Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 10:44 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.12.2015 11:03 - 11:04 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, dávam procedurálny návrh, aby sme hlasovanie o zmene ústavy odložili až do momentu, kým tu nebude zástupca vlády.
Je absurdné, aby sme išli meniť ústavu na popud vlády v zrýchlenom legislatívnom konaní, a nikto z vlády si nedal ten čas to sem prísť aspoň obhájiť alebo aspoň byť pri tom, keď sa hlasuje.
Čo už sa robí v tomto štáte z parlamentu v parlamentnej demokracii, ak v skrátenom legislatívnom konaní na popud vlády, keď sa strašia občania, že tu rýchlo, rýchlo treba zmeniť ústavu, si nikto nedá ten čas z vlády sa sem prísť aspoň pozrieť? To čo už sme spravili z tohto parlamentu?! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2015 10:44 - 10:46 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Neviem, či si to pamätáte, kolegovia, ja som na to upozornil na začiatku tohto volebného obdobia, keď si táto vláda schválila ten univerzálny splnomocňovák na zastupovanie v parlamente. Ja som už vtedy povedal, že si tu z toho budú robiť holubník. A presne to sa deje. Presne to sa deje. To nikdy predtým, čo si pamätám, čo sledujem parlament, nebolo, že by len tak mirnix-dirnix mohol hocijaký minister zastupovať hocijakého iného. To bolo spravené až tým tzv. univerzálnym splnomocňováčikom, ktorý sa schválil, myslím, na prvom zasadaní druhej Ficovej vlády. A dôvod je úplne jednoduchý, a to je presne to, čo Pavol Paška spravil z tohto parlamentu a súčasné vedenie v tom pokračuje. Z parlamentu je handra, slúžka vlády. V parlamentnej demokracii, na ktorú sa hráme, má celá vláda parlament úplne na háku.
A takto to vyzerá, že sa postrašia ľudia, majú sa akože prijímať zákony, ktoré ich majú ochrániť, a vedenie parlamentu, predseda parlamentu nemá toľko odvahy, aby povedal príslušnému ministrovi, alebo premiérovi, keď je to tak dôležité, aby sem, sakra, došiel a obhájil to. Namiesto toho tu bude sedieť pán Jahnátek a teraz pán minister zdravotníctva, pri všetkej úcte k nemu, akým spôsobom máme vecne diskutovať k týmto akože protiteroristickým opatreniam, keď tu nie je kompetentný člen vlády?
A je to dôsledkom jediného, z tohto parlamentu sa v rukách SMER-u stala handra v rukách vlády. Toto už nie je parlamentná demokracia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2015 9:45 - 9:47 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, otázka je veľmi jednoduchá: kde je Kaliňák? Kde je Kaliňák? Lebo toto nie je ani protiteroristický balíček, toto nie je Borecov balíček. A za predpokladu, že sa tajné služby nesťahujú do Komjatíc, tak to nie je ani balíček pána Jahnátka. Toto je Kaliňákova robota, ktorú si tu mal prísť obhájiť.
Presne, ako ste povedali, pán poslanec, strašne veľa z tých vecí boli dávno pripravené. A kto sa rozprával s prokurátormi, kto sa rozprával s policajtmi, kto mal možnosť, ja teda nie, rozprávať sa možno aj s ľuďmi tajných služieb, tak ja minimálne za prokurátorov a policajtov viem, že už sa roky sťažujú. Toto nemôžme, tuto nás nepustia, tuto majú tých páchatelia príliš veľa právomocí, nemôžme prehľadávať, nemôžme zobrať tašku, nemôžme sa pozrieť do auta - a vôbec to nesúviselo s terorizmom.
Keď kvôli smernici Európskej únie bolo zakázané žiadať si metadáta, strašne sa sťažovali, a pritom všetci veľmi dobre z čísel vieme, že to zneužívali roky po sebe.
Toto tu je Kaliňákov balíček, ktorým sa chce zapáčiť policajtom, prokurátorom, zľahčiť im robotu, nemá to obhájené a hádže to do vreca, na ktorom už len nápis protiteroristická agenda je urážkou, rovnakou urážkou ako volebný program strany SMER, ktorým kupuje hlasy, sa nazýva sociálnym balíčkom. Aj jedno, aj druhé je len trápna hra na kúpenie a zastrašenie voličov.
A keby mal trochu cti Kaliňák v sebe, tak si to aspoň príde sem obhájiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2015 10:19 - 10:21 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem. No, pani poslankyňa, v jednej veci ja mám presne rovnaký dojem, ako ste ho popísali vy vo svojej reči. Bolo veľa vecí, ktoré silové zložky v tomto štáte nariekali, že toto my nemôžeme, tam nás nepustia, tu máme obmedzené právomoci, toto sa nedá a radi by sme. Už len keď by sme si napríklad pozreli štatistiky žiadostí o využívanie metadát, ktoré potom zatrhlo, ktoré potom bolo zatrhnuté tým, že bola zrušená smernica Európskej únie, tak bolo vidieť, že prístup k súkromným dátam a ich využívanie pri vyšetrovaní bol oveľa väčší častokrát, než si samotná situácia vyžadovala. A teraz zrazu vystrašený národ čaká riešenie, tak to všetko nabúchame na jeden papier a všetko naraz to v skrátenom legislatívnom konaní preženieme cez parlament, aby sme to konečne mali. Klasický príklad.
Ja si myslím, že dôvod, prečo žiadny poslanec SMER-u nevystupuje, je, že za tie tri hodiny, čo vláda prišla na toto úžasné riešenie, ako sme počuli, nestihli ešte nabrífovať aj poslancov do rozpravy. To znamená, že bolo to dané iba na papieri a tí, ktorí už majú svoje miestečká na kandidátke, už teraz len stlačia tie knoflíky a jednoducho nám to tadeto prejde. A čo nejaká diskusia odborná, čo nejaká diskusia verejná, to je úplne nepodstatné. Základ je, aby sme mohli vystrašiť obyvateľov, aby sme sa mohli tváriť, že niečo robíme a na konci budeme vyzerať ako geroji, aj keď je to celé len trápne PR a odborne spackané riešenie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2015 10:45 - 10:47 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No, pán Blanár, ja som nepovedal, že sa neurobilo nič. Ja som povedal, že tam bol zmätok, nebola tam kontinuita a pri tých konkrétne dvoch veciach, o ktorých ste hovorili, pri duálnom vzdelávaní som na začiatku povedal, že s tým bude problém a keď sa pozriete teraz, jak sa začali udeľovať výnimky, že čo sa môže a čo sa nemôže a ten jednotný systém zrazu je narušený a pre každého zvlášť, tak presne sa plní to, čo som vtedy vravel, že individuálne partnerstvo medzi školou a lokálnou firmou je prirodzenejšie, ako regulácia zvrchu cez zákon. To sa teraz dokazuje, lebo nie je záujem do toho ísť. A záujem do toho ísť je iba tam, kde sa dávajú výnimky. A to viete rovnako dobre ako ja.
Druhá vec. Pri VÚC-kach som upozorňoval na to, že je problém, ak VÚC-ka ako zriaďovateľ stredných škôl je v konflikte záujmov a môže niekde uprednostňovať vlastné školy proti súkromným a cirkevným. Keď sa pozrieme do Banskobystrického kraja na to, akým spôsobom tam bolo prerozdelenie navrhnuté na začiatku, prerozdelenie peňazí, tak to túto moju tézu iba dokazuje. (Reakcia z pléna.) No však 8:1 (Reakcia z pléna.) Opravný mechanizmus už je tam na úrovni samosprávy a zastupiteľstva. Každopádne stále platí téza, že konflikt záujmov platí a stále trvá, pretože (reakcia z pléna) ministerstvo nebolo zriaďovateľom škôl, pretože zriaďovateľom je VÚC-ka, zriaďovateľom ja VÚC-ka. Dobre, aby som to dokončil.
Maťo Fecko, keď hovoríš o predávaní hodnôt, keď hovoríš o predávaní hodnôt, jednou z hodnôt je aj samostatnosť a to, že ak chceme vychovávať lepšieho a samostatného človeka, tak k nemu môžeme začať už od malička, začať pristupovať ako k seberovnému. Tie deti nebudú diktovať, ako má vyzerať škôlka, to by bola, samozrejme, blbosť, ale... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2015 10:22 - 10:35 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Ja si myslím, že súčasťou toho, aby sme vedeli vysvetliť, prečo je taký zákon dobré schváliť, je ukázať, ako by to mohlo vyzerať, keby platil. A nepôjdem teda tak zoširoka, ako kolegovia predo mnou, ale myslím si, že je, bolo by súčasťou dobrej štábnej kultúry parlamentu, ak by odpočet programového vyhlásenia vlády neprebiehal tak, ako ho modelujeme teraz v rozprave o návrhu zákona, ktorý by ho mal zaviesť, ale mal by prebiehať tak, že finálnym stretnutím parlamentu a vlády by malo byť to, že ministri si prídu obhájiť, čo spravili a parlament im povie, im ukáže palec aspoň k tomu: "berie na vedomie".
Napríklad v takom školstve by sme mohli povedať, že nepodarilo sa vám, čo ste si tam napísali, a chvalabohu. Pri mnohých otázkach naozaj to tak je. Lebo ak čítame vety, napríklad ako vláda bude pri prístupe k vzdelaniu zohľadňovať nielen ambície žiaka alebo študenta, ale aj jeho schopnosti a vytvorí také legislatívne podmienky, aby zriaďovatelia škôl alebo školy museli pri tvorbe plánu a výkonov zohľadňovať aj požiadavky trhu práce, tak to sme tu mali. Pán minister Čaplovič zaviedol neústavný strop na priemer, dosiahnutý priemer žiakov základnej školy, na základe ktorého mohli do smrti v podstate byť ochudobnení o možnosť študovať na gymnáziách. To bolo presne táto veta z programového vyhlásenia vlády. Pán Čaplovič ju splnil a Ústavný súd mu povedal e-e, nepôjde takto, nedá sa. Vrátil to naspäť a, chvalabohu, decká, okrem toho jedného roku, sa môžu dnes dostávať na gymnáziá podľa prijímacích pohovorov a nie podľa priemeru známok.
Takže tá diskusia podľa mňa nemá byť iba o tom, že či splnili, ale aj o celkovom kontexte, že čo si napísali, čo splnili a ako? Lebo častokrát vy, keď čítate vlastne programové vyhlásenie vlády, tak je to tak, že buď je to všeobecné, lebo tam nechceli dať nič záväzné, alebo je tam všeobecné, lebo tam nechceli napísať, čo chcú spraviť. A potom, keď si pozrieme napríklad v kapitole pre vysoké školstvo podporu vedy a výskumu a potom si pozrieme, koľko peňazí išlo do postavenia budov, v ktorých sa nesmie učiť, vedecko-technických parkov, kde je otázne teda, že či plníme programové vyhlásenie vlády alebo zadanie niekoho, kto chcel postaviť budovy, tak potom zrazu vidíme, že máme vágnu vetu v programovom vyhlásení vlády, potom nejaké veľké peniaze z eurofondov išli niekam, postavili sa budovy, v ktorých sa niekoľko rokov nesmie učiť a potom sa môžeme zamýšľať nad tým teda, že či plnia svoje programové vyhlásenie vlády alebo nie.
V školstve považuje vláda za rozhodujúce zabezpečenie výraznejšej úlohy a postavenia učiteľov všetkých stupňov škôl v spoločnosti, preto okrem odborného a sociálneho aspektu sa musí zvýrazniť aj ich celospoločenská pozícia, to jest politická, odborná a laická podpora učiteľskej profesie a, samozrejme, aj jej finančné ohodnotenie a zvýšenie spoločenského postavenia. Preto bude systémovo riešiť vláda zlepšenie odmeňovania pedagogických odborných a nepedagogických zamestnancov podľa ich kvality a v závislosti od možností štátneho rozpočtu. Okej. Platy učiteľov a pedagogických zamestnancov rástli, nie moc, ale rástli. Ale ako si máme potom vysvetliť fakt, že keď toto bolo napísané v programovom vyhlásení vlády, tak v roku 2015 na konci roka povie minister školstva: "No do školstva môže ísť viacej peňazí, ale musíme presvedčiť, ale spoločnosť nás musí presvedčiť, že jej na tom záleží."? Tak, keď na tom záležalo vláde v roku 2012, tak by som čakal, že štyri roky (povedané s úsmevom) na tom bude makať a nieže sa nechá potom presviedčať o tom, že sa nechá presviedčať o tom, že sa musí nechať presvedčiť spoločnosťou. Veď to je trošku zvrátené, trošku zvrátené.
Vláda si dala za úlohu, že bude podporovať zvyšovanie kompetencií detí, žiakov a študentov s väzbou na vytváranie konkurencieschopnosti európskeho štandardu hodnotení napríklad PISA. No tak tu vláda zlyhala úplne, že dramaticky. Za posledné štyri roky, čo vidíme, je, že v hodnotení PISA sa prepadávame na konci rebríčkov. A s tým súvisia ďalšie veci, o ktorých, ja som to hovoril, keď sa schvaľovalo programové vyhlásenie a poviem to znovu. Mnohé z vecí, ktoré si táto vláda stanovila a chcela splniť, splniť nemohla, pretože je ideologicky ohnutý pohľad na vzdelávanie. A vidíme to v každom tom odstavci, ktorý som citoval, ktorý sa odvoláva na potreby trhu, že v časoch, keď sa trh dramaticky dokáže zmeniť za 15 rokov napríklad tým, že vznikne niečo ako shirt economy, že tu máme RBMB, že tu máme Uber, že tu máme proste firmy, v ktorých, biznis modely, je niečo, čo sme si pred piatimi alebo desiatimi rokmi vôbec nevedeli predstaviť. Tak ak chceme vychovávať deti pre potreby trhu, tak ich nevychováme k ničomu konkrétnemu, lebo trh sa nám dramaticky z roka na rok mení.
To, čo tu chýbalo - a hovoril som to vtedy a hovorím to znova - a na základe čoho zlyhali traja ministri školstva, je koncentrácia na dieťa. Pretože bez ohľadu na to, ako sa nám mení svet, deti sa nám v zásade rodia také isté, s tými istými potrebami, s tými istými senzitívnymi obdobiami, plus-mínus trojročné dieťa bude baviť plus-mínus toto, plus-mínus päťročné dieťa bude baviť plus-mínus toto. Vtedy sa potrebuje učiť chodiť, vtedy behať, vtedy čítať, vtedy počítať a vtedy sa potrebuje naučiť dávať zmysel tomu, čo robí. Toto máme stodvadsať rokov už rozvrhnuté v tabuľke, ktorú začala kresliť ešte kedysi dávno Mária Montessori, a to sa nemení. A ak by sme toto zapracovali do tých cieľov, ktoré si ministerstvo školstva dalo, že pozrieme sa na deti, odbočím teraz.
V Holandsku vláda predstavila nový model výučby na materských školách. A hádajte, komu ho dala pripomienkovať? Deťom na materských školách. Deti v rozmedzí tri až šesť rokov jazykom im prispôsobeným sa vyjadrovali k tomu, ako by škôlky mali vyzerať. Neviem, či je to piár stand alebo či naozaj už zašli tak ďaleko, ale o tomto to má byť. Budeme, budeme, pán minister školstva vymenuje ombudsmana pre učiteľov, ktorého s učiteľmi nijakým spôsobom nekonzultoval. Mení štátny plán vzdelávania bez toho, aby sa detí na školách pýtal, čo chcú počuť a čo chcú vedieť. Menia sa nám osnovy, všetci musia učiť rovnako bez toho, aby sme vedeli, o čo tým deckám vlastne na tých školách ide. A potom sa nesmieme diviť, že keď si pozrieme medzinárodné porovnávania, je iba jedna krajina, kde sú menej motivovaní a nešťastnejší žiaci, ako na Slovensku. Tipnite si, ktorá? V Rumunsku.
Takže nielenže, ja myslím, že čo sa ukazuje pri kapitole školstvo, nie je to, čo sa ukazuje pri mnohých iných. Pretože pri mnohých iných si dali ciele a možnože poohýbali realitu na to, aby ich dosiahli. To je zamestnanosť. Čo sa ukazuje pri kapitole školstva, je, že bola jednoducho zle napísaná, že vychádzala zo zlých predpokladov, podmieňovala úspechy zlými kritériami a tým pádom nemohli byť tie ciele dosiahnuté, že svet vo vzdelávaní sa nám hýbe jedným smerom a či už zoberieme naozaj že kovaného boľševika, ktorý začínal na tom ministerstve alebo neosocialistu, ktorý tam končí, tým, že sa orientujeme na spoločnosť, na trh práce, na zamestnávateľov, tak jednoducho nevieme modelovať vzdelávanie tak, aby to bolo v prospech jednak detí, jednak študentov, jednak rodičov a jednak učiteľov. Jednoducho to nastavenie je zlé.
Preto nepôjdem už viacej do detailu. Poviem len to, že okrem zákona o športe, ktorý je výrazným úspechom tejto vlády, sa v rezorte školstva prešľapovalo na mieste. Rezort školstva prišiel o významné kompetencie, ktoré predtým mal a už ich nemá. Napríklad presunom na VÚC-ky, kde jedna od druhej ukazuje, že či je kompetentná alebo nekompetentná rozhodovať napríklad o triedach na stredných školách. Ja vidím pána župana, kýva hlavou. Jeho župa je príkladom toho, že sa to dá. Máme župy, ktoré sú príkladom toho, že sa to nedá. A je otázne teda, či ten presun kompetencií bol šťastným krokom alebo nebol. A páni kolegovia tuto vpredu zase (povedané s úsmevom) vedia o tom druhom prípade svoje, že áno? No.
Takže prišli sme, rezort školstva prišiel o kompetencie, čo sa týka presunu školských úradov na ministerstvo vnútra. Tam uvidíme, čo to spraví. Prišiel o kompetencie, čo sa týka rozhodovania o stredných školách presunom na VÚC-ky. Tam už vidíme, čo sa deje. A mnohé veci, ktoré boli v programovom vyhlásení vlády napísané, naplnené neboli z jedného jednoduchého dôvodu, nebola kontinuita na ministerstve. Proste svet Dušana Čaploviča, svet Petra Pellegriniho a svet Juraja Draxlera sú často nezlučiteľné svety. A keď nevychádzame z jasne zadefinovaných cieľov, ktoré zodpovedajú tomu, ako sa vyvíja svet, ale vychádzame len z vágne zadefinovaného toho, že splníme požiadavky trhu, tak to potom takto aj dopadáva.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.12.2015 9:38 - 9:43 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani podpredsedníčka. Vážené dámy, vážení páni, s ombudsmanmi sa nám tu roztrhlo vrece. Včera pán minister školstva zvesil zo stromu nejakého pána bez opory v zákone, zrazu máme ombudsmana pre učiteľov. Učitelia dokopy nevedeli, o koho ide, odborná verejnosť nemala možnosť sa vyjadriť. No máme nejakého nového ombudsmana. Nevieme, aké ma kompetencie, odkiaľ ho zvesili, čo bude robiť. Podľa toho, čo ja som sa dozvedel, tak má iba nasmerovať, ľudí, hej, že v podstate je to sofistikovaná vrátnička na Stromovej. Ďakujem pekne za takých ombudsmanov.
Dneska rozprávame o ľuďoch, ktorí, ktorí majú oporu v zákone a mohli by, ak to dopadne dobre, by mohli byť substanciálnou zmenou k lepšiemu. Pri tej prvej funkcii, tak ako povedal pán kolega Lipšic, v zásade nie je o čom, hej. Bez ohľadu na to, ako voľba dopadne, ja súhlasím s Luciou, že, že máme favorita, a podpisujem všetko, čo povedala, ale máme tam v zásade dvoch dobrých kandidátov. Ja si myslím, že aj pri ombudsmanovi detskom máme dvoch dobrých kandidátov, ale len jednému z nich by som zveril svoje vlastné deti.
Lucia Blahová... či Natália Blahová je pre mňa naozaj... Každému z vás by som doprial posadiť sa ku nej na dvor, hej. Ten, tá atmosféra, ktorá, ktorá tam panuje, kde človek má možnosť zacítiť, čo je to rodina, a spolu s jej prehľadom v legislatíve a s tým, akú má, aký má drajv, akú má guráž meniť veci k lepšiemu, tak táto kombinácia pre mňa je tým najlepším, čo by som si vedel predstaviť u človeka, ktorý má zastupovať záujmy všetkých detí na Slovensku.
Všetci si pamätáme, ako dopadol náš prvý ozajstný ombudsman, hej, pán Kandráč. Celé jedno volebné obdobie sme vlastne museli čakať na to, kým sme vôbec nejakého ombudsmana na Slovensku, ombudsmanku, mali. Pán Kandráč bol neviditeľný. Keď sa ho niekto pýtal, čo robí: "Vybavujem agendu." To bolo celé. Stranícky nominant HZDS tam sedel na stoličke celých tých niekoľko rokov, celé jedno volebné obdobie a v podstate až s príchodom pani Dubovcovej máme verejnú ochrankyňu ľudských práv, ktorá jasne formuluje svoje stanoviská, verejne sa vyjadruje a stojí na strane všetkých občanov.
Ja si dovolím povedať, že ak bude zvolená pani kolegyňa Tomanová, tak nás čaká niečo podobné. Budeme mať zaslúžilú exministerku za vládnu stranu, ktorá dostala flek na niekoľko rokov a bude tam. A to bude celé. Preto si myslím, že Natália Blahová je násobne lepšou kandidátkou, hneď po nej pán Galo koniec koncov takisto. Pri pánovi Mikloškovi sa zrejme nezhodneme s mnohými, ja si myslím, že jeho ideologické nastavenie je nezlučiteľné s európskou legislatívou, čo sa týka ochrany detí. Jednoducho si neviem predstaviť, ako niekto, kto popiera základné východiská ochrany detí a rovnosti aj na základe náboženskej príslušnosti a tak ďalej, by mal zrazu obhajovať tieto všeobecne platné dokumenty, ktoré sú záväzné aj pre Slovenskú republiku. To si predstaviť neviem.
Preto pri tej prvej voľbe v zásade nemám problém, nech dopadne akokoľvek, aj keď, aj keď spolu s kolegyňou Nicholsonovou podporím pani Brichtovú. Pri tej druhej by som bol naozaj veľmi rád, keby dostali šancu ľudia, ktorí myslia v kontexte európskej legislatívy ľudských práv a ochrany detí, t. j. Natália Blahová alebo poťažne pán Galo, a keby sme nezaťažili jednak tento úrad politickou nomináciou v prípade pani Tomanovej, alebo by sme ho nezaťažili ideologickým jednoducho nastavením, ktoré podľa mňa na ten úrad nepatrí, a to je v prípade pána Mikloška.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2015 18:08 - 18:08 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem. Jozef, ja som hrozne chcel počuť, čo povieš, ale som spravil osudovú chybu a ako si začal rozprávať, som si otvoril internet a prečítal som si nový článok pre bývalého predsedu parlamentu pána Pašku. A teda akože to je také mäso, že som vôbec nepočul, čo si hovoril, tak sa ti ospravedlňujem, ale dávam do pozornosti aj ostatným kolegom perfektný článok, prečítajte si ho. A ja si potom zo záznamu prečítam to, čo si povedal. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 26.11.2015 18:39 - 18:39 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu. Spĺňa všetky náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií. Zo znenia je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že zákon prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: ústavnoprávny výbor, výbor pre sociálne veci a výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Gestorským výborom logicky bude školský výbor. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona prerokovali výbory do 21. januára 2016 a v gestorskom výbore do 22. januára 2016.
Môžete otvoriť všeobecnú rozpravu, pán predsedajúci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2015 17:39 - 17:41 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Pán kolega, ja vám presne poviem, čo sa stane. Prejde rokovák v tej podobe, ako ho kolegovia predložili. Bude tam 48-hodinová lehota a každý boží deň o jedenástej, o sedemnástej hu budeme skracovať. Stavím sa s vami kľudne, že to tak bude.
Tá lehota bude čisto formálna, nikdy nebude dodržiavaná a predkladatelia sa budú celej Národnej rade smiať do očí, že v podstate tá lehota tam nie je. Budú sa v ten deň podávať pozmeňováky, skráti sa lehota, odhlasuje sa a pôjdeme domov. Presne tak, jak je to teraz. Nijaká zmena nenastane a jediné, ešte raz, ja si inak neviem spomenúť naozaj, kedy naposledy sa nám stalo, že sme na schôdzi mali nejaké druhé čítania posledný týždeň schôdze. Tam sú správy, tam sú medzinárodné dohody, tam sú prvé čítania poslaneckých návrhov zákonov, druhé čítania vždycky sú v strede, druhý, tretí týždeň schôdze, a je to iba na organizácii Kancelárie Národnej rady, aby sa jednoducho na to myslelo. (Reakcia z pléna.)
Toto sa, nie, toto sa týka iba druhého čítania k zákonu. Dokonca skrátené konanie je odtiaľ vyňaté. Keď sa prijíma zákon v skrátenom legislatívnom konaní, tak toho sa tá lehota netýka.
Ja si myslím, že to necháva na tradičný legislatívny postup úplne široký rámec, aby sa dodržalo to pravidlo, lebo inak, ešte raz, dávate ho tam ako čisto formálne a nikto ho dodržiavať nebude.
Ďakujem.
Skryt prepis