65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 13:26 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:17

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán Mazurek, ja rozumiem, že vám to hlava nebere, to je fakt. Ale chcem vám jedno povedať. To, že je tam na digitalizáciu 0,876 tisíc, milióna, pardon, 0,8 milióna a konečne budeme mať dokončenú digitalizáciu v športe, kde budeme naozaj, naozaj precízne vedieť, koľko klubom a deťom ide, aby sme im pomohli v ich pomôckach. Vám asi nemusím vysvetľovať, koľko stojí taký hokej pre deti, koľko stojí, koľko stojí všetok ten šport a tá námaha, ktorou vy tu rozprávate, že nepomôžeme, že nepomôžeme rodinám. Veď my ich od tých krúžkov odbremeníme. Si pozrite, vygúglite si tam, koľko stojí hokejka, koľko stojí nejaký chránič, koľko to dieťa musí vynaložiť, ten rodič koľko musí vynaložiť na tie krúžky, ktoré vy tu tak dehonestujete a posielate do suterénu. Presne tak jak váš rozhovor je v suteréne, takto isto rozprávate a posielate deti do suterénu.
Potom, vy si myslíte, že toto nepomôže mestám? Tie mestá, ktoré dotujú ten šport, tak sa budú konečne môcť dohodnúť, lebo si to budú vedieť zrátať do haliera, do haliera si budú vedieť zrátať, koľko im rodičia donesú do toho krúžku, a tým pádom to mesto môže v rozpočte si to konsolidovať tak, aby pomohlo v iných veciach na financovanie, tak jak vy hovoríte, že im služby vzrastú. Práveže si to môžu, keď bude normálne, normálne fungovať, a budú si to vedieť v tom systéme konečne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 13:17 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:19

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán kolega Mazurek vo svojej rozprave naozaj iba zhodnotil faktograficky a nie umelo, ale prirodzenou formou, ako je tento zákon, naozaj chorý zákon, ktorý je prezentovaný ako pomoc deťom, ako záchrana pre šport, ako odbremenenie rodičov a ako úľava pre obce a mestá a vyššie územné celky nastavený. Jednoducho, kolegovia, kolegyne, či už z vládnych, alebo z opozičných lavíc, ak za tento cirkusantský zákon, ktorý je nastavený tak choro ako jeho chorá myseľ, zahlasujete a posuniete ho ďalej, tak jednoducho nemáte právo sa už vôbec v živote k ničomu vyjadrovať, pretože ak by ste si týchto osemnásť hlúpo napísaných stránok prečítali a snažili sa im troška porozumieť, tak prídete na jednu jednoduchú vec. To, že vám Igor Matovič celý čas klame. Ak toto nevidíte, skúste sa na to pozrieť, ak to nepočujete, skúste sa nad tým ešte raz zamyslieť. Jednoducho takto napísaný zákon nie je pomocou, to je almužna, almužna, ktorá ešte ani nie je pragmaticky daná. Je to úplne nesystematické rozhodnutie, ktoré vy idete podporovať.
Ak sa dvaja koaliční partneri, ako tuná nám predviedol Sulík s Matovičom, hádajú do krvi, ak by nebola medzi nimi lavica, tak do seba aj skočia, a vy im to idete teraz ešte podporiť.
Jednoducho sedem poslancov od ĽSNS a piati nezávislí od tarabovcov, vy to máte v rukách. Bez vás jednoducho tento zákon neprejde, tohto blázna možno odtiaľ vynesú rovno na nejakú liečebňu a Slovensko bude mať pokoj. Po dvoch rokoch si vydýchneme, po dvoch rokoch začneme možno nový život. Toto je to, čo potrebujeme spraviť. Jednoducho na tomto hlasovaní stojí a padá celá vláda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 13:19 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:21

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, treba si uvedomiť jednu vec, a to je to, že momentálne tu nejaký zákon na pomoc či voľnočasovým aktivitám, či rodičovský bonus máme. Keď je problém v strane SaS, aby takýto zákon prešiel do parlamentu, tak nemôžme očakávať, že o dva mesiace, o pol roka alebo o rok príde niečo podobné. Stále to budú vetovať alebo sa budú k tomu stavať. To znamená, nie je o to. Máme tu zákon, treba o tom zákone hlasovať. Ja sa k tomu staviam takto. Je tu zákon, podporme ten zákon, lebo možno iná šanca nebude. Ak vidíme, ako v koalícii to funguje, tak možno iná šanca fakt nebude.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 13:21 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:22

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda.
No, ťažko je podporiť tento návrh zákona. My sme tu mali dve situácie, dve stanoviská. Jedno predniesol minister hospodárstva, ktoré ja osobne považujem za vecné a za logicky zdôvodnené. A druhé bolo plné emócií, nadávok alebo proste osočovania v štýle, že kto tento návrh zákona nepodporí, tak má v hrudi namiesto srdca skalu alebo kameň. Nedozvedel som sa nič konkrétne, nič vecné. Dozvedel som sa len to, že pokiaľ návrh zákona nepodporíme, tak sme proti rodinám, sme proti pomoci rodinám a jednoducho nevnímame realitu. Na druhej strane tu odznejú potom poznámky, kde sa bavíme o tom, koľko stojí hokejka, ako to veľmi pomôže rodičom. Ale veď si uvedomte, v situácii, kedy ľudia naozaj potrebujú peniaze na bežný život, na to, aby vykryli výdavky spojené s energiami a s nárastom potravín, tak my tu nemôžme riešiť poukážky na krúžky a nebaviť sa o tom, koľko bude stáť hokejka, ako štát na to prispeje. Veď to je absurdné. Veď o tom nie je diskusia.
Pán kolega Nemec, vy sa postavíte alebo teda zoberete si slovo a hovoríte tu o tom, koľko stojí hokejka a nadávate tu do sedlákov Mazurekovi, ktorý vám tu povie v dvoch minútach to, čo vy nedokážete ani prečítať, ani pochopiť (reakcia z pléna), je, je.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 13:22 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:24

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tento návrh zákona o pomoci rodinám krásne odhalil farizejstvo, pokrytectvo a faloš opozície.
Pán Mazurek, dva roky nám tu kričíte, že treba pomôcť rodinám. Keď nás zasiahla vlna pandémie, keď prišla vojna, hovoríte, že treba pomôcť rodinám. Teraz, keď je tento konkrétny návrh zákona nie jednorazový, ale systémový, ktorý, áno, nielen teraz, ale v najbližších rokoch pomôže všetkým rodinám na Slovensku, vy ste zrazu proti. Rozprávali ste tu dlho a plamenne, ale pritom otázka znie jednoducho: Chce REPUBLIKA pomôcť dvesto eurami každej rodine, alebo nechce? Či chcete pomôcť jeden a pol miliardy eur rodinám, alebo nie? Vy sa hrdíte tým, že REPUBLIKA je národno-sociálna strana, oháňate sa tu tradičnými rodinami a keď je tu konkrétna pomoc tradičnej rodine, vy sa správate farizejsky a pokrytecky. Zrazu nechcete rodinám pomôcť. Správate sa zbabelo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 13:24 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:25

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Mazurek, vážne som ťa nepochopil, prečo si mal takú obrovskú potrebu si kopnúť do strany Život a niekoľkokrát si nás tam označoval, že prečo hlasujete za pomoc rodinám, prečo hlasujete? Čo, čo si mal ako taký problém a dokonca si to prirovnal k hlasovaniu o očkovacom bonuse, o lotérii a neviem čomu. No, keď si si nevšimol, my sme hlasovali vtedy proti, my sme tie návrhy zákonov nepodporovali, tak neviem, prečo to prirovnávaš k takým paškvilom, túto pomoc rodinám.
Čo sa týka toho, čo si hovoril, že potrebujeme zlacnieť tovary a služby, zastropovať ceny ropy, potravín a neviem ešte čoho všetkého, a to sa snáď vylučuje, keď sa prijme tento zákon? Vylučuje sa to? Však tu sa môžu kľudne prijať také opatrenia, že sa zastropuje aj cena ropy, aj daní, aj všetko ostatné. A potom to, že ste tu boli označení REPUBLIKA, že ste protirodinná koalícia spolu so SaS, HLAS-om a SMER-om, tak si myslím, že toto asi neviete tak prekúsiť, a preto tuná prezentujete, že vláda sa rozsype a že keď my za to zahlasujeme, za ten zákon, že vďaka nám, že my podržíme vládu. No keď si si nevšimol, aj SaS-ka povedala, že ani neodíde, ani sa nerozsypú, a to isté povedala aj zvyšná časť koalície, že aj keď im to neprejde, ani sa nerozsypú, ani neodídu, ani nič. Tak neviem proste, čo tu zavádzaš, alebo či vám potom, či vám potom viac imponovalo to, čo tu Sulík prezentoval, že keď za to zahlasujete, že prídete o platy. Toto je problém? (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 13:25 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:26

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán kolega Mazurek, ešteže sa máte na čo vyhovárať. Tentokrát vám ZMOS pomohol, aby ste sa mohli vyviniť, že nezahlasujete za pomoc rodinám s deťmi. Veľmi vám ležia na srdci krúžky, čo je vaša druhá výhovorka, aby ste sa vyvinili, že nepodporíte hlasovaním najväčšiu pomoc rodinám s deťmi za posledné desaťročia. Často máte reči o pomoci, o tom, ako vám záleží na najslabších, na najzraniteľnejších, teraz máte šancu ukázať hlasovaním, nakoľko úprimne to s pomocou myslíte. Neobstojí pred ľuďmi ani výhovorka, že to nepodporíte, lebo Igor Matovič. Beriete to len politicky a bojíte sa, že schvaľovanie, schválenie zákona prinesie niekomu politické body. Tu ide ale o rodiny, o deti, a preto by ste mali politiku dať bokom. Máte víkend pred sebou, prehodnoťte, premyslite a v utorok príďte medzi nás s tým, že tento zákon podporíte, máte šancu sa aj pred národom ukázať a prejaviť, že vám naozaj na rodinách s deťmi záleží, a určite vám to môže skôr pomôcť ako ublížiť a, a raz budete Igorovi Matovičovi ďakovať, že ste mohli byť súčasťou najväčšej humánnej pomoci pre rodiny a deti.
No a čo sa týka, čo sa týka ako samospráv, že sa vyhovárate, ako to nezvládnu, nebojte, zvládnu to, tak ako, ako to zvládli doteraz, a hlavne tí, hlavne tí šikovní starostovia, ktorí veľmi dobre vedia manažovať svoje obce, a primátori svoje mestá, takže... a tí, čo plakali, nariekali doteraz, tak budú vždy, lebo viete, boli zvyknutí, že štát im možno až príliš pomáhal a niekedy sa treba aj uskromniť a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 13:26 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:28

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Martin Čepček, Filip Kuffa, hlasujete za podržanie Matoviča vo funkcii, to je proste fakt. To, Martin, tebe stačí, lebo tu je nejaký návrh, ktorý v roku 2023, snáď, pomôže ľuďom, v máji 2022, keď o tom hlasuješ, keď sú najväčšie sociálne problémy. Tebe by stačilo, aj keby prišiel Matovič s návrhom, že dobre, dve eurá dám rodine a desať eur na nejakú kravinu. Aj preto to podporíš, lebo tam sú tie dve eurá rodine. Musí tu byť takéto plytvanie? Počúval si ma, čo som povedal? Že sa o tom daňovom bonuse viem baviť, o rodinných prídavkoch sa viem baviť, to je odpoveď aj pre pána Kuriaka, ale veď vy ani neviete, za čo idete hlasovať, Martin Čepček a Filip Kuffa.
Vo vládnom návrhu, ktorý dal na vládu, ktorý osobne podpísal a tvrdil, že to tam nie je napísané, že ide deväť miliónov eur na IT systém. Je tam 486 nových zamestnancov pre ministerstvo financií. Vy za toto chcete hlasovať? To je pomoc rodinám, to tam musí byť? Potom prišiel, povedal, to tam nie je, to tam nie je, to nikde nebolo, ale na stránke vlády Slovenskej republiky to sám podpísal, on nevedel, čo predložil na vládu, a vy mu to idete odsúhlasiť? Kolíková to naňho vytiahla, ja som si to overil, je to tam, ale do parlamentu dali iný návrh, a za ktorý vy hlasujete, Martin Čepček? Za ktorý? Za ten s deviatimi miliónmi alebo ten bez toho, lebo tento klamár chronický nevie, čo predložil na vládu, keď tu rozprával o tom, že to nikde nie je.
Čo, pán Kuriak, krútite hlavou? Hovoril to tu? Hovoril tu, že to tam nie je a že každý, kto tvrdí, že je tam deväť miliónov na IT systém a 480 zamestnancov, je klamár, ale to je on. V tej stránke Úradu vlády na analýza vplyvov na rozpočet verejnej správy a potom do Národnej rady dali iný návrh. Čomu máme veriť? O čom sa hlasuje? Pre toto vy hlasujete za Matoviča. Však ho kľudne podporte, podržte ho a kľudne si aj sadnite ku nim do lavíc, keď chcete, však buďte vláda, veď keď vám to za to stojí, ja vám hovorím iba to, že tým rodinám sa tá pomoc ďaleko lepšie bez Matovičových atómových nezmyslov, a preto som spomenul tie očkovacie bonusy a tie kraviny, lebo toto je podobná kravina a vy mu to náhle idete podporiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 13:28 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:30

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takto no. Niekto tu bojuje a skrýva sa za krúžky, kritizuje krúžky, len aby ospravedlnil to, že si ho Fico kúpil za to, že aby nepodporil tento návrh. Lebo komu nevyhovuje tento návrh v tejto sále najviac je Fico a Pellegrini. To, že tu ľudia, čo sa tvária akože REPUBLIKA, že oni sú niečo nové, v skutočnosti že to sú len poskokovia Fica, ktorých si kúpili, nahovorili na to, aby rozbili ĽSNS, o tom vieme všetci. Ono v kritických situáciách, keď prichádzajú také tie, tie zlomové hlasovania, vtedy krásne sa dá preveriť, ktorú stranu držia, aká je ich v skutočnosti úloha, a ich úloha bola iba rozbiť ĽSNS, vytvoriť nejaký backup, backup Ficovi a v takýchto situáciách zlomových pokúsiť sa preklopiť misky váh na druhú stranu. A zrazu ľudia, ktorí kandidovali za to, že teda za Boha, za národ, rodina je to najposvätnejšie, robia všetko pre to, a falošnými argumentami sa snažia len nejako vymknúť jak takí namastení hadi z toho, aby podporili rodiny, a skrývajú to za to, že sú tam nejaké krúžky.
No ja si osobne myslím, že Mazurekovi by sa zišiel krúžok takých základov čítania s porozumením, alebo ako sa to nazýva, lebo ak by si prečítal to, čo tu bohapusto tvrdí, a teda povedal, že máme si pozrieť na stránke vlády pri tomto návrhu o financovaní voľného času dieťaťa analýzu vplyvov na rozpočet verejnej správy. Povedal? Povedal. Takže otvoríme si analýzu vplyvov na rozpočet verejnej správy, PDF dokument, a prečítame si, hľadám sumu deväť miliónov, jedinú sumu deväť miliónov, ktorú nachádzam, tak tam je že 9,206 milióna a vedľa toho napísané materiálno-technické zabezpečenie. Vidíte tam informačný systém? Ja nie. Keď som sám sa pýtal, čo znamená materiálno-technologické zabezpečenie, tak pri 700-tisíc deťoch na krúžky má byť, alebo tam ten na vládu čo išiel, bolo 492 alebo 496 kontrolórov, z toho šesť ľudí na ministerstve financií, 490 pod finančnou správou. Čiže vypočítajme si ten pomer. Keďže 700-tisíc a polka tisíc alebo pol tisíca kontrolórov, tak to je na 1 400 detí jeden kontrolór. Keď predpokladáme, že v jednom krúžku v priemere bude sedem detí, tak na 200 krúžkov jeden kontrolór.
To, čo tu hovoril Richard Sulík alebo aj nám na vláde, že čo my vlastne ideme kontrolovať, ktorý rodič by okrádal svoje vlastné dieťa, no, bohužiaľ, keď jednoducho funguje z ruky do úst a tie peniaze mu v rodine chýbajú, jasné, že by sa správal ako homo ekonomikus a zrazu by sa nejaká skupina ľudí dohodla, že áno, ty budeš ten poskytovateľ krúžku a my ostatní budeme vykazovať akože sme na tom krúžku boli, ty zinkasuješ prachy a potom si to rozdelíme a čo už kúpime, kúpime. Ale jednoducho keď sú raz ľudia zatlačení v kúte, nemajú peniaze, jasné, že pre nich je cennejšie keš, ku ktorému sa dostane takýmto nejakým väčším a menším klamstvom, jako nejaké peniaze virtuálne na krúžky. Ale práve preto, že už si uvedomujeme, že státisíce ľudí by sa takto homo ekonomikus správalo, sme povedali, že to neurobíme cez reálne peniaze, ale budú to peniaze, ktoré sa dajú reálne použiť na krúžky, a áno, bude na to treba približne takýto počet kontrolórov. Ale keďže boli k tomu výhrady na vláde, že chcú najprv vedieť, ako to je zdokumentované, ako to vieme obhájiť ten počet kontrolórov, tak sme to na vláde vyhodili z toho materiálu.
Ale to zase by musel Mazurek si naštudovať legislatívny trošku proces a vedel by, že keď je jeden materiál na vláde, nemusí byť ten istý v parlamente, lebo jednoducho sú pripomienky prijaté na vláde k tomu materiálu, ale to by musel trošku ďalej vedieť čítať. A presne to je dôkaz, že tým deckám sa tie krúžky zídu, lebo ak by tento systém podpory voľnočasových aktivít fungoval vtedy, keď Mazurek bol malým deckom, tak by chodil na krúžok doučovania čítania s pochopením a na konci dnes by tu nerozprával tieto bludy. Ale on chodil asi iba na nejaký krúžok strieľania zo samopalu a potom má tú kadenciu 35 slov za minútu či za sekundu, pardon, a potom máte pocit, že aj múdro hovorí. Ale keď to roztiahnete tie slová v čase a zamyslíte sa nad tým, tak to je, že floskula strieda floskulu a bludy, a potom rozmýšľate, prečo tu teraz akurát hovorí, a potom pochopíte, že on vlastne si natáča videjko, potrebuje zostrih, aby zase cez víkend niečo pustil ľuďom, jak to teda on tu všetkému tomu národu a hlavne tomu hlúpemu Matovičovi vysvetlil.
No, čiže keď chceme vidieť príklad, ako dopadnú deti bez krúžkov a bez dostatočnej starostlivosti rodičov, videli ste pri vystúpení Mazureka. Chceme mať na Slovensku milióny Mazurekov v budúcnosti, alebo chceme mať normálne inteligentné deti? Ja som za „b". A každý pri hlasovaní ukáže, čo chce mať a akého IQ a akých schopností deti na Slovensku.
No a potom, keď si čítame ďalej tú, tú dôvodovú správu analýzu vplyvov na rozpočet verejnej správy a keď teda silou-mocou ideme nájsť niečo, čo sa podobá na informačný systém, o ktorom tu hovorí, za 9 miliónov eur, tak zrazu nájdeme položku 876-tisíc eur, ktorá sa volá Jednorazová úprava informačných technológií, 0,8 alebo zaokrúhlene 0,9 milióna eur. Takže áno, môžme hovoriť, že je tam nejaký asi informačný systém, jasné, že to bude vyžadovať úpravu technológii, keď chcete dať nové, nové prídavky na deti, nové pravidlá pri daňových bonusoch, keď chceme spustiť systém, ktorý má postrážiť celé to, tie finančné toky pri krúžkoch, že deťom, a teda rodičom deťom natečú na virtuálne účty 400 miliónov ročne a bezpečne sa to má dostať k tým poskytovateľom, ak to má byť transparentné, čisté, kontrolovateľné, má to slúžiť rodičom, má to slúžiť poskytovateľom, má to slúžiť finančnej správe, má to slúžiť kontrolórom, tak všetci na konci buďme radi, keď to bude za takýto nejaký peniaz. Ja mám prísľub z ľudí, čo teda majú to, čo to budú mať na starosti na informačných technológiách, že sa chcú práve pri tomto projekte pokúsiť o taký malý zázrak, ukázať, že projekt, za ktorý by si Pellegrini po prvé zobral v škatuli od šampanského Cristal, či ako to o ňom svedčia, 150-tisíc úplatok a na konci tá firma, od ktorej mal zobrať úplatok, robila informačné systémy, naozaj hračkárske informačné systémy, ako virtuálna registračná pokladňa, za 10 miliónov eur a podobne. Tak ja pevne verím, že na konci to bude pár sto tisíc eur a budeme sa práve chváliť s tým, že to, čo by smeráci ukradli 50 miliónov na softvér, my to urobíme za zlomok ceny.
Ale keďže ten Mazurek tu vystupoval, tak myslím si, že, a stále tam videl tých deväť miliónov eur, tak v podstate on tam videl to, čo by on urobil. Už videl, že, jak do kelu, prečo my nenasadzujeme, prečo ja nie som ten minister financií a už by som si ukradol niekde tých deväť miliónov, lebo naozaj tá ľudová múdrosť hovorí, podľa seba súdim teba. Ale každý človek, ktorý teda v škole dával pozor, učil sa čítať s pochopením, vidí, že žiadna taká položka nie je v teda v dôvodovej správe, ale zároveň treba povedať, Mazurek to tam nevyčítal sám. Mazurek len dával pozor, čo tu vyprával Richard Sulík, ten sem prišiel s týmto bohapustým klamstvom o deviatich miliónoch na informačný systém a on už chlapec iba verklíkuje, lebo však počul to od ministra hospodárstva, ktorý by mal pravdu hovoriť. Čiže je to bohapustá lož od predsedu SaS, ktorú naďalej teda si zobral fašista a šíri ju ďalej.
Takže mrzí ma to, ja verím, že zdravý rozum zvíťazí v priebehu budúceho týždňa, kedy spoločnými silami tento návrh schválime. Deti dlhé roky čakali na pomoc a, tak ako povedal Števo Kuffa, myslím, alebo ty si to hovoril vo vystúpení, lebo z tohto miesta to zaznelo, že za desiatky rokov takáto pomoc voči rodinám nebola urobená. Máme unikátnu príležitosť, je vás tu teraz málo, ale myslím si, že napriek tomu treba to opakovať stále, máme unikátnu príležitosť v podstate urobiť za tie dlhé roky prvý naozaj mimoriadne silný ústretový krok, ktorý naplní to, čo máme napísané v ústave, že Slovensko je prorodinný štát. Doteraz alebo súčasný stav je Slovensko je atrapa prorodinného štátu a najviac diskriminujeme rodiny s deťmi z pohľadu rizika chudoby v rámci všetkých 27 krajín Európskej únie. To, že to ľuďom, ktorí to cítenie voči rodinám nemajú, nič nehovorí a necítia pritom žiadnu emóciu, lebo v Exceli to neukazuje. Holt, taký je svet, podstata je, aby v tejto sále bolo bola väčšina tých, ktorí deti a rodiny s deťmi podporiť chcú. A ja pevne verím, že na konci sa dobrá vec podarí. Bude to náš spoločný úspech. Nebude to úspech Matoviča, bude to spoločný úspech všetkých, ktorí sa za to postavia, a či históriu máme takú alebo onakú v politike, všetci sa naveky, a pevne verím, že ja na smrteľnej posteli, keď budeme si premietať život, tak budeme pamätať na to hlasovanie. Lebo to bude to kľúčové hlasovanie, ktoré paradigmatickým spôsobom zmení charakter tejto, zmení charakter tejto krajiny. A máme možnosť to urobiť všetci.
Bohužiaľ, mnoho ľudí v tejto sále si bude hľadať len hlúpe výhovorky lebo jednoducho to tak necítia, alebo ich za to zaplatili, jak som presvedčený, že sú zaplatení ľudia z REPUBLIKY od Fica.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.5.2022 o 13:30 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:41

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Tak, pán minister, spomínal si tam nejaké financie na voľnočasové aktivity. Včera sme sedeli so zástupcami, ktorí zastrešujú organizácie, alebo takto, zastupujú organizácie, ktoré zastrešujú voľnočasové aktivity detí na školskom výbore, a práve o tom sme sa rozprávali, oni tvrdili alebo tvrdili, pýtali sa nás, či tento návrh zákona môže, môže položiť centrá voľného času alebo základné umelecké školy a podobne. Tak chcem povedať, že aj tam na výbore odznelo, že teraz momentálne je vzdelávací poukaz 32 eur na školský rok. Čiže 3,2 eura, 3 eurá 20 centov mesačne. Kultúrny poukaz je v hodnote 3 eur za školský rok. My chceme podporiť tieto aktivity, čo sa týka kultúry, športu, vzdelávania mimo vyučovania 50 eurami mesačne. Čo je obrovský nárast, a tí zástupcovia, ktorí tam boli, sa vyjadrili, že je to výzva, je to výzva, aby sme mali ešte väčšiu ponuku centier voľného času, krúžkových aktivít, kultúrnych podujatí, športu, aby sa tie peniaze vôbec využili. Čiže treba to podporiť, je to obrovský krok vpred. Z 32 eur za školský rok na 50 eur za mesiac.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 13:41 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video