Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 15:22 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2019 14:58 - 15:00 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážená, milá opozícia, to je naozaj už neuveriteľné, čo vy tu predvádzate. Na jednej strane hovoríte, že sa bavme konštruktívne, na druhej strane neuveriteľne politizujete túto tému. Tak to je presne to isté, ako pri starodôchodcoch a novodôchodcoch, ktoré spomenul pán Mihál. On kritizuje naše riešenie, ktoré sme prijímali následne potom, aby sme napravili tú Kaníkovu neskutočnú vec, že rozdelil tých dôchodcov na starodôchodcov a novodôchodcov v roku 2004. My sa to snažíme upraviť po ňom, aby to bolo zmiernené, ale my sme tí zlí, lebo že vraj to nerobíme dobre. No tak kto rozdelil tých dôchodcov? Kaník! V roku 2004. Kto bol vtedy štátnym tajomníkom Kaníkovým?! Pán Beblavý, váš súčasný stranícky kolega, predseda Spolu! Tak oni to domrvili, my sa to snažíme napraviť a my sme tí zlí. A toto je to to isté. My sme schválili ústavu, vďaka ktorej ženy majú úľavy na deti a, bohužiaľ, áno, je tu skupina žien, ktorá sa dostala do situácie, v ktorých, v ktorej je diskriminovaná, v ktorej je diskriminovaná, my sa to snažíme vyriešiť, prichádzame s nejakým návrhom, ale zase my sme tí zlí. Vy ste za tú ústavu nehlasovali, ani pani Gáborčáková, ani pán Mihál, žiadne úľavy na deti by neboli, keby nebolo nás.
Tak dobre, tak sa poďme baviť, ideme to ešte vyriešiť, neviem, či je možné to teraz vyriešiť, prijmime najprv kompromisný návrh, poďme sa potom baviť ďalej. Ale ešte raz, my sa to snažíme riešiť, vážené dámy, my sa to snažíme riešiť a my sme vás do tejto situácie ne-do-sta-li. Takže poďme si sadnúť, bavme sa, ešte raz to prepočítajme, ja s tým nemám problém. A pán Mihál keď hovorí, že vráťte to na výbor, tak keď to na výbore bolo, kde ste boli, pán Mihál?! Neboli ste tam, nesedeli ste tam, lebo vy na výbory nechodíte!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2019 14:45 - 14:47 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani kolegyňa Gaborčáková, ja mám tiež rád poctivú politiku a zmysel pre pravdu. Sedeli by sme tu všetci, pokiaľ by vládna koalícia v spolupráci s niektorými opozičnými stranami nepresadila do ústavy dôchodkový strop? Nesedeli, pretože keby dôchodkový strop nebol v ústave, tak ženy by naďalej museli pracovať rovnako dlho ako muži a nemali by žiadne úľavy za dieťa. Je to tak? Čiže vďaka nám, vďaka nám ženy opäť majú úľavy na dieťa, bohužiaľ, s výnimkou troch diskriminovaných ročníkov, čo priznávam.
A pani poslankyňa, keď hovoríte, že my teraz vyzeráme, že minimálne v prípade tých troch ročníkov sme my tí zlí, ktorí nechcú tým ženám dopriať úľavu na deti, tak mi povedzte, čo ste vy, pani poslankyňa? Veď vy ste nehlasovali za dôchodkový strop, za tú ústavu. To znamená, že vy, podľa vášho výkladu, nedoprajete žiadnej žene úľavu na dieťa, žiadnej žene, ani vy, ani pán Mihál, ani ďalší, ktorí ste nehlasovali za dôchodkový strop. Lebo OĽANO nehlasovalo za dôchodkový strop. Takže ako to je? Kto je tu ten spravodlivý-nespravodlivý? Vy osobne ste nepriniesli žiadnu úpravu, ktorá by dala úľavu ženám, ani tým v budúcnosti, lebo ste nehlasovali za ústavu.
A opäť tretíkrát hovorím, aj ženám na balkóne, máte pravdu, ste diskriminované, pretože predtým vám Kaník zobral úľavu za deti a dôchodkový strop patrí až budúcim ženám. Chceme to riešiť, prinášame nejaký návrh, hovoríte, nie je dostatočný. Dobre, pán Mihál už hovorí, že je tu nejaká suma len o päť miliónov eur navyše. To je pre mňa nová informácia. Neviem, odkiaľ je ten prepočet. Ja som si ho pýtal od vás, nedostal som ho. Poďme sa o tom ďalej baviť. Zatiaľ je na stole to, je to určitý kompromisný návrh, poďme sa o tom ďalej baviť. Ale prosím vás, vnímajte nás ako tých, ktorí riešia situáciu a ktorí chcú pomáhať ženám, pretože sme to ukázali pri dôchodkovom strope.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2019 14:30 - 14:32 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Chcem všetkým ženám na balkóne, ktoré tlieskajú, povedať a opäť pripomenúť, že to nebola strana SMER, ktorá ich do tejto situácie dostala. A je to strana SMER a koalícia, ktorá sa snaží túto ich situáciu riešiť. Ak tlieskate pánovi Mihálovi za to, že tvrdí, že je potrebné, aby bol uplatnený ústavný princíp aj vo vašom prípade, tak musím jedným dychom dodať, že to bol pán Mihál, ktorý za túto ústavu, o ktorú sa vy opierate, nehlasoval. A ja Erik Tomáš a moji kolegovia áno. Ja som hrdý na to, že sme hlasovali za ústavu, ktorá zastropuje dôchodkový vek, aby ľudia, vrátane vás, nemuseli robiť niekde pri strojoch do sedemdesiatky, aby to bolo jasné.
Ak pán Mihál tvrdí, že sme mali exaktne uviesť do ústavy vek 62,5, 63 a 63,5, tak opäť trošku zahmlieva, pretože je tam uvedený ten strop, ten dôchodkový vek 64 rokov a následne je uvedené, že v prípade žien o pol roka za každé dieťa menej. A chcem sa teda opýtať, keď celý tento váš stav, že si nemôžete uplatňovať, že ste si nemohli dlhé roky uplatňovať úľavu na dieťa, spôsobil pán Kaník, ktorého štátny tajomník pán Beblavý je teraz stranícky kolega, ten nový politik pán Beblavý, a pán Mihál sám bol minister práce dva roky a nič pre vás neurobil, tak nechápem, prečo jemu tlieskate a my máme byť tí zlí? Opakujem, sme pripravení na akúkoľvek diskusiu s vami. A viete dobre, že ja som s vami strávil niekoľko hodín. Dokonca aj keby ste dali podanie na Ústavný súd, na čo máte právo, tak to budeme rešpektovať, sme pripravení sa s vami baviť, ale nie my sme tí zlí. Nie my sme tí zlí, to tí oni, tí pravičiari. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2019 14:15 - 14:17 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, chcem odmietnuť dva podstatné fakty, ktoré ste uviedli. Prvým je, že by to bola strana SMER alebo vládna koalícia, ktorá tieto ženy do nezávideniahodnej situácie a nespravodlivej situácie dostali. Chcem pripomenúť, že tieto ženy sa do tejto situácie dostali vďaka pánovi Kaníkovi, ktorý patril k strane, ktorej pohrobkovia ešte aj dnes sedia v parlamente a vydávajú sa za tzv. novú opozíciu. Chcem len pripomínať, pripomenúť, že bol to pán Beblavý, ktorý robil štátneho tajomníka pánovi Kaníkovi.
A druhú vec, ktorú chcem odmietnuť, je, že by rokovania s nami alebo s ministerstvom práce boli bez výsledku. Ani to nie je pravda.
Po rôznych konzultáciách a myslím si, že mi to spomínané ženy potvrdia, aj so mnou sa napokon dospelo k nejakému kompromisu, ktorý sa síce týmto ženám nepáči a môžme ďalej o tom diskutovať, ale na ktorý sa vyčlení zo štátneho rozpočtu 30 mil. eur a dôjde ku kráteniu dôchodkového veku týchto žien. To, v čom je zatiaľ spor, je, či aj na tieto ženy sa má uplatňovať ústavný princíp zákona o dôchodkovom strope, ktorý začne platiť až neskôr. A najmä, ktorý bude pre ženy v tom čase znamenať, že najskôr pôjdu do dôchodku až vo veku 62,5 roka a aj to len tie, ktoré budú mať tri a viac detí. Potom pôjdu, iné pôjdu do dôchodku vo veku 63, dokonca bezdetné 64 rokov. Takže potom je aj otázka, či by aj tieto ženy neboli, nemali právo byť považované za diskriminované, alebo nemohli by sa cítiť diskriminované. Všetko je to vecou ďalšej diskusie. Zatiaľ po konzultácii s ministerstvom práce sme predložili tento návrh, ale sme pripravení diskutovať ďalej.
Skryt prepis
 

17.9.2019 11:52 - 11:54 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Dovoľte mi predložiť spoločnú správu o prerokovaní tohto návrhu skupiny poslancov.
Národná rada uznesením č. 1934 z 26. júna 2019 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre sociálne veci. Určila zároveň výbor pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch. Predmetný návrh zákona, tlač 1530, prerokovali a odporučili Národnej rade schváliť oba určené výbory. Z uznesení výborov pod bodom III. tejto spoločnej správy vyplýva 17 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča návrh zákona schváliť v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov.
Gestorský výbor odporúča hlasovať o návrhoch v štvrtej časti tejto spoločnej správy nasledovne:
- spoločne o bodoch 1 až 9, 12 až 17 so stanoviskom gestorského výboru schváliť;
- spoločne o bodoch 10 a 11 so stanoviskom gestorského výboru neschváliť.
Spoločná správa výborov o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch bola schválená v druhom čítaní uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 188 z 10. septembra 2019.
Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informoval o výsledku rokovania výborov a predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 16:43 - 16:45 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán podpredseda Richard, ďakujem ti pekne, že si mi pripomenul tú komunikáciu medzi Kočnerom a Sulíkom, myslím tú esemeskovú komunikáciu, lebo ani Goebbels SMER-u si všetko nepamätá a nespomína si na ňu. (Povedané s úsmevom. Smiech v sále.)
No ale mám, mám jednu výhradu (reakcie z pléna), mám jednu, mám jednu výhradu. Mohol si ju dať prečítať pánovi Rajtárovi, pretože pán Rajtár tu pred chvíľou čítal komunikáciu medzi, myslím, Kočnerom a Zsuzsovou, a prepáč mi, ale mám pocit, že ten pán Rajtár má predsa len taký silnejší akcent a lepšiu artikuláciu a z jeho úst by to vyznelo omnoho lepšie a možno by to počuli aj jeho kolegovia v SaS, ktorí predtým zľahčovali tú situáciu o Sulíkovi, že to boli len jedny raňajky, pritom bolo úplne evidentné z toho videa, že tam chodil ako na klavír a že vlastne nič zlé tam Sulík neurobil. No tak takúto precíznu koordináciu voľby generálneho prokurátora, to je naozaj, to je naozaj za všetkými čiarami, nielen za jednou čiarou.
Najmä by ma zaujímalo, napríklad reakcia demokratického jadra tej novej názorovej platformy v SaS, pretože od demokratického jadra by som naozaj očakával ostré vyhranenie sa voči týmto, tejto komunikácii. No ale asi sa ničoho takého nedočkáme. Ono ani nie je možné, nie je možné sa niečoho nového dočkať, keďže to demokratické jadro, jednou z čelných tvárí toho demokratického jadra je pán Galko, ktorý, ktorý tak znevážil demokraciu odpočúvaním, nelegálnym odpočúvaním novinárov a vlastných kolegov a radových občanov, že o demokratovi nemôže byť ani reč, asi preto si na tento návrh, na papier, kde je návrh na voľbu pána Galka za podpredsedu, tento papier mi slúži len na poznámky, pretože s tým papierom sa nič iné nedá urobiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 16:09 - 16:11 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ja sa naozaj chcem opäť ohradiť, aby ste občanov Slovenskej republiky nazývali opicami, ktoré žerú seno. Ja si myslím, že síce ste to povedali trochu kulantnejšie ako pán Osuský, ktorý, zjavne jeho koncentrácia je niečím ovplyvnená, ale však to je na ňom, ale ešte raz chcem sa voči tomu ohradiť.
Pán Matovič, vymyslel nový termín, kolegovia, kolegyne, všimnite si, že opoziční politici sa s Kočnerom stretávajú vo verejnom záujme. To boli stretnutia vo verejnom záujme. Zatiaľ čo všetci iní v inom záujme. Úžasné, skvelé.
Dokonca podľa pána Matoviča bol Sulík obeťou pána Kočnera. Normálne pána Sulíka tam zviazali, mučili, priviezli na to stretnutie a on, chudák, pod vplyvom všetkých možných látok a pod vplyvom španielskej čižmy a dereša komunikoval o voľbe generálneho prokurátora. To je neuveriteľné, ako to aj pán Osuský dokáže ešte obhajovať.
Pán Matovič, vy ma nemôžeme osobne uraziť. Rozumiete, nemôžete. Od vás ako človeka to proste neberiem.
Aj o vás napríklad denník SME napísal, že ste psychopat, ale ja to nikdy k smerom vám hovoriť nebudem. Lebo ja sa necítim odborník na to. Nie som ani psychiater, ani psychológ, čiže nebudem a nedokážem stanoviť vašu diagnózu, ale vy to robte.
A, viete, vy môžte hovoriť, koľko chcete, že ste zaplatili neviem koľko daní tomu štátu - ale nie všetky. Nie všetky, pán Matovič. To je úplne jasné, dokázala to polícia a prokuratúra. A presne tie siroty, o ktorých vy hovoríte, mohli z tých daní niečo mať.
Je mi ľúto, že aj po odchode vašich poslancov, a nie malej skupiny, pokračujete v tomto štýle politiky, ako povedala pani Remišová, štýlu politiky osobných osočovaní, vulgárnosti, klamstiev a ad hoc riešení. To ste vy, pán Matovič, bohužiaľ. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 15:22 - 15:24 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán premiér, dovoľ mi tú trúfalosť, ale musím ťa poopraviť v jednej veci. Pán poslanec Matovič už dlhodobo nepoberá poslanecký plat a nesedí v poslaneckej lavici, pretože pán Matovič už nechodí do práce s výnimkou mimoriadnych schôdzí, teda tých príležitostí, keď môže vylievať vedrá špiny na svojich súperov. Pána Matoviča tu nevidíš pri, ja neviem, pri vianočnom príspevku, nevidíš ho pri príplatkoch za prácu v noci, nevidíš ho pri rodičovskom príspevku, pri ničom zo sociálnej oblasti. Vtedy tu nesedí, pretože on hovorí, že on bojkotuje parlament. Ale keď treba a keď je možnosť zahrať toto teatro a tento cirkus, už je hneď to.
Máš pravdu v tom, že toto je asi jeden z najslabších návrhov na odvolávanie premiéra v celej histórii, ale dôležité je, aj keď pán Matovič sa tomu veľmi bráni, kto ho predkladá. Pozrime, kto to hovorí, bol taký film.
Tak predkladá ho pán Matovič, ten pán Matovič, ktorý sa osobne stretával s pánom Kočnerom v budove Five Star Residence, v tej známej budove. A vieme všetci dobre, že pán Matovič s pánom Kočnerom nemohli riešiť nič iné len to, aby hľadali špinu na ľudí, aby to mohol takto používať ako aj v dnešný deň.
A po druhé, aj keď sa pán Matovič tomu veľmi bráni, po odchode pána Mazureka a právoplatnom odsúdení tohto človeka z parlamentu, je asi posledný poslanec v parlamente, ktorý je vážne podozrivý zo spáchania trestného činu, resp. políciou a prokuratúrou usvedčený z tohto trestného činu, pretože umelo navyšoval náklady, aby mohol platiť nižšie dane. Symbolom všetkého je to známe používanie služobnej Fabie. Pán Matovič chce všetkých presvedčiť, že dokázal najazdiť 600 km denne. To sa musel z kómy prebrať aj Michael Schumacher pri týchto slovách.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2019 10:35 - 10:36 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, hneď na úvod svojej reči ste uviedli, že voláte dlhodobo po prorodinných opatreniach, no, vy voláte, my ich robíme dlhodobo.
Ja už niekoľkýkrát opakujem to množstvo prorodinných opatrení, ktoré sme pre ľudí urobili, od toho zavedenia príspevku pri narodení prvého, druhého, tretieho dieťaťa. Zvýšenie materskej dávky na úroveň čistej mzdy, teraz zvyšovanie rodičovského príspevku a tak ďalej atď.
Ale mám tu takú zaujímavú tiež analýzu Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS), to je pán Ďurana, ten nás naozaj ľavičiarov veľmi nemusí, v ktorej on priznáva, že z verejného rozpočtu ide na rodinu 2,4 mld. eur, že taká tá normálna klasická rodina, dvaja rodičia a dve deti dostanú len za prvých päť rokov 50-tisíc eur. Keď zvýšime ten rodičovský príspevok, bude to ešte 10-percentné navýšenie, čiže bude to už 55-tisíc eur. Tak ani to nie je dosť. On to, samozrejme, kritizuje, že už je to veľa, je to váš pravicový kamarát.
Pre nás ľavičiarov je to vizitka určitá. My naozaj tú prorodinnú politiku robíme, my ju len nehlásame.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2019 10:14 - 10:15 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Burian, ja ti teda vysvetlím, prečo je rozdiel medzi tým, že pani Gaborčáková navrhuje opatrenia, ktoré by ešte navýšili dlh, a tiež pán Heger žiada jeho dodržiavanie, resp. klesanie. No je to spôsobené tým, že klub OĽANO sa už rozpadá a zatiaľ čo pán Heger ostáva verným spojencom Igora Matoviča, čomu zodpovedá jeho rétorika, tak pani Gaborčáková už hovorí ako pravá sociálna demokratka. (Smiech v sále.)
A chcem teda k tomu dlhu a chcem a chcem, a keďže s tým dlhom sa tu šibrinkuje, najmä teda pán Heger, tak chcem uviesť na pravú mieru niektoré veci.
Dlh už piaty rok po sebe klesá, pán tieňový minister. Dlh prvýkrát je mimo sankčných pásiem vyplývajúcich zo zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Máme šiesty najnižší dlh v eurozóne a 17 krajín Európskej únie má vyšší dlh ako Slovensko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis