Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

6.12.2016 o 11:38 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.12.2016 9:51 - 9:52 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Shahzad, ja som si veľmi pozorne a so záujmom vypočul vaše vystúpenie a musím povedať, že vaša logika, ktorú ste použili na odôvodnenie svojho stanoviska, sa mi zdala byť správna. Pre mňa to boli napríklad aj nové informácie niektoré, ktoré, samozrejme, tým, že nemám praktickú skúsenosť, tak som nemal ako, ako nadobudnúť. Chcel by som oceniť aj vaše vystúpenie, aj to, že pani poslankyňa, pani podpredsedníčka Nicholsonová spolu s kolegami tento návrh podporili. Ja ho určite podporím a myslím si, že pre nás v opozícii plynie aj ešte jedno ďalšie poučenie, a to také, že keď vymeníme vládnu koalíciu a budeme my rozhodovať o tom, aké zákony sa majú alebo nemajú schvaľovať, tak je slušné a správne počúvať aj návrhy kolegov z opozície, pretože mi pripadá, skoro by som povedal, až také necitlivo neľudské, ak sa takéto návrhy ignorujú, pričom tieto návrhy, ktoré predkladáte, robia len to, čo má dobrý návrh zákona urobiť, zjednodušujú a uľahčujú život ľuďom, ktorí to potrebujú, ktorí majú už dosť ťažkostí od života, a nie ešte aby im štát nakladal a robil problémy.
Takže chcem sa vám poďakovať, a ja za seba hovorím, že určite urobím všetko pre to, aby takéto návrhy prešli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2016 17:30 - 17:32 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Galek, pán podpredseda vlády Pellegrini, mám možno jeden taký zlepšovák, akým spôsobom zabrániť tomu, aby sme o pol roka museli zase prijímať nejaké odloženie. Je jeden deň v roku, kedy každý podnikateľ vie, že musí podať daňové priznanie. To znamená, ak aj podnikateľ nesleduje, čo sa deje, lebo vie, že nemá tú firmu aktívnu, alebo urobí na ňu dva obchody za rok, alebo proste, tak je si vedomý toho, že 31. marca musí podať daňové priznanie. To je podľa mňa ten kľúčový deň, kedy nejakým spôsobom daňové úrady môžu toho podnikateľa, či už ho príde podať osobne, to daňové priznanie, alebo či ho zašle elektronicky, jednoducho to je ten deň, kedy ten aj ten podnikateľ, ktorý nepodniká denno-denne, je na príjme a očakáva ako daňový úrad zareaguje na to jeho daňové, daňové priznanie. Myslím si, že vtedy je ten deň, kedy sa naozaj každý dá upozorniť na to, že ešte máte tri mesiace a treba to stihnúť. Na ten deň by som sa pri tej marketingovej alebo prezentačnej, propagačnej kampani sústredil, lebo vtedy je každý podnikateľ na príjme a bude počúvať, že či sa náhodou niečo nezmenilo, čomu sa musí prispôsobiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.12.2016 11:38 - 11:39 hod.

Milan Krajniak
Ďakujem. Chcel by som informovať alebo pripomenúť členom výboru Národnej rady pre preskúmavanie rozhodnutí NBÚ, že naše dnešné zasadnutie bude o dvanástej v zabezpečenej miestnosti pri výboroch pre kontrolu SIS a vojenského spravodajstva. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2016 10:48 - 10:49 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán kolega Nemky, musím povedať, že čiastočne máte pravdu, ale využijem častý výraz nášho poslaneckého kolegu pána Číža: "Viem, že to bolo trošku porušenie rokovacieho poriadku, ale nemohol som si pomôcť."
A za ostatné faktické poznámky ďakujem.
Snáď iba reakcia na pána Klusa. To je zásadný spor, že či Európska únia má byť a smerovať k nejakému super štátu. Ja si myslím, že nie. A posilňovanie kompetencií Europarlamentu k tomu smeruje. Vráťme sa z kratšej cesty, zrušme Europarlament, nech nevstupuje zbytočne do deja, iba vyrába problémy, prijíma nezmyselné rezolúcie. Ja si myslím, že predstavitelia jednotlivých národných štátov sa budú vedieť dohodnúť rýchlejšie a efektívnejšie ako nejakých 700 exhibicionistov v Europarlamente.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.12.2016 10:42 - 10:45 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené dámy a páni, najskôr by som chcel informovať vládnu koalíciu aj opozíciu o tom, že podľa posledného prieskumu FOCUS-u už by vládna koalícia nenazbierala vládnu väčšinu po prepočte na počet mandátov. SMER klesol o ďalšie 4 %, ako povedal jeden náš poslanecký asistent: "SMER padá, želajte si niečo."
Teraz by som chcel prejsť k tomu, čo podľa mňa hlboko súvisí s touto novelou ústavného zákona alebo s týmto ústavným zákonom, a to je práve, akým spôsobom to navýši počet finančných prostriedkov na zorganizovanie takýchto spoločných volieb.
Pani poslankyňa Dubačová sa zmýlila, keď povedala, že v skutočnosti tie komisie budú musieť zasadať dva dni. Ony v skutočnosti budú musieť zasadať tri dni, pretože v noci, jeden deň budú pri voľbách, v noci zo soboty na nedeľu budú spočítavať hlasy, v nedeľu sa, hlasy do obcí a miest, v nedeľu sa vyhlásia výsledky do obcí a miest. A podľa navrhovaného volebného zákona až tretí deň, čiže v pondelok sa budú spočítavať hlasy pre kraje, čo ale znamená, že okrem tej odmeny za účasť vo volebnej komisii, alebo teda v okrskovej volebnej komisii bude musieť štát vyplatiť pre týchto ľudí aj náhradu mzdy, pretože si budú musieť na pondelok zobrať dovolenku. Takže finančné prostriedky sa navýšia, neušetria, ale budú potrebné vo väčšej miere, ako boli doteraz.
Druhý problém je v tom, že ak chceme šetriť finančné prostriedky, v skutočnosti týmto ústavným zákonom by sme mali zrušiť VÚC. Zrušme VÚC, nebudeme musieť riešiť zlúčenie alebo nezlúčenie volieb, zrušme VÚC. Školy presuňme na mestá, cesty presuňme na štát. A všetci budú spokojní.
A ešte aj účel zákona, aby jednoducho sa podporila vyššia volebná účasť pri týchto voľbách tým, že ich spojíme s voľbami, kde ľudia majú pocit, že o niečo ide, no veď to je riešenie následku a nie príčiny. Príčina je, že ľudia neakceptujú kraje tak, ako sú. Nezžili sa s nimi, nemajú pocit, že robia niečo, čo je pre nich zmysluplné. Tak zrušme to, čo nie je zmysluplné, to, čo ľudia nepovažujú za svoje, a presuňme tie kompetencie na obce a mestá, tie, ktoré sa dajú, a zvyšok presuňme na štát.
To isté platí aj k tomu, ešte sa vyjadrím k pánovi kolegovi Klusovi, to isté platí aj o tých európskych voľbách. Ak máme nízku volebnú účasť pri eurovoľbách, tak ich zrušme tým, že zrušme Europarlament. Europarlament je úplne zbytočný. Európska únia by mala fungovať tak, že by to mala byť dohoda vlád a národných štátov a Európska komisia nech je vykonávajúcim úradníckym zborom, ktorý vykonáva dohodnutú vôľu národných štátov. Európsky parlament absolútne na nič nepotrebujeme. Je to, nehnevajte sa, pre mňa iba taký zbor európskych darmožráčov.
Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2016 10:07 - 10:07 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Klus, povedali ste už včera v rozprave dve veci, ku ktorým by som sa chcel vyjadriť.
Prvá bola, že je hanbou pre Slovensko, že sa na eurovoľbách zúčastnilo iba niekoľko percent slovenských občanov. Myslím si, že sa v tomto veľmi mýlite. Je to hanbou pre Európsku úniu, že nedokázala absolútne žiadnym spôsobom presvedčiť slovenských občanov, že má nejakú relevanciu. A je to aj dôkazom toho, že naši ľudia nie sú hlúpi a veľmi dobre si uvedomujú, že Slovensko má v Európskom parlamente 1 % poslancov. To znamená, reálne v Europarlamente Slovensko nevie ovplyvniť nič. A práve preto je strašne dôležité, aby sme neposúvali ďalšie a ďalšie kompetencie do Bruselu, ale aby sme si zachovávali slobodu rozhodovania v čo najširšom okruhu otázok.
Práve preto my nepodporujeme a zásadne odmietame to, čo navrhuje pán premiér, aby Slovensko bolo v tom najužšom jadre európskej integrácie a čo sa bude integrovať, pri tom Slovensko musí byť. Naopak, myslím si, že toto by bola pre Slovensko najhoršia stratégia, lebo by to znamenalo, že nebudeme postupne už vedieť ovplyvniť v Európskej únii takmer nič, ak sa budeme vzdávať svojho práva veta, nebudeme môcť slobodne rozhodovať o svojom osude.
Mýlite sa aj v druhej otázke, povedali ste, že tento ústavný zákon umožní šetriť peniaze daňových poplatníkov, pretože sa voľby do krajov a obcí a miest budú konať v jeden deň. Je to práve naopak a v rozprave vystúpim a vysvetlím vám prečo. Tento zákon v skutočnosti požaduje viac finančných prostriedkov, ako sme to mali doteraz.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2016 16:54 - 16:56 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán kolega Dostál, chcem len povedať jednu vec úplne otvorene, tento zákon sa snaží chrániť Slovenskú republiku proti militantnému islamu, s ktorým má problém celá západná Európa. Ako povedal kandidát na francúzskeho prezidenta, ktorý je nespochybniteľne prodemokratický a konzervatívny, volá sa Francois Fillon, on povedal, že nie je proti náboženstvu, nie je dokonca ani proti náboženským symbolom, aby boli nosené vo Francúzsku, ale je proti militantnému islamu. Stal sa vedúcim kandidátom, ktorý vedie nad Maria Le Pen v prezidentských voľbách, takto výrazným kandidátom preto, lebo vydal knihu o tom, akým spôsobom chce poraziť moslimskú islamskú totalitu vo Francúzsku.
Pokiaľ si myslíte, že to nie je problém, samozrejme máte na právo. Ale my sa snažíme chrániť dedičstvo tých, ktorí vybudovali tento štát, vybudovali strednú Európu. A to je nepochybne, tak ako celé dedičstvo západnej civilizácie, aj dedičstvo kresťanské. Západná civilizácia je postavené na troch základoch, na židovsko-kresťanskej etike, gréckej aténskej demokracii a rímskom práve. Pokiaľ liberálna demokracia sa bude snažiť vykastrovať túto civilizačnú identitu Západu o ten prvý pilier, o ten prvý základ, tak budeme slabou vyprázdnenou civilizáciou bez vnútornej sily. Budeme upadať rovnako, ako upadajú štáty západnej Európy. A tomu sa rozhodne chceme vyhnúť, a preto túto našu civilizačnú identitu chceme chrániť. Na tom nie je nič fašistické, na tom je iba to, že chceme chrániť to, na čom je naša civilizácia postavená.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2016 11:02 - 11:02 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka, ja kľudne budem reagovať, mňa hluk nevyrušuje, som na to zvyknutý.
Pani kolegyňa Remišová, myslím si, že váš prístup je naivný. Skúsim vám vysvetliť prečo, v dobrom. Predstavte si, že sa stanete ministerkou školstva. Tých sekčných šéfov tam nie je desiatky a stovky, ale je ich tam pár. A váš sekčný šéf pre základné školstvo bude požadovať, aby bol navýšený počet škôl, pretože to je jeho odborný názor. Vy ako ministerka ste bola zvolená s tým, že počet základných škôl sa má znižovať. Ako chcete s takýmto človekom spolupracovať? Máte jednoducho rozdielne odborné názory a človek, ktorý je s vami na funkcii na ministerstve vo vedúcej manažérskej pozícii, nemôže konať proti vám. Inak vám to nikdy nebude fungovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.11.2016 10:51 - 10:54 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán minister, vážené dámy a páni. Tento zákon o štátnej službe je zlý, nelogický, nedá sa vylepšiť žiadnymi pozmeňujúcimi návrhmi. A myslím si, že by ho bolo treba stiahnuť. Vysvetlím to veľmi, to veľmi jednoducho a stručne na príklade z futbalu.
Ja osobne som fanúšikom Chelsea Londýn, keď minulý rok Chelsea Londýn hrala zle, fanúšikovia na ňu pískali, tak prirodzene došlo k výmene trénera. Jose Mourinho, napriek tomu, že ho mám rád, musel odísť, prišiel tam nový tréner. Nový tréner Conte si v tejto sezóne doviedol štyroch nových hráčov, pretože každý tréner má mať právo zložiť si mančaft takým spôsobom, aby to boli ľudia, ktorým dôveruje. Doviedol tam štyroch nových hráčov, Chelsea vedie anglickú ligu, som tomu veľmi rád. Ale predstavte si, že Jose Mourinho tesne pred tým, než bol z Chelsea odvolaný, by prijal zákon o štátnej službe futbalistov FC Chelsea Londýn a dal by im definitívu. Dal by im definitívu a nový tréner by musel hrať s tým mančaftom, na ktorý ľudia pískajú a s ktorým sú absolútne nespokojní. Toto presne isté chcete urobiť so zákonom o štátnej službe.
Prečo by tesne pred tým, keď už na vás ľudia pískajú a keď čoskoro vás vymeníme, by ste mali dávať štátnu definitívu ľuďom, ktorí jednoducho nekonajú svoju prácu dobre. Ja napríklad garantujem, že v rezorte pána ministra pani Pietruchová jednoducho nemôže zostať. Ak sa akýmkoľvek spôsobom vymení vládna garnitúra, tak taký človek ako pani Pietruchová si bude musieť zbaliť svoje saky-paky a z ministerstva odísť. Žiadny zákon o štátnej službe ju tam nemôže zabetónovať.
Chcel by som ešte pani poslankyni Remišovej povedať jeden príklad. Povedali ste, že je absolútne neprijateľné, aby na vedúce pozície na ministerstvách neboli výberové konania. Alebo že musia byť na takéto pozície, najmä na vedúce pozície, výberové konania. No, to je manažérsky absolútne iracionálne, pretože predstavte si, že si nebudete môcť vybrať ani najbližšieho spolupracovníka, ktorý by mal reprezentovať vašu politiku, váš program, a nejaká komisia vám tam nanominuje odborníkov, ktorí budú mať úplne iný odborný názor ako vy. Podľa mňa ste, pani poslankyňa, nerobili na miesto svojich asistentov výberové konanie, kde sa mohol každý prihlásiť, kde vám niekto iný určil výberovú komisiu, ktorá vám potom pridelila asistenta. Podľa mňa je úplne prirodzené, že každý má právo, keď ide koučovať nejaký tím a má nejakú predstavu o tom, čo chce robiť, aby si tam doviedol, najmä do vedúcich pozícií svojich spolupracovníkov. Tak je to logické a tak by to malo byť, ak by tento štát mal normálne manažérsky fungovať.
Ďakujem vám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.11.2016 13:33 - 13:35 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené dámy a páni, pred mesiacom som tu v rozprave k zákonu, kde sa upravoval boj proti extrémizmu, pani ministerku Žitňanskú veľmi kritizoval, dnes musím pani ministerku pochváliť a robím to rád. Robím to rád, lebo si myslím, že ten kompromisný návrh o strope a limite poplatkov pre exekútorov pomôže naozaj podľa môjho odhadu aktuálne hneď, nielen do budúcnosti, ale v tomto aktuálnom stave minimálne 100-tisíc ľuďom na Slovensku. A, samozrejme, z dlhodobého hľadiska aj ďalším, ktorí budú znášať ťarchu exekúcie.
Keď som prišiel ako nový poslanec do tohto parlamentu, tak som si dal iba jeden malý cieľ, že chcel by som aspoň jednu vec presadiť, v ktorej pomôžeme reálnym ľuďom a reálne im uľahčíme. Ak by tento kompromisný pozmeňovací návrh, ktorý vlastne podpísali poslanci všetkých klubov Národnej rady, prešiel, tak naozaj bol by som rád, pretože by som mal veľmi dobrý pocit, že som tu v tomto parlamente nebol zbytočne.
Chcem sa ešte raz poďakovať poslancom z klubov OĽANO, SaS, MOST, SMER - sociálna demokracia aj SNS, aj nezaradeným poslankyniam, že tento pozmeňovací návrh podporili, podpísali, a pani ministerke za ústretovosť a konštruktívnosť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis