Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

10.2.2017 o 12:42 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 10.2.2017 13:17 - 13:19 hod.

Miroslav Beblavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Dovoľte mi na úvod len vysloviť vám uznanie za to, že ste schopná čítať zároveň veľmi rýchlo, ale aj veľmi jasne. To je umenie, ktoré by som od vás niekedy rád sa naučil, ak sa to dá. (Reakcia predsedajúcej.) Asi budem mať o ne záujem, ale nebudem to sem ťahať. Ešte raz, ešte raz to naozaj oceňujem. V porovnaní s pánom poslancom napríklad Čížom, kde je rýchlosť rovnaká, ale artikulácia nie je až taká dokonalá, vy ste naozaj vzorom.
Ale teraz k samotnému jadru veci. Toto sú tri zákony, z ktorých teraz predkladám prvý, ktorý sa týka cestnej dopravy alebo cestných kompetencií. Ja len veľmi stručne, aby som to už potom nemusel opakovať. Toto je tá jedna oblasť, ktorú primárne vraciame štátu okrem intravilánových ciest. Zároveň chcem povedať, lebo som mal s pánom poslancom Ivanom o tom takú chodbovú diskusiu, že my robíme decen... my riešime VÚC-ky. To znamená, že rozstrihávame tie kompetencie, nemeníme ich. Samozrejme, sme v mnohých tých veciach, keby bol záujem, môžme ich aj začať meniť. Napríklad viem, že pán poslanec chce rušiť vôbec právomoc vydávať niektoré licencie, kde ja som s ním stotožnený dlhodobo, tiež sme to navrhovali. Len tie naše návrhy sa riadili princípom, že nemeňme kompetencie, len ich rozrealokujme. To, že by sa dalo to zlepšiť, o tom nikto nepochybuje a keby tento návrh bol v druhom čítaní a bolo by to, povedal by som, možné v rámci jeho schvaľovania, určite by som bol tomu otvorený.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.2.2017 13:14 - 13:14 hod.

Miroslav Beblavý
Ďakujem veľmi pekne.
Tak ako som sľúbil, veľmi stručne. Toto je ten druhý zákon z toho mini zdravotníckeho balíčka. Tento sa týka liekov a tam úloha VÚC je minimálna. Predsa len sú tam určité drobné kompetencie, ktoré sme museli vyčistiť a primárne teda preniesť na Štátny ústav kontroly liečiv.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.2.2017 13:11 - 13:12 hod.

Miroslav Beblavý Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Okrem samotného návrhu teda alebo pri tom samotnom návrhu musím sa opraviť v jednej veci, lebo doteraz tie diskusie, ja som hovoril, že jediné dve významné právomoci, ktoré sa recentralizujú, sú teda cesty a SAD-ky. Je tu ešte jedna, a to sú nemocnice toho druhého stupňa. Len poviem, prečo som to neuvádzal, len teraz to chcem dať pri tomto zákone na pravú mieru, keďže je o ňom, že keďže, ako sme aj v rozprave hovorili, všetky tie nemocnice s výnimkou Žilinského kraja sú buď sprivatizované, prenajaté alebo inak sa ich VÚC-ky zbavili, tak ten praktický efekt toho formálneho zrušenia VÚC-ky bude minimálny v tomto prípade. Ale je pravda, že to sme neprenášali na mestá. To sme vrátili, to znamená, zo Žilinského kraja ako jediného by sa tie, myslím, že tri alebo štyri nemocnice, ospravedlňujem sa, teraz neviem z hlavy, tie by sa vrátili ešte štátu. Takže to chcem pánovi Dostálovi pre korektnosť uznať, že v tejto veci má pravdu.
A pri tom, čo sme tu rokovali, chcem len dodať, že oceňujem prístup pána predsedu, že sa takto opravil, a verím, že rovnaké osvietenie dostane aj vo vzťahu k rokovaciemu poriadku ako celku a v budúcnosti budeme môcť v tomto aj ten opraviť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.2.2017 12:58 - 12:58 hod.

Miroslav Beblavý
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Takže toto je posledný z týchto kultúrnych zákonov. Týka sa kultúrno-osvetovej činnosti, kde tiež VÚC zriaďujú určité zariadenia, dnes osvetové strediská, ktoré by sa týmto transferovali na lokálnu samosprávu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.2.2017 12:55 - 12:56 hod.

Miroslav Beblavý
Ďakujem pekne.
Rovnako ako ostatné návrhy v tomto bloku sa týka kultúry, a teda rieši otázku prenosu knižníc. Opäť, tak ako v ostatných prípadoch, primárne sa tieto verejné služby budú transferovať na mestá, ktoré sú, v ktorých sídlia, s možnosťou poistky pre štát ich zriaďovať centrálne, ak by tam bol nejaký špeciálny dôvod hodný zreteľa.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.2.2017 12:52 - 12:53 hod.

Miroslav Beblavý
Ďakujem veľmi pekne.
Rovnaký zákon ako všetky ostatné. Tento sa týka divadelnej a hudobnej činnosti, v praxi sa teda týka najmä divadiel, z ktorých niektoré sú dneska v správe VÚC a prešli by do správy miest, v ktorých sídlia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 10.2.2017 12:50 - 12:50 hod.

Miroslav Beblavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Dovoľte, toto je balík, nazvime ho zjednodušene, kultúrny. Opäť je tam, dochádza k prenosu kompetencií v súvislosti s tými zmenami, ktoré navrhujeme, teda zrušenie VÚC. Prvý zákon je zákon o múzeách a galériách a v rámci neho sa teda navrhuje, aby sa tieto preniesli primárne na mestá, v ktorých sídlia, keďže väčšinou nesídlia v malých obciach, ale sídlia v okresných mestách a mestách nadokresného významu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.2.2017 12:42 - 12:48 hod.

Miroslav Beblavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, kolegovia. Tak opäť takto v záverečnom slove, lebo obsiahla bola rozprava a keďže sú ďalšie body, ak by niekto cítil potrebu na mňa reagovať, má zase priestor pri ďalšom bode. Takže možno pán Číž opäť raz vpláva do miestnosti, uvidíme, ja ho nijak obmedzovať nechcem.
Na jednej strane dovoľte mi poďakovať všetkým kolegom, ktorí vystupovali najmä z vecného hľadiska, či už takí, ktorí boli povedzme viac pochvalní alebo pozitívni ako pán Budaj, alebo aj takí, ktorí sú aspoň teraz v tej celej rozprave skôr kritickí k tomu návrhu, ako je Ondrej Dostál. Musím povedať, že, a zaznelo to tu už viackrát, že toto je téma, na ktorú je úplne legitímne mať rôzne názory a nemali by sme sa nejakým spôsobom si navzájom na seba útočiť len zato, že má niekto nejaký iný názor na tú tému ani jedným, ani druhým smerom, osobne. Ale musím sa ohradiť voči niečomu inému. Sú tu poslanci ako pán poslanec Dostál, pán poslanec Klus, ktorí naozaj k tej téme chceli vystúpiť, odsedeli si tu, myslím, už tretí deň, lebo nás stále prerušovali, aby teda mohli vystúpiť v rozprave, vypočuli si aj tie argumenty a nejakým spôsobom na seba navzájom reagujeme.
Potom ale strana SMER sem vyslala takú ako malú úderku bitkárov, ktorým sa to ale nechce ani počúvať, ani si to odrobiť, takže vždy tak vplávajú, niečo povedia. To, že sme to tu už trikrát prebrali, ich vlastne nezaujíma, zase odplávu, skôr než sa na to reaguje. Ja im chcem len povedať niekoľko vecí. Prvá vec je, že naozaj v tej NHL, keď už sa chcete biť, musíte sa pobiť. To, že prikorčuľujete, jednu dáte, zase odkorčuľujete, z toho sa žiadny poriadny súper nezloží, ani ja, ani pán Dostál, ani nikto iný, kto z nás tu naozaj teraz je. Takže keď sa chcete politicky pobiť, poďte do toho, ale potom sa musíte tomu trošku venovať.
Druhá pointa je, že privítal som to, že prišla pani poslankyňa Vaľová, lebo ona je taká skutočná politická bitkárka, ona sa neobmedzuje, nedáva si rukavice, ale priamo z náprahu ide po tom žalúdku, bez ohľadu na tému a vecný postoj. Oceňujem, ale musím aj pani kolegyni povedať, že spolu s pánom poslancom Čížom v niektorých veciach ťahajú za kratší koniec. Viete, je taký slávny vtip, je to jeden z mojich obľúbených, ktorý hovorí, že ide myš so slonom po moste a myš hovorí slonovi: "Ale dupoceme!" Keď tu poslanci ako Číž a Vaľová začnú rozprávať o malých poslancoch a svojej politickej váhe, tak musím sa priznať, len úcta k dekóru Národnej rady mi zabránia, aby som sa tu neváľal v záchvatoch smiechu. Keď strana SMER dostala v ostatných voľbách, mám pocit, že to bolo až do 800-tisíc hlasov, presne to vie možno pán Glváč, možno to bolo trošku menej, ale obrovské množstvo hlasov, všetci uznáme, 28 percent. Tak keď pána Číža si z tých 800-tisíc ľudí vybralo celých 1 345 na to, aby mu dali svoj osobný hlas, tak to by malo byť preňho také memento, že asi jeho politická váha je na úrovni merania mikrogramov. A ja nie som ten, kto by mu to tu vyčítal. Ja nie som ten, kto by to tu nosil, lebo ja si myslím, že primárne by sme mali diskutovať o váhe našich argumentov a je úplne jedno, kto má akú politickú váhu v tejto snemovni. Všetci sme si tu rovní. Ale keď niekto taký začne kydať na tých ostatných, keď začne kydať na pani poslankyňu Macháčkovú, ktorá dvakrát kandidovala do Trenčianskeho samosprávneho kraja, čo je skúsenosť, ktorá ju viedla aj k podpore toho návrhu mimochodom, ale, a dvakrát získala najvyšší počet hlasov v celom kraji ako poslankyňa, a niekto ako pán Číž jej tu začne takto rozprávať, urážlivo ešte aj k žene, tak ako musím povedať, že musíme sa ohradiť. Nie je na tom nič neslušného, musíme sa ohradiť.
Takisto, opakujem a potvrdzuje to aj to, čo hovorí pán Dostál, neexistuje žiadny medzinárodnoprávny záväzok Slovenska, pre ktorý by sme nemohli zrušiť VÚC. To, samozrejme, neznamená, že musíme zrušiť VÚC, ale je to na nás. A to, že pán Číž buď nevedome, alebo zavádzajúco citoval tú chartu úplne nesprávne, je proste fakt. Keď bude mať záujem, môžme si napr. prehrať ten záznam o tých hraniciach obcí, čo bol jeho veľký príklad a porovnáme si ho s textom tej charty. Ja som ju čítal, pán Dostál ju čítal, pán Číž ju buď nečítal, alebo ju úmyselne dezinformoval.
A k pani Vaľovej, priznám sa, že je ťažké reagovať na vystúpenie, ktoré postráda základnú štruktúru a zmysel a musel som ho tam dlho hľadať. Ale ak som niečo našiel, tak pani Vaľová sa ohradzovala proti tomu, že Transparency International kritizovala jej spôsob, ako manažuje miestne médiá a transparentnosť v meste Humenné. To som z toho nejak vyextrahoval. Ak som to vyextrahoval nesprávne, ospravedlňujem sa.
No, prvá otázka asi je, že čo má spoločné Transparency International a mesto Humenné s rozpravou o rušení VÚC, a to bola celkom logická námietka, ale nechajme ju na chvíľku bokom. Ja tu nie som ako hovorca Transparency, ale dám pani Vaľovej jednu malú radu. Prebytkový rozpočet, na ktorý sa ona odvoláva, ja som to nekontroloval, verím jej, že je prebytkový, aj keď priznám sa, po tom všetkom, čo tu zažívam zo strany najmä poslancov SMER-u, už treba kontrolovať fakt každé písmenko, ale verme na chvíľku, že je rozpočet Humenného prebytkový. Prebytkový rozpočet nehovorí v skutočnosti nič o schopnosti manažovať mesto, VÚC-ku, štát alebo čokoľvek. Viete, kto mal najprebytkovejší rozpočet v celom východnom bloku? Ceausescu. A viete, čo s ním Rumuni urobili? Zastrelili ho. A viete, prečo mal najprebytkovejší rozpočet? Lebo tak stiahol ľuďom krk, že takmer umreli hladom, a preto sa mu vzbúrili a zabili ho.
Podstatné nie je, či máte prebytok, podstatné je, či máte prebytok a vyrovnaný rozpočet, kým dobre dávate verejnosti služby, ktoré potrebuje a ktoré máte úlohu. To je tá kombinácia, ktorá je rozhodujúca. Nie, či máte prebytok. A transparentnosť, samozrejme, sama osebe nehovorí ešte veľa a hovorí len o tom, ako ste otvorení k občianskej kontrole, verejnej kontrole, ako s ňou nemáte problém.
Samozrejme, teoreticky môžu existovať aj samosprávy alebo aj štáty, ktoré sú veľmi netransparentné, informácie nezverejňujú, kontrole sa bránia, bojujú proti nej a zároveň super poskytujú služby. Ale ja o nich veľmi neviem. Ak si pozriete napr. medzinárodný rebríček transparentnosti a potom si pozriete životnú úroveň a kvalitu verejných služieb, tak je tam veľmi silná korelácia. To znamená, je možné, že pani Vaľová je galaktická a kozmická výnimka, že je externe netransparentná, a pritom poskytuje občanom Humenného veľmi kvalitné, dobré a efektívne služby, ale mám o tom určité pochybnosti. V každom prípade neviem, ako to ona, prečo to vniesla do tejto rozpravy, ale keď už to vniesla, musel som na to zareagovať.
Chcem len na záver poďakovať pánovi poslancovi Budajovi, ktorý vniesol do tej rozpravy určitý filozofický rozmer. Vniesol do nej aj určitú mieru neurčitosti, lebo na rozdiel od ostatných, kde my sme naozaj vymedzení za a proti, tak on sa snažil na to pozrieť zo všetkých strán, čo si myslím, že aj určitá úloha doyena je a chcem mu za to poďakovať. A chcem poďakovať aj všetkým, ktorí naozaj majú o túto tému úprimný záujem a ktorí sedia teraz v sále. A bitkárom odkazujem, že začína tretia tretina, o chvíľu môžte zase prísť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.2.2017 12:09 - 12:09 hod.

Miroslav Beblavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, opäť toto je v rámci balíku zmien v školstve. Keďže tento zákon upravuje komplexne financovanie tzv. regionálneho školstva vrátane stredného školstva, v ktorom má dnes zriaďovateľské právomoci VÚC, je pri zrušení VÚC nevyhnutné upraviť aj finančné toky tak, aby tiekli ďalej k zriaďovateľom stredných škôl, ktoré po novom by boli teda primárne mestá a obce. Zase, naopak, treba povedať, že vzhľadom na to, že tieto toky sú už dnes upravené pre základné školy voči mestám a obciam, nevyžaduje to až takú zásadnú zmenu, ale, samozrejme, tá zmena musí byť legislatívne upravená.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.2.2017 12:07 - 12:07 hod.

Miroslav Beblavý
Ďakujem pekne.
V súlade teda so záväzkom stručnosti. Keďže tento zákon upravuje štátnu správu v školstve vrátane preneseného výkonu štátnej správy, je v rámci zrušenia VÚC nevyhnutné upraviť kompetencie VÚC v tejto oblasti tak, aby sa preniesli teda najmä na obce a mestá.
Ďakujem.
Skryt prepis