Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2012 o 14:04 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 18:56 - 18:57 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec, priznám sa, nie celkom tomu rozumiem, dokonca by som povedal, že tomu vôbec nerozumiem, tej demagógii, že prvý pilier sa tiež nededí. Veď, preboha, prvý pilier je to, čo Európu urobilo Európou, ten princíp solidarity, princíp dôchodkového zabezpečenia, tak naozaj nerozumiem, čomu hovoríte, že ten prvý sa nededí. To mi fakt príde ako absolútna demagógia. Tak keď pozriem, tak ste už asi v dôchodkovom a možno tesne pred dôchodkovým vekom (smiech), povedzte mi, ako nič v zlom, v dobrom, že, preboha, že a z čoho vám ten štát má platiť, keď tie dôchodky, keď ten prvý pilier je taký, ako je? Tomu tiež nerozumiem.
A bojím sa aj tej demagógie, ktorá, zdá sa, celý tento problém bude sprevádzať, a bude ju sprevádzať silne, celú diskusiu o druhom dôchodkovom pilieri a bude, bude jej veľa. Áno, ja som možno trošku na inej, na inom brehu, ja druhý dôchodkový pilier vidím ako podnikateľské nebo. To, čo sa proste stalo, že štát zabezpečuje súkromným firmám plnenia, to je naozaj zvláštne a bude problém sa tohto podnikateľského neba vzdať. Bude to bolieť, bude krik a hľadať v tomto spravodlivosť bude naozaj problém. Každopádne však použiť argument typu, že prvý pilier sa tiež nededí, je na úrovni mega, mega, naozaj megademagógie.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 15:23 - 15:24 hod.

Alojz Hlina
Ja som sa pôvodne prihlásil s faktickou len preto, lebo som chcel kryť chrbát pánovi Kuffovi,lebo som očakával veľkú ofenzívu od pána Poliačika, ale nebolo to také hrozné, takže ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 14:04 - 14:06 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len zareagujem, pán poslanec Kollár spomínal, Čína, keď počujem Čína, tak hneď mi zasvietia kontrolky, a to je tak zaujímavé, že, že počúvať, ako čínsky boľševik prekabátil všetkých, a to je aj také zase zaujímavé, že vyznávači Miltona Friedmana a voľného trhu oceňujú čínskeho boľševika. Pán Kollár tu spomínal, že Číňania žiadajú, čínski komunisti žiadajú od EÚ reformy. No, tak to sú také zvláštne paradoxy. Ono to tak asi fakt vyzerá, že z Európy bude skanzen a autobusy plné Číňanov sa sem dovezú a budú pozerať, že, že, a prechádzať sa po uliciach, že čo to tu žijeme. Ja som to už dávnejšie hovoril aj v kruhu mojich kamarátov, že na to vytriezvenie z toho sna, toho, čo sme tu žili v tej Európe, tej sociálnej a socialistickej, trebalo ísť na týždeň do Číny, možno by stačilo len na letisko do Pekingu, by sa človek z toho zobudil. Európa sa Číne neubráni, keď tak, tak iba reguláciou, alebo si počká na vojnu. A možno bude zaujímavé sledovať tento sobáš, ktorý sa tu teraz črtá, to znamená vyznávačov Miltona Friedmana a voľného trhu a čínskych pološtátnych úradníkov. Reguláciu môže urobiť aj Európska únia, vojnu niekto iný, my môžme, čo môžme urobiť my, a to je, čo chcem tým zakončiť, ja som to avizoval, že to budem hovoriť v mojej rozprave, že veľa nám toho nezostáva, ale predsa len niečo, keď pán premiér potrebuje rast, na rast potrebuje aj tvorivosť. V programovom vyhlásení sa vyskytuje, myslím, že iba raz alebo dvakrát. Čiže veľa toho nezostane, ale predsa ešte nejaká nádej malinká tam zostáva v tomto nerovnom zápase a v riešení možno pre túto chvíľu bude aj tá tvorivosť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 10:20 - 10:21 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ja som nehovoril o Divých makoch, priznám sa, to, naozaj som na to nemyslel. Ja som myslel len tú poznámku, že či si adoptovala dieťa, lebo to mi prišlo trošku nekorektné, lebo to je. Ale bolo to, či si adoptovala, lebo to je. Aha, no dobre, tak, lebo to je také dosť osobné, mne to príde hrozne osobné, tak ak som to zle. Aha, tak potom sa ospravedlňujem, tak potom som to ja nepochopil. Tak už teraz tomu chápem. Ja som myslel, že si myslel priamo adopciu, a to mi príde veľmi osobné, ale ešte k tomu môjmu kontaktu, či je s rómskou problematikou dostatočná, je dostatočná. Však ja som jedol guláš u nich, ale (smiech), ale chcem len povedať jednu vec, takú ilustračnú. Ja som bol aj v Stráňach pod Tatrami a tam, pán podpredseda, je viacej detí, ako keď je deň otvorených dverí v Zoologickej záhrade v Bratislave. A znova opakujem to, čo som povedal na začiatku, za rómsky problém je zodpovedný triumvirát troch predsedov vlády - Mečiar, Dzurinda, Fico. A bude to aj ich nočnou morou, pokiaľ to nebudú riešiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 10:09 - 10:10 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda vlády bol korektný v dĺžke príspevku, ale menej korektný bol v tom, čo sa pýtal. Mne to prišlo tak trošku nekorektné sa pýtať, že či takýmto spôsobom. To mne príde ako ten neoboľševizmus, o ktorom chcem rozprávať, že hľadať riešenia tam, kde nie sú. To znamená, neobjednám tlač, ja neviem, znížim počet poslancov, adoptujem si rómske dieťa, to sú také veci, ktoré sú absolútne neštandardné a so systémovým nejakým riešením nemajú nič spoločné. To je také, fakt mi to príde, skúsim to zanalyzovať v tom, v tej rozprave potom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 9:57 - 9:59 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Žiaľ, môžme povedať, že rómsky problém je problémom triumvirátu troch premiérov, Mečiara, Dzurindu a Fica, kde jeden z nich už tu, chvalabohu, neni. Rómsky problém je ich problémom preto, že ho neriešili, tvárili sa, že neexistuje, priamo, nepriamo uplácali Rómov, ich aktivistov alebo aj iných ľudskoprávnych aktivistov, kupovali si tak pokoj a akože sociálny zmier. Výsledkom toho je, že teraz na Slovensku máme cirka šesťsto sociálne vylúčených spoločenstiev, ktoré sa však už stávajú ohniskom napätia a bezpečnostným rizikom.
Pani Nicholsonová, žiaľ, musím povedať k vášmu vystúpeniu, že počas vašej éry sa poškodilo nazeranie majoritnej spoločnosti na Rómov najviac. To, že Malacký a Dobrovodský bol hitom minulého roka, vzájomný vzťah ublížilo obrovským. To, že celé Slovensko pozeralo ako to tam vyzeralo, na tých potkanov, utvrdilo nazeranie majoritnej spoločnosti a posilnilo stereotypy, ktoré tu boli. Použitie štátnych peňazí v Malackách bolo úplne a absolútne zvrátené, absolútne zvrátené, opakujem, keď poznáme, situácia, ktorá tam bola, a štát dal peniaze, a teraz počúvajte dobre, na terénnu prácu mediátora a zopár záchodov z Baumaxu, tak je to škandál, a to treba povedať. Štát dal osemtisíc euro na absolútne hlúposti. Dobrovodský je na pokraji nervového zrútenia a niekto mu zavolá, že je mediátor a chce to meditovať, tak si uvedomte tú situáciu. Ak sa budú štátne prostriedky takýmto spôsobom používať, tak to nebude plytvanie alebo nehospodárne nakladanie so štátnymi prostriedkami, a môžme to definovať ako sabotáž.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.5.2012 12:22 - 12:38 hod.

Alojz Hlina
Ďakujem pekne. Ja len chcem môjho kolegu doplniť ešte o jeden, veľmi rýchlo poviem, krátky žalm, myslím, že to je dvadsaťsedmička, že som starec, bol som mladík, ale nevidel som spravodlivého, opusteného a jeho deti žobrať o chlieb. A verím, že táto spravodlivosť nebude platiť u nás pre ministra spravodlivosti. Nechcem, aby to vyznelo ako nejaká vyhrážka, ale je to starozákonný text a objavuje sa to pod číslom 27. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

4.5.2012 11:36 - 11:52 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dovoľte aj mne niečo povedať k tejto zrážke titanov. Naozaj som to tak vnímal, že boli to vcelku živé vystúpenia. Pán premiér hovorí a dobre identifikuje, že má splniť diabolský plán a potrebuje rast. Vy ste tu neboli, keď ja som v mojom príspevku hovoril, že budem v mojom druhom príspevku hovoriť, koľkokrát sa vyskytuje slovo tvorivosť v programovom vyhlásení vlády a aké je sú kľúčové slová pre tretie tisícročie motivácia a rast a rast. Použijem trošku športovej terminológie. Potrebujete motivovaný tím, potrebujete motivovanú spoločnosť. My budeme mať teraz kapitána Cháru, aj vy ste vcelku dobrý kapitán, obzvlášť pri tej mizérii, čo tu máme. Ale nerozumiem jednej veci a pýtam sa, prečo máte a si necháte tráviť studňu. Pýtam sa: Neexistuje odborník na hospodárstvo, ktorý neprenajíma svoj dom niekomu z Penty? Neexistuje odborník na zdravotníctvo, ktorý nepracoval v Pente? Musíte provokovať s coca-colou? Keď chcete mať motivovaný tím, nemôžete brzdiť. A ja sa pýtam, pán premiér, keď to viete, prečo brzdíte. Vcelku viete presvedčiť. Aj z toho vášho vystúpenia asi budete vedieť aj motivovať. Čiže preto obzvlášť tomu nerozumiem. Naozaj tomu nerozumiem, prečo si necháte tráviť studňu a v ľuďoch a v spoločnosti necháte tú skepsu a rezignáciu, že sa nič nemení a nezmení. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.5.2012 9:34 - 9:50 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega Beblavý určite pozná princíp virálu, že keď pichnete do niečoho a keď to žije, tak sa vrátite. Keďže žijem, ste pichli do mňa, tak to vraciam. Ja vám gratulujem k tomu dlhému príspevku. Ináč, je to veľká výzva dať to na 35 minút. To potom tá pozornosť vydrží iba chvíľu. Netvrdím, že sa vám to čiastočne nedarilo. Naozaj, bolo to náročné. Len rozmýšľam, čo my máme s vaším nominačným alebo akým zjazdom či snemom, ktorý máte. (Smiech v sále.) Naozaj, aj celkom v dobrom to myslím. Ale pichli ste do mňa. Čiže tých 35 minút bolo náročných.
Spomenuli ste to nálepkovanie, teda, že ja nálepkujem alebo nenálepkujem. Viete, že to poviete vy, resp. človek z vašej strany, kde ste vypaľovali cajchom na čelo značky, že kto je aký, ja sám s tým mám skúsenosť. Čiže naozaj by som vo vašom prípade špeciálne, nie osobne, ale vo vašom zastúpení politickom vážil slová, že kto cajchuje alebo kto nálepkuje alebo nenálepkuje.
Ja som hovoril o rómskom probléme preto, lebo na tej predposlednej a poslednej strane je to tak napísané. Čiže preto som to aj tak hovoril, i keď fakt to vyznie cynicky, že fondy EÚ sa použijú na riešenie rómskej problematiky. Viete, fondy EÚ sa používajú na dostavbu diaľnic. Príde mi to trošku cynicky. Čiže asi by sme mali trošku tie formulácie pozmeniť. Ja sám hovorím, dúfam, že sa to už naučím, o sociálne vylúčených spoločenstvách. Zdá sa mi to primeranejšie.
A na záver len dovoľte teda s tým nálepkovaním. Ja s tým naozaj nemám problém. Začnite s tým, ja sa pridám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.5.2012 9:04 - 9:19 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Viete, akí sme my Oravci? Jeden je taký, druhý taký, ale nevadí, však... (Hlasy z pléna.) Ja som tiež z Oravy. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Dobre, odpovedajte, pán poslanec.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Takže tie názory sú rôzne.
Na otázku pána Drobu. Je to ťažká téma, ťažký problém. Však od toho je nás tu toľko zatiaľ, aby sme hľadali spravodlivé riešenie, lebo princíp spravodlivosti je podľa mňa taký absolútny, taký pekný, taký krásny, že sa nemôžete pomýliť, lebo keď je to spravodlivé, tak je to dobré. Tak to je taký princíp, ktorý by som ja tu hľadal. A možno 150 múdrych hláv ho nájde. Tak možno ho nájdeme aj v tomto prípade. Takže neviem, čo mám ešte doplniť.
K otázke pána Martvoňa. Niekto povie, o. k., ja to poviem. Ja som to povedal, vy by ste to nepovedali, ja som to povedal. Myslím nič vtipnejšie, nič vážnejšie ma v tejto chvíli ako odpoveď na vašu otázku nenapadá. Ďakujem.
Skryt prepis