Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 20:33 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2016 13:32 - 13:33 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Osuský, už si začínam zvykať, že vy máte vždy plné ústa rečí o demokracii a slobode a rozhodnutí ľudí. Počuli sme pred chvíľkou tiež, že máme nechať na vôľu ľudí z Čiernej Hory, chcem vám ešte znova povedať, že tá krajina sa nazýva Čierna Hora, alebo teda v ich jazyku Crna Gora, a nie Montenegro, tak by ste mohli tú lásku k angličtine trošku tlmiť, ale je to vaša vec, samozrejme. Ale hovorili ste o tom, aby sme nerobili napriek vôle ľudí z Čiernej Hory.
Ja sa vás chcem spýtať, či v Čiernej Hore bolo uskutočnené referendum o vstupe do zločineckej organizácie NATO, alebo nie. Ak takéto referendum ešte nebolo, nemáme sa kam ponáhľať. Počkajme na vyjadrenie obyvateľstva Čiernej Hory, či chcú, alebo nechcú sa pridať do tejto organizácie, a potom môžte hovoriť o tom, že či rešpektujeme, alebo nerešpektujeme vôľu obyvateľov Čiernej Hory.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 20:33 - 20:33 hod.

Marian Kotleba
Ďakujem pekne. Ja len veľmi krátko, pán poslanec. Neviem, či máte taký pocit, že vďaka červenej kravate a saku ste lepší človek. Ak áno, tak ja vám to želám a prajem. A druhá vec, že neviem o tom, že by niekde bolo napísané, ako má človek chodiť oblečený do cirkusu. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.6.2016 20:23 - 20:28 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážené poslankyne, vážení poslanci, rokujeme tu dnes už viac ako desať hodín o odvolávaní ministra vnútra Slovenskej republiky, pričom vlastne všetkým z nás je jasné, ako toto odvolávanie vďaka parlamentnej matematike dopadne. Dalo by sa povedať, že v podstate toto dnešné rokovanie Národnej rady nemá žiadny význam, ale nakoniec v podstate jeden veľký význam sa tu dnes našiel. Ten význam je asi taký, že v rámci dnešnej diskusie si strany vládnej koalície a SaS a OBYČAJNÍ ĽUDIA navzájom na seba povyťahovali všetky špiny z minulosti, ktorých sa úspešne spoločne aj dopustili. Ukázalo sa tak v dnešnej diskusii, že medzi týmito stranami nie je zásadný rozdiel. Nie je zásadný rozdiel, že rovnako všetky majú na svojich rukách osud Slovenskej republiky, súčasnú situáciu, stav Slovenska, ten biedny stav Slovenska, v ktorom sa dnes nachádzame, a preto si v podstate nemajú navzájom veľmi čo vykrikovať. Kauza Bašternák, ktorú dnes riešime, je typickým príkladom, typickým príkladom. Za jednej vlády sa vratky DPH vyplatili, druhá vláda kauzu neriešila. A teraz sa hľadá ten, kto je vinník, kto za to môže viac, kto za to môže menej.
Ľudia, ktorí nás ale sledujú z normálneho sveta, si podľa môjho názoru museli uvedomiť dnes, že tadiaľto v tomto parlamente náprava nevedie, že tuto naozaj nebude možné vymeniť niektorých členov, niektorých ministrov a všetko bude okej, bude to zdravé a v poriadku. Naozaj dnešná debata ukázala, že ak sa má Slovensko niekam pohnúť k tomu, aby bol skutočný, právny a funkčný štát, tak bude potrebné vymeniť všetkých, vymeniť všetkých, ktorí sa nejakým spôsobom v rámci exekutívy podieľali na tom zúfalom stave, ktorý dnes na Slovensku máme. Klub Ľudovej strany Naše Slovensko, samozrejme, podporí odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ale nie kvôli tejto kauze, pretože takýchto káuz bolo na Slovensku ix-ypsilon a vypichovať iba jednu jedinú kauzičku, je absolútne účelové.
My podporíme odvolanie ministra vnútra kvôli pretrvávajúcemu politickému zneužívaniu policajného zboru. Podporíme jeho odvolanie kvôli kauze Šarišské Michaľany, podporíme jeho odvolanie kvôli kauze Krásna Hôrka, podporíme jeho odvolanie kvôli kauze Gabčíkovo. Podporíme jeho odvolanie kvôli tomu, že polícia ani dnes nekoná, stále nekoná z úradnej povinnosti v prípade trestných činov pokračovania nelegálnej stavby. Týka sa to najmä rozširujúcich sa nelegálnych cigánskych osád, o ktorých orgány činné v trestnom konaní aj polícia veľmi dobre vedia, o ktorých starostovia obcí, starostovia obcí za vládne strany veľmi dobre vedia a napriek tomu ani jedni ani druhí nerobia nič a tvária sa, že tu ten problém nie je.
Podporíme odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka kvôli tomu, že slušní ľudia, ktorí majú tú smolu, že musia žiť v blízkosti takýchto lokalít, sa už nemajú na koho obrátiť, sa už nemajú na koho obrátiť, pretože, keď o pomoc požiadajú starostu ako najvyššieho predstaviteľa stavebného úradu, ich žiadosti sú odignorované. Keď sa obrátia s trestnými oznámeniami na políciu, na čele ktorej stojí policajný prezident a jeho nadriadený minister vnútra, skoro všetky tieto prípady sú odložené alebo zastavené. A potom sa nemôžme čudovať, že títo ľudia sú jednoducho úplne zúfalí a že dnes o Slovensku nemôžme hovoriť ako o právnom štáte.
Preto dnes vnímame odvolávanie ministra vnútra nie ako osobný boj proti ministrovi Robertovi Kaliňákovi, ale ako snahu o systémovú zmenu, aby na Slovensku konečne začal zákon platiť pre všetkých rovnako. Pre takýchto zbohatlíkov s dépeháčkami, pre zlodejov, pre tých, ktorí si načierno stavajú svoje chatrče a svoje paláce, proste pre všetkých a aby ľudia, aby ľudia videli, že aspoň to, že tu treba spraviť systémovú zmenu, si niekto uvedomuje a že je tu niekto, kto je ochotný a odhodlaný za nich v tejto Národnej rade, ktorá sa ale pomaly, ale isto mení na cirkus, bojovať.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 17:47 - 17:47 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán minister, ja sa vám chcem ako človek, ktorý má bohaté skúsenosti so zneužívaním polície na politický boj, spýtať na jednu vec, ktorá zaznela z vašich úst počas vyhlásenia alebo teda počas toho vášho vystúpenia, a síce, vy ste povedali, že keď človek nemá dôveru k slovenskej polícii z nejakého dôvodu, že môže trestné oznámenie podať napríklad aj polícii českej. Tak by som sa vás chcel teda ako ministra vnútra alebo aj ako právnika spýtať, aké má Česká polícia oprávnenie a v takýchto veciach, či to upravuje Trestný poriadok alebo nejaké medzinárodné zmluvy, lebo bola to pre mňa veľmi zaujímavá informácia. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 25.5.2016 14:10 - 14:13 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážení členovia vlády, poslankyne, poslanci, dovolím si predložiť interpeláciu na ministra vnútra Slovenskej republiky Roberta Kaliňáka v súvislosti s činnosťou, s činnosťou zložiek integrovaného záchranného systému a ich prácu v súvislosti s úmrtím poslanca Národnej rady Ondreja Bindera. Túto interpeláciu som predložil písomne, ale dovolím si ju aj tu teraz predniesť priamo v pléne Národnej rady.
Vážený pán minister, v súlade s článkom 80 Ústavy Slovenskej republiky a § 129 zákona o rokovacom poriadku si vám dovoľujem podať nasledovnú interpeláciu.
Dňa 13. mája 2016 v čase o 10.18 hod. na ceste 1/51 v smere z Banskej Belej na Banskú Štiavnicu zomrel poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za Ľudovú stranu Naše Slovensko Ondrej Binder. V súvislosti s činnosťou integrovaného záchranného systému a jednotlivých záchranných zložiek pri zachraňovaní poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ondreja Bindera mám pre to na vás tieto dve otázky.
Po prvé. Prečo bola na miesto činu vyslaná záchranná služba bez lekára len so záchranárom a prečo sa táto posádka ani len nepokúsila poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ondreja Bindera vytiahnuť z jeho motorového vozidla, ale len pasívne čakala na príchod hasičov, ktorí na miesto prišli až zhruba o ďalších 6 minút?
Druhá otázka. 13. mája 2016 o 10.28 hod. volal Mgr. Ľubomír Krno z telefónneho čísla 0917 420 280 tiesňové číslo hasičov, číslo 150. Oznámil im, že sa stala havária, kde sa stala, a že v aute je zakliesnený poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, nech sa ponáhľajú, pretože možno umiera. Rozhovor s hasičmi trval 38 sekúnd. V čase 10.29 hod. následne mu volali späť hasiči z čísla 0484 3336 100. Zaujímalo ich, ktorý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky havaroval. Tento rozhovor trval 53 sekúnd.
V tejto súvislosti vám, pán minister, kladiem otázku, čo mala táto otázka zo strany hasičov znamenať? Máme to chápať tak, že akcieschopnosť a ochota záchranných zložiek v Slovenskej republike závisí od politickej príslušnosti občana v núdzi? Znamená to, že poslanca za Ľudovú stranu Naše Slovensko štát nechal možno naschvál umrieť, ale poslancovi za vládnu stranu by kompetentní vyslali aj záchranársky vrtuľník?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2016 11:55 - 11:57 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán kolega, ja by som chcel len doplniť možno informáciu pre tých, ktorí ten materiál o stravných lístkoch nečítali alebo si nepreštudovali, že sa nejedná o zrušenie stravných lístkov, ale o možnosť rozšíriť tieto príspevky na stravu pre zamestnancov vo forme peňazí. Takže nie je to taká radikálna zmena a nemuseli by sa jej báť.
A možno taká výzva pre vás. Jednoducho treba vašim bývalým kolegom z MOST-a – HÍD-u otvorene povedať do očí, že teda či naozaj aspoň nejaké hodnoty u nich ostali alebo či sa z nich stali klamári a hodnotoví schizofrenici, ktorí vedia úplne prevrátiť kabát a v tejto veci teda hlasovať nie s tým, čo niekedy deklarovali, ale s tým, čo sa dnes od nich bude vyžadovať, pretože som presvedčený, že rozšírenie možností poskytnúť všetkým zamestnancom namiesto stravných lístkov peňažný príspevok na ich stravovanie nemôže nikomu ublížiť a, naopak, môže rozšíriť slobodu v rozhodovaní všetkých zamestnancov, ktorých sa to týka, ako tieto peniaze použijú, kde ich použijú a kedy ich použijú. Takže ak predkladatelia všetci naberú odvahu a do očí budú konfrontovať celý poslanecký klub MOST-a – HÍD-u, tak potom nemám strach o to, že by táto zmena neprešla.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 20:01 - 20:03 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Cigániková, ja som bol úprimne zvedavý na váš prejav, preto som tu aj ostal a bol som trošku taký sklamaný z toho, že na to, že viacerí poslanci označili programové vyhlásenie vlády za slohovou prácu, tak vy ste na tú slohovú prácu reagovali vlastnou slohovou prácou, aj to neviem, či tá slohová práca bola vaša vlastná.
Ja som v tej nedávnej televíznej diskusii spomenul, že skoro každý jeden poslanec za stranu SaS musí si kopnúť do tradičnej rodiny a vy ste tomu neostala nič dlžná, za tú vašu slohovú prácu ste si stihli kopnúť tiež znova do tradičnej rodiny. Vy musíte mať v tej SaS-ke naozaj ťažkú traumu z tradičnej rodiny zloženej z muža, ženy a detí. Ja nechápem prečo.
A ešte ma jedna vec zaujala, a to ten váš odpor proti vysloveniu, čo len vysloveniu názvu Slovensko: táto krajina, tejto krajiny, túto krajinu. To je Slovensko, Slovenská republika, nie táto krajina.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 19:09 - 19:11 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán minister, ja si dovolím na začiatok vás pochváliť, ste povedali, že aj z opozície nikto, tak ja si dovolím vás pochváliť, lebo ten prejav bol špičkovo prichystaný, pripravený super. Len trošku ste potom uleteli podľa môjho názoru a k programovému vyhláseniu vlády ste povedali naozaj veľmi málo, viacej ste sa venovali poslancovi Lipšicovi a Matovičovi.
A napriek tomu sa našli dva fakty, ktoré by som si dovolil vypichnúť z vášho prejavu a ktoré možno ste si nejako nedali do súvislosti alebo ste jednoducho vychádzali zo zlých informácií, ale to asi nie.
Hovorili ste o kontinuite znižovania verejného dlhu voči HDP. To je síce pravda, áno, že voči HDP verejný dlh klesá, ale skutočnosť je taká, že v absolútnych číslach len za posledné dva roky narástol o viac ako 2 mld. eur. Všetci ľudia, ktorí majú nejaký dlh, vedia, že ten dlh musia splatiť dovtedy, kým ho majú, je jedno, koľko to je percent voči čomu. Čiže nemôžme kŕmiť obyvateľov Slovenska tým, že voči HDP dlh klesá, kým v skutočnosti v absolútnej výške dlh narastá.
No a potom ešte veľmi taká z môjho pohľadu dôležitá poznámka o použití vodného dela voči ľuďom, ktorí vyjadrovali na ulici svoj názor, vy ste to povedali v súvislosti s kauzou Gorila a že vtedy prvýkrát v histórii bolo, teda v histórii Slovenskej republiky od 1993 bolo použité vodné delo. Musím vás opraviť, prvýkrát bolo vodné delo použité proti ľuďom za čias, keď vy ste boli minister vnútra, bolo to v roku 2009 v Šarišských Michaľanoch proti ľuďom, ktorí sa tam postavili proti cigánskemu teroru. Vtedy prvýkrát bolo použité vodné delo proti ľuďom, ktorí absolútne nič nespravili, len chceli práve to, aby vy ako minister vnútra ste prišli na miesto činu a povedali, čo chcete v tento veci spraviť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 17:32 - 17:33 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani ministerka, mňa vo vašom vystúpení zaujali dva momenty.
Prvý z nich bol ten, keď ste povedali, že poslanci budú musieť hlasovať za programové vyhlásenie vlády aj napriek tomu, že majú k nemu výhrady. Chcem sa vás preto v tejto súvislosti spýtať, či neveríte v slobodný výkon mandátu poslanca Národnej rady, pretože potom ako predstavitelia vašej politickej, alebo teraz súčasnej, uvidíme, na ako dlho, súčasnej politickej strany MOST - HÍD sa podpísali pod tú výzvu, ktorá povinne posiela deti do koncentračných táborov, tak dnes sme tu mali ďalšie vyhlásenie teda z úst predstaviteľov MOST - HÍD o tom, že poslanci musia hlasovať. Takže by som sa chcel spýtať, ako ste to mysleli.
A druhá moja otázka je taká, že povedali ste, že súčasné alebo programové vyhlásenie vlády v súčasnej podobe nenapĺňa vaše predstavy o ochrane ľudských práv. Ľudské práva ako vašu prioritu ste spomínali už v tom predošlom vystúpení niekedy minulý týždeň, chcem sa spýtať teda, aká je tá vaša predstava o ochrane ľudských práv a či napriek tomu, že aj takáto kľúčová oblasť nie je spracovaná podľa vašej predstavy a podľa vašich možno nejakých cieľov, či ste s tým stotožnená a či odporučíte poslancom za vašu stranu za takéto programové vyhlásenie hlasovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2016 13:59 - 14:01 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Pčolinský, pýtali ste sa na niečo konkrétnejšie. Konkrétne článok 18 Zmluvy o Európskej únii hovorí o zákaze diskriminácie podľa štátnej príslušnosti, čo je z môjho pohľadu jedna z výrazných prekážok podpory domácich producentov. A tento článok, žiaľ, je pre nás tiež záväzný, až kým neupravíme ústavu tak, že bude naozaj ústavou suverénnej Slovenskej republiky, a nie ústavou nejakej kolónie v podobe či Bruselu.

A, pán poslanec Klus, ste zvedavý na prepočet, na finančný prepočet a ja vám odkazujem, že niektoré veci nie sú len o peniazoch a o finančných prepočtoch, pretože potom by sme sa mohli cez peniaze pozrieť na všetky ostatné funkcie štátu napríklad a zistili by sme, že mnohé z nich sú veľmi nákladové a keď použijem terminológiu nejakú podnikateľskú, nemôžu byť nikdy v zisku. A obrana štátu patrí jednoznačne medzi prioritu hlavne v dnešných pohnutých časoch.Využijem ešte tých pár sekúnd, pán poslanec Klus, hovorili ste o reálnych hrozbách z východu. Ja sa vás chcem teda spýtať, môžeme sa o tom porozprávať kľudne mimo pléna, čo pokladáte za reálnu hrozbu z východu, o akej reálnej hrozbe hovoríte, pretože ja žijem tiež na Slovensku asi aj ako vy a necítim nejakú reálnu hrozbu z východu, jedine ak z amerických základní umiestnených v Japonsku, to môžeme tak geograficky na východ, teda lokalizovať. Takže netreba veľmi prežívať tú propagandu o hrozbe z východu, keď dnes jednoducho tu hrozba ide najmä z Washingtonu. Ďakujem.
Skryt prepis