6. schôdza

20.4.2020 - 30.4.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:02 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:00

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, ja tiež musím povedať ako, že s výkonom, s vaším výkonom funkcie predsedu Národnej rady po tom, čo sme tu zažívali minulé volebné obdobie, to je neporovnateľné a naozaj zatiaľ si myslím, že je to aj z tej ponuky, ktorú koalícia mohla ponúknuť, to najlepšie, čo Národná rada mohla mať. Ale čo sa týka toho, čo ste povedali k programovému vyhláseniu vlády, no nedá sa so všetkým veľmi súhlasiť.
Povedali ste, že špajza je prázdna a museli ste povymetať všetky kúty, aby ste pomohli ľuďom. Ale však v programovom vyhlásení vlády čítame najmä a niekoľkokrát opakovane o tom, že prioritou pre túto vládu je naplniť záväzky voči NATO a voči Európskej únie, nie voči svojim občanom, že prioritou vlády je zlepšiť svoje hodnotenie zo strany orgánov Európskej únie, nie zo strany občanov. Že prioritou vlády je zlepšenie spolupráce a zlepšenie financovania mimovládnych organizácií. Ja sa, samozrejme, vo svojom príspevku k tomu dotknem viacej, ale toto sú veci – a to vám chcem vytknúť, pán predseda Kollár –, ktoré ste aj vy mali vo volebnom programe, že nedovolíte zasahovať mimovládkam do riadenia štátu, a dnes ste súčasťou vlády a v každej jednej oblasti programového vyhlásenia vlády je niekoľkokrát zdôraznená úloha mimovládnych organizácií.
A dovoľte mi povedať tak úprimne na záver tejto faktickej, že to vaše vystúpenie pre mňa vyzeralo skôr ako pokus o uistenie koaličných partnerov, že tú vládu udržíte, že tú vládu udržíte. A ten záver o tom, že vyzdvihujete, že Slovensko bolo medzi prvými krajinami, ktoré začali likvidovať vlastnú ekonomiku kvôli projektu COVID-19, tak to bolo dosť také, nie celkom šťastné. Pretože ľudia to vnímajú úplne inak, ľudia to vnímajú tak, že prichádzajú o prácu a výplaty.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:00 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:02

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, povedali ste, že vaše hnutie vždy dodržiavalo sľuby, tak sa na to poďme pozrieť. Sľúbili ste, že postavíte 25-tisíc bytov ročne. V programovom vyhlásení vlády žiaden takýto záväzok nie je.
Za druhé, vaša strana je v európskej rodine aj s Le Penovou a Salvinim, ktorí sú známi ako veľkí kritici Európskej únii. V programovom vyhlásení sa Európskej únii podhadzujete.
Za tretie, pred voľbami ste hovorili o tom, ako zatočíte s mimovládkami, už to spomínal kolega. Písali ste o Sorosovi, citujem: "Tento smrad rozvracia a hnusne otrávil spoločenskú klímu na Slovensku. Cpe svoj rypák cez špekulatívne peniaze do každej oblasti života, financuje u nás mimovládky, ktoré potom podľa jeho príkazov určujú, kto je ten dobrý a koho treba zlikvidovať, oprskať, onálepkovať, opľuť a spoločensky znemožniť." A viete, čo sa píše v programovom vyhlásení vlády? "Vláda Slovenskej republiky posilní systémové financovanie mimovládnych organizácií. Osobitne bude vláda podporovať organizácie, ktoré sa venujú ochrane a podpore ľudských práv, budovaniu demokratického občianstva a odstraňovaniu všetkých foriem diskriminácie." Soros by mal z vás radosť.
Štvrtý bod. Hovorili ste pred voľbami, že ste proti rodinkárstvu. A prvé, čo vás napadlo, dať Pčolinského za šéfa SIS. Gratulujem.
Po piate. Za očistu verejného života ste pred voľbami veľmi silne bojovali, spomíname si. A dneska štátnou tajomníčkou na vašom ministerstve je pani, ktorá je spájaná s nástenkovým tendrom. Nehovoriac o vašich kontaktoch na mafiu.
Hovorili ste o boji proti migrácii ako o svojej najvyššej priorite. Viete, koľko sa venujete migrácii v programovom vyhlásení vlády? Piatimi vágnymi riadkami. Pán Kollár, vy ste zradili svojich voličov!
Ďakujem. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:02 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:04

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. A, pán predseda Národnej rady, tak isto aj pán predseda nášho hnutia, pán Boris Kollár, budem reagovať na vás, pretože nemôžem reagovať, samozrejme, na kolegov, ja sa vždycky budem vyvarovať osobných nejakých útokov a budem sa držať len odbornej témy, na rozdiel od niektorých poslancov v pléne.
Ja by som chcel len povedať a zvýrazniť takú vec, že taký charakterný črt pána Kollára je ten, že je to chlap, ktorý dodrží slovo. Ja som v strane alebo v hnutí veľmi krátko. Som nominant hnutia, prišiel som sem ako potravinový kritik za svojich voličov, ktorí ma tu zvolili zato, aby som zaviedol potravinový semafor, a musím povedať, že jedine toto hnutie, jedine toto hnutie a pán Kollár dal ruku do ohňa za potravinový semafor. A dnes je zavedený v programovom vyhlásení vlády, ktorý tu kritizujete momentálne. Myslím si, že by mala dostať šancu sebestačnosť potravín, mal by dostať šancu potravinársky priemysel, poľnohospodárstvo, všetko, čo je zahrnuté v programovom vyhlásení vlády bez toho, aby sme sa tu nejak napádali a zbytočne sa vzájomne kritizovali.
A poviem vám ešte jednu vec a poslednú a týmto to ukončím. Po, bohužiaľ, mám také indície, cielenom drancovaní poľnohospodárstva a potravinového priemyslu pani Matečnou, ktorá tu sedela alebo s vami sedela, neskôr vládla poľnohospodárstvu, tak máme čo robiť. A tieto osobné útoky sú úplne zbytočné, ja si myslím, že každý by sme tu mali byť pre ľudí a nie proti ľuďom, a ja veľmi pekne ďakujem, že do programového vyhlásenia vlády sa dostal aj potravinový semafor.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:04 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Tiež by som chcel ubezpečiť občanov, že toto PVV je naozaj veľmi dobré. Chcel by som sa poďakovať vláde, že za tak krátky čas v takejto situácii sme to zvládli a dnes to máme na stole. Ako člen strany SME RODINA naozaj som hrdý, že plníme svoj program, tak ako sme sľúbili ľuďom.
A ku kolegom z opozície, k vám napríklad, pán Blaha, ja chápem, že to je vaša absolútna povinnosť – útočiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:06 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, dovoľte mi niekoľko slov. Spomínané vami štátne byty, hej, vo svojom vlastnom programe ste mali tých 25-tisíc bytov ročne. Toto je zatiaľ informácia v programovom vyhlásení vlády, ktorá je len taká všeobecná. Ale je to chvályhodné, že máte ambíciu stavať štátne byty. Ale chcem vás upozorniť, pán predseda, na takú skutočnosť, ktorú máte síce uvedenú v programovom vyhlásení vlády, nie je to tam bližšie špecifikované. Nie sú to len štátne byty, ktoré potrebujú naše rodiny, ale aby sme aj upravili stavebný zákon tak, aby mnohé rodiny na Slovensku mohli si postaviť byty za vlastné prostriedky, aby mohli dôstojne fungovať a žiť. Nie sú to len štátne byty. Mnohí ľudia na Slovensku chcú si postaviť svoje vlastné bývanie, zabezpečiť si svoje vlastné bývanie.
Ďalšia vec, to zrušenie poplatkov pre deti do 6 rokov, pre telesne postihnuté. Pán predseda, prečo taká nízka ambícia, prečo to nezrušíte, tie poplatky za lieky, pre všetky deti do 6 rokov, prečo len za túto úzku skupinu? Povzbudzujem vás k komu, aby ste sa zamysleli nad tým.
Rozsah programového vyhlásenia vlády, ktorý ste spomenuli, je naozaj obsiahly, 120 strán, ale o tej kvalite budem hovoriť ešte v rámci rozpravy, keď sa k tomu dostanem.
Chcem tuná upozorniť na tú skutočnosť, ktorú ste spomenuli, nestihnem všetko, čo mám tuná napísané v poznámkach, ale spomenuli ste, že ste premiantom pri zmrazovaní ekonomiky a že Slovensko je vzorom. Ja som zvedavý, či toto Slovensko naozaj bude vzorom pri rozmrazovaní ekonomiky. Pán predseda, zamyslite sa nad tým, aby už tieto opatrenia, naopak, boli uvoľňované, treba sa naozaj nad tým zamyslieť, lebo bude to mať negatívny dopad na celú našu krajinu a všetky naše rodiny, nielen podniky, ktoré ste spomí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:06 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán Boris Kollár, vážená strana SME RODINA, Boris, ako jediný si v predvolebných diskusiách presne definoval veci, ktoré dáš do volebného programu. Úplne presne, nebudem tu teraz menovať, ale môžem na to povedať jedno jediné: Splnené. Každá jedna, ktorá v predvolebných diskusiách zaznela, každá jedna je v programovom vyhlásení vlády.
Zároveň strana SME RODINA garantovala všetkým ľuďom na Slovensku, že sociálne výhody, ktoré boli zavedené bývalými vládami, nebudú nejakým spôsobom zrušené. Kolegovia predo mnou tu šíria hoaxy o tom, ako sú zrušené obedy zadarmo, ako sú zrušené, je zrušené cestovanie zadarmo vlakmi. To nie je pravda. Boris Kollár, strana SME RODINA je a bude garantom toho, že všetky tieto sociálne výhody ostanú v platnosti. Za to ďakujem a prajem vláde pri plnení programového vyhlásenia veľa úspechov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:08 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Erik Tomáš, je to nepoctivé takto zavádzať. Musím vám oznámiť, že, a vy sám dobre viete, že tie vlaky sú pre študentov zrušené dočasne. My sme si dali podmienku. Koaliční partneri to vedia, sociálne výhody sa meniť nebudú ani rušiť sa nebudú. Takže keby sa náhodou aj nahradili tie obedy, tak dostanú, v tej istej sume dostanú tí rodičia hotovosť a budú si môcť rozhodnúť, či si to kúpia v menze, v bistre, alebo či si za to navaria doma. Takže žiadne tieto sociálne opatrenia sa rušiť nebudú. Je to nepoctivé.
Pán poslanec Taraba, máte pravdu, budem o tom s premiérom hovoriť. Bolo by to korektné.
Pán Kotleba, za mňa určite nemienim nikomu, za mňa určite nemienim dovoliť nikomu zasahovať do vlády a do riadenia štátu, v žiadnom prípade nie NGO-čkam, to určite nedopustím a vy veľmi dobre viete, že som dvakrát predložil zákon, návrh zákona proti takémuto zasahovaniu.
Byty, aha, pán Blaha. Byty sa budú stavať, budeme to robiť tromi spôsobmi. Čo sa týka pána Sorosa, máte pravdu, sťažoval sa na mňa.
No a potom tu máme Patrick Linhart, ďakujem. Pán Krajčír, ďakujem.
Kuffa, pán poslanec Kuffa, budeme meniť stavebný zákon a máte pravdu, pôjdeme tromi smermi. Súkromné, súkromná výstavba, podpora súkromnej výstavby, štátne nájomné byty a potom ešte aj komunálne. Samozrejme, ideme v troch smeroch. A pevne verím, že sa nám podarí čo najväčší objem týchto bytov postaviť.
Ďakujem všetkým diskutujúcim. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:10 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:12

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené dámy, vážení páni, v zmysle Ústavy Slovenskej republiky síce rokujeme o programovom vyhlásení vlády, ale zároveň podľa rovnakého článku ústavy naše hlasovanie bude hlasovaním o vyslovení dôvery vláde. Nečaká nás teda len také bežné hlasovanie, aké tu zažijeme počas štyroch rokov možno tisíce.
Hlasovanie o dôvere má veľmi vážne následky. Ak vláda nezíska dôveru parlamentu, prezident republiky ju podľa čl. 115 ústavy odvolá. Každý z nás by sa mal preto starostlivo zamyslieť nad tým, aký signál chceme vyslať verejnosti: Či sme za to, aby vláda Igora Matoviča získala dôveru a pustila sa naplno do práce, tak ako sme to voličom sľúbili, alebo sme za odvolanie vlády Igora Matoviča. Nič iné medzi tým neexistuje. Dôvera alebo nedôvera.
Postoj poslaneckého klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností je nasledovný: Dôverujeme predsedovi vlády, že zmení Slovensko na skutočne právny štát, kde si budeme všetci pred zákonom rovní.
Dôverujeme podpredsedovi vlády a ministrovi hospodárstva, že zlepšením podnikateľského prostredia pomôže zo Slovenska urobiť štát, kde budeme radi pracovať, podnikať a žiť.
Dôverujeme podpredsedníčke vlády pre investície a informatizáciu, že pod jej dohľadom prestanú byť eurofondy a štátny IT sektor symbolom tunelovania.
Dôverujeme podpredsedovi vlády pre legislatívu a strategické plánovanie, že zavedie poriadok a stabilitu do tvorby zákonov.
Dôverujeme podpredsedovi vlády a ministrovi financií, že pôjde podvodníkom s DPH tvrdo po krku a pomocou nových tvárí vo vedení Finančnej správy zachráni pre štátny rozpočet miliardy eur potrebné na rozvoj našej vlasti.
Dôverujeme ministrovi dopravy a výstavby, že nenechá Slovensko druhýkrát okradnúť cez už aj tak predražený mýtny systém.
Dôverujeme ministrovi pôdohospodárstva, že sa o našu pôdu bude starať tak svedomito, ako sa o naše lesy staral, keď za cenu vyhadzovu z práce a súdnych sporov chránil verejný záujem.
Dôverujeme ministrovi vnútra, že po sebe zanechá dôveryhodnú políciu s vysokým morálnym kreditom.
Dôverujeme ministrovi obrany, že vyzbrojí armádu už len takou technikou, akú naši vojaci naozaj potrebujú.
Dôverujeme ministerke spravodlivosti, že zaseje vietor na prokuratúre a súdoch, pretože kto seje vietor, žne búrku. A tá prvá búrka našej justícii mimoriadne prospela.
Dôverujeme ministrovi zahraničných vecí, že bude hrdo šíriť dobré meno Slovenska v Európskej únii a v NATO a vďaka jeho skúsenostiam získame ešte väčšie medzinárodné uznanie.
Dôverujeme ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny, že bude hovoriť pravdu o stave zamestnanosti, aj keď to môže byť po pandémii veľmi nepríjemné. A dôverujeme mu, že bude garantom sociálnej spravodlivosti.
Dôverujeme ministrovi životného prostredia, že bude chrániť záujmy životného prostredia a nie tých, ktorí za ochranu životného prostredia schovávajú svoje vlastné záujmy.
Dôverujeme ministrovi školstva, že namiesto predražených národných štadiónov bude peniaze investovať do kvalitnej výučby, aby sme mali vzdelané deti, spokojných učiteľov a spokojných rodičov.
Dôverujeme ministerke kultúry, že prispeje k rozvoju duchovných hodnôt a zlepší postavenie kultúry v spoločnosti.
Dôverujeme ministrovi zdravotníctva, že nedovolí, aby tento rezort bol zneužívaný na uspokojenie biznis záujmov, ale na prvom mieste budú počas jeho úradovania pacienti, lekári a zdravotné sestry.
Dámy a páni, dôverujeme vláde Igora Matoviča. A dôverujeme programovému vyhláseniu vlády.
A na záver už len jedna osobná poznámka. Často sa ma ľudia pýtajú, či vydrží táto vláda celé štvorročné funkčné obdobie. Nie som veštec a nepochybujem o tom, že pokusy o rozbitie našej koalície prídu. Keď sa spustí očista justície, keď sa bude blížiť voľba generálneho prokurátora, špeciálneho prokurátora, niektorí ľudia budú veľmi nervózni. Osobne som však presvedčený, že to koalícia ustojí a že dovládneme celé štvorročné obdobie. Pretože ako hovorí klasik, táto vláda nemá alternatívu. (Dlhotrvajúci potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.4.2020 o 16:12 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:19

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Grendel, s týmto číslom by ste sa mohli prihlásiť do Hviezdoslavovho Kubína, to bol nádherný recitál, ale bez akejkoľvek myšlienky. Ak vynechám prvú minútu, tam ste verejne pucovali pani Cigánikovú. Vy ste jej tak naložili. Vy ste tu hovorili o tom, že aký vážny je signál vysloviť nedôveru vláde, a všetci vieme, že pani Cigániková ide nepodporiť programové vyhlásenie vlády. Vy ste ju tu verejne pucovali. Čo si ju nezoberiete niekam vedľa? Čo nás s týmto unavujete? My všetci vieme, že máte medzi sebou – SaS a OĽANO – obrovské problémy, že už po štyroch týždňoch sa rozpadáte. Naposledy to Riško Sulík vydržal jeden a pol roka. Teraz už po štyroch týždňoch má poslankyňu, ktorá nechce podporiť programové vyhlásenie vlády. K tomuto sa vyjadrite, pán Grendel!
A viete, keď hovoríte o tom, ako dôverujete všetkým naokolo a všetkých milujete a tak ďalej, tak si pozrite zase svoje sľuby. Sľuby vášho šéfa Matoviča, ktoré dával ľuďom v predvolebnej kampani. Ja si veľmi dobre spomínam na to jeho videjko na Cypre, kde išiel, myslím, s pánom Hegerom a ešte s jedným, tam robili takú šou, že ako zničia Pentu, aby nemohla vyciciavať zdravotníctvo. A teraz sa pozrite na programové vyhlásenie vlády. Slovko o finančných skupinách tam nie je. Slovko o Pente tam nie je. Nijakým spôsobom neriešite tento problém v zdravotníctve. Vy tam dávate len všeobecné frázy. Vy chcete tú Pentu umlátiť frázami? Veď toto je absurdné.
To isté, keď sa pozrieme na to, ako ste zapaľovali sviečky pred Úradom vlády za každú odvrátiteľnú smrť. A dneska sa pozrime, čo robí pán Matovič. Keď ho DSS-ky žiadajú, aby dal testy, aby zachraňovali životy, tak nie, on ich ignoruje. A potom zomrie päť nevinných ľudí. To je, to má na svedomí pán Matovič. On hovoril, že my sme vrahovia. Je aj pán Matovič vrah? Pán Grendel, toto si zodpovedzte!
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:19 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda parlamentu, pozorne som počúval hlavne tú prvú časť, keď ste povedali, že vyslovenie dôvery je zároveň alebo aj vyslovením nedôvery tejto vláde. Ja chcem len povedať, že patrí medzi elementárnu slušnosť tých, ktorí žiadajú o podporu, o svoju podporu a vyjadrenie dôvery, aby sa nachádzali v rokovacom, rokovacej sále. Musím konštatovať, že jedna tretina členov vlády ani predseda vlády sa nezúčastňuje tohto rokovania. Chcem sa opýtať, čo dôležitejšie majú na práci, ako byť tuná a obhajovať svoje programové vyhlásenie vlády, s ktorým predstúpili pred najvyšší orgán zákonodarnej moci, o ktorého dôveru sa uchádzajú, ako sedieť tuná na zadkoch a vysvetľovať a prezentovať programové vyhlásenie vlády. Povedzte mi, prečo tu nie je päť ministrov a predseda vlády.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:21 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video