Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2019 o 10:02 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2019 10:02 - 10:04 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, ja rozumiem, že materská dávka je prideľovaná podľa zákona o sociálnom poistení a rodičovský príspevok dávame ako štátnu dávku. Ja rozumiem tomu rozdielu.
Ale ten princíp, ktorý zachováme, je rovnaký. Jednoducho aj pri materskej dávke, ak chcete na ňu získať nárok, musíte pracovať dva roky, počas dvoch rokov 270 dní. Toto isté pravidlo chceme uplatniť aj pri rodičovskom príspevku, aj keď rozumiem tomuto rozdielu.
Je to vec názoru, lebo prebehla, prebiehala diskusia nejaká o tom, že či teda máme nejakým spôsobom tie matky motivovať v práci, alebo nie.
Čo sa týka ale toho druhého problému, na ktorý podľa mňa správne upozorňujete, že keď sa matkám narodí viac detí rýchlo po sebe, vzniká otázka, že či majú nárok na ten vyšší rodičovský príspevok alebo nižší, tak ja mám rád racionálnu debatu, už som medzitým telefonoval s ministerstvom práce, kde som sa na to pýtal, aj oni to preverujú, pretože toto naozaj stojí za otvorenie tejto témy, a pokiaľ viem, moja kolegyňa z SNS už pripravuje v tomto zmysle, ak bude potrebný, ak sa teda zhodneme na tom, že je to problém, pozmeňujúci návrh.
Takže naozaj tiež si myslím, že matky, ktoré majú po sebe, keď to tak poviem, reťazovo viac detí, ale predtým pracovali, tak by nemali byť takýmto spôsobom trestané, ale aj toto si vyžaduje nejakú odbornú debatu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2019 9:35 - 9:37 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega, aj keď rozprava v prvom čítaní by mala byť skôr technického charakteru k zákonom, tak vaše vystúpenie bolo trochu iné, a preto si dovolím reagovať.
Nepoctivé a populistické bolo práve to vaše vystúpenie. A mrzí ma, že pokračujete v politike vášho lídra, od ktorého odchádzajúca Veronika Remišová povedala, že je to politika bez úcty k pravde.
Ak tvrdíte, že niečo pripravujeme len na záver volebného obdobia, jednoducho to nie je pravda. Máte pocit, že bolo nepoctivé, že sme počas volebného obdobia pomohli odkázaným ľuďom, že sme zvýšili opatrovateľský príspevok na úroveň čistej minimálnej mzdy, že sme počas tohto volebného obdobia prispeli na opatrovanie aj ľuďom v tzv. kamenných domoch, že sme pomohli zdravotne ťažko postihnutým ľuďom? Toto nie je dôležitá skupina ľudí podľa vás, ktorým sme dali a zvýšili príspevok na osobnú asistenciu? Bolo nepoctivé, že rapídne zvyšujeme minimálnu mzdu, že si zvyšujeme platy v štátnej a verejnej správe súhrnne o 20 %, že sme zaviedli príplatky za prácu v noci, počas víkendov a sviatkov? Toto bolo nepoctivé?
A čo sa týka rodičovského príspevku, tá požiadavka je tu už dlhodobá. Bola tu odborná diskusia, či predĺžiť materskú dovolenku, alebo zvýšiť rodičovský príspevok. Tak preto teraz prichádzame s týmto opatrením. Dlh sa znižuje, nie možno, znižuje sa v porovnaní s HDP. To by ste ako tieňový minister mali vedieť. Nehovoriť, že možno. Áno, znižuje sa. A určite viete, aký je aj v porovnaní s krajinami v Európskej únii.
A napriek týmto vašim slovám, ktoré ste tu povedali, populistickým a nepoctivým, som presvedčený, že aj vy a vaše hnutie za tento rodičovský príspevok zahlasuje.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.6.2019 9:05 - 9:07 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol predsedníčkou výboru určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 1530. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií.
Odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1621 z 3. júna 2019 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor a výbor pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 6. septembra 2019 a v gestorskom výbore do 9. septembra 2019.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 21.6.2019 13:03 - 13:03 hod.

Erik Tomáš
Keďže toto je záverečné slovo a by ste nemohli na záverečné slovo reagovať, že (?), tak ja už, samozrejme, nebudem ďalej diskutovať. Chcem len poďakovať za diskusiu napriek tomu, že tu boli aj mierne vášne, a poprosiť, aby ste tento zákon podporili. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2019 12:53 - 12:55 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Heger, fakty poprosím. Naozaj fakty. Dúfam, že tu nebudeme teraz viesť siahodlhú diskusiu o bezplatnom a spoplatnenom školstve. Tá diskusia sa tu už raz viedla o spoplatnení školstva. Viete, kto ju viedol? Pravica, ktorej ste vy predstaviteľ. Čiže možno toľko k tomu bezplatnému a spoplatnenému školstvu.
Po ďalšie, hovoríte o miere chudoby na Slovensku. Aj pani kolegyňa Zimenová citovala rebríček, ktorý vyšiel včera. Stále je tu vysoká alebo veľká skupina ľudí ohrozená chudobou, ale podľa tohto rebríčku aké je Slovensko v Európskej únie? Má tretiu najnižšiu mieru chudoby spomedzi krajín Európskej únie. Tretiu najnižšiu. Je to tak? To už neodcitujete z toho rebríčka. To sa už vám nehodí, ale to je fakt. Ja mám rád fakty. Pred nami je len Fínsko a Česká republika. Len oni, len tieto dve krajiny sú lepšie. To už nepoviete.
Chcete nám hovoriť, že my zvyšujeme teda minimálnu mzdu, áno, zvyšujeme ju rapídne a ceny energie zvyšujeme. A vraj Galek z SaS nám má radiť, ako to je, alebo nám to má vysvetliť. Ja spomeniem pána ministra hospodárstva Miškova z SaS. Počas jeho pôsobenia sa výrazne zvyšovali ceny energií jeho opatreniami, jeho opatreniami, keď presúval kompetencie v rámci SPP z valného zhromaždenia, ale k tomu asi teraz nie je debata. A presne chcem povedať, že tuto pán Dostál vyskakuje ako, pardon za výraz, čertík z krabičky, že ja som si dovolil reagovať na vás, ale koľko obsahu vášho vystúpenia a vystúpenia pani Zimenovej, pán Dostál, sa týkalo 100-eurového príspevku. Koľko? Takže nepoužívajte tento dvojaký meter, upozornite aj svojich kolegov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2019 12:38 - 12:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, vy ste zaradená v klube SaS, aby som neurobil chybu, že, je to tak, ste v klube SaS? Ďakujem pekne. No ešte raz zopakujem, čo som povedal. Za samotné štúdium sa neplatí, dobre? Takže aby ste mi nedávali do úst vety, ktoré som nepovedal. A samozrejme, že štúdium ako také prináša ďalšie náklady so sebou a s tými nákladmi my tým deťom a rodičom pomáhame. Po-má-ha-me dl-ho-do-bo, pani poslankyňa. Nejde o žiadnu predvolebnú kortešačku, my to robíme konzistentne, kontinuálne počas celého volebného obdobia. Ešte v minulom volebnom období sme prijali 30, tridsať sociálnych opatrení, takže žiadna predvolebná kampaň.
A chcem vám opäť zopakovať, obedy zadarmo, príspevky na lyžiarske kurzy a na školy v prírode, vlaky zadarmo, toto ide strana, v ktorej klube ste, zrušiť. Čiže zatiaľ čo my sa staráme; pani poslankyňa, neskáčte mi do reči, ja som vám neskákal... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, ja vás poprosím, máte možnosť reagovať normálne.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Zatiaľ čo, zatiaľ čo my sa staráme, opakujem, tak strana, ktorá vás zastrešuje, ide všetky tieto veci, ktoré týmto deťom dávame, zrušiť. To povedal líder SaS. A opäť to cítim ako takú kritiku pre kritiku, ako aj pán Heger tu predvádza, pretože on sa už rozpráva s tými žiakmi na základnej škole o obedoch zadarmo, pritom na základných školách ešte obedy zadarmo nie sú, budú až od 1. septembra. Fakty, pán Heger!
A ďalšia vec, že kvalitu jedla by, o kvalitu jedla by sa mal štát na tých školách starať; pán Heger, samosprávy sú zriaďovateľmi škôl, čiže... (Reakcie z pléna. Vstup predsedajúceho.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa Zimenová, ja vás poprosím.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Ja som len nadviazal tú kritiku, na kritiku som naviazal. Pán Dostál, vy to robíte pravidelne. Už končím, viem, že sa vám to nepáči, končím, toľko som chcel povedať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2019 12:22 - 12:24 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega, som rád, že sa to ešte dotkne aj vašich dvoch detí, myslím, že máte štyri, a chcem oceniť, že prispievate k dobrej alebo k zlepšeniu demografickej krivky na Slovensku. To, s tým ostatným už, samozrejme, súhlasiť nemôžem. Ja vás beriem ako človeka, ktorý má rád fakty. Ja naozaj nechápem, kde ste prišli na to, že na Slovensku nie je bezplatné školstvo. Neviem, vaše deti si platia za štúdium? Lebo moje nie a pevne verím, že ani žiadne iné. Čiže za štúdium si na Slovensku nikto neplatí. No a to ostatné, práveže tie ostatné náklady, ktoré s tým vznikajú, tak tam sa snažíme pomáhať. Áno, tam sa snažíme pomáhať.
Ale my sa už snažíme pomáhať od narodenia toho dieťaťa. Boli sme to my, ktorí zaviedli príspevok pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa. Boli sme to my, ktorí sme zvýšili materskú dávku na úroveň čistej mzdy. Zavádzame, zvyšujeme rodičovský príspevok a pomáhame aj školákom. Nielen týmto novým opatrením, ale dobre viete, že sme zaviedli a zavádzame postupne, aj keď to trochu bolí samosprávy, ale ja dúfam, že to bude v poriadku, obedy zadarmo. Študenti, deti majú vlaky zadarmo a zaviedli sme alebo máme skvelý projekt, ktorý funguje a ktorý chvália všetci; učitelia, podnikatelia v oblasti cestovného ruchu; a to sú tie školy v prírode a lyžiarske kurzy, kde tiež prispievame týmto deťom. Takže my sa staráme, my sa staráme. Čiže ja by som poprosil, netreba kritizovať len tak, že kritika pre kritiku. My sme naozaj v tejto oblasti urobili veľa a budeme robiť ďalej.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 21.6.2019 12:14 - 12:16 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, chcem k tomuto zákonu predložiť jeden malý technický pozmeňujúci návrh. Totiž legislatíva Národnej rady zistila, že je tu právna duplicita s iným zákonom. Nedávno bol prijatý vládny návrh zákona o znižovaní alebo opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých predpisov a ten obsahuje rovnaký článok, ako je čl. III v tomto zákone. Ministerstvo školstva Slovenskej republiky bude s účinnosťou od 1. septembra 2019 sprístupňovať údaje z centrálneho registra na žiadosť orgánu verejnej moci podľa uvedeného vládneho návrhu zákona, a preto potrebujeme z tohto nášho zákona čl. III vypustiť, pretože právna duplicita je neprípustná.
Dovoľte mi ešte prečítať krátky pozmeňujúci návrh.
Pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Erika Tomáša k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1482.
Čl. III. sa vypúšťa.
V súvislosti s navrhovanou zmenou sa vykoná prečíslovanie nasledujúceho článku a vykoná sa primeraná úprava názvu návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 21.6.2019 12:08 - 12:11 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, dovoľte mi v mene predkladateľov uviesť tento návrh zákona.
Cieľom tohto návrhu zákona je zaviesť jednorazový príspevok vo výške 100 eur na školské potreby pre prvákov základných škôl. Asi väčšina z nás v tejto sále, aj keď nás je tu málo, sme rodičmi a asi každý vie, čo znamenalo, aký stres to bol, keď naše deti nastupovali na základnú školu. Tak preto chceme aspoň časť tohto stresu odbremeniť rodičov a, samozrejme, ekonomicky odľahčiť pri nákupe školských potrieb, ktoré naozaj niečo stoja.
Hneď prišli už počas tohto procesu aj otázky, že prečo len prvákom základných škôl. Je to vždy o tom istom, o možnostiach štátneho rozpočtu, ale ja chcem pripustiť, že pokiaľ by sa verejným financiám darilo, tak by sme v budúcnosti mohli rozšíriť tento príspevok aj na ďalšie ročníky základných škôl.
Ideme to zaviesť tak, aby sme rodičov zbytočne nezaťažovali byrokraciou a administratívou, a teda jednorazovo navýšime klasický prídavok na dieťa, ktorý rodičia každý mesiac dostávajú. Ten zvýšený prídavok na dieťa o 100 eur bude vyplatený v októbri až a to z tohto, a to z jediného dôvodu, jednoducho školy si budú musieť overiť, či dieťa nastúpilo naozaj do školy, a to sa dá urobiť len v tzv. centrálnom registri detí, žiakov a poslucháčov, do ktorého musia samotné školy nahlásiť žiakov do konca septembra. Pardon, nie školy, ale úrady práce si potom následne musia v registri overiť, či dieťa naozaj nastúpilo a následne v októbri vyplatiť tento jednorazový príspevok v podobe jednorazového zvýšenia detského prídavku.
Poviem aj to, že vyžiada si to zo štátneho rozpočtu približne 6,2 milióna eur a dotkne sa približne 59-tisíc detí, ktoré nastúpia na základné školy.
Posledná poznámka k deťom, ktoré nastúpia na základnú školu mimo územia Slovenskej republiky, aj tie budú mať nárok na spomínaný príspevok, len v takomto prípade bude musieť rodič, prípadne iná oprávnená osoba doložiť doklad o nástupe do školy.
Ďakujem veľmi pekne. Žiadam vás teda o podporu tohto dobrého zákona a chcem, pán predsedajúci, ešte poprosiť v rozprave, keby som mohol prvý vystúpiť. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2019 12:04 - 12:05 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, ja sa vyjadrím k úvodnej časti vášho vystúpenia. Tu vôbec nikto nejde obchádzať správne konanie ani kompetencie príslušných úradov. My chceme len zjednodušiť administratívnu záťaž občanov. V súčasnosti musí občan najprv navštíviť úrad práce a zaregistrovať sa v evidencii uchádzačov o zamestnanie, až následne môže ísť do Sociálnej poisťovne požiadať o dávku v nezamestnanosti. Čiže dva úrady, dve žiadosti. Po novom to chceme len zjednodušiť, aby prišiel iba na úrad práce a vypísal jeden formulár, v ktorom požiada aj o dávku nezamestnanosti, aj sa zaeviduje v evidencii v registri uchádzačov o zamestnanie. Čiže naopak, občanom vychádzame takto v ústrety a nie komplikujeme život.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis