15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2024 o 14:32 hod.

Ing.

František Petro

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:24

Andrej Sitkár
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne.
Poprosil by som ešte odpoveď na otázku, keďže boli spomenuté aj F-16, že prečo nakoniec spomínané stíhačky F-16 nebudú na Sliači?
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

20.6.2024 o 14:24 hod.

Ing.

Andrej Sitkár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:24

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Nuž z toho istého dôvodu, prečo nemáme protivzdušné, protivzdušnú ochranu. Myslím si, že predchádzajúca vláda sa venovala naozaj intenzívne likvidácii opozície, ale nevenovala sa svojej práci. Alibisticky bola uzavretá nejaká fiktívna zmluva na konci volebného obdobia, tri a pol roka sa vykašľali na rekonštrukciu hlavnej základne leteckých síl na Sliači, a tak vlastne nebolo preložené ani steblo trávy. A tak vlastne nemáme kde prijať nové stíhačky F-16, lebo Sliač na to jednoducho nie je pripravený.
V krkolomnom termíne musíme odstaviť aj objednávku, ktorú urobili na organizáciu NATO, ktorá ju vlastne obstaráva, a NSPA. A musíme tejto spoločnosti oznámiť, že s ňou nebudeme pokračovať ďalej, pretože len projektová dokumentácia mala byť dodaná do konca roku 2027. Keď sme toto zistili, a, samozrejme, za neuveriteľné náklady, tak nie je možné, aby stavba horizontálnych stavieb, rozumieme plôch a podobne, trvala päť rokov. To nie je jadrová elektráreň, to nie je vodné dielo Gabčíkovo-Nagymaros, to je proste vybetónovanie plôch a príprava na vertikálne stavby, ktoré takisto...
Takže budeme to musieť zobrať do svojich rúk, budeme to musieť robiť rýchlejšie, aby sme mohli ešte v tomto volebnom období stíhačky začať parkovať u nás. Zatiaľ sme v expresnom čase ešte na jeseň začali okamžite s rekonštrukciami tých priestorov, ktoré máme na letisku Sliač. V tejto chvíli sa finalizujú už prvé dva hangáry pre prílet stíhačiek MiG, teda F-16 zhruba v júli tohto roku a tretí bude pripravený na jeseň, kedy priletí tretie lietadlo s tým, že zároveň sme dokončili súťaž na takzvané mobilné hangáre, ktoré zatiaľ budú slúžiť na zvyšné lietadlá, ktoré budú prilietať na Slovensko. A v neskoršom období po dobudovaní Sliaču toto budú prenosné predovšetkým vrtuľníkové hangáre, ktoré sa budú prenášať podľa potreby umiestnenia našich vrtuľníkových jednotiek.
Čiže v tomto smere sme postúpili za pol roka ďalej ako predchádzajúca vláda za štyri, no.
Ďakujem pekne. Skončil som, pán predsedajúci.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2024 o 14:24 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:27

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážený pán poslanec, v podstate môžem nadviazať, pretože predmetom tej diskusie bola aj naša protivzdušná ochrana. Hlavnou témou a takým sloganom bolo odstrašenie. V podstate toto heslo je základnou doktrínou, ktorou pôsobí NATO. Naše sily a prostriedky a úlohy a energiu, ktorú vynakladá NATO, má byť natoľko odstrašujúca, že žiadny nepriateľ ktorejkoľvek z členských krajín nebude mať záujem napadnúť ktoréhokoľvek člena. Je to stratégia, ktorá funguje dlhé roky, k tomu sa pridáva občas stratégia jadrového odstrašenia, momentálne sa o nej veľa diskutuje, pretože Rusko presunulo časť jadrového arzenálu na, do Bieloruska, z tohto dôvodu je to tu diskusia.
Viete, že Poľská republika sa prihlásila, že by chcela mať na svojom území jadrové zbrane. Toto sa nestretlo s úplným pochopením a ani my nie sme žiadni podporovatelia tohto úsilia. Ale keď už sme boli pri tom odstrašení, tak som si dovolil vystúpiť s tým, že môžeme si položiť otázku, že koho chceme teda odstrašiť ako Severoatlantická aliancia, keď nie sme schopní čo i len jednu batériu protileteckého systému dodať na krajinu, ktorá priamo hraničí s krajinou konfliktu, teda myslel som tým, pochopiteľne, Slovensko.
A myslím si, že naše žiadosti padli na úrodnú, úrodnú pôdu, a už aj predbežné diskusie s novým, nadchádzajúcim generálnym tajomníkom NATO, ktorým bude s najväčšou pravdepodobnosťou na washingtonskom samite dohodnutý Mark Rutte, bývalý holandský premiér, tak ako jedna z prvých priorít bude vlastne patriť aj zabezpečenie toho rotačného princípu, ktorý by mal vlastne do nášho nákupu a do zabezpečenia toho nového protivzdušného systému platiť aj pre Slovenskú republiku, najmä preto, že, samozrejme, tá situácia na Ukrajine nijakým spôsobom bezpečne nevychádza, a predsa len to hraničenie môže vyvolávať rôzne riziká, ktoré vychádzajú z doletov črepín alebo rôznych iných častí rakiet, tak ako sa to stalo v Poľsku alebo niektorých ďalších krajinách.
Bola to veľmi dôležitá časť, ja som bol veľmi rád, že to v tomto prípade práve v súvislosti s tou politikou odstrašenia zarezonovalo, nakoľko tuto má byť vidno tú silu Severoatlantickej aliancie, a práve tu je vidno tú slabosť toho, že nie sme dostatočne, dostatočne pripravení.
A ďalej by som vlastne pokračoval s tými prioritami, ktoré Slovensko má v súvislosti s novým generálnym tajomníkom, a Slovensko prejavilo záujem o to, v čom je najsilnejšie, o ďalšie centrum excelentnosti. To sú strediská, ktoré udeľuje tento akredit... túto akreditáciu Severoatlantická aliancia. A je to mimoriadne prestížne, ale hlavne dôležité aj z pohľadu rozvoja hospodárstva. Prihlásili sme sa tentokrát o centrum excelentnosti pre takzvanú indirect artillery, čiže nepriame delostrelectvo. V našom prípade to nazveme správne, a to je systém húfnic, systém diaľkových mínometov alebo mínometov veľkokalibrových 120 milimetrov alebo, samozrejme, raketometov, ktoré boli v rámci proveniencie Slovenskej republiky často veľmi silným obchodným artiklom. A naďalej všetky typy ďalej vyvíjame a takéto centrum excelentnosti by sústredilo vlastne záujem jednotlivých členských krajín aj o ten vývoj, pretože hlavná strelnica bola na Slovensku v priestoroch vojenského technického skúšobného ústavu, ktorá patrí medzi naozaj veľmi dobré vybavené v rámci európskeho formátu. A to by vlastne skĺbilo záujmy ministerstva obrany, ale aj obranného priemyslu, a tým pádom aj rastu ekonomiky a ďalších obchodných príležitostí.
Rovnako tak je záujmom, aby nielen východné krídla, aj Slovenská republika mali vyššie zastúpenie v rámci jednotlivých poschodí manažmentu Severoatlantickej aliancie, pretože sa stále bavíme o tom, že musíme mať možnosť prenášať niektoré svoje názory aj do toho riadenia. Pretože historicky vieme, že Severoatlantická aliancia urobila niekoľko veľmi chybných rozhodnutí, ktoré rozhodne neprispeli k dobrému obrazu. A nemusím menovať ani otázku Srbska a bombardovania Belehradu alebo ďalších pochybností, ktoré sa riešili v otázke Iraku alebo Afganistanu a nie úplne vydareného odchodu z hlavného mesta v Afganistane.
To asi tak v skratke by som povedal asi k tým záverom.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2024 o 14:27 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:32

František Petro
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2024 o 14:32 hod.

Ing.

František Petro

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:33

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pochopiteľne, takáto výzva len dokumentuje absolútnu absenciu európskeho vzdelania pána sudcu, pretože význam sa má odvolávať na veľkú komoru len v prípade, ak bolo nejednotné stanovisko tohto senátu.
V tomto prípade však celých päť členov jednoznačne povedalo, že pán sudca Kliment je aktivistický sudca a celý jeho senát a že zásadným spôsobom porušil pravidlá dohovoru a jednotlivé ľudské práva, to znamená, je nepochybné, ako v tomto prípade by rozhodla veľká komora.
Čiže nebudeme si pliesť z ďalšej európskej hanby bič, pretože aj v minulých prípadoch, keď sa pokúšala predchádzajúca vláda odvolať proti nepriaznivým rozsudkom, o ktorých sme hovorili, na ktoré sme upozorňovali, o nefunkčnosť Najvyššieho súdu, Úradu špeciálnej prokuratúry alebo Špecializovaného trestného súdu. Tie odvolania boli a, samozrejme, boli potvrdené prechádzajúce rozhodnutia a Slovensko naďalej reprezentovalo zásadné porušovanie pravidiel právneho štátu v uplynulých štyroch rokoch nielen v oblasti práva, ale aj ochrany v prípade covidu, a to je hanba, ktorú musíme odvrátiť.
Čiže v tomto prípade rozhodne nevyhovieme pánovi sudcovi, pretože by to dopadlo ešte horšie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2024 o 14:33 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:35

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán poslanec, dovoľte, aby som odpovedal v mene pána ministra. Rekonštrukcia mostov M3535, teda most cez Biskupický kanál, a M3717, most cez Váh, na ceste I/9 je súčasťou výstavby v realizácii s názvom I/9 Chocholná - Mníchova Lehota, ktorá sa nachádza na území Trenčianskeho kraja. Aktuálne sú pre oba mostné objekty spracované projektové dokumentácie na búracie práce a spracováva sa dokumentácia pre realizáciu stavby mostného objektu M3535. Mostný objekt M3535 bude v dohľadnej dobe zbúraný a začne sa s výstavbou nového mostného objektu. Slovenská správa ciest pripravuje proces realizácie výberu dodávateľa projektovej dokumentácie na mostný objekt M3717, na základe ktorej bude realizovaná výstavba druhého mostného objektu.
Zhotoviteľ stavby cesta I/9 úseku Chocholná - Mníchova Lehota je na základe zmluvy o dielo č. 57/6431/2022 združenie SMS-VIAKORP-Chocholná.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2024 o 14:35 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:36

Jozef Habánik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za odpoveď.
Nebude to ani doplňujúca otázka, pretože tu nemáme pána ministra dopravy, ale tejto téme sa chceme spolu s kolegami aj naďalej venovať, pretože tá situácia je tam mimoriadne vážna a zložitá. Tie dopravné obmedzenia spôsobujú isté kolízie a aj vlastne nápor na okolité cesty, ktoré sú buď v miestnej, alebo regionálnej správe, preto sa tomu chceme venovať. A je to naviac cesta aj medzinárodného významu, čiže z tohto uhla pohľadu ide o vážny problém dopravnej obslužnosti pri meste Trenčín, a preto budeme ešte ďalej rokovať s ministrom.
A keď príde pán minister, tak určite aj k tým termínom ešte budeme chcieť vedieť viac.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2024 o 14:36 hod.

doc. Ing. PhD.

Jozef Habánik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:39

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážená pani poslankyňa, dovoľte, aby som odpovedal za pána ministra Druckera teda.
Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky pristupuje k problému zmeny financovania materských škôl a školských klubov detí veľmi zodpovedne a v tejto súvislosti vedie pravidelné rokovania s predstaviteľmi samospráv, či sa jedná o ZMOS, úniu miest a tak ďalej, ako aj s Ministerstvom financií Slovenskej republiky. Časť finančných prostriedkov, ktoré budú použité v roku 2025 na financovanie materských škôl a školských klubov detí, bude vykrytá z tých finančných prostriedkov, ktoré poskytovali a v tomto roku ešte poskytujú samosprávy na financovanie materských škôl a školských klubov detí z dane z príjmov fyzických osôb, a časť bude musieť byť vykrytá zo štátneho rozpočtu, o čom rokujeme s ministerstvom financií.
Dovoľujem si vám zároveň vysloviť nesúhlas s tým, že samosprávy prídu o 20 % svojho rozpočtu v nasledujúcich rokoch, pretože financovanie materských škôl a školských klubov detí bude prenesenou kompetenciou štátu a výdavky na tieto zariadenia, ktoré doteraz financovali, už nebudú zaťažovať ich vlastné príjmy, ale budú financované cez prenesený výkon štátnej správy, obdobne ako je to v prípade základných škôl. Posledné pracovné rokovanie sa uskutočnilo dňa 14. 6. 2024 a boli na ňom prezentované dva návrhy výpočtu dopadových zmien financovania materských škôl a školských klubov detí na jednotlivé obce, s cieľom vytvoriť model, ktorý by bol akceptovaný všetkými zainteresovanými stranami.
Na základe záverov predmetného pracovného rokovania bude začiatkom júla tohto roka ďalšie stretnutie so samosprávami a veríme, že sa spoločne nájde akceptovateľné riešenie pre obe strany, aj samosprávu, aj štát, tak aby financovanie materských škôl a školských klubov v roku 2025 bolo zabezpečené v plnej miere zo štátneho rozpočtu.
V súčasnosti ministerstvo vyhodnocuje pripomienky predložené v rámci medzirezortného pripomienkovacieho konania k zákonu č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení. Na základe predložených pripomienok je pravdepodobné, že príde k úprave niektorých ustanovení predloženej novely zákona súvisiacej so zmenou financovania materských škôl a školských klubov detí.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2024 o 14:39 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Natália Nash
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne.
Ja sa chcem len pekne poďakovať a poprosila by som ten podklad, z ktorého ste čítali.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

20.6.2024 o 14:40 hod.

PaedDr.

Natália Nash

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:41

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zabezpečím.
Skryt prepis

20.6.2024 o 14:41 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video