76. schôdza

11.11.2022 - 15.11.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

11.11.2022 o 10:40 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ďakujem všetkým diskutujúcim. Myslím si, že názor je na riešenie a na mnohé problémy úplne rovnaký a zopakujem, sme v situácii, keď potrebujeme, aby sa zapojili do denno-denného vyjednávania dvaja ľudia, Eduard Heger, ktorý je premiér de jure, a Igor Matovič, ktorý je premiér de facto. Bez toho to jednoducho nepôjde. Nie je iná šanca.
A opakujem aj to, že akékoľvek nátlakové akcie, ktoré, samozrejme, štát v rukách má, sú krátkodobým riešením, ktoré v konečnom dôsledku môžu túto situáciu ešte viac eskalovať, a tak či tak pokiaľ k dohode nedôjde, výsledkom bude to, že pacient ostane bez svojho lekára na oddeleniach, kde je lekár nenahraditeľný nikým iným, nedá sa doviesť jeho kolega, importovať, nič.
Je naozaj mnoho problémov, možno by som sa krátko dotkol tých lekárskych fakúlt, lebo v minulosti bol návrh, že by štúdium na lekárskych fakultách mohlo byť spoplatnené, pokiaľ lekár neodslúži nejaké roky doma, ale nie je to možné. A ten dôvod je veľmi jednoduchý. Keby sa zaviedlo na Slovensku po skončení lekárskej fakulty povinnosť odpracovať niekoľko rokov, tak nám odídu všetci, kde platiť za štúdium nemusia a nemusia odpracovať ani rok a Česká republika by ich privítala s plnou nádrž... s plnou náručou (povedané so smiechom) a mala by teda plnú nádrž zdravotníkov (povedané s úsmevom), takže musíme myslieť aj na to, v akom priestore sa nachádzame a to oparenie, ktoré má svoju logiku, nemôže byť nikdy zavedené tak, že bude zavedené u nás a nie v iných oblastiach a nie v iných štátoch, lebo to zdravotníctvo naše by ešte viac, a tých lekárov by nám neodchádzalo 13 %, ale možno 30 alebo viacej percent.
Ďakujem pekne ešte raz všetkým za poznámky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2022 o 10:40 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:40

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Mnohí sa tu sťažujeme na to, že nemáme prítomných vládnych poslancov pri riešení tak závažnej témy, aspoň my ju teda v opozícii považujeme za závažnú, ktorou je absolútny kolaps zdravotníctva, ktorý nám hrozí od decembra. Už aj pán minister odišiel, pretože táto téma ho očividne nezaujíma. Hovoríme teda o tom, že Slováci, obyvatelia Slovenskej republiky, ktorí tu platia dane a ktorí financujú všetkých týchto zbytočných politikov, nebudú mať dostupnú zdravotnú starostlivosť. Ako povedali viacerí lekári, ktorí sú tu prítomní, bohužiaľ, len z opozície, tak tieto veci, táto neuveriteľná neschopnosť vlády môže viesť k tomu, že ľudia budú na Slovensku umierať. A ktorí budú umierať prví? No práve dôchodci, ľudia, ktorí celý život poctivo pracovali a teraz keď ich po celoživotnej tvrdej drine očakáva tá almužna, ktorú namiesto dôchodku dostanú, ešte zistia, že vlastne ani nebudú mať lekára.
Ale ja sa pýtam z tohto miesta, načo nám vlastne títo vládni poslanci sú! Čo by sa zmenilo, kolegovia v opozícii, keby tu títo bioroboti vlastne sedeli a mudrovali svoje nezmysly, ktoré tak často od niektorých z nich, lebo niektorí sú totálne nemí, počúvame? Oni nemajú žiadne práva, nemajú žiadne názory, nemajú žiadne schopnosti čokoľvek zmeniť, ich názor je úplne bezvýznamný, ich pôsobenie v tomto pléne je úplne bezvýznamné, a to jediné, na čo sa zmôžu, je s nádejou očakávať a načítavať si facebookový profil Igora Matoviča, či náhodou nenapísal: "Máme to! Máme riešenie!" Pretože slovenská politika sa tu od nástupu tejto vlády robí takýmto spôsobom! Nezmôžu sa na nič viac, než na očakávanie, čo ich hlavný guru, šéf tej sekty napíše na Facebook. A môže sa so mnou hádať, kto chce, akým spôsobom chce, každý viete, že mám pravdu.
Môže tu sedieť Lengvarský a spokojnou tvárou predstierať, že vlastne všetko je v poriadku a že on to má pevne v rukách a on sa s tými lekármi dohodne, tak ako nám to povedal dva týždne dozadu tu v pléne, a klamal! Lebo nič nie je schopný normálne dohodnúť, pretože všetko to stojí na jednom človeku, človeku, ktorý na Slovensku stráži štátnu pokladnicu, človeku, ktorý ale nestráži ani len svoje vlastné peniaze. Stojí to na tom, že Igor Matovič rozhoduje o tom, akým spôsobom sa Slovensko bude viesť do budúcna. Rozhoduje o zdravotníctve, rozhoduje o obrane, rozhoduje o financiách, rozhoduje tu úplne o všetkom a my sa nemôžme tváriť, že máme nejakého premiéra Eduarda Hegera. A presne na tomto stroskotá každý zmysluplný návrh od lekárov, ktorý príde, pretože ego tohto psychomaniaka zabráni akémukoľvek zmysluplnému riešeniu.
Čo si máme teda myslieť? Že vláda priniesla zmysluplné riešenie pre túto krízu, že priniesla racionálne memorandum, ktoré malo vyriešiť túto situáciu a nevďační, hnusní lekári to nechcú akceptovať a nechcú poskytovať pacientom na Slovensku zdravotnú starostlivosť tak, aby títo ľudia mohli v bezpečí na Slovensku žiť, alebo je to vláda, ktorá priniesla memorandum, ktoré nerieši de facto vôbec nič, a lekári úplne logicky a adekvátne zareagovali tak, že s týmto nechcú mať nič spoločné. Mne ako opozičnému politikovi, ale aj ako občanovi Slovenskej republiky racionálnejšie pripadá práve vysvetlenie, že táto neschopná vláda, ktorej neschopnosť je do neba volajúca, nebola schopná prísť s normálnym riešením a normálnou dohodou s týmito lekármi.
A práve preto vítam, že tu je toto uznesenie. Uznesenie, ktoré žiada túto vládu, aby sa s tými lekármi dohodla. Čo je zlé na tom, ak opozícia chce žiadať vládu, lebo už iné prostriedky ani reálne nemá, aby sa dohodla s lekármi, nech od decembra nenastúpia na výpoveď, teda nech neodídu z práce, nech naďalej liečia, nech naďalej ordinujú, nech naďalej zachraňujú ľudské životy. Počuli ste to dobre! Od decembra na Slovensku skolabuje urgentná zdravotná starostlivosť! Čo to znamená?! No úplne jednoduchú vec. Ľudia tu budú umierať. A toto snáď nikto nechce! Ani ten radový koaličný biorobot, ktorý nemá vlastný názor. Nikto z nás predsa nechce, aby ľudia trpeli len preto, že tu je jeden neschopný panák na ministerstve financií, ktorý nie je schopný prísť s normálnym adekvátnym riešením pre situáciu v slovenskom zdravotníctve. Ale je schopný prísť s celoplošným testovaním, je schopný prísť s lotériami, je schopný prísť s krúžkovným a s uletenými nápadmi, proti ktorým je celá zvyšná spoločnosť, nehovoriac o tých cashbackoch, cashbackoch, či ako to nazývajú, že vám bude vracať finančná správa cez aplikáciu peniaze a podobné veci, na ktorými všetci neveriacky krútime hlavou, ale nie je schopný prísť s riešením, adekvátnym riešením pre lekárov, zdravotníkov, pre ľudí, na ktorých je celá zvyšná spoločnosť úplne závislá. Pretože je úplne nepodstatné, čo si kto bude myslieť o tom, aký má názor na tamtoho či onoho lekára. Vo finále ten lekár na Slovensku je nenahraditeľný a my ich potrebujeme. Potrebujeme, aby pracovali, potrebujeme, aby fungovali a potrebujeme, aby sa s nimi tá vláda dohodla. A je teda nemysliteľné, že 1. december, ktorý sa čoraz rýchlejšie a rýchlejšie blíži, a vláda sa stále nebola schopná zmysluplným spôsobom dohodnúť na tom, aby zdravotná starostlivosť na Slovensku neskolabovala.
To, to jednoducho nemá v civilizovanom svete obdobu. Nemá to obdobu už s ohľadom na to, aký, do akého stresu, do akej nepovážlivej situácie to vlastne vrhá obyvateľov Slovenskej republiky, kedy vláda nevie povedať, čo bude, ako bude a či vôbec niečo bude.
Ja naozaj nechápem alebo neviem si predstaviť takú tú situáciu, že by som tu sedel ako koaličný poslanec, jasné, je to nemožné teraz teleportovať sa za celých tých dva a pol roka devastácie Slovenska, ale videl, že tu naozaj od decembra hrozí, že ľudia budú umierať kvôli neschopnosti jedného človeka na ministerstve financií a stále sa tváril, že ja som nejaká morálna autorita, že som čestný človek, že vlastne vykonávam tú svoju pozíciu dobre, že ma tu ľudia zvolili a môžu byť so mnou spokojní, lebo vlastne naša vláda je dobrá. To nedáva zmysel, to potrebujete mať vyoperovanú hanbu, vyoperovaný zdravý rozum, vyoperovaný charakter, nemôžete mať chrbticu, to je súhra toľkých okolností, že to ani nie je pre bežného mysliace človeka, kauzálne uvažujúcu ľudskú bytosť predstaviteľné! Ale tu sa to deje. My to tu vidíme v obrovskom množstve prípadov. Úplná teda ignorácia alebo neschopnosť zaujať normálne, racionálne stanovisko. Nikto z nich, ako som povedal, z týchto nesvojprávnych biorobotov, sa nepostaví a povie: "Igor, spamätaj sa a rob už niečo! Igor! Hrozí tu smrť ľudí! Tak sa s tými lekármi dohodni! Igor, vypni už ten Facebook a začni riešiť situáciu na Slovensku!" Nie. Oni budú sedieť, usmievať sa, riešiť blbosti a keďže už je piatok, 10.51 h, tak už sú na ceste domov, lebo veď pracovná morálka, to je najväčší problém týchto ľudí.
Človeku sa z tohto všetkého zakrúti hlava a nechápe, ako sme sa na Slovensku mohli dostať až do tohto bodu. Ako sme mohli za celú tú dobu tejto vlády dôjsť až do bodu, kedy nám už, kedy už ani nemôžme poukázať na niečo, čo vlastne ešte v štáte funguje, niečo, čo je normálne, niečo, v čo majú ľudia dôveru, niečo, o čo sa môžu oprieť. Všade vidíme tú istú opakujúcu sa neschopnosť. Všade vidíme to isté hlboké pokrytectvo. Všade vidíme ten istý nezáujem tých istých ľudí, ktorí Slovensko dohnali do tohto stavu. A síce nie som lekár, ale som človek, ktorému záleží na tom, aby občania Slovenskej republiky mali dostupnú zdravotnú starostlivosť a aby od decembra nemuseli ostať pred urgentom s tým, že ich nemá kto vyšetriť a nemá ich pri úraze kto zachrániť! Nemá im kto zachrániť život! Priniesť ten základný, rýchly, toľko potrebný zákrok! Tak mi záleží na tom, aby sa tieto veci pohli dopredu, a preto tu vystupujem, aby občania Slovenskej republiky videli ten absolútny nezáujem, tú absolútnu nemohúcnosť, to, ako celý štát je v rukách jedného blázna, ktorý to tu zastavil, ktorý nie je schopný nájsť normálne, zmysluplné riešenie.
Treba to opakovať, treba o tom hovoriť, treba to prízvukovať, lebo tu už sa nehráme o nejaké drobné. Toto už nie je sranda, toto je najzásadnejšia vec! Videli sme to presne v dobách, kedy sme tu ako opoziční poslanci opakovali, keď sa Matovič tituloval do pozície hlavného lekára celého Slovenska a rozhodol sa, že on pozná tie najlepšie riešenia na to, aby zastavil prenos vírusu, aby ho zlikvidoval na Slovensku, aby jednoducho zachránil životy všetkých obyvateľov Slovenskej republiky, keď uzavrel hranice, keď prišiel s celoplošným testovaním, keď odobral celému národu ľudské práva a keď mu títo bioroboti tlieskali, keď sme opakovali, že s tým vírusom sa nedá bojovať ani na hraniciach, že sa s ním nedá bojovať ani v nejakých električkách a že sa s ním nedá bojovať ani tým, že odoberú ľuďom ľudské práva a nepustia ich napríklad na športoviská, keď nie sú zaočkovaní, ale že sa s ním dá bojovať normálne, racionálne v nemocniciach, kde potrebujú zafinancovať lekárov, vytvoriť im lepšie pracovné podmienky, vytvoriť zdravotným sestrám lepšie pracovné podmienky, aby mohli pracovať, dať im lepšie ohodnotenie. Vtedy sa rozdávali stovky miliónov! Rozhadzovali sa miliardy! To všetko mohlo byť použité na to, aby táto situácia vôbec nenastala! Ale nie! Dnes sme práve vo výsledku toho, že kým sa malo investovať do zdravotníctva, tak sa rozdávalo na všetko možné a dnes sa táto situácia opakuje. Kúpi sa jedenásť miliónov nábojov a pošle sa na Ukrajinu a lekárom sa povie: "No tak, bohužiaľ, zvyknite si."
Opakuje sa tá istá situácia, že sa tu nakupujú obrovské množstvá vojenskej techniky, ktorá zrejme potom zase pôjde na Ukrajinu, tak ako celá naša armádna technika, ktorú tu Naď rozdáva, ale nie je tu vôľa a schopnosť nájsť finančné prostriedky pre lekárov a pre to, aby obyvatelia Slovenskej republiky nemuseli umierať na tak banálnu vec, ako je dostupnosť základnej zdravotnej starostlivosti.
Je to neuveriteľné, ale to nie je len môj názor. Nie je to nejaký môj opozičný výkrik. Nie je to nejaká moja vlastná vôľa kritizovať túto vládu za každú cenu. Tu predo mnou vystupovali lekári, ľudia z praxe, vystupovali tu ľudia, ktorí pracujú stále v nemocniciach a bude tu vystupovať aj môj kolega Miro Urban, ktorý pracuje v jednej z nemocníc, a oni to vidia! Oni vám to hovoria! Oni sú živí svedkovia toho, že vy ste chodiaca katastrofa a aj napriek tomu nechcete nič robiť! Nemôžete to zvaliť na to, že je tu niekto z opozície, kto za každú cenu chce pošpiniť túto vládu, lebo chce v budúcich voľbách uspieť lepšie, ako títo neschopní bioroboti. Ale sú to konkrétni ľudia, ktorí hovoria o konkrétnych veciach a majú na to konkrétne názory. Boli tu vymenované konkrétne oddelenia v konkrétnych nemocniciach, ktoré skolabujú! A stále to s touto vládou nepohne?!
Je naozaj päť minút pred dvanástou. Do 1. decembra tá doba zbehne veľmi rýchlo. A keď občania Slovenskej republiky dospejú do stavu, ktorý nám reálne hrozí, tak si to tu nikto z nás nevie v podstate ani predstaviť. Kto si toto zoberie na tričko? Kto bude zodpovedný? Kto sa hrdo prihlási na tú barikádu, kto sa tu postaví za tento pult a povie, ja som za to zodpovedný. Ja som ten, ktorý to nedokázal vyriešiť. Ja som ten, ktorý jednoducho prijal toto politické rozhodnutie. Už tu nebude nikoho, ani týchto biorobotov, ani týchto ministrov. A práve preto je dôležité, aby sme toto uznesenia ako Národná rada schválili. Preto je dôležité, aby sme zaviazali vládu k tomu, aby našla riešenie, aby sa ten neschopný a neuveriteľne do neba volajúci chorý minister financií postavil konečne a našiel zmysluplné riešenie s týmito lekármi, pretože inak nám na Slovensku hrozí katastrofa a z tohto dôvodu jednoznačne budem tak ako všetci moji kolegovia z hnutia REPUBLIKA hlasovať za toto opozičné uznesenie.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.11.2022 o 10:40 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:55

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Kolega Mazurek načrtol, že hlavnou alebo takou nosnou témou, celým problémom tohto konfliktu alebo situácie, do ktorej sa zdravotníctvo dostalo, je v súčasnej dobe minister financií. Ja si dovolím tvrdiť, že je to z veľkej časti pravda a je to hlavný problém a brzda celého toho možného dohovoru a pomoci zdravotníctvu. Obávam sa, že čím viacej budú naňho lekári apelovať a čím viacej ľudí sa bude prihovárať za požiadavky lekárov, tým horší bude scenár a tým viac bude Matovič trucovať a bude robiť všetko pre to, aby jednoducho sa tie veci z pozície ministerstva financií a z pozície financií ako takých nedali do poriadku. Bohužiaľ, to je jednoducho príznačné pre jeho povahu, to sme si mohli všimnúť na jeho krokoch a postojoch aj v minulosti a obávam sa, že naozaj pokiaľ tu nemáme silného premiéra a pokiaľ sa neprihovorí ďalšia širšia časť verejnosti alebo funkcionárov rôznych osobností, ktoré ešte majú do toho čo povedať, tak sa veci nepohnú.
Jednoducho minister financií je jeden pomstychtivý človek, ktorý, žiaľ, vystupuje viac na Facebooku ako v tej svojej praxi a keď príde v praxi, tak prinesie naozaj tie atómové bomby, ktoré Slovensko stoja obrovské peniaze. Je mi úprimne ľúto všetkých ľudí, ktorí to budú pociťovať v zdravotníctve, my takisto pravdaže. Nás sa to týka rovnako. A je mi ľúto dôchodcov, pretože tým asi zostane už len naozaj ten seriál Nemocnica na okraji mesta, kde ešte tie veci fungovali a možno budú sedieť a spomínať a žasnúť nad tým, kam sa dostalo slovenské zdravotníctvo dnes v súčasnosti teda.
Ďakujem.
Skryt prepis

11.11.2022 o 10:55 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:55

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Kolega Mazurek vo svojej rozprave spomenul to, o čom táto dnešná rozprava, o čom táto dnešná debata by mala byť najmä. To znamená, mala by byť o riešení akútnych a pálčivých problémov celého zdravotníctva na území Slovenskej republiky. Žiaľbohu, vládna väčšina, resp. vládna menšina v parlamente sa rozhodla, že túto schôdzu síce otvorí, pretože ju považuje možno za správnu, ale záujem diskutovať, záujem debatovať, záujem možno oponovať počas rozpráv sa javí byť na bode nula, teda na bode mrazu.
Máme 20 dní do totálneho kolapsu slovenského zdravotníctva, nielen veľkých nemocníc, nielen stredných nemocníc, ale najmä malých regionálnych a okresných nemocníc. Lekári, ktorí sú vo výpovediach v týchto malých okresných nemocniciach, jednoducho títo lekári nemajú záujem svoje výpovede stiahnuť, pretože sľuby, ktoré neustále počúvajú či už z ministerstva zdravotníctva priamo od ministra, či už od tieňového premiéra Slovenskej republiky Igora Matoviča alebo od "reálneho premiéra" Eduarda Hegera sa do dnešných dní nenaplnili. A z prázdnych sľubov, z prázdnych rečí sa títo lekári nieže nenajedia, pretože lekári nebojujú "za ten zvýšený plat". Lekári najmä bojujú za tie zlepšené podmienky, ktoré jednoducho pri výkone svojho zdravotníckeho a lekárskeho povolania potrebujú mať a na ktoré si jednoducho potrpia, pretože v 21. storočí títo lekári nemôžu pracovať v takýchto do slova a do písmena bojových podmienkach, v akých v mnohých nemocniciach pracujú a v akých nemocniciach toto svoje lekárskej povolanie vykonávajú. Čiže ešte raz apelujem, hľadajme dialóg, hľadajme konsenzus.
Skryt prepis

11.11.2022 o 10:55 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:55

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Zdravotníctvo je v zlom stave už možno desiatky rokov a myslím si, že táto kríza ďalej prehĺbi tento zlý zdravotný systém. Ja si naozaj myslím tiež, ako povedal Milan, že za túto situáciu je zodpovedný v prvom rade minister financií a predseda vlády. Ja neviem, či vôbec túto problematiku až tak ovládajú a či sú schopní uvedomiť si, čo, k čomu môže dôjsť naozaj o tých 20 dní, pokiaľ nebudú s Lekárskym odborovým združením rokovať. O tých 20 dní naozaj skolabuje urgentná zdravotná starostlivosť a ľudia budú umierať. Ako spomínal, umierajú už teraz, lebo tá zdravotná starostlivosť nie je taká, aká by mala byť. A kto si to zoberie na zodpovednosť? Ťažko povedať. Lekári sú rozhodnutí zotrvať v týchto výpovediach. Keby ste si robili nejaké štatistiky a pýtali sa tých lekárov, tak sú úplne uzrozumení s tým, že budú od 1. decembra nezamestnaní a že vydržia mesiac, dva, aj pol roka, budú si hľadať iné zamestnanie, takže treba s tým rátať, že naozaj od toho 1. decembra tá situácia môže byť katastrofálna.
Ďakujem.
Skryt prepis

11.11.2022 o 10:55 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:55

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, vy sa pýtate, kde je predseda vlády. Kde je premiér? A ja sa nad tým môžem maximálne tak pousmiať. Aký premiér? Slovensko má podľa vás premiéra? Eduard Heger je premiér? Predseda vlády Slovenskej republiky? Veď ktokoľvek, kto si to ešte realisticky myslí, sa vystavuje maximálne tak posmechu. Všetci veľmi dobre vieme, kto na Slovensku v skutočnosti vládne a komu Eduard Heger slúži a prečo Eduard Heger nevie zasiahnuť a vyriešiť tak závažnú situáciu, akou je hroziaci kolaps zdravotníctva. No čo je v štáte asi dôležitejšie a zásadnejšie, ako to, že od 1. decembra teda skolabuje urgentná zdravotná starostlivosť a množstvo ďalších oddelení. Že prídeme o viac ako 2 000 lekárov a že množstvo ľudí bude umierať, lebo vieme, že títo lekári sú ochotní ísť do konca a dotiahnuť tieto výpovede do reálnych výsledkov. A my sa teda budeme pýtať, kde je predseda vlády. My žiadneho predsedu vlády nemáme. Máme ministra financií, ktorý funguje aj ako predseda vlády, pretože Eduard Heger nie je skutočný muž, ktorý by vedel riadiť situáciu. Veď si to zoberte úplne jednoducho. Každá jedna rodina chce mať na svojom čele zdravého, dospelého, schopného, silného muža, ktorý je pripravený zobrať na svoje plecia zodpovednosť za starostlivosť o tú rodinu. A o to viac by sme to mali chcieť v štáte. Mať zdravého, silného, schopného muža, ktorý bude riadiť ten štát, ktorý zoberie tú zodpovednosť za životy obyvateľov a ktorý bude bojovať aj na európskej, aj na svetovej úrovni za to najväčšie blaho pre svoj štát, pre svoj národ. Ale my to nemôžme očakávať od niekoho, kto je kto ufňukaný, zúfalý, zbabelý a zženštilý, že kdekoľvek príde, či už je to na bruselskej úrovni, či je to v Štrasburgu, či je to na medzinárodných rokovaniach, skríknu naňho, on sa poskladá, akceptuje úplne všetko. Veď to vidíme pri protiruských sankciách, vidíme to pri zásadných energetických otázkach, vidíme to aj tu. On čaká, čo napíše Matovič na Facebook. Aký premiér?
Skryt prepis

11.11.2022 o 10:55 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:55

Vladimír Lengvarský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľujem si súhlasiť s veľa vecami, ktoré tu zazneli, a takisto aj s tým, že tá situácia nie je dobrá a hneď na úvod si dovolím prečítať dve požiadavky Lekárskeho odborového združenia, a to je zabezpečenie dodržiavania Zákonníka práce a vyhlášky týkajúcej sa minimálneho materiálneho a personálneho obsadenia bez rozdielu vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, zmena systému financovania zdravotníckych zariadení tak, aby platby zdravotných poisťovní odzrkadľovali reálne náklady na zdravotnú starostlivosť vrátane zohľadnenia ceny práce zdravotníckych pracovníkov a legislatívna garancia navýšenia základných platov lekárov v závislosti od dosiahnutého vzdelania a dĺžky praxe. To sú, prosím, tri body z memoranda z roku 2011. To znamená, za 11 rokov sa v tejto veci nevykonalo nič. Pretože tie požiadavky sa opakujú aj v tomto memorande.
Ja, samozrejme, plne chápem závažnosť situácie a môžem vás ubezpečiť, že s Lekárskym odborovým zväzom sme veľmi dlho a veľmi často diskutovali a všetky veci, ktoré sú v návrhu skupiny poslancov na prijatie uznesenia, ktoré sú v uznesení, sú už aj v memorande, ktoré je pripravené dnes. Budem sa snažiť prejsť všetky body uznesenia, aby som vám povedal, v akom stave to je.
Prvý bod uznesenia. Dopracovať a zabezpečiť implementáciu systému DRG, ktoré bude pokrývať ekonomicky oprávnené náklady vznikajúce pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pri zachovaní ich efektivity. Termín do 31. decembra 2023. To je takisto súčasťou memoranda a je to dohodnuté tak, že v roku 2023 začne pilotný systém nábehu DRG v 8 nemocniciach, pokiaľ to bude fungovať a vychytáme počas tohto roka všetky chyby, 1. 1. 2024 začne DRG fungovať.
Zabezpečiť zdroje v štátnom rozpočte na rok 2023 a tak ďalej v rozsahu 4 % priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za povedzme štátom mesačne, ministerstva zdravotníctva dalo do pripomienkového konania návrh zákona o poisťovníctve a ďalších veciach, kde teda sme navrhovali 1,9 % HDP na zdravotníctvo. Toto je iný systém, tento návrh neprešiel, takže ja som plne za to, aby sa našiel systém taký, ktorý bude prediktívne teda zohľadňovať nárasty finančných prostriedkov v zdravotníctve tak, aby s tým mohli nemocnice rátať.
Po tretie. Upraviť normatív počtu zdravotníckych pracovníkov tak, aby spĺňal nároky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, to isté je súčasťou memoranda, je to dohodnuté, dopracované a sú tam termíny, kedy jednotlivé vyhlášky budú prijímané a niektoré z nich už zahájili legislatívny proces. To má, samozrejme, súvis s ďalším bodom, ktorý hovorí o tom, že treba navýšiť počty medikov, na tom sa takisto pracuje a súhlasím s tým, čo tu povedal pán poslanec Raši o tom, akým spôsobom sa to má konať. Návrh na vynucovanie ostávania slovenských študentov po štúdiu na Slovensku je, bohužiaľ, nerealizovateľný, aj keby sa mi osobne páčil.
Po dohode so stavovskými organizáciami a odborovými organizáciami nájsť spôsob na zlepšenie fungovania jednotlivých zdravotníckych profesií, v spolupráci so stavovskými organizáciami nájsť zmenu a spôsob a posun kompetencií jednotlivých zdravotníckych kategórií a vytvoriť priestor na vznik nových zdravotníckych kategórií. V tomto je už v medzirezortnom pripomienkovom konaní medzi stavovskými a odbornými organizáciami návrh na úpravu kompetencií praktickej sestry, do konca roka bude prijatá stratégia zdrojov a ľudských zdrojov v zdravotníctve, kde budeme navrhovať vznik ďalších zdravotníckych povolaní. Ako DRG kóder, ako zdravotnícky asistent na sále a administratívny pracovník v zdravotníctve.
Ďalej je to návrh na zvýšenie platov sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená konkurencieschopnosť Slovenskej republiky. Áno, novela zákona 578 upravila koeficienty jednotlivých zdravotníckych pracovníkov, nie iba sestier, ale aj lekárov, praktických sestier a podobne. Pokiaľ sa tuto v tejto sále nájde v rámci prerokovania rozpočtu priestor na to, aby sa tieto koeficient zvýšili, môžeme byť všetci iba radi.
Navrhnúť zrušenie platnej legislatívy v oblasti povinného nepeňažného plnenia zdravotníckych pracovníkov, je to novela zákona 595, ktorá túto povinnosť pre lekárov ruší, takže verím tomu, že bude prijatá.
O fakultách som hovoril.
Bod číslo osem. Pri optimalizácii siete rešpektovať personálne a materiálno-technické normatívy nemocníc podľa plánovanej mapy, pohyb pacientov a tak ďalej a tak ďalej. To má takisto súvis s tým, aby boli v rámci bodu 3 upravené normatívy, nebudú, samozrejme, sa povoľovať fungovania oddelenia v nemocniciach, ktoré nebudú mať patričné normatívy. Na to majú nemocnice ešte viac ako dva roky, pretože prvá sieť bude vydaná v decembri tohto roku, do marca sa môžu všetky nemocnice a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti vyjadriť k tejto sieti. So všetkými intenzívne komunikujeme, vedia, ktoré programy spĺňajú, ktoré nespĺňajú a budú mať ďalší rok na to, aby tie jednotlivé programy splnili, a potom od 1. 1. 2024 dva roky budeme kontrolovať veľmi prísne, či sa tieto normatívy dodržiavajú. Takže uznávam, že veľa vecí tohto času nefunguje, bohužiaľ, ten stav zdravotníctva, ako tu viackrát zaznelo, bol taký, aký je a dlhodobo sa tu neriešili veci, takže snažíme sa to vyriešiť teraz a na tomto je takisto zhoda a tie termíny, ktoré sú v tomto uznesení, sú presne tie isté termíny, ako sú v návrhu memoranda.
Na čom zhoda nie je, samozrejme, a to je posledný bod č. 9, a to sú tie násobky mzdy v priemernej, priemernej mzdy v národnom hospodárstve pre lekárov, či už po skončení školy, alebo atestáciu, alebo špecializáciu po novom. Takže pokiaľ, opakujem, nájde sa priestor na to, aby sa tieto veci zvýšili, ja budem iba rád.
Niekoľko poznámok k ďalším veciam, ktoré tu zazneli. Plne súhlasím s pánom poslancom Jariabkom, nielenže sme urobili z pacienta klienta, ale prestali sme liečiť a začali sme poskytovať zdravotnú starostlivosť. Takže, lenže ten stav tu trvá dvadsať rokov, takisto za niekoľkých vlád pred nami, nechcem sa tu vyhovárať na predchádzajúce vlády, nemá to dneska zmysel, ale už sa mohli upraviť tieto veci dávno.
Čo sa týka platov, dosť ma mrzí a možno aj kolegov z Lekárskeho odborového združenia, že sa tie jednotlivé body obracajú alebo teda končia pri platoch. Ja verím tomu, že plat a som o tom presvedčený a máme k tomu analýzy, plat nie je prvou podmienkou na to, by ten lekár tu zostal. Tie ďalšie podmienky sú možnosť odborného rastu, možnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť v súlade s tým, že Slovensko je takisto v 21. storočí, a tí lekári majú možnosť vidieť, že akým spôsobom sa lieči na Slovensku, akým spôsobom sa lieči vo svete a keďže majú tieto možnosti v iných krajinách, tak odchádzajú. A ja sa pýtam, koľko nových nemocníc sme tu postavili za posledných dvadsať rokov? Koľko sme zaviedli nových metodík, nových postupov. Je to veľmi komplikované, ja viem, v niektorých veciach, ale ten tlak tu mal byť už dávno, a ten tlak, ktorý tu za posledné roky nebol, vyústil do situácie, v ktorej je dnes.
Trošku mi to pripadá na tejto úrovni diskusia ako, kolegovia lekári vedia, je taká jedna diagnóza volá sa F20, to je schizofrénia, keď niektorí ľudia ako keby žili v dvoch realitách. Jedna realita je tá, ktorá tu bola za posledné roky a dneska sa tvárime, že tá realita je úplne iná. To, čo je tu dnes, je iba vyústením ix rokov nečinnosti a zametania problémov pod koberec. Ja nehovorím, že to nie je spôsobené aj tou reformou, o ktorej tu hovoril pán poslanec Jarjabek, ale ja si myslím, že odvtedy bolo dostatok rokov na to, aby sa veci upravili, aby sa zaviedlo jasné definované financovanie zdravotníctva, aby sa urobili kroky k tomu, aby odtiaľto lekári neodchádzali, aby sme začali liečiť podľa najmodernejších postupov a aby sme stabilizovali personál vo všetkých zdravotníckych povolaniach. Takže ja v tejto chvíli môžem sľúbiť za to, že za ministerstvo zdravotníctva bolo vykonané všetko, čo sme vykonať mohli. Veci, ktoré sú, ako som povedal v memorande, sú už dohodnuté a dátumy v postate sú tie isté, ako sú aj v uznesení, ktoré sa tu dneska prejednáva. Takže ja verím tomu, že tú spoločnú reč nájdeme, ďalšie rokovanie je pripravené na pondelok s Lekárskym odborovým združením a ja verím tomu, že tá situácia sa upokojí a žiadny pacient nebude postihnutý výpoveďami lekárov, ale súčasne nás čaká, čakajú veľké úlohy v tom, aby sme ten systém zlepšili v zmysle, či už memoranda, alebo uznesenia, ktoré sa tu buď prijme, alebo prijme, pokiaľ nie, tak, samozrejme, že tie kroky sa konať budú tak či tak.
Ja vám ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

11.11.2022 o 10:55 hod.

brig. gen. MUDr. MPH

Vladimír Lengvarský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:10

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Lengvarský, ešte raz, tu hrozí o niekoľko týždňov totálny kolaps nemocníc, vy sa tu ako minister zdravotníctva postavíte a nepoviete vôbec nič, vôbec nič, znôžku fráz. Vy sa tvárite, že riešením tohto celého je to, že sa tu budete ako malé decko vyhovárať neustále na bývalé vlády. Obohratá pesnička dokola, bývalé vlády, tri roky ste tu pri moci, tak keď neviete nič robiť, tak od toho choďte preč, to je jediné politické riešenie, ale nieže sa dokola vyhovárať na bývalé vlády. Vy máte teraz momentálne riešiť to, že idú kolabovať nemocnice, povedzte ľuďom, povedzte pacientom, čo budú robiť v decembri, keď prídu k lekárovi a nebude mať ich kto ošetriť, keď im odkladajú zase operácie, keď môžu prísť o život. Toto povedzte, aké máte riešenie a nie, že bývalé vlády, koho to ešte zaujíma?
Ďalšia vec, vy sa postavíte a poviete, však všetko je v poriadku, memorandum a vy si to tu odfajkávate, a tam to máme výborné, tam to je výborné, toto je skvelé, toto je úžasné. Vy žijete v inej realite? Vy ste politický autista? Vy neviete, čo robia tí lekárski odborári a čo požadujú?
A posledná vec, prepáčte, ale vy tu hovoríte, že sú problém platy, tak prečo to nejdete riešiť? Ako je možné, že keď ste mohli futrovať americké farmafirmy počas očkovania, tak ste pomaly chceli očkovať aj bodavý hmyz, ale keď ide o lekárov, tak tým neviete zariadiť ani také mzdy, aké požadujú, aby neodchádzali do zahraničia. Vy sa nevyhovárajte na iné vlády! Za iných vlád tu nebol štrajk lekárov, ale za vašej áno. Za iných vlád nehrozilo, že tu bude kolaps nemocníc, ale za vašej vlády áno. Takýto alibizmus, aký ste predviedli, to je neskutočná, ale neskutočná hanba a výsmech slovenským obyvateľom.
Skryt prepis

11.11.2022 o 11:10 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:10

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, najskôr takú malú osobnú poznámku, pôsobíte odovzdane ako francúzski generáli, keď podpisovali Hitlerovi kapituláciu Francúzska v tom slávnom vagóne železničnom a vôbec to nevyznieva dôveryhodne, čo hovoríte. Vôbec nevidím vo vás vôľu a presvedčenie, že môžete niečo urobiť. Asi ste rukojemníkom nejakých iných vzťahov, do ktorých my nevidíme.
Pán minister, hovoríte o rôznych dátumoch, hovoríte o rôznych procedúrach, ale fakt je ten, že 1. decembra uplynie nejaká výpovedná lehota veľkému počtu lekárov. Asi sa dohodneme, pán minister, že je časť lekárov, ktorí sa vrátia naspäť do práce, ale asi tá významná časť dotiahne výpovednú lehotu, čo môže spôsobiť celý kolaps, ktorý sme tu ešte nikdy na Slovensku nemali. Áno, toto je parlament, niekde sa môže zdvihnúť hlas, môže niekto byť emotívnejší, ale fakt je ten, že sme predložili racionálny návrh uznesenia, ktorý vychádza z určitých požiadaviek. Tiež mám názor, že nie môžte vo všetkom stopercentne vyhovieť, ale základom riešenia, pán minister, situácie je sociálny zmier medzi vládou a pracovníkmi, ktorí robia v slovenskom zdravotníctve a vy ho viete dosiahnuť len vtedy, ak s nimi podpíšete memorandum, o toto sa musíte usilovať. Preto SMER - sociálna demokracia zvládal situáciu v zdravotníctve, lebo vždy sledoval sociálny zmier na prvom mieste a potom sa dali tie veci riešiť,
My vám vlastne dávame pomocnú ruku, pán minister. Presvedčte poslancov vládnej koalície, nech podporia toto uznesenie a vy potom môžete povedať aj na vláde, všade. Pozor, tu je uznesenie, ktoré ma o niečo žiada, a my ako vláda Slovenskej republiky zodpovedáme parlamentu, tak to teda poďme spolu urobiť. Prosím, neberte dnešnú schôdzu, pán minister, ako útok proti vám. Toto je schôdza, kde chceme pomôcť, lebo nerobíme politiku čím horšie, tým lepšie.
Skryt prepis

11.11.2022 o 11:10 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:10

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, ja si nedovolím vás kritizovať za celé to obdobie, kedy zdravotníctvo naozaj čelí problémom, nie som ani lekár, ani odborník, ale na druhej strane, tak ako ja nie som lekár, tak si myslím a chcem to zvýrazniť, že vy ste minister zdravotníctva, okrem toho, že ste minister zdravotníctva, prinášate, alebo mali by ste prinášať riešenia a nesiete obrovskú zodpovednosť, ste aj bývalý vojak a generál súčasný, alebo vo výslužbe, akokoľvek to nazveme a jednoducho mi chýba určitá rozhodnosť, razancia a v tom zložení, v akom vláda dnes je, a v tej kondícii v akej je, tak by som predpokladal a čakal od bývalého vojaka v tejto ťažkej chvíli a v takej mimoriadnej situácii, ktorej zdravotníctvo čelí, väčšiu rozhodnosť, väčšiu ráznosť a pokiaľ máte problém s ministrom financií a pokiaľ je pravda to, čo sa šepká, že máte nejaké osobné konflikty alebo spory, pokiaľ nie, tak mi to vyvráťte alebo teda poprite, tak treba jednoducho tie veci pomenovať, že to, čo sa, to, čo sa nedá spraviť, sa nedá spraviť vďaka jednému, jednému človeku na ministerstve financií a my budeme vedieť a občania budú vedieť, na čom to stojí, pretože ľudia si zaslúžia, aby sa tento problém, problém riešil a takisto ako bývalý vojak by ste sa kľudne mohol postaviť pred národ a povedať, že nám netreba vojenskú techniku v takom objeme, v akom sa plánuje nakupovať, pretože my potrebujeme nemocnice, my nepotrebujeme vrtuľníky a stovky, stovky techniky. My potrebujeme v prvom rade nemocnice, toto by ľudia potrebovali počuť, a toto by ocenili viac a možno by sa aj vám s podporou verejnosti potom oveľa lepšie presadzovali opatrenia a všetko to, čo si momentálne zdravotníctvo vyžaduje, čo je potrebné mu poskytnúť.
Ďakujem.
Skryt prepis

11.11.2022 o 11:10 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video