Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

4.4.2012 o 17:55 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vstup predsedajúceho 4.5.2012 8:55 - 8:55 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Dobré ráno prajem. Pani predsedajúca, páni členovia vlády, vážení kolegovia poslanci, skúsim teraz takto zrána nalačno. Som rád, že som za týmto pultom. Aj som zvedavý pre mňa osobne, či sa bude dať spoza neho niečo ovplyvniť. Urobím, čo sa bude dať, možno aj, áno, tak uvidím. Čiže moje prvé vystúpenie v rozprave v tomto parlamente som už mal dávno rezervované. Tým nechcem povedať, že už dávno som vedel, že budem poslanec. Ale keď som vedel, že som poslanec, tak som vedel, že moje prvé vystúpenie v rozprave bude už rezervované pre jeden bod. Do rozpravy k programovému vyhláseniu vlády sa ešte prihlásim raz. Zistil som, že to je možné, prihlásim sa ústne. V tom mojom druhom príspevku sa pokúsim k programovému vyhláseniu vlády naložiť toľko, koľko sa len bude dať. Budem hľadať aj odpovede na otázky, prečo všeobecné formulácie á la svetový mier môžu byť rizikové, ba až nebezpečné, prečo taký kryptovaný plazivý neoboľševizmus v programovom vyhlásení treba identifikovať a čo je vlastne ten neoboľševizmus. Koľkokrát bolo použité v programovom vyhlásení vlády kľúčové slovo tretieho tisícročia? A tým kľúčovým slovom tretieho tisícročia je slovo tvorivosť, to je ďalšia otázka, otázka, prečo je rómsky problém na predposlednej a poslednej strane, čo z toho vyplýva, a ešte otázka, kedy začnú od premiéra Roberta Fica odchádzať poslanci. Na tieto otázky, ale aj iné budem hľadať odpoveď v mojom druhom príspevku. Ale ocením aj to, že na pánovi premiérovi je naozaj až fyzicky vidno tú obrovskú zodpovednosť, ktorú cíti, že ju má.
Teraz dovoľte povedať, pre mňa niečo, čo je fakt dôležité. Toto vystúpenie samotné je vecne príslušné k programovému vyhláseniu vlády, a to najmä v tej kapitole, v ktorej sa hovorí o, teraz dúfam, že to poviem správne, bilaterálnych vzťahoch a susedskej spolupráci. Preto by som ocenil v prípade, že niekto budem mať o tom pochybnosť, aby sa zdržal akýchkoľvek prejavov, ktoré by mohli narušiť určitú dôstojnosť tejto chvíle, ktorá si, myslím, je potrebná. Obzvlášť by som o to poprosil tých poslancov, ktorí sedeli dlhé roky v tejto sále s človekom, za ktorého slová sa budem ospravedlňovať. A keď to vydržali tie dlhé roky, tak ich prosím, aby to tie tri minúty, lebo toľko to bude trvať, ešte vydržali, možno na konci budeme môcť povedať, že éra, a to éra, v takých veľkých úvodzovkách, „človeka“, ktorý dlhé, dlhé roky v tomto parlamente sedel, nadobro v parlamente skončila. Prežil som veľa času v Číne a veľa som sa tam naučil, o. i. aj to, že svojmu partnerovi, protivníkovi, súperovi nemôžete zobrať tvár, nemôžete sa snažiť ho pokoriť, ponížiť, je to mimoriadne dôležité, mimoriadne, Ak to raz urobíte, už ste skončili, je to obrovská chyba. Chcem sa v tejto chvíli ospravedlniť všetkým Maďarom, pričom je v zásade jedno, kde sú, či sú na slovenskej strane Dunaja alebo na maďarskej strane Dunaja, alebo hocikde inde vo svete, za slová a činy človeka, ktorý v tomto parlamente sedel, Jána Slotu. Chcem sa im ospravedlniť aj za to, že to trvalo tak dlho, kým ten človek mal moc a vplyv v tomto štáte. Slota so svojimi výrokmi pokazil všetko, ale absolútne všetko, čo sa len pokaziť dá. Všetky chyby, ktoré sa nemajú robiť pri vzájomnej komunikácii, všetky urobil, všetky. Keby som ja bol Maďarom, tak som hlboko v srdci urazený a ostalo by to vo mne navždy. Ľudia ako Slota už nemôžu diskutovať na tému spoločných slovensko-maďarských vzťahov. Takíto ľudia sú nadobro a navždy diskvalifikovaní z akejkoľvek diskusie na túto tému, nemôžu sedieť ani pri stole, kde sa o tom bude rozprávať. Ospravedlnil som sa Maďarom pred troma rokmi v Komárne ako občan a aktivista. A teraz sa im ospravedlňujem ako poslanec a na pôde parlamentu.
Dobré ráno, pán premiér.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Dobré ráno.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Ako v Komárne, tak aj teraz hovorím, ospravedlňujem sa za seba a za tých, ktorí chcú, aby takéto ospravedlnenie zaznelo. Verím, že je čas hovoriť o problémoch vecne a racionálne. Verím, že vieme o prípadných problémoch hovoriť z pozície vzájomnej úcty a rešpektu. Musím povedať, že máme sa čo od Maďarov učiť, učiť sa, ako mať rád svoju krajinu. Maďari majú radi svoju krajinu, je to vidieť, je to počuť. Ale aj my Slováci máme radi svoju krajinu. Ja sám som spravil niekoľko akcií pod názvom Máme radi túto krajinu. Zdravé vlastenectvo, zdravý vzťah k svojej krajine je dôležitý a potrebný a prináša aj stabilitu, i keď sa to niekedy nezdá. Prajem našim maďarským spoluobčanom a maďarským susedom všetko dobré a nech sa im darí. (Potlesk.)
Ešte na záver dovoľte predsa jednu aktuálnu poznámku, skoro až zamyslenie. Je to skoro tri roky, 25. mája to budú tri roky, čo som Slotovi zobral vlajku. A dnes môžem povedať toto ospravedlnenie, som tomu rád. Neviem však či sa Jobbik inšpiroval, lebo myslím, že predpredvčerom zobrali vlajku Európskej únie z budovy poslancov v Budapešti. Z toho mám, poviem pravdu, trochu obavu, mám trochu obavu zo spôsobu komunikácie ľudí z tejto parlamentnej strany. Každopádne však je to záležitosť samotných Maďarov s tým, ako sa s tým vysporiadajú.
Takže ešte raz a nakoniec. Tak či onak prajem im všetko dobré. Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2012 15:20 - 15:36 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ja len chcem povedať kolegovi, že mňa trošku tak prekvapuje tá schizofrénia, ktorú asi majú títo naši liberáli, možno súvisí s niečím iným, že to, čo hovoria, oni sa na jednej strane modlia k nohám Miltona Friedmana a potom na druhej strane sa pripájajú veľmi aktívne k takému určitému neoboľševizmu, ktorý tu ja čiastočne identifikujem, a hľadaním takých, by som povedal, neštandardných riešení, tučný Grék a teraz taká dojemná zhoda vznikla na tom, že sto poslancov vie riešenie pre túto krajinu. To znamená, neobjednávajme tlač na ministerstvá, stačí sto poslancov a všetko bude lepšie. To mi príde naozaj také neoboľševické. Takže čo sa týka toho návrhu, ak chcete predložiť návrh tak, aby vám neprešiel, asi ho je treba predložiť tak, ako ho predložili SaS-kári, a myslím, že nie je ten správny, najvhodnejšia, táto krajina určite nečaká iba na to, kedy bude mať iba sto poslancov, a to jej pomôže, to som chcel povedať. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

3.5.2012 14:34 - 14:50 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. K tomu vecnému, vecnej pripomienke k vládnemu programu teda len dovoľte, aby som povedal, že dostali ste nás trošku do pasce, však kto by nebol za svetový mier, však máme s tým problém to povedať v zákone. Poviem na takom príklade, že americký prezident, keby pri inauguračnej reči nespomenul meno sloboda alebo slovo sloboda, tak by sa asi veľa Američanov čudovalo, že kde je problém alebo kde sa stal problém. Mne naozaj vo včerajšom vstúpení pána premiéra chýbalo to, my máme na Slovensku rozložených 600 rakiet alebo ako 600 časovaných bômb, tá terminológia mi nesedí, moc sa v tom nevyznám, v podobe sociálne, jak by som to nazval, sociálne znevýhodnených občanov, v tej včerajšej prezentácii programu to nezaznelo. V programe, dal som si tú prácu, je na predposlednej a poslednej strane venované cca 15 viet. Neviem, či je to symbolika v tom, že je to aj priorita tejto vlády, že takýmto spôsobom sa tomu bude venovať. Trošku s tým mám, poviem, problém, lebo nakoniec to vnímam mimoriadne silne, mimoriadne. Čiže včera, keby bola možnosť, tak som myslel, že sa stala chyba, že pánovi premiérovi zabudli dodať tú stranu, aby to teda bol spomenul. To mi vzišlo fakt, že silne deficitné v tom včerajšom vyjadrení, že toto spomenuté nebolo. To som chcel povedať.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 2.5.2012 12:55 - 12:55 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem, pán predseda, vážení členovia vlády, vážení kolegovia poslanci, v mene nášho poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti dávam tento návrh na zaradenie bodu programu do tejto schôdze. Podľa § 24 rokovacieho poriadku dávam návrh na doplnenie programu tejto schôdze o nasledovnom bode programu: Vytvorenie protikorupčnej parlamentnej komisie v zmysle § 61 rokovacieho poriadku. Národná rada môže podľa tohto paragrafu zriadiť takúto komisiu. Zdôrazňujem parlamentnú, nie výborovú.
Uvedený bod navrhujem zaradiť ako posledný bol programu tejto schôdze, teda ako bod, myslím, 17, z toho dôvodu, aby bola splnená podmienka, že poslanci majú podľa § 25 24-hodinovú lehotu na preštudovanie materiálu, a rovnako aj aby bol čas na politické jednania klubov o samotnej komisii a našla sa zhoda v počte členov, nomináciách, rozsahu pôsobnosti a ostatných náležitostiach. Vážený pán predseda, neexistuje dôvod... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

4.4.2012 17:55 - 18:11 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za moje prvé slovo v tejto sále. Pán predseda, ďakujem za prejav, naozaj bol sviežim občerstvením alebo sviežim po tom, po prvom prejave, ktorý bol čítaný. Ja naozaj obdivujem ľudí, ktorí hovoria z hlavy, to znamená, že tomu aj veria. Naozaj som mal niekoľkokrát chuť vám zatlieskať. Aj som zatlieskal, dokonca som sa aj postavil.
Mrzí ma to, trošku sa ma to dotklo, ale odpúšťam vám, tie vlajky neboli marketingový nástroj. Čestné slovo, sľubujem. Cítil som to vnútorne tak, že tu už dávno mali byť. To jediné ma vyrušilo. Ostatné plus-mínus môže byť.
Ďakujem pekne. (Smiech v sále.)
Skryt prepis