Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.3.2015 o 16:26 hod.

Mgr.

Gábor Gál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 15:46 - 15:48 hod.

Gábor Gál Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. No, kádrovanie do Národnej rady sa vracia. Síce nie štýlom ako za Mečiara, že za jednu noc. Ale tak postupne. Tam počas noci dlhých nožov skončili všetci takí erudovanejší poslanci Národnej rady vo výbore pre životné prostredie. Teraz vlastne skončia, donútili ste každého poslanca, ktorý zastáva nejakú funkciu, aby sa vzdal tejto funkcie. Pokračujeme ďalej. Však máme NKÚ. Patrí opozícii. No, ale tak, samozrejme, opozícia tento post nevie zastávať, lebo vaše hlasy k tomu chýbajú. Síce povedali ste, že áno, patrí to opozícii, no ale už koľko rokov to patrí opozícii? Čiže nič nové pod slnkom.
A čo sa týka, pán poslanec Fronc, toho, že kto sa tu má vyviniť a ako. Hm, nič, nič na tom nie je. Len tuto naši priatelia zo SMER-u naučili pána podnikateľa Širokého podnikať tak, že podpíše nejakú zmluvu ako pri Hrade a potom sú tie tučné dodatky. On rátal aj tu s nejakým tučnými dodatkami.
Ale najzvláštnejšie na celej veci je, že ostatní dodávatelia stavieb na diaľnice, ktorí išli tiež pod cenu štátnej expertízy, vedeli dokončiť svoje stavby, vedeli vyplatiť svojich dodávateľov a vedia fungovať ďalej. Viete, ono sa to dá. Len nedá sa to v prípade, ak dám do svojej vlastnej firmy, cyperskej schránkovej firmy a mesiac čo mesiac odtiaľ vyberávam peniaze pre nič za nič. A práve preto potom nestane, nezostanú peniaze pre... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 11:58 - 12:00 hod.

Gábor Gál Zobrazit prepis

148.
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Petrák, tiež sa mi zdalo, že nedržíte sa programu, ste navrhovateľom, ale programovým bodom je odvolávanie pána podpredsedu Figeľa, vyjadrili ste sa ku všetkému, len nie k tomuto, ale budiž.
Viete, chcem vám prízvukovať jednu vec. Vy všetko teraz zvaľujete na pána podpredsedu Figeľa, ale teraz máme tu reálny problém, krach Váhostavu. To vám nevadí, že celú reštrukturalizáciu riadi 25-ročná právnička. To vám nevadí, to vám vôbec nie je nejako podozrivé, že vlastne reštrukturalizácia, kde sú vlastne títo živnostníci vypoklonkovaní s tými 15 %, vlastne je v intenciách zas v rukách pána Širokého a vy ešte idete napomáhať, lebo hovorím, že ešte raz, ani tých 15 % nebude musieť zaplatiť, lebo zaplatia zaňho všetcia ľudia, ktorí majú nejaké účty v bankách, lebo z toho idú tie peniaze.
A zaznelo to, že Váhostav staval a staval a za socializmu. No, prepáčte, Váhostav išiel do konkurzu. Toto je Váhostav SK. To nie je tá firma, ktorá tu pôsobila. Všetky prechádzajúce spoločnosti, bohužiaľ, takéto veľké išli do konkurzu vrátane Hydrostavu a ďalších, ale nie vinou toho, že tu bol zlý štát, ktorý dával zlé zákazky, práveže štát dal veľmi lukratívne zákazky, ale sa tunelovalo. Každá firma.
A viete, ako sa volala váhostavecká predtým? Prvá slovenská tunelárska, akciová spoločnosť. To bolo jej pravé obchodné meno a podľa toho sa aj správa.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 11:03 - 11:05 hod.

Gábor Gál Zobrazit prepis

98.
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán poslanec Hlina, pán podpredseda Figeľ v tomto, v celej tejto kauze sa nemusí obhajovať, kto by sa mal obhajovať, je SMER a je si toho aj celá vláda zlepenca oligarchov vedomá. A robí to aj, že sa bráni, bráni svojím vlastným spôsobom a útočí. Útočí na pána Figeľa. Odvádza zrak verejnosti z tejto kauzy, lebo táto kauza je fakt veľmi vážna.
A odvádza pozornosť verejnosti aj z tohto riešenia, ktoré navrhli, že Široký na základe tohto zákona nebude musieť zaplatiť ani tých 15 %, ktoré sľúbil. Ani tých 15 %. Čiže za dodávky, čo zaplatil, mal by zaplatiť Široký, teraz už po tomto nezaplatí ani cent. A čo sa týka kauzy krachu Váhostavu, tak zďaleka za to nemôže pán podpredseda Figeľ, lebo ix firiem podpísalo tiež zmluvy na výstavbu diaľnice s inou nižšou sumou, ako bola expertíza, a tie ostatné firmy postavili diaľnice a nešli do krachu. Váhostav išiel do krachu. Viete kvôli čomu? Lebo sústavne bol vyciciavaný vlastnými schránkovými firmami. Neustále. Choďte, pozrite si účtovníctvo Váhostavu a uvidíte. Cyperské schránkové firmy neustále odtiaľ vyťahovali peniaze. Kvôli tomu je krach Váhostavu, ako aj v iných firmách podobných, kde vlastný majiteľ vyťahoval, tuneloval vlastnú firmu. Potom uvidíte a potom príde konkurz. Keď už v tej firme nič, nejaká hodnota nezostane.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 17:13 - 17:15 hod.

Gábor Gál Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani podpredsedníčka.
Tak traja mušketieri zo SMER-u tu zostali ako poslanci a ešte dvaja členovia vlády; traja členovia vlády, no tak vidím, že ako záleží tejto vláde a SMER-u a sociálnym istotám vláde, ktorú zastupuje zlepenec oligarchov, na tom, aby tí malí a strední podnikatelia, živnostníci nestratili svoje pohľadávky. Tak prosím pekne, to je také krásne, že o aký záujem ide zo strany SMER-u.
Pán podpredseda vlády, nechápem vaše vystúpenie, keďže máme bod programu skrátené legislatívne konanie k návrhu, ktorý predložil pán minister spravodlivosti. Toto bolo troška o inom. V jednej vete ste sa toho fakt, fakt dotkli, keď ste povedali, že hľadajme zmysluplnejšie riešenia. Hľadajme, lebo toto nie je zmysluplné, čo predložila vláda, to nie je zmysluplné. Potom to vo svojom vystúpení poviem.
Jedine, čo by som vám chcel ale vysvetliť, je to, že prečo Váhostav podpísal tú nevýhodnú zmluvu. Jednak, že podpísal, vedeli, čo podpísali, oni mali vedieť, či idú do podvodu, alebo nejdú do podvodu, že podvádzajú svojich obchodných partnerov, že ich nevyplatia. Ale mám skúsenosti a celé Slovensko má dostatočné skúsenosti s tou snehovou guľou, ktorú tlačia niektoré spoločnosti pred sebou, a to je to, aby som mal nejaký obrat. Nevadí, že nemám zisk, mám obrat. A mám schránkové firmy, ktoré nastrčím, vlastné, ktoré nastrčím do svojho účtovníctva a tunelujem vlastnú spoločnosť. Mám obrat, mám tam nejaké financie a neustále, mesiac čo mesiac vyplácam týmto svojim tuneláckym schránkovým firmám z toho obratu, a nie zo zisku... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 14:45 - 14:47 hod.

Gábor Gál Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán poslanec Bugár, absolútne máte pravdu v tom, že toto riešenie je absolútne zlé. Nemá vôbec význam a zmysel priniesť tento zákon do Národnej rady, hlavne keď takto to smrdí, lebo tu máme rad zákonov a paragrafov, ktoré kebyže sa aplikujú, tak tento problém tu nemáme. A predovšetkým mám na myslí trestný zákonník, skutkovú podstatu podvodu, zvýhodnenie veriteľa a tak ďalej. Kebyže sa aplikujú tieto paragrafy na tento podnikateľský subjekt, tak tento problém tu nemáme, lebo manažment, štatutári by už dávno sedeli v base.
A prečo tento zákon takto smrdí? Lebo chránime týchto podvodníkov, ktorí priviedli svojich obchodných partnerov do omylu, lebo zobrali si zákazku, o ktorej vedeli, že nebude rentabilná, že pôjdu do mínusu, obalamutili ich, oklamali, že im zaplatia a nezaplatili. A zákon smrdí aj kvôli tomu, že zaplatí sa to zo štátnych peňazí, z peňazí všetkých ľudí a reštrukturalizácia pôjde ďalej, ale už nebude pod kontrolou živnostníkov, ale bude pod kontrolou bánk, ktoré si pán Široký ustráži, potom tam bude štátna banka, ktorá už absolútne bude v intenciách pána Širokého. Ďalšou zábezpekou je tam 25-ročná právnička, už absolútne garantka na celý konkurz a reštrukturalizáciu. A uvidíte, schránkové firmy vytiahnu peniaze a záver bude, že firma pôjde do konkurzu. To bude záver, skôr či neskôr. Ale schránkové firmy na Cypre dostanú svoje peniaze aj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.3.2015 11:47 - 11:48 hod.

Gábor Gál
Ďakujem za slovo. Pán predseda, tiež chcem pripomenúť členom výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ, že máme dneska rokovanie výboru teraz o 12.00 hodine. Ďakujem pekne. Budeme tuto na výbore pre obranu a bezpečnosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.3.2015 10:40 - 10:42 hod.

Gábor Gál Zobrazit prepis

36.
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážený pán poslanec Matovič, uvažujem nad podporou tohto zákona. Ja rozumiem tým argumentom aj s vami súhlasím, len bojím sa viacero vecí.
Jedna je, že aj keď prijmeme váš návrh, tak vec nevyriešime, lebo napríklad už teraz, kebyže sme normálny právny štát, kde fungujú orgány činné v trestnom konaní, prokuratúra a súdy, tak už na týchto ľudí, ktorí neplatia faktúry svojim dodávateľom, už by sme teraz vedeli nájsť priestor na ich trestné stíhanie a za to trestný čin podvodu. Lebo keď sa dohodnem s niekým, že on mi dodá službu, tovar, a ja mu nezaplatím a viem, že mu nezaplatím, tak som ho priviedol do omylu. A to je podvod. Len problém je, že na Slovensku to nikto nechce takto riešiť. My môžeme tu prijať hoc najlepšie zákony, stále keď orgány, štátni zamestnanci, ktorí sú za toto platení, nerobia svoju robotu. Ale budiž.
Ďalšia vec, či nám ide o to, aby sme niektorých ľudí dostali do väzenia alebo aby sme tým malým živnostníkom dostali peniaze na účet, lebo toto len rozšíri rad ďalších bielych koní, ktorí budú vystupovať v mene nejakých eseročiek ako v prípade daňových podvodov alebo podvodov z DPH, že tí ozajstní ľudia, ktorí budú stáť za tými eseročkami, postihnutí nebudú.

Takže v prvom čítaní určite by sa to dalo podporiť, ale treba myslieť aj na to, že keď zas to stroskotá niekde na prokuratúre a na súdoch, čo bude potom. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.3.2015 16:51 - 16:55 hod.

Gábor Gál Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani podpredsedníčka. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, predsa len musím využiť možnosť vystúpiť k tejto problematike aj k tomuto návrhu zákona, škoda, že nie je tu pán minister, ale dúfam, že moje slová sa k nemu dostanú.
Vítam túto novelu. Všetci odborníci, ktorých vítam v mojich kruhoch poradcov, sa zhodujú na tom, že je to dobrá novela, že je to aj potrebná novela, ale ten stav, ktorý existuje na Slovensku, ten technický, personálny, stále nie je tak dobrý, ako potrebujeme.
Čiže máme už dobrú zákonnú úpravu, budeme mať ešte lepšiu zákonnú úpravu, ale už to technické zabezpečenie aj je. Problematika je, že nám odchádzajú odborníci, problematika je, že stále sa straší s tým, že sa otvorí dôchodkový systém hasičom. Hasiči sú, niektorí hasiči, ktorí spĺňajú podmienky na výsluhové dôchodky, sú, dá sa povedať, do istej miery zbalení, a že akonáhle príde nejaký ten návrh do Národnej rady, už budú mimo služby.
Čo chýba tejto novele, to je rozšírenie kompetencie možnosti pozastavenia napríklad výroby, prevádzky nejakej nehnuteľnosti alebo hnuteľnosti, kde nie sú splnené protipožiarne predpisy alebo kde vlastne hrozí to, čo sa stáva dosť často, že sú nejaké nedostatky, na odstránenie nedostatkov jednotlivé stránky dostanú určitý čas, aby odstránili, a kým dôjde k tomuto odstráneniu, tak vlastne aj ten požiar v tom danom objekte vypukne.
Určite by sme privítali aj trošku také oživenie témy a troška prefabrikáciu témy, že kde sú dislokovaní hasiči, kde je koľko hasičov, kde je aká technika, dúfam, že priebežne modernizujeme našu hasičskú techniku, ale nie všade je napríklad vysoký žeriav alebo vysoká plošina. Napríklad v Galante teraz sme mali minulý víkend dva priemyselné požiare, máme tam 19 budov nad 30 m a plošina v galantskom riaditeľstve, ktorá dosiahne do tejto výšky, chýba. Budeme, asi dopadneme tak, ako v tom Štúrove, že museli prísť hasiči z Ostrihomu, lebo naši hasiči na hasenie požiaru v tej výškovej budove v Štúrove techniku nemali.
Čiže my potrebujeme dobudovať, ale potrebujeme znova prerozdeliť Slovensko, že kde aké zložky potrebujeme. Za tie roky, čo bola tá posledná systematizácia, sa dosť toho veľa zmenilo. Prišli nové fabriky, obrovské fabriky. Však v Galante vnímame prítomnosť Samsungu už 10 rokov, pretavil celý priemysel v tom danom regióne, ale pritom sa na to nemyslelo, že treba posilniť aj hasičské útvary. V Trnave, keď prišiel Peugeot, tak tam Peugeot vytvoril vlastný hasičský útvar.
Dobre, že sa ráta s dobrovoľnými hasičmi, ale táto téma ešte zďaleka nie je pretavená do tých sfér, do ktorých by sme chceli, preto ja vystúpim potom v druhom čítaní s konkrétnymi návrhmi.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.3.2015 16:26 - 16:27 hod.

Gábor Gál Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Chcem šetriť čas na všetkých, takže nevystúpim, využívam možnosť rozšíriť poznatky pána poslanca k tomuto návrhu zákona.
Je tam ďalší problém, pán poslanec, a to je, že celé to konanie sa nebude spravovať správnym poriadkom, čo v prípade, keď ideme od absolútne novej sféry správneho konania, si myslím, že nebude najlepšie.
A druhá vec je, pán starosta tu za mnou, že obce budú mať nové povinnosti a kto im to zaplatí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.3.2015 16:11 - 16:12 hod.

Gábor Gál Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Chcem využiť túto možnosť reagovať aj na pána poslanca Poliačika, že mnoho tých vecí, ktoré spomenul, sú pravdivé. Jednak tento zákon, ako vítam tento zákon, však tú úpravu od nás vyžaduje Európska únia.
Ale tie záverečné slová, čo sa týka tej cudzineckej polície, poznám tiež to tam z vlastnej skúsenosti. Je to predovšetkým o materiálnom a finančnom a personálnom zabezpečení. Čiže to by, práve teraz sa teším, že pán minister financií sedí na kresle navrhovateľa, nie pán minister vnútra, lebo to je predovšetkým o financiách, že, pán minister? Potom do rozpočtu kapitoly ministerstva vnútra treba nejaké peniažky pridať, aby tá cudzinecká polícia v Bratislave vedela pracovať fakt v dôstojnejších podmienkach.
Ale keďže nie je tu pán minister, tak nevystúpim v rozprave, nechám to tiež potom na výbor a potom na druhé čítanie.
Skryt prepis