65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

20.5.2022 o 15:37 hod.

Mgr.

Štefan Holý

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:17

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega Taraba, no, daňový bonus je, samozrejme, daňová úľava, ale nie je to úplne tak jednoduché, ale teda úľava daňová to je, ak ten daňový bonus ide do mínusu, tam sa už potom bavíme o výdavku, ale teraz to, čo akoby tomu trošku vyčítané je, že áno, ak ten daňový bonus sa prenesie do toho, že následne bude musieť vláda dofinancovať obce, lebo im bude chýbať ten poskytnutý daňový bonus a zároveň aj teda obce tie peniaze nájdu u občanov, to znamená zvýšia dane z nehnuteľností, ja neviem, za psa, za čokoľvek, no proste ich miestne dane a poplatky, tak vlastne v tom momente, vtedy sa to vie stať dodatočnou daňou, hej, čiže nie je to tak úplne akoby jednoduché, je to komplexnejšie. A povedzme si na rovinu, keď počúvame tých primátorov, tak to, samozrejme, hrozí, že budú žiadať o dofinancovanie vládu a budú hľadať stratené peniaze aj, samozrejme, u svojich občanov. Hej, takže takto, takto je to.
A teda už máme tak piatok poobede, tak len taký bonmot, Tomáš, ja som si tak doteraz vnímal, že sa snažíš o vlastný politický subjekt, ktorý teda zvládne v budúcich voľbách do parlamentu prejsť 5 %, no po dnešku to tak začínam vnímať, že asi budeš hosťujúci možno na kandidátke OĽANO v budúcich voľbách, nemusíš reagovať, len skôr tak už ako bonmot.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 15:17 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No áno, aby sme tomu predišli, aby tí primátori miest a starostovia obcí neboli tí, ktorí sa tu teraz postavia, že vďaka tomu, že sme my podporili pomoc rodinám, a teraz čo im všetko ako chýba, ako v tej samospráve. No nechýba im. Myslím si, že za tie posledné roky a za posledných tridsať rokov tam bol tak dramatický nárast zamestnanosti, že v tých samosprávach je prezamestnanosť, ale, samozrejme, áno, niektorí starostovia a možno aj primátori miest sa urazia, sú to voliči ich, to sú tí samotní zamestnanci, ale aj ich, ich rodinní príslušníci. Ale predísť jako týmto opatreniam, lebo ak táto hrozba tuná niekoľkokrát ako zaznela, že mestá a obce sa postavia tak, že zvýšia občanom ako dane. No zakázať im to. My vieme prijať zákon taký, že jednoducho nebudú môcť zvýšiť dane a takto si akosi vyberať. Nech hľadajú rezervy opatreniami vlastnými vo vlastných mestách a obciach tak, aby ku zvyšovaniu daní nedošlo, aby hospodárili tak, ako majú.
A, Tomáš, ak si spomínal toho kolegu Mazureka, áno, ako to chce vysvetliť rodinám na Orave, ja dodám na Spiši a na východe Slovenska, že bohatým firmám áno, im doprajeme, a rodinám na Slovensku, slovenským rodinám nechceme pomôcť? Ako im to vysvetlíme? My jednoznačne sme za to, aby oligopoly a monopoly boli zdanené, aj bohaté firmy rovnako, tak ako minister financií to tu spomínal, že aby aj tá cena alkoholu stúpla hore, úplne v pohode môže ísť aj to euro 0,9 nech ide hore, a nech sú tie financie také, ktoré podporia naše rodiny.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 15:19 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Marián, ja len toľko, že to máš pri každej dani, že keď znížiš daň, tak môže sa stať, že je to vždy pokles, nemusí to byť vždy pokles príjmov, však niektoré dane zvyšujú príjem, ale malo to byť proste mať za následok zvýšenie spotreby, takže to, keď je vyšší disponibilný príjem, tak vždy je to lepšie. A ja si myslím, že ten disponibilný príjem do slovenských rodín sa jednoducho hodí, o tom som presvedčený, a keď to ide cestou práve daňovej úľavy, tak ja si myslím, že to je práve to, o čom veľa politikov tu rozprávalo, že motivujeme rodičov, ktorí pracujú, na druhej strane odmeňujeme to, čo štát by elementárne chcel mať, a to je, to je zdravú, vitálnu populáciu. To je to, čo Maďari si pred dvanásť rokmi uvedomili, že ak to nezvrátia, tak maďarský národ končí, to čaká aj nás, však jednoducho tie tabuľky sú úplne nezvratné. Potom to môžete riešiť buď zvýšením imigrácie, alebo jednoducho si povieme, že zhasneme.
No, a čo sa týka tej poznámky, vieš, minulý týždeň mi tu zase hovoril pán Pročko, že sa milujem s Ficom ako Brežnev s Husákom, že skončím tam, tak to je, vieš, také, že ja mám vlastnú hlavu a preto podporujem veci, o ktorých som presvedčený, že sú, že sa podporiť majú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 15:21 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:22

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda.
Dámy a páni, veľmi pozorne som si vypočul rozpravu k prvému čítaniu, teda k návrhu zákona, ktorý sme schválili v stredu na vláde, a dovoľte mi, aby som teda aj možno reagoval na niektoré veci, ale povedal hlavne pár faktov, aby bolo jasné ako vlastne tento vznikal, a možno vyvrátil niektoré informácie, ktoré tu v pléne zaznievali a neboli pravdivé.
V prvom rade chcem povedať, že tento návrh zákona, alebo vôbec celá toto pomoc vznikala v priebehu niekoľkých mesiacov rokovaní na koalícii, v rámci koalície, a vlastne už keď sme došli k dohode troch koaličných strán, bolo úplne jasné, bolo to koncom apríla, bolo úplne jasné, že musíme túto pomoc oznámiť, a vlastne sme aj so stranou SaS jasne sa dohodli, že chceme ich na palube a budeme radi ďalej o tom rokovať, ale túto pomoc proste oznámiť musíme, pretože ľudia na ňu čakajú a čakali na ňu dostatočne dlho. Takže bolo už úplne načase, aby táto pomoc prišla jednak na vládu a aby prišla do parlamentu. To je prvý dôležitý fakt, a preto je tu aj v skrátenom konaní, aby čo najrýchlejšie mohla byť doručená ľuďom, aby mohla pomôcť, pretože vidíme, že tá inflácia naozaj je vysoká, historická za dvadsať rokov, a, samozrejme, je potrebné teda tú pomocnú ruku podať.
Ďalšia dôležitá vec, ktorá vlastne prichádza do tohto celého obrazu, je práve rodinná politika, ktorá má silné miesto v programovom vyhlásení vlády. A to silné miesto v programovom vyhlásení vlády má preto, lebo mala silné miesto aj v programoch jednotlivých koaličných strán. A som veľmi rád, že práve skrze aj tento návrh riešime túto silnú časť nášho programového vyhlásenia vlády a naprávame krivdu, ktorá tu dlhé roky bola, žiaľ, tolerovaná, prehliadaná, dokonca živená vládami sociálnych demokratov, ak to tak poviem, v úvodzovkách. Pretože práve tieto strany, ktoré majú plné ústa slov, chýbajú im skutky. Áno, posledné dva roky bolo obdobím, kde sa jasne ukázalo, kto svojimi skutkami potvrdzuje slová, svoje slová, a kto nie.
No, a dnes to vieme aj na tomto prípade ukázať práve na stranách sociálnej demokracie, ktoré, samozrejme, majú príležitosť podporiť tento návrh, ktorý je silne prorodinný, ale hľadajú si tisíc výhovoriek, kvôli ktorým to nechcú podporiť. Sú to výhovorky technického charakteru, naozaj drobnosti, čiže jednoznačne výhovorky. A keď teda chcem, krátko by som len povedal k tej krivde, ktorá tu dlhé roky bola ponechávaná, napriek tomu že to boli hospodársky najlepšie roky pre Slovensku a bolo dostatok peňazí na to, aby sa táto krivda odstránila, tak to práve tieto strany sociálnej demokracie neurobili. A ako príklad uvediem napríklad prídavky na dieťa, kde za osem rokov vlády SMER-u, čiže Roberta Fica a Petra Pellegriniho, pridali rodinám 1,85 eura za osem rokov. My dnes tu prinášame návrh, ktorý túto sumu navýši okamžite o 25 euro, takmer 25 euro, 25 eur. A na druhej strane daňový bonus, daňový bonus za osem rokov vlády SMER-u bol navýšený o 1,69 eura. Opäť pripomínam, v historicky najlepších rokoch, hospodársky, pre Slovensko, čiže tu vidíte, ako slová sa nestretávajú so skutkami. A práve my v tomto čase chceme podať pomocnú ruku ľuďom na Slovensku pri inflácii a navyšujeme túto pomoc o 70 približne, alebo to je zaokrúhlene 75 eur. Takže tu je ten, ten veľký rozdiel medzi vládami Roberta Fica a našou vládou.
Čo už len poviem, pretože aj v tejto rozprave zaznievalo veľa takých, by som povedal, technických informácií. Ale v skutočnosti tento návrh je veľmi jednoduchý. Stojí na troch čiastkach, ktoré sa teda, ako som povedal, navyšujú, jedna sa pridáva. A sú to čiastky, ktoré sú smerované na pomoc rodinám. Takže môžeme tu hľadať všelijaké zámienky a hovoriť o tom, že by to mohlo byť také alebo onaké. Ako úprimne, myslím si, že každý, kto sedí v tejto sále ako skúsený politik, rozumie, že politika je umenie možného. A ja si dovolím naozaj povedať veľmi, veľmi presvedčivo, že toto je dohoda, náročná dohoda. Všetci ste videli, ako vznikala. Áno, vznikala dlho, rodila sa dlhšie, ako mala, ale narodila sa. Je to umenie možného a práve takú sme priniesli sem do parlamentu. A myslím si, že to je široká dohoda aj z hľadiska obsahu, ale aj z hľadiska podpory. A kto sa chce priznať k podpore rodiny, tak sa môže veľmi jednoznačne, pretože tento návrh, ako som povedal, je jednoduchý a má v sebe tie parametre, ktoré, ktoré rodinám pomôžu a, zopakujem dôležité, odstránia tú krivdu.
Na záver už len poviem, v čo dúfam, že kríza pominie. A veríme, že pominie pomerne rýchlo, áno, nebude to otázka týždňov ani mesiacov. Vidíme, že ešte budúci rok čakajú, vlastne očakávame zvýšenie cien energií, hlavne za plyn, pretože tá sa stanovuje práve podľa cien tohto roka budúci rok, aj keď máme regulované. A preto som rád, že tu bude aj tá trvalá pomoc pre rodiny, ktorá pomôže aj budúci rok ešte s nárastom energií a inflácie, ale veríme, že táto kríza pominie. Veríme, že aj inflácia sa vráti do takých tých štandardných úrovni pod 2 %. Ale čo ma teší, je, že ostane pomoc rodinám. A tak je to správne.
Takže, ešte raz, verím tomu, že v tomto pléne každý, kto chce podporiť rodinnú politiku, môže ju podporiť práve pri hlasovaní o prvom, ale potom následne aj druhom čítaní a dať takto, jasne sa priznať k tomu, že mu na rodine záleží nielen slovom, ale aj skutkom.
Ďakujem veľmi pekne, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.5.2022 o 15:22 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán premiér, neni to často, kedy sa ti tu môžme poďakovať, lebo vyťaženosť asi tvojej práce je obrovská, takže ja ti ďakujem za podporu aj za vysvetlenie, ktoré si tu povedal. Aj keď tu neni, je tu hodne málo poslancov, aby tu počuli, ale na kamerách to je, aby, aby si ľudia vonku uvedomili a urobili celý obraz okolo toho, toľko práce za tým je. Samozrejme, nič nie je dokonalé a zdokonaliť sa to môže vždy a na to sme tu, na to sme tu, aby sme to vylepšovali a zdokonaľovali. Takže ja ti chcem veľmi pekne poďakovať aj na takýto, na takého piatkové poobedie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 15:29 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja chcem veľmi podobne ako pán poslanec Nemec poďakovať a chcem spomenúť, že pán premiér tu sedel, sedel tu dnes viac ako ja napriek tomu že ja som poslanec Národnej rady, ale som zároveň aj predseda výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, a preto som aj dosť veľa vecí musel dneska obehávať súvisiace s týmto zákonom. Už sme zvolávali schôdzu výboru, riešili sme vlastne tie voľnočasové aktivity alebo podporu, aby sa to naozaj realizovalo. Ja som vďačný aj za všetky pripomienky, ale je to naozaj taká principiálna vec a vidieť to aj z toho, že pán premiér nielen teraz vystúpil a prišiel, odišiel, ale že tu naozaj sedí, počúva, že naozaj tento návrh zákona, táto myšlienka, táto idea má silnú podporu a že to naozaj je niečo, pričom môžme tiež povedať, že stojíme na správnej strane, na správnej strane dejín, že proste keď toto raz tak prelomíme, až tak revolučne, tak je to niečo, čo tu naozaj zostane, ako to pán premiér povedal. Ja sa tomu veľmi teším, aj keď podobne ako to už dneska zaznelo, my už sme z toho vyrástli, my už máme veľké deti, náš už sa to týkať nebude. Ale my sa tešíme, že všetky tie rodiny, ktoré tie deti vychovávajú, toto, čo my sme si prežili a možno ešte chvíľku aj prežívame, tak vlastne vieme, aká je to cenná pomoc, ako to pomôže, ale nielen tej konkrétnej rodine v jej aktuálnej sociálnej situácii, ale aj tej nálade v spoločnosti, že je tu naozaj niekto, kto ocení tú rodinu, to materstvo, otcovstvo, dáva určitú takú výraznú podporu.
Ja viem, keď sme boli ešte v nejakom, nejaké tie roky dozadu v Poľsku a obdivovali sme ich podporu + 500 zlotých, čo bolo asi nejakých 110 eur na dieťa, tak sme si hovorili, to keby bolo u nás. A dnes tu budeme mať snáď raz toľko, takže ďakujem všetkým, ktorí to podporujú, ale teda aj pánu premiérovi, ktorý to osobne aj teraz tým vystúpením podporil.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 15:30 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:32

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán premiér, vážení kolegovia, však vy ma poznáte, čo tu budem hovoriť, žijem sama, som bezdetná, som liberálka a napriek tomu tu sedím až doteraz. A nie preto, že som poslankyňa z OĽANO, lebo aj kolegovia vedia, že držím obvykle svoj postoj liberálny a stáva sa, že hlasujem aj proti väčšine nášho klubu, ale nie, nikdy nie v zásadných veciach, nikdy nie v zásadných veciach. A možno preto držím, držím tu lajnu, lebo musím sa priznať, ja som z kolektívneho športu, ja som bývalá hádzanárka, nie ako niektorí naši kolegovia z individuálnych športov, takže ja tu lajnu podržím aj ďalej.
Prečo tu sedím, je aj jedna zásadná vec, o ktorej som tu už niekoľkokrát hovorila v tomto pléne, a to sú matky na ulici. Matky na ulici, to sú tie matky, ktoré ja pravidelne ešte v čase, keď som nesedela v parlamente, som zbierala celé týždne a nosila ich do, do zariadení, kde im dali ubytovanie, kde im dali jesť a poskytli im strechu nad hlavou aj s ich deťmi. A hovorím to preto, že mnohokrát zväčša v polovici z toho počtu, ktoré, ktorým som pomohla, to bolo o tom, že nemali peniaze na bývanie. Jednoducho prišli do situácie, kedy buď im zomrel manžel, alebo im odišiel manžel, nedostávali peniaze od neho, častokrát sa to stalo práve preto, že nemali peniaze na bývanie. Ešte stále tu máme napríklad siroty, ktoré nedostávajú sirotské, a to teda apelujem na pána ministra Matoviča, že už by sme to mohli dotiahnuť, a to sú napríklad taká, také veci, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2022 o 15:32 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:32

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Teraz by sa mi tu zišiel Mazurek, ale no čo už. Plat bere, v robote nie je, ale dobre.
Chcel som iba pánovi poslancovi Tarabovi povedať z tohto miesta, že vôbec sa nemusí ani on, ani ktokoľvek iný v opozícii obávať, že podporou tohto zákona by nejakým umelým spôsobom udržiaval túto vládu pri živote. Vôbec to nehrozí, nemá to absolútne nič spoločné. Samozrejme, ak teraz nejakým záhadným spôsobom by sa ešte SaS-ke podarilo zablokovať pomoc rodinám, tak bude nás to všetkých mimoriadne mrzieť a budeme hľadať iné spôsoby a iné cestičky, ako to zrealizovať. Ale určite kvôli tomu OĽANO z vlády neodíde, OĽANO z vlády neodchádza, nie sme SaS. To bola taká mimo poznámka, dobre?
Takže určite slobodne hlasujte, ktokoľvek. Nič tým nepomôžete, alebo neohrozíte existenciu tejto vlády, ani nepomôžete existencie tejto vlády. Urobíte jedno jediné, pomôžete rodinám. Takže budem veľmi rád, ak tento návrh podporíte. Tuším končí prvé čítanie, uvidíme ako dopadne v utorok hlasovanie a tak ďalej. A pevne verím, že budúci týždeň si všetci povieme jedno veľké hurá.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

20.5.2022 o 15:32 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:37

Štefan Holý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, návrh zákona, poslankyňa (Povedané so smiechom.), návrh zákona o niektorých opatrenia v sociálnej oblasti v súvislosti so situáciou na Ukrajine prekladám v nadväznosti na vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny.
Návrhom sa rieši niekoľko okruhov problémov v oblasti sociálnych vecí a rodiny súvisiacich s prílevom cudzincov tak, aby bolo možné účinne a efektívne poskytnúť, respektíve organizovať rôzne formy pomoci a podpory odídencom z Ukrajiny.
Slovenská republika musí zabezpečiť starostlivosť o maloleté deti bez sprievodu z Ukrajiny, a aj keď nie je počet týchto detí aktuálne výrazne veľký, ide o počty, na ktoré nie sú centrá pre deti, rodiny kapacitne vybavené. Starostlivosť o maloletých bez sprievodu z Ukrajiny vieme riešiť štátnymi centrami pre deti a rodiny, avšak dôsledky vojnového konfliktu nie je možné predvídať, a je potrebné sa pripraviť a otvoriť priestor na
zabezpečenie starostlivosti o vyšší počet maloletých detí bez sprievodu aj v akreditovaných subjektoch.
Intenzívna odborná pomoc pre deti z ozbrojeného konfliktu prináša so sebou zvýšené výdavky, ktoré však nie je možné riešiť pri aktuálnom, zákonom stanovenom mechanizme poskytovania finančných prostriedkov na zabezpečovanie starostlivosti o deti v akreditovaných centrách pre deti a rodiny. Navrhuje sa preto doplnenie zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele tak, aby bolo možné v súčasnej mimoriadnej situácii, riešiť prípadnú potrebu zabezpečenia starostlivosti o vyšší počet maloletých deti z Ukrajiny bez sprievodu aj za pomoci akreditovaných centier pre deti a rodiny.
Súčasťou návrhu novely tohto zákona je aj spresnenie osobitného ustanovenia pre čas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu tak, aby bol utvorený jednoznačný právny základ aj na dočasnú úpravu podmienok výkonu počas situácie súvisiacej s vojnovým konfliktom.
Ďalej sa s cieľom umožniť poskytovať vrátené pomôcky a zdvíhacie zariadenia do užívania aj odídencom, navrhuje doplniť zákon č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Je tiež potrebné reagovať na zvýšený dopyt rodín s malými deťmi po zabezpečení operatívnej a dostupnej starostlivosti o deti počas prípravy a účasti rodičov týchto detí na trhu práce. Navrhujú sa preto vytvoriť právne podmienky na možnosť poskytovania služby na podporu zosúlaďovania rodinného a pracovného života poskytovaním starostlivosti o dieťa v detskej skupine v domácom prostredí, alebo inom prostredí umožňujúcom poskytovanie tejto starostlivosti fyzickou osobou najviac štyrom deťom, a to vo veku v zásade od narodenia po začatie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Uvedením sa vo všeobecnosti posilňujú nedostatočné kapacity zariadení starostlivosti o deti v pracovných dňoch v pracovnom čase.
Navrhovanou právnou úpravou sa zjednoduší vznik oprávnenia poskytovať takúto formu starostlivosti o dieťa v domácom prostredí alebo v inom prostredí umožňujúcom poskytovanie tejto starostlivosti. Príjem z úhrady za poskytovanie predmetnej služby sa navrhuje nepovažovať za príjem na účely pomoci v hmotnej núdzi. Z dôvodu potreby možnosti okamžitej reakcie na rôzne vopred nepredvídateľné životné situácie a sociálne udalosti sa ďalej navrhuje rozšíriť splnomocňovanie ustanovenia § 104a zákon o sociálnych službách tak, aby bolo možné ustanoviť nariadením vlády Slovenskej republiky operatívne čo najširší okruh osobitných podmienok v oblasti sociálnych služieb a odchýlok od uplatňovania zákona, a to bude v konkrétnej situácii účelné a potrebné.
Novelou zákona č. 561/2008 Z. z. o príspevku na starostlivosť o dieťa sa navrhuje upraviť poskytovanie príspevku na starostlivosť o dieťa pre novú formu poskytovania starostlivosti v tzv. detských skupinách, a to vo výške najviac 160 euro mesačne. Napokon sa navrhuje umožniť Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny, úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a obciam poskytovať osobné údaje, ktoré spracúvajú v súvislosti s výkonom štátnej správy v oblasti pomoci v hmotnej núdzi aj medzinárodnej organizácii. Ide o reakciu na uzatvorenie medzinárodnej zmluvy s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

20.5.2022 o 15:37 hod.

Mgr.

Štefan Holý

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:43

Mária Šofranko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 1022. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1063 zo 17. mája 2022 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali ihneď po prerušení schôdze Národnej rady Slovenskej republiky vrátane gestorského výboru.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.5.2022 o 15:43 hod.

PaedDr.

Mária Šofranko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video