Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.5.2018 o 20:21 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2018 14:41 - 14:43 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Martin, ja mám tak trošku pocit, že tých našich ľudí, ktorí nám utiekli do zahraničia, o nich príliš slovenskí politici nestoja. Hlavne tí vládni a tí, ktorí to majú na svedomí, že možno 200-tisíc ľudí odišlo alebo utieklo do zahraničia, lebo jednoducho vedia, že to rozhodnutie volebné v ich prípade by zrejme nebolo v prospech tých, ktorí ich zo Slovenska vyhnali. Takže preto sa tvária, že tento problém tu nie je. A zároveň, keď prijať takéto nejaké riešenie, ktoré by uľahčovalo voľby zo zahraničia, bude vyžadovať určite aj odvahu od týchto ľudí, ktorí tú moc v rukách majú, lebo sú si veľmi dobre vedomí, že tie voľby spomedzi hlasov zo zahraničia zrejme v ich prospech dobre nedopadnú.
Na druhej strane je potom také ako naozaj až na usmiatie, že keď sa pozrieme na našeho južného suseda, ktorý robí všetko pre to, aby rozdával občianstva v okolitých krajinách aj ľuďom, ktorí nemajú vôbec trvalý pobyt v Maďarsku konkrétne, a snaží sa vlastne zohnať tieto volebné alebo rozdávať to volebné právo všade možne, kde sa len dá komukoľvek, kto sa prihlási k Maďarsku, je dosť v príkrom rozpore s tým, čo teda my robíme alebo ako my sa staviame k tým našim ľuďom, ktorí zo Slovenska odišli, k našim rodákom, ktorí teda odišli tam iba preto, lebo jednoducho niekto si povedal, že na Slovensku chce mať deň bohatší kráľov.
Takže ja by som bol veľmi rád, aby sme sa touto cestou vydali, aby sme našim zahraničným Slovákom, keď ich takto nazvem, tú pomocnú ruku podali, aby sme im ukázali, že naďalej o nich stojíme. Aj takýmto spôsobom, aby sme im povedali, že veríme, že raz sa vlastne na Slovensko vrátia. Lebo keď na nich dlhodobo kašleme, ani im to volebné právo nezjednodušíme, tak veľmi ťažko môžme mať nádej, že sem niekedy prídu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 20:34 - 20:36 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán poslanec Pamula, keď už ste také vyznanie voči mne urobili, ja aj voči vám a naozaj úplne úprimne, ja keď vás vidím, vy ste pre mňa také stelesnenie, by som povedal, takého človeka možno, ktorý to aj dobre myslí v tom SNS, ale, bohužiaľ, pri tom hlasovaní nerozmýšľa. Alebo jednoducho kryjete zlo preto, lebo si netrúfnete možno postaviť sa k tomu zlu, ktoré máte na čele vašej politickej strany a dupľom kebyže som od roku 1992, to znamená 26 rokov, členom tejto strany, tak by som bojoval za očistu strany od zlodejov typu Andreja Danka, ktorý sprivatizoval Lesostav Revúca s tatkom, za dva roky necelé vykradol 60 mil. korún a 200 ľuďom dodnes nevyplatil výplaty za posledné mesiace. Jednoducho takýto človek vám robí hanbu, aj tento strane, aj celej jej histórii.
A aj to, že vlastne potom si poviete, že, dobre, tak som súčasťou tejto partie, tak kryjem zlo. Ten, kto kryje zlo, sám zlo pácha v politike aj kdekoľvek inde. To si pozrite, to je v Trestnom poriadku a v tomto prípade, keď to dostaneme do úplne ľudskej roviny, keď budete mať dve deti alebo, neviem, koľko detí máte, keď jedno bude kryť to druhé, keď jedno urobí niečo zlé a to druhé bude o tom vedieť a bude to kryť, tak takisto je za to vinné. A vy ste v tom možno nevinne, však my sa pozdravíme aj na chodbe, ja si naozaj myslím o vás, že môžete byť aj dobrý človek, ale keď raz spolupracujete a kryjete zlo, sám ho páchate.
V tom, v tých Špačinciach som chcel ukázať ešte teda na jeden obludný biznis pani Matečnej, to sú tie sady, ktoré zase takisto tej istej biznisovej skupine okolo firmy REMPO dohodila, a teda okolo pána Druckera, 30 ha tam podpísala, to je 300-tisíc metrov štvorcových im predala po 50-, tuším -7 alebo -9 centov, čiže za 170-tisíc eur, a tie pozemky budú mať reálnu hodnotu 15 mil. eur.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2018 20:21 - 20:31 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Zástupca predkladateľa mi povedal, že mám hovoriť hrdo, odborne a slušne, aby to asi pochopili aj v SNS. Áno, hrdo, odborne a slušne ste si dali na bilbordy a robíte drzo, odporne a nemorálne to, čo robíte, čiže rozkrádate Slovenskú republiku a ešte sa nehanbíte hrdiť, že ste vy tí hrdí národniari, Hejslováci, ktorým vám na Slovensku záleží. Ešte sa nehanbíte skrývať za skutočnú Slovenskú národnú stranu, ktorá vznikla v polovičke 19. storočia, a iba ste si privlastnili tento názov. Ale v ničom, v ničom nereprezentujete DNA, odkaz tých, ktorí svojho času pred skoro 200 rokmi Slovenskú národnú stranu zakladali.
Dovoľte, keďže som vystupoval už v prvom vystúpení a sám viem, že niekedy je dobré rozumieť aspoň trochu tej veci. Ja sám za seba priznávam, keď mi Martin Fecko ixkrát hovoril o reštitúciách, nerozumel som tomu. Vedel som, že to slovo existuje, vedel som, že sú to nejaké nároky, ktoré treba nejako uspokojiť, ale až pri kauze Drucker som sa do problematiky dostal a chcel by som využiť teda túto časť môjho vystúpenia, keďže v prvej som povedal pani ministerke to, čo som uznal za vhodné, to, aby som možno vysvetlil aj vám ostatným, aby ste pochopili obludnosť toho, čo pani ministerka Matečná so stranou SNS pácha a čo, bohužiaľ, každý, kto jej bude chcieť vyjadriť podporu, alebo nebude hlasovať za jej odvolanie, svojím pričinením alebo svojím hlasovaním kryje.
Svojho času tesne po 2. svetovej vojne alebo ešte možno aj niektoré tie nároky vznikali cez 2. svetovú vojnu, niekoľko desiatok tisíc ľudí zo Slovenska, viete, že bolo proti svojej vôli vyvezených zo Slovenska. Títo ľudia tu, jednoducho boli im zhabané majetky, niektoré sa arizovali, čiže sa prepisovali na nejakých druhých, tu je akože veľmi známe tuná z parlamentu, dovolím si pripomenúť pána Glváča, jeho dedo v Pezinku si napísal v roku 1941 žiadosť na okresný odbor nejaký Hlinkovej gardy, že má záujem o obchod toho Žida, neviem presne, ako sa volal, v Pezinku, dajte si do Googlu, prečítate si to, je to dosť obludné. Takže on napísal, že ten Žid ani za svet nechce ten obchod predať a ten Žid sa vyjadril, že jedine vtedy, keď ho k tomu prinúti zákon.
Potom v ďalšej žiadosti o rok neskôr napísal, že, ako zdôvodnenie, že prečo práve jemu Glváčovi by mali ten obchod Žida dať, tak napísal, že on ako Slovák chce ukázať, že dokáže lepšie spravovať ten obchod a to podnikanie bude v jeho rukách rozkvitať omnoho lepšie ako v rukách Žida. Áno, Hlinkova garda, alebo jak sa to vtedy volalo, HSĽS priklepla starému Glváčovi tento dom a v podstate aj dnes, keďže pán Glváč je jeho vnukom, si užíva tieto majetky ukradnuté starému Židovi.
Keď na to denník SME prišiel a konfrontovali pána Glváča vtedy, neviem, akú funkciu zastával, tak povedal, ale čoby, to my sme im ešte aj vyplatili za to nejaké peniaze a oni nám poslali z Izraela ďakovný list, obidve dcéry toho Žida, lebo aj dcéry, aj Žid ušli do Izraela. V skutočnosti, keď denník SME po tom pátral ďalej, tak zistil, že starý Žid v roku 1944 vyskočil z okna, keď pre neho druhýkrát prišli, že jednoducho musí do toho koncentráka ísť, lebo prvýkrát sa tomu vyhol, lebo mal nejakú výnimku. Ale po Slovenskom národnom povstaní už výnimky Nemci fašisti nebrali do úvahy, Žid vyskočil z okna, hoci teda vnuk Glváč tvrdil, že jak oni strašne Židovi pomohli.
Dobre, to bol príbeh o tom, že takto niektorí ľudia prichádzali o majetky, niektorí ďalší prišli jednoducho tak, že si ich zobral štát, a ďalšie majetky, o ďalšie majetky prišli ľudia, ktorí boli násilne vysťahovaní zo Slovenska, o ďalšie prišli kulaci, ktorí nechceli a sa spierali, o ďalšie prišli protištátne živly a tak ďalej a tak ďalej a tak ďalej. Jednoducho komunisti znárodňovali. Týmto ľuďom sa zjednodušene pred 70 rokmi stala veľká krivda.
Keď prišla sloboda ´89, aj títo ľudia, alebo keď už medzičasom zomreli, ich deti a vnúčatá očakávali návrat spravodlivosti. Očakávali, že keď 40, 50 rokov nemali prístup k svojmu majetku alebo k majetku svojich otcov, mám, dedov a babiek, tak jednoducho ten majetok sa im vráti. Prijali sa zákony, áno, v tomto pléne Národnej rady o tom, že si môžu uplatniť reštitúcie, môžu napísať žiadosť a tak ďalej atď. Lenže ľudia písali, písali a jak do bútľavej vŕby iba niečo, svoje žiadosti, posielali a nič sa neozývalo.
Medzičasom prišli k moci politici, ktorí si povedali, že zo spoločného majetku ľudí si urobia vlastný biznis alebo biznis pre svojich vlastných ľudí. Áno, krásny príklad máme pani Matečnú, ale tých príkladov tu máme v histórii v minulosti o dosť viac. A potom postupne začali prichádzať kauzy ako Veľký Slavkov alebo kauza Čierna Voda, tam pán Glváč alebo, teda, pardon, jeho partnerka alebo firma napísaná na jeho partnerku, s ktorou doteraz žije, získala pozemok, zaplatila za neho 1,4 mil. korún, hop, šup, tralala, ktorý mal hodnotu 500 mil. korún. Nie dnes, ale pred 10 rokmi 500 mil. korún. Keď odrátame 1,4, zárobok 498 600 000 korún. Percentuálne ani sa mi to nechce počítať. Jednoducho tisícky percent.
Ale ako to teda funguje? Tí Židia v prípade, keď teraz zoberiem si príklad posledný pri biznisoch pána Druckera, toho slávneho ministra vnútra, ktorého, bohužiaľ, aj Andrej Kiska teda vymenoval a nechal sa ohlúpiť, že teda to bude garancia čistoty Pellegriniho vlády. Ten etalón spravodlivosti, čistoty a, neviem, ľudského prístupu k ľuďom, stačili tri tlačovky a chlapec si musel zobrať time out niekde v nemocnici a potom jednoducho hodil uterák.
Ten biznis v ich prípade fungoval tak, že bola stará Židovka 94-ročná, ktorá mala nárok, reštitučný nárok v Dolnom Trhovišti, v okrese Dolné Trhovište, na dedine, v Hlohovci. Obyčajná roľa, kde mala niečo posiate, medzičasom bývala v Izraeli, uplatňovala si nárok, písala na reštitučný, SPF, Slovenský pozemkový fond, jednu žiadosť, druhú žiadosť Matečnej, tretiu žiadosť. Nič, nič, nič. Až potom zrazu prišiel nejaký vybavovač, volá sa Marhula, aj Majský sa za slobodna volal Marhula, toto je trošku iný, a ten jej povedal, že keď to prevediete na mňa, ten váš nárok voči Slovenskému pozemkovému fondu, pokúsim sa vám to nejako tam vybaviť a ešte aj od vás ten pozemok odkúpim a nebudete mať s ním starosť. A takto to vzniklo.
Čiže máte nejaký nárok (rečník pre názornosť zobral do rúk hárok papiera, ukazujúc ho plénu) na túto parcelu, ktorú vám teda buď za slovenského štátu zobrali, alebo komunisti zobrali, mala táto Židovka nárok alebo zrejme asi jej otec ten majetok vlastnil, keďže mala toľko rokov, tak možno aj ona, mala ho v Dolnom Trhovišti. Nie, nie, nie. Pýta si ho, pýta si ho, pýta si ho, 25 rokov nič. Potom príde nejaký pán Marhula, známy to zrejme pani Matečnej, lebo bol veľmi u nej úspešný, povie, že on jej to vybaví. Vybaví a namiesto toho, aby jej dali pozemok v Dolnom Trhovišti, alebo teda v katastri Dolné Trhovište, keď si pozrete kataster Dolného Trhovišťa, sú tam stovky hektárov štátnej pôdy, čiže pôdy Slovenského pozemkového fondu. Avšak to by nebol dobrý biznis, ne, dať, dať Židovke iba takú nejakú pôdu v Dolnom Trhovišti, takže keďže už Marhula vybavoval, tak namiesto toho dostane, sa dohodne s Matečnou, že namiesto toho Dolného Trhovišťa, vieš čo, dáš mi v Špačinciach. A najlepšie, daj mi to hneď v zastavanom území obce. Pozrite si územný plán od roku 2006, zistíte, že ten pozemok, ktorý (rečník pre názornosť opäť zobral do rúk hárok papiera, ukazujúc ho plénu), tuto bolo, obyčajná roľa kilometer od dediny, tak zrazu je z toho pozemok, ktorý je rovno nakreslený v zastavanom území obce, určený na zástavbu, od roku 2006 zmenený územný plán.
Matečná, príde jej zmluva, však keď kamarát Marhula navrhol, vybavil, zatvorí oči zrejme a podpisuje, lebo však to je všetko v poriadku.
V normálnom štáte každý z nás, ak by sa skrýval raz za Boha a myslel by to s tým Bohom úprimne a prečítal by si, myslím, že Janko na to upozorňoval, prečítal by si to Desatoro, to siedme Božie prikázanie, že nepokradneš, tak sa zaujímam o to a logiku hľadám. Tak v Dolnom Trhovišti chceš roľu za 50-tisíc možno, teraz strelím, sumy vymýšľam, 50-tisíc, tak ja ti ale nemôžem dať takú istú veľkú roľu v Špačinciach v zastavanom území obce, ktorá je hodná 3 milióny, prepáč, prepáč, Marhula, si kamarát, ale ja ti môžem dať, tu je to hodné 50-tisíc, tak tu ti dám o to menšiu parcelu alebo dám ti teda v tom Dolnom Trhovišti za tých 50-tisíc.
Ale Matečná nestráži verejný záujem, Matečná stráži záujem svojich kamarátov, svojho predsedu strany, svojich mecenášov, oligarchov, sponzorov, ľuďom, ktorým sa potrebuje zavďačiť, a podpisuje takú zmluvu, že namiesto tohto málo cenného, nechcem povedať bezcenného, málo cenného pozemku, obyčajnej, naozaj obyčajnej role v Dolnom Trhovišti podpisuje pozemok v zastavanom území obce určeného na zástavbu v Špačinciach. No a, čuduj sa svete, na konci sa k tomu dostane pán minister Drucker.
To som ani vedel, že tak rýchlo skončíme. (Zaznel zvuk časomeru.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 20:18 - 20:20 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolega Budaj, zaujalo ma to prirovnanie s tým, s tým filmom Krstný otec, že naozaj oni, že vlastne aký je rozdiel medzi slušným človekom v obleku v nejakej funkcii a slušným človekom v obleku, ktorý zneužíva svoje postavenie na to, aby vlastne okrádal ľudí, ktorých zastupuje a pre ktorých by mal strážiť to verejné blaho, že, áno, jedni sú slušní a tí druhí sú mafiáni, je to mafia. A to, čo nám tu vládne, tak oni úplne krásne, dokonale spĺňajú všetky parametre mafie a aj v Trestnom zákone je napísané, že organizovaná zločinecká skupina, čo je po slovensky povedané mafia, má existovať dlhšiu dobu. SMER, SNS, MOST - HÍD, to existuje dlhšiu dobu. Má to mať viac členov. Ešte sa tým hrdia, že koľko tisícov členov majú. A tretia podmienka v Trestnom zákone je, že táto organizovaná zločinecká skupina je založená, ktorá existuje dlhšiu dobu a má viacej členov, je založená za účelom legalizácie príjmov z trestnej činnosti.
Všetky tri podmienky z Trestného zákona na definíciu mafie v slovenskom právnom poriadku krásne spĺňate a iba si o sebe myslíte, že ste slušní ľudia, ale v skutočnosti ste mafia, ktorá okráda ľudí tohto štátu o budúcnosť. Vyháňa mladých ľudí do zahraničia. Rozbíja, doslova rozbíja rodiny, kde dnes na Slovensku je 200-tisíc rodín, z ktorých deti museli odísť do zahraničia alebo matky chodia utierať zadky rakúskym dôchodcom a budúcnosť, nie práve ružovú budúcnosť týchto rodín, keď tí rodičia zostarnú, im nebude mať kto podať pohár vody, máte na rukách vy. Bude to na vašom svedomí a veľmi by som vám rád v tejto situácii pripomenul to siedme Božie prikázanie, keďže tak často sa tu odvolávate a skrývate za Boha, to siedme Božie prikázanie je nepokradneš.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 18:33 - 18:35 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Tak toto ale nie je o uletení. Podpredseda Národnej rady, ktorý vedie schôdzu, nemá čo nazývať poslanca, ktorému dáva slovo, akýmkoľvek pejoratívnym prívlastkom. Ničím. Má mu dať slovo. Jednoducho porušil rokovací poriadok, mal by byť za to potrestaný. Samozrejme, je to náš človek, nič sa mu nestane. Kebyže to spravím ja na jeho mieste, tak to by ste videli ten lynč.
Ale teraz sa vyjadrím k tomu, čo teda sa tu obhajoval tento podvodník z Martina. Hovorí, že predávalo mestské zastupiteľstvo, nie primátor. (Potlesk. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, žiadny podvodník...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Čiže predávalo ho mestské zastupiteľstvo, nie primátor... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
... lebo vám zoberiem slovo.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ako?

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Žiadny podvodník.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Vy to môžte vyhodnotiť?

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
No prepáčte, ani vy to nebudete.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ale ja mám právo hodnotiť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Vy žiadate, aby podpredseda vás takto neoslovil, a vy použijete takýto slovník?

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ale však ja vám teraz dokážem, že je to podvodník, hneď, nebojte sa.
Takže hovorí, že predávalo mestské zastupiteľstvo, nie primátor. Väčšinu v tom mestskom zastupiteľstve má svoju. To je taká detinská výhovorka jak malého chlapca, päťročného, na ihrisku.
A potom je úplne úžasné, ako sa priznal. Reagoval na to, že som povedal, že je vlastne zaviazaný Matečnej, lebo vlastne 1,1 mil. eur vybavil u nej dotáciu na hotel Impozant. A v tom, v tej reakcii povedal, a citujem: "Ja som sa opakovane vyjadril, že by sme mali dávať dotácie len na verejnú infraštruktúru, a nie na súkromné hotely." Chápete? Ja tu kritizujem, že on vybaví 1,1 mil. eur na súkromný hotel svojho spolupodnikateľa, a on povie, že však, áno, on predtým asi v predvolebnej kampani hovoril, že eurofondy len na verejnú infraštruktúru, čiže na cesty, cyklochodníky, rybníky, neviem čo, ale nie na súkromné hotely. Ale keď už je pri moci, tak vtedy vybaví kamarátovi 1,1 mil. od Matečnej a potom ju obhajuje.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 18:20 - 18:21 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Lucia, chcel som ti iba vysvetliť, že keď si sa teda čudovala, že prečo podpredseda Národnej rady Andrej Hrnčiar tak si dovolil vystúpiť a porušiť rokovací poriadok, kedy mi slovo ako poslancovi dal so slovami... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, to nemôžte reagovať na podpredsedu.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Reagujem Lucii Nicholsonovej slová, ona sa pozastavovala nad tým, ako mohol takto vystúpiť, tak jej to chcem vysvetliť.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pardon, to som nepočul, pardon.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Takže na vysvetlenie, odpoveď je veľmi jednoduchá. 17. apríla pani ministerka Matečná dala dotáciu na postavenie alebo rekonštrukciu, ono v skutočnosti je to dostavba obrovskej osemposchodovej budovy, firme Hotel Impozant. Keď sa, budeme hľadať, čo to je Hotel Impozant, tento Hotel Impozant sídli vo Valčianskej doline pri Martine, a keď si pozreme, že kto je majiteľom tejto firmy, tak je istý Jozef Kubinec. Keď budeme zisťovať ďalej, kto je Jozef Kubinec, no, Jozef Kubinec je spolupodnikateľ s pánom Andrejom Hrnčiarom z MOST-u - HÍD, spoločne vlastnia firmu GEONET Invest, ktorej ešte Andrej Hrnčiar z MOST-u - HÍD ako primátor mesta Martin sám sebe predal pozemky, ktoré boli hodné 50 eur, si ich predal za 16,60. Čiže keď je primátor, predá si za 16,60, keď je potom podpredseda Národnej rady za MOST -HÍD, tak si vybaví u Matečnej, aby dala dotáciu kamarátovi, s ktorým podniká, na rekonštrukciu hotela za 1,1 mil. eur z peňazí, ktoré majú byť na rozvoj cestovného ruchu. Žiaden iný hotel v tom regióne nedostal, iba kamarát Andreja Hrnčiara. Čiže Andrej Hrnčiar je veľmi zaviazaný pani ministerke Matečnej, lebo mu dohodila vlastne kvázi do rodiny 1,1 mil. eur. Tu je odpoveď.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 17:55 - 17:55 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
To, čo teraz zaznelo, svedčí o úrovni podpredsedu Národnej rady... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
95.
Pán poslanec, zato, že vás pustili na priepustku, nemáte právo urážať ľudí. Vy ste tu používali vo svojom... (Prerušenie vystúpenia rečníkom.)

Matovič, Igor, poslanec NR SR
96.
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) ... podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky...
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2018 17:31 - 17:48 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, rád by som sa teraz prihovoril pani ministerke Matečnej, ktorá podľa ústavy by tu mala sedieť, mala by sa zodpovedať parlamentu, lebo parlament kontroluje vládu. Lenže pani ministerka Matečná nemá ani taký chochmes, neviem, či to je po slovensky alebo po trnavsky, že by si tu sadla, vypočula kritiku a reagovala, ale radšej sa zašije, skrýva sa, lebo jednoducho má maslo na hlave.
Pani Matečná sa nikdy nemala stať ministerkou pôdohospodárstva. Je to žena, ktorá sa mala rozhodovať alebo malo sa o nej iba rozhodovať, či bude šiť topánky, či bude strúhať ceruzky alebo či bude umývať rajóny niekde v Ilave alebo v Leopoldove a za tým si stojím.
Táto žena ako šéfka Slovenského pozemkového fondu umožnila, aby niekoľko miliónov metrov štvorcových lukratívnych pozemkov bolo fiktívne povymieňaných - už nabrala odvahu, dúfam, že si sadne - bolo fiktívne povymieňaných s ľuďmi ako uplatnenie reštitúcií a tie pozemky boli ocenené 47 centov, 52 centov, 53 centov, 59 centov a v skutočnosti v tom momente, kedy ona podpisovala tie zmluvy a oceňovala, samozrejme, znalcom Slovenského pozemkového fondu a v súlade so zákonom, v tom momente tie pozemky mali hodnotu 20, 30, 50, 100 eur.
Keď chcete príklad najbližší, okolo ktorého tí, čo ste z Bratislavy, ktorí poznáte, a tí, čo z Bratislavy nie ste a chodíte po diaľnici smerom hore po D jednotke, tak viete, jak sa ide smerom na Ivanku pri Dunaji, hneď jak odbočíte na Ivanku po starej Seneckej ceste, sú obrovské pozemky vpravo; 65 hektárov. To je 650-tisíc metrov štvorcových, čuduj sa svete, za bagateľ, za takého pol milióna eur, to je veľká suma, samozrejme, ale pri 650-tisíc metrov štvorcových takéhoto pozemku to je šuviks, dostáva človek, ktorý toť nedávno bol ešte susedom pána Roberta Fica, nejaký pán Sýkora. Pani Matečná, keď bola s tým konfrontovaná, ako je to možné, že za pozemky, kde bol reštitučný nárok v Hornej Dolnej, zrazu tento človek dostal akurát tieto pozemky, zlatú sliepku, poklad, perlu Slovenského pozemkového fondu, to znamená všetkých nás, lebo Slovenský pozemkový fond, to nie je nejaká fiktívna organizácia, ktorá vlastní pozemky, ktoré zhabala tam nejakým Židom, ktorých sme vyviezli do plynu, to je majetok všetkých nás, tak pani ministerka Matečná v pohode podpisuje zmluvy, že to je to isté, 1 : 1 meter štvorcový tu a v Hornej Dolnej. Extrémne lukratívny pozemok, kde za chvíľku bude logistické centrum. Pozemok, ktorý má hodnotu od 70 do 100 eur meter štvorcový. A si vypočítajte pri 100 eurách meter štvorcový, keď ona to dala a podpísala za 50 centov. To je koľko? To je 200-násobok? Keď som vtedy hovoril, že to kúpil za pol milióna eur, vypočítajte si 200-násobok krát pol milióna. Dala mu niečo akože za pol milióna, však veľa zaplatil, nie? Alebo veľkú hodnotu mal ten reštitučný nárok, ku ktorému on sa dostal, lebo si ho vybavil. Dala mu niečo, áno, v hodnote pol milióna. Ale skutočná hodnota tých pozemkov v tom čase, kedy to podpisovala, 200 krát pol milióna je 100 miliónov eur.
Sto miliónov eur, páni a dámy, poslanci SNS, "Slovenskej národnej straky". Vy ste si urobili z našeho spoločného majetku váš majetok, a keď na to upozorníme, že to rozkrádate, váš predseda strany, Slovenskej národnej straky príde a rozčuľuje sa ako v lete minulého roku na Veroniku Remišovú a robí z toho hneď koaličnú krízu a esemeskou vypovedá koaličnú zmluvu, že ako je to možné, ale nie to, že to niekto ide rozkradnúť, Plavčan 600 mil. eur určených na vedu a výskum, ale že sa to dozvedeli médiá. Ako je to možné, že to niekto posunul médiám? Ako je to možné, že sa o tom ľudia dozvedeli?
Čiže vás v politike netrápi, a hovorím o vás, lebo vy to kryjete, vás v politike netrápi, že sa rozkráda štátny majetok, že sa rozkráda to, čo patrí nám všetkým. Vás trápi iba to, že sa to dozvedia ľudia. Hanba vám, páni a dámy. Môžte mať akékoľvek ľúbivé slovíčka, môžte tu hovoriť o slušnosti, odbornosti, vyzývať na - jako ste to hovorili? - vecnú diskusiu. Jak sa dá vecne diskutovať o vašich zlodejinách, mi povedzte?!
A toto, takúto obludu, takúto burinu dnes máme na pozícii ministerky pôdohospodárstva! Ministerka pôdohospodárstva by mala byť žena, ktorá bude pomáhať pôdohospodárstvu, to znamená, tým ľuďom, ktorí ešte dnes si uvedomujú, že tá pôda je naše bohatstvo, že tá pôda nás živí. Ktorí majú pevný stisk jak zverák, ktorí majú vypracované ruky, ktorí majú zodraté chrbty a opálené krky z toho, že pracujú na tých poliach. Týmto ľuďom by mala pomáhať, rozvíjať ich, malým, drobným poľnohospodárom alebo farmárom by mala vytvárať podmienky, aby, aby chceli podnikať na tej hrude otcov.
Táto žena miesto toho im hádže všetky možné polená pod nohy. Táto žena ich nevypočuje, keď sa k nej sťažujú, keď jej napíšu list, ignoruje ich, keď sa chcú s ňou stretnúť, arogantne sa im vysmieva do tváre. Táto žena sa správa ako burina v záhrade. Burina, ktorá ničí tú skutočnú úrodu. Správa sa ako kúkoľ na poli medzi tým, tou, tou pšenicou, tou ražou alebo tým jačmeňom. Niečo, čo tam nemá byť, čo znehodnocuje úrodu. Čo cucá výživu tým ostatným naozaj rastlinám, ktoré tam majú rásť. Táto žena sa správa ako škodná v lese, ktorá miesto toho, aby rozvíjala ten les, ho ničí. Správa sa ako červotoč. Jednoducho ničí to, čo by mala chrániť.
A ešte raz sa vraciam späť. Chcem sa sústrediť na reštitúcie, lebo to je čistá matematika. Jednoducho sa nedá vysvetliť niekomu, keď bude tu hovoriť, že to je v súlade so zákonom, že si zobere od niekoho toto (rečník pravou rukou odtrhol maličký kúsok z rohu papiera, ktorý drží v ľavej ruke, a ukázal ho plénu), keď to v skutočnosti má takú hodnotu za meter štvorcový (rečník ukázal plénu zvyšnú časť papiera, ktorý drží v ľavej ruke a z ktorého pred chvíľou odtrhol maličký kúsok).
Ukazujem vám to takto trápne, lebo ten váš dilino, pologramotný z Revúcej, zakázal používať tuto obrazové pomôcky. By som vám tu v pohode ukázal graf, čo to je v skutočnosti hodné (potlesk) a za čo to tá ženská rozpredáva.
Tak vám to musím takto ukazovať. (Rečník súčasne zobral do pravej ruky kúsok papiera a do ľavej ruky zvyšnú časť papiera.) Chápete? Viete, čo je to a to? Pozemok, ktorý je hodný 100 eur tuto v Ivanke (rečník opäť drží v ľavej ruke zvyšnú časť papiera), táto žena (rečník pravou rukou ukazuje na ministerku), táto žena, tento kriminálny živel v pozícii ministerky pôdohospodárstva (rečník stále pravou rukou ukazuje na ministerku) podpisuje zmluvy za 50 centov a vyhovára sa, však je to v súlade so zákonom. Ale nie je to v súlade s morálkou! Ona je zvolená ako ministerka pôdohospodárstva, ako verejný činiteľ, aby chránila verejný záujem, aby sa správala ako dobrý hospodár. A ja sa pýtam, je dobrý hospodár idiot (rečník opäť zobral do ľavej ruky zvyšnú časť papiera), ktorý predá majetok za 100 eur hodný, a to hovorím iba o metri štvorcovom, ktorý ho predá za 50 centov? (Rečník opäť zobral do pravej ruky malý kúsok z papiera.) Je to dobrý hospodár? Stráži takýto minister verejný záujem? A to hovorím o jednom metri štvorcovom, iba v tomto jedinom prípade v Ivanke pri Dunaji pri susedovi Roberta Fica pánovi Sýkorovi táto žena podpísala (rečník súčasne zobral do pravej ruky kúsok papiera a do ľavej ruky zvyšnú časť papiera.) zmluvy na 650-tisíc metrov štvorcových. Na základnú školu ste chodili, vynásobte si to, vypočítajte si to a dúfam, že ten váš pologramotný idiot, čo toto kryje, mi za toto dá pokutu, že tu zneužívam a využívam vizuálne pomôcky. (Počas hovorenia predchádzajúcej vety rečník pre názornosť v oboch rukách držal malý aj veľký papier.)
Jednoducho ma nebavíte, keď vy tu budete si o nás obtierať papule a budete tu hovoriť a vyzývať na odbornú diskusiu. Jak sa o tomto dá odborne diskutovať?! Odborne diskusia o tomto by bola - putá a do base (správne "basy"), lebo tých 100 mil., čo ste iba v tomto jedinom prípade ukradli, je na každého jedného občana Slovenskej republiky 5 eur. To je rodina, kde ich je päť, ste im ukradli 25 eur, iba v tomto jedinom prípade. Tam, kde sú dvaja, ste im ukradli 10 eur. Možno si každý povie, dobre, no 10 eur, 25 eur, ale dokopy je to 100 mil. eur.
Viete, koľko nenarodených detí, keď je tá téma tu dnes živá, mohlo žiť, ak by ste týchto 100 mil. eur použili pre mladé rodiny, aby ste im trebárs priplatili na nájom? Koľko nenarodených detí mohlo žiť, aby ste matkám a rodinám v núdzi dali nejaký príplatok počas tehotenstva, aby to decko nedali na potrat? Viete, koľko životov máte na svedomí iba preto, že kryjete takýto zločin?
A táto ženská sa tu nehanbí dnes vystúpiť a hodinu tu bľabotať pomaly o dojivosti kráv, jaké má ona na tom zásluhy? Aké zásluhy? To je zásluha farmárov, každého jedného, ktorý napriek všetkým tým polenám, napriek všetkým tým búchancom, ktoré od nej dostávajú roky po chrbte, napriek tomu naďalej sú verní tej pôde. Napriek tomu podnikajú a snažia sa poctivo zarábať svoje ťažko zarobené peniaze.
Táto žena tu dnes vystúpi a povie, že žiadne systémové zlyhanie v SPF, čiže v Slovenskom pozemkovom fonde, neexistuje. Tam nie je systémové zlyhanie. To, že sa tam rozdávajú pozemky hodné sto miliónov, stá milióny eur za bagateľ, že sa tam podporuje podvod, kedy ľudia, ktorí pred 70 rokmi, dnes ich deti a vnúčatá, ktorým sme zobrali pôdu alebo ktorých sme poslali do plynu do Osvienčimu, ktorí sa pred 70 rokmi o tú pôdu prišli, dodnes tú pôdu nemajú späť ako reštituenti a potom za nimi príde vybavovač, kamarát tuto pani Matečnej, povie, ja to nejako vybavím a dám ti eurko za meter štvorcový, tak toto nie je zlyhanie systému?! Áno, nie je to zlyhanie vašeho systému. Skorumpovaného, odporného Slotového DNA, ktoré máte v svojej strane. Slovenská národná straka. Rozkrádači slovenského národného majetku.
Táto pani povie, že žiadne systémové zlyhanie neexistuje. Ani v Slovenskom pozemkovom fonde, ani na Poľnohospodárskej platobnej agentúre. Čo tým povedala? Že Čižnár, generálny prokurátor, si vymýšľa. Ten povedal, že systém je tam chorý a prehnitý. Čo povedala? Že šéf Národného kontrolného úradu si vymýšľa. Ktorý povedal de facto to isté. Že systém absolútne zlyháva. Čo povedala? Že šéf SIS, váš nominant, pán Anton Šafárik si vmýšľa, keď tu hovoril pred pár dňami o tom, že posielali vedeniu ministerstva päť správ o zneužívaní agrodotácií, o podvodných kšeftoch s environmentálnymi, likvidáciou environmentálnych záťaží a podobne. Traja ľudia kľúčoví. Tri kontrolné inštitúcie hovoria, že systém zlyhal.
Pani ministerka sem príde, samozrejme, zneužíva rolu ženy, lebo si myslí, že do nej nebuchnem, lebo však do ženy sa neútočí, ale ona dnes má zastupovať verejný záujem a správa sa ako zlodej. Ako cap v záhrade, ako burina v záhrade, ako kúkoľ na poli, ako škodná v lese, ako červotoč v dreve.
Pani ministerka v podstate povedala, že klame Čižnár, šéf Generálnej prokuratúry, klame šéf Najvyššieho kontrolného úradu a klame šéf SIS (Slovenskej informačnej služby), lebo nie sú žiadne systémové zlyhania, všetko je v poriadku a ona je pomaly Panenka Mária. Tak mi to tu pripadalo.
Ja som nedokázal to počúvať na klube, čo tu tá žena bola schopná porozprávať! Miesto toho, aby si priznala vinu a povedala, prepáčte, nezvládla som to, zlyhala som, ospravedlňujem sa všetkým vám, ktorých som poškodila, a tie škody, ktoré som napáchala stovky miliónov eur, budem splácať zo svojho dôchodku a odišla, tak miesto toho tu útočí na ľudí, že to tu nie je žiadna odbornosť.
Martinovi Feckovi si dovolí povedať, že nie je odborník. Pane Bože, kto viac sa tu vyzná do pozemkových úprav? Kto viac sa tu vyzná do komasácií? Kto viac sa tu vyzná do reštitúcií, na ktorých 25 rokov na Slovenskom pozemkovom fonde robil. Tohoto človeka, do tohoto človeka vy si tu budete obtierať vaše akože argumenty?! Môžte mať obleky za 10-tisíc eur, vaše slová sú hodné nič. Ten človek tu sedemkrát predkladal návrh zákona, aby si nikto nemohol uplatniť dotáciu bez toho, aby mal nejaký nárok k pôde. Aby bol buď vlastníkom tej pôdy, alebo aby tam mal nájomnú zmluvu. Ani raz, vy poslanci Slovenskej národnej strany ani vy ostatní z koalície vládnej, ste neboli schopní za to zahlasovať. Ešte raz, sedemkrát tu predkladal riešenie, ktoré mohlo zabrániť tomu, že tu niekto bude vyháňať, nejaký mafián, poctivého farmára z jeho pôdy. Sedemkrát tu predkladal riešenie, sedemkrát ste hlasovali proti, riešenie, ktoré by nedovolilo rásť a vyrásť grófke Roškovej, kamarátke pani Matečnej, blízkej kamarátke pani Matečnej, to je treba tiež si povedať. Lebo to nebola náhoda, že pani Rošková dostávala iba tak. Poznala niekoho veľmi vysoko. A ja vám hovorím iba jedného človeka, ktorého pozná veľmi dobre, a to je pani Matečná. Tento človek (rečník ukázal na poslanca Fecka na mieste navrhovateľa) sedemkrát predložil riešenie, ak by ste ho prijali, Rošková by mohla utrieť fúzy, lebo nemala by žiadne zmluvy, nedokázala by ukázať, že má na to aj na to parkovisko nejakú nájomnú zmluvu. Nemala by nič. Nikto by nemohol niekoho vyháňať z jeho vlastného pozemku a brať mu úradu, ak by ste prijali jeho riešenie. Ale vaša hrdosť, vaša namyslenosť, vaša odutosť, vaše veľkopanstvo a pýcha vám nedovolili podporiť dobré riešenie, lebo vy ste múdrejší, lebo vy ste tí, ktorí rozhodujete!
Ale čo ste spôsobili? Čo ste umožnili? Aby burina rástla naďalej, aby mafia brala úrodu farmárovi, aby ho zbila vtedy, keď si tú úrodu ide chrániť, aby im brala pozemky, ktoré majú oni na liste vlastníctva, aby žali to, čo nesiali.
Pani ministerka, nikdy ste sa nemali stať ministerkou, lebo po tom, čo ste napáchali v Slovenskom pozemkovom fonde, mali ste byť zákazníčkou väznice v Ilave alebo v Leopoldove. Bohužiaľ, ministerkou ste sa stali a bol by som veľmi rád, aby ste čím skorej svedomie, ktoré evidentne nemáte, nahradili tým, že radšej budete s hanbou utekať a schovajte sa na Belizé, kamkoľvek, ale vedzte jedno, všetky škody, ktoré ste napáchali, všetky okradnutia každého jedného občana Slovenskej republiky, lebo to ste mali chrániť, náš spoločný majetok, všetky škody, ktoré ste napáchali, vám raz spočítame. A keď sa nám budete chcieť vysmievať do ksichtu, že ale však to bolo v súlade zo zákonom, tak takisto ako pri platinových sitkách to možno bolo v súlade so zákonom, len niekto sa tváril, že však sitko ako sitko, tak napíšem, že to je zo železa, hoci to bolo z platiny, tak takisto aj v tomto prípade to, že vy podpisujete zmluvy, kde sa skrývate možno pod znalcov, ktorí ohodnotia pozemok, áno, pána ministra Druckera v Špačinciach, že to má hodnotu 59 centov, hoci v tom čase to je v zastavanom území obce, tak za tieto škody, za tieto zlodejiny sa budete zodpovedať.
A keď ste tu hovorili, že sa vás veľmi dotýka osobne spájať vaše meno s mafiou, tak ja vám hovorím, vy ste hlava slovenskej pozemkovej mafie. Stojím si za tým a vždy to budem tvrdiť, dokedy zodpovednosť neprijmete. Vy kryjete toto rozkrádanie, vy ste za neho zodpovedná, vy ste podpísali stovky podvodných reštitučných zmlúv, kde človek, ktorý mal na to nárok, medzi časom zomrel, dostal ten nárok nejaký vybavovač, ale v skutočnosti ste mu podpísali niečo, čo malo veľakrát 100-, 200-, 300-krát väčšiu hodnotu v tom čase, ako ste to vy v súlade so zákonom v našom mene, v mene každého jedného občana Slovenskej republiky zobrali z majetku štátu a dali do súkromných rúk.
Máte sa za čo hanbiť, pani ministerka, a žiadnou spŕškou slov nezakryjete vaše zlyhanie, žiadnou spŕškou slov nezbavíte zo seba nálepku, že ste v pôdohospodárstve burina a v pozemkoch ste hlava pozemkovej mafie. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 15:59 - 16:01 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pani ministerka, pani ministerka Kalavská, toto nie je k vám, ale teda vážim si, že ste tu jediná statočná z vlády, ktorá tu počúva.
Pani ministerka Matečná, skovaná niekde, táto faktická poznámka je k vášmu vystúpeniu. Hovoríte, že si vyprosujete, aby vaše meno bolo spájané s nejakým pojmom mafia. Ale pozrite sa na svoju činnosť. To, čo robíte, je v podstate esenciou pojmu pozemková mafia. Vy ako hlava Slovenského pozemkového fondu ste v mene štátu podpisovali zmluvy, zlodejské zmluvy, ktoré okrádali Slovenskú republiku, každého jedného občana Slovenskej republiky, áno, aj voličov Slovenskej národnej strany, o desiatky, možno stovky miliónov eur. Iba v tých Špačinciach, ste sa tvárili, že tie pozemky majú hodnotu 59 centov. V skutočnosti v tom čase, kedy ste ich vymieňali alebo prideľovali akože oprávnenému z reštitúcie, nie tej 94-ročnej Židovke, ktorá sa 25 rokov doprosovala, ale vybavovačovi Druckerovému kamarátovi. Už v tom čase mal ten pozemok hodnotu 30 eur; 30 eur deleno 59 centov je 50-násobok; 50 krát 100 % je 5 000 %.
Vy, hlava Slovenského pozemkového fondu, v našom mene mali ste konať ako dobrý hospodár. A vymieňali ste pozemok, ktorý mal o 5 000 % väčšiu hodnotu. Jednoducho ste rozhádzali, rozflákali, rozkradli a boli ste toho súčasťou, desiatky až stovky miliónov eur nášho majetku cez takéto pochybné uplatňovanie reštitúcií. Čiže vy ste hlava pozemkovej slovenskej mafie, pani ministerka, či sa vám to páči, alebo nie.
A môžete sa pritom usmievať a môžete sa snažiť nás tu zasypať miliónmi slov. To čo bolo vo vašom vystúpení? Pomaly ste tu hovorili o tom, koľko doja kravy. Čo vy máte na tom, akú zásluhu, prosím vás? Ste burinou pôdohospodárstva. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 11:31 - 11:33 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Martin, myslím, že veľmi dobre si vystihol problém farmárov pod správou strany, ktorá sa nazýva Slovenská národná strana, že sme sa vlastne dostali do čias, keď ťa citujem, "dostali sme sa do čias kolonizácie Ameriky, prídem, vykolíkujem a dotácie sú moje". V jednej vete vystihnutá podstata.
Áno, toto dovoľuje pani ministerka Matečná, ktorá, myslím, že teraz by tu mala sedieť a mala by sa pozerať opozičným poslancom do očí a mala by počúvať ich slová, lebo vláda sa zodpovedá parlamentu a vládna moc sa zodpovedá opozičným poslancom. My tu zastupujeme ľudí, ktorí sú dotknutí tým, ako vy Slovensko spravujete, ktorí sú dotknutí tým, že si zasejú, ale potom príde vagabund, zbije farmára a sám si tú úrodu z poľa zoberie.
Pani ministerka, aj keď sa skovávate, počká vás to a dnes všetci na Slovensku vieme, že sa správate nie ako dobrý hospodár, nie ten, ktorý pomáha malým farmárom, aby mohli dopestovať pre nás plodiny, ktoré nás živia, ale správate sa ako burina v záhrade, správate sa kúkoľ na poli, správate sa ako škodná v lese a mali by sme na vás použiť presne také isté prostriedky ako na týchto votrelcov či v záhrade, v poli alebo v lese.
Našou zbraňou ako opozičných poslancov je zvolať takúto schôdzu, keď sama nemáte to svedomie a neodstúpite, a upozorňovať na vaše prešľapy. Áno, je nás menšina, ale pravda je na našej strane.
Nijako sa nedá vysvetliť to, že napríklad pánovi Sýkorovi ste vydali reštitučné nároky na 650-tisíc metrov štvorcových tuná hneď za obchvatom v Ivanke pri Dunaji. Áno, on to kúpil de facto za 500-tisíc eur a tie pozemky dnes majú hodnotu 30 mil... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis