten zaočkovaný, ktorý vstúpi do reštaurácie a bude nositeľom vírusu nakazí toto nezaočkovaného, ktorý ale bude mať test.
Toto mi vysvetlite potom, tento logický nezmysel, ktorý prináša tento zákon, že v konečnom dôsledku budú poškodení tí, ktorí síce budú nezaočkovaní, ale budú otestovaní. A nakazia ich tí zaočkovaní, ktorí budú nositelia vírusu, ale nebudú mať test.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 18:32 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:34

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Spomínali ste Ústavný súd, že vlastne ignoruje práva ľudí, a je to vidieť. Ja tu už viackrát čítam veci z praxe, ktoré mi prichádzajú do pošty, tak ako som čítala Egotex, s. r. o., ktorý ženám šičkám hovorí, že musia byť do 9. 8., budú kontrolovať, či sú zaočkovaní, alebo musia mať PCR test. Žena, ktorá má minimálnu mzdu 400 eur v čistom, 4-krát si urobí PCR test a je vybavená a nemá deťom čo dať jesť, nemá ako uživiť rodinu.
Viete čo, bola som sa pozrieť pred chvíľou cez okno a ako žene mi to bolo ľúto. Ženy, zamyslite sa v OĽANE, videli ste tých ťažkoodencov, čo pochodujú na tých ľudí? Normálne mi je do plaču.
Teraz zvýšili ostrahu, ďalší celý skoro pluk tam pochoduje. Čo to znamená? Že bude zákon prijatý? Vy sa nehanbíte, že vás musia proti týmto ľuďom, proti týmto ženám, ktoré nechcú dať očkovať svoje deti, proti ľuďom, ktorí sú zdraví a platia do zdravotnej poisťovne peniaze, ktorí v živote možno neboli chorí, ktorí v živote nemali COVID a možno sa s ním nestretnú, aby tých všetkých mohli liečiť. Čo to znamená? Že zákon prejde? Tak ťažkoodenci teraz pochodujú, celá čata či rota, nie som vojak, aby, aby týchto ľudí zastrašili tam vonku?! Je to, je to a vy si hovoríte, že nie ste fašistický štát.
Viete čo, niečo vám poviem, Andor Šándor, včera som to povedala, český analytik, na TA3 povedal, nie sú to moje slová: „Na Slovensku jsou použity gestapácko-esesácke, eštebácke metódy.“ Vážení, čo bolo gestapo? Najsilnejšia zložka štátu. To už o nás hovoria Česi, to už o nás hovorí zahraničie.
To fakt naozaj, naozaj tých ľudí idete takto strašiť, ktorí si prišli vydobyť normálne svoje práva, ktorí nechcú nič iba rovnoprávnosť, ktorí chcú rozhodovať sami o sebe, o svojich deťoch o svojom živote, ktorí prichádzajú o prácu, ktorí nemôžu ísť slúžiť do armády, nemôžu ísť na misiu, veď vám, veď to píšu z praxe?!
To naozaj toto chcete v tomto štáte, aby títo ľudia skutočne prišli o robotu, aby, aby celé rodiny sa tu rozvrátili?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 18:34 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:36

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Taraba, jedna vec ma veľmi zaujala a pozastavil som sa nad ňou. Nechápete, prečo potreb... potrebujú byť permanentne v konflikte, prečo potrebujú napätie. Tak vy nechápete, prečo vládna koalícia či predkladatelia tohto zákona musia byť v konflikte? Ja vám poviem, vysvetlím.
Každý, kto čo i len pomyslel a potom súhlasil, že bude vo vláde, kde bude Igor Matovič, musel a musí mať samodeštrukčné sklony kombinované so submisívnosťou a tá je kombinovaná so sadizmom a masochizmom a tieto dve diagnózy sú spojené s mániodepresiou a tá je spojená ďalšími a tie ďalšie s ďalšími. Nepriateľa si vždy nájdu, všade, kde sa pozrú, je potencionálny nepriateľ. A keď sa zotmie a nič nevidia, tak bojujú aj sami so sebou. Bojujú ešte aj so svojimi snami.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 18:36 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Taraba, musím súhlasiť so všetkým, čo ste povedali, aj napriek tomu, čo ste povedali o Ústavnom súde, tak chcem vás ubezpečiť, ako aj občanov, ktorí stoja vonku pred Národnou radou, že v prípade, že by tento návrh zákona náhodou prešiel, čo dúfam, že neprejde, tak my sa určite na Ústavný súd obrátime. Obrátime sa preto, pretože som presvedčený o tom, že tento návrh zákona je v rozpore s ústavou. Je v rozpore s ústavou preto, že čl. 13 ústavy, hovorí, že povinnosti možno ukladať len zákonom alebo na základe zákona v jeho medziach a pri zachovaní základných práv a slobôd. A tieto medze, ktoré hovorí ústava, že možno len v jeho medziach, tak možno upraviť len za podmienok ustanovených touto ústavou len zákonom.
A keď si pozriete tento návrh zákona, ktorý hovorí, že dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzkových priestorov zariadení, v ktorých dochádza k zhromažďovaniu osôb, a vstupu na hromadné podujatia, je možné len preukázaním sa vstupujúcich osôb potvrdením o absolvovaní očkovania alebo o prekonaní ochorenia, alebo potvrdením negatívneho výsledku testovania, neuvádza žiadne medze. My nevieme, čo je to dočasné podmieňovanie, my nevieme, čo sú to prevádzkové priestory zariadení, pretože z takéhoto, z takejto definície to je pracovisko, zamestnanie, je to škola, je to verejná jedáleň, je to reštaurácia, resp. akékoľvek iné zariadenie, električka, autobus, trolejbus, čokoľvek je prevádzkový priestor zariadenia.
Čiže a ďalej nevieme, čo je to hromadné podujatie, hromadné podujatie takisto nie je nikde definované. Čiže žiadne medze zákonom stanovené nie sú a žiadne nariadenie Úradu verejného zdravotníctva takéto stanoviť nemôže. Okrem toho je to v rozpore aj so zákonom o ochrane osobných údajov, kedy údaje o zdraví sú osobitnou kategóriou osobných údajov, ktoré sú zakázané spracúvať, a výnimky, ktoré zákon uvádza, ani jedna z nich neod... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 18:37 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, presne ako sme aj tušili, už o chvíľku je ohlásená tlačová konferencia OĽANO a SME RODINA, že sa dohodli, tým pádom Boris Kollár zradil. Len aby ľudia, ľudia vedeli vonku, Boris Kollár, ako vždy zradil.
K tomu vášmu prejavu, ja naozaj nepoznám žiadneho veriaceho kresťana, ktorý by tak dehonestoval pápeža, ako sú predstavitelia OĽANO a predstavitelia tejto vlády, ktorí sa oháňajú kresťanstvom v každej druhej vete. Preboha, však oni spravili z pápeža nástroj v očkovacej kampani. Ako takto ho dehonestovať? Oni, oni ho premenili na merkantil, na kľúčenku. Veď to je príšerné, preboha. Bolo tu za kresťanstva, pokiaľ viem, bolo miluj blížneho svojho, a nie očkuj blížneho svojho. Ako takto môžu zneužívať hlavu katolíckej cirkvi, ja tomu naozaj nerozumiem a chcel by som vedieť, čo by im tak pápež povedal na to rozoštvávanie ľudí, ktoré tu oni robia.
Preboha, ako je možné, že ľudí vonku, ktorí majú svoje rodiny, ktorí majú svoje vzdelanie, ktorí majú svoje, svoju dobrú povahu a chcú aj za niečo bojovať, nazývajú dezolátmi dobytkom, luzou, ako si to vôbec môžu dovoliť, preboha? Ako naposledy takýmto spôsobom urážal bežných ľudí Hitler, keď hovoril o Židoch, v druhej svetovej vojne. Si to uvedomujete, že hovoríte o slovenských občanoch?
Ja si myslím, že keby toto vedel pápež, tak sem za vami určite nepríde a s takými ľuďmi, ako ste vy, sa určite nestretne. Spĺňate všetky definičné znaky fašizmu. Nielen, že rozdeľujete ľudí na podľudí a nadľudí, vy ich dehumanizujete. Ako môžete ľudí nazývať dobytkom a luzou, preboha? A vy ignorujete ústavu, kriminalizujete opozíciu a ešte aj robíte medicínske pokusy na ľuďoch ako Mengele, to znamená, čistí fašisti, vy ste čistí fašisti a ešte máte na čele generála Pinocheta! Či Lengvarského, či ako ho nazývate.
Toto je čistý fašizmus. Už si k tomu iba zahajlujte a budete takí ako Adolf Hitler.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 18:39 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Taraba, odznelo tu dnes od vás aj od viacerých predrečníkov, že tento zákon nesmie prejsť okrem iného preto, lebo by umožnil očkovaním vstup do reštaurácií, a pritom nevieme vylúčiť, že niektorí nebudú mať vírus. Nuž skúsme to, ja viem, že sa tá nelogická - a logika sa v tejto debate posledné dva dni moc nenosila -, takže skúsme to premyslieť pár krokov dopredu.
A čo je alternatívou toho, že občas, že pripustíme to riziko, že pár z tých očkovaných naozaj bude ten vírus mať. Alternatívou nie je, že v prípade tretej vlny neprijmeme žiadne obmedzenia, pretože to, čo o tej pandémii vieme, a už s ňou dva roky žijeme, je to, že neprijať žiadne obmedzenia v prípade tretej vlny je cestou do pekla. Znamená to masové hroby, ako sme videli v Taliansku na začiatku pandémie či nedávno v Indii.
Otázka teda je, že čo je tá správna miera opatrení, a aby sme, alebo obmedzení, aby sme vedeli aj nejakým spôsobom udržať nad vodou ten ekonomický chod krajiny, tie reštaurácie, kiná, športoviská, umožniť ľuďom žiť kvázi normálny život a zároveň obmedzenie rizika, tento zákon to dosahuje.
A ja len podotýkam, že ak tento zákon neprejde, bavíme sa tu o hneve ľudí, bavíme sa tu o davoch, no skúste si predstaviť hneď všetkých tých očkovaných, ktorí sa správali zodpovedne, ktorí počúvali vedu, ktorí dali na fakty, dali sa očkovať, a zistia, že im je to vlastne na nič. Pretože vďaka tomu, že populisti či vo vláde, či v koalícii, či v opozícii, si urobili z tohto vlastnú tému. Vďaka tomu sme sa nepripravili na tretiu vlnu, lebo sme nemali dosť očkovaných a napriek tomu, že sa správali zodpovedne, aj tak ich deti nepôjdu do školy, aj tak nebudú môcť ísť do kina, aj tak nebudú môcť ísť do reštaurácie. Toto skúste vysvetľovať ľudom, keď tento zákon neprejde. O týchto alternatívach sa odmietate baviť, pretože viete dobre, že v prípade, že tento zákon neprejde, tou jedinou reálnou alternatívou je plošné zatváranie a tá zodpovednosť bude na vás.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 18:41 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:43

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, ďakujem všetkým za boj, ktorí ste tu viedli v mene tých ľudí, ďakujem osobitne pánovi Suskovi za to, že pripravil ústavnú žalobu a oceňujem aj právne služby, ktoré v tejto veci častokrát SMER poskytuje, sú kvalitné tie podania. Veľmi radi ich podpíšeme.
Prenikajú informácie, že SME RODINA zobchodovala práve podporu tomuto zákonu, že prídu sem hlasovať, budú hlasovať tak, aby to prešlo. To znamená, že sa len potvrdí súvislosť medzi zákonom o nájomných bytoch, ktoré nebude stavať štát ako bolo sľúbené, budú to stavať developeri, súkromníci. Tento zákon by nikdy neprešiel, koalícia odmietla podporiť tento návrh o nájomných bytoch a chcú to, práve preto sa teraz vydierajú, aby to prešlo, aby podviedli týchto ľudí.
Je to dobré si zapamätať, je to dobré brať na vedomie, je veľmi dobré sledovať, čo sa tu bude diať, toto je DNA tejto vládnej koalície. Ak sa toto udeje, je to najväčší podvod na občanoch Slovenskej republiky. Urobte to, ukážte akí ste.
My za tých ľudí bojovať budeme všetci. Budeme za nich bojovať do nohy a ľudia vám to neodpustia ani jednému. Predstavili ste tu jednu odpornú pavedu, ktorú ste tu nevedeli obhajovať, pretože apartheid sa obhajovať nedá. Apartheid neočkovaných nebudete vedieť obhajovať a to, že ste si vymenili kšefty, tak jak ste to robili pri AG testoch, tak jak ste to robili, tieto kradnutia počas celej doby núdzového stavu, tak ľudia tam vonku dostali od vás ten najlepší odkaz a ten odkaz je to, že ste na nich poslali dvojnásobnú dávku ťažkoodencov, ako tu boli doteraz.
Ja som sa ráno s tými ľuďmi, do práci keď som išiel, stretal, rozprával som sa s nimi, tí chlapci povedali, najradšej by sme otvorili vám tieto dvere, nech tí ľudia na nich nabehnú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 18:43 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 18:45

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pôvodne som si hovorila, že tak vystúpim už len v záverečnom slove, nech to nemáme ďalšiu polhodinu, ale úprimne hovorím, že by, že mi to, by mi to prišlo nefér voči vám, keby ste nemohli reagovať. Snažila som sa poctivo počúvať a zapisovala som si, čo hovoríte. a skúsim teda reagovať.
Ale najprv začnem tým, čo teraz uverejnilo ministerstvo zdravotníctva na svojej facebookovej stránke, a to je výzva konzília odborníkov.
„Delta variant vírusu SARS-CoV-2 sa už rozšíril v mnohých európskych krajinách. Bude sa naďalej rozširovať a je takmer isté, že vytlačí v súčasnosti prevažujúci alfa variant a spôsobí tretiu vlnu pandémie aj na Slovensku.“ (Ruch v sále a zaznievanie gongu.)
„Je vedecky dokázané, že očkovanie chráni zdravie a bráni šíreniu nákazy COVID-19, znižuje počet osôb, ktoré potrebujú nemocničnú liečbu, majú dlhodobé až trvalé následky po prekonaní ochorenia, a znižuje počet osôb, ktoré na COVID-19 zomrú. Túto skutočnosť zobrali na vedomie vlády mnohých štátov a prijímajú opatrenia na zvýšenie zaočkovanosti a tým aj na zvýšenie ochrany zdravia svojich obyvateľov...“ (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prepáčte, pani poslankyňa, Páni poslanci, prosím vás, kľud v sále, ak vás to nezaujíma, prosím, choďte debatovať do bufetu, páni poslanci okolo pána poslanca Fica.

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
„Delta variant vírusu SARS-CoV-2 je o 60 % infekčnejší v porovnaní s doteraz prevažujúcim variantom alfa. Šíri sa ako oheň po suchej tráve. Dáva nám jedine dve možnosti.
Prvá, dať sa zaočkovať, a tak sa pred nákazou ochrániť, druhá, ochorieť s rizikom ťažkého priebehu, dlhodobých až trvalých následkov po ochorení COVID-19, v najhoršom prípade s rizikom úmrtia. Pri nízkej zaočkovanosti, ako je v mnohých oblastiach Slovenska, bude priebeh tretej vlny veľmi vážny. Následky, ktorým ešte stále môžeme predísť, budú desivé a nezvrátiteľné.
V snahe zmierniť dopady tretej vlny pandémie na Slovensku konzíliu odborníkov vyzýva politikov, aby nepoužívali boj s pandémiou na dosiahnutie politických cieľov, prijali novelu zákona č. 355/2007 Z. z., ktorá umožní zvýšiť ochranu zdravia obyvateľov Slovenska. V opačnom prípade budú priamo zodpovední za:
- vážny priebeh tretej vlny pandémie,
- zaťaženie zdravotného systému, ktorý nebude schopný poskytovať inú, bežnú zdravotnú starostlivosť pri akútnych stavoch, úrazoch, ako aj ťažko chorým pacientom, ako sú onkologickí, s ochoreniami srdca, ciev a podobne,
- vznik ľudských tragédií po zbytočných úmrtiach po ochoreniach s dlhodobými až trvalými následkami,
- prehĺbi psychickú traumu obyvateľov spôsobenú pandémiou, ktorá zasahuje mnohé oblasti nášho života,
- zatváranie prevádzok, rušenie spoločenských, kultúrnych, športových a duchovných podujatí a ohrozenie ekonomiky.
Ak je k dispozícii očkovacia látka, je každé úmrtie na COVID-19 zbytočné. Testovanie pred nákazou nechráni, očkovanie áno. Obeťami pandémie môžu byť voliči všetkých politických strán.“
Čo by som ešte chcela. Čo sa týka práce ministerstva, lebo majú tam takého chalana mladého, volá sa Jakub Goda, myslím si, že veľmi dobrú prácu robí na facebookovej stránke, mimochodom, facebooková stránka ministerstva zdravotníctva má výnimočne dobrú sledovanosť, takže patrí mu pochvala. Uverejnil tam status, uverejnili tam status, ktoré porovnávalo očkovanie COVID-19. Hovorí o tom, že čo, aké máme výsledky pri očkovaní verzus aké máme výsledky pri COVID-e-19. No tak štyri možné úmrtia v súvislosti s očkovaním v Slovenskej republike.
Mám teda veľmi presne odkonzultované, to sú úmrtia ľudí starších, ktorí mali iné diagnózy a je otázne, či by sa to nestalo aj bez toho. Takíto ľudia sa naozaj očkujú ako prví, preto sa, samozrejme, môže stať, keď sú vo vážnom zdravotnom stave, že by bol problém aj tak. Ale, O. K, napriek tomu, napriek tomu pripúšťame a pripisujeme to, že je táto možnosť. Verzus 12 527 úmrtí na COVID v Slovenskej republike - bez debaty. To ja som sa bavila s patológmi a nechcem byť nepríjemná alebo zachádzať do detailov, ale jednoducho tí ľudia, keď, ako to povedať milšie, keď teda v závere overujú, akým spôsobom ten človek odišiel, tak keď odišiel na COVID, je to absolútne nevyvrátiteľné a jednoznačné. To nie sú, to nie sú úmrtia s COVID-om, ale čisto na COVID.
Očkovanie - 655 hlásených závažných vedľajších účinkov v Slovenskej republike. Viem, poviete, je to veľa. Medzi závažné sa napríklad aj vyšší tlak považuje, alebo nejaká intenzívnejšia bolesť hlavy. A sú tam aj vážnejšie veci. Podstatné ale je, že sa to sleduje a presne vie, ale verzus 49 493 hospitalizácií s COVID-om v Slovenskej republike.
Očkovanie, dlhodobé vedľajšie účinky sú pri vakcínach raritné, verzus 13,7 % ľudí po prekonaní COVID-u pociťuje dlhodobé ťažkosti.
Očkovanie - 0,01 % pravdepodobnosť myokarditídy v súvislosti s očkovaním v celej EÚ, ale verzus 0,31 % pravdepodobnosť myokarditídy pri COVID-e.
Na záver očkovanie, cena: 12 euro za vakcínu, cena testu, dopĺňam ja, 30, 40 až 70 eur za PCR test a náklady na hospitalizáciu pacientov, pacienta s COVID-om: 2 089 eur. Toľko k stanoviskám ministerstva zdravotníctva.
Skúsim k tomu, čo som si robila poznámky, keď ste hovorili.
Napriek tomu, že včera som niektoré veci zodpovedala, opäť sa to tu opakuje, no tak musím znova uviesť. Tento zákon umožňuje... (Ruch v sále a krátka pauza.) Ja som v pohode, ja mám neobmedzený čas, tak ja počkám. (Neutíchajúci ruch v sále, zaznievanie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci.

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Tento zákon umožňuje naozaj umožniť čo najviac slobody pre ľudí v ťažkej situácii, keď nás čaká nástup tretej vlny, keď tu máme delta variant, umožňuje to, aby sa nemuselo všetko zatvárať a aby napriek zlej situácii ľudia - aj očkovaní, aj neočkovaní - mali možnosť ísť do prevádzok, na hromadné podujatia, na rodinné oslavy, robiť rôzne veci, o tom teraz hovoril presne Tomáš Valášek vo svojom vystúpení. To nie je tak, že normálny život verzus to, čo hovoríme my. To je tak, že obmedzenia verzus slobodu, ktorú teda ponúka aj tento zákon.
Mimochodom, včera Francúzsko, ten takýto podobný zákon schválilo o tom, že využívanie, v podstate oni to volajú inak, my to voláme GreenPass, oni majú iný názov, ale presne tento istý zákon schválil, myslím, že ste tu hovorili o francúzskom súde, no tak preto som vám chcela dať vedieť, že Francúzi presne toto, čo máme my tu, včera schválili.
Chcem vám povedať, prosím vás pekne, očkovanie zostáva dobrovoľné. Očkovanie zostáva dobrovoľné. Nie je prikázané. To znamená, kto sa nechce očkovať, má tu tú možnosť testu, dokonca preplatenú. SME RODINA, ktorá podľa vás zradila, hovoríte o tom, tak celú dobu vyrokovávala to, aby tie testy boli zadarmo. Ja hovorím na rovinu, mne sa to nepáči, ale podarilo sa im vyrokovať, že nejaká časť testov bude zadarmo. Takže aj tí ľudia, ktorí sa neočkujú, budú mať túto možnosť.
Chcem vám len povedať ešte, že som očkovaná ja aj moje deti, moja mamina, môj manžel, všetci, na ktorých mi záleží, sú očkovaní. To nie je tak, že mi niekto za to platí. To je tak, že tomu úprimne verím. Tak ako vy úprimne veríte niečomu, tak (ruch v sále a zaznievanie gongu) ja úprimne verím tomu, že očkovanie môže zachrániť život mojej rodine, mojim blízkym, a tak ako vy vyžadujete nejakú toleranciu, tak ja tu počúvam celý deň kopu urážok na druhú stranu. Ja som nikoho z vás neurazila, nenapadla, ale počúvam, ako reagujete na kolegov. Je to zbytočné. (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci, kľud!

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Skúste, prosím vás, vnímať aj, aj voľbu toho druhého a pochopiť, aj keď máte iný názor, že jednoducho je to preto, lebo sme presvedčení na základe, na základe stanovísk odborníkov o tom, že očkovanie naozaj pomáha.
Hovoríte o ľudských právach. Ja neviem o ľudskom práve šíriť nákazlivú chorobu. A viem, poviete mi, že však tí ľudia sú zdraví, ale to nemôžu vedieť pri COVID-e, preto ten test. Vďaka testu, nevie to ešte na sto percent, pri očkovaní tiež neviete na sto percent, to je pravda, ale extrémne to zvyšuje pravdepodobnosť, že prídete na to, keď ste infekční, a nenakazíte ďalšieho.
Hovoríte o delení na dve kategórie ľudí. To nie je pravda. Je to jedna kategória ľudí. Ľudia, ktorí majú viac slobody, ktorí môžu ísť do prevádzok, ktorí môžu ísť na spoločenské podujatie, na hromadné podujatia. Jedni sú zaočkovaní a pôjdu tam preto, že sú zaočkovaní a nezvyšujú tak riziko, druhí síce zaočkovaní nie sú, ale sú natoľko zodpovední, že chcú dodržiavať opatrenia a sú ochotní sa zaočkovať. Aj to je druh zodpovednosti. A, samozrejme, je to jedna kategória ľudí, ktorá má viac slobody. Žiadne delenie.
Chcem vám v tomto povedať aj to, že Bratislavský samosprávny kraj robil prieskum u neočkovaných, že prečo sa neočkujú; 30,8 % ľudí povedalo: „Načo by som sa očkoval, keď mi to nedáva viac slobody.“ To sme v Bratislavskom kraji, ktorý má zaočkovaných najviac zo všetkých krajov. Tak keď to môže o tretinu zlepšiť alebo, alebo zvýšiť zaočkovanosť, aj keď možno v iných krajoch to bude inak, nechcem to teraz hovoriť, že to je kľúčové na celé Slovensko, tak prečo nie? Zároveň to znamená, že bude otvorené, otvorená ekonomika miesto zatvárania.
Vravíte, že očkovanie nefunguje. Kolegovia, očkovanie nie je štupeľ do nosa. To nie je tak, že keď sa zaočkujete, tak už, ak ten vírus okolo vás bude chodiť oblúkom. On sa vám do toho nosa, nosohltana dostane a test sa robí výterom z nosohltana. Takže môže sa stať, že keď vám urobia test, že budete nejakým spôsobom pozitívni, nejakému percentu očkovaných sa to stáva, ale podstatné je to, že to telo to jednoducho lepšie zvláda. Rozdiel medzi tým očkovaným a neočkovaným je práve ten, že ten neočkovaný vytiahne na ten vírus najprv gumipušku, potom obušok, potom devinu, potom samopal, aby som hovorila aj rečou kolegov, kdežto ten očkovaný, ten už je pripravený vďaka, vďaka, vďaka vakcíne a presne vie, keď sa ten vírus do toho nosohltana dostane a stretne sa s ním, okamžite vie, že hneď treba vytiahnuť ten samopal. A potom nie je, nemá ten vírus čas na to rozmnoženie sa v tele. Tam je ten rozdiel. Tým pádom tá nálož nie je taká vysoká, tým pádom neinfikuje ostatných a neohrozuje ani seba. A to najpodstatnejšie, nekončí v nemocnici, nekončí to smrťou.
Keď hovoríte o tom, že očkovanie nefunguje, tak akoby ignorujete, že vo Francúzsku 96 % nových prípadov ľudí je neočkovaných. V USA 99,5 % úmrtí v nemocniciach je u nezaočkovaných. Na Slovensku sme mali 750-tisíc pozitívnych, z toho 60-tisíc skončilo v nemocniciach, 15-tisíc bolo úmrtí na COVID a s COVID -om a z toho 12 500 priamo na COVID. Úmrtia teda tvorili 2 % z pozitívnych a 25 % z hospitalizovaných, dve tretiny z tých hospitalizovaných boli nad 60 rokov, tri štvrtiny z hospitalizovaných boli nad 50 rokov, 90 % úmrtí bolo nad 60 rokov a 97 % úmrtí bolo nad 50 rokov.
Priatelia, predstavte si, ako lepšie by sa žilo tomu zdravotníckemu systému aj spoločnosti ako takej, keby sme mali o 97 % menej úmrtí vďaka očkovaniu, pretože očkovanie znižuje riziko úmrtia o 96 % približne.
V Británii sú, 2 % z pozitívnych idú do nemocnice a len 0,1 - 0,2 % z pozitívnych umiera. A viete prečo? Pretože 50 % dospelej populácie má obe dávky, teda celkovej populácie má obe dávky, dospelej populácie nad 80 rokov má 90 % prvú dávku a 65 % obe dávky, ale ľudia nad 60 rokov, starší, tí sú zaočkovaní na 95 %.
Spomínate tu Indiu, 90 % očkovaných nad 50 rokov - a napriek tomu je v nemocnici 60 ľudí. A pointa je v tom práve, že, pointa nie je v tom, koľko ľudí v nemocnici je, ale koľko ľudí v nemocnici nie je, koľko by sa do nej dostalo, keby neboli oni očkovaní. Bolo by to možno 20-krát viac ľudí.
Hovoríte, že 60 % ľudí v nemocnici je očkovaných a že preto akože vakcína nefunguje. Tak podľa tejto logiky, keďže oni majú 95 % tých starších, no podľa tejto logiky ak 100 % populácie bude zaočkovaných, tak potom 100 % ľudí, ktorí skončia v nemocnici, budú, budú očkovaní a podľa tejto logiky potom vakcína nefunguje. Ale veď to je úplná hlúposť. To, to jednoducho, to jednoducho vôbec tak nie je. Myslím, že aj Ondro Dostál to tu veľmi dobre vysvetľoval. Mám pocit, že sa to volá trojčlenka.
Hovoríte, že očkovaný sa tiež nakazí, ale je jasné, a teda máme o tom aj štúdie, je to 10-krát menej, teda predstavujú objektívne nižšie riziko a objektívne menší počet, na menší počet ľudí roznesú nákazu.
Hovoríte, že berieme ľuďom slobodu, ale tento zákon slobodu dáva do maximálnej možnej miery v súčasnej situácii.
Hovoríte, že nie sme solidárni, ale preplácanie testov, to je presne tá solidarita voči tým, ktorí sa očkovať nechcú, pretože majú obavy.
Hovoríte o podmienenej vakcíne a hovoríte to ako synonymum k experimentálnej. Tak vám chcem povedať, že každá jedna vakcína v epidemiologických náročných časoch bola najprv podmienená, nebola ale experimentálna. Jediná, alebo teda nie je teraz žiadna experimentálna, resp. jediná experimentálna vakcína, ktorá tu je, je Sputnik na Slovensku, ostatné sú riadne registrované a podmienene registrovaná neznamená nič iné, iba to, že každý jeden týždeň musí ten výrobca dokladovať Európskej liekovej agentúre výsledky, týždeň čo týždeň, čiže je to oveľa prísnejšie, ako keď je registrovaná normálne, ale môžete sa tešiť, Pfeizer požiadal o bežnú registráciu, Európska lieková agentúra túto žiadosť prijala, čoskoro to pri vakcíne od Pfeizeru bude realitou a tento argument tým pádom padá.
Čo sa týka tých reštaurácií, podnikania celkovo, ja neviem, ja neviem naozaj pochopiť, komu vadí, ako môže niekomu vadiť, že miesto toho, aby bola reštaurácia zatvorená, bude otvorená pre nejakú skupinu ľudí? Ja to neviem pochopiť. A myslím si, že práve tento zákon tým podnikateľom môže pomôcť, keď budú teda, keď sa zhorší epidemiologická situácia.
Hovoríte o tom, že nikto nevie o dlhodobých problémoch. Ale tak to nefunguje. Pri vakcínach dlhodobo nie sú známe dlhodobé problémy, následky, preto, lebo tá vakcína sa, ona pôsobí nejaký čas v tele, ale to sú hodiny, maximálne dni, potom sa rozplynie a funguje už tá prirodzená imunita, ktorú tá vakcína naučí fungovať. Ona nepretrváva a nezostáva v tom tele, pretože v žiadnych druhoch vakcín nie sú známe nejaké dlhodobé následky, ktoré by sa objavili po piatich rokoch. Buď sa to stane hneď, že je nejaká alergická reakcia, alebo nejaká zlá reakcia na vakcínu, a v tom momente to viete, ale nestáva sa to pri vakcínach o päť rokov.
A ale, čo je jasné, bez tej vakcíny máte 99-násobne väčšiu šancu, že zomriete, a 225-násobne bude drahšie, keď sa dostanete, pre spoločnosť, keď, keď sa dostanete do nemocnice a keď, keď jednoducho budete, budete pozitívni. Tá vakcína vás chráni pred ťažkým priebehom. Odporúčam prečítam si najnovší blog Peťa Kováča k tejto téme, zhrnul to tam veľmi dobre.
Hovoríte o testoch zadarmo, že by mali byť neobmedzene, ale akoby úplne ignorujete, že len pri dvoch PCR testoch bezplatne do konca roka to bude stáť 250 mil. eur, a už som teda hovorila, tieto peniaze sa míňajú z peňazí, ktoré mohli ísť napríklad na záchranu onkologických pacientov, detí, ľudí, niekoho matka, otec, dieťa mohlo prežiť, keby sme si nerobili politiku na testoch. A chápem, že je to atraktívne, ale v zdravotníctve práve preto to funguje tak, že keď máte viacero možností, ktoré riešia danú diagnózu, tak vždy tú najlacnejšiu preplácame z verejného zdravotného poistenia, v tomto prípade najlacnejšia varianta je COVID a solidarita je presne, prepáčte, najlacnejšia varianta je vakcína. A práve preto tá solidarita je to, že nejakú časť testov, samozrejme, preplácať budeme, ale nemalo by to byť v žiadnom prípade neobmedzené. Toto tvrdiť je maximálne nezodpovedné.
Hovoríte, že je to podvod, tak ja iba stále rozmýšľam, že kto vlastne ten podvod pácha. To akože celosvetovo? Alebo... a pácham ho aj ja, keď som dala zaočkovať svoje vlastné deti? A tie falošné úmrtia, to aj v Rusku sú falošné úmrtia a po celom svete? A čo z toho vlastne kto má, že sú tie falošné úmrtia? Ja nerozumiem ako tým súvislostiam, že má to byť biznis? Že predávajú sa vakcíny za 12 eur, keď liečba stojí 2 000 eur? Kde to má logiku toto? Ja naozaj nerozumiem, že čo by vlastne z toho kto mal, keby, keby toto celé bola celosvetová konšpirácia, na ktorom sa všetci podieľajú, ale my na Slovensku na internete sme prišli a odhalili sme to.
Hovoríte, že bola urobená narýchlo. No už dlhodobo sa vyvíjajú mRNA vakcíny, je to na viacero diagnóz, je to v podstate vyvrcholenie 30-ročného úsilia a mRNA, tak ten spôsob vakcíny, veľký zlom prišiel pred 10 rokmi, odvtedy sa testujú a už sú aj v druhej fáze, na, už je to do 10 vakcín a tým, že prišla táto situácia, tak, samozrejme, to zmobilizovalo najväčšie vedecké kapacity a mozgy sveta a najväčšie finančné zdroje, a práve preto sa podarilo dokázať túto, tento spôsob vakcinácie dotiahnuť do konca a s tým, že predsa keď tomu niekto neverí, tak tu máme vektorové vakcíny. Každý jeden z vás ich má v tele niekoľko, keď neveríte mRNA technológii, nech sa páči, máme tu pre to aj vektorové vakcíny, nemusí s tým byť problém.
Ešte som sa chcela prihovoriť krátko k tomu, aby ste sa možno pozreli na to z druhej strany. Pohľad z tých očkovaných, lebo hovoríte často o diskriminácii. Ale čo tí očkovaní? Ak bude lockdown, tak oni sú z epidemiologického hľadiska, je jednoducho prehnané držať ich, držať ich zavretých doma, pretože predstavujú obrovsky menšie epidemiologické riziko. Ak máte vonku dvoch očkovaných, ktorí ešte aj majú rúško alebo respirátor, tak šanca nakaziť sa je nula, aj keď máte veľmi zlú situáciu. Tak prečo by sme mali všetko zatvárať pre očkovaných a testovaných?
Čo sa týka ďalších následkov, veď aj z ich odvodov a daní sa platia testy a aj zdravotná starostlivosť pre tých, ktorí jednoducho budú trpieť na následky svojich rozhodnutí. Zaočkovaní by trpeli aj tým, že príde k obmedzeniu zdravotnej starostlivosti, pretože miesta v nemocniciach sú obmedzené, najmä aj lekárske kapacity sú obmedzené a jednoducho sa nedostanú k bežnej zdravotnej starostlivosti. Podnikatelia, zamestnanci by prichádzali o príjem kvôli nezaočkovaným preto, lebo by museli byť zavreté podniky, fabriky a jednoducho by prišli o časť výplaty.
A chcem sa spýtať, či niekto myslí na tých lekárov, zdravotníkov, sestry, športovcov, na chorých ľudí, ktorí sa očkovať reálne nemôžu? Či niekto z vás sa na to vie pozrieť aj z tej druhej strany. Prečo všetci títo ľudia majú byť zavretí a trpieť, keď je možnosť urobiť niečo navyše pre nich.
Na záver poviem len to, že celý čas je v podstate dôležité jedna otázka. A tá patrí vám, kolegovia, ktorí ste proti tomuto zákonu. Aká je teda alternatíva zaočkovaniu, prosím vás? Aká? Lebo to som tu nepočula. Kto je proti zvýhodňovaniu očkovaných a testovaných ľudí, teda tej zodpovednej časti, je za opakované lockdowny a za mraziace boxy v neočkovaných, väčšinou menších mestách. To sú mest... to sú oblasti, kde aj vy máte voličov. Nech bude na jeseň a v zime koľkokoľvek úmrtí na COVID, 90 % z nich je odvrátiteľné očkovaním už dnes. A na záver by som iba povedala, že asi je najdôležitejšie to, aby sme menej kričali, menej si nadávali, to nič nevyrieši, aby sme sa navzájom počúvali, aby sme sa vedeli pozrieť na to aj z tej druhej strany.
Určite tento návrh zákona podporíme. Nikomu slobodu neberie, dáva práveže viac slobody a nič iné nerobí.
Ďakujem pekne. (Potlesk. )
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

24.7.2021 o 18:45 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

19:21

Vladimír Lengvarský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, predložený návrh zákona má za cieľ presun kompetencií ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktoré súvisia s administráciou dielov pôdnych blokov na Pôdohospodársku platobnú agentúru.
Jedná sa o prideľovanie identifikačného čísla dielom pôdnych blokov vrátane vedenia ich evidencie a zabezpečenie cyklickej obnovy dielov pôdnych blokov a systému identifikácie poľnohospodárskych pozemkov vrátane aktualizácie ich registrov. Uvedené činnosti sú neoddeliteľnou zložkou integrovaného systému, prostredníctvom ktorého sa poskytujú priame podpory a podpory organizácie trhov zo zdrojov Európskej únie vo výške viac ako 500 mil. eur ročne. Tieto prostriedky môže poskytovateľ, môže poskytovať iba akreditovaná právnická osoba, ktorá má nad týmito činnosťami plnú kontrolu. Vzhľadom na potrebu efektívneho, hospodárneho, nezávislého a transparentného fungovania integrovaného systému je potrebné, aby agentúra sama disponovala kompetenciou na výkon predmetných činností.
Agentúra, ktorá sama priamo využíva evidenciu dielov pôdnych blokov, bude zároveň sama tento register viesť, vytvárať a zodpovedať zaň bez zbytočnej komplikácie, ktorú dnes predstavuje výkon týchto činností ministerstvom. Presun kompetencií má podstatný význam pre nadchádzajúce konanie udelení alebo odňatí akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Je nevyhnutne potrebné, aby agentúra získala čo najskôr zákonnú kompetenciu na výkon uvedených činností. Tomu zodpovedá aj navrhnutý dátum účinnosti.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, vzhľadom na vyššie uvedené dovoľujem si vás požiadať o prerokovanie predloženého návrhu a jeho posunutie do druhého čítania.
Ďakujem.
Skryt prepis

24.7.2021 o 19:21 hod.

brig. gen. MUDr. MPH

Vladimír Lengvarský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video