79. schôdza

8.12.2022 - 12.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

8.12.2022 o 14:10 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

14:10

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem, dámy a páni. Vážený pán predseda Národnej rady, pán premiér, páni ministri a ctené poslankyne a poslanci, vo februári, 29. februára, v sobotu, v roku 2020 sme si všetci mysleli, že nastal ten deň, kedy už konečne bude dobre.
Po dvanástich rokov vlád Roberta Fica a bohapustého rozkrádania, kedy korupcia doslova rozožierala našu spoločnosť, si ľudia zvolili protikorupčné hnutie na čele s Igorom Matovičom. SMER prišiel o HLAS a ďalšie mesiace bol na ceste do zabudnutia. Igorovi Matovičovi som úprimne fandil, presviedčal som ho, že má na to, aby bol úspešný premiér, a naše prvé povolebné stretnutie končilo objatím. Po ani nie roku vládnutia... (Ruch a smiech v sále.) Bolo to tak, páni, bolo to tak, páni, naozaj ja som bol, ja bol úprimne rád, že voliči vás odstavili od moci. Aj vás, pán Blaha.
Po ani nie roku vládnutia narobil Igor Matovič toľko problémov, vyvolal toľko konfliktov, že musel odstúpiť. Vo finále ho k tomu dotlačili jeho vlastní ministri, minister Budaj a minister Naď. Osobne som dúfal, že s Igorom Matovičom vo funkcii ministra financií, čo aj ja som vtedy, v marci 2021 podporoval, že dovládneme, snažil som sa náš vzťah urovnať, to tu teraz nebudem rozoberať, ale koho to zaujíma, tak na mojom blogu na Denníku N to nájde podrobne napísané a poctivo som ignoroval všetky osobné urážky a osobné útoky.
Lenže prišiel tzv. rodinný balíček a prišiel bagrom. Materiál k rodinnému balíčku sme dostali v utorok večer, na druhý deň v stredu sme o ňom rokovali na vláde, následne išiel do Národnej rady v skrátenom konaní, a keď ho prezidentka z oprávnených dôvodov vetovala, bolo toto veto prelomené spolu s hlasmi fašistov. Nikto sa vtedy neozval. Mlčal premiér Heger, mlčali ministri Budaj aj Naď, všetci strčili hlavu do piesku a na vláde za tento balíček poslušne dvihli ruku. Pritom sme ponúkali dohodu. Hovoril som Igorovi Matovičovi, aby sme naviazali ten, ten daňový bonus na dieťa na nezdaniteľné minimum, lebo je zbytočné, aby to dostávali bohatí. Navrhoval som, aby to krúžkovné, čo ešte malo byť, bolo presunuté na ministra školstva, ktorý sa s tým riadne vysporiada a riadne to nastaví. Táto dohoda bola odmietnutá, namiesto toho bolo prelomené prezidentkine veto.
Vtedy sme pochopili, že už nebudeme vedieť zabrániť najhorším veciam, avšak budeme za ne zodpovední. Eduard Heger, ktorý získal našu dôveru aj podporu, nás sklamal svojím nekonaním v lete tohto roku, keď sme ako najstabilnejší člen našej koalície vypovedali koaličnú zmluvu. Nezasiahol, nechal dospieť krajinu do situácií, kedy čelí jeho vláda vyslovovaniu nedôvery v Národnej rade. Aj od septembra doteraz mal čas konať a nekonal, neurobil tak a vystavil opäť ľudí enormnému tlaku a vydieraniu.
Dovoľte mi teraz uviesť hlavné dôvody, pre ktoré vláda Eduarda Hegera stratila našu dôveru.
Po prvé. Ono je to vláda Eduarda Hegera na papieri, v skutočnosti je to vláda Igora Matoviča a Borisa Kollára a táto vláda nie je schopná usporiadaného vládnutia. Chaos, ktorý je posledné mesiace úplne zrejmý aj tu v parlamente, všetci to predsa vidíme, je tak veľký, sa to nedá nevidieť, a podčiarkuje toto chaotické vládnutie.
Po druhé. Koalícia a vláda nevedia zorganizovať samých seba. Neefektívne rokovania, legendárne dvojhodinové tlačovky so zmätočnými závermi vedú k chaosu nielen v parlamente, ale aj v legislatíve.
Po tretie. Je to nemohúcnosť hnutia OĽANO odfiltrovať zlé a veľmi zlé nápady Igora Matoviča. Robili sme to my predtým na koaličnej rade a na vláde a teraz sa to po našom obchode... hoj... po našom odchode celé presunulo do parlamentu. (Smiech v sále a potlesk.) Ďakujem za potlesk. Ako by to bolo, keby ľudový zabávač Jožo Pročko niečo nezakričal. (Reakcia z pléna.) Ale toto je ten problém. Toto... (Reakcia z pléna. Smiech v sále. Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec Pročko, prepáčte, ale naozaj nemôžete vyrušovať, slovo má pán exminister.

Sulík, Richard, poslanec NR SR
Je to nemohúcnosť. Je to nemohúcnosť hnutia OĽANO odfiltrovať zlé a veľmi zlé nápady Igora Matoviča, preto sme to robili my, my v SaS sme boli jedinou skutočnou oponentúrou Igorovi Matovičovi, ktorý prichádzal s nápadmi, že veľakrát sme sa len chytali za hlavu. Kým sme ešte boli vo vláde, sme to robili na koaličnej rade a vo vláde, po našom odchode z vlády to robíme teraz tu v Národnej rade, avšak fašisti zabezpečia, že prejde ľubovoľná hlúposť, napríklad zdaňovanie dôchodkov pri jednorazovom výbere.
Po štvrté. Neschopnosť prijímať veci včas a riadnym legislatívnym procesom. Charakteristická črta lídrov súčasnej koalície Matoviča a Kollára, ale aj Eda Hegera je veci nechať vyhniť, opakovane odsunúť a potom na poslednú chvíľu a pod veľkým tlakom ich prijímať, presne takto sa nesmie a nemá vládnuť.
Po piate. Absolútny dešpekt pred pravidlami. Ja si pamätám, že koľkokrát sme kritizovali stranu SMER, keď vládla v minulých obdobiach, že nedodržiavajú pravidlá, ale to, čo je dnes, je ďaleko horšie. Desiatky rokov zaužívané a zmysluplné, osvedčené pravidlá, ako napríklad zákon, ktorý sa volá rokovací poriadok, sú pravidelne porušované. Keď sa poslanec Dostál ozve s oprávnenou námietkou, tak si akurát vypočuje tutok od predsedajúceho, že má iný názor. „Ja mám iný právny názor.“ Vybavené. Takto ľahko sa tu dnes porušuje zákon. Toto nebolo ani v minulosti. Deje sa to preto... Á, ešte prepáčte. Nejde len o ten rokovací poriadok.
Medzirezortné pripomienkové konania sú obchádzané, materiály sú nosené na vládu pod pazuchou a k tomu všetkému masívne nadužívanie skrátených legislatívnych konaní. Toto sa deje aj preto, že dvaja lídri koalície, Matovič a Kollár nemajú riadne vzdelanie. Prebíjali sa životom, každý z nich bezpochyby úspešne, ale chýba im kultúra vzdelania a chýba im rešpekt pred pravidlami. Zákony, ktoré majú pomáhať ľuďom, sú... sa prijímajú ako niekde v Bangladéši.
Po šieste. Počet skrátených legislatívnych konaní, ktoré sme spoločne s OĽANO-m za vlády SMER-u kritizovali, je dnes štyrikrát väčší, štyrikrát viac zákonov prešlo týmto parlamentom v skrátenom legislatívnom konaní, ako to bolo za vlády SMER-u, štyrikrát viac, 103 namiesto 28. (Reakcia z pléna.) S tým, že 28 bolo za celé štvorročné obdobie a 103 bolo teraz za prvé tri roky. (Reakcia z pléna.) Výsledok je... jasné, keby to bol dvojnásobok, plne tomu rozumiem, však áno, tá pandémia sa pod to podpísala, sám som sem chodil s takými zákonmi. Ale štyrikrát viac?! Koľko pandémií by muselo byť? Ja rozumiem tomu, že môže nastať situácia, ktorá si vyžaduje skrátené legislatívne konanie. Ale, prosím vás pekne, nehovorte mi, že to, že ministerstvo financií zabudlo vrátiť späť zákaz o vyplácaní v hotovosti, musí prísť do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, lebo to sa teraz deje.
Na vláde alebo možno v hlave Igora Matoviča skrsne nejaká myšlienka a ideme, hurá, rýchlo do toho! Hurvínek, válka. A tunák parlament skrátka to pretlačí. Prečo nemôže byť dodržaný riadny legislatívny proces, ktorý desiatky rokov tu funguje, a má to svoj zmysel? Má to svoj zmysel preto, lebo spomalenie legislatívneho procesu vedie k jeho skvalitneniu. Ale to sa tu nerobí. A potom čo sa deje? Potom sa tu opravujú a opravujú dokola zákony, lebo sú mizerné.
Po siedme. Neschopnosť kompromisu a neschopnosť hľadať najlepšie riešenia je tiež črta, ktorá charakterizuje túto vládu. Pozrieme sa, čo sa stalo s lekármi. Najprv nič, žiaden kompromis a potom to bolo o stovky miliónov eur drahšie.
A po ôsme. Zneužívanie funkcie ministra financií na osobnú pomstu a osobné nejaké ťaženie. Toto sa deje. A osobné vojny.
Toto je osem čŕt, ktoré charakterizujú túto vládu.
Je to len tri mesiace dozadu, čo sme z vlády odišli a chceli sme byť, a myslím si, že aj sme, konštruktívnou opozíciou. Podporili sme desiatky vládnych návrhov. Desiatky. Boli sme dokonca za to kritizovaní, ale desiatky vládnych návrhov sme podporili. Napríklad podporili sme vládny návrh o zrušení dvojpercentnej dane pre umelcov, teda chceli sme to podporiť, len bol, SME RODINA, váš koaličný partner, spolu so SMER-om zablokovali parlament, lebo skrátka že nie.
Za tie tri mesiace, čo sme odišli z vlády, sa krajina utápa v chaose. Najväčšie problémy sú tieto:
Rozpočet prišiel do parlamentu na poslednú chvíľu, má rekordný deficit. Minister financií chce rekordný bianko šek na svoje nápady a na svoje atómovky. Budeme mať takmer tisíc úradníkov navyše a k tomu všetkému je rozpočet bez výdavkových limitov. K výdavkovým limitom sme sa zaviazali na jar tohto roku. Prijali sme zákon. A teraz tam jednoducho nie sú. Len tak sa tu poruší zákon. Toto sme vyčítali SMER-u, my spoločne v opozícii, len tak sa tu poruší zákon. Á, nám sa výdavkové limity nepáčia. Čo tam po tom, že sme na jar tohto roku prijali zákon? Skrátka tam nebudú, hotovo! A namiesto toho, aby tie výdavkové limity boli riadne doplnené, lebo okrem platného zákona sme to aj sľúbili, sme sa zaviazali voči Európskej komisii, tak nie, teraz sa ide, samozrejme, v zrýchlenom legislatívnom konaní prijať akýsi, akési také, že ideme dobehnúť, nejaké skrátka riešenie, že ideme teda s tou Úniou nejako a s tou Komisiou vybabrať. A aj vtedy, samozrejme, platí, že sa poruší, že vláda poruší platný zákon. Takto sa jednoducho nevládne! Nevládne sa takto.
Po druhé. Mestá a obce prišli o stovky miliónov eur. Po tom, ako sa ukázalo, že voľnočasové poukazy z dielne Igora Matoviča sú nezrealizovateľné, tak bol opäť zvečera do rána navýšený daňový bonus na deti, na čo by mestá a obce ešte viac doplatili a tá časť toho doplatku je kompenzovaná, ale naďalej platí, že mestá a obce prídu približne o 0,5 mld. eur. Teraz nie je vytesané do kameňa, koľko tie mestá a obce musia mať peňazí, ale musí existovať nejaká predvídateľnosť. Musí existovať nejaká právna istota, nejaké, nejaké spoľahnutie sa na to, že takto keď si spravím rozpočet, takto dokážem fungovať. Ale nie tu! Zrazu takmer tritisíc starostov a primátorov dostane menej peňazí, ako s nimi rátali, ale aj oni majú vyššie účty za energie, aj oni majú z titulu inflácie vyššie výdavky, alebo musia platiť vyššie mzdy. A zrazu len tak, nič nebude, dovidenia. To je, toto sa vám snažím vysvetliť, že takto sa nesmie vládnuť. Prečo musel byť tento zákon teraz, ihneď, zvečera do rána, porušiť prakticky všetky platné pravidlá pri ňom? Prečo to nemohlo ísť v riadnom procese, povedzme s ročným odkladom? Né, muselo to byť strašne rýchlo. Voľnočasové poukazy. A potom sa ukáže, hops, my ich vlastne nevieme zrealizovať. A potom zase rýchlo nejaká oprava. A potom ešte jedna oprava. A toto je to, čo charakterizuje vládnutie, takto sa to fakt nerobí.
Po tretie. Migrantská kríza na českej hranici. To je čisté manažérske zlyhanie. Česká republika zavrela hranicu a minister vnútra sa vyjadril, že rokovanie s jeho slovenským kolegom neviedlo k úspechu. Namiesto toho, aby toto minister vnútra toto riešil, tak vypisuje vulgárne esemesky.
Po štvrté. Už som to spomenul, daň z dôchodkov pri jednorazovom výbere. Tak toto je to, že robíte pre ľudí? Že všetkým dôchodcom, ktorí si niečo našetrili, tak zrazu im to zatiahnete daňou... zaťažíte daňou ich dôchodky? Normálne, pri normálnom vyplácaní dôchodky zdanené nie sú. Tu zrazu sú! Zrazu. A toto nebol nejaký že premyslený, prediskutovaný návrh vlády. Nie, toto bol tu návrh poslanca, ktorý sem prišiel, a prešiel len preto, lebo poslanci zo strany... alebo z klubu ĽSNS hlasovali za tento návrh. A teraz tu zrazu máme státisíce dôchodcov, ktorí keď zvládnu to, že niečo našetria, tak im to bude zdanené. No aký má toto zmysel? Takto sa pomáha ľuďom?
No a ešte dráma s lekárskymi odbormi, tak minister financií najprv rok zámerne ignoruje požiadavky lekárskych odborov. Dokonca ani potom, keď už vyše 2-tisíc lekárov podalo výpovede, si premiér nenašiel vyse... vyše mešia... mešiaca... prepáčte mi, vyše mesiaca čas na stretnutie sa s nimi. Samozrejme, situácia, vyhnutie... vyhnitie nepomohlo, ale dospela tak ďaleko, že naozaj sa stala toho... z toho dráma, že začala byť... začali byť odkladané nutné operácie len preto, lebo minister financií rok ignoroval požiadavky lekárskych odborov. No a už keď bola situácia dramatická, tak, samozrejme, lekárske odbory to využili na konanie, ktoré sa dá nazvať aj vydieraním. Ja teda nechcem tu lekárske odbory obhajovať, ale kritizujem to, že vláda mala konať ináč, inak, omnoho skôr. Tie vyjednávania mohli bežať omnoho skôr, v kľude, mohlo sa nájsť riešenie a nemuselo dôjsť k takejto dramatickej situácii.
No a keď už inak nešlo a tú dohodu urobil premiér, i keď nedá sa dohovo... hovoriť o dohode, ale skôr o kapitulácii, preto, lebo riešenie, ktoré sa našlo, nakoniec je o stovky miliónov eur drahšie, ktoré... tieto peniaze mohli byť použiné... použité na zmysluplnejšie veci. Tak potom príde premiér, prepáčte, potom príde... no vlastne premiér, ale minister financií sem do parlamentu a začne odhovárať poslancov od toho, aby to odsúhlasili a začne im ešte do nich, na nich tlačiť, že, že budú kapitulovať, či čo to hovoril pred lekárskymi odbormi. Veď toto je, toto je tragikomédia, toto predsa takto, takto sa fungovať nedá.
Vymenoval som vám päť udalostí, päť dôvodov len za posledné tri mesiace, ktoré sa udiali, okrem tých predtým vymenovaných ôsmich, ktoré jednoducho vedú k tomu a viedli k tomu, že vláda, táto vláda Eduarda Hegera stratila našu dôveru.
Chaos, neschopnosť a hanba sú slová, ktoré najlepšie vystihuje vládnutie Igora Matoviča. Mňa osobne to mrzí, úprimne mňa to mrzí, ako som úvodom hovoril, prvé stretnutie po vlá... po voľbách končilo spontánnym objatím. Áno, úplne úprimne som tomuto fandil, o to viac som bol sklamaný. A keď vidím, čo sa deje teraz po našom odchode, tak je mi to o to viac ľúto. Občania sú frustrovaní, vláda, ktorá tu mala byť pre nich, sa zaoberá najmä sama so sebou a najmä tým, že v kuse niečo odkladá, presúva a... a nejak inak skombinuje a veto... a neveto... a podobne. Vláda si možno myslí, že to publikum je bezmocné. Ale nie je a ľudia ich poženú kade ľahšie, tak ako pohnali Roberta Fica s jeho partiou.
Dôvodom vyslovenia nedôvery vláde je chaos (ruch v sále a zaznievanie gongu), neschopnosť a klamanie ľudí, ktorí jej dali dôveru vo voľbách v roku 2020. Celá existencia protikorupčného hnutia OĽANO je postavená, úplne logicky, na boji proti korupcii a na boji proti tým, ktorí za korupciu nevídaného rozsahu sú zodpovední. Presne v tomto duchu bolo natočené aj veľmi úspešné video pred Počiatkovou vilou v južnom Francúzsku, ktoré výrazne pomohlo protikorupčnému hnutiu OĽANO vyhrať voľby. (Reakcia z pléna.) Čo sa z toho stalo? Počiatkova vila, samozrejme, dávno niekde zabudnutá, z toho sa nestalo nič.
Ale, čo je dôležitejšie, ani po takmer troch rokoch nie je zrušený, dokonca ani len obmedzený § 363. Hnutie OĽANO úslužne akceptuje veto svojho koaličného partnera na § 363, ten je nedotknuteľný, nedotknuteľný pre protikorupčné hnutie OĽANO, zatiaľ čo koaličný partner Boris Kollár ignoruje vaše alebo Matovičovo veto na zmenu ústavy. To je ignorované, ale tu je veto sväté, § 363, toho sa nesmie nikto dotknúť a protikorupčné hnutie to plne akceptuje.
Celý poslanecký klub SME RODINA a dve kandidátky, dve poslankyne z kandidátky OĽANO zabránili tomu, aby sa Robert Fico musel postaviť pred sudcu, ktorý by rozhodol o vyšetrovacej väzbe. To, že nikto od koaličného partnera SME RODINA nehlasoval za vydanie Fica sudcovi, zobralo OĽANO ticho na vedomie. Nepočul som náznak kritiky, nič. Tam ste, dámy a páni, všetci strčili hlavu do piesku, protikorupčné hnutie! (Reakcia z pléna.) Odišli z klubu dve poslankyne od vás, ktoré tiež nehlasovali za vydanie Roberta Fica sudcovi, ale to, ale to (ruch v sále a zaznievanie gongu), že nikto z klubu SME RODINA nehlasoval za vydanie, to ste všetci, však O. K., to tak má byť, to je vytesané do kameňa, voči tomu sa nesmie nič povedať. A tak poslanecký klub SAS bol jediný, ktorý do... v plnej zostave hlasoval za vydanie. Všetci, všetci naši poslanci.
Od... aha, ďalšia vec. Generálny prokurátor Maroš Žilinka opakovane zastavil vyšetrovania ľudí podozrivých z korupcie, a aby nemal pocit, že niečo robí zle, tak zrovna včera viacerí poslanci OĽANO neodmietli jeho správu. Neviem, šiesti alebo koľkáti to boli, ale poslušne ju zobrali na vedomie. Poslanci protikorupčného hnutia OĽANO hlasujú za správu Maroša Žilinku, aby im... jemu dali na vedomie, že takto je to všetko v poriadku. To ste vy, protikorupčné hnutie, dámy a páni! (Ruch v sále.) Tu mi pani podpredsedníčka vlády našepkáva alebo sa ma pýta, že a kto ho teda zvolil. Áno... (Ruch v sále. Reakcie z pléna. Krátka pauza.) Dobre, ja vám to teda, dovoľte mi... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím vás pekne, ja by som to na chvíľku zastavil. Nedohadujte sa medzi sebou! Toto neni diskusný klub a nereagujte na seba, buďte takí láskaví, z každej strany, to hovorím aj o koalícii, aj o opozícii. Ďakujem pekne.
Nech sa páči, pán poslanec, máte slovo.
Skryt prepis

8.12.2022 o 14:10 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:25

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, som asi v trištvrtinách môjho prejavu a myslím si, že do päť až desať minút skončím, to závisí aj, samozrejme, od týchto diskusií, ktoré tu miestami nastávajú.
Čiže kto zvolil generálneho prokurátora Maroša Žilinku? Áno, volili sme ho aj my, ja som jednoducho nemohol vedieť, čo sa bude diať. Maroš Žilinka za tridsať rokov nemal chybné rozhodnutia, dokonca bol na Kočnerovom zozname a mal byť, mal byť zabitý. (Ruch v sále. Reakcie z pléna.) Mal byť zabitý. (Reakcie z pléna. Reakcia predsedajúceho: „Už odišiel.“) Ja rovno hovorím, rovno hovorím, mýlil som sa v tomto úsudku, to sa stane. Ale po dva a pol roka, po tom, čo tu tento Maroš Žilinka nadužíva § 363, to hovorí aj váš premiér, hlasovať ešte za jeho správu, teraz?! A teraz neurobiť všetko pre to, aby, aby ste mu vytrhli ten nástroj § 363 z ruky?! Teraz?! Po tom už, čo vieme, čo sa deje? Ja chápem to, že človek urobí chybu, keď nemá všetky informácie. (Potlesk.)
Ale teraz strkáte hlavu do piesku, teraz už presne vieme, o čo tu ide. Nie, § 363 je naďalej nedotknuteľný, to je ten rozdiel medzi vami. Všetci robíme, každý spraví, niekto chybu, ale, ale je veľký rozdiel v tom, či je snaha tú chybu napraviť! (Rečník klope prstami na rečnícky pult.) Nie, skrátka 363 nedotknuteľný.
Od SME RODINA nikto nečaká, že bude bojovať proti korupcii, ale OĽANO čoraz viac dokazuje, že boj proti korupcii je minulosť, že už vy žiadne protikorupčné hnutie nie ste. Nechcete naštvať svojho koaličného partnera a ten zase na oplátku hlasuje za každú atómovku, ktorá sem príde, za sebe väčšiu hlúposť. A pripomínam, že kľúčové reformy, ktoré sú podkladom pre plán obnovy a odolnosť, boli schválené poslancami SaS a bez poslancov SME RODINA. Alebo čiastočne bez, alebo až po veľkých ústupkoch, zdravotníctvo, súdnictvo. Predseda SME RODINA Boris Kollár obchádzal súdy, kde im vysvetľoval, nebojte, nič sa nestane. Nemocnice, nebojte, žiadna stratifikácia nebude. Toto všetko bolo akceptované, my sme boli v koalícii tí, ktorí reformy tlačili najviac. A teraz jak sme odišli, tak akurát vidíme, že všetko sa pekne zbrzďuje, zastavuje a ten boj proti korupcii je už dávno minulosťou.
To, čo tu máte, máte tu jedného parlamentného šaša, ktorý sa tu vyznačuje najmä tým, že vie, že má silný hlas, že vie vykrikovať tie svoje hlúposti. Tam zo zadnej lavice. Toto tu máte. Reformy preč, boj proti korupcii preč, všetko preč. Na toto vás ľudia volili, na toto?! A potom ešte, aby ste tu jak také poslušné hlasovacie, spínacie automaty za každý hlúposť hlasovali, čo sem príde, v skrátenom legislatívnom konaní?! Stodesaťkrát?!
Úvodom som vravel, že pred takmer tromi rokmi sa SMER rozpadol na dve časti, resp. odišla skupina poslancov a bol na ceste do zabudnutia. K životu prebral SMER Igor Matovič, on ho vzkriesil z klinickej smrti. A dnes najväčším podporovateľom Roberta Fica je Igor Matovič. On najviac dopomáha k tomu, že preferencie SMER-u rastú.
Nejde to takto ďalej, nebudeme sa na to dívať, ak nič... ak by sme nič nespravili, Robert Fico vyhrá voľby, vyhrá voľby, a preto sme donútení konať, aby sa toto nestalo. My sa netvárme, že riadne voľby parlamentné budú o tri roky. Nie, budú menej ako pätnásť mesiacov, sú za rohom. Si odrátajte z tých pätnástich mesiacov... (Reakcia predsedajúceho: „Asi chce predčasné voľby.“) ... Vianoce, leto, kampaň, ostane možno šesť alebo sedem mesiacov na vládnu a parlamentnú prácu. To týmto štýlom si myslíte, že niečo zmeníte, ako ten parlament teraz pracuje? A aké návrhy sem chodia? Nič, všetko len zhoršíte. Preto sme si povedali, že dobre, keď nikto iný, tak budeme konať my. (Smiech predsedajúceho.) My sme totiž strana, ktorá je zodpovedná voči krajine, kde žijeme (reakcie z pléna), a ktorá má svoje hodnoty a zásady, ktorá si aj prizná chybu, keď ju spraví. Ale snažíme sa konať najlepšie, ako vieme.
Počúvam, že nám ide o percentá, lebo nám klesajú. V minulosti, keď zas stúpali, som počúval, že sa hrajuškám s percentíčkami. Pritom pravda je taká, že nám ide o krajinu a o ľudí, ktorí v tejto krajine žijú. Je našou povinnosťou a zodpovednosťou ako parlamentnej strany podniknúť všetko, aby sme tento marazmus, ktorý vy tu spôsobujete a živíte, aby sme ho zastavili. Alebo, prepáčte, nie spôsobujete, podporujete tým, že tu všetko schválite, čo sem príde od vlády.
Ak bude vláde vyslovená nedôvera sú v zásade tri možnosti, nová sedemdesiatšestka, úradnícka vláda a predčasné voľby. Dovoľte mi k týmto trom možnostiam povedať pár slov.
Tak najprv k tej novej sedemdesiatšestke. Prezidentkou môže byť poverená terajšia vláda v terajšom zložení, no takáto vláda bude v demisii a to znamená, že niektoré dôležité rozhodnutia bude musieť odsúhlasiť prezidentka. Už aj to bude lepší stav ako dnes.
Alebo iná varianta, môže sa v parlamente nová sedemdesiatšestka, ktorá vysloví dôveru nejakej vláde. Tu začal Igor Matovič strašiť, že vznikne vláda z tých, ktorí nevydali Fica, teda z fašistov všetkých druhov, jeho dvoch bývalých poslankýň, SMER-u, HLAS-u a SME RODINA. No, toto je čisté strašenie. Takáto vláda rozhodne nevznikne. Ale čo je na tomto zaujímavé, že Igor Matovič straší svojim terajším aktuálnym koaličným partnerom, že pozor, on tu zrazu zriadi takúto vládu.
No a potom je tu tretia možnosť v rámci tej novej sedemdesiatšestky a to je, že terajšia vláda Eduarda Hegera prejde rozumnou, zmysluplnou rekonštrukciou a získa dôveru parlamentu. Ja si viem predstaviť, že ak dôjde k takejto dohode, za takúto vládu by sme hlasovali. (Potlesk.)
Chcem teraz povedať jednu dôležitú vec, počkám aj kým pán poslanec Pročko dotlieska, lebo toto je naozaj dôležité. A myslím to plnou vážnosťou. My sa určite do vlády nevrátime. Taká možnosť bola v minulosti, teraz už nie je. Čiže aj keby sme podporili vládu Eduarda Hegera po rekonštrukcii, teda dali by sme hlasy na to, aby tu získala v parlamente dôveru, nikto z nás... Prepáčte... (Ruch v sále. Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, utíšte sa.
Skryt prepis

8.12.2022 o 14:25 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Prepáčte, toto je dôležité, len potrebujem to povedať im, nie vám, tak dovoľ... sorry, hneď sa vám budem venovať, pán Richter.
Takže ešte raz, nikto z nás sa už do vlády vracať nebude, určite nie, ale viem si predstaviť, že po zmysluplnej dohodnutej rekonštrukcii vlády my dáme hlasy na to, aby takejto vláde bola vyslovená dôvera tu v Národnej rade.
No a potom je tu tá alternatíva dva, to je úradnícka vláda, z ktorej časť koalície robí strašiaka. Ale ja si teda myslím, že keby pani prezidentka menovala vládu, ktorá bude spočívať z Káčerov a Hirmanov, tak jeho prijateľné riešenie a určite lepšie ako to, čo tu máme teraz. Takéto rozhodnutie, samozrejme, je na prezidentke.
Vymenoval som štyri spôsoby, štyri spôsoby, akým to môže ísť ďalej bez predčasných volieb. My sme sa rozhodli niečo urobiť, táto vláda už naozaj takto ďalej fungovať nemôže, ale vidíme tu štyri spôsoby, akým po prípadnom páde vlády to ďalej fungovať môže.
No a potom sú aj, je tu aj tretia alternatíva, to sú predčasné voľby, ktoré by boli, zachytil som to v médiách, ja teda som sa s nikým o predčasných voľbách nebavil, boli by koncom septembra. (Reakcie z pléna.) Nijééé, Jožko, nebavil som sa, naozaj nie. (Reakcie z pléna.) Ktoré by boli koncom septembra. Keby boli koncom septembra predčasné voľby, tak čo by sme získali? Október, november, no povedzme ten december, polovicu decembra, možno polku januára, čiže úplne zbytočné skracovať o tri-štyri mesiace volebné obdobie.
Toto sú teda možnosti, štyri rôzne formy novej vlády alebo predčasné voľby, ktoré teda mne už veľký zmysel nedávajú. Áno, vláda odborníkov, kde by sedeli všeobecne uznávaní ľudia, by určite bola omnoho lepším riešením.
Pokračovanie tejto vlády je to najhoršie riešenie, lebo vládne v takom zložení a takým spôsobom, že zničí aj zvyšky nádeje, ktorú aj naši voliči do tejto vlády vkladali 29. februára, kedy sa končilo 12-ročné obdobie SMER-u, preto musíme niečo zmeniť, a preto poslanci za SaS budú jednotne, spoločne a jednotne hlasovať v utorok za vyslovenie nedôvery tejto vláde.
Ctení poslaneckí kolegovia, ja vám veľmi pekne ďakujem za pozornosť. Ďakujem vám aj za tieto mnohokrát veľmi vtipné poznámočky, určite to môj prejav oživilo. Snažil som sa hovoriť k veci, hovoriť to, čo mám na srdci, to, čo ma trápi. Cítim spoluzodpovednosť za to, ako zle sa to vyvíja v našej krajine, a dúfam, že sa nám to spoločne podarí napraviť. Jednak v utorok hlasovaním, ale potom, ako som už hovoril, vidím viacero možností, ako môžeme dospieť k lepšej vláde.
Veľmi pekne ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

8.12.2022 o 14:40 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážený pán predseda vlády a členovia vlády, dámy a páni, dovoľte mi, aby som vás informoval o prerokovaní uvedeného návrhu vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady pridelil návrh skupiny poslancov na prerokovanie všetkým výborom okrem mandátového a imunitného výboru a výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, výboru pre európske záležitosti a osobitných kontrolných výborov, a to v lehote do určeného termínu konania schôdze.
Gestorský výbor bol určený ako ústavnoprávny výbor. Návrh skupiny poslancov prerokovali: zahraničný výbor, výbor pre obranu a bezpečnosť, výbor pre zdravotníctvo, avšak neprijali uznesenie, keďže návrh uznesenia nezískal súhlas potrebnej väčšiny poslancov.
Ostatné výbory, ktorým bol tento návrh skupiny poslancov pridelený, o ňom nerokovali, keďže neboli uznášaniaschopné.
O návrhu správy a o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery vláde Slovenskej republiky ústavnoprávny výbor ako gestorský výbor nerokoval, pretože nebol uznášaniaschopný.
Predseda ústavnoprávneho výboru ma ako spravodajcu poveril, aby som vás informoval o výsledku prerokovania vo výboroch a zároveň určil mňa a pánov poslancov Kyselicu a Drdula za spravodajcov.
Ako spravodajca vás informujem, že vláda na svojom dnešnom rokovaní s týmto návrhom vyslovila nesúhlas.
Pán predseda, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

8.12.2022 o 14:40 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ak dovolíte, na úvod sa prihovorím k mojim priateľom zo strany SaS, alebo z klubu SaS, pretože áno, pre mňa ste stále priatelia napriek tomu, že iniciujete odvolanie našej vlády.
Práve s vami sa chcem teraz v tomto momente vrátiť na toto miesto v roku 2011. Áno, bol to október v roku 2011, na tomto mieste sa udialo zlomové hlasovanie. A práve tak, ako tu sedíte dnes a zrejme aj mnohí z vás ste tu sedeli, tak takisto tu sedel vtedy v opozičných laviciach Robert Fico a Peter Pellegrini a čakali, ako toto zlomové hlasovanie dopadne. Čakali na pád vlády Ivety Radičovej a čakajú tak aj dnes. Čakajú na pád našej vlády, aby sa mohli vrátiť k moci, tak ako čakali vtedy, aby sa mohli vrátiť k moci.
Ale dnes čakajú ešte o to netrpezlivejšie, lebo čakajú na to, či budú môcť umlčať spravodlivosť. A vy poslanci v parlamente, ktorí ste tu boli včera pri rozprave, keď prednášal správu špeciálny prokurátor, veľmi dobre viete, aké slová zazneli z úst Roberta Fica na adresu Daniela Lipšica. A to hlasovanie v tom roku 2011 im umožnilo, že sa k moci vrátili. Demokrati odovzdali moc pred skončením volebného obdobia. A čo bol následok v tých voľbách? Demokraticky sklamaný volič ostal doma. A prišiel triumfálne víťazstvo Roberta Fica, Petra Pellegriniho, strany SMER - SD, viac ako 44 % vo voľbách.
Ale čo toto obdobie prinieslo? To si povedzme, prosím, priatelia, pretože prišla k moci sama sociálna demokracia, teda pod pozlátkom sociálnej demokracie v skutočnosti našu spoločnosť napadla rakovina zla. Rezort čo rezort, rezort za rezortom sa topil v kauzách. Áno, mali sme tu ministra vnútra Roberta Kameňák... Kaliňáka (Reakcie z pléna. Smiech v sále.) Kameňák... (Povedané so smiechom.) Kaliňáka, pod ktorého spadali orgány činné v trestnom konaní, a s úsmevom nás všetkých presviedčal, že skutok sa nestal, korupcia na najvyšších miestach neexistuje, niet čo stíhať. Naozaj neexistovala? No tak si to v krátkosti zhrňme.
Začnime zdravotníctvom. Ktoré kauzy vás napadnú z toho obdobia v zdravotníctve? Určite si spomeniete na tetu Anku. (Ruch v sále.) Teta Anka bola 77-ročná pani v tom čase a bola to teta synovca, nominanta SMER-u, riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a mala podpísané zmluvy za 14 mil. eur, 77-ročná pani, teta Anka, ktorá bola tetou nominanta strana SMER.
Alebo si spomeňme na maséra Kostku. Ten vyhral v lotérii. Mal trojmiliónovú zmluvu podpísanú. Alebo si spomeňme, vtedy bola tá éra, keď zdravotníctvo nakupovalo cétečká. Určite si spomeniete na tie všetky kauzy, kedy boli schopní nakúpiť cédečká... cétečká za trikrát... aj cédečká, aj cétečká, ale hlavne cétečká za trikrát vyššiu cenu, ako mali skutočnú hodnotu, 600-tisíc eur dokázali ukradnúť na jednom jedinom CT prístroji.
Pozerám, či tu sedí pán Blanár, pretože práve pod jeho vedením Žilinská župa prišla o viac ako 800-tisíc eur, a dnes človek zodpovedný za túto krádež je odsúdený.
Zoberme si pôdohospodárstvo. Asi každého napadne kauza Dobytkár. Áno, títo páni práve v tomto období sociálnej demokracie, kedy prišla rakovina vzhľadom k našej spoločnosti, odovzdali celú Pôdohospodársku platobnú agentúru Kvietikovi a Bödörovi.
Spomeňte si na grófku Roškovú. Pamätáte si na tú pani? Fenomén Európy, fenomén Európy! Ako jediná dokázala dostať dotácie na asfaltové plochy alebo dedinské letiská. Státisícové dotácie.
Žiaľ, kauzy neobišli ani Ministerstvo zahraničných vecí. Určite si spomeniete so mňou na kauzu Evka. A keď sa poukázalo na odhaľovanie, teda sa poukázalo na netransparentnosť, lebo to bolo počas slovenského predsedníctva, tak vládni aktéri zhodnotili, že to je útok na slovenské predsedníctvo.
Alebo si spomeňme na školstvo. Pamätáte si na pána ministra Plavčana? Za pána ministra Plavčana sa vyhlásila výzva na vedu a výskum za 600 mil. eur. Úžasná obálka. Čo sa stalo? Nejakým spôsobom sa do týchto 600 mil. tá veda a výskum nezmestila. Pretože kam išli tie peniaze? Čuduj sa svete, schránkové firmy. Nedáv... boli len tesne založené bez akýchkoľvek výsledkov alebo tržieb. Tieto viedli peniaze na vedu a výskum a dopadlo to tak zle, že pán Plavčan musel odísť a z celej výzvy, alebo resp. celá výzva kľakla, a tak Slovensko dopadlo s peniazmi na vedu a výskum, preto aj veda a výskum je taká, bola taká pokročilá na Slovensku, keď sme prebrali moc v roku 2020.
No ale zoberme si ešte jeden rezort, vnútro. To je taká osobitná kapitola, pretože na čele jeho stál Robert Kaliňák, ten ktorý nás s úsmevom presviedčal, že skutok sa nestal a korupcia na najvyšších miestach neexistuje. Tak tento pán dokázal z letky Ministerstva vnútra urobiť cestovnú kanceláriu pre únos Vietnamca. Dodnes sa to so Slovenskom ťahá a robí to zlú povesť Slovensku, nielen v Nemecku, ale v celej Európe. No ale tou najväčšou skazou bolo práve zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní, pretože práve tento rezort a polícia pod jeho vedením držala ochrannú ruku nad menami, ako je Krajmer, Hraško, Imrecze, Slobodník, Bödör, Kvietik, Kožuch - a mohol by som menovať.
A mohol by som kľudne pokračovať v ďalších kauzách, ktoré sa diali v iných rezortoch, lebo tak ako som povedal, rezort čo rezort sa topil v kauzách. A Robert Fico a Peter Pellegrini dotiahli systém mafie do tak smutnej dokonalosti, že nebyť statočných novinárov, tak by sme o skut... ich skutkoch, o týchto kauzách ani nevedeli, lebo orgány činné v trestnom konaní tieto skutky nevyšetrovali, práve naopak, zahladzovali ich. A tým, že títo statoční novinári na to poukazovali, tak im neskutočne ležali v žalúdku. Ale keďže títo ľudia v tom systéme sa cítili tak bohorovní, tak si dovolili siahnuť na život človeka. Áno, jedného z týchto statočných novinárov. Na človeka, novinára, ktorý rozkrýval tieto ich zlodejstvá, rozkrýval tie skutky, o ktorých Robert Kaliňák hovoril, že sa nestali. Ale títo ľudia, tak by som povedal, sa cítili tak bohorovní, že však tá polícia ovládaná Bödörom všetko zahladí a im sa nič nemôže stať.
Dámy a páni, priatelia z klubu SaS, na Slovensku boli ľudia, ktorým to nebolo jedno. Na Slovensku boli ľudia v tom čase, ktorí voči tomu neboli ľahostajní, ktorí sa nevedeli prizerať a ticho šúchať nohami. Áno, boli to naši voliči, boli ste to vy, boli sme to my. Spoločne bok po boku sme stáli na protestoch a bojovali sme za očistu spoločnosti.
Rišo, spomeň si, ty si povedal Robertovi Ficovi v jednej relácii, že patrí do basy, a dobre si vedel, prečo si to povedal, pretože dnes ich vlastní nominanti odkrývajú ten systém, rozprávajú, ako ten systém fungoval. Už to nemusia robiť novinári, už sami sa priznávajú a hovoria, aké skutky tu páchali od roku 2012.
A keď sa rozprávame o Petrovi Pellegrinovi... o Petrovi Pellegrinim, spolutvorca systému našich ľudí, priatelia, bol súčasťou SMER-u takmer 20 rokov a dotiahol to v tej strane tak ďaleko, že sa stal za túto stranu premiérom a bol volebným lídrom v posledných voľbách. Peter Pellegrini založil novú stranu, ale zobral si so sebou otca strany SMER - SD Petra Žigu. Áno, toho človeka, ktorý je obvinený z korupcie. Majú rovnakého otca, strana SMER a strana HLAS majú rovnakého otca. Chce nám ešte niekto nahovoriť, že nemajú to isté DNA? (Reakcia z pléna a potlesk.)
A tak ako si, Rišo, povedal aj v tvojom v úvo... v tvojom úvode, áno, proti týmto ľuďom nám dali občania vo voľbách 2020 silný mandát a spolu sme sa pustili do očisty spoločnosti. Ministerstvo vnútra, ministerstvo spravodlivosti, dali sme orgánom činným v trestnom konaní slobodu a bojovali sme s krízami tak, ako prichádzali jedna za druhou. Ale mali sme v rukách štát, ktorý bol absolútne nepripravený na to, aby takéto krízy zvládal. A vy, ktorí ste boli pri tom, dobre viete, že ani personálne nebol pripravený, ani technicky, ani materiálne, ani metodicky.
Ale napriek všetkým týmto krízam sme spoločne nerezignovali na reformy. A tie krízy boli veľké. Pandémia, vojna u suseda na Ukrajine. Kto z nás za éry svojho života zažil vojnu u suseda? Energetická kríza, historická inflácia. A tak ako som povedal, nerezignovali sme na premenu štátu, lebo sme videli, v jakom žalostnom stave nám ho sociálni demokrati odovzdali. A urobili sme mnohé reformy.
A spomeňte si, priatelia, prosím, ako sme ich spolu v koalícii pripravovali, koľko rokovaní sme absolvovali na úrade vlády na to, aby sme dosiahli ten najlepší... možnú reformu, ktorú sme v danom momente pripravovali. Či to bola zdravotnícka reforma, tých rozhovorov bolo veľa. Po rokoch do zanedbaného zdravotníctva prišla reforma, ale nielen to. Prišli investície, prišlo skokové zvýšenie platov. Po tridsiatich rokoch sa našla vláda, ktorá bola schopná a ochotná oceniť ľudí pracujúcich v ústavnej zdravotnej starostlivosti za každý rok praxe. Dovtedy sa taká vláda nenašla. Ani vláda Roberta Fica, keď vládol sám.
Alebo si spomeňte na reformu národných parkov, alebo vysokoškolskú reformu, alebo súdnu mapu. To všetko sme tu spolu bok po boku presadili a boli to naše spoločné úspechy. Spolu sme postavili nový operačný program s novými pravidlami. Takúto reformu, je to historická reforma, sme premiantami medzi krajinami, ktoré takúto reformu pripravili a sme premiantami medzi krajinami, ktoré takýto operačný program majú schválený v tomto čase. Toto sú naše spoločné úspechy.
My sme proreformná, proeurópska a proukrajinská vláda... (reakcia z pléna a potlesk), lebo na našom susedovi nám záleží, pretože práve ak chceme stabilitu na Slovensku, potrebujeme, aby náš sused bol prosperujúca a demokratická krajina... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Páni poslanci... (Ruch v sále.) Páni poslanci, kľud.
Skryt prepis

8.12.2022 o 14:40 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:55

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
A to, že nám na Slovensku záleží, a to, že Slovensko je na prvom mieste pre našu vládu, ukazujú nielen reformy, ale ukazuje aj to, že sme boli schopní získať veľmi zaujímavé investície.
Prvýkrát historicky sa podarilo získať na Slovensko investíciu, veľkú investíciu na východné Slovensko, pretože automobilky, áno, Volvo je ďalšia automobilka, ktorá prichádza na Slovensko, automobilky tu máme. Elektrické autá sa tu tiež budú vyrábať, ale ten významný úspech je, že táto investícia prichádza na východné Slovensko. A to je tiež náš spoločný úspech.
A mohol by som pokračovať v pláne obnovy. Práve teraz prebieha tu v Národnej rade, v Koniarni, myslím, že tak sa volá tá miestnosť, konferencia, výročná konferencia plánu obnovy, rok a pol od schválenia plánu obnovy. Áno, a sú tu aj zástupcovia Európskej komisie, ktorí prišli a hovoria, že sme premiantami jednak v schválení, jednak v kvalite, a jednak v splnených míľnikoch. A toto je plán obnovy, ktorý tu je pre ľudí, pre občanov. Už dnes desaťtisíce ľudí pociťujú benefity z plánu obnovy, občania, desaťtisíce občanov. Viete, keď boli eurofondy tu na Slovensku za vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho, tak to tiež pociťovali ľudia, ale ich ľudia, pod rúškom naši ľudia, veď si spomeňte na tú kauzu Dobytkár a ďalšie.
Priatelia z klubu SaS, aj po vašom odchode sme ostali verní vašim častiam programového vyhlásenia vlády. Vy nám vyčítate... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa...

Heger, Eduard, predseda vlády SR
... vy nám vyčítate, že sme nezvládli energetickú krízu. Tak sa na to pozrime. Lebo áno, aj to bolo, aj to bolo naše spoločné úsilie a napriek tomu, že došlo k výmene ministra, tak sme boli schopní pripraviť takú pomoc našim občanom, na ktorú môžme byť právom všetci hrdí. Je to najlepšia pomoc v rámci celej Európskej únie. Áno, občania nebudú mať zvýšenú cenu elektrickej energie. Občania budú mať teplo a plyn vyššie iba o 15 %. A v tomto sme naozaj premianti.
Ale zároveň sme pripravili kvalitnú pomoc celej ekonomike. Veď dnes keď hovoríme aj o rozpočte, každý vyzýva vás, dámy a páni v Národnej rade, aby ste podporili rozpočet, počnúc zamestnancami štátu, ktorí tiež majú skokové navýšenie patov, aby zvládli infláciu. Máme, vyzývajú vás zdravotníci, lekári, vyzývajú vás zamestnávatelia, vyzývajú vás samosprávy, ktoré tu boli spomenuté, a vyzýva vás dokonca aj samotná pani prezidentka.
Keď hovoríme o tom zdravotníctve a o kríze, tak dovolím si povedať, že sme prvá vláda, ktorá zvládla štrajk lekárov pred tým, ako došlo ku kolapsu, a pred tým, ako odišli z nemocníc. Na Slovensku sa to dvakrát udialo. Áno, raz za vlády pani Radičovej a druhýkrát za Roberta Fica, ale my sme nedopustili, aby nastal v takomto krízovom čase ešte aj kolaps zdravotníctva. Jednak to, že robíme tie kľúčové reformy a investujeme do zdravotníctva enormne, tak sme nedovolili, aby ľudia, aby ľuďom boli odkladané operácie, a preto prvého ste si nevšimli nič, pretože nemocnice ďalej pokračovali vo svojej práci a lekári 30. 11. večer stiahli svoje výpovede. A myslím si, že to stálo za to.
Možno ešte poslednú vec, ktorá tu zaznela ohľadom skráteného legislatívneho konania. Dámy a páni, len taká malá vsuvka. Z tých vyše sto, stotri, si myslím hovoril, 83 skrátených legislatívnych konaní bolo počas pandémie, 83 bolo počas pandémie a asi päť bolo kvôli Ukrajine a zvyšné boli energetické, na ktorých ste aj vy. A ja vám ďakujem za to, že ste tieto podporili, tieto zákony, pretože boli potrebné, boli potrebné pre ľudí.
Priatelia, vy keď ste odchádzali z našej vlády, tak ste odchádzali, hoci sme vás žiadali, aby ste neodišli, ste odchádzali s tým, že budete konštruktívna opozícia, a taktiež ste povedali, že nikdy našu vládu nepovalíte, a preto veľmi úprimne ma to veľmi prekvapilo, keď ste minulý týždeň nielenže povedali, že budete hlasovať za nejaký pád vlády, ale že ste ho iniciovali. Dámy a páni, vedzte, že vaše hlasy rozhodnú. My žiadne dohody s opozíciou nemáme. Vaše hlasy rozhodnú.
To, že ste dali vaše podpisy na toto odvolávanie, O. K., ale až vaším hlasovaním prejdete na druhú stranu, až na... vaším hlasovaním si podáte ruky práve s ľuďmi, ktorí tu vybudovali, pod pozlátkom sociálnej demokracie tu vybudovali a otvorili rakovinu zla, ktorú my teraz postupne vykoreňujeme. A to, koho ste si zvolili za partnera, som hovoril práve v tom úvode, keď som vás zobral do roku 2011 a roky následné, do čias dvoch vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho, tých ľudí, ktorí tak ako v roku 2011, aj dnes čakajú, kým sa vrátia k moci. Čakajú, ako to hlasovanie dopadne, aby sa mohli opäť triumfálne vrátiť k moci a umlčať spravodlivosť.
Priatelia, avšak naši voliči nám držia palce. Chcú, aby sme naďalej bok po boku spolu stavali Slovensko na nohy (ruch v sále), pretože dnes tu je zápas o demokraciu. Tak ako som povedal, ten rok 2011, áno, aj to bol zápas o demokraciu, ale dnes vieme s istotou, že ide o omnoho viac, ide o omnoho, omnoho viac. Máme obdobie štyroch veľkých kríz. Tak ako som povedal, v čase, kedy máme vojnu na Ukrajine, diverzifikujeme zdroje našich, našich energií, plynu a ropy, toto je čas, kedy ľudia, ktorí nemajú radi demokraciu, vycítia ako krysy, aby sa mohli vrátiť k moci a naštrbiť a zlomiť demokraciu raz a navždy. Toto je moment, v ktorom sa dnes nachádzame.
Áno, naša vláda nie je dokonalá. My nie sme prilepení k stoličkám, áno, máme svoje chyby, ale sme vláda reforiem a pomoci ľuďom v ťažkých časoch a to deklarujeme aj práve tou legislatívou, ktorú tu aj vy schvaľujete spolu s nami v skrátenom legislatívnom konaní, aby sme podali ľuďom pomocnú ruku, aby sme ich previedli cez tie najťažšie mesiace, do ktorých vstupujeme. Dámy a páni, uvedomme si, prosím, že 1. 1. bude prvý deň, kedy končia kontrakty mnohým firmám na zastropované ceny energií. Občania budú mať nové zastropované ceny a firmám sme podali pomocnú ruku, ale budeme ich musieť cez toto previesť. Toto bude náročná operatíva, kde je potrebné, aby tu bola vláda, ktorá to pripravila, ktorá to vie zrealizovať. A my sme aj vláda s jasným zahraničnopolitickým smerovaním. Sme vláda, ktorá v zlomových momentoch nezaváhala, a toto je skutočná stabilita.
Máme pred sebou ešte veľa výziev, ale som presvedčený, že tak ako sme to zvládli doteraz, to vieme zvládnuť spolu ďalej, preto vás vyzývam, poďte z kratšej cesty späť. Priatelia zo strany SaS, vaše hlasy rozhodnú. Nechcem sa zmieriť s tým, že táto vláda má skončiť preto, že demokratická strana sa spojila s tými, proti ktorým sme spolu bojovali.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.12.2022 o 14:55 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Heger, úplne vážne, vzmužte sa! Toto nemalo žiadnu úroveň. Toto plačlivé poetické vyplakávanie o akomsi vykoreňovaní rakoviny zla, koho s tým ešte chcete oklamať? Komu chcete vôbec nahovoriť, že vy túto vládu vediete? Vy ste tu odvolávaný len formálne, pretože skutočnú moc má ten, ktorý sedí o dva miesta vedľa vás napravo. To je ten, ktorý vás riadi, to je ten, ktorý vám celý čas dýchal na krk, to je ten, ktorý celý čas kontroloval, čo vy vlastne poviete. Vy ste bábka, ste biely kôň, nemáte svojprávnosť na to, aby ste mohli hovoriť, že túto vládu riadite, a o tom svedčilo aj vaše vlastné vystúpenie. Vy ste tá rakovina, ktorú treba vykoreniť!
Ak už chcete skĺzať k týmto básnickým veršom, ktorými ste chceli opojiť Národnú radu a všetkých obyvateľov Slovenskej republiky, jak vy môžete po tom všetkom, čo ste tu navystrájali, po tom, ako intenzívne zaplavujete Slovensko nelegálnymi imigrantmi, hovoriť, že vám voliči držia palce?! Pán Heger, vy nemáte voličov, žiadni vám neostali! V histórii sa nepodarilo, aby niekto dokázal 93 % občanov presvedčiť o tom, že nemá zastávať nejakú funkciu. To sa podarilo skutočnému šéfovi vašej vlády, s ktorým sa práve teraz rozprávate. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) To sa podarilo Igorovi Matovičovi, presvedčiť Slovákov v 93-precentnej miere, že si nezaslúži žiadnu dôveru. Vy máte zo všetkých strán jasné signály, že máte skončiť. Všetci vám hovoria, že vás už nechcú. Držíte sa zubami-nechtami svojich pozícií, lebo viete, že sa už nikdy v živote nebudú opakovať.
Pán Heger, zlyhali ste fatálne na všetkých frontoch, rozbili ste verejné financie, ohrozili všetkých občanov Slovenskej republiky a ťaháte Slovensko dole, takže to najlepšie skutočne mužné, aspoň raz vo vašom živote čo by ste mohli urobiť, nie predávať vodku, je, dať demisiu a ospravedlňovať sa do konca života obyvateľom Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 15:10 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Jedinou rakovinou spoločnosti, ktorá gniavi túto spoločnosť na území Slovenskej republiky, ste vy, pán bábkový premiér Eduard Heger. Toto je jediná rakovina spoločnosti, o ktorej vieme rozprávať. Nie o tom, čo ste trieskal vo svojom prejave.
Ste vláda chaosu, vláda deštrukcie, vláda, ktorá jednoducho nevie, čo má od dobroty už robiť, to ste vy, pán Heger. Nie voliči, ktorí vám dali moc, nie voliči, ktorí vám ešte vraj dôverujú. Jednoducho vy nemáte voličov. Vám už nedôveruje nikto v tejto republike. Človek, ktorý nevie, že je premiérom Slovenskej republiky, a tvrdí, že je predsedom proukrajinskej a proeurópskej vlády. Vy ste sa kedy zbláznil?! Práve teraz?! Toto počúvať... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Kočiš, Eduard, poslanec NR SR
... veď to je niečo strašné! Jednoducho donekonečna sa budete vyhovárať na COVID, donekonečna sa budete vyhovárať na vojenský konflikt za našou hranicou. Donekonečna sa budete vyhovárať na energetickú krízu, ale to ste spôsobili vy, aj neschopnosť riadenia COVID situácie, aj toho, čo sa deje na trhu s energiami, s elektrickou energiou, s plynom. To ste spôsobili vy, vy a vaša proukrajinská a proeurópska vláda.
Toto je chaos, toto je vláda chaosu, toto je vláda Eduarda Hegera, ktorý je iba bábkou, maňuškou alebo takou marionetou Igora Matoviča, blázna, ktorý jednoducho zmenil iba pozíciu, vymenil funkciu, zmenil iba miesto pôsobenia, ale v skutočnosti riadi túto vládu. 90 % občanov Slovenskej republiky čaká na utorok ako na spásonosný deň, kedy jednoducho táto vaša bábková, proukrajinská, proeurópska vláda odíde do zabudnutia. Odídete na smetisko európskych, svetových dejín ako vláda chaosu, ako vláda deštrukcie, ako vláda niečoho, čo sa nedá pomenovať, že mala súcit s vlastnými občanmi a s vlastnou krajinou, ako to často rozprávate. Ale nie s krajinou, so Slovenskom.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 15:10 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Pán Šipoš...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
No tak počuli sme tu plač paródie na premiéra, ale vy pán Heger, vy nikomu nevadíte. Vás nikto neberie vážne. Ja viem (povedané so smiechom), že sa vám toto ťažko počúvalo, čo zaznelo v úvodnom slove, že vás tu nikto nespomenul, len Matovič a Kollár, premiéra nikto. No, musí to byť ťažké pre vás, ale viete, vy ste pre všetkých vzduch. Vzduch. A dokonca taký vzduch, že predkladateľom ani nevadí, keď hovoria, že tu kľudne môžte aj ostať. A viete, prečo tu môžte ostať? Lebo vzduch, vzduch nikomu nevadí. Je mi vás ľúto (povedané so smiechom), byť takýmto bábkovým premiérom, to nedokáže hocikto, ale zasa viete sa poslušne postaviť v Bruseli, viete sa postupne postaviť, kde vás pošlú, a áno, poprikyvovať, ale nič neriešiť, preto vy nikomu nevadíte.
Je ťažké byť vzduch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 15:10 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán premiér, kedysi som hovoril, že talentom Eduarda Hegera je spájať ľudí, dnes talentom Eduarda Hegera je popierať realitu a predstierať, že všetko je skvelé, že len škoda je, že medzičasom sa tu absolútne rozpadá štát pod tvojimi rukami.
Ty si, ty si hovoril o umlčaní spravodlivosti, ale spravodlivosť tu umlčal paragraf 363 a odmietanie OĽANO, ktoré ho nechce zmeniť. Spravodlivosť tu umlčal pán minister Karas, ktorého ste nominovali, pretože povedal, že v súdnej mape nebude pokračovať. Spravodlivosť tu umlčala aj vláda, keď po vražde dvoch mladých ľudí LGBTI, pod ktorú sa podpísala nenávistná komunikácia a rétorika tvojej vlády, odmietol dať týmto ľuďom čo i len najmenšie minimálne práva, ktoré tu boli. O akom umlčaní spravodlivosti, pán premiér, tu, prosím ťa, hovoríš? Veď spravodlivosť umlčiavaš ty, reálne ty svojimi činmi. A keby si nežil v nejakom paralelnom vesmíre a v nejakom sebaklame, tak by si to reálne aj videl, pretože mne sa zdá, že naozaj si v nejako paralelnom vesmíre, že chyťme sa tu za ruky, priatelia, všetci a pocestujme v čase v tomto paralelnom vesmíre. A v tomto paralelnom vesmíre ty vôbec nevidíš žiadne porušovanie pravidiel. Ty nevidíš to nezodpovedné míňanie peňazí, ty nevidíš zlyhanie vlády, nevidíš rekordnú nedôveru, nevidíš chaos, do ktorého táto vláda reálne ženie celé Slovensko. Ty vidíš iba nejaké úspechy, ale tieto úspechy nevidí celé Slovensko. Ty si tu hovoril o úspechoch, ktoré sa realizovali, ako vysoká škola, základné školy, pomoc deťom, plán obnovy a ostatné veci, ale to sa všetko dialo, keď sme boli vo vláde.
Teraz? Prosím ťa, pozri sa reálne na plán obnovy, pozri sa na zákon na pomoc deťom, pozri sa na právny nárok pre materskú školu od troch rokov, pozri sa na jednotlivé výzvy, ako to funguje, pretože toto je tá realita, ktorá sa deje pod tvojou vládou.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 15:10 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video