Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2016 o 16:20 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 8.12.2016 17:33 - 17:39 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážené dámy a páni, milý Ondro, tento zákon síce vyzerá ako recesia, ale je myslený absolútne vážne. A vysvetlím prečo. Pretože pokiaľ sa budeme tváriť a brať vážne, a my to, bohužiaľ, berieme vážne, že budeme tolerovať nie predsedu vlády, ja kašlem teraz na predsedu vlády, je mi úplne ukradnutý v tomto, to, že polícia nám do očí tvrdí, že nevie nájsť predsedu vlády, to ja považujem za recesiu, že oni si z nás robia dobrý deň. To, že sudkyňa v rezorte ministerky spravodlivosti povie, že ona predsa nebude požadovať, aby bolo doručené predvolanie na súd od predsedu vlády. To kde sme? To sme v tej liberálnej demokracii? To je absolútna anarchia, to je absolútna anarchia a s týmto sa ja nechcem zmieriť. Tak potom, keď veľká vrchnosť berie takúto imunitu od štátnych orgánov, prečo by nemohli aj ostatní občania?
Ja to myslím smrteľne vážne, pretože iba takýmto spôsobom môžeme zaručiť v súčasnom štáte za tejto vlády rovnosť občanom pred zákonom. Ja sa nechcem na to pozerať, že policajti sa tvária, že nevedia kde je predseda vlády, že je nezastihnuteľný. To čo si dovoľujú?! To je pre mňa absolútne vážna vec. To čo si dovoľuje sudkyňa, ktorá povie, že predsa nebude predsedu vlády, alebo poslancov predvolávať na súd?! To čo si dovoľuje tá sudkyňa? A pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti Žitňanská už dala kárne konanie, už dala návrh na vylúčenie, vyzlečenie tejto sudkyne z taláru? To nám nevadí? No mne to teda sakra vadí a ja sa s týmto odmietam zmieriť.
Pán poslanec Baránik, ako som povedal, v zásade súhlasím s tým, čo ste povedali, ale tu nejde o predsedu vlády, ja zvysoka kašlem na predsedu vlády, ja len chcem, aby nemohol štát šikanovať normálnych občanov a naháňať ich, ak to isté nerobí voči ústavným činiteľom. Prečo by mali občania znášať to? Čo, čo žijeme vo feudálnej spoločnosti, čo sme v cisárstve, v c. k., kráľovskej monarchii? Kde? My sme v republike, my sme v republike. Pokiaľ budeme akceptovať neprípustné správanie štátnych orgánov a budeme sa tváriť, že no tak chápeme proste, no tak za tejto vlády je to takto, ja to nechápem, je to nebudem akceptovať a budem žiadať, aby štátne orgány sa správali rovnako ku každému. Nebudem hrať túto hru s nimi, že, bohužiaľ, teraz je to takto, však uvidíme. A súhlasím s vami, že aby sa to zmenilo, tak treba vymeniť ministra vnútra a treba vymeniť pravdepodobne aj liberálno-demokratickú ministerku Žitňanskú a samozrejme predsedu vlády.
Pán poslanec Galko, ja mám rovnakú skúsenosť. Práve dnes mi volal policajný vyšetrovateľ, voláva mi veľa, v rôznych prípadoch a úplne normálne som sa s ním dohodol, povedal som, dohodli sme sa, že tento týždeň máme plénum, to znamená budúci týždeň, dohodli sme si termín a prídem. Považujem to za absolútne normálne. Okrem toho moja skúsenosť s väčšinou policajtov je taká, že sú to slušní, normálni ľudia, ktorí si plnia svoje povinnosti. A tak by to podľa mňa v civilizovanom svete malo byť.
A ešte jednu vec vám chcem pripomenúť, vážené dámy a páni, to mi vadí na polícii, a preto chcem, aby nemohla naháňať ani občanov. Lebo pokiaľ si ja dobre spomínam na prípad istého poslanca Matoviča, a vy teda viete, že ja s pánom Matovičom nie som žiadny kamarát, ja si tak nejak spomínam, že keď ho polícia potrebovala vypočuť, tak mu doručila predvolanie do televíznej relácie, do televíznej relácie mu doručila predvolanie s tým, že termín výsluchu je zajtra, zajtra ráno. Nemala s tým polícia žiadny problém, keď išlo náhodou tesne pred voľbami o pána poslanca Matoviča, ktorého ja teda nemám rád. To čo si dovoľuje polícia? To čo si dovoľuje, a teraz by som povedal, zle hovorím polícia, lebo väčšina policajtov je normálnych a slušných ľudí, ktorí si robia prácu, čo si to dovoľujú tí policajní funkcionári? A ja sa na to nebudem pozerať a akceptovať tú hru, že no, to vieme, teraz je to tak, lebo oni to tak robia. Ja to nebudem akceptovať, to je rovnaký prístup, aký zvolila mimochodom Charta 77. Platil helsinský proces v Československu v 77., všetky ľudské práva boli povolené v ústave? Tak sa niektorí ľudia začali správať, že no tak to berme vážne, my to teda žiadame. Tak správali sa tí ľudia absurdne? Mocensky možno absurdne, ale správali sa s úplnou logikou toho, ako by sa slobodní ľudia v spoločnosti mali správať. A keďže výkonná moc je v rukách tejto vlády a my nie sme schopní dnes počas ministrovania pána Kaliňáka zaručiť a zabezpečiť, že policajní funkcionári si budú plniť svoju prácu, tak ja ako poslanec Národnej rady, ako člen zboru, ktorý má legislatívnu moc, sa snažím zrovnoprávniť normálnych občanov a ich povinností s povinnosťami predsedu vlády, pretože to pán poslanec Baránik ovplyvniť môžme.
Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 8.12.2016 17:16 - 17:24 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážené dámy a páni, kto by mal byť zárukou spravodlivosti a elementárnej rovnosti v tomto štáte, ak nie ministerka spravodlivosti pani Žitňanská? A práve od nej som si prečítal v nedávnych dňoch jeden veľmi zaujímavý názor. Citujem: "Myslím si, že sa nám začína meniť pohľad na deliace čiary v politike. Tá hlavná už dnes nie je medzi koalíciou a opozíciou." Ministerka Žitňanská ďalej tvrdí: "Tá hlavná deliaca čiara začína byť medzi tými, ktorí uznávajú princíp liberálnej demokracie, a tými, ktorí ho chcú povaliť bez ohľadu na to, či ich pomenujeme extrémisti, radikáli alebo národní demokrati." Ministerka Žitňanská ďalej tvrdí, citujem: "Úplne stačí ctiť si ústavu, úplne stačí, keď každé konanie a každý politický prejav alebo čin budeme pomeriavať voči týmto slovám v ústave." A cituje čl. 12 ústavy, ktorý znie: "Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach."
Tak ja vám teraz ako kresťansko-sociálny demokrat niečo k tej vašej rovnosti, o ktorej hovoríte, poviem, pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti Žitňanská.
Existujú nezvratné dôkazy, že už dlhé roky niektoré štátne orgány Slovenskej republiky pristupujú k predsedovi vlády úplne inak ako k ostatným občanom Slovenskej republiky a poskytujú mu nezákonnú imunitu. V právnom štáte je takéto konanie absolútne neprípustné. A ja sa nebudem pozerať ako poslanec Národnej rady, že si na to zvykáme a že sa tvárime, ako keby to bolo normálne. Pre mňa je neprípustné, aby štátny orgán vynucoval rešpektovanie zákona od každého občana a v tej istej veci ignoroval nerešpektovanie zákona zo strany predsedu vlády.
Dámy a páni, predseda vlády opakovane nepreberá úradné zásielky. To sú tie žlté lístky, pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti Žitňanská. To sú tie žlté lístky, s ktorými chodíme na poštu.
Uvediem dva príklady. Prvým je kauza Osrblie, kde pán predseda vlády veľmi vehementne kritizoval expremiérku Radičovú za jej konanie v tejto kauze. Bol opakovane predvolávaný ako svedok na súd. Vzhľadom na to, že sa opakovane nedostavil na pojednávanie, súd požiadal políciu Slovenskej republiky o súčinnosť, aby predsedovi vlády doručila predvolanie na súd priamo do vlastných rúk. A viete, čo odpovedala polícia, konkrétne Okresné riaditeľstvo Bratislava Staré Mesto? Že predsedu vlády nevie nájsť. Polícia Slovenskej republiky nevie nájsť predsedu vlády, ktorý je každý deň v televízii, o ktorom všetci vieme, že býva v Bonaparte, o ktorom všetci vieme, že pracuje na Úrade vlády. Ako majú občania dôverovať tomuto štátu, ak polícia úplne kľudne úradne, oficiálne vyhlási, že nevie nájsť predsedu vlády Slovenskej republiky?
Toto je tá vaša predstava o ústavnej rovnosti, pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti Žitňanská?
Druhý príklad, ešte čerstvejší, kauza kokaín a Počiatek. Advokát obvineného Daňa, exposlanec Lipšic, na otázku sudkyne, či by mu nevedela poradiť, kde by sa dal predseda vlády zastihnúť, vymenoval adresu trvalého pobytu, adresu v Bonaparte, adresu na Úrade vlády. Sudkyňa oznámila, že, bohužiaľ, na týchto adresách je predseda vlády Slovenskej republiky nezastihnuteľný. Na čo sa advokát opýtal, či by nebolo možné pri doručení písomnej pozvánky a zásielky zo súdu osloviť políciu Slovenskej republiky. Sudkyňa odpovedala, a teraz citujem aj pre pani ministerku spravodlivosti Žitňanskú: "Nie, určite nie pre premiéra." Obvinený Daňo sa opýtal, že prečo nie. Sudkyňa, citujem: "Pretože by som to neurobila ani poslancovi a nebudem sa o tom ďalej baviť."
Toto je tá vaša predstava o ústavnej rovnosti, pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti Žitňanská? Takéto správanie tolerujete sudcom vo vašom rezorte? Takto strážite rovnosť občanov pred zákonom? Každý občan Slovenskej republiky si vie vyhodnotiť, čo by sa stalo, keby občan neprebral zásielku oznámenú žltým lístkom od polície alebo od ktoréhokoľvek súdu na území Slovenskej republiky. Každého občana začne v takom prípade naháňať polícia, aby mu takúto zásielku doručila.
Pani liberálno-demokratická ministerka Žitňanská, akým právom vaša vláda žiada od občanom Slovenskej republiky, aby dodržiavali zákony, platili dane a plnili si svoje povinnosti, keď sa polícia vyhovára, že nevie nájsť predsedu vlády a súdy si ho ani nedovolia predvolať? Takto bojujete za liberálnu demokraciu, pani ministerka spravodlivosti Žitňanská?
Tak ja vám chcem v tom dodržiavaní ústavnej rovnosti všetkých občanov pred zákonom trošku pomôcť. Podstata tohto zákona je veľmi jednoduchá. Viackrát nás tu napríklad pán kolega Číž obviňoval, že ako len chceme naháňať tých členov vládnej koalície za to alebo za ono, tak ja teraz nechcem nikoho naháňať, ja chcem iba rovnosť pred zákonom. Pokiaľ štátne orgány nenaháňajú premiéra, nesmú ani občanov. Ja chcem pre občanov iba to, čo štátne orgány uplatňujú voči predsedovi vlády. Toto je podľa mňa rovnosť pred zákonom, pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti Žitňanská.
A stanovujeme aj ďalšie pravidlo. Ak štátne orgány budú žiadať od občana to, čo sa boja žiadať od predsedu vlády Slovenskej republiky, občan bude mať právo na náhradu škody. Toto je podľa mňa rovnosť pred zákonom.
A ešte raz vás zacitujem, pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti Žitňanská: "Úplne stačí, keď každé konanie a každý politický prejav alebo čin budeme pomeriavať voči týmto slovám v ústave, ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach." Tak ja teda, pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti Žitňanská, pomeriam vaše konanie a činy k týmto slovám v ústave. Súdy poskytujú predsedovi vlády nezákonnú imunitu, polícia tvrdí, že nevie predsedu vlády nájsť. A čo s tým robíte vy, pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti Žitňanská? Nič, nerobíte s tým absolútne nič.
Hlavná deliaca čiara dnes nie je medzi tými, ktorí nezdieľajú vašu ideologickú predstavu o svete, pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti Žitňanská, a tými, ktorí túto vašu ideologickú predstavu odmietajú. Tá hlavná deliaca čiara je medzi vami, ktorí na rovnosť ľudí pred zákonom kašlú, a medzi nami, ktorí s tým chceme aspoň niečo urobiť. A skôr alebo neskôr, pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti Žitňanská, s tým aj niečo urobíme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 8.12.2016 17:14 - 17:14 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Počítam s tým, keďže dúfam, že to prejde, aby to bolo čo najrýchlejšie. Vážené dámy a páni, ako hovorieva pán kolega Kresák, účel tejto právnej normy je zrejmý z jej obsahu a v tomto prípade je účel tejto právnej normy zrejmý už z jej názvu. Ide o zrovnoprávnenie povinností občanov Slovenskej republiky s povinnosťami predsedu vlády Slovenskej republiky. Podrobnejšie tento návrh odôvodním v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.12.2016 17:01 - 17:02 hod.

Milan Krajniak
Pán predsedajúci, dávam procedurálny návrh, aby sme dnes po skončení hlasovania pokračovali, až do prerokovania všetkých bodov, ktoré máme, a ukončili dnešok hlasovaním. Odôvodňujem to tým, že po hlasovaní nám zostanú podľa mojich informácií maximálne tri body, ktoré pravdepodobne do šiestej hodiny sme schopní prerokovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2016 16:49 - 16:50 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Chcel by som pána poslanca Drobného podporiť v jeho názore, že občania by mali mať právo brániť sa aj so zbraňou. Chcem tú hlúpu politiku Európskej únie, ktorá smeruje k odzbrojeniu slušných občanov, demonštrovať aj na jednom príklade z Blízkeho východu. Občania Izraela sa stali v poslednom roku terčom útokov palestínskych extrémistov s nožmi. Izraelský štát na to zareagoval tak, že výrazne zliberalizoval možnosť pre občanov zakúpiť si strelnú zbraň tak, aby sa mohli brániť. A musím povedať, že je to veľmi, veľmi účinné. Preto by som chcel túto novelu zákona podporiť, považujem ju za rozumnú a považujem právo držať zbraň a mať možnosť sa ňou brániť za jedno zo základných práv, ktoré by slobodný človek v slobodnej krajine mal mať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2016 16:20 - 16:21 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Kotleba, vy si vážne myslíte, že žijeme v horšej totalite ako za vojnovej slovenskej republiky, ako za komunizmu? Lebo ja som si nevšimol, že by vás sem doviedli do parlamentu tanky Wehrmachtu alebo ruské tanky v ´68. za komunizmu. Veď vy ste sa sem dostali slobodnými voľbami. To je podľa mňa dosť podstatný rozdiel, aká úroveň slobody v našej krajine panuje.
Ďalšia vec, keby ste tak kritizovali režim v našej krajine za Slovenského štátu, ako ste ho kritizovali dnes, tak by vás Šaňo Mach vrhol rovno do politického väzenia do Ilavy, v päťdesiatych rokoch by vás za to rovno zastrelili.
Ja si myslím, že existuje dosť zásadný rozdiel v tom, či niekto môže svoje názory prezentovať a v slobodných voľbách sa uchádzať o dôveru občanov, než keď za svoje politické názory ide do basy alebo je rovno obesený alebo zastrelený, ako to bolo za vojnovej slovenskej republiky, ako to bolo za komunizmu. V tomto sa asi naše názory veľmi, veľmi výrazne líšia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2016 12:04 - 12:06 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Na úvod by som chcel povedať, že ja osobne považujem inštitút ombudsmana v ústavnom systéme Slovenskej republiky za zbytočný a podľa našej stredoeurópskej ústavnej tradície by tie kompetencie alebo právomoci a úlohy, ktoré ombudsman vykonáva, pokojne mohla vykonávať kancelária prezidenta republiky, tak ako je to v našom ústavnom poriadku tradíciou.
Chcel by som tiež zareagovať na tú otvorenú otázku, pani poslankyňa Jurinová, keď ste hovorili o inšpekcii a o vašom návrhu, ako by mala byť riešená. Musím povedať, že v tomto s vami hlboko nesúhlasím, pretože takéto návrhy podľa mňa vyplývajú len z neznalosti toho, ako bezpečnostné zložky štátu fungujú. Za oveľa lepší návrh považujem to, čo navrhuje aj súčasný minister vnútra. To znamená, ak existuje pochybnosť o tom, že by inšpekcia konala nezávisle v niektorých prípadoch, a taká pochybnosť môže existovať, urobme odvolacím orgánom k rozhodnutiam inšpekcie branno-bezpečnostný výbor Národnej rady Slovenskej republiky, tak ako odvolacím orgánom voči rozhodnutiam NBÚ je výbor na to zriadený, čiže výbor pre preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Myslím si, že toto by bol dostatočný nástroj na to, aby zaručil, že ak dôjde k zlyhaniu ľudského faktora, ak niekto inšpekciu sa pokúsi zneužiť, tak výbor Národnej rady bude mať dostatočnú kompetenciu, aby takéto rozhodnutie zrušil, nariadil nové prešetrenie. Môže mať aj ďalšie právomoci, ktoré by zaručili to, že inšpekcia bude robiť to, čo má.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.12.2016 17:42 - 17:42 hod.

Milan Krajniak
Vážený pán predseda Národnej rady, vážené dámy a páni, musím povedať, že ja som častokrát niekedy trošku taký sklamaný z vystúpení pána poslanca Matoviča v tom, že sa niekedy opakuje. Ale dneska ma príjemne prekvapil, chcel by som ho za to pochváliť, lebo musím povedať, že ja som o kauze Lesostav ešte v živote nepočul a bola to pre mňa úplne nová informácia, veľmi ma to zaujalo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.12.2016 17:29 - 17:30 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán kolega Budaj, iba v jednej veci ste sa pomýlili. My si za komunizmus nemôžeme sami, my sme komunizmus vo voľbách v roku 1946 odmietli viac ako dvojtretinovou väčšinou hlasov. To znamená, súhlasím s vaším vystúpením, ale v tomto, si myslím, že na rozdiel od iných stredoeurópskych národov si nemáme čo vyčítať. A práve sme preukázali v tom roku 1946 svoju istú vyspelosť, keď sme nenaskočili na niečo, čo sa možno niekým, niekomu zdalo ako nejaký megatrend, ktorý sa nedá zvrátiť. Práve naopak, vzopreli sme sa tomu a dnes na to môžme byť hrdí. Môžme byť na to hrdí, že sme nenaskočili na niečo, čo sa ukázalo ako veľmi zlým.
A práve preto si myslím, že aj dnes máme isté právo alebo, alebo máme mať vôľu a zdravé sebavedomie, aby sme kriticky hodnotili, čo k nám prichádza na Slovensko, aké idey, aké myšlienky, aby sme si slobodne posúdili, či ich chceme akceptovať, alebo nechceme, lebo už sa raz v minulosti ukázalo, že elity všade naokolo aj časť elít u nás sa mýlili a my sme mali pravdu. Pred rokom sa ukázalo, že v migračnej kríze sa elity všade naokolo mýlili a my sme mali pravdu.
Tak práve preto by som bol nerád, aby v súvislosti s týmto návrhom zákona sme sa ukazovali sami pred sebou horšími, než sme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.12.2016 10:06 - 10:06 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka Nicholsonová, takmer by som povedal, že vám nechcem veriť, že máte pravdu, pretože ak v tomto štáte je schopný, je schopné ministerstvo a okresný úrad exekvovať rodičov mŕtveho chlapčeka za to, že poberali opatrovateľský príspevok, keď sa o neho starali v nemocnici, tak to je také do neba volajúce chrapúnstvo, že ak, ak táto vaša novela, lebo mne je jedno, či to dá ako pozmeňujúci návrh nejaký vládny poslanec, ale ak s tým nedokážeme niečo urobiť, tak ja sa hanbím, že, že sme takýmto parlamentom. (Potlesk.)
Skryt prepis