15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

12.6.2024 o 9:14 hod.

Mgr. MBA

Zdenko Svoboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 9:02

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, obidva materiály, ktoré nasledujú tesne za sebou, sú v zásade štandardnými materiálmi. V tomto prípade ide o aktualizáciu vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch NATO a EÚ v súvislosti s ďalšími úlohami, ktoré stoja pred nami, ako aj pred Severoatlantickou alianciou. V zásade rozširujeme počet vyslaného personálu zo 107 na 111 osôb.
Myslím si, že bez ďalšieho zdôvodnenia vás poprosím o podporu tohto, podporu tohto návrhu materiálu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

12.6.2024 o 9:02 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:03

Michal Bartek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som predniesol správu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť o výsledku prerokovania návrhu na aktualizáciu vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch NATO/EÚ a návrhu na vyslanie príslušníkov OS SR do orgánov vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri NATO/EÚ a do vojenských štruktúr NATO/EÚ. Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor podáva Národnej rade túto správu.
Predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 360 zo 4. júna 2024 pridelil návrh na aktualizáciu vojenského zastúpenia, tlač 350, na prerokovanie zahraničnému výboru a Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť.
Oba výbory prerokovali návrh na aktualizáciu vojenského zastúpenia, tlač 350, v určenej lehote a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky na základe čl. 86 písm. l) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s aktualizáciou vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch NATO/EÚ a návrh na vyslanie príslušníkov OS SR do orgánov vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri NATO/EÚ a do vojenských štruktúr NATO/EÚ, tlač 350.
Prílohou tejto správy je návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.6.2024 o 9:03 hod.

Michal Bartek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 9:05

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, v tomto prípade ide o súhlas Národnej rady Slovenskej republiky s vyslaním piatich príslušníkov do Európskej vojenskej operácie Európske námorné sily. Bez ďalších zľahčovaní, v tomto prípade vysielame piatich príslušníkov do veliteľstva tejto misie v Grécku, i keď naše námorníctvo nepatrí medzi najznámejšie ozbrojené sily v Európe. V každom prípade máme svoje skúsenosti s riadením a logistikou, ale jednu poznámku si neodpustím, politickú. Na tento problém sme upozorňovali ešte v roku 2017, kedy sme varovali na viacerých vystúpeniach aj Európsku úniu, že podpora Húsijov nedopadne dobre a že v tomto prípade sme nemali kritizovať koalíciu vedenú Saudskou Arábiou, ktorá sa snažila v zásade podporiť stály režim v Jemene, ale v rámci ešte vtedajšej prebiehajúcej Arabskej jari bol všeobecný pocit, že akákoľvek revolta je hodná podpory. A takto sa tá revolta jednoducho vypomstila a dnes vynakladáme obrovské prostriedky, kedy vtedy to stálo v podstate len politickú podporu. Čiže myslím, že aj do budúcna platí, že počúvať jednotlivé názory aj menších krajín alebo znalcov daného prostredia je vždy výhodnejšie ako neskôr o pár rokov investovať milióny a hovoriť o miliónoch, ktoré strácame blokovaním alebo ohrozovaním plavby v úžine Báb al-Mandab. Toto je vec, ktorá je problém. Vtedy sme varovali práve pred ohrozením obchodných ciest, ale politika bola pred racionálnym obranným inštinktom a tak na to teraz všetci doplácame. Čiže ale v tomto prípade platí, že, samozrejme, plníme si svoje záväzky a vysielame piatich príslušníkov ozbrojených síl do veliteľstva tejto misie ASPIDES do Grécka. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

12.6.2024 o 9:05 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:08

Dávid Demečko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som ako určený spravodajca predniesol správu Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť o výsledku prerokovania návrhu na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky do operačného veliteľstva vojenskej operácie Európskej únie EUNAVFOR ASPIDES, tlač 351. Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor podáva Národnej rade Slovenskej republiky túto správu.
Predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 353 zo 6. júna 2024 pridelil návrh na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do operačného veliteľstva vojenskej operácie Európskej únie EUNAVFOR ASPIDES na prerokovanie Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť aj ako gestorskému. Výbor predmetný návrh, tlač 351, prerokoval v určenej lehote a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky na základe čl. 86 písm. l) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s návrhom na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky do operačného veliteľstva vojenskej operácie Európskej únie EUNAVFOR ASPIDES.
Prílohou tejto správy je návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.6.2024 o 9:08 hod.

PaedDr. PhD.

Dávid Demečko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobré ráno, dámy a páni. Dovoľte mi, aby som predložil predmetný návrh zákona s odôvodnením, že na tieto štyri inštitúcie zdravotné poisťovne na Slovensku vynakladajú určitý ročný príspevok a ktorý je doteraz vyplácaný hneď na začiatku roka. Keďže peniaze do poisťovní prichádzajú postupne počas celého roka, navrhujem, aby sme rozdelili tento príspevok do štyroch štvrťročných období, a to je vlastne celý zákon. Nenavyšuje sa nič iné, len to takto vyzerá.
Podali sme jeden pozmeňujúci návrh ohľadom účinnosti tohto zákona, aby sa stihlo si ho schváliť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.6.2024 o 9:10 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:11

Jozef Ježík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Vladimíra Baláža na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 581/2004, tlač 244a.
Návrh zákona prerokovali určené výbory: ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Uvedené výbory súhlasili s návrhom zákona a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predmetnému návrhu zákona a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade návrh zákona, tlač 244, schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa obsahuje päť pozmeňujúcich návrhov a gestorský výbor odporučil hlasovať o bodoch 1 až 5 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 50 z 11. júna 2024, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.6.2024 o 9:11 hod.

MUDr.

Jozef Ježík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:14

Zdenko Svoboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Chcel by som podať pozmeňujúci návrh.
Odôvodnenie: Cieľom predloženého návrhu je umožniť odborne maximálne kvalifikovaný výkon Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (ďalej len "inštitút”) s rozšírením pôsobnosti hodnotení s cieľom účelného a efektívneho výdaja verejných zdrojov.
Podľa súčasného stavu je podľa § 3 zákona 358/2021 Z. z. o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov úlohou Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve hodnotenie zdravotníckych technológií na účely kategorizácie liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín okrem generických liekov a biologicky podobných liekov, ktorých významnosť vplyvu na prostriedky verejného zdravotníckeho poistenia dosahuje zákonom ustanovené hranice.
Podľa vyhlášky č. 284/2022 Z. z. Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú kľúčové ukazovatele výkonnosti inštitútu, spôsob ich výpočtu, ich cieľové hodnoty a prislúchajúce percento ich významnosti sa počíta ako podiel počtu vypracovaných hodnotení na účely kategorizácie k počtu technológií, ktoré je inštitút povinný hodnotiť. Inštitút vykonáva hodnotenia a analýzy na základe ustálenej európskej metodiky podľa medicíny založenej na dôkazoch. Táto metodika hodnotenia je obsahom certifikovanej činnosti farmaekonomiky realizovanej podľa platnej legislatívy napríklad Slovenskou zdravotníckou univerzitou pre povolanie lekár a farmaceut. Hlavnou úlohou inštitútu je prinášať do rozhodovacích procesov zdravotnícky vedecký prístup a transparentnosť. Inštitút preštuduje veľké množstvo informácií, ktoré sú o danej téme dostupné a spracováva ich do podoby pochopiteľnej pre rozhodujúce osoby a orgány.
Teraz by som rád predniesol pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Zdenka Svobodu k návrhu poslanca Vladimíra Baláža na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Za čl. I sa vkladá nový čl. II, ktorý znie:
"Čl. II
Zákon č. 358/2021 Z. z. o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 266/2022 Z. z. a zákona č. 293/2023 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
1. V § 3 odsek 1 znie:
"(1) Hlavnou úlohou inštitútu je hodnotenie zdravotníckych technológií na účely kategorizácie liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín, okrem generických liekov a biologicky podobných liekov.”
Poznámka pod čiarou k odkazu 3 sa vypúšťa.
2. V § 3 ods. 5 písmeno c) znie:
"c) hodnotiť zdravotnícke technológie aj na iné účely ako na účely kategorizácie,”.
3. V § 3 ods. 5 sa vypúšťa písmeno d).
Doterajšie písmená e) až i) sa označujú ako písmená d) až h).
4. V § 3 ods. 6 písmeno a) znie:
"a) orgány Európskej únie,”.
5. V § 3 ods. 6 písmeno b) znie:
"b) zahraničné inštitúcie neuvedené v písmene a)”.
6. V § 3 odsek 3 znie:
"Inštitút vykonáva vedecko-poradenskú činnosť na základe metód medicíny založenej na dôkazoch a štandardizovaných medzinárodne akceptovaných postupoch."
7. V § 5 ods. 5 písmeno c) znie:
"c) má vysokoškolské vzdelanie najmenej druhého stupňa v študijnom odbore všeobecné lekárstvo alebo farmácia,".
8. V § 5 ods. 5 písmeno e) znie:
„e) má najmenej päťročnú prax v oblasti medicíny alebo farmácie,”.
9. V § 5 ods. 5 písm. f) sa za slovom "technológie" vypúšťa čiarka a vypúšťajú sa slová "alebo so zdravotnou poisťovňou s menej ako 100 % majetkovou účasťou štátu, ani od nich neprijímala majetkové plnenie alebo nemajetkové plnenie".
10. V § 5 odsek 8 znie:
"(8) Riaditeľovi patrí za výkon jeho funkcie mesačná mzda vo výške štvornásobku priemernej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok dva roky predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom sa mesačná mzda poskytuje, zaokrúhlená na celé euro nahor."
11. V § 5 ods. 10 sa za slovo "publicistickej," vkladá slovo "znaleckej,".
12. V § 5 odsek 15 znie:
"(15) Minister zdravotníctva môže odvolať riaditeľa aj bez udania dôvodu."
13. V § 5 ods. 16 sa vypúšťajú slová "alebo odseku 15".
14. V § 7 ods. 1 sa slovo "Dvoch" nahrádza slovom "Troch" a za slovom "komory" sa vypúšťa čiarka a slovo "inštitútu".
15. V § 7 ods. 2 prvej vete sa slová "posledných päť rokov" nahrádzajú slovami "posledné tri roky" a vypúšťajú sa slová "ani od neho neprijímala majetkové plnenie alebo nemajetkové plnenie,".
16. V § 9 odsek 11 znie:
"(11) Člena dozornej rady môže minister zdravotníctva odvolať z jeho funkcie aj bez udania dôvodu."
17. V § 11 ods. 5 písm. c) sa slová "§ 3 ods. 5 písm. a), b), f), g) a i)" nahrádzajú slovami "§ 3 ods. 5 písm. a), b), e), f) a h)".
18. Za § 13 sa vkladá § 13a, ktorý znie:
§ 13a
"Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. augusta 2024
(1) Riaditeľ vymenovaný podľa predpisov účinných do 31. júla 2024 sa považuje za riaditeľa vymenovaného podľa tohto zákona účinného od 1. augusta 2024.
(2) Členovia komisie a členovia dozornej rady vymenovaní podľa predpisov účinných do 31. júla 2024 sa považujú za členov komisie a členov dozornej rady vymenovaných podľa tohto zákona účinného od 1. augusta 2024.
Nasledujúci článok sa primerane prečísluje.
Tento článok nadobúda účinnosť 1. augusta 2024, čo sa premietne do článku o účinnosti.
V súvislosti s vložením nového článku II sa primerane upraví aj názov zákona.
Odôvodnenie: Cieľom predloženého návrhu je umožniť odborne maximálne kvalifikovaný výkon Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (ďalej len "inštitút”) s rozšírením pôsobnosti hodnotení s cieľom účelného a efektívneho výdaja verejných zdrojov.
Podľa súčasného stavu je podľa § 3 zákona č. 358/2021 Z. z. o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov úlohou Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve hodnotenie zdravotníckych technológií na účely kategorizácie liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín, ďalej len "kategorizácia", okrem generických liekov a biologicky podobných liekov, ktorých významnosť vplyvu na prostriedky verejného zdravotného poistenia dosahuje zákonom ustanovené hranice.
Podľa vyhlášky č. 284/2022 Z. z. Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú kľúčové ukazovatele výkonnosti inštitútu, spôsob ich výpočtu, ich cieľové hodnoty a prislúchajúce percento ich významnosti, sa vypočíta ako podiel počtu vypracovaných hodnotení na účely kategorizácie k počtu technológií, ktoré je inštitút povinný hodnotiť. Inštitút vykonáva hodnotenie analýzy na základe ustálenej európskej metodiky podľa medicíny založenej na dôkazoch. Táto metodika hodnotenia je obsahom certifikovanej činnosti farmakoekonomika realizovanej podľa platnej legislatívy napr. Slovenskou zdravotníckou univerzitou pre povolanie lekár, farmaceut. Hlavnou úlohou inštitútu je prinášať do rozhodovacích procesov v zdravotníctve vedecký prístup a transparentnosť. Inštitút preštuduje veľké množstvo informácií, ktoré sú o danej téme dostupné, a spracováva ich do podoby pochopiteľnej pre rozhodujúce osoby alebo orgány.
Dôležitosť a odbornosť takto realizovaných činností inštitútu s významným dopadom na výdaj verejných zdrojov, ako i samotný systém poskytovania zdravotnej starostlivosti zakladajú dôvody na precízne ustanovenie procesov a podmienok realizácie úloh inštitútu. Výber riaditeľa inštitútu preto musí byt' definovaný podmienkami potrebnej kvalifikácie zosúladenej s dosiahnutým vzdelaním na výkon takýchto hodnotení a špecializovanej certifikovanej činnosti. Hlavnou úlohou inštitútu je hodnotenie preskripčne viazaných liekov na účely kategorizácie podľa platnej legislatívy. Kategorizácia liekov určuje podmienky úhrady a preskripcie liekov, ktorých výdaj je viazaný na lekársky predpis, a je primárne určená osobám s možnosťou preskripcie a výdaja liekov, podobne ako sú odborné informácie o preskripčne viazaných liekoch zákonne regulované a určené len osobám s možnosťou preskripcie a výdaja týchto liekov. Z uvedeného je preto zrejmé, že aktuálna právna úprava nekorešponduje s potrebami zabezpečenia riadneho, kvalifikovaného a účinného riadenia inštitútu, pričom je výber diskriminačne obmedzený. Pri správe verejných zdrojov s obzvlášť významným dopadom na verejné financie, ako aj dopadom na kvalitu a efektivitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a liečenú populáciu pacientov je dôvodná potreba na zabezpečenie maximálnej možnej miery odbornej kvalifikácie pri vykonávaní zákonom stanovených úloh inštitútu, ako aj na účelné a efektívne vynakladanie verejných zdrojov.
Predložený návrh rozširuje pôsobnosť inštitútu pre hodnotenie širšej skupiny liekov žiadajúcich úhrady z verejných zdrojov, ako bolo doposiaľ stanovené.
Táto časť návrhu transparentne rozširuje dôvody kvalifikovaného hodnotenia výdaja bez arbitrárne stanovenej predpokladanej spotreby verejných zdrojov, čo prispieva nielen k transparentnosti procesov hodnotenia, ale aj k účelnejšiemu a efektívnejšiemu použitiu verejných zdrojov a lepšiemu, zlepšeniu podmienok hospodárskej súťaže. Efektívnejšia alokácia verejných zdrojov vykonaná na základe kvalifikovaných hodnotení prispieva k cieľom podpory efektívneho a kvalitného zdravotného systému s dôrazom na pacienta.
1. K § 3 ods. 1
Predložený návrh rozširuje úlohy inštitútu pre hodnotenie širšej skupiny liekov vyžadujúcich úhrady z verejných zdrojov, ako bolo doposiaľ stanovené podľa osobitného predpisu, z 25 až na 36 mesiacov, t. j. hodnotenie liekov až nad 1 350-násobok priemernej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za rok, ktorý dva roky predchádza roku, v ktorom bola podaná žiadosť. Táto časť návrhu transparentne rozširuje dôvody kvalifikovaného hodnotenia výdaja bez arbitrárne stanovenej predpokladanej spotreby verejných zdrojov, čo prispieva jednak k transparentnosti procesov hodnotenia, účelnejšiemu a efektívnejšiemu výdaju verejných zdrojov, ako aj k zlepšeniu podmienok hospodárskej súťaže pre zúčastnené podnikateľské subjekty. Účelnejšia alokácia verejných zdrojov na základe kvalifikovaných hodnotení tak v konečnom dôsledku prispieva k cieľom podpory spravodlivého, efektívneho, kvalitného a najmä dostupného zdravotného systému. Komplexná právna úprava týkajúca sa poskytovania preventívnych a iných zdravotníckych služieb, zdravotnej politiky, verejnej podpory alebo kapacita zdravotníckeho sektora má za účel docieliť takú činnosť štátnej správy, ktorá bude prispievať a znamenať dosiahnutie maximálnych zdravotných prínosov a efektívnosť vynakladania budúcich výdavkov a verejných funkcií na zdravotnú starostlivosť, alebo aspoň prispieť k nákladovo efektívnej návratnosti investícií pri zohľadnení iných dôležitých kritérií a okolností.
Potreba verifikácie nákladovej efektívnosti liekov žiadajúcich o úhradu z verejných zdrojov, okrem generických a biologicky podobných liekov, je esenciálnym a nevyhnutne posudzovaným faktorom pre stanovenie adekvátnej úhrady z verejného zdravotného poistenia. Účelné a efektívne vynakladanie verejných zdrojov v sektore zdravotníctva je absolútnou prioritou a neodôvodniteľné stanovenie hranice pre posudzovanie len vybraných liekov je z pohľadu vývoja verejných zdrojov len ťažko, ak vôbec, dlhodobo udržateľné.
Vyhodnocovanie kritérií nákladovej efektívnosti je základnou premisou pre efektívnejšie a účelnejšie rozdeľovanie verejných zdrojov v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti a smeruje k efektívnejšiemu využitiu verejných financií v prospech zdravia pacientov. Naopak, využívanie verejných prostriedkov a verejného zdravotného poistenia na potencionálne nákladovo neefektívne lieky môže viesť k zaostávaniu Slovenskej republiky v iných častiach zdravotníctva, zhoršovaniu komplexného poskytovania zdravotnej starostlivosti na území Slovenskej republiky a v neposlednom rade k zhoršeniu samotnej zdravotnej starostlivosti o pacientov.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.6.2024 o 9:14 hod.

Mgr. MBA

Zdenko Svoboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:30

Oskar Dvořák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega, ja k tomu mám vystúpeniu asi jeden, jedným slovom to viem zhrnúť ten komentár, že škoda. Veľká škoda. Lebo my sme boli pripravení podporiť tento zákon. Už sme oželeli aj to, že to išlo skráteným legislatívnym konaním, riešili sa tu len príspevky, ktoré bolo treba opraviť po minuloročných zásahoch. Ale teraz ste prišli s absolútnym prílepkom mimo legislatívneho procesu a vy politizujete prakticky ďalší úrad. Ja tu počúvam rozsiahly pozmeňovací návrh, ktorý hovorí o tom, že budete môcť odvolávať bez udania dôvodu, kde rozširujete, kde rozširujete kvalifikačné kritériá na to, ja, ja by som povedal, že ako keby si to farmaceutické firmy napísali. Rozširujete kvalifikačné kritériá na to, aby sa tam mohol dostať prakticky hocikto už aj z farmafiriem. Tam bolo, tam bolo, tam to bolo určené preto, aby tam tí ľudia museli mať nejaký tzv. revolving door, aby keď pracujú pre výrobcov, aby mali zabezpečenú nejakú nezávislosť, aby nešli hneď pracovať pre regulátora. Toto vy odstraňujete. Pridávate množstvo dôvodov, ako teda toho riaditeľa súčasného už odvolať. Ja teda očakávam, že keď prijmete tento pozmeňovací návrh, tak idete odvolať aj ďalšieho riaditeľa. A zároveň tu rozprávate o efektivite. Tak keď rozprávate o efektivite, pozrite sa, ako v súčasnosti ten úrad funguje. On má aj správy, koľko peňazí už pri tých hodnoteniach ušetril, a vy to idete celé zdeformovať. Ja hovorím, naozaj veľká škoda. Ten zákon aj napriek tomu, ten pôvodný, tie príspevky na tie inštitúcie, všetky operačné strediská sme boli ochotní podporiť. Na výbore sme vás podporili. Dokonca ste tento pozmeňovací návrh nedali ani na výboroch, dozvedáme sa ho teraz. Je to náhoda, že tu sedíme v tom pléne, a chcete to asi pred tým prázdnym plénom predniesť. Ja hovorím, naozaj škoda. Takto sa to nerobí. Idete politizovať ďalšiu inštitúciu a dobre fungujúcu inštitúciu, ktorá má aj vo svojich správach uvedené, koľko už peňazí ušetrila. Je mi to naozaj ľúto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.6.2024 o 9:30 hod.

Mgr.

Oskar Dvořák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:33

Jozef Ježík
Skontrolovaný text
Navrhujem hlasovať dneska o jedenástej.
Skryt prepis

12.6.2024 o 9:33 hod.

MUDr.

Jozef Ježík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 9:34

Paula Puškárová
Skontrolovaný text
Ja chcem upozorniť, že bola porušená procedúra, pretože my tento pozmeňovací návrh sme nemali zverejnený vopred na preštudovanie, neni ani na stránke Národnej rady, tak nechápem, ako sme mohli vôbec o ňom rokovať, ako mohol byť prednesený v pléne, keď ho ani tuto na internete nemáme teraz. A nemáme ho ani predložený na laviciach. My sme rokovali o niečom, čo sme nemali absolútne k dispozícii.
Skryt prepis

Vystúpenie

12.6.2024 o 9:34 hod.

doc. Ing. Dis. art. PhD.

Paula Puškárová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video