Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

29.11.2018 o 14:11 hod.

Ing.

Peter Kažimír

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 29.11.2018 14:19 - 14:23 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Prepáčte, páni poslanci, moju trojúlohu si musím splniť naozaj do posledného písmenka. Takže, pán poslanec, oceňujem obratnosť, s akou ste prepojili problém podozrenia z plagiátorstva alebo nečestného získania titulu s dlhodobo konsenzuálnym a principiálnym postojom vlády byť v jadre európskej integrácie. Nakoľko sa však touto otázkou na podnet opozičných poslancov v minulom týždni zaoberala mimoriadna schôdza Národnej rady so známym výsledkom, nemyslím si, že je potrebné, aby som sa k téme vyjadroval, i keď rozumiem, že predstavuje pre opozíciu vítanú muníciu v jej legitímnej úlohe neustále ostreľovať vládnu koalíciu.
Ďakujem. Skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.11.2018 14:19 - 14:23 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec, dámy a páni, so zvýšeným záujmom a znepokojením som nielen ja zaznamenal incident v Kerčskom prielive nachádzajúcom sa medzi Čiernym a Azovským morom, medzi Ruskom a Ukrajinou.
Od prvej informácie o strete námorných síl Ruska a Ukrajiny jej venujú príslušné orgány Slovenskej republiky maximálnu pozornosť. Ukrajina je náš sused, a preto sa nás tento konflikt bezprostredne dotýka. Pre Slovensko v tomto štádiu nie je dôležité, kto nesie väčšiu vinu za vyvolanie nešťastného incidentu, ale najdôležitejšie pre nás je, aby nedochádzalo k ďalšej eskalácii napätia medzi Ruskom a Ukrajinou.
Aktuálna bezpečnostná situácia na Ukrajine je naozaj, naozaj vážna. V prvom rade ide o dianie na východe Ukrajiny, v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktorý hodnotíme ako zamrznutý konflikt v rámci teritória Ukrajiny. Tento konflikt výrazne ovplyvňuje aj súčasné rusko-ukrajinské vzťahy. Je v záujme Slovenskej republiky, aby sa situácia naďalej nevyhrocovala a vyriešila mierovými prostriedkami. Stabilné bezpečnostné prostredie na Ukrajine – ako nášho suseda – nie je len otázkou bezpečnosti našej vlasti, ale aj celej Európskej únie.
V utorok sa predseda vlády stretol s veľvyslancami členských krajín Európskej únie a hlavnou témou stretnutia bola aktuálna bezpečnostná situácia na Ukrajine. Zhodli sa, že je potrebné upokojiť napätie medzi Moskvou a Kyjevom a že Európska únia musí urobiť všetko preto, aby sa neeskaloval konflikt, a musí sa riešiť diplomatickou cestou.
Ďakujem. Asi som naozaj skončil.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 29.11.2018 14:17 - 14:19 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Pán poslanec, viete, že patrím k tým politikom a k tým exekutívcom, ktorí netrpia chorobou toho, že majú pocit a snahu odpovedať na všetko na tomto svete, obzvlášť ak sa v tom odborne neorientujú. Takže ja vám odpoviem v oblasti obrannej stratégie a vôbec obrany našej spoločnosti z pohľadu toho, čomu rozumiem, a to sú verejné financie.
Mal som tú možnosť po ustanovení, po prehlásení, vyslovení dôvery vláde Petra Pellegriniho navštíviť na prvom, vlastne prvej návšteve predsedu vlády Petra Pellegriniho v ústredí NATO som ho doprevádzal, kde na rokovaní s generálnym tajomníkom sme jasne definovali záväzok plnenia v oblasti objemu obranných výdavkov, ktorý bol pôvodne stanovený na úroveň 1,6 % hrubého domáceho produktu v roku 2020. Následne sme sa prihlásili na splnenie cieľa 2 %, čo je vnímané ako proste strop obranných výdavkov pre členské krajiny NATO až do roku ´20 – ´24 a práve moja účasť mala potvrdiť to, že tento záväzok berieme vážne.
Vzhľadom na rokovania o modernizácii našej armády hlavne z hľadiska techniky, v danom prípade leteckej techniky, máte na stole návrh rozpočtu na najbližšie roky, ktorému sa budeme, dúfam, že konečne venovať v najbližších hodinách a dňoch, a tento návrh dokazuje to, že tie ciele naozaj ideme splniť, dokonca ich budeme predbiehať v čase, pretože objem obranných výdavkov medziročne, medzi rokmi 2018 a 2019 bude radikálne stúpať z 1,2 % HDP na 1,72. Takže vlastne splníme o niekoľko rokov skôr sľúbené slovo a dané slovo aj pánom prezidentom republiky. A toto je, toto sú proste reálne kroky, ktoré znamenajú podľa mňa naozaj krok za krokom realizáciu toho, čo je pre občanov tejto krajiny dôležité, a to je vlastná schopnosť obrany.
Skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.11.2018 14:11 - 14:14 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán poslanec, určite so mnou súhlasíte, že obranná stratégia, ako aj bezpečnostná stratégia Slovenskej republiky predstavujú zásadné dokumenty v oblasti bezpečnosti a obrany Slovenskej republiky. Obranná stratégia Slovenskej republiky je zásadný strategický dokument v oblasti obrany štátu, predloženie ktorého Národnej rade Slovenskej republiky ustanovuje zákon o obrane Slovenskej republiky, ako aj zákon o ozbrojených silách Slovenskej republiky.
Návrh obrannej stratégie definuje základný cieľ a zásady obrannej politiky v našej krajine. Súčasne konkretizuje a uvádza spôsoby a prostriedky na ich implementáciu. Vzhľadom na neustále zväčšovanie rizík v otázke zabezpečovania obrany štátu je preto potrebné realizovať strategickú adaptáciu obrany štátu, ktorá je a musí byť založená na striktnom napĺňaní primárnej zodpovednosti našej krajiny za vlastnú obranu a súčasne musí byť založená na zodpovednosti za plnenie jej medzinárodných záväzkov.
Vážený pán poslanec, vaša otázka zrejme súvisí s tým, že návrh bezpečnostnej a obrannej stratégie bol stiahnutý z prebiehajúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky. V tejto súvislosti vám dávam do pozornosti, že inokedy tak úzkostlivo trváte na dôslednom dodržiavaní rokovacieho poriadku Národnej rady a teraz akoby vám nevadil spôsob, akým chcú niektoré opozičné strany za každú cenu dosiahnuť predloženie obrannej a bezpečnostnej stratégie na rokovanie Národnej rady, ktorý nie je v súlade so zákonom. Zaiste uznáte, že vládne materiály nemôžu do pléna Národnej rady predkladať poslanci Národnej rady, ale len a len vláda Slovenskej republiky. Nerozumiem tomu, prečo opozícia zrazu robí taký krik, keď v dobe jej samotného vládnutia nebolo zaznamenané výrazné posilnenie obranyschopnosti v našej krajine.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ako určite dobre viete, včera sa predseda vlády k uvedenej téme vyjadril nasledovne. Budem citovať: "Pre mňa osobne ako predsedu vlády je to čisto technická záležitosť. Vláda ich schválila, a preto sú pre vládu záväzné bez toho, aby ich schválil parlament." Koniec citátu. S tým, že vláda vie, kde sú jej spojenci a kde si má plniť svoje práva a svoje povinnosti. Predseda vlády zároveň avizoval, že k dokumentom sa môže vrátiť pri doriešení situácie s globálnym paktom OSN o migrácii. Pokiaľ ide o úlohy z predmetného uznesenia vlády pre predsedu vlády a ministra obrany, tieto nie sú z hľadiska času termínované.
Ďakujem za pozornosť, skončil som.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 29.11.2018 14:11 - 14:14 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážená pani poslankyňa, proces prípravy Globálneho rámca o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii sa začalo už v septembri v roku 2016, kedy Valné zhromaždenie OSN prijalo tzv. newyorskú deklaráciu pre utečencov a migrantov. Viac ako 18 mesiacov o globálnom kompakte diskutovali členské štáty Organizácie Spojených národov. Ešte v septembri v roku 2016 schválilo 193 štátov, že v najbližších rokoch vypracujú dokumenty, ktoré ukážu, že svet chce spoločne riešiť problematiku migrácie. Niekoľko mesiacov prebiehali konzultácie expertov aj zástupcov členských štátov, potom sa správy vyhodnocovali a od februára sa opäť vyjednávalo o finálnej podobe tejto dohody. Pred jej prijatím bolo množstvo stretnutí, kde sa do diskusie mohli zapojiť všetci vrátane vlád, univerzít či odborov.
Národná rada Slovenskej republiky bola na rokovací proces o globálnom rámci oficiálne prizvaná prostredníctvom medzinárodnej parlamentnej únie, ktorá svoje každoročné stretnutie v New Yorku venovala práve tejto téme pod názvom Cesta ku Globálnemu rámcu pre bezpečnú, regulovanú a legálnu migráciu, parlamentná perspektíva. Pozvanie na stretnutie, ktoré sa v New Yorku konalo v dňoch 22. a 23. februára tohto roku, za Národnú radu Slovenskej republiky prijal len pán poslanec Ľuboš Blaha.
Globálny kompakt je naozaj horúcou témou nielen na našej vnútropolitickej scéne, ale aj vo viacerých európskych krajinách, tiež v Spojených štátoch amerických, v Brazílii, ale aj v Austrálii. Prečo, prečo je tomu tak?
Migrácia je v dokumente viackrát vnímaná ako pozitívny aspekt spoločnosti, avšak riziká s ňou spojené takmer nespomína. Ľudia utekajú z krajín, kde je chudoba, ekologická devastácia, ale migrácia tento problém nerieši. Rovnako globálny kompakt stiera rozdiel medzi legálnou a nelegálnou migráciou.
Vláda Slovenskej republiky nelegálnu migráciu považuje za škodlivú, ktorá prináša aj bezpečnostné riziká. Už po vypuknutí migračnej krízy v roku 2015 Slovensko zaujalo veľmi, veľmi zodpovedný prístup, bolo solidárne so štátmi, ktorých sa migračná kríza najviac dotkla, a najmä od začiatku navrhovalo tento problém riešiť komplexne. Bola to práve Slovenská republika, ktorá počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie prišla s iniciatívou efektívnej solidarity. Migračná politika vlády Slovenskej republiky je od roku 2015 konzistentná. Vláda Slovenskej republiky ako prvá v rámci Európskej únie zásadne odmietla povinné kvóty. Vtedy sme museli čeliť ostrým kritikám.
Dnes môžeme konštatovať, že v tejto záležitosti na Slovensku prevažuje, prevažne panuje spoločenský aj politický konsenzus. Slovenská republika naďalej trvá na odmietaní politiky povinných kvót a opätovne zdôrazňuje, že príčiny migrácie je nutné riešiť predovšetkým v krajinách jej pôvodu.
Vážená pani poslankyňa, konkrétnejšie k vašej otázke. Ako zdôraznil premiér vo svojom vystúpení na pôde Národnej rady Slovenskej republiky, tu, dňa 27. novembra tohto roku, citujem, vláda neurobí nič, čo by mohlo ohroziť alebo obmedziť suverenitu Slovenskej republiky. Bude vždy chrániť bezpečnosť občanov a dbať na to, aby sme rozhodnutia prijímali suverénne a sami. Navyše – a to je potrebné zdôrazniť – v kompakte sa hovorí o právach migrantov, ale vôbec nie o ich povinnostiach. Podľa pána predsedu vlády Slovensko bude konať tak, aby nevzbudilo zdanie, že je paktom viazané.
Na tomto fóre sa už dva dni diskutovalo o Globálnom rámci o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii. Súčasne s tým sa prirodzene formovali aj postoje predsedu a členov vlády na predmetnú problematiku. Dominovali názory, že Slovenská republika musí byť plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky a v súlade s ňou si aj vyhradzuje právo prijímať príslušnú legislatívu. Sami rozhodneme, ktoré opatrenia v legálnej migrácii budeme implementovať a akým spôsobom. Ekonomicky motivovaná nelegálna migrácia je v každom prípade negatívny jav prinášajúci aj bezpečnostné riziká, a to v národnom, regionálnom, ale aj v globálnom kontexte.
Pred troma hodinami Národná rada Slovenskej republiky prijala uznesenie k dokumentu OSN Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii. V uznesení parlament predovšetkým žiada vládu zaujať nesúhlasné stanovisko. Od prijatia uvedeného uznesenia vlády vláda nezasadala, osobne som nemal ani možnosť sa stretnúť s pánom predsedom vlády. Čo však môžem so zodpovednosťou na záver vysloviť, je, že vláda Slovenskej republiky zaujme zodpovedný postoj ku globálnemu paktu a bude postupovať tak, aby si naďalej udržala dôveru Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem za pozornosť, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.11.2018 14:03 - 14:11 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Prajem všetkým príjemný dobrý deň ešte raz.
Dovoľte mi teda, aby som z poverenia predsedu vlády a podľa rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Takže dnes je neprítomný pán podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši, ktorý sa zúčastňuje stretnutia skupiny Priateľov kohézie, zastupuje ho pán minister hospodárstva pán Peter Žiga. S nami tu nie je pán minister spravodlivosti pán Gábor Gál, ktorý je na zahraničnej pracovnej ceste, bude ho zastupovať pán podpredseda vlády a minister životného prostredia pán László Sólymos. Nie je tu s nami pani ministerka vnútra Denisa Saková kvôli neodkladným pracovným povinnostiam, zastupuje ju pán minister obrany Peter Gajdoš.
Takisto je zaneprázdnená pani ministerka školstva, vedy, výskumu a športu pani Martina Lubyová, bude ju zastupovať pán minister obrany Peter Gajdoš. A ja budem ešte zastupovať okrem pána predsedu vlády aj pána ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí pána Miroslava Lajčáka.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 29.11.2018 12:55 - 12:55 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. V súlade so zámerom eliminácie daňových únikov na spotrebnej dani z minerálneho oleja návrh zákona zavádza povinnosť označovania pohonných látok, motorového benzínu a motorovej nafty, identifikačnou látkou. Návrhom sa ustanovujú podmienky výroby a distribúcie tejto identifikačnej látky, ako aj pravidlá nakladania s touto látkou.
Návrh zákona ďalej upravuje základnú sadzbu dane na motorový benzín a motorovú naftu, a to v súlade so schválenou štátnou pomocou daňového zvýhodnenia biopalív.
Návrhom sa taktiež upravuje zdanenie výživových doplnkov, pri ktorom, pri ktorom sa berie na zreteľ zámer vlády Slovenskej republiky prijímať opatrenia na zníženia administratívnej záťaže podnikateľských subjektov.
Toľko na úvod. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 29.11.2018 10:46 - 10:49 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda, za slovo. Prajem všetkým príjemný dobrý deň. V novele zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice sa navrhuje zaviesť online prepojenie registračných pokladníc so systémami finančnej správy, ide o tzv. systém e-kasy.
Tento systém bude pre podnikateľov znamenať zníženie prevádzkových a operatívnych nákladov a dostupnosť dát počas archivácie. Zákazníkom systém umožní overenie pravosti pokladničných dokladov. Pre finančnú správu bude systém e-kasy umožňovať sofistikovanejší spôsob kontrol, čo prinesie výnosy aj do štátneho rozpočtu.
Na ukladanie a uchovanie všetkých údajov sa navrhuje zaviesť chránené dátové úložisko, ktoré spolu s pokladničným programom bude podliehať certifikácii.
Povinnosť používať online registračnú pokladnicu sa bude vzťahovať na všetkých podnikateľov bezrozdielne, a to najneskôr od 1. júla budúceho roku.
V čl. II zákona, v zákone o sociálnom poistení sa nadväzne na novelu zákona o dani z príjmov navrhuje, aby súčasťou vymeriavacieho základu bol aj nepeňažný benefit pre zamestnanca poskytnutý v roku 2018.
V čl. III sa mení zákon o dani z príjmov, kde sa upravuje oslobodenie peňažného a nepeňažného plnenia u športového reprezentanta za dosiahnutý výsledok na významnej súťaži, ide napríklad o olympiádu alebo paraolympiádu.
V ďalšom ide o oslobodenie nepeňažného benefitu pre zamestnanca, maximálne do výšky 60 eur v jednom mesiaci, pri poskytnutí ubytovania. A rieši sa tam, v tomto návrhu zákona, aj prechod bánk na nový účtovný štandard IFRS číslo 9.
V čl. VI, prepáčte, v čl. IV sa novelizuje zákon o dani z pridanej hodnoty a v čl. V zákon o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach.
Chcem vás ešte informovať o tom, ako prebehla debata vo výboroch. Chcem vás informovať, že boli prijaté aj pozmeňovacie návrhy v gestorskom výbore, kde hlavne pozmeňovací návrh, ktorý, ktorý sa vzťahoval k zákonu o elektronických registračných pokladniciach, riešil ustanovenie niektorých technických špecifikácií na zabezpečenie funkcionality online registračnej pokladnice. A v rámci odstránenia administratívnej záťaže podnikateľov sa na základe tohto pozmeňovacieho návrhu vypúšťa povinnosť uvádzania niektorých identifikačných údajov.
V ďalšom tento pozmeňovací návrh mení účinnosť niektorých ustanovení v súvislosti s novými funkcionalitami virtuálnej registračnej pokladnice a so zavedením jednoúčelových poukazov nadväzne na účinnosť zákona o dani z pridanej hodnoty.
V daňovom poriadku takisto pozmeňovací návrh rieši, za účelom zefektívnenia správy daní sa navrhuje podpisovanie zápisnice z ústneho pojednávania a miestneho zisťovania biometrickým elektronickým podpisom a ich zasielanie do elektronickej schránky.
Toľko, toľko návrh zákona, toľko o pozmeňovacích návrhoch. Ďakujem, na úvod.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 18.10.2018 15:00 - 15:03 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
V prvom rade vám chcem oznámiť, že dopad rozpočtový opatrenia, nazvime to, obedy zadarmo je menej ako 120 mil. eur. Chcem vám oznámiť, teraz budem, samozrejme, z hlavy hovoriť, nie som pripravený úplne detailne hovoriť v presných číslach. Ale ak ma pamäť, ak sa teda nemýlim, tak v prípade škôlkarov, ktorí sú v poslednom roku predškolskej dochádzky, tam je tá penetrácia 96 %, to znamená, že chodí 96 % na stravu. V prípade prvého stupňa je to 76 % a v prípade druhého stupňa základnej školy je to niečo pod 60 percent. Tá kapacita vyše 100 mil. eur by bola totálna penetrácia, to znamená všetky deti, ktoré chodia na základné školy plus posledný ročník predškolskej dochádzky. Tú možno naplníme niekedy v budúcnosti, ale úplne reálny odhad, pokiaľ viem z posledných rokov, je, že stúpa počet poberateľov tých obedov asi 5 % ročne a taký úplne realistický cieľ by mohol byť 10 % medziročne navýšiť počet detí, ktoré by chodili pravidelne na obedy.
A ja sa ale nebudem púšťať s vami do polemiky, čo je dôležitejšie, akože či stravovacie návyky našich, mojich, vašich detí, alebo nejaká, nejaká proste skupina detí, ktorá má svoje proste reálne potreby, pretože sa necítim sa správcom kapitoly, to znamená, vy veľmi dobre viete, že som v pozícii ministra financií, ktorý, ktorý má na starosti sledovať fiškálne ciele a potom rokovať o jednotlivých prioritách s ministrami vlády a aj s predstaviteľmi koalície. Ale, samozrejme, môžem vám len potvrdiť a trošku predbiehame tému, cestujeme v čase, návrh rozpočtu je síce známy, ale rokovať o ňom tu budeme, dúfam, že hodiny a dni niekde na prelome novembra a decembra. A ja už viem povedať, že medziročne kapitola školstva rastie, rastie kľúčovo kvôli mzdám našich pedagógov, ale, samozrejme, aj celý a všetkých nepedagogických pracovníkov, ale v kapitole školstva sú pokryté aj ďalšie priority, ako sú pomôcky, ako je podpora vedy a výskumu, ako je otázka športu a ďalej a ďalej a ďalšie a ďalšie veci. Takže v detailoch vám na túto vec, samozrejme, bude musieť odpovedať ten, ktorý je, bude vaším partnerom v tejto otázke, a to je ministerka školstva.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 18.10.2018 14:56 - 14:58 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem za otázku. Dámy a páni, vláda Slovenskej republiky na svojom rokovaní 10. októbra 2018 schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2019 až 2021. V čase prípravy a schvaľovania rozpočtu vládou Slovenskej republiky nebola schválená legislatívna podoba niektorých opatrení vlády, medzi ktoré patrí aj úhrada obedov v školách. Z tohto dôvodu v uvedenom návrhu rozpočtu verejnej správy sa rozpočtuje v kapitole Všeobecná pokladničná správa, rezerva na riešenie vplyvov nových zákonných úprav a iných vplyvov v objeme 400 mil. eur. Účelom tejto rezervy, ktorá je jasne pomenovaná vo vládnom návrhu rozpočtu na spomínané roky v časti kapitola Všeobecná pokladničná správa, je okrem iného kryť aj vplyvy vyplývajúce z titulu zavedenia bezplatného zavedenia stravovania na školách. Táto informácia je uvedená aj v predkladacej správe v hlavnej knihe návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2019 až 2021 na str. č. 4.
Takže, vážená pani poslankyňa, z uvedeného je pomerne zrejmé, že rozpočet obsahuje jasne pomenovanú rezervu, ktorá ale nie je k dispozícii pre koaličných poslancov. Účelom tejto rezervy je kryť vplyvy legislatívy, ktorá nebola schválená pri spracovaní návrhu rozpočtu, a teda neboli známe ani jej presné vplyvy. Mám za to, že je zodpovedné pri príprave, pri zostavovaní návrhu rozpočtu pamätať aj na možné vplyvy na príjmovú alebo výdavkovú stranu, a to aj napriek tomu, že samotná legislatíva ešte nebola schválená, ale boli jasne pomenované politické priority politických strán, ktoré zostavujú vládnu koalíciu, a ktoré musia byť potom premietnuté aj do návrhu štátneho rozpočtu.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis