58. schôdza

17.2.2022 - 23.2.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2022 o 10:36 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9:04

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Pán predsedajúci, ja by som vás chcel upozorniť, že pán poslanec Dušan Galis si to rozmyslel a je v sále. To znamená, nie je PN. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.2.2022 o 9:04 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:04

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda Národnej rady, dámy a páni, dovoľte mi, aby som v menej skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky predložil návrh na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky, ktorý je poverený riadením Ministerstva vnútra, a to pánovi Romanovi Mikulcovi.
Dovoľte mi, aby som tento návrh odôvodnil najskôr trošku širšie politicky a potom veľmi konkrétne veľmi jasnými dôkazmi, ktoré potvrdzujú, že minister vnútra Slovenskej republiky pán Roman Mikulec by v žiadnom prípade nemal pokračovať vo výkone svojej funkcie.
Vážené dámy a páni, v tomto prípade, ale aj v ostatných prípadoch, ktoré sledujeme v poslednom období, môžeme konštatovať, že vládna koalícia stratila akúkoľvek mieru dôstojnosti. Ak by som ako predseda vlády povedal svojmu koaličnému partnerovi, že je nádorom na krku, a poznajúc mojich koaličných partnerov v rokoch 2016 až ’20 pána Danka alebo pána Bugára, tak viem, že by tým dňom skončila akákoľvek vládna koalícia. Nemôžeme rešpektovať, dámy a páni, vaše rozhodnutie, ktoré ste prijali na schválenom rozhodnutí, keď ste sa stretli všetci poslanci vládnych klubov a ste si povedali, že všetko si musíme odpustiť, všetko, nech sa stane čokoľvek, len táto vládna koalícia sa nemôže rozpadnúť, aby nedošlo k návratu opozície, ktorá, samozrejme, má za sebou dlhoročné vládne skúsenosti.
Túto dôstojnosť, dámy a páni, absolútne strácate aj v tomto megaškandále, ktorý je dnes predmetom rokovania Národnej rady. Tento škandál má dva rozmery. Prvý rozmer je, že nikdy v histórii moderného Slovenska nebolo takto zneužívané trestné právo na politické účely.
Ale rovnako tento škandál má rozmer historický v tom, že nikdy médiá takto neodignorovali škandál zneužívania trestného práva v boji proti opozícii, nikdy. Môžete sa na tom smiať, koľko chcete, vážení priatelia, urobili sme porovnanie a zistili sme, že médiá v prípade môjho plávania v bazéne urobili 11-krát viac príspevkov, ako je tento megaškandál zneužívania trestného práva. Ja sa nechcem teraz vôbec zaoberať médiami, ale chcem skonštatovať, že svojím konaním nielen samotní novinári, ale aj predovšetkým majitelia sa dostávajú do polohy politických spolupáchateľov tohto zločinu, ktorý sa tu stal.
Príbeh je veľmi jednoduchý. Príbeh začal v rokoch 2016 až 2020, kedy sa začali šíriť klamstvá o predstaviteľoch vtedajšej vládnej koalície, jej nominantoch a, pochopiteľne, aj ľuďoch, ktorí sa pohybovali v podnikateľskom prostredí a ktorí boli účelovo spájaní so stranou SMER - sociálna demokracia alebo s inými dnes opozičnými stranami. Tie klamstvá nadobúdali rozmer vymyslených rôznych účtov na Belize a smiešností, ktoré v podstate médiá s radosťou šírili, a na základe tohto klamstva došlo v roku 2020 k rozhodnutiu voličov, ktoré sme my rešpektovali.
Musím ale dodať, že predstavitelia vládnej koalície veľmi dobre vedeli, že na tvrdenia, ktoré v rokoch 2016 až ’20 šírili, nemajú žiadne dôkazy a že v podstate nič nie je pravda. A keďže potrebovali doručiť nejaký výsledok, tak sa cielene, plánovite rozhodli, že pôjdu do zneužívania trestného práva, a to tak, aby bez akýchkoľvek problémov bol ktokoľvek, na koho bolo ukázané prstom, obvinený, zadržaný a vzatý do väzby. Možno to vnímate ako iba nejaké malé príbehy v živote ľudí, dámy a páni, ale teatrálne zatýkanie predstaviteľov opozície, nominantov opozície, ľudí z podnikateľského prostredia za prítomnosti médií, zatváranie do výkonu väzby bez akýchkoľvek dôvodov, ktoré často trvalo dlhšie ako rok. Potom boli títo ľudia prepúšťaní - bez jediného slovíčka „prepáčte“ alebo „stalo sa“ - za sprievodu minimálne 15 rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktorý skonštatoval, že došlo k hrubému porušeniu práv ľudí. A nehovoriac o zničených súkromných a rodinných životoch.
Ja viem, že vám je to úplne jedno. A smejete sa na tom a myslíte si, že to je iba tak, stráviť 12 alebo 16 mesiacov v cele, ktorá má 2 x 4 metre, a dobre viete, že v tej cele nevinne, lebo ste nič neurobili, a ste tam len preto, lebo vás niekto spája s opozíciou.
Toto zneužívanie trestného práva hneď od prvého dňa tejto vládnej koalície nabralo také rozmery, že nemohlo si ju nevšímať oko spravodajských služieb, prípadne iných kontrolných orgánov. To zneužívanie bolo tak jasné, že hoci samotná Slovenská informačná služba bola pod kontrolou vládnej koalície, nemohla povedať, že my to nevidíme, my to nepočujeme a nechceme o tom hovoriť.
Predsa nie je možné, dámy a páni, že zatvoríte bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv možno na viac ako rok do väzby a doteraz nie je skončené vyšetrovanie, a nevedia, čo s tým majú urobiť tí zločinci na NAKA, pretože, samozrejme, neexistujú voči nemu žiadne dôkazy. Rovnako sa pýtam, čo sa bude diať s ďalšími obvinenými, ktorí boli prepustení z väzby, a preukázateľne nie je schopnosť orgánov činných v trestnom konaní doručiť dostatok dôkazov, ktoré by garantovali, že títo ľudia sa môžu postaviť pred súd a, nedajbože, na súde by boli ešte aj odsúdení.
Nech nám je všetkým mementom, dámy a páni, čo ste vyviedli špeciálnemu prokurátorovi Kováčikovi! Nech je to mementom! A tieto slová si teraz zapamätajte, čo vám hovorím, pretože na 14 rokov, na 14 rokov ste to vy urobili so svojimi nohsledmi na NAKE, na prokuratúre špeciálnej a na ďalších súdoch, v tomto prípade Špecializovanom trestnom súde. Na 14 rokov ste poslali človeka do výkonu trestu odňatia slobody, pretože nevieme, čo sa bude diať na Najvyššom súde, na základe výpovede udavačov, kajúcnikov - vymyslený prípad od samého začiatku až do samého konca.
Keďže rozsah zneužívania trestného práva, ktorý tak ignorujú médiá, pretože chránia túto vládnu koalíciu, média totiž vedia, že spoločne s vládnou koalíciou prehrávajú. V roku 2020 oslavovali rovnako bujaro médiá ako oslavovala vládna koalícia. A dnes rovnako médiá smútia a plačú, lebo vidia, že to, čo sa dnes deje na Slovensku, je aj ich totálna prehra. A namiesto toho, aby nabrali mieru dôstojnosti a povedali stačilo, poďme o tom verejnosti hovoriť, tak sa píše o blbostiach a nezmysloch a základné veci, ktoré sa týkajú fungovania tohto štátu, sú ignorované.
Základom toho, čo sa dnes deje a čo budeme aj pomaly popisovať, samozrejme, je známa správa, ktorú na Národnej rade Slovenskej republiky prečítal predseda Národnej rady pán Kollár po tom, čo túto správu mu predložil riaditeľ Slovenskej informačnej služby pán Aláč. Dámy a páni, aby sme si uvedomili, kde sa nachádzame a o čo ide, dovoľte mi prečítať tri vety iba alebo štyri vety z tejto známej správy.
„Podľa spravodajských informácií zadokumentovaných SIS univerzálni svedkovia od príslušníkov polície dostávajú informácie o prebiehajúcom trestnom konaní, o úkonoch vyšetrovania, osobitne o výpovediach iných svedkov. S vedomím príslušníkov polície navzájom koordinujú svoje výpovede tak, aby sa navzájom potvrdzovali a pôsobili hodnoverným dojmom. V niektorých prípadoch tak vzniká podozrenie z krivých výpovedí. V iných prípadoch, naopak, kajúcnici, teda udavači, zamlčujú spáchané trestné činy svoje a iných páchateľov, ich výpovede sú selektované a neúplné s cieľom kryť trestné činy, o ktorých majú vedomosť.“
Musím pokračovať ďalej: „Univerzálni svedkovia takto ohrozujú zákonnosť a objektívnosť a maria účel prebiehajúcich spoločensky významných trestných konaní v oblasti boja proti korupcii. Výsledkom ich konania môže byť obvinenie aj nevinných osôb a výrazné oslabenie dôvery v orgány činné v trestnom konaní aj o zákonnosti týchto konaní. Spravodajskou operatívnou činnosťou“, citujem ďalej, „boli získané poznatky k spôsobu fungovania členov pracovnej skupiny.“
Doslova hovorí SIS o existencii pracovnej skupiny a my už dnes vieme, kto to presne je. Sú to konkrétni vyšetrovatelia NAKA, sú to konkrétni prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, ale, bohužiaľ, sú to aj konkrétni sudcovia Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, v Banskej Bystrici a sú to aj konkrétni sudcovia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Táto pracovná skupina, ktorá rieši mediálne známe kauzy, najmä pod názvami Božie mlyny, Očistec, Judáš a Mýtnik, čiže v podstate všetko to, čo dnes je v médiách proti opozícii, bolo manipulované od samého začiatku až do samého konca.
„Pre konanie tejto pracovnej skupiny je charakteristické, že vyhľadávajú spolupracujúce osoby, tzv. udavačov, kajúcnikov, v prebiehajúcich trestných konaniach za účelom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu. Táto spolupráca spočíva v podávaní účelových výpovedí proti vopred vytypovaným osobám v úmysle privodiť ich trestné stíhanie.“
Toto je čítanie z minulého roku, z roku 2020, ktoré samé osebe malo viesť k pádu vlády Slovenskej republiky. Ale keďže táto vládna koalícia požíva takú ochranu médií ako ešte nikto nikdy v histórii modernej - a ja som zažil v slovenskej politike toho veľa - nepožívala. Samozrejme, život išiel ďalej a každý si myslel, že nič sa nebude diať.
Dámy a páni, spomeňte si na otázku, ktorú jeden z vás ste postavili pánovi riaditeľovi Aláčovi, ktorý sedel tu na tomto mieste. A otázka znela: „Pán riaditeľ, v tej správe sú napísané tak vážne veci, že to je na pád vlády. Môžete potvrdiť, že to máte zadokumentované?“ Odpoveď bola: „Máme to zadokumentované procesnými dôkazmi, ktoré sú okamžite použiteľné v trestnom konaní.“ A dobre vedel, o čom hovorí, pretože bavíme sa už o máji 2021, pretože slávne stretnutie, na ktorom bola prezidentka, predseda vlády, predseda parlamentu a ďalší, 10. mája 2021 na pôde SIS skončilo tak, že každý zaliezol do diery a myslel si, že to nejako mlčaním prejde a nikto o tom nebude hovoriť. Ale táto správa už vychádza v čase, kedy dochádzalo k legálnemu odpočúvaniu príslušníkov NAKA a ďalších ľudí, ktorí boli podozriví z páchania vážnej trestnej činnosti.
Keďže ste všetci vtedy kričali a hovorili, že poďme hľadať a ukazujte nejaké dôkazy, že naozaj to tak je, ako to je napísané v tej správe. Teraz máte na stole toľko dôkazov, že sa ešte čudujem, že tu vôbec sedí minister vnútra. Táto schôdza vôbec nie je o ministrovi vnútra. On je nepodstatný. On je podstatný len v tom, že riadi skupinu vyšetrovateľov NAKA a zločiny na základe politických pokynov, ktoré dostal.
Ani nemám chuť sa dnes zaoberať minulosťou pána Mikulca, pretože ak by som začal tým, že prihadzoval kšefty svojim rodinným príslušníkom, že prišiel o bezpečnostnú previerku, lebo klamal o peniazoch, a ďalšie a ďalšie a ďalšie veci, nehovoriac, samozrejme, o najznámejšej kauze, že dvaja relevantní svedkovia hovoria, že pýtal úplatok vo výške 100-tisíc eur, tak aký má dôvod sa zaoberať touto minulosťou, keď v podstate médiá to prikryli a Mikulcovi je to absolútne jedno. Mikulec je dnes iba nástrojom toho, čo chceme slovenskej verejnosti povedať, nástrojom, aký obrovský megaškandál tu v tomto okamihu máme.
Pýtali ste dôkazy, dámy a páni, a tie dôkazy prišli. Môžeme dnes už skonštatovať, že už v marci 2021 posiela Slovenská informačná služba prvé poznatky Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Hovoríme o kontrolnom orgáne na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky. Tu bolo prvýkrát preukázané v týchto poznatkoch, že pracovná skupina vyšetrovateľov NAKA, prokurátorov ÚŠP a vybraných politicky angažovaných sudcov Najvyššieho súdu a Špecializovaného súdu na Slovensku plní zadanú politickú úlohu. Tá úloha je veľmi jednoduchá a veľmi jasná, keďže nemám... ani nemám chuť niečo tu ukazovať, ale som si zobral so sebou prepisy vecí, ktoré boli. Tá úloha presne komentovaná jedným z vyšetrovateľov NAKA takto: „Úloha je jasná, spraviť SMER zločineckú skupinu, a tak úplne zničiť opozíciu.“ Toto nie je klebeta, dámy a páni. Toto je doslovný prepis vyjadrenia jedného z vyšetrovateľov, operatívnych pracovníkov NAKA z prvej polovičky roku 2021, kedy hovoria: „Úloha je jasná, spraviť SMER zločineckú skupinu, a tak úplne zničiť opozíciu.“
Na tomto pracujete, dámy a páni z vládnej koalície, od samého začiatku, lebo nič iné neviete ponúknuť slovenskej verejnosti. Ponúkate len zlobu a zneužívanie trestného práva. Nie sú v záujme žiadne výsledky. A vrcholom, ako som povedal, je strata dôstojnosti. Keby mne niekto povedal, že som nádorom na krku vo vládnej koalícii, tak do dvoch minút už nie som súčasťou takejto vládnej koalície.
Keďže došlo k monitorovaniu a týchto predstaviteľov pracovnej skupiny od marca 2021, na toto, samozrejme, museli prísť aj monitorovaní, čiže predstavitelia NAKA, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry a sudcovia Najvyššieho súdu a Špecializovaného trestného súdu začali chápať, aká je situácia nebezpečná, lebo si uvedomili, že sa na nich zberajú materiály. Všetko to, čo budeme dnes tu hovoriť, opakujem, nie sú klebety a nie sú to ani udania nejakých udavačov, ktorým už nikto na Slovensku neverí. Nehovoriac o tom, že týchto udavačov ešte aj korumpujete. Predsa je výsmech, aby najväčší zločinec, akého tu na Slovensku máme, Makó, dostával štátne zákazky na štátnej pošte v miliónových hodnotách. Veď to je normálna štátna korupcia, ktorú robíte k udavačom len preto, aby udávali ďalších a ďalších ľudí.
My hovoríme a budeme poskytovať informácie, ktoré sú výsledkom prepisov legálnych odposluchov. Príslušný súd v Bratislave rozhodol, že určitá skupina ľudí, ktorá bola na základe poznatkov SIS označená, bude odpočúvaná, a tie odposluchy boli potom aj konkrétne prepísané. My máme dnes na stole dôkaz, ktorý ukazuje, ako to tu funguje. A nemáme žiadny dôvod pochybovať o tom, že tieto metódy, ktoré boli použité v prípade Santusovej a Úradu inšpekčnej služby, boli používané vo všetkých citovaných kauzách, ako je Judáš, Mýtnik, Božie mlyny, ja už ani presne neviem, ako sa všetky tie medializované kauzy volajú, pretože tá miera vynaliezavosti policajtov pri naz... ešte Očistec a ďalšie a ďalšie, pretože je zrejmé, že ak to robili pri Santusovej, tak to bez zaváhania robili aj tam a postupne sa ukazujú konkrétne príklady, kde potvrdzujeme, že to tak naozaj, naozaj bolo.
Viete si predstaviť, dámy a páni, že by ste boli predmetom trestného stíhania ako podozrivá osoba alebo obvinená osoba, stál by proti vám typický udavač, ako je napríklad Slobodník alebo Makó, s ktorým sa pán Matovič pravidelne stretáva? Inak to je tiež zaujímavé, že predseda vlády mal stretnutia s najväčšími udavačmi.
A predstavte si, že príde prokurátor Špeciálnej prokuratúry Repa a povie udavačovi, ktorý má na vás vypovedať: „Pán Slobodník, čokoľvek si vymýšľaj, hovor čokoľvek. A keď si nevieš vymyslieť, stačí, keď budeš potvrdzovať, potvrdzovať to, čo hovorí Makó.“ Toto hovorí prokurátor Špeciálnej prokuratúry! Ako by ste sa cítili bezpečne, keby ste boli obvinený a mali by ste na krku vymyslené obvinenie a možno obžalobu na 15 alebo 20 rokov, keby prokurátor Špeciálnej prokuratúry nahováral udavača, aby, ak si nevie niečo vymyslieť, aby aspoň potvrdil to, čo hovorí iný udavač. Čo má toto, prosím vás, spoločné s trestným demokratickým právom? A ja viem, o čom hovorím, pretože som expertom v oblasti trestného práva. Prepáčte, ak je z vás niekto expert na nejaké povolanie, tak ja to robím 30 rokov, tak si dovolím povedať, že tejto veci minimálne rozumiem. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.)
Čiže v tejto situácii sú tu príbehy, ktoré sú pre nás neakceptovateľné. A ja som veľmi rád, že na konci dňa sa zverejnili tieto odposluchy v prípade Santusovej a my môžme poskytnúť jeden model toho, ako to tu na Slovensku pod, samozrejme, kuratelou ministra vnútra funguje. Aj ďalších ľudí.
Predovšetkým, ako som už uviedol, vyšetrovatelia NAKA, ale aj prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry dostali informácie, že sú monitorovaní. Tak sa rozhodli, že urobia, ako to citujú okrem iného aj tie odposluchy, tzv. protiúder, ako to vraj urobili Židia v roku 1967. Ja naozaj teraz citujem. „Nieže Úrad inšpekčnej služby, Santusová a spol. príde a dá pokyn na zadržanie, obvinenie 14 ľudí, policajtov, vyšetrovateľov NAKA, dokonca prokurátorov ÚŠP, ale predtým treba Santusovú zlikvidovať.“ A použili na to najhrubšie, najšpinavšie metódy, ktoré sú hodné 50. rokov minulého storočia, a nie roku 2021 alebo roku 2022.
Tak si teraz zoberte, že sa stretne táto banda zločincov na NAKE a povedia si, že pozor, pozor, hrozí nám, pretože robíme špinavosti od apríla 2020, že sem príde nejaké komando, ktoré nás všetkých pozatvára. Tak sa stretávajú v slávny deň 16. júla. A 16. júla sa rozhodujú, že idú zaútočiť na Úrad inšpekčnej služby, aby neboli ďalej monitorovaní, ale predovšetkým, aby získali všetky dôkazy, ktoré boli nahromadené už v spomínaných kauzách Judáš, Mýtnik, Božie mlyny a tak ďalej a tak ďalej, ale aj Očistec, lebo vedia, že všetky tieto veci sú nahraté, sú tam, budú pridané k tým spisom a budú viesť, samozrejme, k oslobodeniu všetkých ľudí, k obrovskej hanbe a potom k otázke, čo s vami, aká miera trestnoprávnej zodpovednosti bude vyvodzovaná voči nim, ktorí to robili, ktorí to riadili a ktorí to koordinovali, lebo niekto to robil, niekto to riadil a niekto to koordinoval. A každý tento stupeň aktivity má svoju trestnoprávnu zodpovednosť.
16. júna sa teda stretávajú vo večerných alebo popoludňajších hodinách a prišlo rozhodnutie - ideme napísať nejaké vymyslené uznesenie o začatí trestného stíhania, ktoré sa má dotýkať Santusovej, ktorá v tom čase viedla vyšetrovací tím Oblúk v rámci Úradu inšpekčnej služby, a ďalším pracovníkom Úradu inšpekčnej služby. Nemajú nič, to potvrdzujú záznamy. Nemajú ani bodku. Tak robia paralelne. Pri jednom stole sedí operatívny zamestnanec, policajt, ktorý si vymýšľa nejaký úradný záznam. Vo vedľajšej kancelárii sedí ďalší, ktorý píše druhý úradný záznam. A potom píšu ďalší, to už je slávny Čurilla a spol., bavíme sa o tých štyroch vyšetrovateľoch, ktorí samotní spisujú konkrétne uznesenie o začatí trestného stíhania. Vymyslené od začiatku až do konca. Tam nie je jedno jediné slovo pravdy. A celý tento proces vzniku tohto uznesenia a útoku na Santusovú bol zaznamenaný legálnymi odposluchmi. Znovu, my teraz tu nehovoríme o nejakých rozprávkach, my nehovoríme o udavačoch, kajúcnikoch, hovoríme o konkrétnych veciach, ktoré tí ľudia tam hovorili. A môžu sa vyhovárať, koľko chcú, že nejaká neformálna diskusia.
No tak teda ak je neformálna diskosuvia, že... diskusia, že treba Santusovej zapáliť auto kanistrom, no tak to je teda veľmi zvláštna neformálna diskusia. Ak je neformálna diskusia: „Len ju treba normálne spraviť a do väzby“ - prepáčte, médiá - „jebnúť,“ tak to je, môžme povedať, že neformálny jazyk, ale to nie je neformálna diskusia. Tu boli prijímané konkrétne rozhodnutia, to znamená urobiť uznesenie, zadržať, obviniť a dať návrh do väzby a zbaviť sa jej. A dostať sa, samozrejme, potom kompletne ku všetkým dôkazom, ktoré tím Oblúk získal na týchto zločincov v rámci NAKA.
Uvedomte si, dámy a páni, čo sa vlastne dialo. Áno, naozaj Úrad inšpekčnej služby sa rozhodol, že urobí prvý zákrok, ktorý sa dotýkal známych to udavačov Zemana, Demetera, a ten tretí bol Petrov, to je Zemák, Tiger, tie mená sú už tak známe dnes pomaly ako Matovič alebo ktokoľvek iný na Slovensku. A oni jednoducho rozhodli, že prerušia tento zásah, samozrejme, s vedomím ministra vnútra a s vedomím prezidenta Policajného zboru. A odposluchy ešte potvrdzujú, že si predtým hovorili a volali a zisťovali, kto vlastne bude použitý na ten zásah voči týmto trom zločincom. Samozrejme, zvláštne je, že pán minister Mikulec pravidelne chodil do baraku presne toho istého, v ktorom mal byt aj jeden z týchto udavačov a zločincov Zeman. Keď sa ho na to pýtajú médiá, alebo sa vlastne nepýtajú, pretože médiá ho kryjú, tak odpovedá, že obyčajná náhodička. Tak takáto náhodička by určite nikomu z nás neprešla.
Prvý dôkaz toho, ako brutálne zasahovali, bolo to, že prerušili policajný zásah Úradu inšpekčnej služby, na základe toho sa podarilo dvom týmto zločincom ujsť. A pokračovalo to, samozrejme, ďalej. Ak si pozrieme, čo všetko hovorili títo vyšetrovatelia a policajti na adresu Santusovej, boli pripravení urobiť čokoľvek. Vymyslieť si veci, zobrať ju v nedeľu ráno, dokonca je tam neuveriteľná miera agresivity niektorých vyjadrení, ale toto všetko ste počuli a budete počuť, pretože my vám budeme čítať celé to uznesenie Generálnej prokuratúry, ktoré je tak už dnes známe. Na základe tohto všetkého došlo k definitívnemu obvineniu vyšetrovateľov NAKA, Čurillu a spol., bol daný návrh na ich vzatie do väzby a boli na chvíľku aj vzatí do väzby.
Už vtedy, keď prvýkrát sa rozhodovalo o ich obvinení, obvinenie obsahovalo odposluchy, ktoré nám jednoducho tvorili husiu kožu, lebo sme neverili, že takéto niečo je. Bola podaná sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia a o tejto sťažnosti rozhodovala Generálna prokuratúra veľmi známym uznesením zo 4. februára tohto roku, ktoré my máme k dispozícii a ktoré bude aj predmetom rokovania tejto Národnej rady. Toto uznesenie, dámy a páni, prináša neuveriteľné, neuveriteľné poznatky.
Po prvé prináša poznatky, z ktorých sa nemôže minister vnútra vyvliecť, že o všetkom vedel minister vnútra. Vedel úplne o všetkom, čo tento zločinecký tím NAKA robí, dokonca to bol aj návrh ministra vnútra, že či by Santusovú nemali zobrať skôr, ako Santusová zoberie ich. Už len toto, samozrejme, je zločin z dielne ministerstva vnútra a samotného ministra, ale opäť, médiá veľmi benevolentne všetko zamlčujú. Boli tu koordinačné porady. Predsa vieme o tom, že v konkrétny deň išiel minister vnútra na Úrad špeciálnej prokuratúry k Lipšicovi. Čo povedal minister vnútra na otázku médií? Že to nie je pravda, že tam nebol. Lipšic sa pokakal a hneď to priznal a povedal, áno, bol u mňa, bol tam aj Kysel a rokovali sme o tom, ale nebolo to ráno, bolo to popoludní, lebo vraj mal predtým doobeda nejaké pojednávania.
Čiže tieto výsluchy potvrdzujú, že zločineckú činnosť vyšetrovateľov NAKA a niektorých prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry koordinoval, riadil minister vnútra. Bodka, vybavené. Pán minister, neviem, čo tu ešte sedíte a v tejto situácii robíte! A stále nám hovoríte, že polícia má voľné ruky. Aké má polícia voľné ruky, keď dostáva konkrétne pokyny od ministra, prezidenta Policajného zboru a ďalších a ďalších?
Nebezpečné je, vážení priatelia, že do tohto vstupovali aj prokurátori Špeciálnej prokuratúry, a stále tie isté mená, stále Čurilla v prípade NAKY, v prípade Špeciálnej prokuratúry hovoríme o Repovi a hovoríme o Šurekovi, hovoríme o Kyselovi, hovoríme o Lipšicovi. Tak Repa, prokurátor Špeciálnej prokuratúry, ktorý nemá absolútne s týmto prípadom nič spoločné, komunikuje s vyšetrovateľmi NAKA a hovorí im, viete čo, bol na Najvyššom súde teraz niekto vypovedať a vypovedal toto, toto, toto a toto. Ako môže prokurátor, ktorý nemá nič s vecou, informovať vyšetrovateľov NAKA a ostatných policajných zamestnancov, o čom vypovedal na Generálnej prokuratúre alebo na inom inštitúte nejaký iný svedok? Hrubé porušovanie, zneužívanie právomocí verejného činiteľa ako hrom.
Ďalej z tohto vyplýva, že ovplyvňovali a komunikovali s udavačmi. Viete si predstaviť, že jeden z udavačov, myslím, že išlo o Zemana, bol niekde v Trnave, tak si volá s vyšetrovateľom NAKA a on mu hovorí: „Vieš čo, ja nemôžem prísť teraz, lebo mám na krku nejakú sledku, pravdepodobne zo Slovenskej informačnej služby.“ A oni mu radia, choď doprava, doľava, schovaj sa tam, urob tri otočky a potom sem dôjdi. Volajú potom Tigrovi, kde sa s ním dohadujú, že buď pripravený niečo povedať. Si pripravený niečo povedať na Santusovú? Samozrejme, Tiger bol pripravený povedať kedykoľvek čokoľvek, lebo jemu horí pod zadkom, a v takejto situácii bol schopný akýchkoľvek svinstiev a prasačín.
A to nie je všetko. Musím ísť ďalej, vážení priatelia, dámy a páni, pretože to sú veci, ktoré človek ani nepochopí. Santusová pracovala na Úrade inšpekčnej služby a jej nadriadený bol jej riaditeľ Úradu inšpekčnej služby. Prvého odvolali, potom došiel druhý, ktorý sa volal Scholtz. Tak Scholtz nie aby pomáhal Santusovej a tímu Oblúk, čo boli jeho podriadení, on ich podrážal. Výpovede potvrdzujú, že telefonuje s vyšetrovateľmi NAKA a hovorí: „Už robím poriadky, nahrávam vám to všetko, čo je na Úrade inšpekčnej služby, všetko vám prinesiem, musíme sa jej zbaviť.“
Čiže ešte samotný riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, ktorého tam takto nastrčili, robil všetko pre to, aby Santusová bola zlikvidovaná. Viete, že Santusová nakoniec bola zlikvidovaná. Bola z tohto prípadu poslaná preč. A to je málo, dokonca ju poslali na detektor lži dvakrát, dvakrát prešla. Pán minister, choďte na detektor lži a porozprávajte o tom stotisícovom úplatku. Vybuchne ten detektor lži od klamstiev (potlesk), ktoré tam, ktoré tam porozprávate. (Doznievanie potlesku.)
A to nie je všetko. Koho urobili, prosím vás, po Scholtzovi šéfom Úradu inšpekčnej služby? Šéfom inšpekčnej služby urobili nejakého pána Miku. Viete, kto je pán Miko? Blízky spolupracovník Čurillu. A keď Čurillu brali do väzby, tak on došiel na súd a hovorí: „Všetky spoločenské záruky dávam za týchto ľudí.“ A dnes je riaditeľom - alebo neviem, ako sa volá najvyšší predstaviteľ Úradu inšpekčnej služby - a tento človek.
A do toho ešte, aby nebolo toho málo, samozrejme, prichádza zrušenie tímu Oblúk s odôvodnením, primitívnym odôvodnením, že nemali sme nad nimi kontrolu. Však ani nemáte mať čo kontrolu. Úrad inšpekčnej služby je na to, aby zisťoval, či policajti, vyšetrovatelia NAKA páchajú alebo nepáchajú nejaké zločiny.
Je veľmi nebezpečné, že do tohto bol zapojený aj špeciálny prokurátor Lipšic. Lipšic potvrdil, že bol uňho minister vnútra a že sa o týchto veciach rozprávali. Prichádzajú ďalšie a ďalšie svedecké výpovede, ktoré hovoria o tom, že Lipšic zohral v tomto mimoriadne aktívnu úlohu. O kom sa to bavíme pri Lipšicovi? Právoplatne odsúdený zločinec, poskok Matoviča, politicky angažovaný, ktorý nenávidí opozíciu, ktorý získal advokátsku skúšku podvodom, ktorý získal justičné skúšky podvodom. A čo je najhoršie, ešte aj tú bezpečnostnú previerku získal podvodom, dnes sa na ministerstve práce vedie trestné konanie vo veci neznámeho páchateľa, pretože dostal previerku v rozpore so zákonom. Veď si prečítajte to uznesenie z toho 4. februára 2021, ktoré tam presne cituje konkrétny úradný záznam, ktorý hovorí o tom, ako získal Lipšic nezákonne bezpečnostnú previerku.
Tak to je teda partička, dámy a páni, to je partička! Minister vnútra - podozrivý z korupcie, z rodinných kšeftov, nemá bezpečnostnú previerku, z koordinácie zločinných aktivít, špeciálny prokurátor - právoplatne odsúdený zločinec, podvodník, ktorý sa dostal ku všetkému len podvodom. Ešte aj od tej Penty si nechal vyúčtovať 250-tisíc eur bez toho, aby pre nich čokoľvek urobil. Ja by som tiež chcel byť tiež taký advokát, že za nič 250-tisíc eur si vyúčtovať, len aby teda niekto mal od neho pokoj.
Toto je obraz katastrofy, toto je obraz, ktorý, ja to ani neviem pomenovať. Všeličo sa dialo, ale že by takto sa zneužívali služby, takto sa zneužívala NAKA, takto sa správali prokurátori na Špeciálnej prokuratúre, to nemá, to naozaj nemá obdobu. A tých... a tých prípadov, ktoré potvrdzujú, že čo všetko robili tí prokurátori ÚŠP, stále tí istí, Kysel, už ani neviem tie ich mená, Repa a ďalší, Šúrek a, samozrejme, veľmi známy sudca Najvyššieho súdu, osobný priateľ zase Matoviča pán Kliment, ich kandidát na generálneho prokurátora, ich kandidát v Súdnej rade a on sedí na Najvyššom súde Slovenskej republiky a tvári sa, že ja som nezávislý sudca Slovenskej republiky. Ako môže byť nezávislý, keď sa sám hlási k politike vládnej strany OĽANO a má na túto adresu pozitívne vyjadrenia?
Je veľmi vážne aj to, že o tomto všetkom vedela, pochopiteľne, pani prezidentka Čaputová. O všetkom vedela. A nás mrzí, že Čaputová bola prvá, ktorá sa postavila za tých štyroch zločincov na NAKA, za Čurillu a spol., ktorí boli obvinení a sú stále obvinení, pretože Generálna prokuratúra potvrdila opodstatnenosť trestného stíhania Čurillu a spol. Bola prvá, ktorá sa postavila a začala brániť týchto štyroch vyšetrovateľov NAKA, že to nie je dobré, že títo ľudia majú ísť do väzby a že sú stíhaní, a ja neviem čo všetko. Dobre, ak to urobila, my sme celkom pochopiteľne po tom, čo 4. februára vyšlo toto rozhodnutie Generálnej prokuratúry, požiadali prezidentku o stretnutie. Viete, čo nám povedala? Že ona do živých vecí nepôjde. Aha, vitajte, pani prezidentka, dobré ráno! To znamená teraz, keď si, je nadovšetko jasné, že ste kryli zločincov, pani prezidentka, tak zrazu je to pre vás živá vec? Ale predtým to pre vás živá vec nebola, keď ste sa postavili pred kamery a povedali ste, že za týmito ľuďmi stojíte.
Prezidentka o všetkom vie od 10. mája 2021 (potlesk), 10. mája 2021 bola na stretnutí na Slovenskej informačnej službe a bola presne informovaná o tom, aké zločiny sa dnes páchajú na úrovni NAKY, Špeciálnej prokuratúry a na úrovni niektorých súdov. A neurobila nič, pretože je súčasťou vládnej koalície a môže hovoriť, čo chce, tak ako sú médiá súčasťou vládnej koalície.
A tak ako nemáte vo vládnej koalícii ani štipku dôstojnosti, lebo keby ste ju mali, tak sa na toto v žiadnom prípade nemôžete pozerať, myslím si, že by sme mohli veľmi veľa čerpať z rozhodnutia Generálnej prokuratúry, ale ako som uviedol, bude toto uznesenie predmetom čítania, nech sa tá verejnosť dozvie, aké konkrétne veci, kto čo povedal, kde čo bolo a ako bolo.
Ja som dnes úplne presvedčený, opakujem ešte raz, že v prípade ministra Mikulca, my ho považujeme za panáka a figúrku, ktorý len robí špinavú robotu, nič iné. On nie je podstatný v tomto megaškandále. Zopakujem základné veci. Megaškandál zneužívania trestného práva na boj s opozíciou. Úloha je jasná, rozkaz znel jasne – jak v tom slávnom českom filme – opozícia musí byť zničená. To je jedno, akým štýlom. Ten štýl dnes všetci vidíme. A to, čo som teraz hovoril o Santusovej, ako ju likvidovali a ako ju nakoniec aj zlikvidovali, ja som vcelku rád, že to zobrala nakoniec krajská prokuratúra pod kontrolu teraz, že to už nebude robiť nejaký tím NAKA alebo niekto iný, tak dnes o tom všetkom môžeme povedať, že všetky špinavé metódy, ktoré sme videli v prípade Santusová, sa používali vo všetkých prípadoch, ktoré som už tu citoval.
Čiže rozsahom škandál, ktorý nemá obdobu. Rozsahom mlčania a spolupáchateľstva médií, to nemá obdobu. Môžte znovu sa na tom zabávať. Môže niekto násobne viac urobiť príspevkov o mojom plávaní v bazéne ako o tomto? Ľudia, bláznite? Však tí ľudia sú tam pozatváraní.
Prečo zomrel Lučanský? No, kvôli vám zomrel v tej väzbe! (Reakcie z pléna.) Ale môžte kričať, koľko chcete, jasné, že kvôli vám, pretože ste urobili všetko pre to vrátane atmosféry, vrátene všetkého, aby títo zločinci na NAKE, Špeciálnej prokuratúre, na súdoch mohli robiť to, čo dnes robia. Pozrite sa, do akého stavu ste dostali... (Reakcie z pléna.) Nevykrikujte, potom kričte tuná, keď budete hovoriť! Do akého stavu ste dostali Jankovskú! Do akého stavu ste dostali rodiny tých ľudí, ktorí sú dnes doma z výkonu väzby, sa nehanbíte?! Vám je to úplne jedno? (Reakcie z pléna.)
A čo si myslíte, čo si vy myslíte, že (reakcie z pléna a zaznievanie gongu) po tomto všetkom sa na vás bude niekto pozerať? Vy ubližujete, ubližujete v mene svojich politických cieľov ľuďom. Porušujete zákony, zneužívate trestné právo. (Potlesk a ruch v sále.) Jednoducho vy ste zločinci, vy ste rovnako zločinci... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, páni poslanci, ukľudnite sa. Tlieskaním vyrušujte pána poslanca Fica, nemôže pokračovať. (Hovorené súbežne s rečníkom.)

Fico, Robert, poslanec NR SR
... ako aj tí, ktorí tam boli.
Dámy a páni, za týchto okolností, za týchto okolností chcem povedať, že my nevidíme žiadny dôvod sa teraz zaoberať pánom Mikulcom. Opakujem, je to to panák, ktorý jednoducho len dostal úlohy a robí, čo robí, pretože on je poskokom pána Matoviča, vôbec ma nezaujíma! Ale my musíme tej slovenskej verejnosti hovoriť, preboha, čo to tu máme za zločincov v tomto štáte. Toto máme akceptovať? Však vyšetrujte, stíhajte, ale demokraticky, právne, normálne. Kto spáchal trestný čin, nech ide aj do väzby, ak sú splnené podmienky. Kto spáchal trestný čin, nech je aj odsúdený. Ale ak považujete za model správania sa a vyrovnávania sa s nejakými vecami to, čo ste urobili Dušanovi Kovačikovi, tak ste na mimoriadne, opakujem, mimoriadne nebezpečnej ceste.
A záver. Dobre viete, že končíte. Už nikdy nebudete v žiadnej vládnej koalícii. Vy to veľmi dobre viete. Tak vás chcem len upozorniť na jednu vec. Ak sa domnievate, že tento váš koniec budete sprevádzať ďalšími zločinmi, ktoré páchate, tak ste na veľmi, veľmi zlej ceste. Preto prosím Národnú radu, aby neváhala, aby neváhala, pretože miera dôstojnosti, miera nejakej sebareflexie v tejto bande tu žiadna nie je. Tak preto si myslím, že jediná cesta je odvolať ministra vnútra z funkcie, pretože ako prisluhovač, sluha v prípade Matoviča a ďalších politických predstaviteľov robil tú najšpinavšiu robotu, akú len robiť mohol.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

18.2.2022 o 9:04 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:42

Igor Hus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi predniesť informáciu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky... (tlač 896) vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 923 zo 14. februára 2022 pridelil návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (tlač 896), na prerokovanie všetkým výborom Národnej rady Slovenskej republiky okrem Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, Osobitného kontrolného výboru Národnej rep... Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu do určeného termínu konania schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky zároveň určil, aby Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor pripravil na schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky. Predložený návrh skupiny poslancov (tlač 896) prerokovali výbory: pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport a kultúru... pre vedu a šport, pre kultúru a médiá, 17. februára 2022 Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky, ako aj Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť.
Uvedené výbory neprijali uznesenie z dôvodu, že predložený návrh uznesenia nezískal potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov podľa čl. 88 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky v spojení s § 52 ods. 4 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci o predmetnom návrhu nerokovali, pretože podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov neboli uznášaniaschopní. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny prerokoval uvedený návrh 16. februára 2022 a prijal k nemu platné uznesenie, podľa ktorého s uvedeným návrhom nesúhlasí a odporúča Národnej rade Slovenskej republiky nevysloviť nedôveru členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Návrh správy o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (tlač 896a), vo výboroch prerokoval Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť na 59. schôdzi 17. februára 2022. Správa výboru nebola schválená, keďže návrh správy nezískal súhlas potrebnej väčšiny členov výboru.
Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť poveril poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Husa, aby na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky informoval o výsledku rokovania výborov o tomto návrhu a poslancov Igora Husa, Jána Benčíka, Lukáša Kyselicu a Marcela Mihalika, aby plnili úlohu spravodajcov.
Ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

18.2.2022 o 9:42 hod.

Mgr.

Igor Hus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:48

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, vláda vníma ako opätovný pokus o destabilizáciu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Policajného zboru a vlády Slovenskej republiky z dôvodu pokračujúcich vyšetrovní korupčných megakáuz minulej garnitúry na najvyšších miestach štátu.
Odôvodnenie predloženého návrhu na odvolanie ministra vnútra je postavené na neformálnej komunikácii vyšetrovateľov NAKA, pričom sa opierajú o rozhodnutie Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, ktoré ale inten... interpretujú svojím vlastným spôsobom. Pri prezentácii výňatku na tlačových konferenciách môžeme konštatovať, že z ich strany chýba akékoľvek pridržiavanie sa faktov, ubiehajú k vlastným domnienkam a často aj zbožným prianiam.
Senát Krajského súdu v Bratislave, ktorý rozhodoval o sťažnosti obvinených vyšetrovateľov NAKA o vzatí do väzby, pri ktorej skúmal aj dôvodnosť trestného stíhania na základe dôkaznej podstaty, teda aj spomínaných odposluchov, jednohlasne konštatoval, že možno vylúčiť, že si obvinení skutok účelovo vymysleli, vyfabulovali a predstierali, že sa možno stali udalosti, ktoré sa v skutočnosti s istotou pre nich nestali. Súd ďalej konštatuje za druhoradú a menej podstatnú okolnosť, ktorá tiež svedčí v prospech obvinených, sťažnostný súd považuje existenciu listinných dôkazov formálne osvedčujúcich existenciu podozrenia, že príslušníci inšpekcie konajú protiprávne s cieľom manipulácie vyšetrovania skupiny Očistec v čase vydania inkriminovaného uznesenia. Toľko konštatovanie súdu, a nie nejaké bludy hlavy slovenskej mafie.
Vláda Slovenskej republiky vyjadruje počudovanie nad tým, s akým presvedčením predkladatelia návrhu vedia o nevine či vine obvinených vo všetkých ďalších korupčných kauzách, a to napriek tomu, že sa podľa ich vlastných slov s nimi nestretávali alebo stretávali iba minimálne. Je zarážajúce, že s takto formulovanými výhradami prichádzajú poslanci, ktorí boli roky súčasťou systému tzv. našich ľudí. Systému, kde orgány činné v trestnom konaní museli najprv poznať odpoveď na otázku, či je vôľa vyšetrovať akékoľvek podozrenia z páchania trestnej činnosti. Javí sa, že skupina poslancov, ktorí stoja za uvedeným návrhom buď nevie, alebo bezbreho ignoruje, že o vine a treste rozhodujú výhradne súdy.
Preto je okrem iných absurdná časť odôvodnenia predkladaného návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca, kde sa rovnako ako aj v predchádzajúcich návrhoch hovorí o jeho údajnom podozrení z požadovania úplatku. Minister vnútra v tejto veci rovnako ako vo všetkých ďalších obvineniach, ktoré boli súčasťou politickej objednávky po tom, ako poukázal na tunelovanie Vojenskej spravodajskej služby počas vlády Roberta Fica, vypovedal pred orgánmi činnými v trestnom konaní už v roku 2013, 2013 - počas vlády Roberta Fica.
V roku 2015 počas vlády Roberta Fica, kedy ste ovládali orgány činné v trestnom konaní, bolo vyšetrovateľom vydané právoplatné meritórne rozhodnutie, kde k žiadnemu takému skutku nedošlo. Minister vnútra Roman Mikulec bol aj napriek tomu opäť v tejto skutočnosti vypovedať pred orgánmi činnými v trestnom konaní, čo vylučuje ich nečinnosť, tak ako je prezentovaná predkladateľmi návrhu na jeho odvolanie. Kvalita argumentov predkladaných na tlačových konferenciách predkladateľmi návrhu je na úrovni tých, ktoré bývalá garnitúra použila na jeho diskreditáciu po zásadných odhaleniach tunelovania Vojenskej spravodajskej služby za predošlej vlády.
Za mimoriadne absurdné považuje vláda Slovenskej republiky zneužívanie vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby pani Santusovej na vlastné politické ciele a účelové podsúvanie nekompletných informácií o jej absolvovaní polygrafu. Prvé vyšetrovanie sa nezrealizovalo z dôvodu prekážky na strane vyšetrovateľky. Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru s dočasne povereným riaditeľom Úradu inšpekčnej služby termín druhého nadväzujúceho vyšetrenia preložil na iný dátum. Následne bol Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru informovaný o tom, že pani Santusová čerpá dovolenku. Na základe toho bol pani Santusovej pridelený ďalší termín na vyšetrenie po skončení dovolenky. Dňa 9. septembra 2021 sa však na vyšetrenie nedostavila a nedala vopred vedieť, že nemôže prísť. Vedenie Úradu inšpekčnej služby nebolo informované o dôvodoch jej neprítomnosti na pracovisku.
Je nespochybniteľné, že vyšetrovateľke Úradu inšpekčnej služby nekládlo ani vedenie Úradu inšpekčnej služby a v žiadnom prípade ani minister vnútra žiadne prekážky, keďže Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru navrhol dočasne poverenému riaditeľovi Úradu inšpekčnej služby, že v rámci existujúcej spolupráce s Národným bezpečnostným úradom je možné vyšetrenie vykonať na pracovisku Kriminalistického expertízneho ústavu Policajného zboru s dohľadom pracovníkom Najvyššieho bezpečnostného úradu alebo na pracovisku Najvyššieho bezpečnostného úradu, z Národného bezpečnostného úradu s dohľadom pracovníkom Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru.
Po tom, čo boli pracovníci Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru informovaní iba s jednodňovým predstihom o plánovanom vyšetrení, sa na stretnutí s kolegami s NBÚ dozvedeli, že tí dostali pokyn vyšetrenie pani Santusovej vykonať len veľmi všeobecne, príliš veľa sa nepýtať a nerozoberať veci dopodrobna. Z uvedeného vyplýva všeobecná otázka o dôvodoch takéhoto usmernenia.
Skupine poslancov, ktorí sa podpísali pod návrh na vyslovenie nedôvery, je zrejme potrebné pripomenúť, že Úrad inšpekčnej služby roky neodhaľoval prípady vysokých funkcionárov, u ktorých existovali dôvodné podozrenia, že páchali trestnú činnosť, a dnes sú mnohí z nich väzobne stíhaní, a namiesto toho riešili tých, ktorí na takéto praktiky poukazovali. Niet pochýb, že minister vnútra nijakým spôsobom nezasahuje do práce a činnosti jednotlivých zložiek polície, po viac ako desaťročí môžu ich pracovníci konať slobodne a zákonne a podľa najlepšieho vedomia a vedomia.
Minister vnútri dodrž... vnútra dodržiava pravidlá nezávislosti a plne rešpektuje, že každá z podriadených zložiek má svojich riadiacich pracovníkov so zákonom stanovenými kompetenciami, povinnosti... povinnosťami a úlohami. Zra... za groteskné považujeme vyfabulované odôvodnenie skupiny poslancov, podľa ktorých minister vnútra koordinoval zadržanie Vladimíra Pčolinského na politický pokyn, takéto tvrdenia označujeme za ukážkový prejav šírenia dezinformácie a konšpirácií, ktoré nemajú s reálnym svetom nič spoločné. Minister vnútra na rozdiel od svojich predchodcov nikdy neinformuje a nenecháva sa informovať o trestných konaniach a nemá vedomosť ani o tých pripravovaných. Žiadnym spôsobom ich nekoordinuje a nemá ani záujem o ich koordináciu.
Vláda Slovenskej republiky je presvedčená, že minister vnútra Roman Mikulec sa svojej funkcie ničím nespreneveril, práve naopak, garantuje príslušníkom Policajného zboru politickú bezzásadovosť... bezzásahovosť a slobodu vo výkone ich práce. Orgány činné v trestnom konaní môžu teda bez akýchkoľvek politických vplyvov odkrýňať... odkrývať zločineckú sieť, ktorá v minulosti presiahla na najvyššie úrovne štátu.
Vláda Slovenskej republiky teda nevidí žiadny relevantný dôvod na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, plne ho podporuje v jeho reformných plánoch a zámery predkladateľov na jeho odvolanie považuje za bezcharakterný, podlý a hysterický pokus o opätovné navrátenie sa k systému našich ľudí, absolútnemu nevyšetrovaniu korupcie a ovplyvňovania všetkých zákutí štátu.
S poukazom na uvedené skutočnosti vláda Slovenskej republiky nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Ďakujem pekne.
A dovoľte ešte pár slov, ale ešte by som, pán predsedajúci, chcel opýtať, že kto tu vystupoval predo mnou, lebo nejako sa vám to tu rozkradlo (reakcie z pléna a smiech v sále), takže chýba vám tu... (rečník manipulujeme s mikrofónmi) ten jeden... To ty si bol? (Povedané so smiechom, rečník sa obrátil na spravodajcu.) Ja som myslel, že Fico. (Povedané so smiechom.) Dobre.
Dovoľte, aby som pár slovami zareagoval na to, čo tu v podstate strojca 12-ročného nešťastia Slovenska predviedol v úvodnom slove. A dovoľte, aby som začal voči nemu, je dostatočne zbabelý, aby sa zašil, takže teraz zrejme pije tam v poslaneckom salóniku, ale je tam dosť veľká obrazovka a je to nahlas pustené, takže určite ma počuje.
Dovoľte, aby som teda začal parafrázou jeho otázky. Dal nám otázku, že prečo zomrel Lučanský, a povedal, že kvôli nám. On povedal, že kvôli vám, a ukazoval na vás, koaliční poslanci. A ja by som mu dal otázku tam do zákutia pri poháriku, že prečo zomrel Ján a Martina, a s čistým svedomím, a v súlade s pravdou hovorím, že áno, kvôli vám, Robert Fico. Vy ste vytvorili systém, kde bolo možné niekomu nadobudnúť pocit, že v pohode môže zabiť novinára len preto, lebo píše o ňom články, a že v pohode popritom môže odstreliť aj jeho snúbenicu, s ktorým sa, s ktorou sa plánoval zobrať. Jednoducho, vytvorili ste systém, kde nevládol zákon, ale kde vládli vaše pocity, vaša bohorovnosť, vaša chuť rozkradnúť čokoľvek, čo nebolo prikované, lebo vy ste si mysleli, že vy ste štát.
Rovnako ste potom použili citát, že miera dôstojnosti, miera sebareflexie tu v tejto bande žiadna nie je, a naozaj by som vám odporúčal tento citát si napísať na zrkadlo v kúpeľni. To, čo tu predvádzate aj týmto vystúpením, aj týmto návrhom, aj každou jednou vašou tlačovkou, presne hovorí o tom, že miera dôstojnosti, miera sebareflexie tu v tejto skorumpovanej bande SMER-u, HLAS-u, tu žiadna nie je.
Vy ste vydali štát do rúk bosa nitrianskej mafie, do rúk Norberta Bödöra, s ktorým, s ktorého otcom sa tajne stretávate po chatách, ktorý vám podľa dôkazov a tých odposluchov, ktoré boli zverejnené, zabezpečuje ľudí na všetky vaše protesty, zváža vám autobusy. Že sa nehanbíte! So šéfom, s otcom bosa nitrianskej mafie sa tajne stretávate po chatách a tam sa rozprávate o tom, ako na najbližší protest zase vám má doviezť autobusy plné demonštrantov vraj presvedčených ľudí proti tejto vláde. Viem si predstaviť, čo tí ľudia, ako dobrovoľne chodia alebo ako im kešujete stovečku za to, že na tie námestia prídu. Odporné, podlé, a teda dovolím si znova citovať, miera dôstojnosti, miera sebareflexie tu v tejto skorumpovanej bajn... bande SMER-u a HLAS-u žiadna nie je.
Ak tu niekto chce používať akékoľvek citácie, tak skúsme používať citácie autorít a ja skúsim použiť citáciu autority, predsedu senátu Najvyššieho súdu Martina Bargela a ten citát je veľmi jednoduchý a hovorí: „Bol to megastroj korupcie a prania špinavých peňazí, niečo neuveriteľné a neskutočné.“ Predseda senátu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Martin Bargel tento citát povedal o prípade Dobytkár, ktorej strojcom a mozgom bol práve váš osobný priateľ, hlava nitrianskej mafie Norbert Bödör, ktorému áno, Robert Fico nechal doslova sprivatizovať celý Policajný zbor, doslova mu nechal sprivatizovať Národnú kriminálnu agentúru, doslova mu nechal sprivatizovať Poľnohospodársku platobnú agentúru, cez ktoré išli miliardy eur alebo mali ísť miliardy eur našim poľnohospodárom, a o tomto odhalenom megastroji korupcie, kde rozkrádali vo veľkom desiatky miliónov eur, ešte raz, nie je skorumpovaný Robert Fico, ale predseda senátu Najvyššieho súdu Martin Bargel povedal, že bol to megastroj korupcie a priania špinavých peňazí, niečo neuveriteľné a neskutočné. Tento senát...(Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.2.2022 o 9:48 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10:13

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, a mám procedurálny návrh, aby ste začali rešpektovať zákon o rokovacom poriadku a nevykladali si ho svojvoľne. Vy ste sa tu odvolali na § 109 ods. 3 rokovacieho poriadku. Ten hovorí, predseda Národnej rady bezodkladne zašle návrh podaný podľa ods. 1 vláde na zaujatie stanoviska v ním určenom termíne podľa ods. 2. Návrh pridelí na prerokovanie všetkým výborom okrem mandátového a imunitného výboru a výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Ak vláda k návrhu nezaujme v určenom termíne stanovisko, výbory a Národná rada prerokujú návrh bez stanoviska vlády. Bodka. Koniec.
V tomto ustanovení nie je ani slovo o tom, že by člen vlády, ktorý uvádza stanovisko vlády, nemohol povedať aj niečo ďalšie a musel by iba doslovne prečítať, čo je uvedené v stanovisku vlády, a spomeňte si, ako Robert Fico uvádzal stanoviská vlády v predchádzajúcom volebnom období a čo všetko natáral. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.2.2022 o 10:13 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10:14

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Aj ja mám podobný procedurálny návrh ako pán poslanec Dostál a chcem povedať, že vy si môžete vykladať rokovací poriadok svojvoľne a hovorí to § 146 ods. 1: „Ak sa počas schôdze Národnej rady vyskytne pochybnosť o postupe podľa tohto zákona, rozhodne v jednotlivých prípadoch predsedajúci.“
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.2.2022 o 10:14 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:14

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Trafená hus zagágala, to je také pekné slovenské porekadlo. A ja mám taký pocit, že keď som začal hovoriť o tom megastroji korupcie, tak predsedajúci (povedané so smiechom) sa zrazu tam zbadal, ako je jeho súčasťou, a veľmi sa ho to osobne dotklo, tak stratil súdnosť a urobil to, čo urobil, napriek tomu holt ideme ďalej. Títo ľudia, keď dostanú moc a pečiatku, tak si myslia, že stoja nad zákonom, a presne o tom to bolo tých dvanásť rokov, ktoré tu SMER predvádzal.
Ten človek, ktorý tu predsedá, aby sme teda si vysvetlili ten megastroj korupcie, to je človek, ktorému sa hovorí v Žiline Cétečko. Človek, ktorý bol schopný kúpiť jedno cétečko za cenu dvoch, a dnes ten človek, cez ktorého tento biznis a túto korupciu spáchal, chudák, má z toho kriminál na krku. Tento človek, ktorý tu zadom... za mňou je, tak, čuduj sa svete, jeho chalúpku mu stavala firma, ktorá predtým vo veľkom robila pre VÚC-ku, ktorej on šéfoval ako župan, a potom, keď si ľudia pýtali faktúry za tú chalúpku, tak akosi tie faktúry (povedané so smiechom) k dispozícii neboli. Čiže môžme sa všetci domnievať, akým spôsobom sa úplatky prepierali a kde, v ktorej tehle, okne, streche, škridle skončili.
Tento človek, ktorý tu predsedá, ktorý bol súčasťou tohto megastroja korupcie, ktorý postupne teraz rozkrývame, si kúpil za záhadných okolností tuto pri Bratislave nejaké pozemôčky ako ornú pôdu a, čuduj sa svete, takto zrazu z toho boli stavebné pozemky za milióny eur. Tento človek si trúfa tu zastavovať, prerušovať, znásilňovať zákon, lebo rokovací poriadok je zákon, lebo mu je nepríjemné počúvať o samom sebe, je mu nepríjemné sa pozerať do zrkadla, ktoré mu týmto svojím aj vystúpením nastavujeme.
Čiže áno, citát predsedu senátu Najvyššieho súdu Martina Bargela o tom, čo SMER a HLAS so Slovenskom urobili. O tom, čo Robert Fico a Peter Pellegrini so Slovenskom za 12 rokov urobili, je jednoznačný: „Bol to megastroj korupcie a prania špinavých peňazí, niečo neuveriteľné a neskutočné.“ Títo ľudia, aby si ľudia teda vedeli na Slovensku predstaviť, že koľko nás to stálo, dokopy za tých 12 rokov priamo, nepriamo, osobne alebo cez svojich kumpánov rozkradli približne 30 mld. eur. 30 mld. eur! Slovensko má za, celé Slovensko má štátny dlh 60 mld. eur, tak aby ste vedeli, mohli by sme mať o polovičku menší štátny dlh. Boli by sme jedna z najmenej zadlžených krajín v Európskej únii, ak by títo ľudia 12 rokov vo veľkom nekradli čokoľvek, k čomu, k čomu sa priblížili a čo nebolo prikované a na čo priamo neboli namierené kamery.
Vieme, že tuto, myslím si, že to je on, v tých rúškach je to trošku horšie, tak je to Šutaj či jako Eštok, to bol ten poskok toho Kičuru, čo plnil tie trezory so zlatými tehlami. Jednoducho mali spravovať, krásny príklad, mali spravovať Štátne hmotné rezervy, čiže niečo, čo, keď bude zle, aby sme mohli vytiahnuť z tých rezerv a použiť v dobe krízy. Tento poskok slúžil človeku, ktorý miesto toho, aby zodpovedne nakupoval štátne hmotné rezervy, pšenicu, benzín, naftu, rúška, ochranné prostriedky v čase krízy, v čase pandémie, miesto toho si futroval trezor so zlatými tehlami. Existuje vari krajší príklad?
Ja som sa snažil nájsť, že či bol taký nejaký drzý politik (povedané so smiechom), ktorému našli zlaté tehly v trezore, ja som taký príklad v Európe nenašiel. V novodobej histórii Európy povojnovej som takýto príklad nenašiel. A oni si z neho spravia, z poskoka absolútneho zlodeja, ktorý vedel, samozrejme, o všetkom, oni si spravia z neho ešte podpredsedu strany, ale teraz už ani neviem, či v SMER-e, alebo v HLAS-e, ale to je jedno. Mafia jako mafia.
Čiže prečo zomrela Martina, prečo zomrel Ján, Robert Fico zo zákutia parlamentného bufetu pri poháriku? Preto, lebo ste zo Slovenska urobili jeden obrovský megastroj korupcie, zo slovenskej politiky. Preto, lebo ste vydali vedenie Národnej kriminálnej agentúry priamo do rúk hrubokuk... hrubokrkej nitrianskej mafii. Títo ľudia vám zabezpečovali beztrestnosť. K týmto ľuďom ste chodili na silvestrovské večierky. Priamo v spise sa nachádza, kde ste boli vypovedať vtedy, keď ste zverejnili nejaké moje daňové spisy, a sa vás pýtali, neviem, jak sa to dostalo k tejto otázke, koľkokrát ste boli na večierku Bonulu, a to bolo v roku 2016, ste povedali, že 4-krát. Štyrikrát byť na silvestrovskom večierku Bonulu, ktorý vlastní hlava nitrianskej mafie... alebo otec hlavy nitrianskej mafie, s ktorým sa potajme stretáte po chatách, to hovorí samé za seba!
Vy ste si z práva urobili srandu. Štátna tajomníčka Jankovská. Ako ona vybavovala rozsudky? Dnes sú o tom dôkazy. Radšej sa tvári, že jej preskočilo, a chce sa vyhovoriť, že vlastne teraz je psychiatrický prípad, ale skutočnosť bola aká? Iba sa pozerala, že či to je Karl Lagerfeld, alebo Louis Vuitton, a teraz si povedala, tento ešte nemám v skrinke či neviem kde doma v svojom šatníku, tá sa mi páči, tak tento bude mať pravdu na tom súde. Za kabelky predávala rozsudky! Že sa nehanbíte! A vy idete niečo moralizovať, vy tu idete o niekom niečo hovoriť?!
Ten vagabund schovaný v poslaneckom bufete, ten tu bude hovoriť o statočných vyšetrovateľoch, ktorí sa nebáli tých najväčších zločineckých skupín za posledných 20 rokov, že oni sú zločinci, on bude po nich ukazovať prstom?! Ten človek, ktorý za šéfa týchto ľudí dosadil šéfa nitrianskej mafie, ten tu bude kázať o morálke?! Ten bude obviňovať ministra vnútra z toho, že zasahuje do vyšetrenia... do vyšetrovania?
Teraz v tomto čase som si mal ísť preštudovať spis, kde dvaja vaši ľudia, vyšetrovatelia na NAKE sa priznali, že áno, na váš príkaz ma sledovali. Uzavretý spis. Priznali sa k tomu! Nie, že ich niekto k tomu prinútil, priznali sa k tomu, že na základe politickej objednávky, politickej objednávky mafie, ktorú ste dosadili do vedenia Národnej kriminálnej agentúry, sledovala opozičného politika len preto, lebo sa vám nepáčilo, čo hovorí. Vy máte Boha pri sebe?! Tuto moralizovať, tuto o morálke kázať?! Karel Kryl to povedal, chcel som mu to vytiahnuť znova, ten, tú moju vizuálnu pomôcku, v tej svojej básni, piesni Vrah na rohu ulice o morálce káže. Presne tak vyzeral Robert Fico na tomto mieste. Jasné, je to presvedčivé. Na svojich voličov má tú schopnosť zahrať city, a keď bude tisíckrát opakovať nejaký svoj výmysel, tak z tej lži verí, že u svojich voličov urobí pravdu. Ale čoho je to dôkazom? Iba toho, že čo si vy myslíte o vašich voličoch, že vy si myslíte, že to sú absolútni hlupáci, že oni seno žerú, že oni majú IQ 10, že oni si nevedia spočítať jedna plus jedna a môžte ich hrubokrkými klamstvami, bohapustými klamstvami oklamať o čomkoľvek, oni vám to zožerú a znova vás budú voliť a znova sa dostanete k moci. Ale verte tomu, že nie.
Áno, je ťažká doba. Ani dva roky neuplynuli od, od volieb a vyfasovali sme päť kríz za sebou alebo aj prelínajúce sa spolu. Vyfasovali sme pandémiu - najväčšiu zdravotnícku alebo medicínsku krízu od španielskej chrípky spred sto rokov, zároveň s tým obrovskú ekonomickú krízu, dnes prežívame dennodenne správy o bezpečnostnej kríze hneď u našeho suseda. Kríza za krízou. Inflácia, najväčšia za posledných 20 rokov. Áno, nie na Slovensku, v celom svete. Všetko sme to dostali do vienka, mordujeme sa a máme, áno, samozrejme, aj to je obrovská kríza, keď máme vyčistiť štát od mafie, ktorú vy ste tam pustili, ktorej vy ste boli súčasťou, ktorej vy ste nechali doslova sprivatizovať vedenie Národnej kriminálnej agentúry, vedenie Policajného zboru. A vy máte ešte tú drzosť sa podpisovať pod nejaké návrhy na odvolávanie človeka, ktorý to poctivo čistí?! Brloh ste urobim... urobili z Policajného zboru mafie. Tisícky policajtov tam boli takých a, bohužiaľ, ešte aj sú, ktorí vám slúžili, a je to ťažký zápas. Verte tomu, že je ťažký. Dvanásť rokov ste si ich tam postupne dosadzovali a mohol sa tam dostať pomaly len taký, ktorý sľúbil vernosť, podrezal si žily a prisahal krvou vernosť mafii, ktorú, ktorej ste dali, ktorú ste dali do vedenia Policajného zboru. Vyčistiť tento moloch od skorumpovaných vyšetrovateľov je nesmierne ťažké.
To isté platí v prokuratúre, to isté platí v súdnictve, to isté platí na každom jednom úrade. Kradli ste ako po nebohom, a ak by ste nekradli, túto krízu by sme prežívali aj ľudia úplne v pohodne, lebo by sme mali plné sýpky. Mali by sme odložené peniaze a zábezpeku na horšie časy. My sme dostali do ruky vládu a riziko, že nebudeme mať na vyplatenie dôchodkov. Takto ste vy spravovali tento štát!
Dostali sme čierne na bielom z Európskeho štatistického úradu a z Európskej komisie konštatovanie, že ste nám odovzdali verejné financie z pohľadu dlhodobej udržateľnosti - s obrovským náskokom - v najhoršom stave so všetkých 27 krajín Európskej únie. Že sa vy nehanbíte! Miesto toho, aby ste ticho čakali na to, kedy začne váš ďalší človek svedčiť voči vám, a postupne sa to rozpletalo, miesto toho, aby ste sami sa pridali k tým kajúcnikom, ktorí si povedali, že sranda skončila, sranda sa asi vrát... späť nevráti, tak miesto toho sa pokúšate lámať dejiny cez koleno. Ale ja verím tomu, nech sme aj síce jak roztrasené kozľa tri hodiny po pôrode, táto koalícia, že na koniec to ustojíme a k moci už v živote túto mafiu nepustíme. Aj keď budete akokoľvek slintať, aj keď budete čokoľvek robiť, že dokopy sa zomkneme, a či SMER, či HLAS, či fašistov k moci v žiadnej kombinácii nepustíme.
Áno, mrzí ma postoj médií, najmä Denníka N, samozrejme, budú zase z toho zavzdušnení, kde tu už, v podstate to už tam aj pred voľbami bolo, po voľbách, úplne v pohode. A kľúčových... ešte aj otec budúceho predsedu Progresívneho Slovenska Šimečka, kde ospevuje Pellegriniho ako tú budúcu slovenskú nádej. By som povedal, že tá zaslepenosť LGBTI ideológiou, ktorá hovorí, že podstatné je, aby ten človek dobre LGBTI myslel, ale korupcia je nepodstatná, vás zbavuje zdravej mysle - a teraz sa prihováram tým prepnutým novinárom, ktorí toto šíria.
Robiť z Pellegriniho a HLAS-u akože nejakú novú nádej, čistú stranu, nejakú Panenku Máriu alebo Majku z Gurunu, ktorá tu teraz pristála, čistá, protikorupčná strana, je krivenie dejín, je popieranie histórie, je šírenie bludov, páni novinári, je to úplne rovnaká, identická mafia, ktorá nám tu 12 rokov vládla. Však čo robila Pellegrina Ficovi, 19 rokov mu slúžila, verne jak poskok, jak mopslík okolo neho behala, každý jeden zločin jeho zakrývala! A z neho zrazu teraz robiť, že áno, to je tá budúcnosť, viem, že slintáte o tom, že budúca vláda, nejaký HLAS, však teda to je tá nová strana, sociálna demokracia, dáme k tomu to naše Progresívne Slovensko, ktoré, hops, stala sa nehoda, cez voľby neprešlo, prihovoríme k tomu SaS-ku a budeme mať tú vytúženú liberálnu, progresívnu, konečne vládu, ktorá tu zavedie liberálne či čo to, registrované partnerstvá, adopcie detí homosexuálov. Čo tam po korupcii?! Sral ju pes, hlavne že tu budú registrované partnerstvá!
Toto sa, prosím vás, už spamätajte z toho, páni a dámy v Denníku N a v podobných liberálnych médiách. Neprepína vám trošku? My tu bojujeme o život s mafiou, aby sme ju vyčistili z orgánov, ktoré tá mafia ovládla, a vy tu legitimizujete cez tieto bludy, čo šírite, mafiánov, priamo mafiánov len preto, že sa premenovali a zrazu nie sú SMER, ale sú HLAS. Čo vám šibe? Že keď nechcete pomôcť, tak, prosím vás, neubližujte tomuto zápasu.
Zbytočne o tom hovoriť, ale mne ste nedali v čase najväčších kríz, aké Slovensko za posledné obdobie zažíva, ani jeden jediný deň, nieto 100 dní pre novú vládu. Od prvého dňa ste išli po mne jak pes po údenom len preto, že som si dovolil pomôcť nejakému zázraku s názvom OĽANO v tých voľbách, až sme to prečíslovali, aj keď sa to rysovalo zle, len preto, že vašu najlepšiu stranu na svete, Progresívne Slovensko, ten náš ťah na bránku predvolebný utopil o 0,03 % či tri tisíciny percenta, či koľko to bolo, a neviete mi to zabudnúť, neviete to zabudnúť nášmu hnutiu. Obtierate si papule o našich poctivých poslancov len preto, lebo majú niekedy možno iný názor, ako vám by sa páčil.
Ale vyberte si a, prepáčte, teraz sa prihováram stále novinárom, a najmä z Denníka N, vyberte si, akú budúcnosť pre Slovensko chcete. Či chcete budúcnosť, kde opäť bude vládnuť korupcia, ale hlavne že to budú registrované partnerstvá, adopcie detí homosexuálov, kde bude možné na počkanie si meniť pohlavie, alebo chcete budúcnosť takého normálneho Slovenska, kde tieto vaše - v úvodzovkách - hodnoty zostanú za dverami, ale bude to bez korupcie. Tou vašou prepnutou snahou boja proti... doslova fatwe voči Matovičovi a voči OĽANO ste dnes dosiahli stav, že reálne Slovensku za dva roky hrozí, že tu bude mať ústavnú väčšinu mafia SMER, HLAS spolu s fašistami, a za toto ste z veľkej časti zodpovedný vy, lebo v čase obrovskej núdze, obrovských kríz ste nám nepomohli ani raz. Len ste nám v koalícii podrážali nohy a vyzdvihovali ste tých v koalícii, ktorí tie nohy podrážali druhým.
Si zoberte, koľkokrát ste napísali článok o tom, že jak to Slovensko super zvláda počas prvej vlny. Boli sme najlepší nie v Európskej únii, z celej Európy, zo 45 krajín sme mali najlepšie výsledky. Až do septembra. Koľko článkov o tom bolo, že sme najlepší? Ani jeden, jeden, len hejt, hejt, hejt, hejt, hejt, hejt, hejt, hejt. V kuse, lebo sme si dovolili my utopiť Progresívne Slovensko pod hranicu a holt, nefungovalo, nejako tie zábery, tie, tie tribúny, na ktorej stál Kiska, Truban, Beblavý, Hlina, Sulík, to bola tá vaša vysnená vláda, my sme vám to, holt nejaké zoskupenie obyčajných ľudí, nejako pokazili. A neviete to prežuť. Ale ešte raz vám hovorím, tiež sa skúste zobudiť a dať si tú základnú otázku, akú budúcnosť pre Slovensko chcete mať. Či to má byť základné rozlišujúce kritérium, či má byť, že či budeme LGBTI, pro LGBTI, alebo či budeme proti korupcii. Ja za seba hovorím - proti korupcii. A vy si vyberte. A keď si uvedomíte, čo je dôležitejšie pre budúcnosť Slovenska, budem veľmi rád, ak minimálne nebudete už viac škodiť.
Samozrejme, že v takejto atmosfére, vám tu vyrástol opäť z popola Fénix - Robert Fico, pred pol rokom ešte, alebo pred rokom ťažký ožran, to ste videli, akože brontový v ksichte, furt, opuchnutý aj po obede. Potom asi mu to niekto vysvetlil, že takto to príliš nezvládne, možno mladá frajerka to urobila, neviem, ale každopádne akoby sa, akoby ožil.
A dajme si aj my otázku v opozícii, či to nie je kvôli nám, či, pardon, v koalícii, či to nie je kvôli nám, či príliš neskláňame hlavu pred týmto vagabundom, hlavou slovenskej mafie. My sa jemu musíme postaviť čelom! A niekedy mi to pripadá, jak kebyže tu máme bobky, lebo jednoducho on sa ide niekde vykričať s nejakým plexisklom na papuli, zrazu sa tvári, ako že je najväčší bojovník proti korupcii, a my miesto toho, aby sme išli do boja, aby sme sa mu postavili zoči-voči, iba skláňame zrak a nechceme to vidieť. Ale potom sa nečudujme, opäť ľudová múdrosť, stokrát povedaná lož sa stala pravdou. Koľko my sme krát povedali tú pravdu voči tým tisíckam lží, čo šíril tento vagabund? Koľkokrát? A koľkokrát sme ju dostatočne intenzívne pomenovali tú pravdu? Koľkokrát? Raz, dva, tri, päť? On to urobil stovky krát.
Napriek tomu si myslím, že to dáme. Je približne, za desať, jedenásť dní je polčas tejto vlády, a nech budete slintať, slintať koľkokoľvek, my vás k moci nepustíme. Ešte raz, aj keď vyzeráme ako kozľa tri dni po pôrode, ktoré sa ledva drží, alebo tri hodiny po pôrode, ktoré sa ledva drží, na nohách, my to ustojíme, lebo to kozľa postupne starne a postupne sa to naučí robiť. My sme do tejto vlády vhupli, že v podstate okrem Kolíkovej, ktorá preskočila už tri vlády, tam nebol nikto, kto by v nejakej vláde, vláde fungoval, a napriek tomu, že vo veľmi ťažkej situácii, v čase, kedy sa prelínajú 3-4-5 kríz zároveň, to zvládame na jednotku.
Za rok 2020 napriek tomu, že vy ste nám narýchlo, si určite pamätáte, mafiáni, že ste rýchlo, rýchlo pred voľbami si kupovali voličiu... voličov, lebo ste boli zúfalí z tých prieskumov, a ešte tri dni pred voľbami ste schvaľovali zákon o 13. dôchodku, len aby teda vás tie dôchodky dnes zachránili, že napriek tomu, že ste nám nechali nepokryté výdavky v rozpočte 1,7 mld., my sme to zvládli. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.2.2022 o 10:14 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:36

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán minister financií, s veľa vecami, ktoré ste tu hovorili, hlavne o tej minulosti, by sa dalo naozaj súhlasiť, ale teraz by sme sa mali venovať hlavne teda odvolávaniu pána ministra Mikulca. Ja by som chcel na viacej vecí reagovať, ale stihnem asi iba jednu.
V tom odôvodnení vlády, aj vy ste to tu čítali predtým, sa pomerne veľa priestoru venuje pani Santusovej, kde, citujem, sa píše, napríklad že: „Za mimoriadne absurdné považuje vláda Slovenskej republiky vláda zneužívanie vyšetrovateľky pani Santusovej na vlastné politické ciele a účelové podsúvanie nekompletných informácií o jej absolvovaní polygrafu“ a na konci je potom napísané ešte, že, že tí vyšetrovatelia z NBÚ, sa potom z NBÚ dozvedeli, „že tie otázky boli veľmi všeobecné, príliš veľa sa nepýtať, nerozoberať veci dopodrobna, z uvedeného vyplýva všeobecná otázka o dôvodoch takéhoto usmernenia“.
Len vy ste, pán minister, nejako nedokončili potom tie veci alebo v tom v odôvodnení to nie je. Veď predsa Kriminalistický expertízny ústav dáva všeobecné otázky, keď preveruje príslušníkov, otázky, ako či ste niekedy vyzradili utajovanú skutočnosť, či ste niekedy prijali korupciu a tak ďalej. NBÚ sa pýta konkrétne otázky, ale ktoré vyplývajú z bezpečnostného procesu, toho teda previerkového, z toho vyplývajú aj iné postavenie toho polygrafického vyšetrenia v konaniach aj pred súdom. A tie otázky, ktoré tam boli naformulované, to ste tam nepovedali, nevymyslelo si NBÚ, ale predsa Úrad inšpekčnej služby tieto otázky poskytli, ktoré sa majú pýtať, teda pracovisko pani Santusovej, ktoré, mimochodom, je pod pánom Mikulcom.
Čiže osado... výsled... teda otázka je, teda že aký vlastne záver ste mysleli v tom stanovisku vlády, lebo to som naozaj nepochopil, a ja som veľmi nestranný v týchto veciach a ja budem tiež informovať verejne aj o výsledku previerok vyšetrovateľov NAKA, teda nech budú akékoľvek.
A ešte jedna vec, pán minister, na záver, nemal som zatiaľ príležitosť, ale chcem vám takto verejne poďakovať, síce nie som úplne spokojný s tým výsledkom ohľadne tých energií, ale aspoň niečo ste ako vláda... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2022 o 10:36 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:38

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán minister, za tvoje vystúpenie a chcem len tak skomentovať to, aké, aké je to dojemné, ako sa príslušníci SMER-u dokážu naťahovať o slovíčka, o paragrafy, o nuansy rokovacieho poriadku, ale nedokážu odpovedať na konkrétne veci, ktoré spáchali. Stačí povedať, že je to klamstvo, ale však to sú veci, ktoré sú dokázané dokonca aj orgánmi činnými v trestnom konaní, písali o nich médiá a vieme, že jednoducho naozaj tu prebiehala rozkrádačka obrovskými lopatami.
A ešte dojemnejšie je, ako si v tom rozumejú a nahrávajú s fašistami, ktorých to vášnivo obhajujú. Neviem, či som tu raz počul za tie posledné dva roky, že by, že by poslanci zvolení za ĽSNS tu kritizovali tie zločiny SMER-u, ktoré sa tu diali. Proste sa nám tu rodí nová koalícia a občania si môžu veľmi plasticky predstaviť, ako by to tu vyzeralo, ak by sa SMER opäť dostal k moci. To je to, po čom im najviac duša piští. A, samozrejme, keďže nikto by ich iný v tom nepodporoval, tak by skončili v horúcom objatí s fašistami a svojimi ideovými súkmeňovcami z HLAS-u. Zase by tu prestreli mafii červený koberec a uviedli by ju do vedenia štátu, tak ako to robili osem alebo aj dvanásť rokov predtým. Zase robi... by robili z čierneho biele a z bieleho čierne, tak ako to robia teraz. Možno by skopávali ľudí po uliciach len za to, že majú iný názor a dovolia si ich kritizovať. Možno by tí najodvážnejších aj zabili ako Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.
Takže toto je obraz toho, čo by nás čakalo, ak by sa SMER dostal opäť k vláde, a toto je presne o to, to, o čo im ide, prečo aj túto schôdzu zvolali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2022 o 10:38 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Matovič, to, že vy ako jediný člen vlády kryjete chrbát a obhajujete tu pána Mikulca, je také príznačné a len nás utvrdzuje v podozrení, že vy ťaháte nitkami a vy ovplyvňujete políciu a prokuratúru v neprospech opozície alebo inšpekcie ministerstva vnútra. Boli ste to vy, pán Matovič, ktorý ste tu na začiatku volebného obdobia stáli a ukazovali prstom na politikoch, na politikov, po ktorých si má prísť NAKA. Boli ste to vy, pán Matovič, ktorých televízna kamera odhalila, ako za vami utekajú pán Mikulec a pán vtedajší prezident policajný Kovařík, keď celý tento škandál vypukol.
Aj dnes ste zopakovali, že v polícii pôsobí alebo pôsobila mafia, tak ja sa vás chcem, pán Matovič, spýtať, ako inak ako mafiánskymi praktikami nazvať to, že títo tzv. elitní vyšetrovatelia chceli pani Santusovú, šéfku vyšetrovacieho tímu Oblúk, kopnúť do p... a chceli jej zapáliť auto kanistrom. Ako inak by ste to vy nazvali ako mafiánskymi praktikami?! A to nehovorí žiadny kajúcnik, to hovorí uznesenie Generálnej prokuratúry o obvinení týchto vyšetrovateľov, pán Matovič.
Čiže rozkaz znel jasne, títo elitní vyšetrovatelia v legálnych odposluchoch hovoria, že treba zničiť opozíciu, že treba robiť Fica, Kaliňáka, Pellegriniho! A ja si myslím, že ďalšie nahrávky, pretože sa tu o nich hovorí, že tých nahrávok je oveľa viac, ukážu verejnosti ešte viac, ešte viac a možno práve preto vy, pán Matovič, tu teraz stojíte a takto ako jediný člen vlády, nie premiér, ale vy ako minister financií obhajujete pána Mikulca. Ja tu nehovorím o vine a treste, ako ste to robili vy v prípade všetkých nominantov predchádzajúcej vlády bez rozhodnutia súdov. Aj teraz si ctím prezumpciu neviny. Ale legálne odposluchy ukazujú jasne, tu netreba žiadny kontext hľadať.
Takto by elitní vyšetrovatelia nemali komunikovať nikde, na Slovensku ani v žiadnej inej krajine!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2022 o 10:40 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video