15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

18.6.2024 o 13:56 hod.

D.Phil.

Michal Šimečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

12:47

Ladislav Kamenický
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, takže, predkladáme z výsledku výsledok hospodárenia verejnej správy metodike ESA 2010 za rok 23, kedy verejná správa hospodárila so schodkom 4,9%. Výdavky boli ovplyvnené najmä opatrením na pomoc s vysokými cenami energií pre domácnosti, kde chcem teda upozorniť na to, vzhľadom na tú debatu, sme zachraňovali to, aby nestúpli ceny energií o 120%, veľa sa tu o tom porozprávalo, ale a hovorilo sa o tom, že nepomáhame ľuďom. Toto bol práve spôsob ako pomôcť ľuďom. Schodom bol dosiahnutý predovšetkým vyššími príjmami, nedanené príjmy vzrástli, vzrástli oproti rozpočtu 27%, daňové príjmy o 3,2%. Príjmy boli (Nezrozumiteľne povedané.) zaznamenať energopomoci nad rámec uplatňovania štandardnej metodiky ESA 2010. Ide o refundácie, ktoré boli hotovostne zaplatené až v roku 2024 vo výške 437 miliónov. V programe Fast Care boli presuny do roku 23 260 miliónov a boli aj hotovostne realizované v roku 2023, ale zaznamenané do roku 22. Výdavky boli oproti rozpočtu nižšie o 113 miliónov, z toho bežné výdavky poklesli o 737 miliónov a naopak kapitálové vzrástli o 624 miliónov. Dlh verejnej správy skončil na úrovni 56% HDP, o ktorom sme už tu hovorili. Hodnota čistého dlhu predstavuje 48,3%, čo je medziročný nárast o 0,7%. Priemerný schodok EÚ 27 BOL 3,5% HDP, priemerný dlh verejnej správy Európskej únii, 27 bol 81,7%. Takže na záver, ďakujem za pozornosť a budem sledovať rozpravu.
Skryt prepis

18.6.2024 o 12:47 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:49

Daniel Karas
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som predniesol spoločnú správu výboru Národnej rady o výsledku prerokovania návrhu štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2023, tlač 302. Návrh štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2023 a jeho kapitoly pridelil predseda Národnej rady rozhodnutím č. 310 z 28. mája 2024 výboru Národnej rady pre financie a rozpočet a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Gestorskému výboru Národnej rady výboru Národnej rady predložili výsledky o prerokovaní návrhu štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2023 a jeho kapitol. Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet vypracoval na ich základe spoločnú správu výborov Národnej rady. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady uvedený návrh prerokoval: Výbor pre financie a rozpočet a výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

Uvedené výbory odporučili Národnej rade:
A. schváliť návrh štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2023, podľa ktorého
a) hospodárenie verejnej správy za rok 2023 v jednotnej metodike ESA 2010 platnej pre Európsku úniu dosiahlo
aa) schodok vo výške 6,0 mld. eur, čo predstavuje -4,9 % hrubého domáceho produktu vyjadreného v bežných cenách;
ab) konsolidovaný dlh k 31. decembru 2023 sumu 68 miliárd, 68,8 miliárd eur, čo predstavuje 56,0 % hrubého domáceho produktu vyjadreného v bežných cenách;
b) hospodárenie štátneho rozpočtu Slovenskej republiky na hotovostnom princípe dosiahlo príjmy 23,7 miliárd eur, výdavky 31,4 miliárd eur a schodok 7,7 miliárd eur.
B. vziať na vedomie, že schodok štátneho rozpočtu vykázaný v štátnom záverečnom účte Slovenskej republiky za rok 2023 vo výške 7,7 miliárd eur bol k 31. decembru 2023 krytý finančnými prostriedkami získaných z predaja štátnych dlhopisov a prijatým zahraničným bankovým úverom.

1. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady návrhy záverečných účtov kapitol prerokovali výbory bez pripomienok, a to výbor pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor, výbor pre hospodárske záležitosti, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj, výbor pre sociálne veci, výbor pre obranu a bezpečnosť, výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, výbor pre zdravotníctvo, zahraničný výbor, výbor pre kultúru a médiá, výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, osobitný kontrolný výbor Národnej rady na kontrolu činnosti NBÚ, osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti SIS. Výbory, ktoré o návrhu jednotlivých kapitol nerokovali, nakoľko podľa podľa § 52 neboli uznášania schopný, bol, nebol uznášania schopný, bol výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Gestorský výbor uznesením č. 98 zo dňa 13. júna 2024:
A. schválil spoločnú správu výborov Národnej rady, ktorej súčasťou je návrh uznesenia Národnej rady;
B. a navrhol Národnej rade vysloviť súhlas, aby predseda Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky Ľubomír Andrassy uviedol stanovisko Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky k návrhu štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2023 (tlač 352);
C. určil poslanca Jána Blcháča za spoločného spravodajcu výborov a poslancov Daniela Karasa, Dušana Muňka, Igora Váleka, Zdenka Svobodu, Radomíra Šalitroša a Pavla Ľuptáka, aby taktiež plnili úlohu spravodajcov. Poveril spravodajcu predniesť spoločnú správu výborov na schôdzi Národnej rady a navrhnúť Národnej rade pri postup pri hlasovaní o predmetnom návrhu. Návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky je prílohou tejto spoločnej správy. Ďakujem, skončil som, otvorte prosím rozpravu pán predsedajúci.
Skryt prepis

18.6.2024 o 12:49 hod.

Mgr.

Daniel Karas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:54

Ladislav Kamenický
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. My sme sa dohodli s pánom ministrom Takáčom, že on potom odprezentuje buď ja alebo on tento návrh, takže uvádzam dôvody. Je to doplnenie zákona 323 o finančných nástrojoch financovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Predkladáme ho kvôli záchrane 3 skoro 400 miliónov z eurofondov, Európskeho poľnohospodárskeho fondu rozvoja vidieka, ktoré treba vyčerpať do konca roku 24. Vládny návrh zákona umožní rýchlu a flexibilnú implementáciu prostriedkov Európskeho hospodárskeho fondu rozvoja vidieka cez návratné formy pomoci. Podľa § 89 ods. ... .. do Európskeho poľnohospodárskeho fondu rozvoja vidieka, ktoré treba vyčerpať do konca roku 24. Vládny návrh zákona umožní rýchlu a flexibilnú implementáciu prostriedkov Európskeho hospodárskeho fondu, rozvoja vidieka cez návratné formy pomoci. Podľa § 80, kde je ods. 1 Slovenskej republiky č. 350 o rokovacom poriadku národnej rady sa navrhuje Národnej rada Slovenskej republiky, aby vzhľadom na to, že štátu hrozia značné hospodárske škody z dôvodu nevyčerpania prostriedkov Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka. Do konca roku 24 schválila vládny návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Ďakujem.
Skryt prepis

18.6.2024 o 12:54 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:56

Igor Válek
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 368 z 11. júna 2024 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 323 z roku 2015 zb. zákonov finančných nástrojov financovaných z Európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmení a dopĺňaní niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Tlač 359 na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 24 schôdzi dňa 11. júna 2024 a prijal uznesenie č. 94, ktorým odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas s prerokovaním vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 323 z roku 2015 zb. zákonov vo finančných nástrojoch financovaných z Európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a dopĺňaní niektorých zákonov v znení neskorších predpisov tlač 360 v skrátenom legislatívnom konaní na 15. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky. Vážený pán predsedajúci prosím otvorte rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis

18.6.2024 o 12:56 hod.

Ing.

Igor Válek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:58

Richard Takáč
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia. Ide o zákon týkajúci sa finančných prostriedkov zo spoločnej poľnohospodárskej politiky a poskytovania v rámci novej spoločnej poľnohospodárskej politiky pre poľnohospodárov. Tento zákon potrebujeme mať schválený preto, aby sme vedeli v rámci druhého piliera poskytovať finančné prostriedky pre poľnohospodárov, potravinárov a lesníkov. Pán predsedajúci ďakujem za úvodné slovo.
Skryt prepis

18.6.2024 o 12:58 hod.

Ing.

Richard Takáč

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
15. schôdza NR SR - 5.deň - B. popoludní 1. záznam
 

Vystúpenie v rozprave 13:56

Michal Šimečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, pokračujeme v popoludňajšom rokovaní a podľa odhlasovanej zmeny programu teraz pristúpime k rokovaniu o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike.
Návrh vlády má parlamentnú tlač 363.
Poprosím podpredsedu vlády a ministra obrany Slovenskej republiky Roberta Kaliňáka, aby teraz návrh vlády odôvodnil. Nech sa páči pán minister.

(Rokovanie o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike, tlač 363.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.6.2024 o 13:56 hod.

D.Phil.

Michal Šimečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:06

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni (ruch v sále), 15. mája v Handlovej to bol... nebol len útok na človeka, ale bol to útok na štát. Bol to útok na tretieho najvyššieho ústavného činiteľa. Bol to útok na šéfa exekutívy, predsedu vlády. Bol to útok na základné piliere demokracie.
A my nielenže chceme, ale sme povinní, v čo v najkratšom čase urobiť všetky možné opatrenia, aby nielen k takejto situácii už nikdy nedošlo, ale aby sme upravili všetky oblasti nášho života, ktoré viedli k takejto situácii. A dnes je nepochybné, že k tomu viedla rozpoltenosť spoločnosti, že k tomu viedla nenávisť, že k tomu viedla séria špičkovania emócií, o ktorých hovoril predseda vlády Róbert Fico možno mesiac, možno dva mesiace pred týmto atentátom. A každý z nás – a hovoril som to niekoľkokrát za to obdobie od atentátu – by si mal vstúpiť do svedomia a pozrieť sa, že či sa riadi tými základnými etickými pravidlami, s ktorými sme vstupovali do politiky, s ktorými sme prisahali na Ústavu Slovenskej republiky.
Vláda Slovenskej republiky sa rozhodla prijať sériu opatrení, ktoré v konečnom dôsledku budú viesť, a mali by viesť k väčšiemu upokojeniu spoločnosti, k zmenšeniu trecích plôch, zníženiu rizika konfliktných zón a oblastí. A v tejto súvislosti predkladáme prvú časť tých opatrení, ktoré považujeme za tie, ktoré je potrebné rýchlo realizovať, a dôvody skráteného legislatívneho konania sú dané čistejšie ako kedykoľvek inokedy práve potrebou ochrany všetkých tých, ktorí sa aktívne podieľajú na verejnom živote Slovenskej republiky.
Nechcem prednášať politické stanoviská v tejto časti, je to len návrh na skrátené legislatívne konanie a predpokladám, že o obsahu samotného zákona sa budeme baviť predovšetkým v druhom čítaní, kto má chuť hovoriť o základoch aj v prvom čítaní, ale myslím, že by sme mohli pristúpiť k tomu presne tým spôsobom, že celú diskusiu k obsahu budeme rešpektovať to, čo je vlastné dané aj v samotnom rokovacom poriadku, aby sme rozdelili diskusie v tejto chvíli len k skrátenému legislatívnemu konaniu, k prvému a k druhému čítaniu.
Ja vám ďakujem za podporu a verím, že čo najrýchlejšie bude tento zákon prijatý, aby sme mohli opäť Slovensko dostať do väčšej pohody a kľudu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.6.2024 o 14:06 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:06

Michal Šimečka
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne.
A dávam teraz slovo predsedovi výboru pre obranu a bezpečnosť pánovi poslancovi Tiborovi Gašparovi, aby informoval Národnú radu o výsledku prerokovania návrhu vlády vo výbore, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.6.2024 o 14:06 hod.

D.Phil.

Michal Šimečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:10

Tibor Gašpar
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, predseda Národnej rady v súlade s rokovacím poriadkom rozhodnutím č. 377 z 12. júna 2024 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike, tlač 363, na prerokovanie Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať výbor Národnú radu Slovenskej republiky. Výbor prerokoval na dnešnom zasadnutí návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 20. schôdzi a neprijal k nemu platné uznesenie, nakoľko návrh uznesenia nezískal potrebný súhlas väčšiny členov výboru Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

18.6.2024 o 14:10 hod.

gen. v. v. PaedDr.

Tibor Gašpar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:10

Michal Šimečka
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne.
Otváram rozpravu, do ktorej sa písomne prihlásilo sedem poslancov, a ako prvý, za klub Slovensko pán poslanec Grendel.
Nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.6.2024 o 14:10 hod.

D.Phil.

Michal Šimečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video